Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Általában a hifiről
- sutemenyx
- Törzsgárda
- Értékelés: 2871
- Kapcsolat:
Re: Általában a hifiről
A Nakamichi nekem is kimaradt, azt szívesen meghallanám. Viszont hogy hozzászóljak érdemben… szóval nehéz dolog ez az LP/CD kérdés, hogy melyik hasonlít melyikre. Először is azt kellene tisztázni melyik LP játszóra kell hasonlítani? Egy Audiomeca-ra, egy Rock-ra, Holbora, Techdasra, Sikora-ra, valamelyik Technics-re? SP10 vagy 1200? Vagy netán egy “sima” Systemdeckre, Lencora, Garrardra vagy ujabbakra? Es akkor még azt sem vettük elő, milyen karral, milyen hangszedővel, milyen leszoritoval, milyen lemezalatettel, és… milyen phono előfokkal? Kb 100 a hatodikon variacios lehetoseg. Es csak ez utan jön be, hogy egyebkent milyen felvetellel hasonlitjuk? Olyannal, aminek a mesterszalagjarol keszult digitalizalt valtozat, vagy olyat, ami nem is letezik digitalis formaban sehol? Eleg nehez ezeket a dolgokat összefésülni.
Audiomeca J1 + Airtangent + Kiseki Blue NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek
http://saboaudio.eu
http://saboaudio.eu
Jenő Philipsét többször hallottam, de csak az Ő rendszerében, a Rezsőshowkon. Minden alkalommal tetszett, bár így nem lehet róla korrekt képet alkotni.
Nagyon sokáig Sony fun voltam(túl sokáig is), de végül nagyon "megundorodtam" attól a hanzástól, amit a Sony képvisel, az átlag kategóriákban. SCD-1-et volt szerencsém hallani többször, több rendszerben is, nagyon nem átlagos Sony hang, az én mércém szerint beleköthetetlen.
Kisebb testvérei, például SCD-555ES, amit évekig birtokoltam, sajnos már igen felejtős, vele sikerült végérvényesen lezárnom a Sony korszakomat. Életem egyik legjobb döntése volt eladni.
- zoli73
- V.I.P.
- Értékelés: 3170
Szerintem azt nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy melyik a jobb, talán inkább csak azt, hogy melyik a jobban tetsző ott, akkor, abban a rendszerben.Tctronic írta: ↑2025.01.29., szer. 17:24Ha valamit akkor egy tuningolt CD-100-ast nagyon összehallgatnék velük. Tényleg mindenfajta hátsó szándék nélkül. Őszintén kíváncsi lennék melyik a jobb, ha egyáltalán lenne győztes. Számomra mindkét szett baromi jónak tűnik.wittao írta: ↑2025.01.28., kedd 21:39Nalam a SONY SCD1 futomu - Nakamichi 1000p dual TDA dac chipes lejatszas szuperul bevalt.
Emellett hiaba benne vannak a korban, meg mindig komoly parosnak tartom oket es imadom hallgatni, sem a futomunel, sem a dac-nal erre az architekrurara epitve nem sok jobbat csinaltak…
IMG_5676.jpeg
IMG_5675.jpeg![]()
Jenő Philipsét többször hallottam, de csak az Ő rendszerében, a Rezsőshowkon. Minden alkalommal tetszett, bár így nem lehet róla korrekt képet alkotni.
Nagyon sokáig Sony fun voltam(túl sokáig is), de végül nagyon "megundorodtam" attól a hanzástól, amit a Sony képvisel, az átlag kategóriákban. SCD-1-et volt szerencsém hallani többször, több rendszerben is, nagyon nem átlagos Sony hang, az én mércém szerint beleköthetetlen.
Kisebb testvérei, például SCD-555ES, amit évekig birtokoltam, sajnos már igen felejtős, vele sikerült végérvényesen lezárnom a Sony korszakomat. Életem egyik legjobb döntése volt eladni.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech
SACD-n nem lenne verseny...Tctronic írta: ↑2025.01.29., szer. 17:24Ha valamit akkor egy tuningolt CD-100-ast nagyon összehallgatnék velük. Tényleg mindenfajta hátsó szándék nélkül. Őszintén kíváncsi lennék melyik a jobb, ha egyáltalán lenne győztes. Számomra mindkét szett baromi jónak tűnik.wittao írta: ↑2025.01.28., kedd 21:39Nalam a SONY SCD1 futomu - Nakamichi 1000p dual TDA dac chipes lejatszas szuperul bevalt.
Emellett hiaba benne vannak a korban, meg mindig komoly parosnak tartom oket es imadom hallgatni, sem a futomunel, sem a dac-nal erre az architekrurara epitve nem sok jobbat csinaltak…
IMG_5676.jpeg
IMG_5675.jpeg![]()
Én úgy látom és tapasztalom, hogy nagyon messze jutott a digitális technika az elmúlt bő négy évtizedben.
Amíg meg nem adta magát, nagyon-nagyon szerettem a "dán Naimnek" is becézett Densen Beat B-400 Plus lejátszóját, amely az Általad említettekhez nagyon hasonló jegyekkel bírt. Most gyakorlatilag minden CD-t rippelek a NAS-ra, és legszívesebben a Roon Bridge-ként funkcionáló, saját építésű PC-mmel hajtott Resonessence Labs Invictával hallgatom, a "Minimal Phase, IIR" digitális szűrőjével. Vagy az Exogal Comettel.
Én úgy látom és tapasztalom, hogy nagyon messze jutott a digitális technika az elmúlt bő négy évtizedben.
Gyula
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene
- Tctronic
- Beköltözött
- Értékelés: 2710
Ha valamit akkor egy tuningolt CD-100-ast nagyon összehallgatnék velük. Tényleg mindenfajta hátsó szándék nélkül. Őszintén kíváncsi lennék melyik a jobb, ha egyáltalán lenne győztes. Számomra mindkét szett baromi jónak tűnik.wittao írta: ↑2025.01.28., kedd 21:39Nalam a SONY SCD1 futomu - Nakamichi 1000p dual TDA dac chipes lejatszas szuperul bevalt.
IMG_5676.jpeg
IMG_5675.jpeg

"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."
Nálam a Naim CDS3 cd játszója a legjobb, a nyerő, a nagyobbik 500-as táppal.zoli73 írta: ↑2025.01.29., szer. 12:32Még mindig a formátumok versenyeztetésénél, vagy szembeállitásánál tartunk? Szerintem ennek baromira semmi értelme, mert csak a konfliktusokat gerjeszti, én döntésre sincs szükség, egy ilyen kérdésben.
De kérdezhetem azt is, hogy ez a cd játszó mennyire tekinthető valós terméknek? Hány embernek lehet valós alternatíva?
Azt sem hinném, hogy ezen kívül nem készült volna olyan cd játszó, ami legalább ennyire közel állna megszólalásban, az Lp-hez.
Szerintem senki sem hallotta a világ összes cd játszóját, hogy ezt bátran ki lehessen jelenteni, különben is, ennek a megitélése teljesen szubjektív.
Azt a fajta életszerűséget, energikusságot, amit az tud (nem, nem lemezjátszó hangot) nagyon kevés más CD játszó közelíti meg, Az ízlésem szerint. Igazán persze Naim rendszerben futja ki magát, mondjuk 552-es előfokkal és 500-as végfokkal, Naim DBL vagy ProAc Response 4 hangsugárzókkal. Talán egyszer, ha lesz megfelelő szobám hozzá, majd összerakok egy ilyen rendszert nosztalgiából.
Így igaz. Már a TCXO clockolt Raspberry alaplapos verzió. Nagyon jó cucc.
- tunerman
- V.I.P.
- Értékelés: 2731
Azt sem hinném, hogy ezen kívül nem készült volna olyan cd játszó, ami legalább ennyire közel állna megszólalásban, az Lp-hez.
Mindennek megvan az oka...
Az első generációs Philips CD lejátszók 7000-es sorozatú chip készlete igen egyszerű kivitelezésű lejátszást tett lehetővé. Ma ezt úgy mondanánk, hogy Real Time módban ment, kiolvasta és feldolgozta az információt, majd kiadta a hangfrekvenciás kimenetre.
Ez az egysugaras lézeregység a radiális mechanikai mozgatásával együtt a távolból nézve hasonlóságot mutat az analóg lemezjátszók világához.
(Modernebb/fejlettebb CD lejátszók már nem ilyen primitív módon működnek)
TJ.
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: Münchhausen drive V-FET SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther Acousta 115/P6/7M, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-X MK3
De kérdezhetem azt is, hogy ez a cd játszó mennyire tekinthető valós terméknek? Hány embernek lehet valós alternatíva?
Szerintem senki sem hallotta a világ összes cd játszóját, hogy ezt bátran ki lehessen jelenteni, különben is, ennek a megitélése teljesen szubjektív.
- zoli73
- V.I.P.
- Értékelés: 3170
Még mindig a formátumok versenyeztetésénél, vagy szembeállitásánál tartunk? Szerintem ennek baromira semmi értelme, mert csak a konfliktusokat gerjeszti, én döntésre sincs szükség, egy ilyen kérdésben.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech
Igen, az Süti streamere. :)
Core Audio, TARALABS, MBL, PrimaLuna, PASS Labs, YG, Vivid, Entreq
Elektroncsovek: Sophia Electric
Esetemben pont tegnap éltem meg, hogy kilúgozott aggyal este értem haza olyan 9 körül, család eltette magát nyugovóra.
Nekem nagyon sok hangulatom nem lett volna pepecselni akármivel is, csak megnyomni a Play gombot és hallgatni valami kedvenc muzsikát. Nem vitt volna rá a lélek, hogy levegyem a pörgettyűről a porvédőt, kihúzzak egy lemezt valahonnan, elkezdjem törölgetni, majd ráakasztani a kart, és 20 percenként forgatni, cserélni és újat rakni fel... Mindenki máshogy jut el a saját nirvánájához.
Ez kétélű fegyver...Rock60 írta: ↑2025.01.29., szer. 11:40Nem tom, ki, hogy van vele, de megvan valamelyikőtökben az az élmény, hogy elmenni egy pár körre motorozni ?
Csak úgy, a motorozás kedvéért. Ha már mentünk valahova, elnyalni ott egy fagyit, aztán visszamotorozni.
Nem mennék el fagyizni sem busszal, sem gyalog, de lehet, hogy kocsival sem, pedig az kényelmesebb.
Na, így vagyok én minden forrással, ami nem LP.
Már réges - régen nem érdekel, hogy jobban, vagy rosszabbul szól, mint az egyre újabb és jobb digitális források, dacok. / Nagyon jól szól./
Nekem pár jó zene meghallgatásához elengedhetetlen járulék, az avval való pepecs, élvezem, ahogy forog a gőzgép...![]()
Szinte biztos vagyok benne, hogy sem a CD játszót, sem a streamet nem kapcsolnám be - hangminőségüktől függetlenűl - ha csak azok lennének.
Inkább egy könyv, háttérnek meg mehet a TV...
Esetemben pont tegnap éltem meg, hogy kilúgozott aggyal este értem haza olyan 9 körül, család eltette magát nyugovóra.
Nekem nagyon sok hangulatom nem lett volna pepecselni akármivel is, csak megnyomni a Play gombot és hallgatni valami kedvenc muzsikát. Nem vitt volna rá a lélek, hogy levegyem a pörgettyűről a porvédőt, kihúzzak egy lemezt valahonnan, elkezdjem törölgetni, majd ráakasztani a kart, és 20 percenként forgatni, cserélni és újat rakni fel... Mindenki máshogy jut el a saját nirvánájához.
- Aszpirin
- Kiemelt Moderátor
- Értékelés: 5976
A tollamból vetted ki a tintát

Én is annak látom, szóval csatlakozom a kérdéshez

- Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
- Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
- Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett
Nem tom, ki, hogy van vele, de megvan valamelyikőtökben az az élmény, hogy elmenni egy pár körre motorozni ?
Csak úgy, a motorozás kedvéért. Ha már mentünk valahova, elnyalni ott egy fagyit, aztán visszamotorozni.
Nem mennék el fagyizni sem busszal, sem gyalog, de lehet, hogy kocsival sem, pedig az kényelmesebb.
Már réges - régen nem érdekel, hogy jobban, vagy rosszabbul szól, mint az egyre újabb és jobb digitális források, dacok. / Nagyon jól szól./
Nekem pár jó zene meghallgatásához elengedhetetlen járulék, az avval való pepecs, élvezem, ahogy forog a gőzgép...
Szinte biztos vagyok benne, hogy sem a CD játszót, sem a streamet nem kapcsolnám be - hangminőségüktől függetlenűl - ha csak azok lennének.
Nekem pár jó zene meghallgatásához elengedhetetlen járulék, az avval való pepecs, élvezem, ahogy forog a gőzgép...

Et a Süti streamere ha jól látom?kaef2 írta: ↑2025.01.29., szer. 09:15Itt van nálam egy Accuphase DP-78 sacd/cd játszó, de volt nálam korábban Metronome is.juliush írta: ↑2025.01.29., szer. 08:57Azt hiszem, ebben rejlik a megközelítésünkben mutatkozó alapvető eltérés.
Most már hosszú kihagyás után ismét tekinthetem magam "analóg lemezjátszót (is) aktívan hallgatónak", de ennek ellenére sohasem az LP hangzásvilágát tekintettem a digitális technika által elérendő "célnak".
De mindenkinek megvan a saját értékrendje, prioritásai, amelyet tiszteletben tartok.
Az biztos, hogy az általam hallgatott CD-játszók közül Süti példánya közelített leginkább az LP-hez, még akkor is, ha az nem a Szent Grál "Trial Run", de megkapta a V-FET tuningot, és sokszázezer forintnyi BG kondit, tehát jól reprezentálja ezt az irányt.
Viszont a korábbi posztomban idézett élményem a kamarazenei CD (NAS-ra rippelt verziójának) lejátszása hátborzongatóan közel visz a közelmúlt élő előadásokon szerzett élményeihez. Hihetetlen potenciál van akár még csak a 44kHz/16-bitben is, de amint írtam, komoly szaktudás, és tapasztalat szükséges ahhoz, hogy kiaknázzák. Ahogy az LP-nél is.
Az Accuphase a maga idejében egy legenda volt. Tényleg egy csoda, amit tud, ahogy működik és persze, ahogy szól.
Ma megjön mellé (ha a DPD is úgy akarja) egy un Audio-GD Di24 DDC (USB-I2S, AES, SPDIF, clock generátor) átalakító és mivel van az Accuphase-nek van SPDIF bemenete így DAC-ként is ki fogom tudni próbálni a Roonnal, számítógépről is.
Eddig egyetlen streamer/DAC volt, ami odatehető az Accuphase mellé, és talán még jobban is szólt nálam, ez:
![]()
BARTIMEX AUDIO Honlap
Főrendszer Forrás: SynologyDS713+ -Linn Majik DS DAC-fejhallgató erősítő: Antelope Audio Zodiac+ Előerősítő: Music First Audio Classic Copper Erősítő: Trafomatic Audio Experience Two Hangfal: WLM Lyra MKII Signature IC kábelek: Audioquest Columbia Hangfal kábel: Furutech u-2T Tápellátás: Trafomatic Audio Classic Power Fejhallgató: Beyerdynamic T 1
Kisrendszer Forrás: XTZ CD-100 Erősítő: XTZ Class A100-D3 Hangfal: XTZ 99.38 IC kábel: XTZ interkonnektHangfalkábel: Neotech KS-11275
Főrendszer Forrás: SynologyDS713+ -Linn Majik DS DAC-fejhallgató erősítő: Antelope Audio Zodiac+ Előerősítő: Music First Audio Classic Copper Erősítő: Trafomatic Audio Experience Two Hangfal: WLM Lyra MKII Signature IC kábelek: Audioquest Columbia Hangfal kábel: Furutech u-2T Tápellátás: Trafomatic Audio Classic Power Fejhallgató: Beyerdynamic T 1
Kisrendszer Forrás: XTZ CD-100 Erősítő: XTZ Class A100-D3 Hangfal: XTZ 99.38 IC kábel: XTZ interkonnektHangfalkábel: Neotech KS-11275
Itt van nálam egy Accuphase DP-78 sacd/cd játszó, de volt nálam korábban Metronome is.juliush írta: ↑2025.01.29., szer. 08:57Azt hiszem, ebben rejlik a megközelítésünkben mutatkozó alapvető eltérés.
Most már hosszú kihagyás után ismét tekinthetem magam "analóg lemezjátszót (is) aktívan hallgatónak", de ennek ellenére sohasem az LP hangzásvilágát tekintettem a digitális technika által elérendő "célnak".
De mindenkinek megvan a saját értékrendje, prioritásai, amelyet tiszteletben tartok.
Az biztos, hogy az általam hallgatott CD-játszók közül Süti példánya közelített leginkább az LP-hez, még akkor is, ha az nem a Szent Grál "Trial Run", de megkapta a V-FET tuningot, és sokszázezer forintnyi BG kondit, tehát jól reprezentálja ezt az irányt.
Viszont a korábbi posztomban idézett élményem a kamarazenei CD (NAS-ra rippelt verziójának) lejátszása hátborzongatóan közel visz a közelmúlt élő előadásokon szerzett élményeihez. Hihetetlen potenciál van akár még csak a 44kHz/16-bitben is, de amint írtam, komoly szaktudás, és tapasztalat szükséges ahhoz, hogy kiaknázzák. Ahogy az LP-nél is.
Az Accuphase a maga idejében egy legenda volt. Tényleg egy csoda, amit tud, ahogy működik és persze, ahogy szól.

Ma megjön mellé (ha a DPD is úgy akarja) egy un Audio-GD Di24 DDC (USB-I2S, AES, SPDIF, clock generátor) átalakító és mivel van az Accuphase-nek van SPDIF bemenete így DAC-ként is ki fogom tudni próbálni a Roonnal, számítógépről is.
Eddig egyetlen streamer/DAC volt, ami odatehető az Accuphase mellé, és talán még jobban is szólt nálam, ez:

Azt hiszem, ebben rejlik a megközelítésünkben mutatkozó alapvető eltérés.
Gyula
Nalam a SONY SCD1 futomu - Nakamichi 1000p dual TDA dac chipes lejatszas szuperul bevalt.
- tunerman
- V.I.P.
Mivel egy analóg lemezjátszót aktívan hallgatóról van szó - és Ő gondolom nagyon nem akarna egy teljesen más hangzásvilágot kapni CD forrásra átkapcsolva -, ez a javaslat egy Philips CD100 Trial Run lejátszóra utalna.

TJ.
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: Münchhausen drive V-FET SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther Acousta 115/P6/7M, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-X MK3
- GTomi
- V.I.P.
- Értékelés: 667
És az mi lenne? :)
Rega Io / amp4you / DacMagic200M / TMP táp / Revox B226 / Pc / Hivox zárt 3 utas / HiDiamond, Hivox, Oyaide, DIY, AQ
- tunerman
- V.I.P.
juliush írta: ↑2025.01.28., kedd 20:10A hivatkozott játékos hetekig vendégeskedett nálam Süti jóvoltából, és az én, illetve pár ismerősöm fülei számára bizony alulmaradt a modernebb CD/SACD lejátszó, de főleg az Exogal Comet DAC-kal szemben.
De ez egy olyan emberke személyes véleménye, aki koncertélményei alapján több realizmust vél találni a modern digitális felvételekben, feltéve persze ha a produkciós csapat is felnőtt a feladathoz.
Lásd például: viewtopic.php?p=2929341#p2929341
Én nem a süti CD lemezpörgetőjére céloztam, hanem a mellékelt fotón látható címkével rendelkezőre

TJ.
A hivatkozott játékos hetekig vendégeskedett nálam Süti jóvoltából, és az én, illetve pár ismerősöm fülei számára bizony alulmaradt a modernebb CD/SACD lejátszó, de főleg az Exogal Comet DAC-kal szemben.
De ez egy olyan emberke személyes véleménye, aki koncertélményei alapján több realizmust vél találni a modern digitális felvételekben, feltéve persze ha a produkciós csapat is felnőtt a feladathoz.
Gyula
- tunerman
- V.I.P.
...Néha elmerengek azon, hogy talán kellene végre vegyek egy jobb CD játszót,...
Amennyiben az LP hangzásánál nem akarnád semmiképpen lejjebb adni, akkor csak egyetlen CD játékos jöhet szóba.

TJ.
amit mondasz, de a helyzet az, hogy bár szeretem a klasszikus zenét, ezen a téren nem vagyok mindenevő, szakértő meg még annyira sem.
Nem fogok a kardomba dőlni, hogy az LP - n beszerezhetetlen műveket nem tudom meghallgatni, még a beszerezhetőkre sem futja sem időből, sem kapacitásból, sem semmiből.
Néha elmerengek azon, hogy talán kellene végre vegyek egy jobb CD játszót, na nem pont Vivaldi, hanem inkább a kényelem miatt, ha már a divathullámra anno nem ültem fel, de aztán mint a vizes kutya megrázom magam és fellélegzek...
Re: Kábelezzünk
Értem,chord_ írta: ↑2025.01.27., hétf. 19:44
Ha mondjuk ti, rádöbbennétek, hogy egy Monteverdi Vespro, egy Savall-féle, az mégis csak q.vajó zene, vagy mondjuk egy Il Pomo d'Oro féle Vivaldi, akkor csak álldigálnátok az LP bolt előtt, és az eladó húszadszor mondaná, hogy ezek nincsenek, és nem is voltak, és nem is lesznek, lehet szépen hazamenni.
Tehát, nekem a Furtwangler-féle kanyar még jöhet, nektek a Savall-féle kanyar, az soha.

Nem fogok a kardomba dőlni, hogy az LP - n beszerezhetetlen műveket nem tudom meghallgatni, még a beszerezhetőkre sem futja sem időből, sem kapacitásból, sem semmiből.
Néha elmerengek azon, hogy talán kellene végre vegyek egy jobb CD játszót, na nem pont Vivaldi, hanem inkább a kényelem miatt, ha már a divathullámra anno nem ültem fel, de aztán mint a vizes kutya megrázom magam és fellélegzek...

- Voyager
- V.I.P.
- Értékelés: 2103
SoundMania írta: ↑2025.01.27., hétf. 20:21Milyen ku... va jó az űrhajósoknak is! :)
Meg a busmanoknak is!
Hát még a busman űrhajósnak! :)
„A világban a csodák a legapróbb rezdülésekben rejtik maguk táncát.”
Meg a busmanoknak is!
- SoundMania
- V.I.P.
- Értékelés: 1185
Milyen ku... va jó az űrhajósoknak is! :)chord_ írta: ↑2025.01.27., hétf. 19:44
Tényeken miért kell vitázni?
Próbáltam elmagyarázni, hogy vannak garmadával felvételek, amelyek LP-n soha nem jelentek meg. Ezekből ti, LP hallgatók kimaradtok. Kizáródtok. Kirekesztődtök. Nem azért, mert nem tetszenének, hanem mert nincsenek. Nem léteznek.
Mintha állandóan a RetróRádió menne nálatok.
Visszafelé szerencsére nem igaz. Mert még gramofon-felvételt is adtak ki CD-n.
Vagyis, ha én mondjuk rádöbbennék, hogy Savall az nekem egy tévedés volt, de Furtwangler, ott az igazság, csak meg kellett érjek hozzá agyilag, nó problém, van CD felvétel elegendő. Beteszem a futóműbe, és hajrá.
Ellenben,
ha mondjuk ti, rádöbbennétek, hogy egy Monteverdi Vespro, egy Savall-féle, az mégis csak q.vajó zene, vagy mondjuk egy Il Pomo d'Oro féle Vivaldi, akkor csak álldigálnátok az LP bolt előtt, és az eladó húszadszor mondaná, hogy ezek nincsenek, és nem is voltak, és nem is lesznek, lehet szépen hazamenni.
Tehát, nekem a Furtwangler-féle kanyar még jöhet, nektek a Savall-féle kanyar, az soha.
Nem én tehetek erről, higgyétek el.
Meg a busmanoknak is!