Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kábelezzünk

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3463

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

Rock60 írta:
2025.01.24., pén. 13:04
istvan01 írta:
2025.01.24., pén. 12:26

Ez így téves. Egy biztosíték, lakáselosztóból indított vezetéket védő feladata az adott ág áramát minimális veszteséggel ellátni. Ennél fontosabb a biztosítótól induló vezeték másik végét terhelő fogyasztóig a zárlat/túláram védelem addig a pontig, amíg a következő, szabály szerint alacsonyabb zárlati áram védelmi eszközig. Tehát egy max 30W fogyasztású készülék belső védelmi eszközéig érvényes a vezeték zárlat állósági szintje. Ez vonatkozik a közbenső elosztók vezetékére, csatlakozó elemeire is. A készülék 30W teljesítmény szintre vonatkozó védelem a készülék belső biztije után a védendő áram szint.
Ok, lehet, hogy rosszul gondoltam... gondolkodik.gif
Biztosan jobban érteném, ha kevésbé szakszerűen mondanád. :D

Ha egy készüléket, pl a dac-omat belül 1 Amperes biztosíték védi, abból lehet következtetni, hogy mekkora lehet a fogyasztása - talván rá is van írva - és ahhoz milyen keresztmetszetű vezeték elegendő, nem ? gondolkodik.gif

Nyilván az elektronika szín tiszta matek, de ha tippelnem kellene, kizártnak tartanám, hogy ezt a dac-ot egy 0.75 - ös kábel ne szolgálná ki bőséggel.
De, mondom, én 1.33 m2-nál kisebbet nem használok sehova... :ohnoohnoohno:
tényleg nem ment át amit írtam. A 230V-on 1 amperes bizti után lehet reálisan a fogyasztás max 80-120W. A biztiben is kell impulzus áram tartalékkal méretezni. A tényleges teljesítmény felvételt a gyári készülékek kötelezően hátlapon vagy adatlapon közlik. Ha még ezen felül is látni akarod mikor mennyi, akkor vegyél egy ilyen egyszerű készüléket, amit a készülék hálózati dugója és a konnektor közé csatlakoztatsz a mérés idejéig. Ilyen készülék több változatban kapható.

A vezeték keresztmetszet két dolog határozza meg. Egyik a készülék (-kek) fogyasztása, másik a készülékre érkező leágazás elején beépített zárlat védő biztosító értéke. Ebből logikusan következik a lakás elosztói biztosíték és vezeték legyen erősebb, nagyobb keresztmetszetű, mint a készülék (-kek) áram igénye szerinti.
https://www.holmibolt.hu/power-contruct ... _EQAvD_BwE

Voyager
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2103

Hozzászólás Szerző: Voyager »

Rock60 írta:
2025.01.24., pén. 13:04
Dekódolva.

1. a (kismegszakító) biztosíték feladata a (lakáselosztóból indított) vezetéket védeni a zárlattól és túlterheléstől, egészen addig a pontig, amíg egy következő védelmi eszköz (pl. egy másik biztosíték vagy készülék belső biztosítéka) át nem veszi ezt a szerepet.

2. a vezetékeknek az adott áramkör terhelési szintjéhez igazított zárlat- és túláramvédelmet kell biztosítaniuk.

3. a készülékek esetében a belső biztosíték után már a készülék saját működéséhez tartozó védelem az elsődleges.
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára Voyager 2025.01.24., pén. 13:27-kor.
„A világban a csodák a legapróbb rezdülésekben rejtik maguk táncát.”

chord_
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 984

Hozzászólás Szerző: chord_ »

istvan01 írta:
2025.01.24., pén. 09:56
chord_ írta:
2025.01.24., pén. 09:12

De akkor kb. annyi lesz az egész kábel-sztori a hifiben, hogy az előírt biztonsági dolgok betartásával a .75 drót a berendezések 99%-át tökéletesen és biztonságosan kiszolgálja. A maradék 1%, oda meg a másfeles kell...
0,75mm2 keresztmetszetű vezetőt max 6A, vagy alacsonyabb áramú biztosítékkal védheted zárlat ellen. Persze ez a te döntésed, ha leégeted a lakásod, házadat.
Ebben cables mester nem fog bíróságon melléd állni.
Az szg öntött drótok többsége 3×.75-ös. Amiket készülékeink mellé csomagolnak.
Szerintem írd meg nekik is, hogy ez így gáz.
Sok írnivalód lesz...
Blog: Komoly Zenei Ajánló
Pro-Ject RS2-T - Gustard A26 - Heed Nexus - Spendor SP1 - Radnai kábelek

Rock60
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 1329

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

istvan01 írta:
2025.01.24., pén. 12:26

Ez így téves. Egy biztosíték, lakáselosztóból indított vezetéket védő feladata az adott ág áramát minimális veszteséggel ellátni. Ennél fontosabb a biztosítótól induló vezeték másik végét terhelő fogyasztóig a zárlat/túláram védelem addig a pontig, amíg a következő, szabály szerint alacsonyabb zárlati áram védelmi eszközig. Tehát egy max 30W fogyasztású készülék belső védelmi eszközéig érvényes a vezeték zárlat állósági szintje. Ez vonatkozik a közbenső elosztók vezetékére, csatlakozó elemeire is. A készülék 30W teljesítmény szintre vonatkozó védelem a készülék belső biztije után a védendő áram szint.
Ok, lehet, hogy rosszul gondoltam... gondolkodik.gif

Ha egy készüléket, pl a dac-omat belül 1 Amperes biztosíték védi, abból lehet következtetni, hogy mekkora lehet a fogyasztása - talván rá is van írva - és ahhoz milyen keresztmetszetű vezeték elegendő, nem ? gondolkodik.gif

Nyilván az elektronika szín tiszta matek, de ha tippelnem kellene, kizártnak tartanám, hogy ezt a dac-ot egy 0.75 - ös kábel ne szolgálná ki bőséggel.
De, mondom, én 1.33 m2-nál kisebbet nem használok sehova... :ohnoohnoohno:

revox
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4322
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: revox »

istvan01 írta:
2025.01.24., pén. 09:02
Hifisek néhány készüléknél kifigyelnek csekély eltérést a két fajta polaritás között.
azért ezt ne mondogassátok túl hangosan :smile53:
avantgardeAcoustic, kondo, 47Lab, RS Laboratory, operaConsonanceLP5, twAcustic, vivLab, artemisLabs, zyx, hana, Quad CDP, KSL, TakeT, audioNote, furuyamaAudioLab, vdHul, tiglon, daruma, SaSuPa, onzow, loricraft, townshend, tmpAnt, hitachiSax
halfnote.hu

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Rock60 írta:
2025.01.24., pén. 10:41
istvan01 írta:

0,75mm2 keresztmetszetű vezetőt max 6A, vagy alacsonyabb áramú biztosítékkal védheted zárlat ellen. Persze ez a te döntésed, ha leégeted a lakásod, házadat.
A phonót, a dacot, a forráskészülékeket 0.6 - 2 Amperes biztosíték védi. Feltételezhetően oda bőven elég a 0.75 m2 - es drótból készült kábel.
Ennek ellenére én oda is az 1.33 - as Duelund-ból " fonogattam "...
A csöves erősítő elé 3.33 m2- es megy.

marconi
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 351

Hozzászólás Szerző: marconi »

Rock60:
Ha jól értem van Neotechből és Duelundból (melyik kábel pontosan) készült tápkábeled is? Melyik a jobb, mi a különdség hangban erősítőbe vagy forrásba dugva?
Audiomeca J1,Airtangent2b,SupexSD900SuperII,Krell KSP-7B(Kaisei recap), Philips cd304mkII fullBGrecap, Marantz CDA94 Vfet mod/BG recap), Philips CD100 Demo Vfet mod/BG recap, Townshend Allegri Reference mkII, Tunerman OTL twin servo, vFET srpp, Lowther Acousta (P6M square)

Rock60
Őslakos
Őslakos

wasiliy888 írta:
2025.01.24., pén. 09:50

Ha kísérletezünk rögtön szorozhatjuk hárommal az összegeket, mert hát lehet olyan mák, hogy elsőre telitalálatot lövünk, de nem valószínű. És gondolom, nem a pc drót minőségét kellene megugrani, szóval az, hogy majd darabja max egy tizes, az nem állja meg a helyét.
Inkább érdemes nézni egyet használtba, vagy újat az itteni kábelfonók kínálatából, még kevesebbért. (Csakis szerintem.)
Jól számolsz, de pl az én esetemben ötletszerű kísérletezgetésről szó sincsen.
A Neotech fonat készítése is már egy többek által kitaposott utat követett, és nagyon nem 10, inkább 30 - 40 ezer csak a drót anyagára. / 5 x 6000/8000 /
Praktikeres dugókkal is sokkal jobb viszont, mint egy új 80-90 ezres hifi kábel.
Vitathatatlan hátránya viszont, hogy nagy buktával adható csak el...

A Duelund-ot, a Western Electric utódját már sok DIY fan felfedezte magának külhonban és idehaza is néhányan.
Az extra dupla pamut szigeteléssel viszont sokkal pepecsebb elkészíteni, a drága új Oyaide dugók az árát is megdobják rendesen, 110-120/db- ba vannak kb ...
Egy Viborg párral talán 80, Praktikeressel 50 ezres lenne... gondolkodik.gif
Ebben a mostani konfigban szívesen összehasonlítanám egy új áron 200 - 250 ezres kábellel, biztos vagyok benne, hogy bőven hozza azt a szintet.
/ Tudom, van akinek az nem szint. :kiss: /

Rock60
Őslakos
Őslakos

istvan01 írta:

A phonót, a dacot, a forráskészülékeket 0.6 - 2 Amperes biztosíték védi. Feltételezhetően oda bőven elég a 0.75 m2 - es drótból készült kábel.
Ennek ellenére én oda is az 1.33 - as Duelund-ból " fonogattam "...
A csöves erősítő elé 3.33 m2- es megy.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

chord_ írta:

De akkor kb. annyi lesz az egész kábel-sztori a hifiben, hogy az előírt biztonsági dolgok betartásával a .75 drót a berendezések 99%-át tökéletesen és biztonságosan kiszolgálja. A maradék 1%, oda meg a másfeles kell...

wasiliy888
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 114

Hozzászólás Szerző: wasiliy888 »

Szerintem nem nagy gond, hogy valakinek efféle gondolatai támadnak. Nekem is vannak ötleteim különböző kábelekre.

Itt az a kérdés, mit akar velük elérni az ember?

Mert ha csak az érzés kell, hogy igen, képes vagyok rá, megcsináltam magamnak és örömmel használom, akkor oké. De ha azért teszi, hogy majd így jól kiváltja a profi, félprofi kábel mesterek "túlárazott" műveit a feléből, hát az felejtős.

Ahogy én számolgattam magamban 50-60e egy olcsóbb ic vagy usb vezeték, egy táp már inkább 60-80, a hs kábelről ne is beszéljünk (nekem abból 2x6m kellene minimum). Ha kísérletezünk rögtön szorozhatjuk hárommal az összegeket, mert hát lehet olyan mák, hogy elsőre telitalálatot lövünk, de nem valószínű. És gondolom, nem a pc drót minőségét kellene megugrani, szóval az, hogy majd darabja max egy tizes, az nem állja meg a helyét. Valahol 2-3 százezer belemegy a kísérletezésbe, amikor rádöbbenünk, hogy egy szintet úgysem tudunk megugrani otthoni barkácsban, és kezdjük lassan érteni, hogy miért is kerül egy drága, gyári kábel olyan sokba.
Inkább érdemes nézni egyet használtba, vagy újat az itteni kábelfonók kínálatából, még kevesebbért. (Csakis szerintem.)
Dynavox X4000
ValhallA Raindrops(SRC/PWR/DAC), CuAg-SS mk8/3(SRC)
2xTPlinkMC200(optika)-HydraSwitch+MStáp-WWstarl.8-Laptop-Core Audio PC 2015 (Win10/FidelizerPro/Tidal/Roon)-ValhallA AgPtRXFv2usb-Audio-GD M11-ValhallA CuAgSS ic-LZ5 Aquincum-Qed Sign. Rev.-DIY 2WVB20Lmk2

hodyka
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 440

Hozzászólás Szerző: hodyka »

chord_ írta:
Rock60 írta:
2025.01.24., pén. 06:12

Én nem tudom, mi a probléma és gúnyolódni való pali 923 kérdéseiben.

Tökéletesen jogos kérdések, ami már bennem is felmerült,és ennek szerintem semmi köze ahhoz, hogy valaki kijárta-e a tyúkbélsulit.
Villanyszerelő-elmélet szerint biztosan elég mind a háromból egy.
..
Van tippem az okokról de a megválaszolását meghagynám azoknak, akik tényleg értenek is hozzá.

..
Szerintem meg egyenesen arcpirítóan jó kérdéseket tett fel.
Azért, mert 'akik értenek hozzá', halvány, pótkiegészítő fogalmuk sincs arról, hogy a geometriák / méretek / drótkettőzések / szigetelések / stb.. miként és miért változtatják a kapott hangzást, ill. hangérzékelést. De persze megy az észosztás meg a gúnyolódás, valóban.

Szóval, maradhatunk a tényeknél is.
Meg hogy a nagyon drága vezetékek egy része tetszeni fog hangilag. Egy részük meg nem.
Látom nálad is nem kevés baj van.

ÉN nem a geometriára írtam, hanem Pl. ha fázis 2.5 ös és nulla 4 es és szerinted tökéletes ?

Nem ész osztás megy, vagyis nálam nem , de látom Ti simán beleálltok bárkibe aki másképp gondolkozik

Részemről itt befejeztem, úgy csináljátok ahogy akarjátok bravo.gif
Topping E70 Velvet + TPA3255 szimmetrikus hidalt üzemmódban + Focal Onyx hangdoboz

„A zene lelket ad az univerzumnak, szárnyakat az elmének, menekülést a képzeletnek és életet mindennek”

hodyka
V.I.P.
V.I.P.

pali923 írta:
2025.01.24., pén. 09:25
hodyka írta:
2025.01.24., pén. 07:48
Na akkor megpróbálom leírni, a fázis és a nulla vezetőn UGYANAKKORA áram folyik, ha földelésen áram folyik ott már nagy a baj
Szerintem valóban félreértetted, azon kívül én nem írtam olyat, hogy legyen áram a földelésben. A drót minden esetre ott van hozzá. :D
Nem ÍRTAD, nem értettem félre :byebye:
Topping E70 Velvet + TPA3255 szimmetrikus hidalt üzemmódban + Focal Onyx hangdoboz

„A zene lelket ad az univerzumnak, szárnyakat az elmének, menekülést a képzeletnek és életet mindennek”

pali923
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1211

Hozzászólás Szerző: pali923 »

hodyka írta:
Na akkor megpróbálom leírni, a fázis és a nulla vezetőn UGYANAKKORA áram folyik, ha földelésen áram folyik ott már nagy a baj
Szerintem valóban félreértetted, azon kívül én nem írtam olyat, hogy legyen áram a földelésben. A drót minden esetre ott van hozzá. :D
erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla

chord_
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 984

Hozzászólás Szerző: chord_ »

Rock60 írta:

Tökéletesen jogos kérdések, ami már bennem is felmerült,és ennek szerintem semmi köze ahhoz, hogy valaki kijárta-e a tyúkbélsulit.
..
Van tippem az okokról de a megválaszolását meghagynám azoknak, akik tényleg értenek is hozzá.

..
Szerintem meg egyenesen arcpirítóan jó kérdéseket tett fel.
Azért, mert 'akik értenek hozzá', halvány, pótkiegészítő fogalmuk sincs arról, hogy a geometriák / méretek / drótkettőzések / szigetelések / stb.. miként és miért változtatják a kapott hangzást, ill. hangérzékelést. De persze megy az észosztás meg a gúnyolódás, valóban.

Szóval, maradhatunk a tényeknél is.
Meg hogy a nagyon drága vezetékek egy része tetszeni fog hangilag. Egy részük meg nem.
Blog: Komoly Zenei Ajánló
Pro-Ject RS2-T - Gustard A26 - Heed Nexus - Spendor SP1 - Radnai kábelek

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

zoli73 írta:
2025.01.24., pén. 08:32

Nos, én sem vagyok villanyszerelő, de mivel mindkét tanúlt szakmám mutat némi átfedést a villanyszereléssel, igy tisztában vagyok vele, hogy korrekt kivitelezés esetén, mindhárom vezetőnek egyforma keresztmetszetűnek kell lennie.
Viszont szerintem a hifi esetében, tegyük félre a tankönyvet, mert ha az alapján fejlesztenénk a hifi rendszereink kábelezését, akkor nem lenne túl előre mutató, innovativ a végeredmény.
Nyilván az előirások szabta kereteken belül igen is ajálott, és kell is kísérletezni, mert az visz előre.
Én magam jónéhány fonott tápkábelt elkövetem már, többféle koncepció alapján, úgy egy évvel ez előttig.
Konkrét összehasonlítási alapom van(vagyis már csak volt), Neotech OCC drótokból font kábelekkel.
Egyszerre készítettem SOCT-16 drótból 3, és 4 vezetős tápkábelt, ez utóbbinál a LessLoss filozófiáját követve, a fázis vezetőt megdupláztam. A két kábel ugyan olyan hosszban, és ugyan olyan csatlakozókkal készült, és egyszerre lettek használatba véve, bejáratva, de valamiért mégis egy kicsivel a 4 vezetős nyújtott jobb teljesítményt. Hogy miért is van ez? Nem tudom. Lehetne keresni rá a fizikai magyarázatokat(amiket szerintem nem találnánk meg), de szerintem ezekre nincs is szükség, mert Mi inkább arra vagyunk kiváncsiak, amit a fülünkkel hallunk, és nem arra, hogy mit mond a fizika, ha mond erre egyáltalán valamit.
Sokkal egyszerűbb tenni egy próbát a megoldással, mint a fizikai magyarázatokat kutatni.
Tudomány? Elég ehhez a középiskolás fizika. A táplált készülék nem "látja" melyik érintkezőn kapja a fázist és nullát, Sőt, shcuko formátumú csatlakozókkal kötelező felkészülni a fordított polaritásra. Hifisek néhány készüléknél kifigyelnek csekély eltérést a két fajta polaritás között.

A fázis és nulla vezetőn minden pillanatában azonos értékű áram halad, de ellentétes irányban. Ez akkor is igaz, ha nem egy-egy vezetéken halad az áram. A közeli vezetőkben ellentétes irányba haladó áramok pozitív hatása az áram keltette ellentétes fluxus irányú mágneses mezők részbeni, vagy teljes kioltása. Ebből a szempontból is érdektelen, hogy az áram melyen vezetőn folyik.

Egyetlen dologban van különbség a két vezető között az, hogy a nulla vezető feszültség változása terhelő áram hatásra kb +/-1VRMS, fázis oldalé 230V+/-1VRMS. Mi lehet ennek a hatása? Nulla vezető potenciálban közel van a PE földeléshez, azzal az eltéréssel, hogy a PE-ben nem folyik üzemi áram, csak valami szivárgó/árnyékolási kapacitív áram.

Ez a hatás változik-e abban az esetben, ha nem azonos érszámon, és esetleg eltérő feszültségesést okozó vezető ellenálláson folyik az áram? Ez mélyen az ezotéria kategória. Szerintem bőven elhanyagolható.

Van még egy érdekes speciális eset. A szimmetrikus szekunderű leválasztó trafóval. Ami a fázis és nulla vezetőre is azonos, de ellentétes fázisú névleges 115VAC feszültséget ad. Ennél aztán hót mindegy, hogy is vannak a vezető erek szétosztva.

Egyébként létezik egy "villanyszerelési" előírás, hogy a fázis és nulla vezető(k)nek azonos keresztmetszetűnek kell lenni. Ha valamelyik mégis nagyobb lenne, akkor is szabály, hogy egyik sem lehet kevesebb, mint a vezetéket megtápláló biztosítékhoz tartozó minimális keresztmetszet. Vagyis zárlati áramnál a biztinek kell oldani, nem pedig a vezetéknek megégni, kigyulladni. Ezt egy kicsit cifrázza az, hogy ha több vezető adja össze a biztonságos keresztmetszetet, akkor akkor sem szabad megégni a vezetőnek, ha több vezetőből csak egyik szállítja a zárlati áramot. Tehát egyenként is szükséges a zárlati áram biztonság.

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3176

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

hodyka írta:
pali923 írta:
2025.01.24., pén. 00:33
hodyka írta:
2025.01.24., pén. 00:16
Ha komoly akkor akkor egy villanyszerelő, vagy villanyszerelő suli nem ártana gondolkodik.gif
Nem vagyok villanyszerelő, de pár táp- és egyéb kábelt összeraktam már, működnek és mindenki él. Lehet, hogy nem volt érthetően megfogalmazva a kérdésem? gondolkodik.gif
Na akkor megpróbálom leírni, a fázis és a nulla vezetőn UGYANAKKORA áram folyik, ha földelésen áram folyik ott már nagy a baj gondolkodik.gif

Én nem gúnyolódtam, ha annak vette valaki bocsánat :rolleyes:
Nos, én sem vagyok villanyszerelő, de mivel mindkét tanúlt szakmám mutat némi átfedést a villanyszereléssel, igy tisztában vagyok vele, hogy korrekt kivitelezés esetén, mindhárom vezetőnek egyforma keresztmetszetűnek kell lennie.
Viszont szerintem a hifi esetében, tegyük félre a tankönyvet, mert ha az alapján fejlesztenénk a hifi rendszereink kábelezését, akkor nem lenne túl előre mutató, innovativ a végeredmény.
Nyilván az előirások szabta kereteken belül igen is ajálott, és kell is kísérletezni, mert az visz előre.
Én magam jónéhány fonott tápkábelt elkövetem már, többféle koncepció alapján, úgy egy évvel ez előttig.
Konkrét összehasonlítási alapom van(vagyis már csak volt), Neotech OCC drótokból font kábelekkel.
Egyszerre készítettem SOCT-16 drótból 3, és 4 vezetős tápkábelt, ez utóbbinál a LessLoss filozófiáját követve, a fázis vezetőt megdupláztam. A két kábel ugyan olyan hosszban, és ugyan olyan csatlakozókkal készült, és egyszerre lettek használatba véve, bejáratva, de valamiért mégis egy kicsivel a 4 vezetős nyújtott jobb teljesítményt. Hogy miért is van ez? Nem tudom. Lehetne keresni rá a fizikai magyarázatokat(amiket szerintem nem találnánk meg), de szerintem ezekre nincs is szükség, mert Mi inkább arra vagyunk kiváncsiak, amit a fülünkkel hallunk, és nem arra, hogy mit mond a fizika, ha mond erre egyáltalán valamit.
Sokkal egyszerűbb tenni egy próbát a megoldással, mint a fizikai magyarázatokat kutatni.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

hodyka
V.I.P.
V.I.P.

pali923 írta:
hodyka írta:
Ha komoly akkor akkor egy villanyszerelő, vagy villanyszerelő suli nem ártana gondolkodik.gif
Nem vagyok villanyszerelő, de pár táp- és egyéb kábelt összeraktam már, működnek és mindenki él. Lehet, hogy nem volt érthetően megfogalmazva a kérdésem? gondolkodik.gif
Na akkor megpróbálom leírni, a fázis és a nulla vezetőn UGYANAKKORA áram folyik, ha földelésen áram folyik ott már nagy a baj gondolkodik.gif

Én nem gúnyolódtam, ha annak vette valaki bocsánat :rolleyes:

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1190

Hozzászólás Szerző: SoundMania »

Rock60 írta:
SoundMania írta:
2025.01.24., pén. 04:01
pali923 írta:

De. Érthető volt! :) A fentivel együtt olvasd át mégegyszer, hátha neked is azzá válik! :)

LessLoss-nál biztosan, más gyártmánynál is előfordulhat, hogy a negatívot duplázzák, Süti is előszeretettel alkalmazza ezt a módszert DIY DC drótjainál.
Ott hármas fonást alkalmaz, abból kettő a negatív.

A nagyon vastag tápkábelek legtöbbször a töltelékanyagok miatt olyan nagyon vastagok.
Nem flexeltem szét még egyet sem, de pár metszet képen úgy tűnt.
Egyszer volt nálam megfülelésre egy német 2x hüvelykujjnyi IC kábel, az többek között légzsákocskákkal volt tele.

Úgyhogy, ja.
Érdekes és jogos kérdések, engem is érdekelne főként az elsőre a válasz.
Pedig teljesen megérthetőek voltak a kérdései. Csak!.... tényleg ezen a szinten kell még ezt a kábelezést csinálni? :) Egész múlt héten ettől dagadt megint a fórum...

Rock60
Őslakos
Őslakos

pali923 írta:
2025.01.24., pén. 00:04
4 eres árnyékolás nélküli kábel lenne az alapanyag. Olvastam itt többször is olyat, hogy nem a fázist érdemes duplán bekötni ilyenkor, hanem a nullát vagy földvezetéket (vagy egyiket sem). A kérdésem alapvetően az, hogy ez igaz-e egyáltalán, vagy jobb a fázis duplán, vagy mindegy, vagy hallgassam meg így is úgy is, aztán meglátom?

Az is motoszkál bennem néha, hogy azok a mostanában divatos szalámi vastagságú kábelek vajon milyen vastag drótokon küldik a delejt. Vagy csak valami töltelékanyag van bennük szójából vagy ásványgyapotból demonstrációs célzattal - lásd még parasztvakítás és ezáltal elérhető magasabb ár?
A kérdések.

Rock60
Őslakos
Őslakos

SoundMania írta:
2025.01.24., pén. 04:01
pali923 írta:
hodyka írta:
De. Érthető volt! :) A fentivel együtt olvasd át mégegyszer, hátha neked is azzá válik! :)

LessLoss-nál biztosan, más gyártmánynál is előfordulhat, hogy a negatívot duplázzák, Süti is előszeretettel alkalmazza ezt a módszert DIY DC drótjainál.
Ott hármas fonást alkalmaz, abból kettő a negatív.

A nagyon vastag tápkábelek legtöbbször a töltelékanyagok miatt olyan nagyon vastagok.
Nem flexeltem szét még egyet sem, de pár metszet képen úgy tűnt.
Egyszer volt nálam megfülelésre egy német 2x hüvelykujjnyi IC kábel, az többek között légzsákocskákkal volt tele.

Úgyhogy, ja.
Érdekes és jogos kérdések, engem is érdekelne főként az elsőre a válasz.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Rock60 2025.01.24., pén. 06:18-kor.

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1190

Hozzászólás Szerző: SoundMania »

pali923 írta:
hodyka írta:

pali923
V.I.P.
V.I.P.

hodyka írta:
erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla

hodyka
V.I.P.
V.I.P.

pali923 írta:
2025.01.24., pén. 00:04
Olvastam itt többször is olyat, hogy nem a fázist érdemes duplán bekötni ilyenkor, hanem a nullát vagy földvezetéket (vagy egyiket sem). A kérdésem alapvetően az, hogy ez igaz-e egyáltalán, vagy jobb a fázis duplán, vagy mindegy, vagy hallgassam meg ígyisúgyis, aztán meglátom?
Én abszolút laikusként a fázisvezetéket kötném duplán, hadd menjen az ájer, de ez semmit nem jelent. Van erre valamilyen tudományos magyarázat, vagy csak tapasztalatok? :rolleyes:
Béláim az úrban, ez most komoly kérdés vagy csak poén lenne :quetionmark:

pali923
V.I.P.
V.I.P.

Már megint próbálkoznék diy tápkábel gyártással, ezzel kapcsolatban lenne konkrét kérdésem. 4 eres árnyékolás nélküli kábel lenne az alapanyag. Olvastam itt többször is olyat, hogy nem a fázist érdemes duplán bekötni ilyenkor, hanem a nullát vagy földvezetéket (vagy egyiket sem). A kérdésem alapvetően az, hogy ez igaz-e egyáltalán, vagy jobb a fázis duplán, vagy mindegy, vagy hallgassam meg ígyisúgyis, aztán meglátom?
Én abszolút laikusként a fázisvezetéket kötném duplán, hadd menjen az ájer, de ez semmit nem jelent. Van erre valamilyen tudományos magyarázat, vagy csak tapasztalatok? :rolleyes:

Az is motoszkál bennem néha, hogy azok a mostanában divatos szalámi vastagságú kábelek vajon milyen vastag drótokon küldik a delejt. Vagy csak valami töltelékanyag van bennük szójából vagy ásványgyapotból demonstrációs célzattal - lásd még parasztvakítás és ezáltal elérhető magasabb ár? Vágott már szét valaki ilyet, mondjuk flexszel? :D

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”