Voyager írta: ↑2025.02.04., kedd 18:57
GTomi írta: ↑2025.02.04., kedd 17:03
zoli73 írta: ↑2025.02.04., kedd 15:29
Fekete lakkfilccel be kell festeni a lemez élét
Ezt a fajta cselekedet feladtam, mert többször is sikerül megcsúsznia a filc hegyének és sikerült az adathordozó felöli részre egy szép csíkot húznom, amitől az adott lemez "lejátszhatatlan" lett, a lakfilces rész eltávolításra tett erőfeszítésem még úgyse sikerült.

lehet van vmi egyszerű trükk a befestésre, de nem néztem utána aztán.
A festéssel kapcsolatban.
Vannak, akik szerint a CD-festés után a hang tisztább, fókuszáltabb és simább lesz, mintha javulna a dinamika és a részletek. Mások viszont úgy vélik, ez csak placebohatás, mert a CD-lejátszók hibajavító rendszerei nagyon jól működnek, így a festésnek alig vagy egyáltalán nincs hatása. Leggyakrabban zöld filcet használnak, de más színek is előfordulnak.
Én próbáltam már, de nem a toll hegyét hanem az oldalát használtam. (ja és a belső gyűrű festését is szokták javasolni)
Screenshot 2025-02-04 185151.png
Placebo-t általában kétféle ember szokott kiabálni, az egyik, aki alapjáraton szkeptikus mindennel szemben, de a fáradtságot nem veszi annak kipróbálására.
A másik típus, aki mindennek is a fizikai, lehetőleg mérésekkel alátámasztott magyarázatát követeli, és ennek hiányában teljesen elutasítóvá válik.
Nem tartozom egyik csoportba sem, az én szótáramból hiányzik az a szó, hogy placebo. Én ennél sokkal kíváncsibb vagyok, amire csak lehetőségem nyílik, azt kipróbálom, és nem hagyatkozom pusztán mások véleményére, tapasztalatára.
Aminek semmiféle hatását nem tapasztalom, azt elengedem, nem használom.
Viszont a cd élének befestése nagyon nem ilyen! Ennél sokkal elenyészőbb hatású beavatkozásoknak, praktikáknak, sokkal nagyobb viszhangja van, pedig egy filléres trükk az egész, és bizony, pl. egy jól sikerüt kábelcserével felérő hatással bír. Nem utolsó sorba rendszerfüggetlen, és mindenhol működik.
Már legalább 15+ éve alkalmazom, és olyanokkal beszélgetve, akik szintén alkalmazzák, a hatását mindenki pontosan ugyan olyannak írja le.
Folyékonyabb, természetesebb, jó értelemben véve, melegebb, kerekebb lesz a hang. Eltűnik mindenféle karcosság, bántó él, de nem lesz sem lagymatag, nem veszít az elevenségből, felbontásból sem. Negatív hatását még ennyi idő után sem tapasztaltam, pedig van néhány duplikált lemezem, amiből csak az egyik festett, így folyamatosan van kontroll, ha kell, de a festetleneket már nem hallgatom, mert annyira zavaróan rideg, darabos, nyers.
Bevallom, én még más javasolt színről nem hallottam, csak a feketéről, az egykori Hifi Piac egyik korai számában mutatták be a cd festést, cd köszörüléssel kombinálva, de Ők is a fekete lakkfilcet javasolták. Sőt, van valami Japán cég, aki kimondottan erre a célra gyárt egy stiftet(az is fekete), a közelmúltban árult itt is valaki ilyet.
Ebben a Hifi Piacos cikkben avval magyarázták a "működését" hogy ettől sokkal pontosabb, stabilabb lesz a kiolvasás, ezáltal a hibajavító rendszernek sokkal könnyebb dolga lesz, és a hangminőség is javul.
Negatív tapasztalattal én még nem találkoztam, pedig már eléggé beleástam magam ebbe a témába.
Ellenben a cd belső élének, a belső gyűrűnek a befestését semmiképpen nem ajálom!
Ugyanis ezt a cd játszók jelentős része nem tolerálja.
A legtöbbnél záródási hibát, nem megfelelő reteszelést okoz, sok esetben a tengelycsokra szorulhat a lemez.
Többször, több cd játszónál próbálkoztam ezzel, volt olyan, amelyiket szét kellett szedni, mert nem tudta kiadni a lemezt, megszorult az egész mechanika.
Nem éri meg próbálkozni vele, mert egyrészről a lejátszónk "testi épségét" kockáztatjuk, másrészről, tapasztalatom szerint, ellentétben a külső él festésével, ennek semmilyen hatása nincs.
Ui.: A cd-k fagyasztása is melegen, akarom mondani hidegen ajálott.
Növeli az elevenséget, dinamikát, felbontást, a fókuszáltságot.
Ui.2: A fent említett "cd köszörülés", ami annyit tesz, hogy az élét 45°-ban lecsiszolják, majd ezt a felületet festik be a lakkfilccel, ezt még a 90' években találták ki, de később elmaradt, mert kiderült, hogy a pozitív hatás csak a festésnek köszönhető.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech