Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Lemezjátszó

dixie-chicken
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2729

Re: Lemezjátszó

Hozzászólás Szerző: dixie-chicken »

vazze írta:
2025.01.27., hétf. 16:12
Voyager írta:
2025.01.27., hétf. 15:44
SoundMania írta:
2025.01.27., hétf. 15:33
Majd mielőtt megvennél dolgokat érdemes lesz kideríteni, hogy a kinézett karhoz mennyire passzol a kinézett hangszedő.
Minek? Úgyse hallja, nem?

Tényleg nem :rolleyes:
Én vagyok a hülye, hogy idejöttem.
Úgy kell nekem :smile51:
https://hifitorget.se/visa_annons.php/t ... 200015.htm

ahogy elnézegetem,ez a SME 3009 non improved változata,azt az 5000SEK-et,maga a kar már megéri ;) ...ha volt Gyro-d,nem egy ördöngös dolog a beállitása ennek...

esetleg Thorens TD320/TP90 kar,nincsenek megbecsülve,relative olcsón beszerezhetőek,egyszerű a kezelésük,én Ortofon X5MC vel használtam,haverom évtizedekig használta az én levetett példányomat Grado Gold-al,többek között

Lenco L75/78 +AT95 ellepitikús tűvel

én a főnőkömnek pár éve,egy Pioneer PLX500-ast ajánlottam...még nem rúgott ki :kiss: ...

listádon tartsd meg a P2/P3-ast is,szintén vlmilyen alap AT-vel,kisebb Nagaoka,vagy Denon DL110...
Technics SL1300G,MoFi Mastertracker,Michael Fidler MM Pro,Musical Fidelity M6Si,Tannoy D700S2...digitális:Marantz CD17KIS,Tidal/Teac UD-503

...it's only rock 'n' roll (but i like it)

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 1430

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

vazze írta:
2025.01.27., hétf. 15:01

Észak Pest-hez mondjuk elég közel vagyok.
Alig 2000km
Marad a fényposta Köbüki, nyisd ki az ablakot... :D

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

Voyager írta:
SoundMania írta:
Majd mielőtt megvennél dolgokat érdemes lesz kideríteni, hogy a kinézett karhoz mennyire passzol a kinézett hangszedő.
Ez most miért is kellett ? gondolkodik.gif

vazze
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1417

Hozzászólás Szerző: vazze »

Voyager írta:
SoundMania írta:

Tényleg nem :rolleyes:
Én vagyok a hülye, hogy idejöttem.
Úgy kell nekem :smile51:
 Munkaidőben vagyok, ráérek :-]

Voyager
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2112

Hozzászólás Szerző: Voyager »

SoundMania írta:
„Vén épület már a világ. Le, alacsonyra sűlyedett. Ha egyenest jársz: beütöd a gerendában fejedet. Hajolj meg, ha a fejtörő gerenda ellenedre van...
Én inkább betöröm fejem, semhogy meghajtsam derekam!”

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1258

Hozzászólás Szerző: SoundMania »

vazze írta:
2025.01.27., hétf. 12:32
mishow írta:
2025.01.27., hétf. 08:29
vazze írta:
2025.01.27., hétf. 01:48
Direkthajtású példányokról mi a véleményed?
Pl.: Technics SL1200-1210…stb.
Vigyázat!
Azt írtad, hogy nosztalgiázni szeretnél, nem elveszni abban az "útvesztőben", amibe egyszer már belemásztál.
Meg még azt is írtad, hogy
szeretnék valami egyszerűbbet ami mégis hozza a fizikai hanghordozó megfogásának az érzetét
Ha ezen a vonalon szeretnél maradni, akkor egy Audio Technika DD teljesen jó lehet, de ha elindulsz akár a Technics irányába, abból menthetetlenül hifizés lesz, és sok elköltött pénzzel újra ott fogsz barangolni az útvesztőben.

Én a saját példám és elvárásom alapján írtam az ajánlásomat, és azt is jeleztem, hogy nekem a lemezezés nem hifizős zenehallgatást jelent, hanem nosztalgiát és időutazást, vissza kamaszkorom zenéihez. Komolyzenét soha nem is hallgatok vinilen, az koncerten jelent valódi élményt! Egy öreg, bödönhangú Pepita/Hungaroton lemez nekem kifejezetten emlék és hangulat, és ahhoz még a mostani, kb Rega 3 szintre tuningolt Edwards lemezjátszóm a Goldring hangszedővel is erős túlzás - de ha te úgy érzed, hogy ha csinálod, akkor mégis komolyan csinálnád, akkor hajrá!
:tutiok:

Jó jó értem!
Még nem vettem semmit csupán tájékozódom.

vazze
Törzsvendég
Törzsvendég

Rock60 írta:
2025.01.27., hétf. 13:40
mishow írta:

Azt írtad, hogy nosztalgiázni szeretnél, nem elveszni abban az "útvesztőben"...
szeretnék valami egyszerűbbet ami mégis hozza a fizikai hanghordozó megfogásának az érzetét
A fizikai hanghordozó megfogásának az érzéséhez nem kell venni semmit. :D

Vazze

De, ha mégis és elmegyünk minimalistába én meghallgatnék a helyedben a rendszerembe egy NAD - kacsát.
Sokkal nagyobb boogie faktor van benne, mint egy belépő szintű DD - be, az egészen biztos.

Nem tudom, merre laksz, de ha É - Pesthez értelmezhetően közel, szívesen felajánlom egy próbára sokat látott Kacsámat... :rolleyes:
Ortofon X1 MC van benne.

Köszi😊
Észak Pest-hez mondjuk elég közel vagyok.
Alig 2000km

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

mishow írta:

Azt írtad, hogy nosztalgiázni szeretnél, nem elveszni abban az "útvesztőben"...
A fizikai hanghordozó megfogásának az érzéséhez nem kell venni semmit. :D

Vazze

De, ha mégis és elmegyünk minimalistába én meghallgatnék a helyedben a rendszerembe egy NAD - kacsát.
Sokkal nagyobb boogie faktor van benne, mint egy belépő szintű DD - be, az egészen biztos.

Nem tudom, merre laksz, de ha É - Pesthez értelmezhetően közel, szívesen felajánlom egy próbára sokat látott Kacsámat... :rolleyes:
Ortofon X1 MC van benne.

vazze
Törzsvendég
Törzsvendég

mishow írta:
vazze írta:
Vigyázat!
Azt írtad, hogy nosztalgiázni szeretnél, nem elveszni abban az "útvesztőben", amibe egyszer már belemásztál.
Ha ezen a vonalon szeretnél maradni, akkor egy Audio Technika DD teljesen jó lehet, de ha elindulsz akár a Technics irányába, abból menthetetlenül hifizés lesz, és sok elköltött pénzzel újra ott fogsz barangolni az útvesztőben.

Én a saját példám és elvárásom alapján írtam az ajánlásomat, és azt is jeleztem, hogy nekem a lemezezés nem hifizős zenehallgatást jelent, hanem nosztalgiát és időutazást, vissza kamaszkorom zenéihez. Komolyzenét soha nem is hallgatok vinilen, az koncerten jelent valódi élményt! Egy öreg, bödönhangú Pepita/Hungaroton lemez nekem kifejezetten emlék és hangulat, és ahhoz még a mostani, kb Rega 3 szintre tuningolt Edwards lemezjátszóm a Goldring hangszedővel is erős túlzás - de ha te úgy érzed, hogy ha csinálod, akkor mégis komolyan csinálnád, akkor hajrá!

Jó jó értem!
Még nem vettem semmit csupán tájékozódom.

Voyager
V.I.P.
V.I.P.

dondusfi írta:
2025.01.27., hétf. 11:30
Voyager írta:
2025.01.26., vas. 10:19
Az én javaslatom, kizárólag REGA P2-höz. (nagyon egyben lesz a hang, nagyon szeretik egymást)
Hangszedő: Goldring 1012GX MM (Gyger II tűprofil)
Phono: Rega MM MK5
Szia,
köszi leborulok.gif
A Goldring 1006?
És Rega Fono MK2? Most van egy eladó...
A 1006 Elliptical a 1210GX Gyger II (azaz line contact) stylus. Ez utóbbi jobb barázdakövetést, alacsonyabb torzítást, részletesebb közép és magas hangokat és hosszabb élettartamot jelent.

Az MK II se rossz fonó, de az MK5 fejlettebb és kifinomultabb hangú (persze ide később is eljuthatsz).

Kép
„Vén épület már a világ. Le, alacsonyra sűlyedett. Ha egyenest jársz: beütöd a gerendában fejedet. Hajolj meg, ha a fejtörő gerenda ellenedre van...

dondusfi
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 305

Hozzászólás Szerző: dondusfi »

Voyager írta:
2025.01.26., vas. 10:19
Az én javaslatom, kizárólag REGA P2-höz. (nagyon egyben lesz a hang, nagyon szeretik egymást)

Hangszedő: Goldring 1012GX MM (Gyger II tűprofil)
Phono: Rega MM MK5

Szia,

köszi leborulok.gif
A Goldring 1006?
És Rega Fono MK2? Most van egy eladó...
Média:
Panasonic TX-55EX600E
Onkyo AVX-380
Dune HD Solo Lite
APPLE TV HD gen4
Pioneer BDP-51FD
Stereo:
Hegel H80
WiiM Ultra
Rega Plannar 2
Pro-Ject Phono box S3 B
Monitor Audio GS20
Egyéb:
B&W P5
Logitech Harmony 300, One
Synology DS212j

mishow
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2557

Hozzászólás Szerző: mishow »

vazze írta:
Vigyázat!

Voyager
V.I.P.
V.I.P.

SoundMania írta:
2025.01.27., hétf. 04:45
PgSpa írta:
2025.01.26., vas. 19:58
Rock60 írta:
2025.01.26., vas. 19:00
gondolkodik.gif Ezt hogy gondolod használni a gyakorlatban ?
Leírnád lépésenként ? :smile53:
1.A távmérőt állványra rögzíted.
2. A vetített síkot azonos síkra állítod a tányérral
3. A síkot felhúzod a karcsapágy középpontjára az állványcső kihúzásával.
4. Az így vetített síkhoz állítod a kart.
Persze ez csak egy ötlet, én még nem próbáltam :smile29:
De ezzel nem ugyanaz a "baj" a nem párhuzamos falú karcsöveknél mint a beállítósablonnál? :)
Sem ezt, se az általad javasolt megoldást nem tartom precíz és szakszerű megoldásnak. De ez legalább körülményesebb.

Voyager
V.I.P.
V.I.P.

vazze írta:
Meghallgatás nélkül ne vegyél semmit! - csak a saját ízlésed a lényeg -

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

vazze írta:
mishow írta:
2025.01.24., pén. 08:48
vazze írta:
2025.01.23., csüt. 17:48
Kis kiváncsiság, nosztalgia, esetleg offline zenehallgatás.
Annak idején én is kis híján elvesztem ebben az útvesztőbem de még idejében feladtam.
Most éppen ezért szeretnék valami egyszerűbbet ami mégis hozza a fizikai hanghordozó megfogásának az érzetét.
Ismerem ezt az állapotot, és a saját hibám alapján azt javasolnám, hogy ne hifis, hanem praktikus szempontok alapján dönts. Vegyél egy olyan lejtszót, ami tetszetősen néz ki, és se a füledet nem teszi tönkre, se a rápakolt lemezeket. Ez legyen a cél, és ne több! ÉN a mai eszemmel MAGAMNAK valószínűleg egy Audio-Technika lejátszót vennék, mondjuk egy AT-LP5-öt. Nagy előnye, hogy az új VM95 pu széria a tűfej cseréjével upgrade-elhető.

Ps: Ebben a topicban szentségtörés, de nem én írtam, hanem Szekeres István (Pointe) aki azért tud ezt-azt a lemezjátszókról. Ő írta nemrég valamelyik topicban (sajnos nem találtam meg az előzményt) hogy hazavitt tesztelni egy AT-LP70-et. Azt szerette volna kipróbálni, hogy ugyanilyen célra, amiről most postolunk, lehet-e jó szívvel ajánlani? Az alap tűt kicserélte egy VM95EN-re, és nem omlott össze a világ, szólt a zene, pörgött a nosztalgia.
NEM audiofil termék, nem is arra való, de a mindenféle borzalmas replikáknál, vagy a "fellelt" állapotú 40 éves ramovillos nagypapa tojáshéjaknál mindeképp jobb alternatíva lehet!
Ja, és van belőle fehér + "autómatta" szóval a család se teszi tönkre, ha véletlenül lemezezni támad kedve valakinek ;)

Mishow-nak.... : azért ez elég nagy visszaesés a Systemdekek után. Át kellene ezt még gondolnod. Saját mazochizmusod odatolni másnak.... :)

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

PgSpa írta:
2025.01.26., vas. 19:58
Rock60 írta:
PgSpa írta:
2025.01.26., vas. 18:46
A kereskedelemben akár olcsón is kapható lézeres távmérők egy része tud vonalat (síkot) vetíteni. Egy állványra szerelve a tányér síkját párhozamosan vetítve kiválóan alkalmazható.

De ezzel nem ugyanaz a "baj" a nem párhuzamos falú karcsöveknél mint a beállítósablonnál? :)

vazze
Törzsvendég
Törzsvendég

mishow írta:
2025.01.24., pén. 08:48
vazze írta:
2025.01.23., csüt. 17:48
Kis kiváncsiság, nosztalgia, esetleg offline zenehallgatás.
Annak idején én is kis híján elvesztem ebben az útvesztőbem de még idejében feladtam.
Most éppen ezért szeretnék valami egyszerűbbet ami mégis hozza a fizikai hanghordozó megfogásának az érzetét.
Ismerem ezt az állapotot, és a saját hibám alapján azt javasolnám, hogy ne hifis, hanem praktikus szempontok alapján dönts. Vegyél egy olyan lejtszót, ami tetszetősen néz ki, és se a füledet nem teszi tönkre, se a rápakolt lemezeket. Ez legyen a cél, és ne több! ÉN a mai eszemmel MAGAMNAK valószínűleg egy Audio-Technika lejátszót vennék, mondjuk egy AT-LP5-öt. Nagy előnye, hogy az új VM95 pu széria a tűfej cseréjével upgrade-elhető.

Ps: Ebben a topicban szentségtörés, de nem én írtam, hanem Szekeres István (Pointe) aki azért tud ezt-azt a lemezjátszókról. Ő írta nemrég valamelyik topicban (sajnos nem találtam meg az előzményt) hogy hazavitt tesztelni egy AT-LP70-et. Azt szerette volna kipróbálni, hogy ugyanilyen célra, amiről most postolunk, lehet-e jó szívvel ajánlani? Az alap tűt kicserélte egy VM95EN-re, és nem omlott össze a világ, szólt a zene, pörgött a nosztalgia.
NEM audiofil termék, nem is arra való, de a mindenféle borzalmas replikáknál, vagy a "fellelt" állapotú 40 éves ramovillos nagypapa tojáshéjaknál mindeképp jobb alternatíva lehet!
Ja, és van belőle fehér + "autómatta" szóval a család se teszi tönkre, ha véletlenül lemezezni támad kedve valakinek ;)

PgSpa
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 435

Hozzászólás Szerző: PgSpa »

Rock60 írta:
PgSpa írta:
A kereskedelemben akár olcsón is kapható lézeres távmérők egy része tud vonalat (síkot) vetíteni. Egy állványra szerelve a tányér síkját párhozamosan vetítve kiválóan alkalmazható.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

PgSpa írta:

PgSpa
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 435

Hozzászólás Szerző: PgSpa »

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

Voyager írta:
2025.01.26., vas. 17:58
Rock60 írta:
2025.01.26., vas. 17:41
Én erre ilyen szinten sosem voltam rákattanva, a VTA-s karokon az uccsó tizedmilliket fülre lőttem be...
Nincs is értelme túlzásba vinni, de azért nem árt ha törekszünk a pontosságra. Nekem a mérésen és mikroszkópos ellenőrzésen kívül szimpatikus a PS Audio leírása.
Jó ez az írás, de látszik, hogy nincs új a :napsut: alatt... :smile53:

Voyager
V.I.P.
V.I.P.

Rock60 írta:
2025.01.26., vas. 17:41
Én erre ilyen szinten sosem voltam rákattanva, a VTA-s karokon az uccsó tizedmilliket fülre lőttem be...
Nincs is értelme túlzásba vinni, de azért nem árt ha törekszünk a pontosságra. Nekem a mérésen és mikroszkópos ellenőrzésen kívül szimpatikus a PS Audio leírása.
[SPOILER] PS AUDIO
A lemezjátszó hangkarjának VTA-jának (Vertical Tracking Angle – függőleges követési szög) beállítása kulcsfontosságú a jó hangminőség eléréséhez. Sokan azt javasolják, hogy a lemezjátszó tulajdonosai addig játsszanak a szöggel, amíg a hangzás megfelelővé nem válik. Ezzel egyet is értünk, azonban a puszta hallgatózásnál több tudomány is áll a háttérben.

A VTA, vagyis a függőleges követési szög, az a szög, amelyet a hangszedő cantileverje bezár a lemez felületével. Ez általában 10 és 30 fok között változik, és összhangban kell lennie azzal a szöggel, amelyet a vágófej tűje hoz létre a lemezvágás során. Ezt a szöget úgy képzelhetjük el, mint egy meghatározott hosszúságú kart és forgáspontot, hasonlóan a hangszedő geometriájához. A VTA kezdetben nem volt szabványosított, de a sztereó lemezek megjelenésével 15°-ban határozták meg, majd az 1970-es években 20°-ra módosították. Ezért lett például az Ortofon SL-15 modellből SL-20.

A VTA megfelelő beállításához a hangkar alapjánál (ahol a kar a lemezjátszóra van rögzítve) található szabályzóval kell emelni vagy süllyeszteni a hangkar hátulját (azaz azt a végét, amely a hangszedővel ellentétes). Ehhez érdemes átnézni a használati útmutatót (ha még megvan), felkeresni az audio kereskedőt, ahol a lemezjátszót vásároltad, vagy közvetlenül a gyártóhoz fordulni segítségért.

Figyelmeztetés: A legtöbb hangkaron nem állítható a VTA lejátszás közben, vagy akár akkor sem, ha a hangszedő tűje a lemezen pihen. Ez károsíthatja a lemezt, a cantilever-t vagy a tűt. Óvatosan járj el!

A VTA kezdeti beállításához helyezz egy közepes vastagságú lemezt (ne 180 grammos újrakiadást vagy vékony RCA Dyna-flex lemezt) a lemezjátszóra, és helyezd a tűt a lemezre. Fontos, hogy a lemezjátszó ebben az esetben ne forogjon. A tűnek a lemezen pihenve a hangszedő alja legyen párhuzamos a lemezzel. Ez az a sík terület a hangszedő elején, ahonnan a cantilever/tű kilép.

Figyelem: A hangkar állítását mindig annak tartóján nyugvó helyzetben végezd el.

Ezután válassz három, számodra jól ismert lemezt a gyűjteményedből a finomhangoláshoz: egy közepes vastagságút, egy vastagabb újrakiadást (pl. Decca vagy EMI), és egy vékony lemezt (pl. RCA Dyna-flex). A VTA kezdeti, vizuális beállítása után hallgasd meg mindhárom lemezt.

A cél az, hogy a közepes vastagságú lemez lejátszása során a következőket halljad:

Széles színpadkép, gazdag harmonikusok és "levegő" a hangszerek körül, valamint éneklő felső vonós hangok, szúrósság nélkül.
A vékony lemez természetellenesen éles, irritáló vonósokat és kissé keskenyebb színpadképet mutat.
A vastag lemez kissé tompább hangzást produkál, a magas frekvenciák és a hangszerek közötti levegő hiányával.
Ha a közepes vastagságú lemeznél nem ezt tapasztalod, finomíts a VTA-n. Ha a vékony lemez hangja tűnik jónak, emeld meg a hangkar hátulját körülbelül 0,4 mm-rel. Ha a vastag lemez hangja az ideális, süllyeszd a kar hátulját 0,25 mm-rel.

Néhány próba után megtanulod, hogy mire figyelj a VTA beállítása során. A közepes vastagságú lemezre beállított megfelelő érték kiindulási pontként szolgálhat a különböző vastagságú lemezekhez. Például a vékonyabb lemezeknél (pl. RCA Red Seal) akár 0,125 mm-rel is csökkentened kell a hangkar hátulját, míg a vastagabbaknál (pl. Decca, EMI újrakiadások) akár 0,25–0,375 mm-rel is meg kell emelned.

Ne feledd, hogy a hangszedő élettartama során a cantilever rugalmassága változhat, ezért időről időre újrahangolásra lehet szükség. Miután a VTA-t megfelelően beállítottad, már csak hátra kell dőlnöd, és élvezni a zenét.

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

Voyager írta:
2025.01.26., vas. 17:39
SoundMania írta:
2025.01.26., vas. 17:31
Voyager írta:
2025.01.26., vas. 17:21

Tudnál válaszolni a kérdésemre anélkül, hogy visszakérdeznél?
Mondjuk a csíkok közé beállítod a kart vízszíntesre? :)
Értem már, hogy mire gondolsz, > persze meg kellett fejteni a megfogalmazásodat.

Tehát úgy, hogy a párhuzamostól (a mérőeszközön lévő jelölésektől) való eltérést a kar felső és alsó éle mentén egyenlően elosszuk. Ehhez tényleg kell a jó látás és szemmérték, mert ha nem tökéletesen merőlegesen nézünk a segédeszközre becsaphatjuk magunkat.

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

Voyager írta:
2025.01.26., vas. 17:39
SoundMania írta:
2025.01.26., vas. 17:31
Voyager írta:
2025.01.26., vas. 17:21

Tudnál válaszolni a kérdésemre anélkül, hogy visszakérdeznél?
Mondjuk a csíkok közé beállítod a kart vízszíntesre? :)
Értem már, hogy mire gondolsz, > persze meg kellett fejteni. Köszönöm!

Tehát úgy, hogy a párhuzamostól (a mérőeszközön lévő jelölésektől) való eltérést a kar felső és alsó éle mentén egyenlően elosszuk. Ehhez tényleg kell a jó látás és szemmérték, mert ha nem tökéletesen merőlegesen nézünk a segédeszközre becsaphatjuk magunkat.
Igen erre gondoltam. :) Szerintem egyértelmű.... És nem olyan nehéz azt meglátni sem. Csak kicsit gondolkodni kell hogyan is kell használni azt az eszközt.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

Ha kúpos a kar, ráadásul nem szabályos forgástest, tehát alul és felül eltér a képzeletbéli tengelyhez víszonyítva, akkor szerintem csak a Shell vízszintezése marad. Pl. SME - azért van rajta a szamárvezető, hogy ne kelljen tökölni.
Ha szimmetrikus, szabályos forgástest a "kúp", akkor használható az a sablon.
Azt kell figyelni, hogy a kúp alul és felül is ugyanakkora távolságra legyen a sablon vízszintes vonalától.
Pl. elöl : alul - felül 4 - 4, hátul : alul - felül 7 - 7 mm...

A Shell-nél való végső kontroll egy apró vízmértékkel sosem árt - ha ezt fontosnak érzi valaki...

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”