Az szg öntött drótok többsége 3×.75-ös. Amiket készülékeink mellé csomagolnak.
Szerintem írd meg nekik is, hogy ez így gáz.
Sok írnivalód lesz...
Az szg öntött drótok többsége 3×.75-ös. Amiket készülékeink mellé csomagolnak.
Ok, lehet, hogy rosszul gondoltam...istvan01 írta: ↑2025.01.24., pén. 12:26
Ez így téves. Egy biztosíték, lakáselosztóból indított vezetéket védő feladata az adott ág áramát minimális veszteséggel ellátni. Ennél fontosabb a biztosítótól induló vezeték másik végét terhelő fogyasztóig a zárlat/túláram védelem addig a pontig, amíg a következő, szabály szerint alacsonyabb zárlati áram védelmi eszközig. Tehát egy max 30W fogyasztású készülék belső védelmi eszközéig érvényes a vezeték zárlat állósági szintje. Ez vonatkozik a közbenső elosztók vezetékére, csatlakozó elemeire is. A készülék 30W teljesítmény szintre vonatkozó védelem a készülék belső biztije után a védendő áram szint.
azért ezt ne mondogassátok túl hangosan
Ez így téves. Egy biztosíték, lakáselosztóból indított vezetéket védő feladata az adott ág áramát minimális veszteséggel ellátni. Ennél fontosabb a biztosítótól induló vezeték másik végét terhelő fogyasztóig a zárlat/túláram védelem addig a pontig, amíg a következő, szabály szerint alacsonyabb zárlati áram védelmi eszközig. Tehát egy max 30W fogyasztású készülék belső védelmi eszközéig érvényes a vezeték zárlat állósági szintje. Ez vonatkozik a közbenső elosztók vezetékére, csatlakozó elemeire is. A készülék 30W teljesítmény szintre vonatkozó védelem a készülék belső biztije után a védendő áram szint.
Jól számolsz, de pl az én esetemben ötletszerű kísérletezgetésről szó sincsen.wasiliy888 írta: ↑2025.01.24., pén. 09:50
Ha kísérletezünk rögtön szorozhatjuk hárommal az összegeket, mert hát lehet olyan mák, hogy elsőre telitalálatot lövünk, de nem valószínű. És gondolom, nem a pc drót minőségét kellene megugrani, szóval az, hogy majd darabja max egy tizes, az nem állja meg a helyét.
Inkább érdemes nézni egyet használtba, vagy újat az itteni kábelfonók kínálatából, még kevesebbért. (Csakis szerintem.)
A phonót, a dacot, a forráskészülékeket 0.6 - 2 Amperes biztosíték védi. Feltételezhetően oda bőven elég a 0.75 m2 - es drótból készült kábel.
0,75mm2 keresztmetszetű vezetőt max 6A, vagy alacsonyabb áramú biztosítékkal védheted zárlat ellen. Persze ez a te döntésed, ha leégeted a lakásod, házadat.

Látom nálad is nem kevés baj van.chord_ írta: ↑2025.01.24., pén. 09:12Szerintem meg egyenesen arcpirítóan jó kérdéseket tett fel.Rock60 írta: ↑2025.01.24., pén. 06:12
Én nem tudom, mi a probléma és gúnyolódni való pali 923 kérdéseiben.
Tökéletesen jogos kérdések, ami már bennem is felmerült,és ennek szerintem semmi köze ahhoz, hogy valaki kijárta-e a tyúkbélsulit.
Villanyszerelő-elmélet szerint biztosan elég mind a háromból egy.
..
Van tippem az okokról de a megválaszolását meghagynám azoknak, akik tényleg értenek is hozzá.
..
Azért, mert 'akik értenek hozzá', halvány, pótkiegészítő fogalmuk sincs arról, hogy a geometriák / méretek / drótkettőzések / szigetelések / stb.. miként és miért változtatják a kapott hangzást, ill. hangérzékelést. De persze megy az észosztás meg a gúnyolódás, valóban.
Szóval, maradhatunk a tényeknél is.
De akkor kb. annyi lesz az egész kábel-sztori a hifiben, hogy az előírt biztonsági dolgok betartásával a .75 drót a berendezések 99%-át tökéletesen és biztonságosan kiszolgálja. A maradék 1%, oda meg a másfeles kell...
Meg hogy a nagyon drága vezetékek egy része tetszeni fog hangilag. Egy részük meg nem.

Nem ÍRTAD, nem értettem félre

Szerintem valóban félreértetted, azon kívül én nem írtam olyat, hogy legyen áram a földelésben. A drót minden esetre ott van hozzá.
Szerintem meg egyenesen arcpirítóan jó kérdéseket tett fel.Rock60 írta: ↑2025.01.24., pén. 06:12
Én nem tudom, mi a probléma és gúnyolódni való pali 923 kérdéseiben.
Tökéletesen jogos kérdések, ami már bennem is felmerült,és ennek szerintem semmi köze ahhoz, hogy valaki kijárta-e a tyúkbélsulit.
..
Van tippem az okokról de a megválaszolását meghagynám azoknak, akik tényleg értenek is hozzá.
..
Tudomány? Elég ehhez a középiskolás fizika. A táplált készülék nem "látja" melyik érintkezőn kapja a fázist és nullát, Sőt, shcuko formátumú csatlakozókkal kötelező felkészülni a fordított polaritásra. Hifisek néhány készüléknél kifigyelnek csekély eltérést a két fajta polaritás között.zoli73 írta: ↑2025.01.24., pén. 08:32
Nos, én sem vagyok villanyszerelő, de mivel mindkét tanúlt szakmám mutat némi átfedést a villanyszereléssel, igy tisztában vagyok vele, hogy korrekt kivitelezés esetén, mindhárom vezetőnek egyforma keresztmetszetűnek kell lennie.
Viszont szerintem a hifi esetében, tegyük félre a tankönyvet, mert ha az alapján fejlesztenénk a hifi rendszereink kábelezését, akkor nem lenne túl előre mutató, innovativ a végeredmény.
Nyilván az előirások szabta kereteken belül igen is ajálott, és kell is kísérletezni, mert az visz előre.
Én magam jónéhány fonott tápkábelt elkövetem már, többféle koncepció alapján, úgy egy évvel ez előttig.
Konkrét összehasonlítási alapom van(vagyis már csak volt), Neotech OCC drótokból font kábelekkel.
Egyszerre készítettem SOCT-16 drótból 3, és 4 vezetős tápkábelt, ez utóbbinál a LessLoss filozófiáját követve, a fázis vezetőt megdupláztam. A két kábel ugyan olyan hosszban, és ugyan olyan csatlakozókkal készült, és egyszerre lettek használatba véve, bejáratva, de valamiért mégis egy kicsivel a 4 vezetős nyújtott jobb teljesítményt. Hogy miért is van ez? Nem tudom. Lehetne keresni rá a fizikai magyarázatokat(amiket szerintem nem találnánk meg), de szerintem ezekre nincs is szükség, mert Mi inkább arra vagyunk kiváncsiak, amit a fülünkkel hallunk, és nem arra, hogy mit mond a fizika, ha mond erre egyáltalán valamit.
Sokkal egyszerűbb tenni egy próbát a megoldással, mint a fizikai magyarázatokat kutatni.

Nos, én sem vagyok villanyszerelő, de mivel mindkét tanúlt szakmám mutat némi átfedést a villanyszereléssel, igy tisztában vagyok vele, hogy korrekt kivitelezés esetén, mindhárom vezetőnek egyforma keresztmetszetűnek kell lennie.hodyka írta: ↑2025.01.24., pén. 07:48Na akkor megpróbálom leírni, a fázis és a nulla vezetőn UGYANAKKORA áram folyik, ha földelésen áram folyik ott már nagy a baj
Én nem gúnyolódtam, ha annak vette valaki bocsánat![]()
Na akkor megpróbálom leírni, a fázis és a nulla vezetőn UGYANAKKORA áram folyik, ha földelésen áram folyik ott már nagy a baj

Pedig teljesen megérthetőek voltak a kérdései. Csak!.... tényleg ezen a szinten kell még ezt a kábelezést csinálni? :) Egész múlt héten ettől dagadt megint a fórum...Rock60 írta: ↑2025.01.24., pén. 06:12Én nem tudom, mi a probléma és gúnyolódni való pali 923 kérdéseiben.SoundMania írta: ↑2025.01.24., pén. 04:01De. Érthető volt! :) A fentivel együtt olvasd át mégegyszer, hátha neked is azzá válik! :)
LessLoss-nál biztosan, más gyártmánynál is előfordulhat, hogy a negatívot duplázzák, Süti is előszeretettel alkalmazza ezt a módszert DIY DC drótjainál.
Ott hármas fonást alkalmaz, abból kettő a negatív.
A nagyon vastag tápkábelek legtöbbször a töltelékanyagok miatt olyan nagyon vastagok.
Nem flexeltem szét még egyet sem, de pár metszet képen úgy tűnt.
Egyszer volt nálam megfülelésre egy német 2x hüvelykujjnyi IC kábel, az többek között légzsákocskákkal volt tele.
Úgyhogy, ja.
Érdekes és jogos kérdések, engem is érdekelne főként az elsőre a válasz.
A kérdések.pali923 írta: ↑2025.01.24., pén. 00:044 eres árnyékolás nélküli kábel lenne az alapanyag. Olvastam itt többször is olyat, hogy nem a fázist érdemes duplán bekötni ilyenkor, hanem a nullát vagy földvezetéket (vagy egyiket sem). A kérdésem alapvetően az, hogy ez igaz-e egyáltalán, vagy jobb a fázis duplán, vagy mindegy, vagy hallgassam meg így is úgy is, aztán meglátom?
Az is motoszkál bennem néha, hogy azok a mostanában divatos szalámi vastagságú kábelek vajon milyen vastag drótokon küldik a delejt. Vagy csak valami töltelékanyag van bennük szójából vagy ásványgyapotból demonstrációs célzattal - lásd még parasztvakítás és ezáltal elérhető magasabb ár?
Én nem tudom, mi a probléma és gúnyolódni való pali 923 kérdéseiben.SoundMania írta: ↑2025.01.24., pén. 04:01De. Érthető volt! :) A fentivel együtt olvasd át mégegyszer, hátha neked is azzá válik! :)

Nem vagyok villanyszerelő, de pár táp- és egyéb kábelt összeraktam már, működnek és mindenki él. Lehet, hogy nem volt érthetően megfogalmazva a kérdésem?
Béláim az úrban, ez most komoly kérdés vagy csak poén lennepali923 írta: ↑2025.01.24., pén. 00:04Olvastam itt többször is olyat, hogy nem a fázist érdemes duplán bekötni ilyenkor, hanem a nullát vagy földvezetéket (vagy egyiket sem). A kérdésem alapvetően az, hogy ez igaz-e egyáltalán, vagy jobb a fázis duplán, vagy mindegy, vagy hallgassam meg ígyisúgyis, aztán meglátom?
Én abszolút laikusként a fázisvezetéket kötném duplán, hadd menjen az ájer, de ez semmit nem jelent. Van erre valamilyen tudományos magyarázat, vagy csak tapasztalatok?![]()

Csak összeszedte az infókat a netről :)
Komolyan, mintha egy normális ember mondaná.