Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kábelezzünk

revox
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4315
Kapcsolat:

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: revox »

szerintem nem ült minden abból amit írtam :D de nem baj...

ami biztos, a hangminőségnek még mindig nincs mértékegysége és nem mérhető. innen az összes méricskélős okoskodás csak PC-s bitezés. Aki ezt most még nem érti, majd 10 év múlva megérti (vagy nem)

speciel én arra tudok felnézni, aki mutat egy jó hangot, pont.. Na jó, már arra is, aki képes felismerni...

de akkor egy kis félig OFF, de nem is, vagy mégis? gondolkodik.gif

Szigony itt dobta fel a kábelkérdését. ha még valaki emlékszik rá (itt a kábeles topicban). Priviben beszéltünk és kértem Tőle videót. hogy szól a rendszere, lássam. merre kellene tolni rajta, ha kell. Nos, Szigonyra felnézek. Olyan cuccot rakott össze, hogy le a kalappal. Nem tudom, ki segített neki, vagy önerőből, de a hazánkban méltatlanul hanyagolt Quad cucca és a Harbeth olyat szól, mint a fene. Telefonba dugtam be egy gagyi headsetet, de így is átjön, hogy a monoblokkok urai a helyzetnek, zenének. Erő van a hangjába, mégse válik tolakodóvá, nem esik szét a zene. Aki vásárlás előtt áll, kuncsorogja be magát, megéri... :tutiok:

a kábeleknél még nem járunk, de majd az is el fog jönni.
avantgardeAcoustic, kondo, 47Lab, RS Laboratory, operaConsonanceLP5, twAcustic, vivLab, artemisLabs, zyx, hana, Quad CDP, KSL, TakeT, audioNote, furuyamaAudioLab, vdHul, tiglon, daruma, SaSuPa, onzow, loricraft, townshend, tmpAnt, hitachiSax
halfnote.hu

Voyager
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2103

Dynamic range & LUFS szál

Hozzászólás Szerző: Voyager »

[SPOILER] Nem kábeles téma, DR és LUFS szál

Kedves fórumtársak!
Elnézést kérek azoktól, akiket ez a téma esetleg nem köt le vagy kevésbé érdekel, de szeretném megosztani az elemzés eredményeit, ahogy azt korábban ígértem.

Az alábbiakban a St Germain ikonikus Rose Rouge című száma két különböző formátumban került elemzésre:
1. CD (Blue Note Records, France 2000)
2. LP (Parlophone, EU, remastered, 180 grammos dupla vinyl 2012)

Az elemzés során a zeneszámot egyaránt vágtam a zenei rész kezdetéhez és végéhez, figyelmen kívül hagyva az előtte-utána lévő csendes szakaszokat. A cél az volt, hogy az ITU-R BS.1770-3 standard alapján meghatározzam a loudness-t (LUFS), a dinamikatartományt, és egyéb jellemzőket, és ezeket összehasonlítsam. (a fájlokat szívesen megosztom)

CD verzió:
Hangosság: -12,06 LUFS
Dinamikatartomány: 38,2dB (bal), 39,9dB (jobb)

LP verzió:
Hangosság: -21,68 LUFS
Dinamikatartomány: 45,2dB (bal), 42,9dB (jobb)

És végezetül néhány kérdést szeretnék intézni szakemberekhez:

1. A CD verzió -12,06 LUFS mellett kisebb dinamikatartománnyal rendelkezik, míg az LP -21,68 LUFS értéke nagyobb dinamikát mutat. Ez általánosan megfigyelhető trend a digitális és analóg médiumok között, vagy inkább a remasterelési folyamat hatása?

2. Az LP remasterje érezhetően halkabb és dinamikusabb. Ez inkább az LP formátumból adódó műszaki korlátok miatt történhetett így, vagy ez tudatos döntés volt a masterelés során a hangzásvilág megőrzésére?

3. Mennyire tekinthető hitelesnek egy felvétel zenei szempontból, ha a dinamikát szándékosan szűkítik az érthetőség vagy a kereskedelmi megfelelés érdekében? Vajon az LP verzió dinamikusabb jellege közelebb állhat az eredeti művészi szándékhoz?

4. Az LUFS mérése (mint modern eszköz) mennyire alkalmas analóg médiumok (pl. LP) objektív elemzésére? Az LP mérésénél figyelembe kell venni valamilyen speciális tényezőt, ami befolyásolhatja az eredményeket?

CD
CD.png
CD.png (112.96 KiB) Megtekintve 1036 alkalommal

LP
LP.png
LP.png (113.38 KiB) Megtekintve 1036 alkalommal
„A világban a csodák a legapróbb rezdülésekben rejtik maguk táncát.”

pjm
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 270

Hozzászólás Szerző: pjm »

[OFF - katt ide ha látni akarod]
Szerintem örüljünk a nagyobb demokráciának

Rock60
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 1320

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

Nekem végül is tökéletesen megfelel itt is.
Ha annyi millióm lenne, ahányszor már rám szóltak, hogy Offolok, olyan esetekben, ahol sokkal kevésbé kanyarodtam el a témától, mint az alábbi esetben történt, abból már házat vehetnék... ;)
Ott én is avval védekeztem, hogy minek széttördelni a témát, tehát el tudom fogadni ezt a megközelítést is. :smile53:
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Rock60 2025.01.31., pén. 18:29-kor.

pjm
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 270

Hozzászólás Szerző: pjm »

chord_ írta:
2025.01.31., pén. 17:49

Szerintem érdemes lenne belátni azt, hogy a kábelek kapcsán nagyon gyorsan el lehet jutni a formátumháborúig, vagy a hardcore műszaki dolgokig, vagy Kína gazdasági dolgaihoz, vagy akár a zenék kiválasztásához. Rögtön átdobálni a felbukkanó gondolatokat máshová, ez kicsit széttördeli / -né az amúgy értelmes beszélgetéseket.
Pont ez jutott eszembe. Ha mindent gyomlálsz széttöredezhet a beszélgetés. Ezzel az erővel és kicsit sarkítva az is off, ha leírod, hogy milyen rendszerben hallgattál meg egy kábelt.
De nekem off egy olyan kábel is, amin nincs szigetelés mert balesetbeszélyes. Ettől még másnak beleférhet ez is.

Nehéz téma ez, és ahány ember, annyi vélemény.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára pjm 2025.01.31., pén. 18:08-kor.

kaef2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3554

Hozzászólás Szerző: kaef2 »

Rock60 írta:
2025.01.31., pén. 17:35
Aszpirin írta:
2025.01.31., pén. 17:15
Rock60 írta:
2025.01.31., pén. 17:10
jobb helye lenne ezeknek a kábel témától eltérő műszakizásoknak valamelyik csevegős helyen - Általános csevegő, Általában a hifiről - akiket érdekel, ott is megtalálja... :smile53:
És szerinted hogy vonjuk meg a határt a "műszakis" és "nem műászakis" kábel-threadek között, először kérdezzünk meg Téged vagy valaki mást, hogy érted-e és-vagy érdekel-e, és ha nem érted és/vagy nem érdekel, akkor mehet a műszakisba?
Félreértettél... gondolkodik.gif Nem attól függ, hogy értem - e.
Nem a műszakis / nem műszakis határra gondoltam, hanem a kábeles / nem kábeles határra, amiről revox is írt.

Közben olvasom Kaef reagálását is...
Érdekes téma, szívesen olvasom, ha olyanom van, pl. az Általában a hifiről - ben... :smile53:
A thread témáját komolyan véve, tulajdonképpen csak a kábelezés gyakorlati tapasztalatairól lehetne beszélni: hogyan forrasszuk, milyen csatlakozókat használjunk, hogyan rezgéscsillapítsunk, mivel árnyékoljunk, stb. A szubjektív tapasztalatok elmondása már határeset, mert az elmondott fogalmak értelmezése már kivánhat magyarázatot és akkor már meg is zavartunk vele pár embert, aki erre már nem kíváncsi. Mint, ahogy annak a megbeszélése is, hogy miért jó vagy miért nem, az árnyékolás, szigetelés. Mert megint csak vannak olyanok, akik ezt nem értik és nem is érdekli őket, mert a megértéshez kell egy kis fizika is esetleg.

chord_
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 965

Hozzászólás Szerző: chord_ »

Aszpirin írta:
Rock60 írta:
jobb helye lenne ezeknek a kábel témától eltérő műszakizásoknak valamelyik csevegős helyen - Általános csevegő, Általában a hifiről - akiket érdekel, ott is megtalálja... :smile53:
És szerinted hogy vonjuk meg a határt a "műszakis" és "nem műászakis" kábel-threadek között, először kérdezzünk meg Téged vagy valaki mást, hogy érted-e és-vagy érdekel-e, és ha nem érted és/vagy nem érdekel, akkor mehet a műszakisba?
Szerintem érdemes lenne belátni azt, hogy a kábelek kapcsán nagyon gyorsan el lehet jutni a formátumháborúig, vagy a hardcore műszaki dolgokig, vagy Kína gazdasági dolgaihoz, vagy akár a zenék kiválasztásához. Rögtön átdobálni a felbukkanó gondolatokat máshová, ez kicsit széttördeli / -né az amúgy értelmes beszélgetéseket.
Amikor személyeskedés lesz, vagy sértegetés, vagy ilyesmi, ott fontos nyilván a moderáció. De szerintem itt azért bírható a dolog, én nem látok különösebb problémát.

És kb. ugyanaz a kör beszél... mindegy, hogy hol... szóval fölösleges és nem kis munka szét-szortírozni mindent a megfelelő helyre.
Blog: Komoly Zenei Ajánló
Pro-Ject RS2-T - Gustard A26 - Heed Nexus - Spendor SP1 - Radnai kábelek

Rock60
Őslakos
Őslakos

Aszpirin írta:
Rock60 írta:
Félreértettél... gondolkodik.gif Nem attól függ, hogy értem - e.
Nem a műszakis / nem műszakis határra gondoltam, hanem a kábeles / nem kábeles határra, amiről revox is írt.

Közben olvasom Kaef reagálását is...
Érdekes téma, szívesen olvasom, ha olyanom van, pl. az Általában a hifiről - ben... :smile53:

kaef2
V.I.P.
V.I.P.

Rock60 írta:
Shimano írta:
2025.01.31., pén. 13:16
cables írta:
2025.01.31., pén. 12:55
Kezd szánalmas katyvasz lenni ebből a fontos topikból. KF állandó miért jók a lemezeink magyarázatai, mások szófXsó ömlengései baromi fárasztóak.
Miért is fontos ez a topik?, gondolkodik.gif ja megvan,csak a vékony drót a jó,a szigetelés felesleges és sz@r,stb stb,stb és ha nem e körül megy a téma,már rögvest világnak kell menni,hát nosza,el lehet indulni. :D
Én szívesebben olvasom kaef2 "magyarázatait",mint azt hogy miért nem jó az,amit nem te csinálsz.
Miért fáj az igazság ?
Azért ,mert Cables írta ?

Nem csak Neked mondom, hogy teljesen jogos felvetés, hogy a Kábelezzünk topicban kb. kábelekről beszéljünk, ha vékony, ha vastag, ha gyári, ha DIY...
Kaef írásait és Robici linkelését én is szívesen olvasom, de tényleg jobb helye lenne ezeknek a kábel témától eltérő műszakizásoknak valamelyik csevegős helyen - Általános csevegő, Általában a hifiről - akiket érdekel, ott is megtalálja... :smile53:
/ Fenntartom többedmagammal, hogy az utóbbi feleslegesen van oda eldugva. Benne van a címében, hogy " hifi "./
A dinamika kapcsán irt pár posztom esetében felhivom a figyelmet arra, hogy nem én hoztam fel a témát, hanem hodyka azzal, hogy dinamikátlan találta a felvételt. Ami ugye nem egészen így van, nem elvitatva annak a lehetőségét, hogy igy hallotta.

Abban a pillanatban, ahogy valaki a kábelek kapcsán beszél a szubjektív benyomásairól, nehéz lesz kikerülni, hogy bárki is ne akarjon tapasztalatot, véleményt megmagyarázni, akár műszaki fogalmakkal is.

Én abban a (talán téves) hitben vagyok, hogy megtudni, hogyan kell értelmezni a hangosságot és dinamikát összességében lehet olyan fontos, mint azt megtudni, hogy kinek a mije kit és mit vert le...

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 5964

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

Rock60 írta:
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett

Rock60
Őslakos
Őslakos

Shimano írta:
2025.01.31., pén. 13:16
cables írta:
Kezd szánalmas katyvasz lenni ebből a fontos topikból. KF állandó miért jók a lemezeink magyarázatai, mások szófXsó ömlengései baromi fárasztóak.
Miért is fontos ez a topik?, gondolkodik.gif ja megvan,csak a vékony drót a jó,a szigetelés felesleges és sz@r,stb stb,stb és ha nem e körül megy a téma,már rögvest világnak kell menni,hát nosza,el lehet indulni. :D
Én szívesebben olvasom kaef2 "magyarázatait",mint azt hogy miért nem jó az,amit nem te csinálsz.
Miért fáj az igazság ?
Azért ,mert Cables írta ?

Nem csak Neked mondom, hogy teljesen jogos felvetés, hogy a Kábelezzünk topicban kb. kábelekről beszéljünk, ha vékony, ha vastag, ha gyári, ha DIY...
Kaef írásait és Robici linkelését én is szívesen olvasom, de tényleg jobb helye lenne ezeknek a kábel témától eltérő műszakizásoknak valamelyik csevegős helyen - Általános csevegő, Általában a hifiről - akiket érdekel, ott is megtalálja... :smile53:
/ Fenntartom többedmagammal, hogy az utóbbi feleslegesen van oda eldugva. Benne van a címében, hogy " hifi "./
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Rock60 2025.01.31., pén. 17:16-kor.

Robici
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1184
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Robici »

OFF
A hangosság méréssel én is foglalkoztam, írtam is róla cikket és annak a végén van két link az eredményekkel. Több, mint 2500 komolyzene CD mérése található az adatbázisban.
Akit érdekel:
https://new.egalizer.hu/loudness-unit-cd-adatbazis/

fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 873

Hozzászólás Szerző: fererencz »

cables írta:
Magam részéről el is húzok innét!
Ez a topik a fonó tagjainak fontos. Minél többet kelljen fonni!!
Nem lehet nem elfogadni, részben elfogadni, vagy SM szinten elfogadni, csak ahogy az ideális.
Tényleg szánalmas katyvasz már ez az egész, de a legszánalmasabbak a sorok mögött bujkáló, passzív agresszív ex-fonók, akik még a kutyákat sem szeretik.
Nem szotkam hibázni.

kaef2
V.I.P.
V.I.P.

cables írta:
Arról ugye, hogy "miért jók a lemezeink" egyáltalán nem írtam.
Arról meg nem tehetek, hogy van 30 évnyi hangfelvételkészítési és stúdió építési gyakorlatom.

Arról, meg hogy a vékony, tömör, ismeretlen anyagú és származású drótok mire jók egy hifi rendszerben, azért nem írok, mert olyan 1995 táján, majd olyan 2007 táján már próbáltam (Audio Consulting ezüst) és ennyi pont elég is volt.

https://www.audio-consulting.ch/parts?p ... Wire%22%5D

Shimano
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2118

Hozzászólás Szerző: Shimano »

cables írta:
Szuper.Minél messzebbre,ha lehet. ;)

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2274

Hozzászólás Szerző: cables »

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

Voyager írta:
2025.01.31., pén. 12:13
revox írta:
2025.01.31., pén. 12:02
nekem a hifi, mint home audio, de a kábelek holtbiztos, ott kezdődik, hogy a kész lemez a kezemben van.
Ennek a technikai fonalnak nem lehetne valami topicot nyitni a megfelelő helyen, aztán akit érdekel, az nézegetheti a számokat. engem speciel a hang érdekel, nem a matek és még biztos vagyunk így páran. Számunkra ez kb annyira unalmas, mint a digitális topicokban a PC guruk 0 és 1-es sorozatára való hivatkozás (és csendben mondom,legalább annyira fejeljük az asztalt, mint azok a 0 és 1-eseken, akik hallják a digit kábelek közti hangi eltérést) köszi :smile53:
egyébként is, statárium van kihirdetve... hol a gyebi -bíró :D
Igazad van, nem itt kell ebben elmélyülni.
én értéeklem ezt a szakmai tudást,de ez már inkább más terület,nem a hifi. ráadásul elég jól félre is visz gyanútlanokat,akik újak a témában. hetente kb 3 szor tér vissza a "mit vesznek fel" plusz Feri már megmérte a fél világot, most legutóbb a karateedzést :kapdelm: de ettől aki hifit,home audiot akar fejleszteni,vagy abban akar okosodni, azt hiszi,az egész erről szól és e körül forog. nem. az egy teljesen más "szakma", ahogy tegnap vagy mikor megbeszéltük, hogy a zenészeké is.

peace,meg minden, de aki kcisit feketeövesebb hifis, annak ezek a visszatérő frázisok idő után elég fárasztóak, aki meg fehér övvel szaladgál, azt se érti, most akkor mi is van :D

amúgy kinek van 120dB-e? nekem van. Többieknek gyerünk, nyomni 5x 20 fekvőtámaszt (sajna japán nevét már elfelejtettem,amikor öklön kell tolni) Kento... akkor 5x20 kentot (kempo ugrott be,de az más :D gugli)

:cheers1:
avantgardeAcoustic, kondo, 47Lab, RS Laboratory, operaConsonanceLP5, twAcustic, vivLab, artemisLabs, zyx, hana, Quad CDP, KSL, TakeT, audioNote, furuyamaAudioLab, vdHul, tiglon, daruma, SaSuPa, onzow, loricraft, townshend, tmpAnt, hitachiSax
halfnote.hu

Voyager
V.I.P.
V.I.P.

revox írta:
2025.01.31., pén. 12:02
nekem a hifi, mint home audio, de a kábelek holtbiztos, ott kezdődik, hogy a kész lemez a kezemben van.
Ennek a technikai fonalnak nem lehetne valami topicot nyitni a megfelelő helyen, aztán akit érdekel, az nézegetheti a számokat. engem speciel a hang érdekel, nem a matek és még biztos vagyunk így páran. Számunkra ez kb annyira unalmas, mint a digitális topicokban a PC guruk 0 és 1-es sorozatára való hivatkozás (és csendben mondom,legalább annyira fejeljük az asztalt, mint azok a 0 és 1-eseken, akik hallják a digit kábelek közti hangi eltérést) köszi :smile53:
Igazad van, nem itt kell ebben elmélyülni.

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

halfnote.hu

hodyka
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 440

Hozzászólás Szerző: hodyka »

Topping E70 Velvet + TPA3255 szimmetrikus hidalt üzemmódban + Focal Onyx hangdoboz

„A zene lelket ad az univerzumnak, szárnyakat az elmének, menekülést a képzeletnek és életet mindennek”

Voyager
V.I.P.
V.I.P.

kaef2 írta:
2025.01.31., pén. 09:50
kaef2 írta:
2025.01.31., pén. 07:58
Voyager írta:
2025.01.30., csüt. 21:54
EZ
Egész jó a tér, de csak ezt a dinamikatartományt mérem. (aztán lehet, hogy nem jól? gondolkodik.gif)
Screenshot 2025-01-30 215141.png
A legalsó sor talán a legfontosabb, és a legegyszerűbben értelmezhető is, az LUFS érték, ami: - 18,35.
Ez a szabvány szerinti hangosság érték mérés és a zajos alapkörnyezet (szomszéd szoba demózása behallatszik) miatt nem még jobb, 20 feletti érték. A modern albumok készítésében ez az az érték általában 1-10 között van, manapság inkább 1-5 között.
Vagyis ez az átlagnál dinamikusabb felvétel, úgy hogy semmilyen dinamika limitálás, beavatkozás, sem éló, sem utómunka során nem történt semmilyen hangosságérzet növelő processzálás, nem volt.
A dinamika és hangosság érzetünket számos módon csapják be a hangfelvételkészítők, az elmúlt kb 20-30 évben.
majd ha az irodában leszek, megmutatok egy 76 cm/s sebességű szalagos felvételről digitalizált, hetvenes évek végéről származó full analóg soul zenei dal dinamikájára, hangosságára jellemző a hasonló LUFS értékét, a tanulság végett.
Az igért LU érték a 76 cm/s sebességű szalagos felvételről:
4 az LUFS érték. A mi felvételünké ugye 18 volt. A formátum mellett lévő számot kell nézni.
Ez a szintén a hifi kiállításon 2023-ban élőben felvett korei dobolós zene különböző trackjeinek és konverzióiak pár értéke:
A leghangosabbak esetében 22, de ott kb 5-6 méterre a zenészektől becsúszott a 120 dB hangosság is (A súlyozással) néha élőben a teremben.
Köszönöm a magyarázatot! Este beszkennelek pár LP - CD felvételt (a sajátjaim közül is).
Elnézést az OFF-ért.

kaef2
V.I.P.
V.I.P.

kaef2 írta:
2025.01.31., pén. 07:58
Voyager írta:
2025.01.30., csüt. 21:54
kaef2 írta:
2025.01.27., hétf. 12:52

Nem tudom melyik felvételekre gondolsz, a 2023-as Hifi Shown készült felvételek, mint ez is amit meghallgattál, például biztosan nem halkak és nem is dinamikátlanok, a DSD256 file-ok +3 dB-ig vannak kivezérelve (a DSD nem klippel 0 dB-nél) és kb 65 dB a dinamikájuk, hiszen semmilyen limitert vagy bármilyen dinamikai beavatkozást nem használtunk. Érdemes innen a DSD256 változatokat letölteni és aki tudja natívan, azokat lejátszani:

https://medium.com/@mediaengineering/22 ... cc30e1e19e

A korábban a Super Size stúdióban készült felvételek halkak, esetleg ezekre gondolhattál, mivel ott a csúcsok - 6 dB-nél vannak, az esetleges DSD-PCM konverziónál számos régebbi DAC által hozzáadott + 6 dB extra gain miatt. Csak így lehetett elkerülni, hogy ezek a DAC-ok ne kezdjenek el klippelni a konverziót követően lejátszáskor.

Dinamikai beavatkozás itt sem nagyon volt, ezért általában 60 dB körüli dinamikájuk van a felvételeknek. A mai modern, sokkal hangosabb kommersz felvételek dinamikája még a 10 dB-et sem éri el általában, csak sokkal hangosabbak.

Vagyis a halkban igazad lehet, a dinamikátlanban már nem. :smile53:
EZ

Egész jó a tér, de csak ezt a dinamikatartományt mérem. (aztán lehet, hogy nem jól? gondolkodik.gif)

Screenshot 2025-01-30 215141.png
A legalsó sor talán a legfontosabb, és a legegyszerűbben értelmezhető is, az LUFS érték, ami: - 18,35.
Ez a szabvány szerinti hangosság érték mérés és a zajos alapkörnyezet (szomszéd szoba demózása behallatszik) miatt nem még jobb, 20 feletti érték. A modern albumok készítésében ez az az érték általában 1-10 között van, manapság inkább 1-5 között.
Vagyis ez az átlagnál dinamikusabb felvétel, úgy hogy semmilyen dinamika limitálás, beavatkozás, sem éló, sem utómunka során nem történt semmilyen hangosságérzet növelő processzálás, nem volt.

A dinamika és hangosság érzetünket számos módon csapják be a hangfelvételkészítők, az elmúlt kb 20-30 évben.
majd ha az irodában leszek, megmutatok egy 76 cm/s sebességű szalagos felvételről digitalizált, hetvenes évek végéről származó full analóg soul zenei dal dinamikájára, hangosságára jellemző a hasonló LUFS értékét, a tanulság végett.
Az igért LU érték a 76 cm/s sebességű szalagos felvételről:

Kép

4 az LUFS érték. A mi felvételünké ugye 18 volt. A formátum mellett lévő számot kell nézni.

Ez a szintén a hifi kiállításon 2023-ban élőben felvett korei dobolós zene különböző trackjeinek és konverzióiak pár értéke:

Kép

A leghangosabbak esetében 22, de ott kb 5-6 méterre a zenészektől becsúszott a 120 dB hangosság is (A súlyozással) néha élőben a teremben.

Kép

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2274

Hozzászólás Szerző: cables »

Rock60 írta:
2025.01.31., pén. 08:59
cables írta:
2025.01.31., pén. 07:14
----
Ha beleolvasok ebbe a nagyon pörgő topikba mindig egy régi vicc jut eszembe. Móricka ne járj körbe, mert leszegezem a másik lábadat is!
Olyan emberek ismételgetnek vég nélkül saját vagy általános dogmákat, akik már rájöttek arra, hogy igen fontos egy rendszerben a kábelezés. Most már csak arra kéne rájönni hogy lépjen ki Móricka a leszögelt cipőből!
Melyik dogmára gondolsz ? A kábel-hosszal kapcsolatban ?
Nem. Arra gondolok, hogy árnyékolás általában felesleges és ront a hangon (vannak kivételek persze). Arra gondolok, hogy a huzalok többszörösen túlméretezettek abból a téveszméből, hogy vastagabb huzal jobban vezeti a hangjelet, ami nagyon nem igaz. Arra gondolok, hogy minden felesleges köpeny ront a hangon. Arra gondolok, hogy jobbnak hitt robusztus klón csatik jók.
Ilyesmik. Ezeket nem én gondolom rossznak, ezt visszajelzések igazolják.

Rock60
Őslakos
Őslakos

pali923 írta:
2025.01.30., csüt. 22:14
Rock60 írta:
2025.01.30., csüt. 20:12
A 130 centis gyengébben szólt, mint a 168, a 200 - as megint gyengébben...
Na, te is jókor szólsz! :rolleyes: Ma délután raktam össze egy tápkábelt, és 2 méteres lett, mert 168 centist nem adtak a boltban. Most akkor dobjak ki 32 centit? :D
Mindig ez a kapkodás... :D :napsut: :smile49:

Komolyabban :
Nem kizárt, hogy a Te drótod jobb 200 centisben, mint 168 - ban.
Ahogy revox példája is mutatja kábel típusoktól is függhet, melyik az ideális.

Nálam a 168 azért is jó, mert a 150 sok helyre rövid lenne, a 200 meg túl sok, így aztán könnyű lelkiismerettel igazodtam a Black Rhodium szabványához... :rolleyes:

Rock60
Őslakos
Őslakos

cables írta:
2025.01.31., pén. 07:14
----
Ha beleolvasok ebbe a nagyon pörgő topikba mindig egy régi vicc jut eszembe. Móricka ne járj körbe, mert leszegezem a másik lábadat is!
Olyan emberek ismételgetnek vég nélkül saját vagy általános dogmákat, akik már rájöttek arra, hogy igen fontos egy rendszerben a kábelezés. Most már csak arra kéne rájönni hogy lépjen ki Móricka a leszögelt cipőből!
Melyik dogmára gondolsz ? A kábel-hosszal kapcsolatban ?

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”