Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kábelezzünk

kaef2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3584

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: kaef2 »

K P írta:
2025.02.04., kedd 21:21
Kábelbarátok!

Kapok majd próbára egy előfokot, amin csak szimmetrikus be - kimenetek vannak. A DAC- omon csak RCA kimenet van, a végfokomon viszont van XLR bemenet. Sajnos csak RCA kábeleim vannak. Mi lenne optimális megoldás legalább a próba idejére ami a kábelezést illeti? RCA>XLR adapter vagy valami olcsóbb XLR kábel? A mostani összekötőim ára kb 140 k/ pár…
Az előfok ebben az esetben nem a rendszeredbe való.
Nem érdemes próbálkozni vele.

akvapark
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1356

Hozzászólás Szerző: akvapark »

Mit tagadjam, ez a XLR-RCA átalakítás számomra nagyobb misztikum, mint maga a kábelvarázslás. gondolkodik.gif
>>Egy nemzetnél sem vagyunk alábbvalók<

dixie-chicken
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2660

Hozzászólás Szerző: dixie-chicken »

Rock60 írta:
2025.02.04., kedd 19:37
dixie-chicken írta:
2025.02.04., kedd 18:54
juliush írta:
2025.02.04., kedd 18:17

De szólhatnának jobban is? ;)
ezt vlszinű a vlmikori Naka tervezőivel kéne tisztázni.. :D
Ma már nincsen ezen mit tisztázni.
Látható, hogy a hifi ezen korszakában még nem tulajdonítottak jelentőséget a kábelek minőségének és azok megfelelő hosszának optimalizálására.
Mindent a maga korszakában elért eredményei alapján kell megítélni.
Ha ezeket a mai mércével is kiemelkedő készülékeket - Studer, Naka, stb - a mai tendencia alapján újraterveznék (sokkal) jobb minőségű kábelekkel a lehető legrövidebb táp - és jelutakon, bizonyára nem kicsivel szólnának még jobban.
lehetséges,de mondok egy másik példát,ha már @kaef2 emlitette a Studer A80-ast:kb 2 éve volt,cimbivel voltunk egy szeánszon,ahol egy komoly rendszert voltunk meghallgatni,egy Avantgarde Mezzo Duo-t (MX vagy DX jelzése volt még a Duo-nak talán)...extrém nagy felbontás,pompás LP hang,ez ma már inkább a vintage vonalat erősitené (Basis Ovation II,Acos Lustre GST801,vlszinű vlmilyem komolyabb Kiseki),zsenialis streaming,és a végén egy kis szeánszolás az A80-al...no ez az utolsó,elmosott mindent mint a tsunami...sokkal jobb (hangban) minden mai termék mint amit a '80 években csináltak ?...nem mindenkinek a vesszőparipája ez a mai modern tendencia a hifiben....kazizni és magnózni is ma látok embereket,és a trend növekvőben van,és nem véletlenül...
:smile49:
Csatolmányok
a80.jpg
a80.jpg (78.51 KiB) Megtekintve 787 alkalommal
Technics SL1300G,MoFi Mastertracker,Michael Fidler MM Pro,Musical Fidelity M6Si,Tannoy D700S2...digitális:Marantz CD17KIS,Tidal

...it's only rock 'n' roll (but i like it)

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3278

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

K P írta:
2025.02.04., kedd 22:03

Ahh, ez nem jó hír. gondolkodik.gif
Még dròtcserébe (Harmonic T magic link ) belementem volna, de DAC- ot már nincs humorom vadászni, amin van XLR kimenet…
Nalam a Musicbook XLR kimeneten volt összekötve anno a PM-11 erősítővel. Aztán amikor kiprobáltam a Thesis végfokot, akkor azt még az RCA bemenettel tudtam csak hallgatni, de így is jobban tetszett a produkció. Hajtott a kíváncsiság, és kipróbáltam egy XLR-RCA átalakítót az erősítő bemenetén, azaz a Musicbook XLR kimenetét használva, XLR kábelen megy a jel Thesis RCA bemenenéhez, ott pedig egy XLR-RCA átalakítóval (Cardas féle) lett bedugva.
Nos, hallhatóan jobb volt így a kapott eredmény, mint az RCA kimeneten.
Az RCA kábel egyébként HiDiamond D3 volt, az XLR pedig HiDiamond D1, szóval még az is elmondható, hogy azonos gyártó.
Azóta így hallgatom, megérte a próba.
Tehát ha van mód, próbáld ki, aztán meglatod. Veszteni valódi nincs.
Csak a Marantz! :-D

pjm
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 296

Hozzászólás Szerző: pjm »

Rock60 írta:
2025.02.05., szer. 06:15
kaef2 írta:
2025.02.04., kedd 19:56

Nem tudom jobban szólnának-e.
Nem lehet, hogy csak másképpen? Modernebben? Nem pont azért szeretjük őket, mert úgy szólnak, ahogy? Vintage módon? (tisztelet a kivételeknek)
Bármi lehet... gondolkodik.gif
Igen, azért szeretjük, de a kérdés szempontjából ez nem annyira érdekes most.
A felvetés nyilván csak akadémikus, a válaszok úgy tűnik csak feltételezéseken alapulnak.

Minden esetre tegye fel a kezét, aki már halott egyszer, vagy többször két vintage gépet egymáshoz képest.
Egyiket gyári állapotban rendberakva, a másikatt meg rendberakva + átkábelezve.

Engem mindenesetre érdekelne, mit hallanánk...
Ott még egy Kondi frissítés is igen sokat tudna hozni, nem csak a kábel. Amúgy volt szerencsém az Audio Hungary indulásakor többször beszélni a tulajdonossal, nagyon korrekt ember. Ők például meghallgatás után Van Damme belső kábelezés mellett tették le a voksukat.
És amikor kaptam meghallgatásra erősítőket bizony volt köztük betyáros darab is.

Nem tudom változtattak-e azóta ezen.

Rock60
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 1329

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

kaef2 írta:
2025.02.04., kedd 19:56

Nem lehet, hogy csak másképpen? Modernebben? Nem pont azért szeretjük őket, mert úgy szólnak, ahogy? Vintage módon? (tisztelet a kivételeknek)
Bármi lehet... gondolkodik.gif
Igen, azért szeretjük, de a kérdés szempontjából ez nem annyira érdekes most.
A felvetés nyilván csak akadémikus, a válaszok úgy tűnik csak feltételezéseken alapulnak.

Minden esetre tegye fel a kezét, aki már halott egyszer, vagy többször két vintage gépet egymáshoz képest.
Egyiket gyári állapotban rendberakva, a másikatt meg rendberakva + átkábelezve.

Engem mindenesetre érdekelne, mit hallanánk...

K P
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 284

Hozzászólás Szerző: K P »

Voyager írta:
2025.02.04., kedd 21:50
ELEX írta:
Engedd el! Nincs jó megoldás. Akármit raksz be, nem lesz hiteles a produkció. XLR kimenet XLR bemenet. Nincs más alternatíva.
+1 :smile53:
Ahh, ez nem jó hír. gondolkodik.gif
Még dròtcserébe (Harmonic T magic link ) belementem volna, de DAC- ot már nincs humorom vadászni, amin van XLR kimenet…

Voyager
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2103

Hozzászólás Szerző: Voyager »

K P írta:
Kábelbarátok!

Kapok majd próbára egy előfokot, amin csak szimmetrikus be - kimenetek vannak. A DAC- omon csak RCA kimenet van, a végfokomon viszont van XLR bemenet. Sajnos csak RCA kábeleim vannak. Mi lenne optimális megoldás legalább a próba idejére ami a kábelezést illeti? RCA>XLR adapter vagy valami olcsóbb XLR kábel? A mostani összekötőim ára kb 140 k/ pár…
Éppen az XLR balanced lényegét veszíted el, ha átalakítod.
De hacsak annyi a célod, hogy addig is szóljon valami amíg nem tudsz kialakítani teljesen kiegyensúlyozott kiépítést, akkor megfelel.
„A világban a csodák a legapróbb rezdülésekben rejtik maguk táncát.”

Voyager
V.I.P.
V.I.P.

ELEX írta:
Engedd el! Nincs jó megoldás. Akármit raksz be, nem lesz hiteles a produkció. XLR kimenet XLR bemenet. Nincs más alternatíva.
+1 :smile53:
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Voyager 2025.02.04., kedd 21:52-kor.

revox
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4322
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: revox »

K P írta:
Kábelbarátok!

Szerintem adapter. Akkor egy ismert dróttal próbàlod ki
avantgardeAcoustic, kondo, 47Lab, RS Laboratory, operaConsonanceLP5, twAcustic, vivLab, artemisLabs, zyx, hana, Quad CDP, KSL, TakeT, audioNote, furuyamaAudioLab, vdHul, tiglon, daruma, SaSuPa, onzow, loricraft, townshend, tmpAnt, hitachiSax
halfnote.hu

K P
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 284

Hozzászólás Szerző: K P »

Kábelbarátok!

Voyager
V.I.P.
V.I.P.

Szerintem kár ezen a gondolatmeneten túl sokat tévelyegni, mert minden kornak megvoltak a maga kihívásai és azokra adott legjobb mérnöki válaszai.

Szerintem a technológiai fejlődés nem arról szól, hogy folyamatosan „kijavítjuk” a múlt hibáit, hanem arról, hogy új kérdésekre keresünk válaszokat, miközben a lehetőségeink is bővülnek. Az adott kor mérnökei nem azért választották azokat a kábeleket vagy megoldásokat, mert nem tudtak jobbat, hanem mert azok voltak az adott technológiai és gazdasági környezetben a legésszerűbbek.

Egyszerűen más korszak szülöttei, más prioritásokkal. A varázsuk pont ebben rejlik: abban a kompromisszumrendszerben, amit akkor a legjobbnak tartottak.

kaef2
V.I.P.
V.I.P.

Rock60 írta:
2025.02.04., kedd 19:37
dixie-chicken írta:
juliush írta:

Látható, hogy a hifi ezen korszakában még nem tulajdonítottak jelentőséget a kábelek minőségének és azok megfelelő hosszának optimalizálására.
Ha ezeket a mai mércével is kiemelkedő készülékeket - Studer, Naka, stb - a mai tendencia alapján újraterveznék (sokkal) jobb minőségű kábelekkel a lehető legrövidebb táp - és jelutakon, bizonyára nem kicsivel szólnának még jobban.

kaef2
V.I.P.
V.I.P.

tonee73 írta:
2025.02.04., kedd 17:55
Nem értem mi a cél pont a Heed-el kapcsolatos belső kábelezés téma ily fokú kibontásának?
Gyakorlatilag bármely más brand-re is rámehetnétek... Vagy ez csak azért van mert a gyártó konkrétan jelen is van a fórumon?
Ha valakit annyira érdekel ez miért nem keresi meg őt direktben? gondolkodik.gif
Inkább arról van szó, hogy a Naim-et ls a Heed-t (a Naim belső fotója megelőzte a Heed-ast), akik kábelekről vallott nézetei nem feltétlenül egyeznek meg itt pár emberével, ezekkel a belső képekkel próbálják kvázi "lejáratni" (ha ezt valaki sértőnek érzi, attól elnézést kérek). Meg alapvetően is tartja magát egy olyan nézet, hogy a gyártók direkt kiizélésből sz@r kábeleket tesznek az eszközökbe, mert olcsójánosok és minden filléren spórolni akarnak.

A Naim belső fotós "lejáratási kisérlete" kb 15 éve jelent meg ezen a fórumon először és néha, mint most ismét, fel-felbukkan.
Mindkét gyártónál meglehetően átgondolt, mérésekkel is ellenőrzött módon történik a dobozok kitöltése alkatrészekkel és a kábelezések kialakítása is, lassan 50 éve, mondhatni jól bevált módon generációk óta. Szerintük a konstrukció így működik jól az adott árkategóriákban és az értékesítéseik ezt mintha vissza is igazolnák. Vannak akik, úgy vélik, hogy jobban tudják tőlük, hogy kellene szerelni és kábelezni. Igaz ők nem gyártanak semmit, legalábbis olyan darabszámban mint a Naim és a Heed.

A magyar Pallavicini grófok leszármazottja, a világhírű konstruktőr Tim de Paravicini, még arra sem ügyelt, hogy a kiállításokon a hangfalait két egyforma típusú és hosszúságú hangfalkábellel hajtsa, nem gondolta fontosnak. Ettől még a hifi és a a pro audio ipar egyik legnagyobbja volt 2020 decemberében bekövetkezett haláláig.

El kellene fogadni, hogy létezik háromféle audiofil felhasználó és gyártói hozzáállás és mindhárom egyaránt helyes lehet:

- van akinek nem fontos a kábel
- van, akinek fontos
- és van akinek mindennél fontosabb.

Rock60
Őslakos
Őslakos

dixie-chicken írta:
juliush írta:

Voyager
V.I.P.
V.I.P.

tonee73 írta:
Nem értem mi a cél pont a Heed-el kapcsolatos belső kábelezés téma ily fokú kibontásának?
Gyakorlatilag bármely más brand-re is rámehetnétek... Vagy ez csak azért van mert a gyártó konkrétan jelen is van a fórumon?
Ha valakit annyira érdekel ez miért nem keresi meg őt direktben? gondolkodik.gif
A fingreszelés.

01.png
01.png (638.41 KiB) Megtekintve 850 alkalommal

dixie-chicken
V.I.P.
V.I.P.

juliush írta:
dixie-chicken írta:
2025.02.04., kedd 16:22
feldobhatnák egy pár Naka videót,ahol a haveromnak szervizelik a 680-ast,meg a 2db 700-asát...van kábelsaláta,rendesen... ;) ...szólnak ?...igen...jól szólnak ?...igen... :kiss:
Technics SL1300G,MoFi Mastertracker,Michael Fidler MM Pro,Musical Fidelity M6Si,Tannoy D700S2...digitális:Marantz CD17KIS,Tidal

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4044

Hozzászólás Szerző: juliush »

dixie-chicken írta:
2025.02.04., kedd 16:22
feldobhatnák egy pár Naka videót,ahol a haveromnak szervizelik a 680-ast,meg a 2db 700-asát...van kábelsaláta,rendesen... ;) ...szólnak ?...igen...jól szólnak ?...igen... :kiss:
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

akvapark
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1356

Hozzászólás Szerző: akvapark »

tonee73 írta:
Mert erről posztoltak - jól felismerhető - képet. gondolkodik.gif
>>Egy nemzetnél sem vagyunk alábbvalók<

tonee73
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 6187

Hozzászólás Szerző: tonee73 »

Jó zenék --> Marantz CD16 --> Etalon Suprampli --> Chario Constellation Delphinus mkII

Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.

dixie-chicken
V.I.P.
V.I.P.

Rock60 írta:
2025.02.04., kedd 15:46
revox írta:
2025.02.04., kedd 15:23

Azt nem tudom, ki tud rá válaszolni, főleg, hogy a képet látva,én csak egy erősítőbelsőt látok és lövésem sincs,mi az (de azt már pengeéles logikával összrekatam, hogy egy Heed belső lehet). :smile53:
Öööö...
Van egy Studer orsós, egy Aiwa kazis deck, egy 47Lab és egy Cables erősítő, valamint a Poloskás, ebben a sorrendben.

kaef2
V.I.P.
V.I.P.

Rock60 írta:
2025.02.04., kedd 15:46
revox írta:

Azt nem tudom, ki tud rá válaszolni, főleg, hogy a képet látva,én csak egy erősítőbelsőt látok és lövésem sincs,mi az (de azt már pengeéles logikával összrekatam, hogy egy Heed belső lehet). :smile53:
Öööö...
Van egy Studer orsós, egy Aiwa kazis deck, a Poloskás, egy 47Lab és egy Cables erősítő.
De megnézem még egyszer... :smile49:
Az egész belső kábelezés történetet talán odáig érdemes visszavezetni, hogy valaki (már nem emlékszem ki és lusta vagyok megkeresni) szóbahozta a a sminkes idézetemet követően a Naimet, én elmagyaráztam a Naim kábelezéssel kapcsolatos (általam ismert) konstrukciós elveit, majd ezt követően tunerman betett egy Naim belső fotót, majd később egy Heed Lagrange belső fotót, mindkettőt valamiféle elrettentő példaként.

Rock60
Őslakos
Őslakos

revox írta:

Öööö...
Van egy Studer orsós, egy Aiwa kazis deck, egy 47Lab és egy Cables erősítő, valamint a Poloskás, ebben a sorrendben.
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára Rock60 2025.02.04., kedd 16:05-kor.

dixie-chicken
V.I.P.
V.I.P.

revox írta:
2025.02.04., kedd 15:13
Rock60 írta:
2025.02.04., kedd 14:48
sutemenyx írta:
2025.02.04., kedd 12:02

De ezek fejlesztői, és nem felhasználói kérdések. A felhasználói kérdések a következők:
- mennyibe kerül?
- hány wattos?
- van-e belőle nagyobb/komolyabb?
- lesz-e belőle komolyabb, ha igen, akkor mikor?
- milyen színekben van?
- ki lehet-e kapcsolni a kijelzőt?
- meghajt-e XYZ hangfalat, javasolható-e hozzá?
- mit lehet vezérelni távirányítóról
- hány/milyen bemenetei vannak
- van-e szimmetrikus csatlakozása
- ki lehet-e otthon próbálni, mennyi ideig?
- mennyire melegszik?
- mennyi garancia van rá?
- mire vonatkozik a garancia?
- visszahozhatom-e, ha mègsem tetszik? Mennyi ideig?
Szerintem a vásárlóréteg érdeklődési szintje a részletekkel kapcsolatban jelentősen eltérhet. Kaef kiegészítésével a fent felsorolt kérdések valszeg relevánsak, bár én a felét kihagynám...
Nagy általánosságban lehet hogy nem, de az itt és ehhez hasonló felületeken pallérozódott olvasók és fórumtagok már biztosan nem immunisak pl. egy erősítő belső látványára. / Fenntartva azt, hogy a hang az első./
Különösen egy értékhatár felett a többségünk szerintem nem vágyik egy olyan darabra, amelyik úgy néz ki belül, mint ha gránáttalálat ért volna egy spagettigyárat. :D
Legtöbben azt szeretik, ha szép rendezett látvány tárul a szemük elé és ehhez kérdezni sem kell senkitől semmit, elég megguglizni a kiszemelt darabot.
az etikát kihagytad. amúgy az emlegetett jogi formula a levéltitok.

nekem az tetszik,amikor beszélgetek egy kereskedővel/gyártóval,stb... és a helyett,hogy az övé mitől jó, arról beszél órákat, etikusan, a másé miért xar, kielemezve annak belső tartalmát, műszaki megoldásait (amit lehet nem ért,miért az,ami), hangját és persze az üzlet és árpolitikát. hála Istennek, ilyet vadászva is csak ritkán találunk itthon.

de a meglepetés ellenpélda, mostanában jár hozzám egy srác (amúgy avx-en ismertem meg). érdeklődést mutat egy erősítő iránt (árulnak egyet hirdetőben), aminek a belső kábelezésére is odafigyelnek (csakhogy maradjunk ON).
de a lényeg, járt kereskedőknél és amikor az egyik megvárva a türelmi időt, felhívta, hogy mégis, akkor mennyire és hogy tetszett neki a halott produkció és félig már be volt csomagolva az áldozat persze,... emberünk bemondta, hogy járt egy helyen és hallott egy erősítőt és az kicsit átformálta az elképzeléseit. Megkérdezte kereskedőnk, mi volt ez, majd a válasz után annyit mondott (és itt már vártam mindenféle mocskolódást. az előítéletek), "ja, azt meg kell venni azonnal"

sajnálom, hogy elfelejtettem, ki volt, mert megérdemelne egy tapsot, úgy gondolom. ritka madár az ilyen
@revi:szerencsére a kereskedők többsége kezdi belátni,hogy téves "rádumálni" vlkit vlmire,mert "megboszzulhatja magát" (megjelenik a hirdetésrovatban),kezdenek egyre többen "nyiltabb lapokkal játszani"-szerencsére (én igy látom,érzékelem mostanság)...a jóindulató kereskedő sem tud igazán segiteni,ha a potenciális vevő,nem tudja elmondani,igazábol mit szeretne,és sokszor ez a (legnagyobb) gond...

revox
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4322
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: revox »

Shimano írta:
2025.02.04., kedd 15:01
revox írta:
2025.02.04., kedd 14:37
revox írta:
2025.02.04., kedd 13:45

mindemellett,hogy nagyon nem érdekel a dolog, itt szerintem senki nem említette, hogy a gyártó, tervező (én azt se tudom,most ki tervez, de nem is érdekes) jelenjen meg. Vagyis ezt a mondatot úgy értelmezem, hogy a jelenlévő tulajok és vagy szakértők nyilatkozhatnak.

de én csak a műfordító vagyok, teljesen hidegen hagy a téma :smile53:
shimano jelezte,hogy rosszul értelmeztem. szerintem nem

nekem az "itteni Heed szakértők" eléggé egyértelmű,
Gyártó nincs oda írva, se tervező, se forgalmazó, hanem itteni Heed szakértők (idézőjelben, ami nekem arra is utal,az se baj,ha nem feketeöves szakember teszi ezt meg)

csak a nyelvtani helyesség és értő olvasás oltárán, még mindig nem a Heed érdekel, vagy a drótja :rolleyes:
Ha végig olvastad volna,tehát a többi kommentet is,akkor látod hogy nem a heed tulajok lettek említve mint válasz adókra,de engedjük el.Egyértelmű hogy csak a gyártó,tervező tudna erre a kérdésre választ adni,szerintem.
igazad van,ami hosszú és nem annyira érdekel, nem olvasom el. ezen is csak megakadt a szemem, mert ez még így, huszonhetedjére is nekem azt jelenti,ami oda van írva. milyen szmájli jó ide? keress egyet :D

avantgardeAcoustic, kondo, 47Lab, RS Laboratory, operaConsonanceLP5, twAcustic, vivLab, artemisLabs, zyx, hana, Quad CDP, KSL, TakeT, audioNote, furuyamaAudioLab, vdHul, tiglon, daruma, SaSuPa, onzow, loricraft, townshend, tmpAnt, hitachiSax
halfnote.hu

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”