Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kábelezzünk

pjm
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 271

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: pjm »

SoundMania írta:
2025.01.15., szer. 08:39
Ahogy többször írtam, nagyon nem mindegy hogy milyen szinttel volt/van tapasztalat. Sajnos a mostani használt kb 500-as szint környékén kell ahhoz kapargatni és még ott sem mindegy melyiket.... Innen mentél vissza? :)
Van olyannal is, sosem vettem meg. Persze mivel nálad az összeg egy mérce szerintem meg a kábelek árazása a legnagyobb átb@szás a hifiben mivel nem sok köze van a kapott minőséghez így a kettőnk közötti vita parttalan.
Volt több olyan tapasztalat, hogy Levinson rendszerben egy jobban sikerült pro kábel jobban teljesített, mint pár felkapott 1000-1500 eurós (használt) darab. Más rendszerben is, nem csak táp, hangfal kábelben is. No comment. Fontos, nem azt mondom, hogy mind vacak lenne, a fenti esetnek is az lett a vége, hogy lett egy hifi márkás x-ezerért, csa azt mondom sok egyszerűen nem éri meg az árát. Hasukra ütnek és tesznek rá egy vaskos cimkét.
Szerintem. :rolleyes:

De az is lehet, hogy simán nem értékeljük a maszatolt, elfolyós mosott, döngő eltolt színezettű stb hangokat. Mindegy, kinek mi, kinek a rendszerében hogy szól.

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1185

Hozzászólás Szerző: SoundMania »

Shimano írta:
2025.01.15., szer. 13:20
SoundMania írta:
2025.01.15., szer. 08:35
Shimano írta:
2025.01.15., szer. 07:16
Nem kerül nagy fáradságba csak azt idézni,amire megy a komment srácok!. ;) Telóról ezt így lekövetni pl elég "fárasztó".
De én itt a reggeli kávét majszolva osztok szorzok is,és 5db tápdrótot,1 digit,1 hs,és 1 pár összekötőt számoltam össze a rendszerben,és ha ezt bezorzom SM kolléga által az 500000ft/db ajánlott árral,akkor mielött lefordulnék a székről a végösszeget látva,előtte inkább kérek még egy kávét. :D
Mondom én hogy jó nekem a pro kábel. :smile29:
Azért megnézném a párom tekintetét is ha azzal állnék elé,hogy ide nekem 3-4millát,mert megyek drótokat venni. :D
Világos, nem kell hogy mindenkinek ilyen legyen. De "felfelé" ne is saccolj, milyen lett volna a hang.... Főleg ha olyan "szektából" indul az ember, hogy neki olyan cuccai vannak amihez nem kell a jó kábel, meg hisz a kereskedő is azt mongya.... :)
Ezen kellene már túl jutni.... :)
Tudod az van,hogy nem tudod hogy nálam milyen a hang,mert ha hallanád ezzel az olcsó homogén drótozással,valszeg azt mondanád hogy ez teljesen rendben van.
Ha meg én úgy érzem hogy kellemes amit hallok,akkor hová meg minek is jussak már túl ezen az érzésen. ;)
...., mondta az illető, aki átvette a frissen érekzett csomagot az új kábelcsomaggal, amit kipróbálásra rendelt megint. Kb ez volt a 100adik.... :)

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

revox írta:
2025.01.15., szer. 13:06
SoundMania írta:
2025.01.15., szer. 11:48
A Ksl-spx blogos merengéseidről írsz? :)
Már akkor mondtam az ismerősöknek akik mutatták, hogy megbánod te még azt hogy kiszedted azokat a kábeleket! :)
KSL SPz... arról nem írtam. nem akartam elriasztani a kuncsaftokat :kapdelm: De nem kellett,mert Kondo rendszerekbe vitték el, ahol örültek neki, aztán meg el is ment az a hajó, nem került "papírra", legfeljebb néha említést tettem róla.

Az SPX drótok, bár szerintem Sp biwire volt nálam hangfaldrótnak, még régen az AN J/Sp dobozokhoz (de az nagyon régen volt,lassan 25 éve), SPX-ből tápot csináltam, ami azóta is megvan :rolleyes: Azt próbálgattam már az Avantgarde idején, de nem illett a képbe. Most az egyik lemezjátszó tápegységét az "hajtja". Nem ACz, de ingyen van, vagyis már volt a fiókban.
Avocado-t még nem hallottam, de pl a Ksl-spz nem túlzottan jó ár érték arányú powerkábelnek. Vannak annyiért/olcsóbban sokkal jobbak,hiába a szinergia. :)

Shimano
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2121

Hozzászólás Szerző: Shimano »

SoundMania írta:
2025.01.15., szer. 08:35
Shimano írta:
Nem kerül nagy fáradságba csak azt idézni,amire megy a komment srácok!. ;) Telóról ezt így lekövetni pl elég "fárasztó".
De én itt a reggeli kávét majszolva osztok szorzok is,és 5db tápdrótot,1 digit,1 hs,és 1 pár összekötőt számoltam össze a rendszerben,és ha ezt bezorzom SM kolléga által az 500000ft/db ajánlott árral,akkor mielött lefordulnék a székről a végösszeget látva,előtte inkább kérek még egy kávét. :D
Azért megnézném a párom tekintetét is ha azzal állnék elé,hogy ide nekem 3-4millát,mert megyek drótokat venni. :D
Világos, nem kell hogy mindenkinek ilyen legyen. De "felfelé" ne is saccolj, milyen lett volna a hang.... Főleg ha olyan "szektából" indul az ember, hogy neki olyan cuccai vannak amihez nem kell a jó kábel, meg hisz a kereskedő is azt mongya.... :)
Tudod az van,hogy nem tudod hogy nálam milyen a hang,mert ha hallanád ezzel az olcsó homogén drótozással,valszeg azt mondanád hogy ez teljesen rendben van.
Ha meg én úgy érzem hogy kellemes amit hallok,akkor hová meg minek is jussak már túl ezen az érzésen. ;)

Shimano
V.I.P.
V.I.P.

supravox írta:
2025.01.15., szer. 12:23
Shimano írta:
2025.01.15., szer. 11:23
Na,megjött a 4s11g.Hétfőn rendeltem lengyel honból,és már itt van.Erre varjatok gombot. :D
Előbb megjött mint a dugó amit rendeltem hozzá itthon,szinte el sem hiszem.
Az tényleg gyors volt.
Az enyém is megjött már csak nem hozzám küldték mert egy ismerősöm intezte.
Szóval én később tudok érdemben nyilatkozni.
Na nálam sem holnap lesz ez betéve,egyelőre még azokat az újakat(készülék,kábel) is emésztem,amiket nemrég tettem be,tehát össze kell érni mindennek,aztán majd jön ez a próba.
De priviben többen kérdezték honnét jött ez ide ilyen gyorsan,leírom ide is,talán érdekel másokat is.
audeos.pl

revox
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4318
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: revox »

SoundMania írta:
2025.01.15., szer. 11:48
Már akkor mondtam az ismerősöknek akik mutatták, hogy megbánod te még azt hogy kiszedted azokat a kábeleket! :)
KSL SPz... arról nem írtam. nem akartam elriasztani a kuncsaftokat :kapdelm: De nem kellett,mert Kondo rendszerekbe vitték el, ahol örültek neki, aztán meg el is ment az a hajó, nem került "papírra", legfeljebb néha említést tettem róla.

Az SPX drótok, bár szerintem Sp biwire volt nálam hangfaldrótnak, még régen az AN J/Sp dobozokhoz (de az nagyon régen volt,lassan 25 éve), SPX-ből tápot csináltam, ami azóta is megvan :rolleyes: Azt próbálgattam már az Avantgarde idején, de nem illett a képbe. Most az egyik lemezjátszó tápegységét az "hajtja". Nem ACz, de ingyen van, vagyis már volt a fiókban.
avantgardeAcoustic, kondo, 47Lab, RS Laboratory, operaConsonanceLP5, twAcustic, vivLab, artemisLabs, zyx, hana, Quad CDP, KSL, TakeT, audioNote, furuyamaAudioLab, vdHul, tiglon, daruma, SaSuPa, onzow, loricraft, townshend, tmpAnt, hitachiSax
halfnote.hu

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 2477

Hozzászólás Szerző: supravox »

Shimano írta:
2025.01.15., szer. 11:23
Na,megjött a 4s11g.Hétfőn rendeltem lengyel honból,és már itt van.Erre varjatok gombot. :D
Az tényleg gyors volt.
Az enyém is megjött már csak nem hozzám küldték mert egy ismerősöm intezte.
Szóval én később tudok érdemben nyilatkozni.
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Bricasti M1 dac,Core Audio Karuna Ref, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

revox írta:
2025.01.15., szer. 11:34
SoundMania írta:
2025.01.15., szer. 10:38

Persze, van sokféle variáció a finomítgatásra, de a homogenitás is fura dolog.... Nálam egy adott réz powerkábellel pl fel tud "robbanni" a rendszer, míg egy másik adott ezüst kissé dinamikátlanul szól. De bármelyik jobb lényegesen mint az olcsóbbak. Már 30%-kal olcsóbbtól 50% hangvesztesget kapni. Szóval a kategóriaugrás és a végső szinergia nem ugyanaz az érzést adja!
igen,ez érdekes játék és aki nem veszi észre,hogy nem a kábelben van a hiba,csak a szinergiában, az könnyen téves következtetésekre tud jutni.
Előbb nem meséltem, de nekem ilyen hangfalkábelem már volt vagy 15 éve. Azóta a rendszer nem sokat változott és most is pl az az erősítő van bekötve,amit akkor használtam. A diifi az volt,akkor réz tápdrótjaim voltak, de az ezüst interkonnektek már megvoltak. Bekötöttem a hangfalkábelt és vísatva vettem ki. Eladtam... Aztán vettem még egyet (de ez árnyékolt volt, az első árnyékolatlan verzió, gondoltam, hátha) nem sokkal később, de ugyanígy járt, ment a piacra.
Érdekes játék ez és ahogy én is jártam, téves következtetést vontam le a próbán. DE nem baj, mert ami késett, nem múlt. Egyszer csak összeállt a rend. Ami talán megkavart, az eredeti felállás, hogy ezüst IC és minden más réz, se volt rossz és ha csak egy ponton nyúltam bele, pl hangfaldrót, megborítottam ezt az egyensúlyt és vessetek a mókusok közé, akkor nem gondoltam arra, hogy ez az ezüst tápdrótok hiánya miatt van/lehet...

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

SoundMania írta:
2025.01.15., szer. 10:38

Persze, van sokféle variáció a finomítgatásra, de a homogenitás is fura dolog.... Nálam egy adott réz powerkábellel pl fel tud "robbanni" a rendszer, míg egy másik adott ezüst kissé dinamikátlanul szól. De bármelyik jobb lényegesen mint az olcsóbbak. Már 30%-kal olcsóbbtól 50% hangvesztesget kapni. Szóval a kategóriaugrás és a végső szinergia nem ugyanaz az érzést adja!
igen,ez érdekes játék és aki nem veszi észre,hogy nem a kábelben van a hiba,csak a szinergiában, az könnyen téves következtetésekre tud jutni.
Előbb nem meséltem, de nekem ilyen hangfalkábelem már volt vagy 15 éve. Azóta a rendszer nem sokat változott és most is pl az az erősítő van bekötve,amit akkor használtam. A diifi az volt,akkor réz tápdrótjaim voltak, de az ezüst interkonnektek már megvoltak. Bekötöttem a hangfalkábelt és vísatva vettem ki. Eladtam... Aztán vettem még egyet (de ez árnyékolt volt, az első árnyékolatlan verzió, gondoltam, hátha) nem sokkal később, de ugyanígy járt, ment a piacra.
Érdekes játék ez és ahogy én is jártam, téves következtetést vontam le a próbán. DE nem baj, mert ami késett, nem múlt. Egyszer csak összeállt a rend. Ami talán megkavart, az eredeti felállás, hogy ezüst IC és minden más réz, se volt rossz és ha csak egy ponton nyúltam bele, pl hangfaldrót, megborítottam ezt az egyensúlyt és vessetek a mókusok közé, akkor nem gondoltam arra, hogy ez az ezüst tápdrótok hiánya miatt van/lehet...
avantgardeAcoustic, kondo, 47Lab, RS Laboratory, operaConsonanceLP5, twAcustic, vivLab, artemisLabs, zyx, hana, Quad CDP, KSL, TakeT, audioNote, furuyamaAudioLab, vdHul, tiglon, daruma, SaSuPa, onzow, loricraft, townshend, tmpAnt, hitachiSax
halfnote.hu

Shimano
V.I.P.
V.I.P.

edzoba
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 172
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: edzoba »

ezzel a logikával 60%-kal olcsóbb kábel már nem vezeti az áramot (hangot), c'mon... :)
iFi audio Zen Stream+LHY Audio LPS ǀ Gustard R26+LHY Audio OCK-1 ǀ AUDIONET AMP I V2 ǀ Dynaudio Audience 40+REL T5i ǀ Perfect Acoustic elemek ǀ ENTREQ Vibbeater ǀ iFi audio DC Blocker ǀ Supra kábelek

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

revox írta:
2025.01.15., szer. 10:03
SoundMania írta:
2025.01.15., szer. 09:41

Alapvetően egyetértek, némi finomítással:
Zolinál amire utaltam volna, hogy nem kell megrettenni az 1:1 vagy még drágább kábel/készülék arányoktól sem. Mert amíg nem hallja azt is az ember, addig húzza erővel azt a kéziféket amit belevertek a fórumokon....
A másik.... Persze hogy nem kell mindenkinek 500ért/db kábelek.... De nem is úgy álljon hozzá mint az itteni többség.... Tapasztalat híján csakis értelmetlen lehet szerintük! Ezen csak mosolyogni lehet....
És így persze teljesen értelmetlennek találom, hogy melyik 20-100 ezres drót a legjobb, meg hogy melyik nap milyen jót fonott valaki.... :)
ne menjen félre, de én figyelmesen olvasom Zoli sorait, mert még emlékszem rá (vélhetően ez onnan ered, hogy korábban Ő is tolta a bicajt a kerékpáros topicban, meg egyszer adott is egy lemezjátszómotort, amikor az enyém behalt, meg ezer éve,bár nem tudtuk, már találkoztunk HighEndShown), amikor a dótokat Ő is lazábban kezelte, aztán valaki adott neki oda egy komolyabb madzagot.
A sok rizsa lényege, már láttam Tőle többször leírva, hogy nemrég, "márkán" belül erősítőcserén törte a fejét, de helyette inkább drótba invesztált. Aztán sors fintora,hogy később meglépte az erősítőcserét, de amikor döntenie kellett, ugyanazt a pénzt a drót fejlesztésére költötte.

nekem is van véleményem a dótokról és aki nem vak, kb tudja, miket használok, érzem a fontosságát, de e mellett sok mást is, pl a homogenitást. amikor a jelenlegi kábelrendszeremből hiányzott még a hangfaldrót, éreztem én,hogy merre sétálunk ,de az élmény az ezüst és réz nem megfelelő keveredéséből fakadóan, összességében seggviszketést okozott. Aztán amikor eljött a megváltó hangfalkábel,akkor jött meg a nyugi. Ami érdekes, amikor ezüst interkonnekteket használtam és réz táp és hangfaldrótot, nem volt viszketésem, azt a keveredést még tolerálta a rendszer, de amikor bekerültek az ezüst tápdrótok, lett. Akkor az az egy szem (három az az egy, trikábel) rézdrót és az ezüsthalmaz nem igazán volt jó együtt. Nyilván nem volt borzalmas és biztos sokan futnának vele haza, de amikor hajszál választ el attól,hogy ne viszkess, napról-napra erősödik az érzés,hogy nem jó.
Zárójeles rész, ez sem általánosítható, mert a hálószobai rendszerben az egy szem ezüst interkonnektet kitúrta a rendszer. Fedett volt, erőtlen, színezett, brrrr... Ezt a drótot átkötve a nagy rendszerbe teljesen más arcát mutatja, ahol a tesókkal zenél.

A fentiből viszont az is jól látszik, aki vaktában elkezd próbálgatni "drága" drótokat, belefuthat rémséges eredménybe és legyint egyet, hogy ez egy nagy baromság. Ezért fontos rendszerben gondolkodi a komplett hifi, de a kábelek terén is. És ezért fontos, amit Te is írtál (és minő véletlen egybeesés, én is lentebb), el kell menni máshova és hallgatózni, lehetőleg oda,ahol már a tulaj segge nem viszket :smile53:

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

Alex_Aston írta:
2025.01.15., szer. 10:12
SoundMania írta:

....És így persze teljesen értelmetlennek találom, hogy melyik 20-100 ezres drót a legjobb, meg hogy melyik nap milyen jót fonott valaki.... :)
Miért? Ennyiért nem lehet venni semmit, csakis 5-10x ennyiért?
Akinek ezek az anyagi, vagy bármilyen egyéb körülményei, annak nincs is értelme erről beszélni?
Miért baj az, ha valaki ezekkel is elégedett?
Főleg, hogy én úgy látom, a legtöbb esetben senki sem azt mondja ilyenkor, hogy ezek az "olcsó" drogok jobbak, mint a 10-20x ennyibe kerülőek.
Olcsókkal is lehet élni, csak nem kell olyan lelkesen.... :)
És vannak akik mondják/utalnak rá hogy jobbak... És ezt sokan el is hiszik.
Vannak olyanok is akik azt mondják "csak", hogy nem érdemes drágát.... Stb....
Világos van némi hiszterézis a "rendszerben" nem mindig a drágább a jobb... De vannak stabil termékek, amiket nehéz überelni és idővel minden új termékről kideríthető mennyit is ér.... Ha akarod érted, ha nem akarod nem....

wasiliy888
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 111

Hozzászólás Szerző: wasiliy888 »

Alex_Aston írta:
2025.01.15., szer. 10:12
SoundMania írta:

....És így persze teljesen értelmetlennek találom, hogy melyik 20-100 ezres drót a legjobb, meg hogy melyik nap milyen jót fonott valaki.... :)
Akinek ezek az anyagi, vagy bármilyen egyéb körülményei, annak nincs is értelme erről beszélni?
Főleg, hogy én úgy látom, a legtöbb esetben senki sem azt mondja ilyenkor, hogy ezek az "olcsó" drogok jobbak, mint a 10-20x ennyibe kerülőek.
Dehogynem lehet! Én még jó fél évvel ezelőtt vettem egy régi, kissé ütött-kopott ic kábelt itt a megfelelő helyen. Ezúton is kösz AVX! Kemény 15e forintért. Nyár volt, forróság. Nem lehetett zenét hallgatni, mert ha ment a légkondi zúgott az erősítő, ha nem ment két óra múlva 30 fok lett a szobában. Csere az új (régi, kopott csatis) kábelre, zúgás megszűnt, onnantól boldog zenehallgatás hűvösben. A mérnök urak itt biztosan meg tudják mondani mitől, de engem nem érdekel. Azt tudom, hogy nehezen fogja azt az ic-t váltani nálam bármi más.
Dynavox X4000
ValhallA Raindrops(SRC/PWR/DAC), CuAg-SS mk8/3(SRC)
2xTPlinkMC200(optika)-HydraSwitch+MStáp-WWstarl.8-Laptop-Core Audio PC 2015 (Win10/FidelizerPro/Tidal/Roon)-ValhallA AgPtRXFv2usb-Audio-GD M11-ValhallA CuAgSS ic-LZ5 Aquincum-Qed Sign. Rev.-DIY 2WVB20Lmk2

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3260

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

SoundMania írta:

Csak a Marantz! :-D

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

SoundMania írta:

Zolinál amire utaltam volna, hogy nem kell megrettenni az 1:1 vagy még drágább kábel/készülék arányoktól sem. Mert amíg nem hallja azt is az ember, addig húzza erővel azt a kéziféket amit belevertek a fórumokon....
A másik.... Persze hogy nem kell mindenkinek 500ért/db kábelek.... De nem is úgy álljon hozzá mint az itteni többség.... Tapasztalat híján csakis értelmetlen lehet szerintük! Ezen csak mosolyogni lehet....
És így persze teljesen értelmetlennek találom, hogy melyik 20-100 ezres drót a legjobb, meg hogy melyik nap milyen jót fonott valaki.... :)
ne menjen félre, de én figyelmesen olvasom Zoli sorait, mert még emlékszem rá (vélhetően ez onnan ered, hogy korábban Ő is tolta a bicajt a kerékpáros topicban, meg egyszer adott is egy lemezjátszómotort, amikor az enyém behalt, meg ezer éve,bár nem tudtuk, már találkoztunk HighEndShown), amikor a dótokat Ő is lazábban kezelte, aztán valaki adott neki oda egy komolyabb madzagot.
A sok rizsa lényege, már láttam Tőle többször leírva, hogy nemrég, "márkán" belül erősítőcserén törte a fejét, de helyette inkább drótba invesztált. Aztán sors fintora,hogy később meglépte az erősítőcserét, de amikor döntenie kellett, ugyanazt a pénzt a drót fejlesztésére költötte.

nekem is van véleményem a dótokról és aki nem vak, kb tudja, miket használok, érzem a fontosságát, de e mellett sok mást is, pl a homogenitást. amikor a jelenlegi kábelrendszeremből hiányzott még a hangfaldrót, éreztem én,hogy merre sétálunk ,de az élmény az ezüst és réz nem megfelelő keveredéséből fakadóan, összességében seggviszketést okozott. Aztán amikor eljött a megváltó hangfalkábel,akkor jött meg a nyugi. Ami érdekes, amikor ezüst interkonnekteket használtam és réz táp és hangfaldrótot, nem volt viszketésem, azt a keveredést még tolerálta a rendszer, de amikor bekerültek az ezüst tápdrótok, lett. Akkor az az egy szem (három az az egy, trikábel) rézdrót és az ezüsthalmaz nem igazán volt jó együtt. Nyilván nem volt borzalmas és biztos sokan futnának vele haza, de amikor hajszál választ el attól,hogy ne viszkess, napról-napra erősödik az érzés,hogy nem jó.
Zárójeles rész, ez sem általánosítható, mert a hálószobai rendszerben az egy szem ezüst interkonnektet kitúrta a rendszer. Fedett volt, erőtlen, színezett, brrrr... Ezt a drótot átkötve a nagy rendszerbe teljesen más arcát mutatja, ahol a tesókkal zenél.

A fentiből viszont az is jól látszik, aki vaktában elkezd próbálgatni "drága" drótokat, belefuthat rémséges eredménybe és legyint egyet, hogy ez egy nagy baromság. Ezért fontos rendszerben gondolkodi a komplett hifi, de a kábelek terén is. És ezért fontos, amit Te is írtál (és minő véletlen egybeesés, én is lentebb), el kell menni máshova és hallgatózni, lehetőleg oda,ahol már a tulaj segge nem viszket :smile53:
halfnote.hu

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

revox írta:
2025.01.15., szer. 09:16
SoundMania írta:
2025.01.14., kedd 21:55

Valószínű a kritikus szintet még nem érted el a kábel próbálgatásokkal, amikor oda érsz, hogy már az sem számít, hogy a kábel ugyanannyiba, vagy akár jóval többe kerül mint egy jobb komponens.
nem vagyok békítő testület, de szerintem Zoli már ezt elérte és említi is,hogy megvette az elméleted, őt már bedarálta a kábeldzsumbuj és az utóbbi iődben költött is rá tisztességesen :smile53:

szerintem csak arra céloz, hogy nem baj, ha nem mindenkinek van 500ezres drótja (hozzáteszem,azért igyekezzen homogén kábelrendszert használni,bármilyen szinten teszi azt).

de vicces lenen, ha a drótos topicban, két, hasonló elveket valló ember hányná egymást kardélre ;peace;

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

SoundMania írta:

Valószínű a kritikus szintet még nem érted el a kábel próbálgatásokkal, amikor oda érsz, hogy már az sem számít, hogy a kábel ugyanannyiba, vagy akár jóval többe kerül mint egy jobb komponens.
nem vagyok békítő testület, de szerintem Zoli már ezt elérte és említi is,hogy megvette az elméleted, őt már bedarálta a kábeldzsumbuj és az utóbbi iődben költött is rá tisztességesen :smile53:

szerintem csak arra céloz, hogy nem baj, ha nem mindenkinek van 500ezres drótja (hozzáteszem,azért igyekezzen homogén kábelrendszert használni,bármilyen szinten teszi azt).

de vicces lenen, ha a drótos topicban, két, hasonló elveket valló ember hányná egymást kardélre ;peace;
halfnote.hu

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

chord_ írta:
2025.01.14., kedd 18:12
revox írta:
2025.01.14., kedd 09:19

Juliush nagyon eltalált mondataira visszatérve (mégegyszer: "Otthon is a lejátszó rendszer elemeiben is egészen a hangzó eseményt fizikailag reprodukáló hangszórókig. A cél nyilván ennek a veszteségnek a minimalizálása." ), az otthoni lejátszó rendszereken nagyon sok veszteség és torzítás keletkezik. Ezeket lehet minimalizálni, vagy leglábbis megpróbálni a jobb rendszerekkel, a helyes installal és persze a megfelelő kábelekkel.
Ez technikailag korrektnek tűnik, valóban. Csak félreviszi a dolgokat. És örökös savanyú-ábrázatot nevel belénk, hogy de-bezzeg-a valóság, itt meg a sz@r korlátos hifink. Ami csak veszít. Mindig.

Már sokszor elhangzott az, hogy van, aki ezt tagadja, ill. ennél jóval tovább megy. Többet akar, jobbat akar, nagyobb élményt akar. Nem keveri össze a valódi, élő zenét az otthoni zenehallgatással. A 'valóságtól' való elszakadás pedig abszolute nem gond.
Azért, és azért van idézőjelben a valóság, mert egyszerűen nem visszakövethető, és szerintem semmilyen hifis módszerrel nem reprodukálható a hangzó esemény. Egyrészt, a technika korlátoz, ezt mindenki belátja, gondolom. De másrészt, ami fontosabb, azért, mert nem tudjuk, hogy mit keresünk. Teljesen vaktában megy a bolyongás. Azoknál a lemezeknél, amiket én hallgatok, feltétlen. Pedig sokukat hallottam élőben, volt olyan is, aki a szobámban játszott. De azok a hangi események, meg az, ami a lemezeknél az 'ős-hang' lehetett, ott bizony nem sok közük volt egymáshoz, pedig ugyanaz az ember, ugyanaz a hangszer volt akár.
A létező kivételek egyike, amit KF mondott, csak átsiklottatok rajta: hogy ő ott volt, hallotta, 'csinálta', konkrétan, hogy ki és mit játszott, mivel, hol, milyen akusztika volt, esett-e aznap, stb... ez annyira ritka, hogy a haranggörbe legszélén van.

Ennek híján, megy a hangi ide-oda játék. Az 'érzeti' finomhangolás. Pl. a kábelekkel. Nem, nem a valósághoz, hanem magunkhoz.
És ezért nincs itt hangi egyetértés, és ettől érdekes az egész.
Én pl. a szóló hegedűt konkrétan nem szeretem. Azért, mert alapvetően nem egyedül-hangszer, nem teljes spektrumú, való mellé még más is, amikkel együtt már egy emberibb balanszot ad ki. Vagy mert túl sok gambát hallgatok, ami meg teljes spektrumú.....
Ha mégis hallgatni kell, akkor viszont eszembe nem jut olyan hifi-fejlesztés, ami a valódi szóló-hegedű hangot behozza a szobámba. Ott kezdődik, hogy én attól a hangerőtől megőrülnék a nem túl nagy szobában, pl. este 11-kor. Tehát, halkan hallgatom. Tehát, már itt elúszott a valóság, nem? Mert egy halk hang alapvetően más loudness tulajdonságokkal / kívánalmakkal rendelkezik, mint a hangos, és a többi ezer sebről nem is beszéltünk.

Amúgy, utálom a gasztronómiai hasonlatokat, de ez az egész kb. olyan, mint a gulyásfőző-verseny.
Mi lenne itt az etalon vajon? Hol az ős-gulyás, hol az őrzött méterrúd? Ahová tartotok?

Itt a kezemben egy Alpha lemez. Megvan a helyszín, egy kápolna, hogy hol vették fel.
Szeretek nem-álszerény lenni, de pl. azt az adott akusztikát, amit a Hughues Deschaux hallott, ott, Franciaföldön, meg a hangszereknek azt a konkrét összecsengését, 18 évvel ezelőtt, azt kissé nagyképűség besaccolni, hogy akkor a hifinket úgy tudjuk hangolni, hogy azt a valós teret, rezonanciákat, egyebeket, legalább kicsit megközelítse.

Vagy itt egy lantlemez.
Voltatok már lantkoncerten?
2m-re a hangszertől? Mert az ötödik sorban már a felét sem hallani élőben.
A nagyon jó lant-CD-k messze nagyobb élményt adnak otthon, egy 'olyan' rendszeren, mint akár az első sorból hallgatni. Az másért jó, nyilván.
Valóság?, az itt már messze elszaladt....

Ja, és itt sokan hallgattok kihangosított koncertfelvételeket, meg elektromos-tartalmú zenét. Ott még ennyire sem lehet mihez viszonyítani.

Nem, nem kell egyetérteni, ez teljesen magánvélemény.
hello,

elég hosszan értekeztél olyan dologról, ami nem értem, hogy kerül az asztalra. szerintem nem olvastál figyelmesen, félreértetted a leírtakat :rolleyes:
a hifivel a zenei élmény veszteségeinek minimalizálására törekszünk, vagyis a nagy átlag igen. Aki nem, az nem tudom ,mit csinál, de az akár maradhat is a saját, bensőséges titka :smile53:

ez már csak általánosan a köznek:
ha a szerény véleményemre kíváncsi bárki, a fenti dolgokat feszegetni, kutatni, teljesen felesleges. A hifiben a filozofálás annyit ér, mint vaklónak a napszemüveg. Tapasztalni kell, lehetőleg minél többet és néha ki kell mozdulni a konfortzónánkből és meghallgatni nagyságrendekkel "drágább" (értsd, jobb) rendszereket (vagy kábeleket) amik tudnak utat mutatni, merre is van a tovább, vagy kb meddig lehet elmenni, ha valaki menni akar. De arra is tökéletesen jók, ha a komolyabb rendszer hangjában vélünk felfedezni rokonságot a sajátunkkal, megnyugodhatunk, hogy jók vagyunk.

hátszelet,.. ja,ez nem az a topic :napsut:
halfnote.hu

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

pjm írta:
2025.01.15., szer. 08:18
Shimano írta:
Volt nekem is, hogy többe került a kábel mint a hifi. Most töredék árú kábel van, persze nem belépő szint, de most mégis jobban szól, persze a vasak jobbak, mint akkor. Mindkét esetben boldog voltam/vagyok. Az a jó, hogy most viszonylag olcsón lehet régebbi csúcs vagy aközeli kábeleket is szerezni, így most könnyebb, szerintem. Nekem így lett pl D300S VDH. Régen egy autó ára volt. Most 100 ezerből meg van. Lehet ilyeneket szerezni. Vagy marad a Pro kábel, amiben az a jó, hogy nem visz be az erdőbe, és nem nagyon tolja el a balanszot, tapasztalataim szerint. Legalábbis a java. Persze van nagyobb sávszél, dinamika, és nyíltabb közép, de drágábban. Viszont jó ilyennel hifit építeni, vagy tartani egyet a fiókban, amolyan visszacsatolásként, ha nagyon belemásztunk volna a dolgokba és már nem tudjuk mi vitt be az erdőbe.
Ahogy többször írtam, nagyon nem mindegy hogy milyen szinttel volt/van tapasztalat. Sajnos a mostani használt kb 500-as szint környékén kell ahhoz kapargatni és még ott sem mindegy melyiket.... Innen mentél vissza? :)

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

Shimano írta:

pjm
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 271

Hozzászólás Szerző: pjm »

Shimano írta:
Volt nekem is, hogy többe került a kábel mint a hifi. Most töredék árú kábel van, persze nem belépő szint, de most mégis jobban szól, persze a vasak jobbak, mint akkor. Mindkét esetben boldog voltam/vagyok. Az a jó, hogy most viszonylag olcsón lehet régebbi csúcs vagy aközeli kábeleket is szerezni, így most könnyebb, szerintem. Nekem így lett pl D300S VDH. Régen egy autó ára volt. Most 100 ezerből meg van. Lehet ilyeneket szerezni. Vagy marad a Pro kábel, amiben az a jó, hogy nem visz be az erdőbe, és nem nagyon tolja el a balanszot, tapasztalataim szerint. Legalábbis a java. Persze van nagyobb sávszél, dinamika, és nyíltabb közép, de drágábban. Viszont jó ilyennel hifit építeni, vagy tartani egyet a fiókban, amolyan visszacsatolásként, ha nagyon belemásztunk volna a dolgokba és már nem tudjuk mi vitt be az erdőbe.

Shimano
V.I.P.
V.I.P.

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

supravox írta:
2025.01.15., szer. 03:58
SoundMania írta:
zoli73 írta:
2025.01.14., kedd 20:47

Elhiszem hogy 130-ért listaáras kábel még nem tetszett. Mondjuk használtan kb majd 70 esetleg 60 lesz... A régen belépő szintnek számító kábeleket ma már 30-60 ezrekért kínálják, de amiket már érdemes használni is azokat inkább 120-180 körül. Az igazán jók meg 500 körül kezdődnek. Sajnos.....de a legjobban - mégis azt kell mondanom- azok érik meg.
Ami az új/használt kábelek árait illeti, abban igazad van, kb. ezt a minőséget várhatjuk el tőlük, az adott áron.
Viszont azt oly sokszor kértük már, hogy ezt a készülék árával megegyező, vagy akár azt meg is haladó árú kábel dolgát hagyjuk már, mert ez totál nem életszerű. Rajtad kívül ezt senki sem tolja, de ne hidd, hogy ezért mindenkinél sz@r hang is van, mert nem tesz így, de ezt nem is tudhatod.
Mondom ezt úgy, hogy engem szinte sikerült megdumálnod!
Ugyanis az elmúlt fél évben baromi sokat költöttem kábelekre, inkább le sem írom mennyit, mert még meglincselnek, vagy hívják a diliházat, és már megértettem amikor azt írtad, hogy "ha nem hallottad még jó kábelekkel a rendszered, akkor nem is tudod mire is képes."
Nos én most már tudom, és nem csinálnám vissza, sőt, abban sem vagyok biztos, hogy ezt a javulást, ugyanennyit készülékekre költve elértem volna.
Ezzel együtt én senkit sem akarok ennek a követésére bíztatni, de tudatlannak, tapasztalatlannak, bátortalannak, csórónak, stb. titulálni sem, csak mert másban látja a lehetőséget eljutni a zenei nirvánába.
Több út létezik ehhez, de szerintem egyik sem jobb, vagy könnyebben járhatóbb a másiknál.
Az utóbbi hónapokban jónéhány fórumtársnál jártam, szinte mindegyikük fontos területnek tartja a kábelezés kérdését, viszont ilyen hajmeresztő rendszer/kábelezés arányt, mint amilyen mellett Te kardoskodsz, senkinél sem láttam. Ennek elennére több kiváló hangzású rendszert sikerült meghallgatnom, és nem azért jallottam kiválónak( néha másokkal együtt), mert tapasztalatlan volnék, rossz lenne a fülem, a hallásom, vagy szimplán csak udvarias akartam volna lenni.
Hidd el, nagyon sok kiváló hangú rendszer van a fórumtársaink bírtokában, de abból amiket ide írogatnak, ezt nem lehet leszűrni.
Valószínű a kritikus szintet még nem érted el a kábel próbálgatásokkal, amikor oda érsz, hogy már az sem számít, hogy a kábel ugyanannyiba, vagy akár jóval többe kerül mint egy jobb komponens. Persze szerencse is kell hozzá, mert sokszor belefut az ember, hogy hiába vesz drága kábelt mégsem jut el vele a nirvánába, mert rossz ár/értékarányút választott. Világos , hogy ezt felfogni is nehéz amíg nem tapasztalja meg az ember a saját fülével. És az előbbiekre hivatkozva, ha minden adottnak látszik és mégsem jön a hatás, akkor is érdemes arra gyanakodni amit írtam, hogy rossz volt a választás. A legjobban azt képesek elérni a jó kábelek, hogy nem kell mást csinálnia az agynak, csak befogadni a zenét. Minden magától értetődővé válik és beszippant a zene. És lehet azt gondolni kevesebb pénzért is, hogy meg van az élmény, de ha sikerül mégis összehozni egy legalább 500/db feletti próbát, rájönni hogy hát az olcsóbb az nagyon silány utána már..... (ez az árszint kb, egy megdöbbentően jelentős lépés az olcsóbbak közötti nagynak gondolt/érzett különbségekhez képest.) Ilyen tapasztalatok után az "ésszerűtlen" is válhat ésszerűvé. Szóval akinek a rendszerében jól hallható a kábelek hatása, ne ragadjon bele az olcsóbbak közötti bolyongásba, meg maszek fonogatásba. Ezek csak egy alacsony szintig alkalmasak.... Mindeközben már egész olcsó készülékekkel is átmegy a nagyon jó kábelek hatása. És persze nagyon fontos a power kábelek minősége is. Ott magasabb árszintig érdemes nyújtózkodni.
SM
Neked nem nehéz a komponenseiddel.megegyező áŕú kábeleket használnod.
Ugyan 1x nem voltál hajlandó leírni a rendszered összetevői.De némi sejtésem van.
Azok még hát a még éppen futottak kategória.
Abból az aspektusból kérlek ne ítéld már meg a többieket.
Lovagolsz ezen a kábel témán de pld. nincs egy rendes futóműved..
[/quote]

Nem az a fontos hogy kinek mi van, hanem, hogy szereztem ilyen tapasztalatokat, ssok helyen, sok rendszerben, mások meg még nem. Csak el vannak a "madaraikkal". És akár hiába vannak drága holmik mellé..... :)
Szóval azt elismerem, nekem fontosak a jó kábelek jó hatásai, mert nagyon különleges élmény úgy a zenehallgatás. És nagyon meg is könnyíti azt. Aki nem tapasztalta nem is érti. De szerintem inkább az ilyenek ne ítéljék meg már a magam fajtát.... Tudom ez sokszor nem is ítélkezést jelent, csak hibásan értelmezett önkorlátolásokat. Vannak akik ezen túl lépnek/túl tudnak lépni, vannak akik nem. Gondolj csak a saját powerkábeleiddel megélt tapasztalataidra, vagyba Ds2 után használt (talán) AT740-edre.

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 2477

Hozzászólás Szerző: supravox »

SoundMania írta:
zoli73 írta:
2025.01.14., kedd 20:47
SoundMania írta:
2025.01.14., kedd 18:03
Elhiszem hogy 130-ért listaáras kábel még nem tetszett. Mondjuk használtan kb majd 70 esetleg 60 lesz... A régen belépő szintnek számító kábeleket ma már 30-60 ezrekért kínálják, de amiket már érdemes használni is azokat inkább 120-180 körül. Az igazán jók meg 500 körül kezdődnek. Sajnos.....de a legjobban - mégis azt kell mondanom- azok érik meg.
Ami az új/használt kábelek árait illeti, abban igazad van, kb. ezt a minőséget várhatjuk el tőlük, az adott áron.
Viszont azt oly sokszor kértük már, hogy ezt a készülék árával megegyező, vagy akár azt meg is haladó árú kábel dolgát hagyjuk már, mert ez totál nem életszerű. Rajtad kívül ezt senki sem tolja, de ne hidd, hogy ezért mindenkinél sz@r hang is van, mert nem tesz így, de ezt nem is tudhatod.
Mondom ezt úgy, hogy engem szinte sikerült megdumálnod!
Ugyanis az elmúlt fél évben baromi sokat költöttem kábelekre, inkább le sem írom mennyit, mert még meglincselnek, vagy hívják a diliházat, és már megértettem amikor azt írtad, hogy "ha nem hallottad még jó kábelekkel a rendszered, akkor nem is tudod mire is képes."
Nos én most már tudom, és nem csinálnám vissza, sőt, abban sem vagyok biztos, hogy ezt a javulást, ugyanennyit készülékekre költve elértem volna.
Ezzel együtt én senkit sem akarok ennek a követésére bíztatni, de tudatlannak, tapasztalatlannak, bátortalannak, csórónak, stb. titulálni sem, csak mert másban látja a lehetőséget eljutni a zenei nirvánába.
Több út létezik ehhez, de szerintem egyik sem jobb, vagy könnyebben járhatóbb a másiknál.
Az utóbbi hónapokban jónéhány fórumtársnál jártam, szinte mindegyikük fontos területnek tartja a kábelezés kérdését, viszont ilyen hajmeresztő rendszer/kábelezés arányt, mint amilyen mellett Te kardoskodsz, senkinél sem láttam. Ennek elennére több kiváló hangzású rendszert sikerült meghallgatnom, és nem azért jallottam kiválónak( néha másokkal együtt), mert tapasztalatlan volnék, rossz lenne a fülem, a hallásom, vagy szimplán csak udvarias akartam volna lenni.
Hidd el, nagyon sok kiváló hangú rendszer van a fórumtársaink bírtokában, de abból amiket ide írogatnak, ezt nem lehet leszűrni.
Valószínű a kritikus szintet még nem érted el a kábel próbálgatásokkal, amikor oda érsz, hogy már az sem számít, hogy a kábel ugyanannyiba, vagy akár jóval többe kerül mint egy jobb komponens. Persze szerencse is kell hozzá, mert sokszor belefut az ember, hogy hiába vesz drága kábelt mégsem jut el vele a nirvánába, mert rossz ár/értékarányút választott. Világos , hogy ezt felfogni is nehéz amíg nem tapasztalja meg az ember a saját fülével. És az előbbiekre hivatkozva, ha minden adottnak látszik és mégsem jön a hatás, akkor is érdemes arra gyanakodni amit írtam, hogy rossz volt a választás. A legjobban azt képesek elérni a jó kábelek, hogy nem kell mást csinálnia az agynak, csak befogadni a zenét. Minden magától értetődővé válik és beszippant a zene. És lehet azt gondolni kevesebb pénzért is, hogy meg van az élmény, de ha sikerül mégis összehozni egy legalább 500/db feletti próbát, rájönni hogy hát az olcsóbb az nagyon silány utána már..... (ez az árszint kb, egy megdöbbentően jelentős lépés az olcsóbbak közötti nagynak gondolt/érzett különbségekhez képest.) Ilyen tapasztalatok után az "ésszerűtlen" is válhat ésszerűvé. Szóval akinek a rendszerében jól hallható a kábelek hatása, ne ragadjon bele az olcsóbbak közötti bolyongásba, meg maszek fonogatásba. Ezek csak egy alacsony szintig alkalmasak.... Mindeközben már egész olcsó készülékekkel is átmegy a nagyon jó kábelek hatása. És persze nagyon fontos a power kábelek minősége is. Ott magasabb árszintig érdemes nyújtózkodni.
[/quote]

SM
Neked nem nehéz a komponenseiddel.megegyező áŕú kábeleket használnod.
Ugyan 1x nem voltál hajlandó leírni a rendszered összetevői.De némi sejtésem van.
Azok még hát a még éppen futottak kategória.
Abból az aspektusból kérlek ne ítéld már meg a többieket.
Lovagolsz ezen a kábel témán de pld. nincs egy rendes futóműved..
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Bricasti M1 dac,Core Audio Karuna Ref, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”