tényleg nem ment át amit írtam. A 230V-on 1 amperes bizti után lehet reálisan a fogyasztás max 80-120W. A biztiben is kell impulzus áram tartalékkal méretezni. A tényleges teljesítmény felvételt a gyári készülékek kötelezően hátlapon vagy adatlapon közlik. Ha még ezen felül is látni akarod mikor mennyi, akkor vegyél egy ilyen egyszerű készüléket, amit a készülék hálózati dugója és a konnektor közé csatlakoztatsz a mérés idejéig. Ilyen készülék több változatban kapható.Rock60 írta: ↑2025.01.24., pén. 13:04Ok, lehet, hogy rosszul gondoltam...istvan01 írta: ↑2025.01.24., pén. 12:26
Ez így téves. Egy biztosíték, lakáselosztóból indított vezetéket védő feladata az adott ág áramát minimális veszteséggel ellátni. Ennél fontosabb a biztosítótól induló vezeték másik végét terhelő fogyasztóig a zárlat/túláram védelem addig a pontig, amíg a következő, szabály szerint alacsonyabb zárlati áram védelmi eszközig. Tehát egy max 30W fogyasztású készülék belső védelmi eszközéig érvényes a vezeték zárlat állósági szintje. Ez vonatkozik a közbenső elosztók vezetékére, csatlakozó elemeire is. A készülék 30W teljesítmény szintre vonatkozó védelem a készülék belső biztije után a védendő áram szint.![]()
Biztosan jobban érteném, ha kevésbé szakszerűen mondanád.
Ha egy készüléket, pl a dac-omat belül 1 Amperes biztosíték védi, abból lehet következtetni, hogy mekkora lehet a fogyasztása - talván rá is van írva - és ahhoz milyen keresztmetszetű vezeték elegendő, nem ?
Nyilván az elektronika szín tiszta matek, de ha tippelnem kellene, kizártnak tartanám, hogy ezt a dac-ot egy 0.75 - ös kábel ne szolgálná ki bőséggel.
De, mondom, én 1.33 m2-nál kisebbet nem használok sehova...![]()
A vezeték keresztmetszet két dolog határozza meg. Egyik a készülék (-kek) fogyasztása, másik a készülékre érkező leágazás elején beépített zárlat védő biztosító értéke. Ebből logikusan következik a lakás elosztói biztosíték és vezeték legyen erősebb, nagyobb keresztmetszetű, mint a készülék (-kek) áram igénye szerinti.
https://www.holmibolt.hu/power-contruct ... _EQAvD_BwE