Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Alátétek, rezgéscsillapítás

GTomi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 668

Re: Alátétek, rezgéscsillapítás

Hozzászólás Szerző: GTomi »

Rock60 írta:
2025.01.20., hétf. 21:27
supravox írta:
2025.01.19., vas. 13:46

A medveállatkák párzása is érdekes téma.
Sztem nem jó megoldás az ha a hangfal tud előre hátra mozogni.
És, ha a medveállatkák mozognak előre hátra párzás közben, az jó megoldás ? gondolkodik.gif :D
Kíváncsi voltam:
[OFF - katt ide ha látni akarod]
külső megtermékenyítéssel szaporodnak, a nőstények nagyobbak és többen vannak, nem ritka náluk a hermafroditizmus és a partenogenezis, amikor hím közreműködése és megtermékenyítés nélkül fejlődik egyed egy petesejtből.
On.:

Sose gondoltam bele, hogy valóban mennyire hathat ki az, hogy a parketta alatt milyen szigetelés van, hogy az mennyire befolyásolhatja a hangot...
Nálam olcsó tüskéken állnak, és 50 ft-os az alátét, az tölgyfaállványtól blutackal van elcsatolva a hangfal, amióta megvan.
Nem sokat kísérletezgettem ilyen téren, illetve de, hogy a tüskéket kiszedtem, és anélkül , apró gumilábakkal az alján, de valamiért mindig visszateszem a tüskéket, de lehet csak pszichés, viszont lehet, hogy komolyabb, drágább tüske jó írányba változtathatna a hangon.

itt off.:
[OFF - katt ide ha látni akarod]
Például a vuduba hajló narancssárga kockák a hangfalon is hoznak hallható változást, legalábbis azt veszem észre, mikor néha próbaképpen odaszem őket. Vagy nem és csak pszichés :D
Rega / DacMagic200M / TMP táp / Revox B226 / Pc / Hivox zárt 3 utas / HiDiamond, Hivox, Oyaide, DIY, AQ

Rock60
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 1352

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

supravox írta:

És, ha a medveállatkák mozognak előre hátra párzás közben, az jó megoldás ? gondolkodik.gif :D

Rock60
Őslakos
Őslakos

Szerintem a fának fa hangja van.
A bütüre állított - merőleges szálú - fának pedig bütüre állított fa hangja van... :D
A hangdoboz anyaga is fa - eltekintve a ritka kivételtől- én nem erőltetném a fa kockát egyáltalán...
A Daruma tényleg jó cucc, több készülék alatt is használom.

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1206

Hozzászólás Szerző: SoundMania »

d.janos írta:
2025.01.20., hétf. 17:58
Minden hozzászólást köszönök, mert amit meg tudok (belefér a keretbe) valósítani, az tapasztalatot hoz majd.
A márványt próbáltam anno is az Atacama SE24 + Quad 11L2, sőt van most is a lakásban, nekem nem tetszett a hangra gyakorolt hatása, bár kétségtelen, hogy nyíltabb lett, de nekem picit bántó volt hosszabb távon és kikerültek, ezért is fontos a visszapróba. A padlószőnyeges szobában is, meg ebben a lamináltban is próbáltam a márványt, most se lett kedvelt, kikerült. Mindkét esetben ugyanezzel a Dunaudio állóhangsugárzóval próbáltam, most se hozta amilyen irányt szerettem volna, melegebb, természetesebb hangzást keresem.
Az elérhető pár ezer forintos költségek is adnak egy irányt, a gres lap / BluTack / vágódeszka / beton járdalap és a beragadt rönkszeletet is, ami 4eFt/db amit találtam, az is belefér a próbába. A rugós Solid Tech alátétet erősítő alatt próbáltam anno, az nem maradt végül, akkor... Ami jó volt a Quad 11L2 alatt az a Daruma volt. Viszont most állódobozoknál próbálkozom és a fa téglatestek tetszettek legjobban, ezért gondoltam, hogy a fa egy jó irány lehet, de tudjuk, hogy nincs olyan, hogy egy konkrét felállás minden rendszerben, pláne helyiségben hozza azt amit egyszer valakinél hozott, de azt tapasztaltam, hogy összehasonlítva egyik alátétet egy másikhoz, azokat a tulajdonságokat tapasztalhatjuk egy másik rendszer esetében is. Az, hogy ott jó-e amilyen irányba változik a hang, azt csak az tudja megítélni, aki hallgatja majd... :smile53:
Azért, ha valaki használt már rönkszeletet, érdekelne a tapasztalt változás (mondom és, h beragadt ;) )
Szerintem ha már mindenképp csakis rönk, akkor az is legyen nehéz! Tölgyre voksolnék és legalább 50 kg-ra. Viszonylag kis területen, azaz valószínű lenne magassága.....

d.janos
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 202

Hozzászólás Szerző: d.janos »

Minden hozzászólást köszönök, mert amit meg tudok (belefér a keretbe) valósítani, az tapasztalatot hoz majd.
A márványt próbáltam anno is az Atacama SE24 + Quad 11L2, sőt van most is a lakásban, nekem nem tetszett a hangra gyakorolt hatása, bár kétségtelen, hogy nyíltabb lett, de nekem picit bántó volt hosszabb távon és kikerültek, ezért is fontos a visszapróba. A padlószőnyeges szobában is, meg ebben a lamináltban is próbáltam a márványt, most se lett kedvelt, kikerült. Mindkét esetben ugyanezzel a Dunaudio állóhangsugárzóval próbáltam, most se hozta amilyen irányt szerettem volna, melegebb, természetesebb hangzást keresem.
Az elérhető pár ezer forintos költségek is adnak egy irányt, a gres lap / BluTack / vágódeszka / beton járdalap és a beragadt rönkszeletet is, ami 4eFt/db amit találtam, az is belefér a próbába. A rugós Solid Tech alátétet erősítő alatt próbáltam anno, az nem maradt végül, akkor... Ami jó volt a Quad 11L2 alatt az a Daruma volt. Viszont most állódobozoknál próbálkozom és a fa téglatestek tetszettek legjobban, ezért gondoltam, hogy a fa egy jó irány lehet, de tudjuk, hogy nincs olyan, hogy egy konkrét felállás minden rendszerben, pláne helyiségben hozza azt amit egyszer valakinél hozott, de azt tapasztaltam, hogy összehasonlítva egyik alátétet egy másikhoz, azokat a tulajdonságokat tapasztalhatjuk egy másik rendszer esetében is. Az, hogy ott jó-e amilyen irányba változik a hang, azt csak az tudja megítélni, aki hallgatja majd... :smile53:
Azért, ha valaki használt már rönkszeletet, érdekelne a tapasztalt változás (mondom és, h beragadt ;) )
"Az élet különös ténye, hogy elménk mindig megtalálja annak a módját, hogy fizikai valósággá változtassa azokat a gondolatokat, melyekkel a legtöbbet foglalkozunk"

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

mishow írta:
2025.01.19., vas. 21:57
Az alap problémát a laminált lap és az alatta lévő lépésálló rugalmas réteg jelenti, amit nem pontosan ismersz.
Igazán akkor jártál volna jól, ha marad a padlószőnyeg, és a hangdobozokat tüskére állítod, amit egyszerűen átszúrsz a betonig.
Laktam lakótelepen, prímán működött.
A porózus alátétektől óvnálak (beton, márvány) ezek gyakran tompítják a hangot.
Ajánlanék egy filléres kísérletet: vegyél pár forintért két sima gres járólapot, ragassz az aljára négy-négy pötty BluTac gyurmagolyót. Erre ragassz egy-egy olcsó ikeás vágódeszkát, szintén BluTackal. Erre tedd a dobozokat tüskére állítva, a tüskét belenyomva a deszkába.
Az egész kísérlet pár ezer forint, de meglepő módon a hangi változások iránya meg fogja mutatni, mikkel érdemes játszanod. Ja, és a sorrendek is cserélhetők, pl a fakocka mehet a greslap alá, a dobozt ragaszthatod a BluTackal közvetlenül a greslapra, és így tovább. Egész bátran elengedheted a fantáziádat, építhetsz több réteget, stb. Ha a végén valami kialakul, AKKOR csináltass drága rönköt, vágass drága gránitlapot, vegyél jobb tüskét!
Ezzel elleszel így hetekig, a gatyád nem megy rá, sokat tanulsz belőle - és végül az fog kijönni, ami NÁLAD jó és NEKED tetszik.
Végigcsináltam, működik, ezért merem ajánlani ;)
Az a baj, hogy a "neked tetszik" és a valóban jó között sokszor ég és föld egyeseknél a különbség! És ezt legtöbben nem is fogják fel, meg nem is értik vagy tudják....

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

Rock60 írta:
2025.01.20., hétf. 09:26
d.janos írta:
2025.01.19., vas. 20:56
Köszi a válaszokat, kicsit visszakanyarodnék az alap kérdéshez.
Az infók alapján pl. 40 x 40 x 10 cm beton járdalap 2-2 db, ami megadja a stabilitást.
Na, ki vagy a vízből ! :napsut:
Mindenki próbál segíteni, ellentétes ötletekkel... gondolkodik.gif

Igen én evvel kezdeném a kísérletezést, de elég összesen kettő. :D
A márványlapra rányomnám a dobozt vékony bluetech - be.
/ Hogy a doboz és márványlap minél inkább egy egységet alkosson, növelve a tehetetlenséget./
A márványlap alá tennék öntapi tüskét, az alá persze alátétet.

Hogy még se bukj nagyot, ha nem válik be - szvsz beválik - próbáld felhajtani a követ használtan, szokott lenni a fórumon.

Sokkal olcsóbb és sokkal rondább, de működhet a 40 x 40 - es beton járólap.
/ Tüzép, vagy multik/
Azok általában 4 centi vastagok, abból csemperagasztóval tetszőleges számút egymásra ragaszthatsz.
Ha beválik, átglettelheted, lefestheted, fakeretet készíthetsz hozzá, stb, egész pofásra kialakítható.
Praktikerben van színes is. Márványt, gránitot, csempét stb én nem ajánlanék senkikek!

Rock60
Őslakos
Őslakos

d.janos írta:
2025.01.19., vas. 20:56
Az infók alapján pl. 40 x 40 x 10 cm beton járdalap 2-2 db, ami megadja a stabilitást.
Na, ki vagy a vízből ! :napsut:
Mindenki próbál segíteni, ellentétes ötletekkel... gondolkodik.gif

Igen én evvel kezdeném a kísérletezést, de elég összesen kettő. :D
A márványlapra rányomnám a dobozt vékony bluetech - be.
/ Hogy a doboz és márványlap minél inkább egy egységet alkosson, növelve a tehetetlenséget./
A márványlap alá tennék öntapi tüskét, az alá persze alátétet.

Hogy még se bukj nagyot, ha nem válik be - szvsz beválik - próbáld felhajtani a követ használtan, szokott lenni a fórumon.

Sokkal olcsóbb és sokkal rondább, de működhet a 40 x 40 - es beton járólap.
/ Tüzép, vagy multik/
Azok általában 4 centi vastagok, abból csemperagasztóval tetszőleges számút egymásra ragaszthatsz.
Ha beválik, átglettelheted, lefestheted, fakeretet készíthetsz hozzá, stb, egész pofásra kialakítható.

GTomi
V.I.P.
V.I.P.

mishow írta:
2025.01.19., vas. 23:20
xilop írta:
2025.01.19., vas. 22:26
Elég bizarr szendvics, egyszerűbb lenne BigMec-et rakni alá😁
"A beton tompítja a hangot" ,!?
A padlószőnyeg alatt akkor mi volt ha nem beton?
Az össze-vissza gyurmák helyett jobb lenne valami stabillal kezdeni, aztán jöhetnek a lágyabb alátétek
ha nem jön be a merev alátámasztás.
Ja, és emeltem már meg 20 kilós állványt monitor doboznál fogva mert úgy megfogta a BluTac.

Így már jártam én is, alig bírtam elválasztani a 22 kilós zártmonitort az állványtól....
Rega / DacMagic200M / TMP táp / Revox B226 / Pc / Hivox zárt 3 utas / HiDiamond, Hivox, Oyaide, DIY, AQ

GTomi
V.I.P.
V.I.P.

supravox írta:
Rock60 írta:
2025.01.19., vas. 13:13
supravox írta:
2025.01.19., vas. 12:59

Hangfal alá sztem nem bölcs megoldás rugós,levegős,lebegős alátámasztást tenni.
Egyszerűen mozgatni fogja a dobozt a mélymembrán.
És hát az nem üdvözítő.
Jah, ez a tüskéhez képest a másik út...
Towshend alkalmazza ezt a szisztémát.
Az Ő elvük szerint, ezzel a módszerrel a mélyhangok nem terjednek el a padlózatra, amely felerősítí és torzítja, mossa a mélytartományt.
Akinek van ilyen doboz alá való gyári lebegtetős alátét, esküszik rá.
Tettem rá kisérleteket.
Elképzeltem hogy egy mély lökettől elindul hátrafelé a hangfal :D

mishow
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2544

Hozzászólás Szerző: mishow »

xilop írta:
2025.01.19., vas. 22:26
Az össze-vissza gyurmák helyett jobb lenne valami stabillal kezdeni, aztán jöhetnek a lágyabb alátétek
Az öntött vasbeton födémet ne keverjük össze a viacolor járólapból, falazóblokkból meg fene tudja milyen építési törmelékből összerakott bábeltornyával. Láttam olyat, egyébként nevetni fogsz, még olyat is hallottam, ahol működött, de többnyire nem.
Meg vettem vagyonért márvány alátétet, úgy döglött be tőle a hang, hogy ihaj!
Ja, és emeltem már meg 20 kilós állványt monitor doboznál fogva mert úgy megfogta a BluTac.
Egyébként ha figyelmesen olvasod, ezek tippek voltak az olcsó kísérletekre, és ami NÁLA működik, azt kell kifinomítani.

Ps: Bigmekket nem próbáltam, csak voppert. Másképp szól a sajtos barbekjús, de a majonéz és a sok hagyma keni a hangzást!
:kapdelm:

xilop
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 161

Hozzászólás Szerző: xilop »

mishow
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2544

Hozzászólás Szerző: mishow »

Az alap problémát a laminált lap és az alatta lévő lépésálló rugalmas réteg jelenti, amit nem pontosan ismersz.
Igazán akkor jártál volna jól, ha marad a padlószőnyeg, és a hangdobozokat tüskére állítod, amit egyszerűen átszúrsz a betonig.
Laktam lakótelepen, prímán működött.
A porózus alátétektől óvnálak (beton, márvány) ezek gyakran tompítják a hangot.
Ajánlanék egy filléres kísérletet: vegyél pár forintért két sima gres járólapot, ragassz az aljára négy-négy pötty BluTac gyurmagolyót. Erre ragassz egy-egy olcsó ikeás vágódeszkát, szintén BluTackal. Erre tedd a dobozokat tüskére állítva, a tüskét belenyomva a deszkába.
Az egész kísérlet pár ezer forint, de meglepő módon a hangi változások iránya meg fogja mutatni, mikkel érdemes játszanod. Ja, és a sorrendek is cserélhetők, pl a fakocka mehet a greslap alá, a dobozt ragaszthatod a BluTackal közvetlenül a greslapra, és így tovább. Egész bátran elengedheted a fantáziádat, építhetsz több réteget, stb. Ha a végén valami kialakul, AKKOR csináltass drága rönköt, vágass drága gránitlapot, vegyél jobb tüskét!
Ezzel elleszel így hetekig, a gatyád nem megy rá, sokat tanulsz belőle - és végül az fog kijönni, ami NÁLAD jó és NEKED tetszik.
Végigcsináltam, működik, ezért merem ajánlani ;)

d.janos
Fórumlakó
Fórumlakó

Az infók alapján pl. 40 x 40 x 10 cm beton járdalap 2-2 db, ami megadja a stabilitást. Erre kerülne a kezelt rönkszelet. Milyen magas és melyik fát érdemes ? És az is lehet, hogy a beton/műkő/mészkő is már "hoz a hangban", de ez a rönkszelet kicsit beakadt, foglalkoztat.
"Az élet különös ténye, hogy elménk mindig megtalálja annak a módját, hogy fizikai valósággá változtassa azokat a gondolatokat, melyekkel a legtöbbet foglalkozunk"

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 2501

Hozzászólás Szerző: supravox »

Rock60 írta:
2025.01.19., vas. 13:13
supravox írta:

És hát az nem üdvözítő.
Az Ő elvük szerint, ezzel a módszerrel a mélyhangok nem terjednek el a padlózatra, amely felerősítí és torzítja, mossa a mélytartományt.
Olvass utána, érdekes téma... :tutiok:
De olyan sokat nem lendít az életemen.
Tettem rá kisérleteket.
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Bricasti M1 dac,Core Audio Karuna Ref, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok

Rock60
Őslakos
Őslakos

supravox írta:

És hát az nem üdvözítő.
Olvass utána, érdekes téma... :tutiok:

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 2501

Hozzászólás Szerző: supravox »

d.janos írta:
2025.01.18., szomb. 20:27
Mennyi az a nagyon nagy súly és mi a konkrét tárgy amivel megoldható ?
A rugós megoldás és a levitáció ezekre rákeresek, ha van linked vagy termék is, megirnád? Köszi
Jelenleg 20kg-os álló hangsugárzók zenélnek.
SoundMania írta:
2025.01.18., szomb. 19:55
d.janos írta:
2025.01.18., szomb. 19:42
Panellakás, jó 15 éve lett cserélve a padlószőnyeg erre. Érzésre lágyabb rajta a járás, mint a másik szobában a padlószőnyegen, ezért is gondoltam, hogy ezen valamit erdemes lenne változtatni.
Gondoltam, hogy ilyesmi. Már vannak jó alátétek meg jó padlók. De nem árt amit írtam.
Szvsz
És hát az nem üdvözítő.
Én a a150es ATC alá tettem pillartech izéket.
Nem működött jól.
Az is képes még ha picit is előre-hátra mozdulni.
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Bricasti M1 dac,Core Audio Karuna Ref, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok

Rock60
Őslakos
Őslakos

" Mennyi az a nagyon nagy súly ?"

Ha nem is 100 - 110 kg, de sokam használnak 5 - 10 centi vastag márvány / műkő / mészkő - ből készült lapokat a hangsugárzók alá.
/ Nálam is így volt, mikor dinamikus dobozom volt./
Egy 50 x 40 - es, 10 centi vastag kő "lap" kb. 54 kg, ami már nem kevés.
Érdemes ezt a lapot legalább 10 - 15 centivel nagyobbra szabatni a doboz alsó élei méreteinél, a nagyobb súly mellett főleg a nagyobb stabilitás miatt.
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára Rock60 2025.01.19., vas. 13:03-kor.

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

d.janos írta:
2025.01.18., szomb. 20:27
A rugós megoldás és a levitáció ezekre rákeresek, ha van linked vagy termék is, megirnád? Köszi
SoundMania írta:
d.janos írta:
Panellakás, jó 15 éve lett cserélve a padlószőnyeg erre. Érzésre lágyabb rajta a járás, mint a másik szobában a padlószőnyegen, ezért is gondoltam, hogy ezen valamit erdemes lenne változtatni.
Gondoltam, hogy ilyesmi. Már vannak jó alátétek meg jó padlók. De nem árt amit írtam.
Nálam 100-110kg beton van 80kg-s doboz alatt és közte Townshend seismic sinc. A régi levegős, az újnak valami más neve van és az acélrugós. Levitációban nem vagyok nagyon otthon, de a Yamamoto ami jó volt, meg egy angol gagyinak kinéző cucc is.

d.janos
Fórumlakó
Fórumlakó

SoundMania írta:
d.janos írta:

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

d.janos írta:

d.janos
Fórumlakó
Fórumlakó

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

d.janos írta:
2025.01.17., pén. 23:01
Laminált parkettán állnak a hangsugárzók, próbáltam tüskéket, gyurmát, fakockákat, pénzérmét, alu tüskét, polc elemet, mind változtatott a hangon így vagy úgy. Anno Szabó Zoli ajánlotta a bütü irányban fa alátéteket (nekem is a fakocka közelebb állt hallgatáskor az ízlésemhez), asztalosnál méretre vágott lapokat vagy épp a vágódeszkát, de bütüre figyelve.
Az érdekelne, hogy ha vágatok 2db rönk szeletet, csiszoltatom, lakozzom, az jó lehet ? Van Atacama SE24-em, ahhoz is jó lenne, amikor épp indul a bogár és hifizés az irány.
Próbáltátok akár hangsugárzó alatt ?
Milyen fából vágassam, milyen magas legyen? Ötletek, javaslatok? Köszi! :smile53:

("bütü"-re itt rákerestem, elolvastam, hátha azóta van több tapasztalat...)

Képernyőkép 2025-01-17 230711.png
Talán érdemes lenne mélyebbre "ásni". Mi van a padló alatt és mi van a padlóalátét alatt... De szerintem 2 dolog amivel érdemes próbálkozni: vagy stabilizálni, vagy elcsatolni. Stabilizálni nagyon nagy tömeggel tudnád, elcsatolni meg valamilyen rugós megoldással, esetleg levitációval. Ezek kombinációja is jó.

d.janos
Fórumlakó
Fórumlakó

Laminált parkettán állnak a hangsugárzók, próbáltam tüskéket, gyurmát, fakockákat, pénzérmét, alu tüskét, polc elemet, mind változtatott a hangon így vagy úgy. Anno Szabó Zoli ajánlotta a bütü irányban fa alátéteket (nekem is a fakocka közelebb állt hallgatáskor az ízlésemhez), asztalosnál méretre vágott lapokat vagy épp a vágódeszkát, de bütüre figyelve.
Az érdekelne, hogy ha vágatok 2db rönk szeletet, csiszoltatom, lakozzom, az jó lehet ? Van Atacama SE24-em, ahhoz is jó lenne, amikor épp indul a bogár és hifizés az irány.
Próbáltátok akár hangsugárzó alatt ?
Milyen fából vágassam, milyen magas legyen? Ötletek, javaslatok? Köszi! :smile53:

("bütü"-re itt rákerestem, elolvastam, hátha azóta van több tapasztalat...)
Képernyőkép 2025-01-17 230711.png
Képernyőkép 2025-01-17 230711.png (52.68 KiB) Megtekintve 984 alkalommal

tonee73
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 6194

Re: Kerámia golyó

Hozzászólás Szerző: tonee73 »

tibi62 írta:
2025.01.16., csüt. 13:39
Kerámia golyót keresek. Melyik típust érdemes venni?
A kérdés átkerült a helyére.
Jó zenék --> Marantz CD16 --> Etalon Suprampli --> Chario Constellation Delphinus mkII

Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”