Nem!stx írta: ↑2025.02.01., szomb. 15:14Azért nem mindenki.Vasti írta: ↑2025.01.30., csüt. 20:37Erről az jutott eszembe, hogy egy naivabb életszakaszomban ;-) annyira csodáltam azt a sok szorgalmas embert a piacon, aki megtermeli és árulja azt sok bio zöldséget meg gyümölcsöt!
Aztán valaki felvilágosított, hogy ők is a nagybanin veszik ám a portékát, és út közben lesz belőle bio ;-)
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Sütés-főzés
- Vinkler
- Adminisztrátor
- Értékelés: 8965
Re: Sütés-főzés
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos
- stx
- V.I.P.
- Értékelés: 455
- Kapcsolat:
Azért nem mindenki.Vasti írta: ↑2025.01.30., csüt. 20:37Erről az jutott eszembe, hogy egy naivabb életszakaszomban ;-) annyira csodáltam azt a sok szorgalmas embert a piacon, aki megtermeli és árulja azt sok bio zöldséget meg gyümölcsöt!
Aztán valaki felvilágosított, hogy ők is a nagybanin veszik ám a portékát, és út közben lesz belőle bio ;-)
- Tctronic
- Beköltözött
- Értékelés: 2719
Szép idő van, egy kis "gerilla grill" a teraszon. Tócsni, ipari mennyiségben.

"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."
- Vasti
- Fórumlakó
- Értékelés: 335
Erről az jutott eszembe, hogy egy naivabb életszakaszomban ;-) annyira csodáltam azt a sok szorgalmas embert a piacon, aki megtermeli és árulja azt sok bio zöldséget meg gyümölcsöt!
A bioról tudjátok a véleményem, ami az, hogy a bio az, amit éjszaka permeteznek. 
A biotermelő mellett vajon nem jár Tdi, meg traktor, meg felette repülő, nem fúj a szél?
Vagy ezek messze az emberektől, egy Csendes-óceáni szigeten, káros anyagoktól mentes talajban termesztett cuccok? Ugyanmár. Önámítás.
Ok, aláírom sok az ipari hulladék élelmiszer, de csak csökkenteni lehet a sz@r bevitelét, megszüntetni nem. Persze ez egy jó út, aki próálkozik, efogadom. Hajrá.

A biotermelő mellett vajon nem jár Tdi, meg traktor, meg felette repülő, nem fúj a szél?
Vagy ezek messze az emberektől, egy Csendes-óceáni szigeten, káros anyagoktól mentes talajban termesztett cuccok? Ugyanmár. Önámítás.
Ok, aláírom sok az ipari hulladék élelmiszer, de csak csökkenteni lehet a sz@r bevitelét, megszüntetni nem. Persze ez egy jó út, aki próálkozik, efogadom. Hajrá.
Szerintem!
A "tőgyváladék" leánykori neve emlőmirigy váladék.Lemmy9.1 írta: ↑2025.01.29., szer. 19:24Ok, de parázós, szelektálós életet élni nem lehet egyszerű.
Milyen palacsintatöltelék az, ami steril elemekből készül? És nem cukros, nem vegyszeres? Túrós? Egy másik faj romlott tőgyváladékából? Lekváros
? Vegyszeres gyümölcsből, full cukorral?
Kakaós? Ki tudja milyen vegyszeres, full cukros. A palacsinta undorító hidrogénezett olajon sütve, vegyszeres lisztből, tőgyváladékból, szódával, (ki tudja milyen vízből)?
Jájmón. Nem sokan vannak akik nem imádj@k a nutellás palit.![]()

Nem kell parázós életet élni, mind meghalunk. Szelektálni viszont lehet és nem is bonyolult. Idővel rutinná válik, mint pl. egy szeretett gépjárművel való rendszeres foglalatosság. Ma már lehet vásárolni közvetlenül termelőtől is. Ajánlom a kosárközösségeket, Bp.-en pl. a Végtelen Kosár "áruházat". Nem feltétlenül lesz olcsóbb de idővel kevesebb is elég lesz a táplálékból a "jobb" felszívódás miatt. Kis önmérséklet, hogy ne csak az ízek miatt táplálkozzunk, mert erre épül a "nagyipari élelmiszer komplexum".(Nöstlé, Unilevör és társai) Persze továbbra sem létezik olyan termék, ami vegyszermentes, hiszen azt is éri a légkör és a csapadék, ahol nem használnak a termelés során műtrágyát és permetszert. Érdemes időt fordítani a méregtelenítésre, akár csak havi egy nap koplalás(azt csináld te, én kőműves mellett dolgozom) is segít. Egy kis figyelem arra, hogy mi miből van, kell az nekem, hogyan készítsem, mikor egyem?
Ajánlom pl. Barotányi Zoltán nemrég megjelent könyvét a Konyhai kémiát is.

"Áldozat nélkül nincs veszteség"
- Vinkler
- Adminisztrátor
Én például nem.Lemmy9.1 írta: ↑2025.01.29., szer. 19:24Ok, de parázós, szelektálós életet élni nem lehet egyszerű.
Milyen palacsintatöltelék az, ami steril elemekből készül? És nem cukros, nem vegyszeres? Túrós? Egy másik faj romlott tőgyváladékából? Lekváros
Kakaós? Ki tudja milyen vegyszeres, full cukros. A palacsinta undorító hidrogénezett olajon sütve, vegyszeres lisztből, tőgyváladékból, szódával, (ki tudja milyen vízből)?
Jájmón. Nem sokan vannak akik nem imádj@k a nutellás palit.![]()
Cserébe saját lekvárosat igen. A szilvában egyáltalán nincs cukor, a barackban van és az áfonyában is, de messze nem annyi, mint a nutellában. Jah bio gazdaságból veszem a gyümölcsöt.
Ettől függetlenül a gyerekek szeretik, néha esznek, néha veszünk nekik.
Én viszont lekvárfan vagyok!

Más.
“Romlott tőgyváladék”. Mindenre van szitokszó. Én spec imádom a tejkultúrát, a sajtokat és a túrót is, a tejfölt is. Hamarabb meglennék hús nélkül, mint sajt nélkül.

Ok, de parázós, szelektálós életet élni nem lehet egyszerű.
Jájmón. Nem sokan vannak akik nem imádj@k a nutellás palit.
Jájmón. Nem sokan vannak akik nem imádj@k a nutellás palit.

Szerintem!
Mi a baj a nutellás palacsintával?
Kürtős palacsintáról nem hallottam még.
Vagy fogalmazásgátló sejthető?
Kürtős palacsintáról nem hallottam még.

Vagy fogalmazásgátló sejthető?
Szerintem!
- Alex_Aston
- V.I.P.
- Értékelés: 3291
Nutellas palacsinta és még kürtős is létezik, és elfogadott.
Ez sem rosszabb annál.
Aki erre gerjed, vegye. Úgy kell neki.
Ez sem rosszabb annál.
Aki erre gerjed, vegye. Úgy kell neki.
Csak a Marantz! :-D
- Vasti
- Fórumlakó
Fincsi lehet :-)
Régebben (>10 éve) vettem néhányszor út közben valami boltban kakaót vagy karamellás tejet, esetleg valami tejes kávé szerűt, de hamar felhagytam vele... Undorítóak azok is, pedig akár még jók is lehetnének ;-) Sűrű és fura állagúak, amit igazából nem indokol semmi (az összetevőket inkább el sem olvastam ;-) , az ízük meg - fúj ;-)
Ez kb. mint a mákos lecsó, vagy a mustáros dinnye. Agyrém!
- zoli73
- V.I.P.
- Értékelés: 3190
Most komolyan, ki az az ízlésficamos, aki ilyeneket kitalál?! Biztos ugyanaz, aki a popkorn ízű shake-et is kitalálta a KFC-ben.
Ez kb. mint a mákos lecsó, vagy a mustáros dinnye. Agyrém!
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech
.... vagy már csak "tejkészítmény".... növényi tej....
Tej ez még egyáltalán...?

AVM - osztrák Tesla - svájci lemezvakaró - HT Pro 9+ - háelté 3.....zene és bona.
- Vinkler
- Adminisztrátor
Egyre durvább! 

Mindent eltaláltál
TJ.
- tunerman
- V.I.P.
- Értékelés: 2744
És a böllérek reggel vágják a röfiket? Friss minden felhasznált hús?
Mert az az igazi :-)
Mindent eltaláltál

TJ.
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: Münchhausen drive V-FET SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther Acousta 115/P6/7M, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-X MK3
- Vasti
- Fórumlakó
Aaaaaz igen jó ajánlat - velem rosszul járnának ;-)
És a böllérek reggel vágják a röfiket? Friss minden felhasznált hús?
Mert az az igazi :-) Gyerekkoromban voltam néhány disznóvágáson (falusi gyerek vagyok, de sajnos a nagyszülők korán meghaltak, és a szüleim meg már nem tartottak állatokat) , a felejthetetlen íz az az, amikor a böllér kezéből megy a hús a serpenyőbe, fazékba! Azt a frissességet semmivel sem lehet pótolni - biztosra veszem, hogy már akár fél nap múlva sem ugyanolyan az a hús...
- tunerman
- V.I.P.
És akkor a nap fénypontja is elkészült - a töltelékkel felturbózott káposzta
(A kondérból frissen kimert adagot azonnal befaltam egy szelet kenyér társaságában.)
TJ.

(A kondérból frissen kimert adagot azonnal befaltam egy szelet kenyér társaságában.)
TJ.
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: Münchhausen drive V-FET SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther Acousta 115/P6/7M, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-X MK3
- Részletező
- Újonc fórumos
- Értékelés: 19
- tunerman
- V.I.P.
A résztvevő csapatokról készült fotók.
TJ.
TJ.
- tunerman
- V.I.P.
Vértesszőlősőn 2025 január 25-én is megrendezesre kerül a böllérfesztivál, amelyre most 8 csapat nevezett.
Hajnal óta tart a sűtés-főzés, mindenféle finomsággal várják az éhes vendégeket, a 2300ft-ba kerülő kostótójeggyel lehet befalni a frissen készült helyi csemegéket
TJ.

Hajnal óta tart a sűtés-főzés, mindenféle finomsággal várják az éhes vendégeket, a 2300ft-ba kerülő kostótójeggyel lehet befalni a frissen készült helyi csemegéket

TJ.
Nagyszüleim vendéglátóztak. Mama főzte a környék legjobb pacal pörköltjét. A közeli városokból is jöttek rá
Mindig lógott a sufniban a kolbász,szalonna,szalámi. De csak ritkán és keveset kaptunk belőle. Emellett volt kis földjük,ahol megtermelték otthonra a zöldségeket. Ott is nagyokat játszottunk. De még a munka is játéknak tűnt. Ma már nem eszek ilyen ételeket (1 szelet kenyér hozzá 3 szem kocka cukor
vagy 2 karika szalámi), de felnőttünk ezeken. Ma már sokkal egészségtudatosabban készítem az ételeket, de néha becsúszik a nosztalgia 

Igen, nálunk is a nagyszüleim 8- an voltak testvérek, a dédpapa egyedül dolgozott, és az ő keresetéből kellett eltartani a dédmamát, és a 8 gyereket. Nyilván, a túléléshez takarékoskodni kellett. Cipőt is egymásnak adták a gyerekek, amikor kinőtték, a ruhákat is.Vasti írta: ↑2025.01.24., pén. 13:49…
Anyu mesélte, hogy az ő nagymamája szokott ilyesmit enni: hagyma zsíron lepirítva, őrölt paprika rá, és kenyérrel megette. Ennyi :-)
Azért az ősök tudtak takarékoskodni... Mert takarékoskodniuk kellett, mivel szinte semmijük sem volt. Legalábbis amikor én kisgyerek voltam, mifelénk még akkor sem.
Hús gyakorlatilag csak vasárnap (a baromfiudvarból, frissen) , hét közben csak 2-3 összetevős ételek: liszt vagy krumpli "valahogyan", lekvár, cukor, hagyma, egy kis szalonna-kolbász, ha volt paprika-paradicsom, meg persze tojás.
A sertéshús is a túlélés miatt terjedt el a török uralom idején, előtte a marhat tartották és ettek, csak a törökök a marhákat elvitték, a disznókat nem.
Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyik nincs áram alatt, csak más a fogása.
- Vasti
- Fórumlakó
Anyu mesélte, hogy az ő nagymamája szokott ilyesmit enni: hagyma zsíron lepirítva, őrölt paprika rá, és kenyérrel megette. Ennyi :-)
Azért az ősök tudtak takarékoskodni... Mert takarékoskodniuk kellett, mivel szinte semmijük sem volt. Legalábbis amikor én kisgyerek voltam, mifelénk még akkor sem.
Hús gyakorlatilag csak vasárnap (a baromfiudvarból, frissen) , hét közben csak 2-3 összetevős ételek: liszt vagy krumpli "valahogyan", lekvár, cukor, hagyma, egy kis szalonna-kolbász, ha volt paprika-paradicsom, meg persze tojás.
Nagymamám sokszor készített hagymás kenyeret. Ami igazából csak annyi volt,hogy a hagymát lepirította és rászedte egy szelet kenyérre.Vasti írta: ↑2025.01.24., pén. 08:58Majdnem jó! ;-)
A nagymamám szokott egy "resztelt krumpli" nevű meglehetősen olcsó paraszt kaját csinálni: zsíron hagyma lepirít, rá őrölt paprika, és bele a törtkrumpli. Ennyi :-)
(Nem tudom hogy csinálta a mami, de néhány "semmiből" tök ízletes dolgokat tudott összedobni - ez a tudás szerintem ;-)