Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Autós topik autósoknak

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Értékelés: 8965

Re: Autós topik autósoknak

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

ZolaBA írta:
2025.01.15., szer. 19:46
A chiptuning-os csodák is megérnének egy misét ha már kormolásról van szó.
Sajnos az EU jogalkotás végtelenül képmutató és egyre több a kontraproduktív eleme. Halott már valaki olyat, hogy pl. részecskeszűrő vagy annak cseréje, stb. kapjon adókedzevményt? Nem lenne bonyolult így ösztönözni, csak ehhez gondolkodni kéne.
Németországban volt ilyen. Ha valaki upgradelte (márkaszerviz is csinált ilyet) az autóját egy magasabb besorolású osztályba. Persze ezt itthon NEM fogadta el az NKH. :smile51:
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

ZolaBA
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1723

Hozzászólás Szerző: ZolaBA »

A chiptuning-os csodák is megérnének egy misét ha már kormolásról van szó.
Sajnos az EU jogalkotás végtelenül képmutató és egyre több a kontraproduktív eleme. Halott már valaki olyat, hogy pl. részecskeszűrő vagy annak cseréje, stb. kapjon adókedzevményt? Nem lenne bonyolult így ösztönözni, csak ehhez gondolkodni kéne.
Rövid az élet ... egyél sok palacsintát!

lacee
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1154

Hozzászólás Szerző: lacee »

Lemmy9.1 írta:
2025.01.14., kedd 07:37
nemtomm írta:
2025.01.13., hétf. 20:58

Az új benzines turbós autók is , ugyanúgy szennyezik a környezetet mint a Diesel társaik sajnos csak ezt nem veri senki sem nagydobra… sad.gif
Nem érted a lényeget megint, de sebaj. 30-40 évnyi kikukázott dízel itt van velünk, és még sokáig itt is marad! Nézz körül az utakon hányszor mész ilyen szarok mögött.(gondolom ilyenben ülsz te is) És igen, ezek már a vérlemezkékhez tapadó mérgek, nem a zsebkendőbe fújhatók. És még mindig hányják ki őket, 30 évig szívni kell. Lehet, hogy egy új vasnak még működnek a szűrőalkatrészei, befecskendezői, adalékolója, DPF stb. de csak idő kérdése, hogy elkopjon és ezek is idejetmúltak és ártalmasak legyenek. Én a plug-in rendszert egy jó középútnak tartom, az elektromos is szerintem rendben van, no meg az üzemanyagcella. Mire ez utóbbi elterjed, az itt okoskodók már mind a föld alatt lesznek.
Kisebb (szegényebb)városokban télen már szinte sétálni sem lehet mert biztos jön egy ilyen dízel 18+korral ami egy utcán át húzza maga után a mocskot,Te meg szívod és köpködsz….út mellett kerékpározva meg még jobb! Szívjad-dögölj meg,nem számít csak guruljon.Az autó már nem működik rendesen,de pénzt azt nem költenek rá.Elromlik akkor ellöki valahol,veszi a másik párszázezres xart.Ha nem lennének a céges autó vásárlások akkor talán 20+ lenne az autók átlagéletkora..Műszakin ezen szennyező példányokat ki kellene kukázni! ,,jól működik a rendszer…”

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 533

Hozzászólás Szerző: Snipi »

Nekem óriási fenntartásaim vannak az elektromos autókkal kapcsolatban. Nem magukkal az autókkal, hanem a "körítéssel". MI lesz majd azzal a rengeteg millió-milliárd használt akkumulátorral? Akárcsak az elhasznált nukleáris fűtőelemekkel. És ne mondja nekem senki, hogy majd építenek nekik jó mély tároló barlangokat mert nem fognak. És hogy miért nem? Mert az pénzbe kerül, és mindenki le fogja (mint ahogy most is) ...-ni, hogy mi lesz 50-100 év múlva. Hiszen MI addigra úgyis feldobjuk a pacskert ...

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor

Lemmy9.1 írta:
2025.01.14., kedd 07:37

Nem érted a lényeget megint, de sebaj. 30-40 évnyi kikukázott dízel itt van velünk, és még sokáig itt is marad! Nézz körül az utakon hányszor mész ilyen szarok mögött.(gondolom ilyenben ülsz te is) És igen, ezek már a vérlemezkékhez tapadó mérgek, nem a zsebkendőbe fújhatók. És még mindig hányják ki őket, 30 évig szívni kell. Lehet, hogy egy új vasnak még működnek a szűrőalkatrészei, befecskendezői, adalékolója, DPF stb. de csak idő kérdése, hogy elkopjon és ezek is idejetmúltak és ártalmasak legyenek. Én a plug-in rendszert egy jó középútnak tartom, az elektromos is szerintem rendben van, no meg az üzemanyagcella. Mire ez utóbbi elterjed, az itt okoskodók már mind a föld alatt lesznek.
Van itt 30-40 év alatt kikukázott benzines is, ami több olajat fogyaszt, mint üzemanyagot. A katalizátorokat már rég kivágták belőle, mert a széttört katalizátor befojtotta a motort és nem ment az autó.
A lényeg szerintem azon van, hogy amíg normásain, előírás szerint üzemelnek ezek az autók, addig használjuk őket. Ebben a legnagyobb hibát én az NKH rendszerében látom. A mutyizós vizsgaállomások tehetnek erről leginkább. Rég ki kellett volna kukáztatni ezeket az autókat. NA persze, ha beépítesz egy 2M forintos Bilstein futóművet egy autóba, vagy teszel rá egy AP fékrendszert szintén több milláért, akkor azt azonnal kivágják, örülhetsz, ha le nem bilincselnek azonnal. :D

Ui.: A személyeskédet hagyd szerintem. Nem elegáns vitakultúra. ;)

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor

Lemmy9.1 írta:
2025.01.14., kedd 05:52
Mennyi egy ilyen vas ha valaki megveszi? 20 - 25milla? És a fogyasztás a prioritás? Na erről beszélek. Aki majmot tart, legyen pénze banánra is.
Mindenki úgy spórol, ahogy tud. :D

Lemmy9.1
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 740

Hozzászólás Szerző: Lemmy9.1 »

nemtomm írta:

Az új benzines turbós autók is , ugyanúgy szennyezik a környezetet mint a Diesel társaik sajnos csak ezt nem veri senki sem nagydobra… sad.gif
Szerintem!

Lemmy9.1
Törzsvendég
Törzsvendég

Mennyi egy ilyen vas ha valaki megveszi? 20 - 25milla? És a fogyasztás a prioritás? Na erről beszélek. Aki majmot tart, legyen pénze banánra is.
Szerintem!

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor

Megyer írta:
2025.01.13., hétf. 17:15
Nem a gyártók tehetnek... bravo.gif :fekverohog:
Akkor kicsoda? A vásárló, aki megveszi/használja?
Demagóg duma.
Emlékszem kb. a 2000-es évek elejétől kezdték szépen letolni az emberek torkán a dízelt, mint világmegválltó technológiát. Igazából csak keveselték a gyártók a profitot és csak többet szerettek volna. A dízelt meg kellett volna hagyni a szállítmányozási/hajózási iparnak és nem lett volna szabad kezébe adni jóskának pistának.
Igazából célhoz az eszközt. Én egy ideje, egy diesel Arteon céges autót hajtok. Azért az, hogy 5 személlyel, megpakolva 160 km/h-val egy tankkal 1000 km-t tudok megtenni az nem annyira sz@r. Szóval annak is megvan a helye, csak ne az ingázó urbánusoknak adjuk el, mert nem arra való.

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor

nemtomm írta:

Való igaz, az újabb benzinesekben is van gpf.
A sötétzöld része az eu-nak teljesen ellentétes és érthetetlen lépésekkel valójában az ellenkezőjét váltja ki annak, mint, amit szeretnének. Dehát a politikusokat pár évente leváltják, így senkit sem érdekel, csak a hangzatos, a választóknak megígért maszlagokat próbálják letolni a gyártók torkán időről időre.

Az, hogy a hajók, repülők, vonatok stb. mennyit szennyeznek, az senkit sem érdekel. Azzal nem lehet választást nyerni, mert a temu-ról rendelni kell! Azt engedni kell, ezzel pedig már megint a kínai ipart erősítjük. A 12-16 éves kis kínai gyerekek majd a kátrányt hányó hajón megvarrnak mindent, adót nem fizetnek, mert minek, nemzetközi vizeken dolgoznak. Európában általában számla nélkül eladnak úgy is mindent, szóval lokálisan sem adóznak, nemhogy vámot nem fizetnek, vagy elcsalnak. De mindegy is. Ez itt erősen OFF, nem folytatom tovább. A világ a saját csapdájába esett. Kína meg röhög a markába!

Ne legyenek illúzióink! Kína ha kell erővel lenyomja a kínai autók árait! Ha kell bukóval árulja, amíg kivéreztet mindenkit. Aztán meg már úgy sem lesz más, szép profittal megveheti mindenki a kínai szutykot. Aztán lehet fancsalogni, hogy régen minden jobb volt…

nemtomm
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 932

Hozzászólás Szerző: nemtomm »

mike-rame írta:
2025.01.13., hétf. 18:04
ELEX írta:
2025.01.13., hétf. 14:15
Sok igazságod van, de erről nem a gyártók tehetnek, nem is a dízel technológia. Egy mai dízel káros anyag kibocsátása már alig mérhető. ... Mi meg szívjuk a kormot és a gázt.

Mielőtt dízel pártinak gondolnál, 2 millió+ levezetett km alatt, 50 éves jogosítvánnyal a zsebemben, egyetlen dízel autóm sem volt - nem is lesz. Elektromos majd akkor, ha 2 perc alatt fel tudok tölteni 700-900 km-re elegendő energiát.

Ezen a helyzeten nem a Kína imádás fog segíteni. Ezeknek az embereknek sem kínai, sem semmi más gyártású új autóra nem fog telni, de még fiatal, keveset futottra sem.

A szent grállal nem értek egyet, mert az emberiség történelmének legkártékonyabb ideológiája. Nagyon szűk a határ közte és a káosz, anarchia között, amit most már szenvedünk közösen az EU-ban.
A "szakértők" azt mondják, hogy régen a dízelfüst is egészségesebb volt, mert olyan szemcseméretű kormot tartalmazott, amit megfogott a tűdőnyálkahártya. A mai "alig kibocsátó" technológia pedig olyan finomszemcsés karcinogénekkel telített, amit átereszt a nyálkahártya és közvetlenül a véráramba kerül. Tehát a kevesebb itt is lehet több, avagy nem a büdösebb a károsabb.
"Az igazi barát szemből támad."

mike-rame
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 684

Hozzászólás Szerző: mike-rame »

ELEX írta:
2025.01.13., hétf. 14:15
Sok igazságod van, de erről nem a gyártók tehetnek, nem is a dízel technológia. Egy mai dízel káros anyag kibocsátása már alig mérhető. De ezt a hozzáértők majd kifejtik, ha akarják.
A baj ott van, hogy aki nyugatról behoz egy 3-500000 km-t futott dízelt, az azért teszi, mert nincs pénze sem újra, sem fiatalabb, jobb állapotú, kevesebbet futottra.
Behozza, hajtja, kinyomja a lelkét is, ameddig megy. Ezeket nem lehet már karban tartani, mert a szervizköltség az autó árának a többszöröse is lehet. Így elmarad a szerviz, karbantartás.... Mi meg szívjuk a kormot és a gázt.

Mielőtt dízel pártinak gondolnál, 2 millió+ levezetett km alatt, 50 éves jogosítvánnyal a zsebemben, egyetlen dízel autóm sem volt - nem is lesz. Elektromos majd akkor, ha 2 perc alatt fel tudok tölteni 700-900 km-re elegendő energiát.

Ezen a helyzeten nem a Kína imádás fog segíteni. Ezeknek az embereknek sem kínai, sem semmi más gyártású új autóra nem fog telni, de még fiatal, keveset futottra sem.

A szent grállal nem értek egyet, mert az emberiség történelmének legkártékonyabb ideológiája. Nagyon szűk a határ közte és a káosz, anarchia között, amit most már szenvedünk közösen az EU-ban.
A "szakértők" azt mondják, hogy régen a dízelfüst is egészségesebb volt, mert olyan szemcseméretű kormot tartalmazott, amit megfogott a tűdőnyálkahártya. A mai "alig kibocsátó" technológia pedig olyan finomszemcsés karcinogénekkel telített, amit átereszt a nyálkahártya és közvetlenül a véráramba kerül. Tehát a kevesebb itt is lehet több, avagy nem a büdösebb a károsabb.
A "nem telés sem újra, fiatalra, használtra" egy létező EU-s direktíva. A folyamatosan szigorodó kibocsátási normák teljesítése úgy is elérhető és kívánatos ha széles tömegeket "kiáraztatnak" az egyéni közúti közlekedés lehetőségéből. Ez a fajta közlekedési forma kiváltsággá fog válni. Lesz hozzá instant ideológia is. A járulékfizető emberi erőforrások részére elérhetőek lesznek a tömegközlekedés, jármű megosztás és a "15 perces városok" koncepciója.
"Áldozat nélkül nincs veszteség"

Lemmy9.1
Törzsvendég
Törzsvendég

Már gyerekként is útáltam a kétüteműek bűzét. Lehet az a kályha bármilyen modern, ha odalép jön a fekete pamacs. Bocs ha nem jött át, de a szent grál, természetesen cinikusan írtam, ismertek nagyjából merre hogyan állok. :D A legpusztítóbb ideológia szerintem is, amit említettem.
Szerintem!

Megyer
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 29

Hozzászólás Szerző: Megyer »

Nem a gyártók tehetnek... bravo.gif :fekverohog:
Akkor kicsoda? A vásárló, aki megveszi/használja?
Demagóg duma.
Emlékszem kb. a 2000-es évek elejétől kezdték szépen letolni az emberek torkán a dízelt, mint világmegválltó technológiát. Igazából csak keveselték a gyártók a profitot és csak többet szerettek volna. A dízelt meg kellett volna hagyni a szállítmányozási/hajózási iparnak és nem lett volna szabad kezébe adni jóskának pistának.

ELEX
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 756

Hozzászólás Szerző: ELEX »

Lemmy9.1 írta:
2025.01.13., hétf. 13:51
...... Szívből útálom az autógyártókat akik ezt a gázolajos koncepciót tolták/ják, mint írtam börtönben a helyük. .....
Sok igazságod van, de erről nem a gyártók tehetnek, nem is a dízel technológia. Egy mai dízel káros anyag kibocsátása már alig mérhető. De ezt a hozzáértők majd kifejtik, ha akarják.
A baj ott van, hogy aki nyugatról behoz egy 3-500000 km-t futott dízelt, az azért teszi, mert nincs pénze sem újra, sem fiatalabb, jobb állapotú, kevesebbet futottra.
Behozza, hajtja, kinyomja a lelkét is, ameddig megy. Ezeket nem lehet már karban tartani, mert a szervizköltség az autó árának a többszöröse is lehet. Így elmarad a szerviz, karbantartás.... Mi meg szívjuk a kormot és a gázt.

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég

Lemmy : tök igazad van.
Szerintem is k..va büdösek. Még arra lennék kíváncsi, hogy hogyan vélekednél, ha most is a sok kétütemű Trabant meg Wartburg sz@rná-fo..ná ki azt a sok mocskot magukból amit a 60,70,80-as években ideraktak.
Amúgy vicc : Mi a négyütemű Trabant (Wartburg) másik neve?
Honecker utolsó bosszúja. :D

Lemmy9.1
Törzsvendég
Törzsvendég

Ha már megszólítottak az értékelésben, a lekivilágom miatt aggódva, akkor kifejtem a véleményem, utána lehet kitiltani. A lekivilágom attól olyan amilyen, (amúgy boldog és kiegyensúlyozott) :D mert a gyermekemet és a családomat napi szinten bűzös dízel szutykok mérgezik. Nem telik el nap, hogy ne menne elöttem egy dízeles humanoid, amitől meg lehet dögleni, vagy a bolt elött ne járatná a sz@rját amíg a családtag bevásárol. Nem győzök szellőztetni, mert csavarja az orrom, egyből anyázok, de hiába úgyis jön a következő egyed. A magyarországon futó német (európai) autók amiket a kuka mellől hoztak el dögevőinknek, szvsz 80%-a kályha. Más ember nyomorult gondolkodása ne legyen hatással az életünkre. Egy Tdi guberáló köztársaság vagyunk, a magyarázatuk pedig bicskanyitogató. (jóul fogyaszt, joul megy) Szívből útálom az autógyártókat akik ezt a gázolajos koncepciót tolták/ják, mint írtam börtönben a helyük. Itt is biztos betalál a véleményem, lehet rágcsálni és ítélkezni, meg megsértődve kommentelni, meg jujjkodni, hogy ez egy mekkora paraszt. Ebben a témában nem ismerek tréfát, bárkit megbántok ha kell, tehát ez a vesszőparipám tessék elfogadni, hiszen a liberalizmus a jövő szent grálja. :D Uff.
Szerintem!

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 5993

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

Vinkler írta:
2025.01.13., hétf. 11:40
Sajnos hiába kongatták a vészharangot az autószerető emberek, szakemberek, újságírók, a gőgös német felső vezetés egyáltalán nem foglalkozott velük. Most, hogy kialakulóban van a para, még most sem tesznek semmilyen komoly lépést és úgy látom, hogy még most is csak teszegetnek.
...és ez nem csak az autóiparra, hanem pl. a gyártástechnológiákra is igaz. Azt hitték, 1000 évig ülhetnek a babérjaikon, közben pedig a világ előrelépett. És még mosti si csak "teszegetnek", ahogy Te is írtad, de amúgy ugyanaz a nehézkes, bürokratikus, "mi úgyis mindent jobban tudunk" stílus folyik tovább. Ami nem kedvező az olyannyira szükséges technológiai innovációknak.

Szerény véleményem szerint a kínaiak a Tesla mellett is elhúznak. Amerika, a kapitalizmus és szabadpiac volt bástyája védővámokat vet be ellenük, Európa követi... de ez a struccpolitika szerintem csak elmélyíti a válságot.

Nekünk meg az a bajunk, hogy a gazdaságunknak óriási a kitettsége a német és amerikai gazdaság irányába. Függünk tőlük. Főleg a németektől. Tehát amit Lemmy úgy óhajt, az sajnos nem lesz jó nekünk, nagyon nem lesz jó.
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég

Vinkler írta:
2025.01.13., hétf. 11:40
Amerika köszöni, Ő elvan már a maga tizedére zsugorodott autóiparával.
Pedig hifi ide, highend oda, egy 392-es Hemi motor hangjánál nincs szebb zene! :D

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor

Aszpirin írta:
2025.01.13., hétf. 11:27
A német gazdaság sajnos eléggé botladozik, és velük a német autógyártók is. A gond ott van, hogy ezek már most top-adózók nálunk is, ezért ha Lemmy kívánsága teljesül, igen nagy bajban leszünk, ezt garantálom. Márpedig van esély rá, nem is kicsi.
De majd az akkumulátorgyárak, meg a kínai autógíárak átveszik a szerepüket, jófajta kínai vendégmunkásokkal, éljen hát Kína :D

Ha valaki tátott szemmel jár, akkor azt is látja, hogy kamionok, buszok, hajók, stb is még mindig a foschtalicska dízel technológiát használják, tehát le velük!
Sajnos hiába kongatták a vészharangot az autószerető emberek, szakemberek, újságírók, a gőgös német felső vezetés egyáltalán nem foglalkozott velük. Most, hogy kialakulóban van a para, még most sem tesznek semmilyen komoly lépést és úgy látom, hogy még most is csak teszegetnek. De nincs ezzel másképpen Japán, vagy Korea sem. Amerika köszöni, Ő elvan már a maga tizedére zsugorodott autóiparával.

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 5993

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

A német gazdaság sajnos eléggé botladozik, és velük a német autógyártók is. A gond ott van, hogy ezek már most top-adózók nálunk is, ezért ha Lemmy kívánsága teljesül, igen nagy bajban leszünk, ezt garantálom. Márpedig van esély rá, nem is kicsi.
De majd az akkumulátorgyárak, meg a kínai autógíárak átveszik a szerepüket, jófajta kínai vendégmunkásokkal, éljen hát Kína :D

Ha valaki tátott szemmel jár, akkor azt is látja, hogy kamionok, buszok, hajók, stb is még mindig a foschtalicska dízel technológiát használják, tehát le velük!
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor

Lemmy9.1 írta:
2025.01.12., vas. 21:00
Érdemes egy-két videót megnézni a Youtubeon a kínai verdákról, hol, merre tartanak. Tarolni fognak, és nem csak az autókkal, hanem a motorokkal is. Imádkozom, hogy az európai foschalmazoknak vége legyen. :D Főbűnösök az ártásban.
Szomorú, hogy kiokádtak milliónyi dízel szutykot, amik még évtizedekig itt fognak belehányni a tüdőnkbe. Megbocsáthatatlan. Remélem tönkremegy az összes Tdi stb. gyártó és felsózzák a gyáraik helyét. Hajrá Kína!
Micsoda vágyakozás. :D

Lemmy9.1
Törzsvendég
Törzsvendég

Érdemes egy-két videót megnézni a Youtubeon a kínai verdákról, hol, merre tartanak. Tarolni fognak, és nem csak az autókkal, hanem a motorokkal is. Imádkozom, hogy az európai foschalmazoknak vége legyen. :D Főbűnösök az ártásban.
Szomorú, hogy kiokádtak milliónyi dízel szutykot, amik még évtizedekig itt fognak belehányni a tüdőnkbe. Megbocsáthatatlan. Remélem tönkremegy az összes Tdi stb. gyártó és felsózzák a gyáraik helyét. Hajrá Kína!
Szerintem!

stx
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 456
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: stx »

Vinkler írta:
2025.01.12., vas. 14:44
Vasárnapi olvasnivaló. Imádom! ;peace;

.
IMG_4597.jpeg
Amilyen sötét felhők vannak, néhány éve van a jelenlegi legendás VW komszernek...

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor

Vasárnapi olvasnivaló. Imádom! ;peace;

.
IMG_4597.jpeg

Válasz küldése