ghost222 írta: ↑2025.01.21., kedd 10:15
1. A Wiim ha koaxxal van összekötve a Heed DAC-kal, a Wiim csak mint streamer működik, semmilyen beállítás nem oldja meg a recsegést kodekváltáskor, kivéve ha fix felbontásra veszem a kimenetet, ami 24bit / 192Khz esetemben. Ilyenkor nincs semmilyen zaj.
2. Ha a Heed DAC 2.1-et használom DA konverzióra az halkabban szól ugyanazon álláson, mintha a Wiim DAC-ját használnám és RCA összeköttetésben kapja a jelet a 2. analóg bemeneten. A hangerőt emelve a számomra kényelmes hallgatási hangerő határára a hang észrevehetően torzul, szétesik, artikulálatlan.
3. A Wiim DAC hangosabban szól és magasabb hangerőn is koherens marad a hang, nincs torzítás a számomra kényelmes maximális hallgatási hangerő határán sem. A mély hangok dominánsabbak egy kicsit ...
Használtam Si III-at beépített v.2.3 dac kártyával, az általad leírt jelenség tekintetében szerintem a 2.1 vagy a 2.3 kártya közt nincs eltérés. Ha már ilyen részletesen leírtad a tapasztalataidat (ami jó, mert így lehet rá érdemben reagálni), én is ugyanilyen sorrendben válaszolnék:
1. A leginkább ebben az egész ügyben a "reccsenés" zavar, mert azt soha, semmilyen Heed dac esetében nem tapasztaltam; a relé kattanása ismert jelenség, az minden esetben jelen van kodekváltáskor, de azon kívül nálam más zaj sosem volt; ezt jó lenne pontosítani, mi lehet valójában?
2. Az Si III-ba közvetlenül tett alaplapi kártya tényleg halkabban szól, mert ilyenkor kimarad az az előerősítő fokozat, ami az Obelisk DA-ban benne van; olyan, mintha a DA "direkt fokozatát használnád, ami emlékeim szerint kb 1,5V jelszintű kimenetet ad, a szokásos 2V helyett; ez a különbség már jól hallható, és azt is tudjuk, hogy a hifiben két készülék közül általában azt halljuk jobbnak, ami hangosabb; az viszont megint csak probléma, hogy magasabb hangerőn megjelenik nálad valamiféle torzítás, plána ha ettől a hang "szétesik, artikulátlan"; ilyet sosem tapasztaltam az Si III esetében, persze nem tudom, meddig tekerted fel a hangerőt, és milyen zenét hallgatsz, mert "12 óra" felett azért az Obelisk tartósan már nem érzi jól magát;
3. Azt, hogy a Wiim saját dacja miért hangosabb, fentebb leírtam (a specifikációja szerint elvileg 2.1V a kimenete, az már jelentős hangerőkülönbség); ha viszont kb egyező szobahangerőn nem érzel jelentős hagzásbeli különbséget, az azt mutatja, hogy azt a torzítást nagyobb hangerőn valami más, esetleg egyedi hiba okozhatja.
Még annyit tennék hozzá, hogy a Wiim Pro Plus AKM dacot használ, ami mélyben elvileg dúsabb hang, míg a v2.1 kártyában egy Wolfson dac dolgozik, ami inkább egy kerekebb, és a középtartományban részletezőbb hang.
Ha a Wiim saját dacja teszik jobban, használd azt, de ha visszatérnél a Heed kártyához, akkor ennek mégiscsak utána kellene járni, mert a reléhang ismert jelenség, de a "reccsenés" az szerintem nem OK.