Ezeket a 4 eres kábeleket szokták így is és úgy is kötni. Azaz van aki fázist dupláz és van aki védővezetőt. Szoktak a Canare és Mogami StarQuad hangfal kábeleiből tápkábelt készíteni. Ez esetben ha a védővezetőt duplázzák, akkor a tápdugó oldalon 2 szálat kötnek be PE-nek, de a készülék oldalon már csak az egyik szálat kötik be PE-nek. A csavart kábel geometria miatt így a PE tényleg körbe veszi a P+N-t. Akik így használják, azok szerint jobb így, mintha a Fázis lenne duplázva.A négyeres drótnál a 4-ik szál az induló oldalon a föld mellé köthető egyfajta árnyékolás céljából,de hogy ennek van e hozadéka,értelme,azt csak a feketeöves drótfaragók tudhatják,már ha próbálták persze.A fázis vs nulla duplázását én nem erőltetném,de hallattam már ilyen megoldásokról,mert a hifiben minden elképzelhető,még az is ami egyébként szakszerűtlennek,jobb esetben értelmetlennek is tűnik.
Anno vettem pl valakitől egy furutech fp 314 ag2-es drótot,na azon az illető kipróbált mindenféle bekötési módot,és hallotta is a különbözőséget köztük.Ezen az árnyékoló harisnya volt a földelés.Én azért biztos ami biztos alapon újra kötöttem,úgy ahogyan kell.![]()
De a lessloss ami pédaként lett felhozva,az is árnyékolásnak használja a 4-ik szálat,és nem a fázis vs nulla duplázására.
Én így hallottam,de ha nem így van,én kérek elnézést.![]()
Aztán van aki a Hi-Fi ösvényhez is fonja a kábelt és dupláz leginkább fázist. És vannak akik 5x4, 5x6 vagy 5x10 kábelt használnak ösvényhez és duplázzák is a P+N-t is.
Készítsünk kábelt, ösvényt kell a tapasztalat, meg hátha előrébb jutunk, de Mindig tartsuk be a vonatkozó VBF és ÉV szabályokat! Ehhez hozzá tartozik az is, hogy 16mm2-es keresztmetszetig a Védővezető(PE) keresztmetszete Nem lehet kisebb mint a Fázis(P) és a Nulla(N) vezető keresztmetszete!
Tehát, ha nekiállunk tápkábelt fonni 2,5-es vezetékből és a fázist duplázzuk, akkor az előbb leírt szabály már nem teljesül.
Vagy egy Hifi ösvénynek húzunk egy 5x4-es kábelt és a P+N-t duplázzuk a PE pedig marad az 5.szál, a leírt szabály ez esetben sem teljesül.