Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kábelezzünk

Voyager
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2103

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Voyager »

akvapark írta:
2025.01.07., kedd 10:40
Kérdésem: A kábelek tényleg "passzív" elemek? gondolkodik.gif
Bár a kábel vagy vezeték aktív komponensek hiányában továbbra is "passzív elemnek" tekinthető, az elektromos, mechanikai szempontok révén a rendszerhangzásra gyakorolt hatása lényegesen túlmutat egy egyszerű vezető passzív funkcióján.

Korábban már beszéltük ezt a témát és nagyjából ide lyukadtunk ki.
„A világban a csodák a legapróbb rezdülésekben rejtik maguk táncát.”

akvapark
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1356

Hozzászólás Szerző: akvapark »

Kérdésem: A kábelek tényleg "passzív" elemek? gondolkodik.gif
>>Egy nemzetnél sem vagyunk alábbvalók<

wasiliy888
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 114

Hozzászólás Szerző: wasiliy888 »

Voyager írta:
2025.01.07., kedd 10:04
tunerman írta:
2025.01.07., kedd 09:56
Összegezve - az aktív elemek hangzásbeli eltérése szerintem lényegesen nagyobb lehet, mint az őket összekötő passzív elemeké (vezetékek, csatlakozók).
TJ.
Erről, vagy csaknem ugyanezen témáról volt szó egy-két hónappal ezelőtt - ha jól emlékszem az erősítő topicban -, és mivel szép számmal vannak, vagy legalábbis növekvő a számuk, akiknél a kábelezés felé billen a mérleg nyelve (kábelek ára az aktív elemekhez viszonyítva), azt gondolom, hogy a fenti megállapítás nem helyes. Nem hinném, hogy mindannyian őrültek, vagy nem szavahihetőek. Számomra ez azt mutatja, hogy valamit nem tudunk, vagy nem jól.

Lehetséges, hogy a kábelezés sokkal fontosabb egy hifi rendszerben, mint ahogyan azt eddig megítéltük, nem egy szükséges rossz.
Dynavox X4000
ValhallA Raindrops(SRC/PWR/DAC), CuAg-SS mk8/3(SRC)
2xTPlinkMC200(optika)-HydraSwitch+MStáp-WWstarl.8-Laptop-Core Audio PC 2015 (Win10/FidelizerPro/Tidal/Roon)-ValhallA AgPtRXFv2usb-Audio-GD M11-ValhallA CuAgSS ic-LZ5 Aquincum-Qed Sign. Rev.-DIY 2WVB20Lmk2

Voyager
V.I.P.
V.I.P.

tunerman írta:
2025.01.07., kedd 09:56
Összegezve - az aktív elemek hangzásbeli eltérése szerintem lényegesen nagyobb lehet, mint az őket összekötő passzív elemeké (vezetékek, csatlakozók).
TJ.
Pontosan!
:smile32:

tunerman
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2736

Hozzászólás Szerző: tunerman »

Voyager írta:
2025.01.06., hétf. 19:49
Rock60 írta:
2025.01.06., hétf. 19:39
Voyager írta:
2025.01.06., hétf. 19:13

Kiemelem azt a részt, amit valószínűleg figyelmen kívül hagytál, ezért érthetted félre.

A szöveg többi része pedig arról szól, hogy az átlag hifis gyakran inkább a megjelenésre és mások elkápráztatására koncentrál, akár a kábelek kinézetével is, mintsem a hangminőségre.
Nem hagytam figyelmen kívűl, hiszen arra reagáltam.
" Ez most valami vicc ? Annak elmegy."

Azt is értettem.
Arra válaszoltam, hogy speciál emgem a frász kitőr a feleslegesen vastag, feleslegesen csilivili kábelektől.
Nem vicc.

Én még sohasem láttam igazán meggyőző bizonyítékot arra, hogy ésszerű határokon belül a hangsugárzó kábelek jelentősen eltérnek egymástól hangzásban.

Ha láttál már ilyen bizonyítékot, akkor oszd meg velem kérlek.

Rossz a gondolkodás íránya, mert:
1. Nincs két egyforma, azonos hangzású kiadvány, mindegyik aktuálisan máshol, más kiadónál és másképpen készülhetett
2. Nincs két teljesen, 100%-osan egyforma műsorforrás a gyártók választékában
3. Nincs két azonos hangzású hangszóró rendszer, a különböző megoldások miatt.

Tehát leginkább a kábelek "információ áteresztő" képességeikről beszélhetnénk - mennyit tudnak megmutatni a soha sem egyforma műsorforrások és lejátszó rendszerek ELTÉRÉSEIRŐL.
TJ.
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: Münchhausen drive V-FET SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther Acousta 115/P6/7M, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-X MK3

wasiliy888
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 114

Hozzászólás Szerző: wasiliy888 »

Nehéz megmondani, kinek mi az ésszerű. Nekem a jelenlegi hsz kábelem 11e Ft/m, a 3400 Ft/m elődjéhez képest sokkal jobban szól.

Mindkettő ezüstözött (ez a kitétel, az ezüst tartalmú ónnal futtatott valójában, azt hiszem), sok szálból álló, sodrott. A jelenlegi krimpelt fém banán dugókkal, a régi csavarozottakkal volt a végein.
Dynavox X4000
ValhallA Raindrops(SRC/PWR/DAC), CuAg-SS mk8/3(SRC)
2xTPlinkMC200(optika)-HydraSwitch+MStáp-WWstarl.8-Laptop-Core Audio PC 2015 (Win10/FidelizerPro/Tidal/Roon)-ValhallA AgPtRXFv2usb-Audio-GD M11-ValhallA CuAgSS ic-LZ5 Aquincum-Qed Sign. Rev.-DIY 2WVB20Lmk2

Rock60
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 1328

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

Voyager írta:

Nem vicc.
Én még sohasem láttam igazán meggyőző bizonyítékot arra, hogy ésszerű határokon belül a hangsugárzó kábelek jelentősen eltérnek egymástól hangzásban.

Nyilván nincsen ilyen bizonyíték.
Ennek elvárása, vagy számonkérése a VICC.

Erre gondoltam.

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1188

Hozzászólás Szerző: SoundMania »

Voyager írta:
2025.01.06., hétf. 21:52
SoundMania írta:
2025.01.06., hétf. 21:45
Voyager írta:
2025.01.06., hétf. 21:16

Nagyszerű! Pontosan ezt jelenti az ésszerűtlen azaz, hogy nem hasonlítunk össze egy 4TC egy 8TC-vel és főleg nem egy AN-el.

Érdekes, hogy felhoztad a Kimber-t, mert nekem 8TC és 12TC is volt, de egyáltalán nem maradtak jó emlékeim róluk. Valószínűleg nem volt az akkori rendszerembe megfelelő.

De egyébként igazad van, mert az 'ésszerű' önmagában valóban szubjektív kijelentés.
Ez most akkor mit jelent? Van jelentős különbség vagy nincs?
Szerintem akkor ésszerű az összehasonlítás, ha azonos árkategóriajú, esetleg hasonló szerkezetű-kivitelű kábeleket hasonlítunk össze (ide akartam kilyukadni).

Elfogadom, ha más nem így látja.
Igen, 2 db azonos típusú és hosszúságú, egyformán bejáratott, azonos csatlakozókkal szerelt pl Kimber 8tc között valóban nem fogsz hallani eltérést. :)
Jó szórakozást hozzá! :)

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3460

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

Csupasz kábel befogásra én ezt használom. A bofogója egyáltalán nem nyírja a kábelt, még sodrást is együtt tartja. Nálam tiszta ezüst (Siltech) a befogandó vezeték, és a banán aljzat belső oldalán is ezüsttel megyek tovább. Tehát az erintkezés végig ezüst. Belső oldal is csavaros rögzítésű, habár ott ügyeskedni kell, mert a csavar nagyon vékony. De lehet forrasztani is.
https://www.aeco.tw/products/abi-0611s

Voyager
V.I.P.
V.I.P.

SoundMania írta:
2025.01.06., hétf. 21:45
Voyager írta:
SoundMania írta:
2025.01.06., hétf. 21:01
Ez hogy ésszerű határok, elég megfoghatatlan. De szerintem elég jól hallható és eldönthető már pl Kimber 4tc és 8tc közötti különbség is. Vagy ezekhez képest egy AN B.
Viszont amikor bekerült egy ANSpx akkor már az sem tünt ésszerűtlennek a javuláshoz képest.
Nagyszerű! Pontosan ezt jelenti az ésszerűtlen azaz, hogy nem hasonlítunk össze egy 4TC egy 8TC-vel és főleg nem egy AN-el.

Érdekes, hogy felhoztad a Kimber-t, mert nekem 8TC és 12TC is volt, de egyáltalán nem maradtak jó emlékeim róluk. Valószínűleg nem volt az akkori rendszerembe megfelelő.

De egyébként igazad van, mert az 'ésszerű' önmagában valóban szubjektív kijelentés.
Ez most akkor mit jelent? Van jelentős különbség vagy nincs?
Szerintem akkor ésszerű az összehasonlítás, ha azonos árkategóriajú, esetleg hasonló szerkezetű-kivitelű kábeleket hasonlítunk össze ugyanazon rendszerben (ide akartam kilyukadni).

Elfogadom, ha más nem így látja.
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára Voyager 2025.01.06., hétf. 22:05-kor.

Voyager
V.I.P.
V.I.P.

fülelek írta:
2025.01.06., hétf. 21:29
Amikor beszorítod a csupaszított kábelt a csatlakozóba, akkor a csatlakozók túlnyomó többségénél nyírod a kábelt, a szálak között egyenetlen feszültségek keletkeznek, a bevonat sérül, az oxidáció azonnal elkezdődik...
Kipróbálhatjuk majd a kábeleddel azt, hogy elsőkörben meghallgatjuk a csatlakozókkal, aztán jól levágjuk róla? :)

Kíváncsi lennék rá hányan vennék észre és melyiknek a javára főleg, hogy dugók nélkül "azonnal" :D oxidálódna a közvetlen beszorítás alatt.

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

Voyager írta:
SoundMania írta:
Voyager írta:

Nem vicc.

Ez hogy ésszerű határok, elég megfoghatatlan. De szerintem elég jól hallható és eldönthető már pl Kimber 4tc és 8tc közötti különbség is. Vagy ezekhez képest egy AN B.
Viszont amikor bekerült egy ANSpx akkor már az sem tünt ésszerűtlennek a javuláshoz képest.

Ez most akkor mit jelent? Van jelentős különbség vagy nincs? bravo.gif

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5133

Hozzászólás Szerző: fülelek »

Amikor beszorítod a csupaszított kábelt a csatlakozóba, akkor a csatlakozók túlnyomó többségénél nyírod a kábelt, a szálak között egyenetlen feszültségek keletkeznek, a bevonat sérül, az oxidáció azonnal elkezdődik. A csupasz kábelt is fogadó terminálok nagy része vaskos fém darab, sárgaréz vagy foszforbronz, ha tiszta réz, akkor meg igen sérülékeny, a tellurium-réz ötvözet talán a legjobb (mindössze 1% tellúrium, ettől a keménység és megmunkálhatóság jelentősen javul a tiszta rézhez képest) Takarításkor csak célszerű a hangsugárzónál bontani a kábelt, különben elég nehézkes a porszívózás, feltörlés, stb.
A Z banán tényleg elég jó csati és nem csak az árához képest, berillium-réz ötvözet, bár szerintem van rajta pár mikron nikkel is az aranyozás alatt, a direkt aranyozás nem férne bele ebbe az árba. Lehet, hogy az ezüst bevonatú kivitel ezért tetszik nekem egy kicsit jobban.
Aki mégis marad a szorítós kivitel mellett, használjon olyan csatlakozót, ahol egy tolólap szorítja a kábelt elfordulás nélkül, akkor szinte semennyire nem nyíródik a vezeték. pl. ETI cablepod https://www.vhaudio.com/cablepod.html?s ... vDC_JU8OQ5

Voyager
V.I.P.
V.I.P.

SoundMania írta:
Voyager írta:
Rock60 írta:
Azt is értettem.
Arra válaszoltam, hogy speciál emgem a frász kitőr a feleslegesen vastag, feleslegesen csilivili kábelektől.
Nem vicc.

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

Voyager írta:
Rock60 írta:
Voyager írta:

Kiemelem azt a részt, amit valószínűleg figyelmen kívül hagytál, ezért érthetted félre.

A szöveg többi része pedig arról szól, hogy az átlag hifis gyakran inkább a megjelenésre és mások elkápráztatására koncentrál, akár a kábelek kinézetével is, mintsem a hangminőségre.

Azt is értettem.
Nem vicc.

Voyager
V.I.P.
V.I.P.

supravox írta:
2025.01.06., hétf. 20:12
fülelek írta:
2025.01.06., hétf. 18:31
A dugóhoz kapcsolódó kábelt nem célszerű vékonyan forrasztani, mert mechanikailag is van feladata, meg kell tartania a kábelt.
Ha van rá ingerencia, adok egy szett Canare DIY kábelt, vessétek össze néhányan (≥3) Rudibácsi óriásnyuvasztó hangszóródrótjával és számoljatok be itt vagy a találkozók topikban. Én nem veszek részt a meghallgatáson, csak a kábelt adom, és némi lebonyolítási tanácsot, hogy korrekt legyen az összehasonlítás.
Nos?
Zoli!
Tudom,hogy Te ellene vagy a csupasz kábel megoldásnak.
De az szted nem nagyobb probléma,hogy még 2 anyag bekerül a képletbe?
A csati és a forraszanyag.
Azok anyagminősége és a szerelés kivitelezése.
Ez nekem túl sok bizonytalan tényező.
Nyílván lehet kisérletezni mert az időn kívül mást nem veszít az emberfia.
De Voyager...vagy TcTronic megosztotta az ilyen irányú tapasztalatát.
Bocsi nem emlékszem melyikőtök volt...
Igen. Soha nem szerelek csatlakozót a méterre vásárolt kábelekre, pedig szépen és szakszerűen tudok forrasztani vagy krimpelni. Számomra ennek nincs hátránya, még az sem, hogy nehezebb így a kapcsolat bontása. Nem szoktam gyakran ki-be dugdosni a kábeleket, és/mert szerintem jobb is, ha a kialakított kontakt – például beszorítással – sokáig fennmarad. A terminálokba történő beszorítást is lehet igényesen és szakszerűen elvégezni, ami szerintem semmivel sem rosszabb, mint ugyanezt csatlakozóval elkövetni.

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 2485

Hozzászólás Szerző: supravox »

Amúgy egyre jobban tetszik ez a drót.
Tök természetesen,testesen de transzparensen elpöcörög itt a háttérben.
Jutyubról😀😀
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Bricasti M1 dac,Core Audio Karuna Ref, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 2485

Hozzászólás Szerző: supravox »

fülelek írta:
A dugóhoz kapcsolódó kábelt nem célszerű vékonyan forrasztani, mert mechanikailag is van feladata, meg kell tartania a kábelt.
Ha van rá ingerencia, adok egy szett Canare DIY kábelt, vessétek össze néhányan (≥3) Rudibácsi óriásnyuvasztó hangszóródrótjával és számoljatok be itt vagy a találkozók topikban. Én nem veszek részt a meghallgatáson, csak a kábelt adom, és némi lebonyolítási tanácsot, hogy korrekt legyen az összehasonlítás.
Nos?
Zoli!
Tudom,hogy Te ellene vagy a csupasz kábel megoldásnak.
De az szted nem nagyobb probléma,hogy még 2 anyag bekerül a képletbe?
A csati és a forraszanyag.
Azok anyagminősége és a szerelés kivitelezése.
Ez nekem túl sok bizonytalan tényező.
Nyílván lehet kisérletezni mert az időn kívül mást nem veszít az emberfia.
De Voyager...vagy TcTronic megosztotta az ilyen irányú tapasztalatát.
Bocsi nem emlékszem melyikőtök volt...
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Bricasti M1 dac,Core Audio Karuna Ref, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok

Voyager
V.I.P.
V.I.P.

Alex_Aston írta:
2025.01.06., hétf. 19:50
fülelek írta:
.... Én nem veszek részt a meghallgatáson, csak a kábelt adom, és némi lebonyolítási tanácsot, hogy korrekt legyen az összehasonlítás.
Nos?
Szívesen biztositom a helyszínt, ha tesztelésre alkalmasnak ítélik a jelentkezők a körülményeket.
Nagylelkű felajánlás. :smile53:
Pálinkára ne legyen... :)

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3277

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

fülelek írta:
.... Én nem veszek részt a meghallgatáson, csak a kábelt adom, és némi lebonyolítási tanácsot, hogy korrekt legyen az összehasonlítás.
Nos?
Szívesen biztosítom a helyszínt, ha tesztelésre alkalmasnak ítélik a jelentkezők a körülményeket.
Csak a Marantz! :-D

Voyager
V.I.P.
V.I.P.

Rock60 írta:
Voyager írta:
Voyager írta:
2025.01.06., hétf. 15:18

Na jó, barátaim (szarkasztikus vagy humoros nyitás), ésszerű határokon belül a hangfalkábelekről sosem bizonyították igazán, hogy jelentősen eltérnének egymástól hangzásban...

Azt is értettem.
Nem vicc.

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Voyager 2025.01.06., hétf. 19:50-kor.

Rock60
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 1328

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

Voyager írta:
Voyager írta:

Na jó, barátaim (szarkasztikus vagy humoros nyitás), ésszerű határokon belül a hangfalkábelekről sosem bizonyították igazán, hogy jelentősen eltérnének egymástól hangzásban...

Nem hagytam figyelmen kívül, hiszen arra reagáltam.

Azt is értettem.
Arra válaszoltam, hogy speciál engem a frász kitör a feleslegesen vastag, feleslegesen csilivili kábelektől.

Voyager
V.I.P.
V.I.P.

Rock60 írta:
2025.01.06., hétf. 17:23
Voyager írta:

Ez a kedvenc részem, amivel csaknem teljes mértékben tudok azonosulni.

Inkább amolyan „szórakozás” ezek elkészítése, ha van rá időd, hiszen te és a látogatóid is látják a kábeleket. Egy csinos, viszonylag vastag szett lenyűgözőbben mutathat, mint egy egyszerű, vékony vezeték. Még ha mérésekkel jó értékeket kapunk is, vagy szubjektíven kellemes hangzású zenét hallunk, az esztétika szerepét nem lehet alábecsülni az audiofil világban. Végül is, nem kell úgy tennünk, mintha ez kizárólag a hangminőség javításáról szólna, igaz?"
Akkor ez most vicc az egész ? Annak elmegy... gondolkodik.gif

De ha ennek az lenne a végkicsengése, hogy igazából nem sok különbség van a hangfalkábelek hangja között, akkor azt kell mondjam, hogy ennél nagyobb baromságot még nem hallottam.
IC kábelek között persze van, az XLR - ek között is, a LAN kábelek és a tápkábelek között is, de a hsz. kábelek között, ott aztán nem... :ohnoohnoohno: Nem, nem ! :D

Egy pillanatig sem érdekelt soha, hogy mennyire csinosan/vastag bármilyen kábel - a frász kitör a feleslegesen vastag drótoktól - pláne, ha egy forinttal is többet kéne kiadni értük a design kedvéért.

Egyébként olvasd el kérlek az egész írást.

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5133

Hozzászólás Szerző: fülelek »

Nos?

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2281

Hozzászólás Szerző: cables »

Ez talán még a vastagot szeretőknek is megfelel

fura.jpeg
fura.jpeg (183.91 KiB) Megtekintve 1273 alkalommal

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”