Sokan szeretnek veszélyesen élni.

Sokan szeretnek veszélyesen élni.
Jó kis mondatSoundMania írta: ↑2025.01.24., pén. 17:53
Tapasztaltabbaknak bőségesen elég ha másnál meghallgatnak valamit a saját rendszerükből!
Sajnos a hifisták a létező összes gaztettet képesek elkövetni a vélt hangminőség javulás érdekében.istvan01 írta: ↑2025.01.24., pén. 14:44csak neked:
Nagy hiba lenne a túlterhelés és zárlat védelmi megoldásokat elbagatellizálni. Ez alapvetően a táplált készülékek sérülés enyhítését, érintéses baleset védelmet és égés-tűz kockázat csökkentését szolgálja. Mivel biztonsági kérdés, ezért soha sem szabad egyetlen védelmi módszerre hagyatkozni, többszintű és redundánsnak kell lenni.
Tévedsz! Ez nem hamis. Csak nincs hozzá elég tapasztalatod! És nagyon népszerű is leszel ezzel (meg sok más okoskodásoddal) beállni a tömegsorba! :)chord_ írta: ↑2025.01.25., szomb. 08:56Azért nem tudnak mit kezdeni, mert ez az információ hamis.SoundMania írta: ↑2025.01.24., pén. 17:53
Ne haragudj, de ilyeneket még itt magyarázni kell?!
Tapasztaltabbaknak bőségesen elég ha másnál meghallgatnak valamit a saját rendszerükből! A tapasztalatlanoknak szükséges az otthoni meghallgatás. És annyira mész vele ha meghallgatsz valami sokkal jobb dolgot mint amit valaha is meg tudsz venni, hogy mutatja a jó irányt!!!!!
De gondolom ezekkel az információkkal is sokan nem tudnak mit kezdeni!
Azért, mert pont a tapasztaltabbak rájönnek egyszer csak, hogy az idegenben végzett meghallgatásoknak kb. egyetlen értelme az, hogy egyáltalán hasonló vonalon vagyunk-é vagy sem. A vezetékekre különösen igaz, hogy szeretnek másképp viselkedni más-más helyszíneken.
Itt, ahol azon meg a vita, hogy milyen alátét / csatlakozó / tápvonal / biztosíték / készülék / csip / diódahíd / trafó / fázis / zene / stb... stb... / stb... mit és merre változtat, groteszkül hat kissé az, hogy idegenben, ahol ezek mind-mind mások, valamit is ki lehessen hámozni pl. egy vezeték hangjából.
Sőt, az is nyilvánvaló lesz, hogy az otthoni gyorstesztek végtelenül becsapósak tudnak lenni. A hosszú távú zenehallgatáshoz vajmi kevés közük van.
Ezt belátni, ide bizony tapasztalat kell.
Ezt nem belátva is lehet természetesen haladni. Valamerre.
Azért nem tudnak mit kezdeni, mert ez az információ hamis.SoundMania írta: ↑2025.01.24., pén. 17:53
Ne haragudj, de ilyeneket még itt magyarázni kell?!
Tapasztaltabbaknak bőségesen elég ha másnál meghallgatnak valamit a saját rendszerükből! A tapasztalatlanoknak szükséges az otthoni meghallgatás. És annyira mész vele ha meghallgatsz valami sokkal jobb dolgot mint amit valaha is meg tudsz venni, hogy mutatja a jó irányt!!!!!
De gondolom ezekkel az információkkal is sokan nem tudnak mit kezdeni!
Akkor valószínűleg nagyon sok helyen nem teljesül, mert hogy a védőföldet nem duplázza szinte senki, az zicher.frankie írta: ↑2025.01.24., pén. 22:36
Tehát, ha nekiállunk tápkábelt fonni 2,5-es vezetékből és a fázist duplázzuk, akkor az előbb leírt szabály már nem teljesül.
Vagy egy Hifi ösvénynek húzunk egy 5x4-es kábelt és a P+N-t duplázzuk a PE pedig marad az 5.szál, a leírt szabály ez esetben sem teljesül.
Ezeket a 4 eres kábeleket szokták így is és úgy is kötni. Azaz van aki fázist dupláz és van aki védővezetőt. Szoktak a Canare és Mogami StarQuad hangfal kábeleiből tápkábelt készíteni. Ez esetben ha a védővezetőt duplázzák, akkor a tápdugó oldalon 2 szálat kötnek be PE-nek, de a készülék oldalon már csak az egyik szálat kötik be PE-nek. A csavart kábel geometria miatt így a PE tényleg körbe veszi a P+N-t. Akik így használják, azok szerint jobb így, mintha a Fázis lenne duplázva.A négyeres drótnál a 4-ik szál az induló oldalon a föld mellé köthető egyfajta árnyékolás céljából,de hogy ennek van e hozadéka,értelme,azt csak a feketeöves drótfaragók tudhatják,már ha próbálták persze.A fázis vs nulla duplázását én nem erőltetném,de hallattam már ilyen megoldásokról,mert a hifiben minden elképzelhető,még az is ami egyébként szakszerűtlennek,jobb esetben értelmetlennek is tűnik.
Anno vettem pl valakitől egy furutech fp 314 ag2-es drótot,na azon az illető kipróbált mindenféle bekötési módot,és hallotta is a különbözőséget köztük.Ezen az árnyékoló harisnya volt a földelés.Én azért biztos ami biztos alapon újra kötöttem,úgy ahogyan kell.![]()
De a lessloss ami pédaként lett felhozva,az is árnyékolásnak használja a 4-ik szálat,és nem a fázis vs nulla duplázására.
Én így hallottam,de ha nem így van,én kérek elnézést.![]()
Ne kérj elnézést, de nem úgy van...
A négyeres drótnál a 4-ik szál az induló oldalon a föld mellé köthető egyfajta árnyékolás céljából,de hogy ennek van e hozadéka,értelme,azt csak a feketeöves drótfaragók tudhatják,már ha próbálták persze.pali923 írta: ↑2025.01.24., pén. 00:04Már megint próbálkoznék diy tápkábel gyártással, ezzel kapcsolatban lenne konkrét kérdésem. 4 eres árnyékolás nélküli kábel lenne az alapanyag. Olvastam itt többször is olyat, hogy nem a fázist érdemes duplán bekötni ilyenkor, hanem a nullát vagy földvezetéket (vagy egyiket sem). A kérdésem alapvetően az, hogy ez igaz-e egyáltalán, vagy jobb a fázis duplán, vagy mindegy, vagy hallgassam meg ígyisúgyis, aztán meglátom?
Én abszolút laikusként a fázisvezetéket kötném duplán, hadd menjen az ájer, de ez semmit nem jelent. Van erre valamilyen tudományos magyarázat, vagy csak tapasztalatok?![]()
Az is motoszkál bennem néha, hogy azok a mostanában divatos szalámi vastagságú kábelek vajon milyen vastag drótokon küldik a delejt. Vagy csak valami töltelékanyag van bennük szójából vagy ásványgyapotból demonstrációs célzattal - lásd még parasztvakítás és ezáltal elérhető magasabb ár? Vágott már szét valaki ilyet, mondjuk flexszel?![]()
Ne haragudj, de ilyeneket még itt magyarázni kell?!zoli73 írta: ↑2025.01.24., pén. 17:28Abból miféle tapasztalatokat lehet leszűrni, ha másnál meghallgatok egy ilyen kábelt?SoundMania írta: ↑2025.01.24., pén. 17:05Nem tudom úgy venni! Kérj kölcsön, vagy hallgass meg valakinél egyet. De más kábelekre is igaz.... Pl egy Shellben cseréltünk tegnap kábelt a gyáriról egy kb 50-60ezer forintosra. Nagyon jól lehetett hallani. Pedig ezüstkábeles karról volt szó. Jelentősen tisztábban szól, jobb a tér, a részletgadagság, az érthetőség. Vz-vel a birtokodban ilyeneket még neked kell elmagyarázni, hogy a diy kábelekkel nagyon megfenekletek? Látod Cables is azt mondja ért a kábelekhez, mégsem tud egy szintnél jobbat csinálni. Akkor ti mire számítatok? Kivételese. Alább egyet kell értenem (az utolsó mondatának a másidik fele kivételével) Wasiliy888-cal.... :)Rock60 írta: ↑2025.01.24., pén. 16:07
Mivel nincsen 400 - 500 ezrem egy használt tápkábelre, ezért tök mindegy hányszor írod le. Ezt is leírtam már szépen és csúnyán, de írhatom akárhányszor, nem megy át...
Azt is leírtam már, de akkor még egyszer :
Elhiszem, hogy nagyon jó egy ilyen tápkábel, úgy hogy engem nem kell győzködnöd.
Vedd úgy, hogy meghallgattam már.![]()
Egy számomra idegen környezetben(akusztika), idegen készülékekből álló rendszert meghallgatni, ami tartalmaz egy(vagy több) ilyen kábelt, tapasztalat szerzésnek úgy általánosságban igen hasznos lehet(volt több ilyenben részem a közelmúltban), de hogy ebből 1db konkrét kábel teljesítményét kihallani, az számomra elképzelhetetlen, hogyan kivitelezhető.
Az már sokkal előbbre mutatóbb, ha saját rendszerbe illesztve tudjuk megfülelni.
Bár ilyenkor felmerül a kérdés, amit Rock60 is feszegetett, hogy mire megyek az így szerzett tapasztalataimmal, ha a büdös életben nem engedhetek meg magamnak, még akár egy darab ilyen kábelt sem. Egy rendszer szintű mennyiségről meg már ne is beszéljünk.
Abból miféle tapasztalatokat lehet leszűrni, ha másnál meghallgatok egy ilyen kábelt?SoundMania írta: ↑2025.01.24., pén. 17:05Nem tudom úgy venni! Kérj kölcsön, vagy hallgass meg valakinél egyet. De más kábelekre is igaz.... Pl egy Shellben cseréltünk tegnap kábelt a gyáriról egy kb 50-60ezer forintosra. Nagyon jól lehetett hallani. Pedig ezüstkábeles karról volt szó. Jelentősen tisztábban szól, jobb a tér, a részletgadagság, az érthetőség. Vz-vel a birtokodban ilyeneket még neked kell elmagyarázni, hogy a diy kábelekkel nagyon megfenekletek? Látod Cables is azt mondja ért a kábelekhez, mégsem tud egy szintnél jobbat csinálni. Akkor ti mire számítatok? Kivételese. Alább egyet kell értenem (az utolsó mondatának a másidik fele kivételével) Wasiliy888-cal.... :)Rock60 írta: ↑2025.01.24., pén. 16:07Mivel nincsen 400 - 500 ezrem egy használt tápkábelre, ezért tök mindegy hányszor írod le. Ezt is leírtam már szépen és csúnyán, de írhatom akárhányszor, nem megy át...SoundMania írta: ↑2025.01.24., pén. 14:40
Hallgass meg egy használtan 400-500 ezresből egy jobbat és egyből megérted. Talán még durvább mit a vz valami olcsó mellett. De írhatom akárhányszor.... :(
Elhiszem, hogy nagyon jó egy ilyen tápkábel, úgy hogy engem nem kell győzködnöd.
Nem tudom úgy venni! Kérj kölcsön, vagy hallgass meg valakinél egyet. De más kábelekre is igaz.... Pl egy Shellben cseréltünk tegnap kábelt a gyáriról egy kb 50-60ezer forintosra. Nagyon jól lehetett hallani. Pedig ezüstkábeles karról volt szó. Jelentősen tisztábban szól, jobb a tér, a részletgadagság, az érthetőség. Vz-vel a birtokodban ilyeneket még neked kell elmagyarázni, hogy a diy kábelekkel nagyon megfenekletek? Látod Cables is azt mondja ért a kábelekhez, mégsem tud egy szintnél jobbat csinálni. Akkor ti mire számítatok? Kivételese. Alább egyet kell értenem (az utolsó mondatának a másidik fele kivételével) Wasiliy888-cal.... :)Rock60 írta: ↑2025.01.24., pén. 16:07Mivel nincsen 400 - 500 ezrem egy használt tápkábelre, ezért tök mindegy hányszor írod le. Ezt is leírtam már szépen és csúnyán, de írhatom akárhányszor, nem megy át...SoundMania írta: ↑2025.01.24., pén. 14:40
Hallgass meg egy használtan 400-500 ezresből egy jobbat és egyből megérted. Talán még durvább mit a vz valami olcsó mellett. De írhatom akárhányszor.... :(
Kb belépőszint.... :) Hurricane-t is kihagynám.... Talán a Dragon inkább. Tudom, sokaknak tetszik ez a csokimázas hangzás....white-tiger írta: ↑2025.01.24., pén. 14:47Mondjuk kíváncsi lennék, hogy egy AQ Tornado pl milyen szintet képvisel náladSoundMania írta: ↑2025.01.24., pén. 14:40Hát igen! Jó lenne már összehasonlítani minden ilyet, mert addig semmit nem érdemes mondanotok róla. És igaz az is hogy ez a gyári új áron 250 sajnos nem egy magas szint. Hallgass meg egy használtan 400-500 ezresből egy jobbat és egyből megérted. Talán még durvább mit a vz valami olcsó mellett. De írhatom akárhányszor.... :(Rock60 írta: ↑2025.01.24., pén. 11:27
Jól számolsz, de pl az én esetemben ötletszerű kísérletezgetésről szó sincsen.
A Neotech fonat készítése is már egy többek által kitaposott utat követett, és nagyon nem 10, inkább 30 - 40 ezer csak a drót anyagára. / 5 x 6000/8000 /
Praktikeres dugókkal is sokkal jobb viszont, mint egy új 80-90 ezres hifi kábel.
Vitathatatlan hátránya viszont, hogy nagy buktával adható csak el...
A Duelund-ot, a Western Electric utódját már sok DIY fan felfedezte magának külhonban és idehaza is néhányan.
Az extra dupla pamut szigeteléssel viszont sokkal pepecsebb elkészíteni, a drága új Oyaide dugók az árát is megdobják rendesen, 110-120/db- ba vannak kb ...
Egy Viborg párral talán 80, Praktikeressel 50 ezres lenne...![]()
Ebben a mostani konfigban szívesen összehasonlítanám egy új áron 200 - 250 ezres kábellel, biztos vagyok benne, hogy bőven hozza azt a szintet.
/ Tudom, van akinek az nem szint./
![]()
Csak neked, leírom ismét: a standard öntött 'szg' drótok - gyakorlatilag az összes készülékünkhöz ilyet csomagolnak, 3×.75 belül. Ma szétnéztem a laborban, egyetlen vastagot találtam, abban 3×1.5 vezeték van, egy fűthető vízfürdő berendezéshez van, ami kb 10l viz hőmérsékletét szabályozza, 2.2kW-os.istvan01 írta: ↑2025.01.24., pén. 14:44csak neked:
Nagy hiba lenne a túlterhelés és zárlat védelmi megoldásokat elbagatellizálni. Ez alapvetően a táplált készülékek sérülés enyhítését, érintéses baleset védelmet és égés-tűz kockázat csökkentését szolgálja. Mivel biztonsági kérdés, ezért soha sem szabad egyetlen védelmi módszerre hagyatkozni, többszintű és redundánsnak kell lenni. Ennek ellenére így sem elég minden esetben. Nem okozhat egy-egy védelmi elem, módszer téves, hibás, elfáradt, megöregedett, sérült állapota védelem megszűnését.
A védelem alap megoldása adott áram terhelés, annak túl lépése esetén passzív vagy aktív áram megszakító beiktatása. Ha ez megszakító tévesen nem oldana, akkor az előtte telepített, de kevéssel nagyobb áram értékű biztosító lehetőleg oldjon. Másik védelmi módszer a táplált és védett szakasz zárlat állósága pl elegendő keresztmetszettel addig, amíg valami megszünteti a magas áramot. A védelem eszköze az is, hogy a veszélyes feszültségű elem elegendő és többszörösen szigetelt távolságban van a más feszültségű áramvezetőktől, nulla és védővezetőtől. További védelem az is, hogy műszaki megoldással fel kell készülni a vezetők, kábelek mechanikus sérülés állóságra, esetleg penész, vegyszer, rágcsáló kártételre. Sőt, van még ezeken felül is biztonság fokozó megoldás kisgyerek és kórházi környezetben.
Természetesen, nem szükséges minden esetben a maximális védelmi redundancia szinteket használni, gazdaságosság is korlátozza sokszor.
Mivel nincsen 400 - 500 ezrem egy használt tápkábelre, ezért tök mindegy hányszor írod le. Ezt is leírtam már szépen és csúnyán, de írhatom akárhányszor, nem megy át...SoundMania írta: ↑2025.01.24., pén. 14:40
Na. Az már átmérő a javából!
Mondjuk kíváncsi lennék, hogy egy AQ Tornado pl milyen szintet képvisel náladSoundMania írta: ↑2025.01.24., pén. 14:40Hát igen! Jó lenne már összehasonlítani minden ilyet, mert addig semmit nem érdemes mondanotok róla. És igaz az is hogy ez a gyári új áron 250 sajnos nem egy magas szint. Hallgass meg egy használtan 400-500 ezresből egy jobbat és egyből megérted. Talán még durvább mit a vz valami olcsó mellett. De írhatom akárhányszor.... :(Rock60 írta: ↑2025.01.24., pén. 11:27Jól számolsz, de pl az én esetemben ötletszerű kísérletezgetésről szó sincsen.wasiliy888 írta: ↑2025.01.24., pén. 09:50
Ha kísérletezünk rögtön szorozhatjuk hárommal az összegeket, mert hát lehet olyan mák, hogy elsőre telitalálatot lövünk, de nem valószínű. És gondolom, nem a pc drót minőségét kellene megugrani, szóval az, hogy majd darabja max egy tizes, az nem állja meg a helyét.
Inkább érdemes nézni egyet használtba, vagy újat az itteni kábelfonók kínálatából, még kevesebbért. (Csakis szerintem.)
A Neotech fonat készítése is már egy többek által kitaposott utat követett, és nagyon nem 10, inkább 30 - 40 ezer csak a drót anyagára. / 5 x 6000/8000 /
Praktikeres dugókkal is sokkal jobb viszont, mint egy új 80-90 ezres hifi kábel.
A Duelund-ot, a Western Electric utódját már sok DIY fan felfedezte magának külhonban és idehaza is néhányan.
Az extra dupla pamut szigeteléssel viszont sokkal pepecsebb elkészíteni, a drága új Oyaide dugók az árát is megdobják rendesen, 110-120/db- ba vannak kb ...
Ebben a mostani konfigban szívesen összehasonlítanám egy új áron 200 - 250 ezres kábellel, biztos vagyok benne, hogy bőven hozza azt a szintet.
csak neked:
Hát igen! Jó lenne már összehasonlítani minden ilyet, mert addig semmit nem érdemes mondanotok róla. És igaz az is hogy ez a gyári új áron 250 sajnos nem egy magas szint. Hallgass meg egy használtan 400-500 ezresből egy jobbat és egyből megérted. Talán még durvább mit a vz valami olcsó mellett. De írhatom akárhányszor.... :(Rock60 írta: ↑2025.01.24., pén. 11:27Jól számolsz, de pl az én esetemben ötletszerű kísérletezgetésről szó sincsen.wasiliy888 írta: ↑2025.01.24., pén. 09:50
Ha kísérletezünk rögtön szorozhatjuk hárommal az összegeket, mert hát lehet olyan mák, hogy elsőre telitalálatot lövünk, de nem valószínű. És gondolom, nem a pc drót minőségét kellene megugrani, szóval az, hogy majd darabja max egy tizes, az nem állja meg a helyét.
Inkább érdemes nézni egyet használtba, vagy újat az itteni kábelfonók kínálatából, még kevesebbért. (Csakis szerintem.)
Senki sem mondta, hogy tökéletes.
tényleg nem ment át amit írtam. A 230V-on 1 amperes bizti után lehet reálisan a fogyasztás max 80-120W. A biztiben is kell impulzus áram tartalékkal méretezni. A tényleges teljesítmény felvételt a gyári készülékek kötelezően hátlapon vagy adatlapon közlik. Ha még ezen felül is látni akarod mikor mennyi, akkor vegyél egy ilyen egyszerű készüléket, amit a készülék hálózati dugója és a konnektor közé csatlakoztatsz a mérés idejéig. Ilyen készülék több változatban kapható.Rock60 írta: ↑2025.01.24., pén. 13:04Ok, lehet, hogy rosszul gondoltam...istvan01 írta: ↑2025.01.24., pén. 12:26
Ez így téves. Egy biztosíték, lakáselosztóból indított vezetéket védő feladata az adott ág áramát minimális veszteséggel ellátni. Ennél fontosabb a biztosítótól induló vezeték másik végét terhelő fogyasztóig a zárlat/túláram védelem addig a pontig, amíg a következő, szabály szerint alacsonyabb zárlati áram védelmi eszközig. Tehát egy max 30W fogyasztású készülék belső védelmi eszközéig érvényes a vezeték zárlat állósági szintje. Ez vonatkozik a közbenső elosztók vezetékére, csatlakozó elemeire is. A készülék 30W teljesítmény szintre vonatkozó védelem a készülék belső biztije után a védendő áram szint.![]()
Biztosan jobban érteném, ha kevésbé szakszerűen mondanád.
Ha egy készüléket, pl a dac-omat belül 1 Amperes biztosíték védi, abból lehet következtetni, hogy mekkora lehet a fogyasztása - talván rá is van írva - és ahhoz milyen keresztmetszetű vezeték elegendő, nem ?
Nyilván az elektronika szín tiszta matek, de ha tippelnem kellene, kizártnak tartanám, hogy ezt a dac-ot egy 0.75 - ös kábel ne szolgálná ki bőséggel.
De, mondom, én 1.33 m2-nál kisebbet nem használok sehova...![]()
Dekódolva.
Az szg öntött drótok többsége 3×.75-ös. Amiket készülékeink mellé csomagolnak.