Anno vettem 2pár red dawn xlr kábelt és bekötöttem a proci végfok közé de sajnos a 3-dik pár csak rca csatival volt…ami azért rendesen kilógott a center csatornánál , mindegyik gyári csatlakozóval volt szerelve..zoli73 írta: ↑2025.01.17., pén. 13:57
Más.
A kábelekkel kapcsolatban már nagyon sok szó esett a csatlakozókról, azok minőségéről, hangra gyakorolt hatásáról, stb. A tapasztalatok, vélemények, ajálások legtöbbször a hangfalkábel csatlakozókról, hálózati dugókról, illetve RCA dugókról szólnak, de mi a helyzet az XLR dugókkal?
Ezeknek a dugóknal nincs olyan markáns hatása a kapott hangminőségre, hogy ilyen kevés szó esik róluk?
A gyári szerelésű kábelek esetében is sokszor kihangsúlyozzák, hogy milyen érvek szólnak pl. a konkrét RCA dugó használata mellett, de a szimetrikus kábelek esetében, sokszor a dugó gyártójának kilétére sem derül fény, nemhogy technikai magyarázat ismertetése.
Sok gyári kábelnél látok saját XLR dugót(pl. AQ, Supra, stb.), míg mások megoldják a sokak által használt Neutrik dugókkal.
Diy kábelfaragóknál is sokszor látni Neutrik dugók használatát, felteszem a jó ár/érték aránya miatt kedvelt, de néha más gyártmányok is feltűnnek.
Ugyanakkor ezeknél a dugóknál nem látom azt favorizálást, misztifikálást, mint más dugók esetében.
Aztán kicseréltem a center csatornának az xlr csatlakozoját Furutech re és lám sokkal de sokkal jobb lett a hang.
Azóta feljebb léptem már a többi csatornán is de a csatlakozó meg xlr-nél is sokat javít a hangon ha megfelelően ki van szolgálva. A neutrik csatinál sokkal jobb a Furutech sajnos de árban is más kategória…saját tapasztalat.