Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Kábelezzünk
-
- Nincs visszaút
- Értékelés: 25
Re: Kábelezzünk
Hagyományos módon készült kábeleknél (húzás, hengerlés) a gyártás során a rendkívüli nyomás hatására a fém "kvázi folyékony" állapotba kerül (tudom nem túl tudományos, de szemléletes fogalmazás) a kristályok deformálódnak, szerkezetükben határfelületi feszültségek keletkeznek és maradnak, melyeket a nagyon alacsony hőmérsékletre hűtéssel járó összehúzódás majd felengedés jórészt kiegyenlít. A - 80 fok nem biztos hogy elég, a folyékony nitrogénben "áztatás" hatékonyabb lehet, de házi módszerekkel elég nyűgös megcsinálni (próbáltam - Dewar edény a tároláshoz/szállításhoz, szuper hőszigetelt kezelődoboz,- ráadásul a nitrogén ebben az állapotában nem pontosan úgy viselkedik mint egy normál folyadéktól várnánk, és kb. úgy éget mint a forró sütőolaj.....)
Réz szalagot (10x0.2mm-es hangszórókábel alapanyag) kezeltem ilyen módon, a kriózott változat egyértelműen simábban, "folyékonyabban", koherensebben zenél, kevesebb saját színt ad a hanghoz.
Akit érdekel itt olvashat a technikai háttérről a 10-11. oldalon:
https://www.muszeroldal.hu/measurenotes ... nyagok.pdf
Réz szalagot (10x0.2mm-es hangszórókábel alapanyag) kezeltem ilyen módon, a kriózott változat egyértelműen simábban, "folyékonyabban", koherensebben zenél, kevesebb saját színt ad a hanghoz.
Akit érdekel itt olvashat a technikai háttérről a 10-11. oldalon:
https://www.muszeroldal.hu/measurenotes ... nyagok.pdf
Egy Purist Audio nevű amerikai cég kezdte el a kryo kezelések használatát a hifi kábelekre a nyolcvanas évek második felében, tudomásom szerint.
A kilencvenes évek közepén már vettem krio kezelt 0,5mm átmérőjű ezüst drótot a svájci Audio Consultingtól, kísérletezési célokra.
A kilencvenes évek közepén már vettem krio kezelt 0,5mm átmérőjű ezüst drótot a svájci Audio Consultingtól, kísérletezési célokra.
A kryot nem tudom, ki kezdte el, de Max Townshend vagy 30 éve hüti (hűtötte) a drótokat axxem -80fokra. Nem hallottam, hogy ezt kellene ismételni. De a ZYX hangszedők csévéje is kryo kezelt. Ott sincs semmi a manualban, hogy ismételni kellene.zoli73 írta: ↑2025.02.09., vas. 17:18A kryo kezelést sok kábelgyártó alkalmazza, de aról még én sem hallottam, hogy egy ilyen kezelés meddig tart, és hogy ez "életre szóló"-e? Aztán az is lehet, hogy használattól függően, időközönként javasolt volna megismételni.
A cd ma már nem divatos, de a fagyasztásuk ugyanúgy működik ma is, mint régen.
Állítólag egy "sima", mélyhűtős kezelésnek a kábelekre is jótékony hatása van, de ellentétben a cd-kel, ezt még eddig nem próbáltam. Ez lehet a szegény ember kryo kezelése? Talán lehet.
Nem tudom, a fémek kristályszerkezete ezzel változik e valami, valójában lövésem sincs mi történik, de aki tudja,ne tartsa magában.
avantgardeAcoustic, kondo, 47Lab, RS Laboratory, operaConsonanceLP5, twAcustic, vivLab, artemisLabs, zyx, hana, Quad CDP, KSL, TakeT, audioNote, furuyamaAudioLab, vdHul, tiglon, daruma, SaSuPa, onzow, loricraft, townshend, tmpAnt, hitachiSax
halfnote.hu
halfnote.hu
- zoli73
- V.I.P.
- Értékelés: 3170
Mennyi ideig tart egy ilyen kryo kezelés? Meddig kell a kezelendő eszközt a hűtőközegben tartani?
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech
Állítólag egy "sima", mélyhűtős kezelésnek a kábelekre is jótékony hatása van, de ellentétben a cd-kel, ezt még eddig nem próbáltam. Ez lehet a szegény ember kryo kezelése? Talán lehet.
- zoli73
- V.I.P.
- Értékelés: 3170
A kryo kezelést sok kábelgyártó alkalmazza, de aról még én sem hallottam, hogy egy ilyen kezelés meddig tart, és hogy ez "életre szóló"-e? Aztán az is lehet, hogy használattól függően, időközönként javasolt volna megismételni.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech
(Néhány v(tized)e divat volt a CD-ket fagyasztani.)
Vajon mindig, használat közben is hűteni kell, vagy elég néhány óráig? És használat - melegedés - közben változik a hangja?
(Néhány v(tized)e divat volt a CD-ket fagyasztani.)
>>Egy nemzetnél sem vagyunk alábbvalók<
Érdekes módon nem.
Tudtommal magyar termék,métere kb 500Ft.dixie-chicken írta: ↑2025.02.09., vas. 15:49Prysmian (Group)...lehetséges 99,9%-ban, hogy az a kábel amit emlgetsz @revi,MO-i...Balasagyarmat,vagy Kistelek-en van a csoprtnak kábelgyára...3 évig dolgozott a fiam a cégnél,mint stratégia nyersanyag beszerző,amiért felelt,a kábelek szigetelőanyagában használt spéci granulátumoknak a folyamatos biztositása a termelésnekrevox írta: ↑2025.02.09., vas. 08:51Jók a minimál elosztók, de én csak madzag nélkül veszem és Prysmian, duplán szigetelt, 3x2,5-es tömör villanyszerelő dróttal szerelem, lényegében meghosszabbítva a falban lévő drótot.
Szándékosan nem speckábel gyártó drótját, akinek lehet "hangzásideálja". Azt az utolsó méterre bízom.
Nekem és még jópár ismerősömnek ez tűnik a legjobb megoldásnak. Egyébként bedrótoztam így két rendszert 10ezer forintból (se, vagyis 10se volt)![]()
![]()
Itt van hozzá Kopp. Ebben a buliban ennyi van

https://stshop.hu/vilagitas-es-villamos ... dEQAvD_BwE
avantgardeAcoustic, kondo, 47Lab, RS Laboratory, operaConsonanceLP5, twAcustic, vivLab, artemisLabs, zyx, hana, Quad CDP, KSL, TakeT, audioNote, furuyamaAudioLab, vdHul, tiglon, daruma, SaSuPa, onzow, loricraft, townshend, tmpAnt, hitachiSax
halfnote.hu
halfnote.hu
- dixie-chicken
- V.I.P.
- Értékelés: 2638
Prysmian (Group)...lehetséges 99,9%-ban, hogy az a kábel amit emlgetsz @revi,MO-i...Balasagyarmat,vagy Kistelek-en van a csoprtnak kábelgyára...3 évig dolgozott a fiam a cégnél,mint stratégia nyersanyag beszerző,amiért felelt,a kábelek szigetelőanyagában használt spéci granulátumoknak a folyamatos biztositása a termelésnekrevox írta: ↑2025.02.09., vas. 08:51Jók a minimál elosztók, de én csak madzag nélkül veszem és Prysmian, duplán szigetelt, 3x2,5-es tömör villanyszerelő dróttal szerelem, lényegében meghosszabbítva a falban lévő drótot.
Szándékosan nem speckábel gyártó drótját, akinek lehet "hangzásideálja". Azt az utolsó méterre bízom.
Nekem és még jópár ismerősömnek ez tűnik a legjobb megoldásnak. Egyébként bedrótoztam így két rendszert 10ezer forintból (se, vagyis 10se volt)![]()

Technics SL1300G,MoFi Mastertracker,Michael Fidler MM Pro,Musical Fidelity M6Si,Tannoy D700S2...digitális:Marantz CD17KIS,Tidal
...it's only rock 'n' roll (but i like it)
...it's only rock 'n' roll (but i like it)
én itt húztam meg a határt az elmebaj terén :)sutemenyx írta: ↑2025.02.09., vas. 14:03Én ezért használok sok helyen Neotech SOCP madzagokat. Az ugyanúgy egy sima pvc szigetelesu tőmör huzal, mint a Prysmian, csak OCC, szoval nem töredezett az anyaga. Így aztán karakterre ugyanaz, hogy nem akar csinálni semmit, viszont mindenből többet kapsz: tisztább, levegősebb hang, nagyobb felbontás (de nem műfelbontás), és emellett jobb, dinamikusabb mélytartomány, nagyobb skálájú középtartomány. Tehát szélesebb az egész, nincs annyira összenyomva a hang, mint a sima villanybolti rézkábelnél.revox írta: ↑2025.02.09., vas. 08:51Jók a minimál elosztók, de én csak madzag nélkül veszem és Prysmian, duplán szigetelt, 3x2,5-es tömör villanyszerelő dróttal szerelem, lényegében meghosszabbítva a falban lévő drótot.
halfnote.hu
halfnote.hu
Szerelhető elosztót és drótot. Ez megy a falban is, így lényegében kb, mintha a fali aljzatba dugnám be és csak az egy szem tápkábel a változó,nem kell annyit xarakodni, mi van előtte. Csak nem tudtam, KT mut hadznált, de megtaláltam, Kopp.K P írta: ↑2025.02.09., vas. 13:29Ezt hogy kell elképzelni? Veszel egy olcsó elosztót, és átkábelezed Prysmian- nal dugóig?revox írta: ↑2025.02.09., vas. 08:51Jók a minimál elosztók, de én csak madzag nélkül veszem és Prysmian, duplán szigetelt, 3x2,5-es tömör villanyszerelő dróttal szerelem, lényegében meghosszabbítva a falban lévő drótot.
http://halfnote.hu/blogs/revox/prysmian-takolas
halfnote.hu
halfnote.hu
Csak szétmállik a műanyag a hidegtől…gondolom nem szerelték szét ezt a néhány száz forintos toldót a fém alkatrészeire ?
"Az igazi barát szemből támad."
- sutemenyx
- Törzsgárda
- Értékelés: 2871
- Kapcsolat:
Én ezért használok sok helyen Neotech SOCP madzagokat. Az ugyanúgy egy sima pvc szigetelesu tőmör huzal, mint a Prysmian, csak OCC, szoval nem töredezett az anyaga. Így aztán karakterre ugyanaz, hogy nem akar csinálni semmit, viszont mindenből többet kapsz: tisztább, levegősebb hang, nagyobb felbontás (de nem műfelbontás), és emellett jobb, dinamikusabb mélytartomány, nagyobb skálájú középtartomány. Tehát szélesebb az egész, nincs annyira összenyomva a hang, mint a sima villanybolti rézkábelnél.revox írta: ↑2025.02.09., vas. 08:51Jók a minimál elosztók, de én csak madzag nélkül veszem és Prysmian, duplán szigetelt, 3x2,5-es tömör villanyszerelő dróttal szerelem, lényegében meghosszabbítva a falban lévő drótot.
Audiomeca J1 + Airtangent + Kiseki Blue NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek
http://saboaudio.eu
http://saboaudio.eu
Ezt hogy kell elképzelni? Veszel egy olcsó elosztót, és átkábelezed Prysmian- nal dugóig?revox írta: ↑2025.02.09., vas. 08:51Jók a minimál elosztók, de én csak madzag nélkül veszem és Prysmian, duplán szigetelt, 3x2,5-es tömör villanyszerelő dróttal szerelem, lényegében meghosszabbítva a falban lévő drótot.
- Voyager
- V.I.P.
- Értékelés: 2103
Nem tesz kárt a szigetelőanyagokban (műanyagokban) az extrém alacsony hőmérséklet?
„A világban a csodák a legapróbb rezdülésekben rejtik maguk táncát.”
Én most kryo hűttettem egy Legrand forgatható 3-as elosztót, de még nem teszteltem mit hoz hangban a kryo, nagyon kíváncsi vagyok rá.
Értem és van is benne logica...revox írta: ↑2025.02.09., vas. 08:51Jók a minimál elosztók, de én csak madzag nélkül veszem és Prysmian, duplán szigetelt, 3x2,5-es tömör villanyszerelő dróttal szerelem, lényegében meghosszabbítva a falban lévő drótot.

Jók a minimál elosztók, de én csak madzag nélkül veszem és Prysmian, duplán szigetelt, 3x2,5-es tömör villanyszerelő dróttal szerelem, lényegében meghosszabbítva a falban lévő drótot.
Nekem és még jópár ismerősömnek ez tűnik a legjobb megoldásnak. Egyébként bedrótoztam így két rendszert 10ezer forintból (se, vagyis 10se volt)
Nekem és még jópár ismerősömnek ez tűnik a legjobb megoldásnak. Egyébként bedrótoztam így két rendszert 10ezer forintból (se, vagyis 10se volt)

halfnote.hu
halfnote.hu
Én minden estre vélek valamilyen ellentmondást felfedezni bizonyos készülékek és kábelek árfekvése - ami valszeg nem véletlen - és ezek között a full alapszintű cuccok között.
Ha már olcsó, én többet kinézek az Aldi/Lidl elosztóiból, persze ez csak szubjektív észrevétel.
Szerencsére nekem ilyesmikre nincsen szűkségem...
Ha már olcsó, én többet kinézek az Aldi/Lidl elosztóiból, persze ez csak szubjektív észrevétel.
Szerencsére nekem ilyesmikre nincsen szűkségem...

"Van benne réz érintkező és semmi cicoma. Cserébe szól"
Én ezt használtam minden rendszerben. Magyar gyártő is javallja.
https://www.ikea.com/hu/hu/p/koppla-3-u ... -80412016/
Én ezt használtam minden rendszerben. Magyar gyártő is javallja.
https://www.ikea.com/hu/hu/p/koppla-3-u ... -80412016/
>>Egy nemzetnél sem vagyunk alábbvalók<
Van benne réz érintkező és semmi cicoma. Cserébe szól

halfnote.hu
halfnote.hu
Hol van már a nyári hó :)
De be. Ma viszont megtudtam, KürthyT milyen elosztókat vett a Prysmianhoz... Kopp (germany)
Még nem szedtem szét, de nem is annyira érdekes.
Ami érdekesebb,kivettem a CD-ből az ezüstöt es 47Lab 0,4-est tetten be IC-nek. Meglepően értelmesen szól... igaz, még csak egy ma vadászott Àgoston Frió/Varázsszőnyeggel küldtem meg ...
halfnote.hu
halfnote.hu
Még annyit fűznék hozzá a témához, hogy mindenki átlássa a kérdést, hogy a többszintes idézésekkel nem csak az a baj, hogy fölöslegesen jelenik meg kétszer - háromszor ugyan az a hozzászólás, vagy hogy többszörösen terhelik a szervert.
Ha például egy négyszintes hozzászólás utolsó beíróját idézném és nem akarom - mert hogy nem akarom - a négy szintet tolni magam előtt, akkor törölhetek ki mindent, amire nincsen szükség, ami nem lenne annyi, ha mindenki figyelne erre egy kicsit.
Mondhatni, az időmbe belefér, de csak eszembe jut néha, hogy ezt azok is megtehetnék, akik rendszeresen, szemrebbenés nélkül tolják maguk előtt a hegyet.
Ha például egy négyszintes hozzászólás utolsó beíróját idézném és nem akarom - mert hogy nem akarom - a négy szintet tolni magam előtt, akkor törölhetek ki mindent, amire nincsen szükség, ami nem lenne annyi, ha mindenki figyelne erre egy kicsit.
Mondhatni, az időmbe belefér, de csak eszembe jut néha, hogy ezt azok is megtehetnék, akik rendszeresen, szemrebbenés nélkül tolják maguk előtt a hegyet.