Nos, én sem vagyok villanyszerelő, de mivel mindkét tanúlt szakmám mutat némi átfedést a villanyszereléssel, igy tisztában vagyok vele, hogy korrekt kivitelezés esetén, mindhárom vezetőnek egyforma keresztmetszetűnek kell lennie.hodyka írta: ↑2025.01.24., pén. 07:48Na akkor megpróbálom leírni, a fázis és a nulla vezetőn UGYANAKKORA áram folyik, ha földelésen áram folyik ott már nagy a baj
Én nem gúnyolódtam, ha annak vette valaki bocsánat![]()
Viszont szerintem a hifi esetében, tegyük félre a tankönyvet, mert ha az alapján fejlesztenénk a hifi rendszereink kábelezését, akkor nem lenne túl előre mutató, innovativ a végeredmény.
Nyilván az előirások szabta kereteken belül igen is ajálott, és kell is kísérletezni, mert az visz előre.
Én magam jónéhány fonott tápkábelt elkövetem már, többféle koncepció alapján, úgy egy évvel ez előttig.
Konkrét összehasonlítási alapom van(vagyis már csak volt), Neotech OCC drótokból font kábelekkel.
Egyszerre készítettem SOCT-16 drótból 3, és 4 vezetős tápkábelt, ez utóbbinál a LessLoss filozófiáját követve, a fázis vezetőt megdupláztam. A két kábel ugyan olyan hosszban, és ugyan olyan csatlakozókkal készült, és egyszerre lettek használatba véve, bejáratva, de valamiért mégis egy kicsivel a 4 vezetős nyújtott jobb teljesítményt. Hogy miért is van ez? Nem tudom. Lehetne keresni rá a fizikai magyarázatokat(amiket szerintem nem találnánk meg), de szerintem ezekre nincs is szükség, mert Mi inkább arra vagyunk kiváncsiak, amit a fülünkkel hallunk, és nem arra, hogy mit mond a fizika, ha mond erre egyáltalán valamit.
Sokkal egyszerűbb tenni egy próbát a megoldással, mint a fizikai magyarázatokat kutatni.