A 2SK180 SIT normál állapotban vezet (depletion mode), bekapcsoláskor elsőként a gate elektróda negatív előfeszültségét mindenképpen biztosìtani kell - különben áramköri zárlat lesz.
Korábban elektroncsöves drivert terveztem, hogy a felfűtés késleltetési ideje oldja meg a problémát. Mivel azonban ezt bonyolultnak találtam, próbáltam egyszerűbb megoldást találni a bekapcsolási késleltetésre.
A Shindengen cég nagyfeszültségű JFET típusai között vannak "P" csatornás tipusok is, ezek alkalmasak a 2SK180 SIT meghajtására. A bekapcsoláskor a 2SJ32D JFET GS feszültsége nulla volt, így belső ellenállásán keresztül áram indul meg az R1 ellenálláson keresztül, ami a gyorsabban növekedő negatív tápfeszültségnek köszönhetően majd munkapontba állítja a 2SK180-at.
A meghajtó JFET amúgy a 2SK180 source elektródájára csatlakozik, így annak ellenére, hogy a 2K180 SIT Ciss kapacítása nagyon durva értéket mutat (2500pF), viszont a source elektródájától visszaható bootstrap miatt ez kapacítás radikálisan lecsökkenthető
Ez a 2SK180 SIT unity coupled SE amplifier bootstrap verzió elsőre mindösszesen 7 (hét) alkatrészt tartalmaz. Persze a további bemérések finomítások azért még hátra vannak.
TJ.
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: 2SK180 unity coupled SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther P7M silver vc, TICONAL, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009