Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Cd játszók

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3248

Re: Cd játszók

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

GTomi írta:
2025.02.04., kedd 11:30
Amikor a lejátszóba beteszek egy cd-t, nem minden esetben olvassa be elsőre, de mikor letörlöm a cd-t (szemüvegtörlő pl.), akkor utána igen.

A cd felülete nem koszos, nem karcos, lehet ez Telarc, vagy Chesky...

Ez mi ez ilyenkor?
Fekete lakkfilccel be kell festeni a lemez élét, és a problémás lemezek máris hibátlanul lejátszhatóvá válnak. Nem beszélve arról, hogy a hangminőség is jelentősen javul.
Belefutottam már olyanba, hogy egy frissen vásárolt cd-t, fel sem ismert a lejátszó, nemhogy beolvassa. Kipróbálva más készülékekben is(BD lejátszó, autórádió, PC), semmi sem játszotta le. Mihelyt befestettem az élét a lakkfilccel, máris boldogult vele a cd játszó, és az óta is hallgatható.
Ugyanez pl. DVD lemezek esetében is működik.
Az esküvői felvételeink(írott dvd) egy idő után lejátszhatatlaná váltak. Egyet gondolva, ezeknek az élét is befestettem hátha, ez kb. 4-5 éve volt, és az óta is lejátszhatók.
Nyilván van az a karcossági szint, amin már semmi sem segít, bár régebben, mikor még a fizikai formátumok jelentették a csúcsot, több helyen kínáltak szolgáltatásként cd polírozást. Egyszer a székesfehérvári Media Marktban políroztattam fel két bolhapiacon várárolt, nagyon karcos lemezt. Valami 1000Ft körüli díjért/db, mondhatni újjá varázsolták.
Nem tudom, ma létezik-e még valahol ilyen, nem hinném.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

ViXi78
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 60

Hozzászólás Szerző: ViXi78 »

pali923 írta:
2025.02.03., hétf. 23:31
ViXi78 írta:
2025.02.03., hétf. 18:24
Azt honnan lehetne megtudni, hogy egy bizonyos távvezérlő melyik cd lejátszó(k)hoz való?
Ez így van, én is azt tapasztalom, hogy a Philips mechanikás cd-k, dvd-k távja kompatibilis egymással. Több Marantz és Arcam (meg 1 Creek) gépem volt, mindegyik működött mindegyikkel. Érdemes lenne keresgélni bármilyen távot ezen márkák közül, erősen valószínű, hogy működni fog. Pl. volt Arcam hm erősítőm is, aminek a távján nyilván volt hangerőszabályzó, és az is vitt mindent.
Én pont nem nem tapasztalom. Inkább az ellenkezője! Benne is vagyok egy szituációban. Szerettem volna hinni, hogy jó lesz, de nem lett. Már csak kíváncsiságból is feltettem a kérdést, hogy akkor a táv az melyik készülékhez lehetett eredetileg? Talán közelebb jutok "valamihez".

Amúgy böngésztem a készülékek SM oldalait. Viszonylag kevés készüléknek van benne a távvezérlője. Amiben láttam ott az SAA3006 chipet írta. "Ezek" meg elvileg viszik a malacot. Igaz már nagyon régen volt CD650 távom, de vitte a CD304-et. Valószínűleg a Marantz készülékeket is viszi. Abban is SAA3006 volt.
Az érintett RC 2064-es távban pedig SAA3010 lakik. Nem tudom, hogy ebben lehet e összefüggés(?).

Még az is érdekel, hogy esetleg a készüléken belül hol és mely pontokat kellene triggerelni, hogy így a szabályozható kimenet életre kelljen?
Nem emlékszem pontosan, de azt hiszem jelenleg ugyanolyan vagy nagyon hasonló jelszinten lehet, mert fülre én nem vettem észre semmit mikor kipróbáltam az analóg kimeneteket. Amúgy inkább futóműként van bekötve. Most technikailag nem tudom kipróbálni az analóg kimeneteket sajnos.
Apple Mac Mini M1(Tidal)- Questyle CMA Twelve - Hifiman Arya Stealth

mishow
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2579

Hozzászólás Szerző: mishow »

pali923 írta:
2025.02.03., hétf. 23:27
Így a 21. században lehet, hogy más irányban lenne érdemes keresgélni a megoldást, mégpedig a 3d-s nyomtatóknál. Ha megtalálod, hogy melyik alkatrész törött el, már csak keresni kell valakit, aki tud nyomtatni. Nagy valószínűséggel olcsóbban meg tudod úszni, és alkatrészt sem kell hozzá keresgélni. Ma már csodákat tudnak csinálni, és nem is kerül sokba.
Jó tipp! 36_1_11.gif

mishow
V.I.P.
V.I.P.

GTomi írta:
Amikor a lejátszóba beteszek egy cd-t, nem minden esetben olvassa be elsőre, de mikor letörlöm a cd-t (szemüvegtörlő pl.), akkor utána igen.
Ez mi ez ilyenkor?
Nem kizárt, hogy maga a leolvasófej IS poros. A fedelet levéve érdemes lehet azt is megtisztogatni, puha (impregnált, de nem papír) törlőkendő ahhoz is jó lehet.

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4171

Hozzászólás Szerző: juliush »

GTomi írta:

Ez mi ez ilyenkor?
Csak egy tipp:
Én a CD-ket, különösen az utóbbi időben tömegével vásárolt használtakat, az alábbi törlőkendővel kezelem, ami a gyártás során a felszínen maradó több-kevesebb Mould Release Agent (MRA) anyag eltávolítására szolgál. És mellette eltávolítja azoknak a felületi karcoknak jelentős részét, amelyet ebbe az anyagba mart az idő és a használat. Csodákat tud tenni még egész ijesztő állapotúakkal is.
Lehet, hogy talán kevésbé hatékonyan, de hasonlót végzel a szemüvegtörlő kendővel.
https://www.russandrews.com/eu/reveel-54149990000/
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

GTomi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 685

Hozzászólás Szerző: GTomi »

Ez mi ez ilyenkor?
Rega io/ DacMagic200M / TMP táp / Revox B226 / Pc / Hivox zárt 3 utas / hangfalkábel, rca: HiDiamond D3, tápkábel: Isotek Evo3 Premium és Initium ill. Hivox, koax: AQ1 , usb a/b: Oyaide, ethernet: Audioquest Forest

pali923
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1221

Hozzászólás Szerző: pali923 »

ViXi78 írta:
Azt honnan lehetne megtudni, hogy egy bizonyos távvezérlő melyik cd lejátszó(k)hoz való?
Ez így van, én is azt tapasztalom, hogy a Philips mechanikás cd-k, dvd-k távja kompatibilis egymással. Több Marantz és Arcam (meg 1 Creek) gépem volt, mindegyik működött mindegyikkel. Érdemes lenne keresgélni bármilyen távot ezen márkák közül, erősen valószínű, hogy működni fog. Pl. volt Arcam hm erősítőm is, aminek a távján nyilván volt hangerőszabályzó, és az is vitt mindent.
erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla

pali923
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1221

Hozzászólás Szerző: pali923 »

Ravic írta:
2025.02.02., vas. 15:02
Tudna valaki segíteni, honnan tudnék szerezni 2008-as Creek Destiny Cd lejátszóhoz komplett mechanikát? Letört valami a tálca nyitó fogaskerekek körül.
Így a 21. században lehet, hogy más irányban lenne érdemes keresgélni a megoldást, mégpedig a 3d-s nyomtatóknál. Ha megtalálod, hogy melyik alkatrész törött el, már csak keresni kell valakit, aki tud nyomtatni. Nagy valószínűséggel olcsóbban meg tudod úszni, és alkatrészt sem kell hozzá keresgélni. Ma már csodákat tudnak csinálni, és nem is kerül sokba.
erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla

ViXi78
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Van itthon Philips CD304 a gyári távjával. Van Grundig RC9000 távvezérlőm is. A CD304 táv és a Grundig hibátlanul kezelni a Marantz CD-75-II-t. A CD304 készüléket is prímán kezeli ez a Grundig táv.

Az "új" RC 2064-et most kinyitottam. SAA3010 mikrokontroller van benne és a táv bele full eredeti. Van benne egy betegágy kék fekvő Philips kondi is. Ezt lehet érdemes lenne cserélni, de látszólag dolgozik a táv, ha telefon kameráján nézem.
A CD304 gyári távban az SM szerint SAA3006 mikrokontroller dolgozik. A Grundigot nem találtam meg SM-ben és nem is szeretném szétszerelni. Talán nem is a mikrokontroller fogja pontosan meghatározni, hogy megy vagy sem(?). gondolkodik.gif

ViXi78
Nincs visszaút
Nincs visszaút

tonee73 írta:
2025.02.03., hétf. 19:02

Mi a CD játszó típusa?
Marantz CD 75-II

tonee73
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 6333

Hozzászólás Szerző: tonee73 »

ViXi78 írta:
PHILIPS RC 2064.

Létezhet ilyen lista, amiben fel vannak sorolva? Esetleg valamilyen trükkel rá lehetne venni, hogy működtesse a készüléket?
Van rajta "volume" funkció és a készülékemnek van egy ilyen szabályozható analóg kimenete, de sajnos a gyári távja nincs meg. Van olyan távom, amivel szépen megy a gép, de azon meg nincs "volume" funkció. A csuda vigye el, túl egyszerűnek tűnt. :smile30:
Mi a CD játszó típusa?
Jó zenék --> Marantz CD16 --> Etalon Suprampli --> Chario Constellation Delphinus mkII

Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.

frenki485
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 613

Hozzászólás Szerző: frenki485 »

ViXi78 írta:
PHILIPS RC 2064.

Létezhet ilyen lista, amiben fel vannak sorolva? Esetleg valamilyen trükkel rá lehetne venni, hogy működtesse a készüléket?
Van rajta "volume" funkció és a készülékemnek van egy ilyen szabályozható analóg kimenete, de sajnos a gyári távja nincs meg. Van olyan távom, amivel szépen megy a gép, de azon meg nincs "volume" funkció. A csuda vigye el, túl egyszerűnek tűnt. :smile30:
Legtöbb Philips táv kompatibilis a többivel.
Csak az Ethosz Cd-playeremhez (mivel Philips a bele...) van "eredeti" táv (szabályozható kimenet vezérléssel), de az kezeli a többit is és fordítva.
És ami egyéb Philips távom volt, az is kezelte az én Ethoszomat, még valami kései "music centerhez" való is.
A jófogáson időnként feltűnik 1-1, van ami normális árban van, sokat ne költs rá!
Ethosz CDM Transport/Player(TDA1545A), Ethosz csöves DAC(TDA1541)  
Palotás végfok, Pro-ject Pre Box, Tannoy Rev. XT6F dobozok,
Technics SL 1210 GR/AudioGold plinth,Achromat, Thorens TD 126 mkII
Palotás féle ARC/Ethosz phono, Shure M44-7
Ethosz, Van Den Hul kábel, Fapaci/Kontaset elosztó.

ViXi78
Nincs visszaút
Nincs visszaút

PHILIPS RC 2064.

Ravic
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 5

Hozzászólás Szerző: Ravic »

Köszönöm szépen!
Ezek szerint Google mégsem a barátom...
Bár ez a DVS DSL-710-A nem hasonlít az eredetire, de a felfogatási pontjai ugyanúgy néznek ki....
20250202_182700.jpg
Köszi, még egyszer!

[/quote]

https://vasiltech.narod.ru/CD-Player-DA ... port.htm#C

Creek Destiny: DVD-ROM DVS DSL-710A

https://www.ebay.co.uk/itm/394163805912

https://www.amazon.co.uk/Unknown-DVS-DS ... B088WJ55QP

https://www.google.com/search?sca_esv=7 ... =739&dpr=1
[/quote]

mishow
V.I.P.
V.I.P.

Ravic írta:
Tudna valaki segíteni, honnan tudnék szerezni 2008-as Creek Destiny Cd lejátszóhoz komplett mechanikát?
Pont akartam írni, hogy volt ilyenem és emlékezetem szerint ebben a Creek valamilyen DVD ROM mechanikával kísérletezett, azok közt kellene szétnézni - de tonee megelőzött ;)

tonee73
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 6333

Hozzászólás Szerző: tonee73 »

Ravic írta:
Sziasztok!
Tudna valaki segíteni, honnan tudnék szerezni 2008-as Creek Destiny Cd lejátszóhoz komplett mechanikát? Letört valami a tálca nyitó fogaskerekek körül.
Amit sikerült megtalálni hogy talán FUSS márkájú, és talán DV9951A-W vagy HA5713DC típusszámú. (Ezek szerepelnek egy rajta lévő zöld matricán, ill. hogy 1200W, C9, 1, 2007 és a sorozatszám)
Google a barátom, órákon keresztül nyaggattam, semmi...
Köszönöm!
https://vasiltech.narod.ru/CD-Player-DA ... port.htm#C

Creek Destiny: DVD-ROM DVS DSL-710A

https://www.ebay.co.uk/itm/394163805912

https://www.amazon.co.uk/Unknown-DVS-DS ... B088WJ55QP

https://www.google.com/search?sca_esv=7 ... =739&dpr=1
Jó zenék --> Marantz CD16 --> Etalon Suprampli --> Chario Constellation Delphinus mkII

Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.

Ravic
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 5

Hozzászólás Szerző: Ravic »

Sziasztok!
Amit sikerült megtalálni hogy talán FUSS márkájú, és talán DV9951A-W vagy HA5713DC típusszámú. (Ezek szerepelnek egy rajta lévő zöld matricán, ill. hogy 1200W, C9, 1, 2007 és a sorozatszám)
Google a barátom, órákon keresztül nyaggattam, semmi...
Köszönöm!

tunerman
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2956

Hozzászólás Szerző: tunerman »

Elöször is beteszem az Általában a hifiről topikban zajló Compact Disc futóműről szóló információkat:

viewtopic.php?f=209&t=23913

A folytatásnak itt lenne a helye, már ami az analóg LP játszáshoz hasonlító első generációs Philips futóműveket illeti.
Miben állna meg ez a távoli hasonlatosság?
Van lejátszandó lemez, amit egy motor forgat, egy lengőkar ami a végén ellensúlyt használ. Egy sugaras lézer, ami információ kiolvasásához szükséges, valamint elektronika ami a kiolvasott információt folyamatában feldolgozza és kiadja a kimenetre.

Mivel a '70-es és években kiderült az analóg LP játszók futóműveinek fontos szerepe - miért lenne ez másképp a CD lejátszók világában is?
Volt egy időszak, amikor sokat törödtek a lézer+mechanika kidolgozottságával, de az elektronikai fejlődés ennek gyorsan végett vetett, és jöttek a gagyi műanyagból készült lézeregységek. Aminek a stabilitási problémáit a 3 sugaras kiolvasás, a többszöri újraolvasás és a puffer memória próbálta orvosolni. Tehát a létezően gyenge mechanikát egy bonyolult elektronikai rendszer próbálta hallgatható szinten tartani kb. 1.000-2.000 órán át.

Ezt például az analóg LP futóművek világára visszavetítve azt jelentené, mintha egy olcsó műanyagból préselt "tojáshéj" Pioneer PL200 -as lejátszó problémáit egy beiktatott 2x10 sávos equalizerrel próbálnánk a tökéletes HiFi hangzásra feltornászni...
TJ.
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: 2SK180 unity coupled SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther P7M silver vc, TICONAL, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009

pantera
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 34

Hozzászólás Szerző: pantera »

Lehetséges szcenárió: valahol durva zárlat valamelyik áramkörben, a Graetz híd megadja magát (ilyet keveset láttam bő 40 éves gyakorlatomban hogy a műanyag háza megolvadjon, de megtörténhet), emiatt elég nagy váltóáram folyik át a szűrőelkókon, amikben emiatt felforr az elektrolit. Stb..... Megnézném szívesen de Debrecenben lakom.

Ruben
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 37

Hozzászólás Szerző: Ruben »

Üdv kedves fórumtagok

Történt ma, hogy leültam volna zenét hallgatni, bekapcsoltam a cuccot melegedni, majd egy pár perc múlva égett szagot kezdtem érezni, odamentem és füst kezdett felszállni a cd lajàtszóból. Az alany egy Ayon cd 1. Azonnal áramtalanítottam, levettem az alját és észrevettem az egyik kondit, hogy ráolvadt a nyákra, én ezt nem tudom orvosolni sajnos, ebben kérnék segítséget, ajánlást megbízható jó szakembert keresnék, elsősorban Pest megyében vagy Budapesten. Maglódon lakom.
Köszönettel
Schmidt Rezső
IMG_4491.jpeg
IMG_4489.jpeg
IMG_4488.jpeg

tunerman
V.I.P.
V.I.P.

Úgy látszik felerősödött a retró készülékek magasabb szinten való rendbetételére az ígény, megint egy Marantz CD73 van terítéken, és jobb minőségű recap volt a kérés :smile53:
A fotón a tápegység látható, Rubycon TWSS és Panasonic FC kondenzátorokkal a puffereknél.
TJ.
Csatolmányok
Marantz CD73 supply recap.jpg
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: 2SK180 unity coupled SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther P7M silver vc, TICONAL, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009

tunerman
V.I.P.
V.I.P.

Nagyon ritkán, de kérnek az átlagnál jobb minőségű recap-ot, és IC foglalat cserét a szeretett gépben :smile53:
Mint például ehhez a Marantz CD73-as CD lejàtszóhoz, a DAC paneljára ezért Elna Cerafine kondikat, és aranyozott érintkezős IC foglalatokat varázsoltam rá. :smile29:
TJ.
Csatolmányok
Marantz CD73 DAC recap + IC foglalat csere.jpg

antizigün
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 24

Hozzászólás Szerző: antizigün »

üdv

ezt a típust ismeri valaki? teszteket , fizetett cikkeket nem tartom annyira értékelhetőnek mint amit tőletek olvashatok

Rotel CD11MKII

ANDS
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 803

Hozzászólás Szerző: ANDS »

Sziasztok!
Azt látom, hogy a TEAC piacra dobott egy új CD játszót, a használtan nagyon beszerezhető VRDS technikával megáldva. Ennek nagyon örülök, hogy nem kell használtat vadászni, meg naivan azt is remelem, hogy lesz olyan jó a hangja, mint a 20 évvel korábbi modelleknek, pl. 10 vagy 25.
Az lenne a kérdésem, hogy hallott már valaki ilyet szólni?
Elvileg kapható VRDS 701 cd jásztó és VRDS 701 cd futómű is.
Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyik nincs áram alatt, csak más a fogása.

“Hülyékkel ne vitatkozz! Lesüllyedsz a szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.”- Mark Twain.

kistilli1980
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 18

Hozzászólás Szerző: kistilli1980 »

fülelek írta:
2024.05.09., csüt. 22:20
Lehet. Kell egy rca aljzatot tenni a hátoldalra, és kell még kb. 50 forintnyi alkatrész.
Az kimenetet persze ellenőrizni kell oszcilloszkóppal, szükség esetén az alkatrészeket módosítani.
Tudok benne segíteni.
Írok privátot, köszönöm.
Üdv. Zoli

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”