Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kábelezzünk

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 2489

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: supravox »

Amúgy egyre jobban tetszik ez a drót.
Tök természetesen,testesen de transzparensen elpöcörög itt a háttérben.
Jutyubról😀😀
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Bricasti M1 dac,Core Audio Karuna Ref, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 2489

Hozzászólás Szerző: supravox »

fülelek írta:
2025.01.06., hétf. 18:31
A dugóhoz kapcsolódó kábelt nem célszerű vékonyan forrasztani, mert mechanikailag is van feladata, meg kell tartania a kábelt.
Ha van rá ingerencia, adok egy szett Canare DIY kábelt, vessétek össze néhányan (≥3) Rudibácsi óriásnyuvasztó hangszóródrótjával és számoljatok be itt vagy a találkozók topikban. Én nem veszek részt a meghallgatáson, csak a kábelt adom, és némi lebonyolítási tanácsot, hogy korrekt legyen az összehasonlítás.
Nos?
Zoli!
Tudom,hogy Te ellene vagy a csupasz kábel megoldásnak.
De az szted nem nagyobb probléma,hogy még 2 anyag bekerül a képletbe?
A csati és a forraszanyag.
Azok anyagminősége és a szerelés kivitelezése.
Ez nekem túl sok bizonytalan tényező.
Nyílván lehet kisérletezni mert az időn kívül mást nem veszít az emberfia.
De Voyager...vagy TcTronic megosztotta az ilyen irányú tapasztalatát.
Bocsi nem emlékszem melyikőtök volt...
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Bricasti M1 dac,Core Audio Karuna Ref, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok

Voyager
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2104

Hozzászólás Szerző: Voyager »

Alex_Aston írta:
2025.01.06., hétf. 19:50
fülelek írta:
.... Én nem veszek részt a meghallgatáson, csak a kábelt adom, és némi lebonyolítási tanácsot, hogy korrekt legyen az összehasonlítás.
Nos?
Szívesen biztositom a helyszínt, ha tesztelésre alkalmasnak ítélik a jelentkezők a körülményeket.
Nagylelkű felajánlás. :smile53:
Pálinkára ne legyen... :)
„A világban a csodák a legapróbb rezdülésekben rejtik maguk táncát.”

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3279

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

fülelek írta:
.... Én nem veszek részt a meghallgatáson, csak a kábelt adom, és némi lebonyolítási tanácsot, hogy korrekt legyen az összehasonlítás.
Nos?
Szívesen biztosítom a helyszínt, ha tesztelésre alkalmasnak ítélik a jelentkezők a körülményeket.
Csak a Marantz! :-D

Voyager
V.I.P.
V.I.P.

Rock60 írta:
2025.01.06., hétf. 19:39
Voyager írta:
2025.01.06., hétf. 19:13
Voyager írta:
2025.01.06., hétf. 15:18

Na jó, barátaim (szarkasztikus vagy humoros nyitás), ésszerű határokon belül a hangfalkábelekről sosem bizonyították igazán, hogy jelentősen eltérnének egymástól hangzásban...
Kiemelem azt a részt, amit valószínűleg figyelmen kívül hagytál, ezért érthetted félre.

A szöveg többi része pedig arról szól, hogy az átlag hifis gyakran inkább a megjelenésre és mások elkápráztatására koncentrál, akár a kábelek kinézetével is, mintsem a hangminőségre.
Nem hagytam figyelmen kívűl, hiszen arra reagáltam.
" Ez most valami vicc ? Annak elmegy."

Azt is értettem.
Arra válaszoltam, hogy speciál emgem a frász kitőr a feleslegesen vastag, feleslegesen csilivili kábelektől.
Nem vicc.

Én még sohasem láttam igazán meggyőző bizonyítékot arra, hogy ésszerű határokon belül a hangsugárzó kábelek jelentősen eltérnek egymástól hangzásban.

Ha láttál már ilyen bizonyítékot, akkor oszd meg velem kérlek.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Voyager 2025.01.06., hétf. 19:50-kor.

Rock60
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 1330

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

Voyager írta:
2025.01.06., hétf. 19:13
Voyager írta:

Na jó, barátaim (szarkasztikus vagy humoros nyitás), ésszerű határokon belül a hangfalkábelekről sosem bizonyították igazán, hogy jelentősen eltérnének egymástól hangzásban...
Kiemelem azt a részt, amit valószínűleg figyelmen kívül hagytál, ezért érthetted félre.

A szöveg többi része pedig arról szól, hogy az átlag hifis gyakran inkább a megjelenésre és mások elkápráztatására koncentrál, akár a kábelek kinézetével is, mintsem a hangminőségre.
Nem hagytam figyelmen kívül, hiszen arra reagáltam.
" Ez most valami vicc ? Annak elmegy."

Azt is értettem.
Arra válaszoltam, hogy speciál engem a frász kitör a feleslegesen vastag, feleslegesen csilivili kábelektől.

Voyager
V.I.P.
V.I.P.

Rock60 írta:
2025.01.06., hétf. 17:23
Voyager írta:

Ez a kedvenc részem, amivel csaknem teljes mértékben tudok azonosulni.

Inkább amolyan „szórakozás” ezek elkészítése, ha van rá időd, hiszen te és a látogatóid is látják a kábeleket. Egy csinos, viszonylag vastag szett lenyűgözőbben mutathat, mint egy egyszerű, vékony vezeték. Még ha mérésekkel jó értékeket kapunk is, vagy szubjektíven kellemes hangzású zenét hallunk, az esztétika szerepét nem lehet alábecsülni az audiofil világban. Végül is, nem kell úgy tennünk, mintha ez kizárólag a hangminőség javításáról szólna, igaz?"
Akkor ez most vicc az egész ? Annak elmegy... gondolkodik.gif

De ha ennek az lenne a végkicsengése, hogy igazából nem sok különbség van a hangfalkábelek hangja között, akkor azt kell mondjam, hogy ennél nagyobb baromságot még nem hallottam.
IC kábelek között persze van, az XLR - ek között is, a LAN kábelek és a tápkábelek között is, de a hsz. kábelek között, ott aztán nem... :ohnoohnoohno: Nem, nem ! :D

Egy pillanatig sem érdekelt soha, hogy mennyire csinosan/vastag bármilyen kábel - a frász kitör a feleslegesen vastag drótoktól - pláne, ha egy forinttal is többet kéne kiadni értük a design kedvéért.

Egyébként olvasd el kérlek az egész írást.

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5134

Hozzászólás Szerző: fülelek »

A dugóhoz kapcsolódó kábelt nem célszerű vékonyan forrasztani, mert mechanikailag is van feladata, meg kell tartania a kábelt.
Ha van rá ingerencia, adok egy szett Canare DIY kábelt, vessétek össze néhányan (≥3) Rudibácsi óriásnyuvasztó hangszóródrótjával és számoljatok be itt vagy a találkozók topikban. Én nem veszek részt a meghallgatáson, csak a kábelt adom, és némi lebonyolítási tanácsot, hogy korrekt legyen az összehasonlítás.
Nos?

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2281

Hozzászólás Szerző: cables »

Ez talán még a vastagot szeretőknek is megfelel

fura.jpeg
fura.jpeg (183.91 KiB) Megtekintve 1275 alkalommal

Rock60
Őslakos
Őslakos

Voyager írta:

Inkább amolyan „szórakozás” ezek elkészítése, ha van rá időd, hiszen te és a látogatóid is látják a kábeleket. Egy csinos, viszonylag vastag szett lenyűgözőbben mutathat, mint egy egyszerű, vékony vezeték. Még ha mérésekkel jó értékeket kapunk is, vagy szubjektíven kellemes hangzású zenét hallunk, az esztétika szerepét nem lehet alábecsülni az audiofil világban. Végül is, nem kell úgy tennünk, mintha ez kizárólag a hangminőség javításáról szólna, igaz?"
Akkor ez most vicc az egész ? Annak elmegy... gondolkodik.gif

De ha ennek az lenne a végkicsengése, hogy igazából nem sok különbség van a hangfalkábelek hangja között, akkor azt kell mondjam, hogy ennél nagyobb baromságot még nem hallottam.
IC kábelek között persze van, az XLR - ek között is, a LAN kábelek és a tápkábelek között is, de a hsz. kábelek között, ott aztán nem... :ohnoohnoohno: Nem, nem ! :D

Egy pillanatig sem érdekelt soha, hogy mennyire csinosan/vastag bármilyen kábel - a frász kitör a feleslegesen vastag drótoktól - pláne, ha egy forinttal is többet kéne kiadni értük a design kedvéért.

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2281

Hozzászólás Szerző: cables »

Rock60 írta:
2025.01.06., hétf. 16:41
cables írta:
2025.01.04., szomb. 07:14

Valaki alább írta, hogy a Z banán a legjobb csati ha belefér a kábel vég. A Z banánba nem belülre kell a kábel véget forrasztani!

Mi a jelentősége, miért jobb kívülre forrasztva ?
Azért, mert kívülre forrasztva, zsinórral lefogatva lehet minimális ónnal forrasztani a kábelt a Z banánra. Akit érdekel írjon rám, itt nem okoskodnék.

Rock60
Őslakos
Őslakos

Voyager írta:
2025.01.06., hétf. 13:11

És miért gondolod azt, hogy ennek a kérdésnek itt a helye?
Ok... :D
Ami a hozzászólásom érdemi részét képezi, arra tudod a választ ?

Rock60
Őslakos
Őslakos

cables írta:
2025.01.04., szomb. 07:14

Valaki alább írta, hogy a Z banán a legjobb csati ha belefér a kábel vég. A Z banánba nem belülre kell a kábel véget forrasztani!

Mi a jelentősége, miért jobb kívülre forrasztva ?

Voyager
V.I.P.
V.I.P.

fülelek írta:
2025.01.06., hétf. 10:59
Megnéztem Archimago cikkét a kábelekről https://archimago.blogspot.com/2024/10/ ... eaker.html
és megmértem a tuningolt Canare kábelemet. Nos az ellenállás változás a frekvencia függvényében lényegesen kisebb, mint amit Archimago mért a saját diycanare kábeléről, tehát megérte lefejteni a pvc burkot.

"Na jó, barátaim (szarkasztikus vagy humoros nyitás), ésszerű határokon belül a hangfalkábelekről sosem bizonyították igazán, hogy jelentősen eltérnének egymástól hangzásban, hacsak nincsenek bennük kifejezetten ilyen célra tervezett elemek (például az MIT kábelek "articulation control" szűrődoboza).

Voyager
V.I.P.
V.I.P.

Shimano írta:
2025.01.06., hétf. 12:33
Mondjuk egy hiba becsúszhatott,mert nem kívülre lett forrasztva a banánhegy,ha nem belülre,de üsse kő,ez már így marad. :D
Szerintem emiatt ne menj a Dunának! :rolleyes:

Voyager
V.I.P.
V.I.P.

Rock60 írta:
2025.01.06., hétf. 13:01
Shimano írta:
Mondjuk egy hiba becsúszhatott,mert nem kívülre lett forrasztva a banánhegy,ha nem belülre,de üsse kő,ez már így marad. :D
Már előbb is meg akartam kérdezni, mikor Cables írta, hogy miért jobb kívülre forrasztva, mint belülre ?
/ Most tekintsünk el attól, hogy esetleg klimpelve jobb, mint forrasztva.../
Mi van a mosógép vs trafó bulival ? :D
És miért gondolod azt, hogy ennek a kérdésnek itt a helye?
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Voyager 2025.01.06., hétf. 13:13-kor.

Rock60
Őslakos
Őslakos

Shimano írta:

Már előbb is meg akartam kérdezni, mikor Cables írta, hogy miért jobb kívülre forrasztva, mint belülre ?
/ Most tekintsünk el attól, hogy esetleg klimpelve jobb, mint forrasztva.../

Mi van a mosógép vs trafó bulival ? :D

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3177

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

Voyager írta:
2025.01.06., hétf. 11:21
fülelek írta:
Én említettem, hogy el kell távolítani a külső pvc köpenyt, mert úgy szebben/jobban szól, akinek esetleg mégsem úgy tetszik, az mossa ki a fülét, járjon legalább évente egyszer élőzene koncertre, vagy használjon somogyi féle rezezett vasdrótot gyárilag tekerve szép áttetsző pvc köpenyben dugók nélkül, úgy az igazi :smile29:
És igen, a vezetékeket újra kell tekerni, valamivel sűrűbbre, mint eredetileg, amennyit enged az anyag, és gyorskötözővel lehet a két végén fixálni, 2x15cm bajuszt szabadon hagyni és a végére csatlakozókat forrasztani (https://sonopart.hu/bp-303-banan-hegy-15274), majd két színben zsugorcsővel szigetelni. 2,4m kábel (Canare 2S9Fből készítve) induktivitása 2uH, kapacitása 90pF karakterisztikus impedanciáját ezekből ki lehet számolni, ha valaki arra izgul. ;peace;
Akiknek eddig javasoltam (>10), kivétel nélkül bevált. Nem óriásölő, de nagyon sokaknál nem ez lesz a leggyengébb összetevő, és igenis lehet vele élvezni a zenét,és a kész cucc anyagára kevesebb, mint 11e forintból (kb 25€!!) kijön. Rudicérna hangminőségét simán tudja, persze feszesebb basszussal, hiszen ennek a kábelnek az ellenállása 0,04Ohm (oda-vissza a 2,5m).
Megnéztem Archimago cikkét a kábelekről https://archimago.blogspot.com/2024/10/ ... eaker.html
és megmértem a tuningolt Canare kábelemet. Nos az ellenállás változás a frekvencia függvényében lényegesen kisebb, mint amit Archimago mért a saját diycanare kábeléről, tehát megérte lefejteni a pvc burkot.
Na jó, de ezen a dugón hogyan forrasztod kívülre a vezetéket ahogyan Radnai-úr írta? Az egészet elrontod, mert valószínűleg túl sok rockkoncerten voltál, és már nem a régi a hallásod. :D
Ez egy nagyon jó kérdés! Éppenséggel kivitelezhető, de hogy az mennyire lesz stabil, mennyire fog gusztusosan kinézni, az más kérdés.
A hangfalcsatlakozók forrasztásának én amúgy sem vagyok nagy híve, nekem túl jó tapasztalatom nincs vele.
A fent említett banándugót én többször szereltem krimpelve, és sokkal jobb volt, mint forrasztva.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

Shimano
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2126

Hozzászólás Szerző: Shimano »

fülelek írta:
Én említettem, hogy el kell távolítani a külső pvc köpenyt, mert úgy szebben/jobban szól, akinek esetleg mégsem úgy tetszik, az mossa ki a fülét, járjon legalább évente egyszer élőzene koncertre, vagy használjon somogyi féle rezezett vasdrótot gyárilag tekerve szép áttetsző pvc köpenyben dugók nélkül, úgy az igazi :smile29:
És igen, a vezetékeket újra kell tekerni, valamivel sűrűbbre, mint eredetileg, amennyit enged az anyag, és gyorskötözővel lehet a két végén fixálni, 2x15cm bajuszt szabadon hagyni és a végére csatlakozókat forrasztani (https://sonopart.hu/bp-303-banan-hegy-15274), majd két színben zsugorcsővel szigetelni. 2,4m kábel (Canare 2S9Fből készítve) induktivitása 2uH, kapacitása 90pF karakterisztikus impedanciáját ezekből ki lehet számolni, ha valaki arra izgul. ;peace;
Akiknek eddig javasoltam (>10), kivétel nélkül bevált. Nem óriásölő, de nagyon sokaknál nem ez lesz a leggyengébb összetevő, és igenis lehet vele élvezni a zenét,és a kész cucc anyagára kevesebb, mint 11e forintból (kb 25€!!) kijön. Rudicérna hangminőségét simán tudja, persze feszesebb basszussal, hiszen ennek a kábelnek az ellenállása 0,04Ohm (oda-vissza a 2,5m).

Én ezt így végig vittem a 2s11-en,és jó.
Ja és ment rá kábelrendező spirál is,ahogyan ajánlva lett anno fülelek részéről,de azon kívül hogy pofásabb így,gőzöm sincs mi célt szolgálhat a hang oltárán ez,de mindegy is,nem kell mindennek az okát tudni,az a lényeg hogy jó drót ez is.

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

denesdr írta:
2025.01.05., vas. 21:35
zoli73 írta:
2025.01.05., vas. 21:11
Ha jól emlékszem(most nem volt kedvem visszakeresni), akkor ennél a Canare kábelnél többen javasolták, hogy el kell távolítani a külső, PVC köpenyt mert az tovább javít a hangon.
Kelleni nem kell, de el lehet távolítani, ha valaki kísérletezgetni akar. Aztán, hogy az eltávolítás javít-e vagy sem (esetleg ront) az kb egyéni megítélés kérdése. Mindenesetre érdemes tudni, hogy a külső köpeny tartja megfelelően csavarva az érpár(oka)t, a különböző keresztmetszetű vezetékek esetén mindegyikhez a hozzá passzoló mértékű csavarással. A köpenyt eltávolítva ez odavész, szóval egyáltalán nem biztos, hogy jobb lesz a hang köpeny nélkül, legfeljebb valakinek, valamilyen rendszerben jobban tetszik így.
Valóban nem kell, ez csak egy lehetőség, és tudtommal a 4s11-nél négy egyforma keresztmetszetű ér van.
Szerintem simán el lehet játszadozni vele, ha valaki kiváncsi, nem egy nagy beruházás/veszteség.
Részemről simán hihető, hogy jobb lesz így a hang.
Ha esetleg nagyon unatkoznék, és kiváncsiságból beszereznék belőle egy szükséges méretű párat, akkor én biztos, hogy lenyúznám róla a PVC köpenyt, a 4 eret lazán összefonnám, és csatlakozókat is tennék rá. Egyrészt mert pl. az erősítőmhöz elengedhetetlen, másrészt én is próbalkoztam több kábelnél is a csupaszon bekötéssel, és egyáltalán nem találtam nagy csodának, sőt. Tapasztalatom szerint a jó/szerencsés dugóválasztással el is felejthető.
De felőlem mindenki azt csinál, amit akar, csak emlékesztetni szerettem volna rá, hogy legutóbb, mikor téma volt a Canare, akkor többen is feldobták ezt a lehetőséget.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

Voyager
V.I.P.
V.I.P.

fülelek írta:
Na jó, de ezen a dugón hogyan forrasztod kívülre a vezetéket ahogyan Radnai-úr írta? Az egészet elrontod, mert valószínűleg túl sok rockkoncerten voltál, és már nem a régi a hallásod. :D

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5134

Hozzászólás Szerző: fülelek »

denesdr
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1108

Hozzászólás Szerző: denesdr »

zoli73 írta:
2025.01.05., vas. 21:11
Ha jól emlékszem(most nem volt kedvem visszakeresni), akkor ennél a Canare kábelnél többen javasolták, hogy el kell távolítani a külső, PVC köpenyt mert az tovább javít a hangon.
Kelleni nem kell, de el lehet távolítani, ha valaki kísérletezgetni akar. Aztán, hogy az eltávolítás javít-e vagy sem (esetleg ront) az kb egyéni megítélés kérdése. Mindenesetre érdemes tudni, hogy a külső köpeny tartja megfelelően csavarva az érpár(oka)t, a különböző keresztmetszetű vezetékek esetén mindegyikhez a hozzá passzoló mértékű csavarással. A köpenyt eltávolítva ez odavész, szóval egyáltalán nem biztos, hogy jobb lesz a hang köpeny nélkül, legfeljebb valakinek, valamilyen rendszerben jobban tetszik így.

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

dixie-chicken írta:
2025.01.05., vas. 21:01
supravox írta:
2025.01.05., vas. 19:37
supravox írta:
2025.01.05., vas. 12:02

Azt olvasgattad,hogy a 4s11-nek baromi hosszú a bejáródási ideje?
Illetve a G jelenleg nem.elérhető.
Arról olyanokat írnak,hogy sokkal.gyorsabban bejáródik.
Illetve nyitottabb hang.
Ami nálam pont nem üdvözítő.
De a G verzióval én is teszek majd kísérletet.
Sikerült is egy litván kereskedőtől rendelni...
Remélem nem.átcseszés:)))
:smile32:

na kiváncs leszek milyen a 4S11-hez viszonyitva majd :D

hasznos lehet:

https://archimago.blogspot.com/2024/10/ ... eaker.html

dixie-chicken
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2662

Hozzászólás Szerző: dixie-chicken »

supravox írta:
2025.01.05., vas. 19:37
supravox írta:
2025.01.05., vas. 12:02
Rock60 írta:
2025.01.05., vas. 11:44

Ok, azt nem tudtam.

Igen, kösz, látom.

A két eresnek 3.62mm2 a keresztmetszete.
A 3.62 - es szerintem más hangot ad - tartok tőle, hogy rosszabbat - mint a 2.08 - as, azon túl szerintem ez a két eres még nem a G -s verzió.
/ Legalább is nem találtam rá utalást sehol, máshol sem./

Egyébként jó ez így - lehet, hogy teszek a 4S11G -vel egy próbát, kíváncsivá tettetek, hogy szerepel nálam az enyémmel szemben - és azt is össze tudnám hasonlítani, hogy milyen a hangzás a 2.08 és a 4.16 össz keresztmetszettel.
Azt olvasgattad,hogy a 4s11-nek baromi hosszú a bejáródási ideje?
Illetve a G jelenleg nem.elérhető.
Arról olyanokat írnak,hogy sokkal.gyorsabban bejáródik.
Illetve nyitottabb hang.
Ami nálam pont nem üdvözítő.
De a G verzióval én is teszek majd kísérletet.
Sikerült is egy litván kereskedőtől rendelni...
Remélem nem.átcseszés:)))
:smile32:

na kiváncs leszek milyen a 4S11-hez viszonyitva majd :D

hasznos lehet:

https://archimago.blogspot.com/2024/10/ ... eaker.html
Technics SL1300G,MoFi Mastertracker,Michael Fidler MM Pro,Musical Fidelity M6Si,Tannoy D700S2...digitális:Marantz CD17KIS,Tidal

...it's only rock 'n' roll (but i like it)

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”