Ezzel az elmélettel tapasztalataim alapján én is egyetértek, de… a kivétel erősíti a szabályt. Sajnos.Voyager írta: ↑2024.12.30., hétf. 16:12…..
Csillagpontos bekötés
Előnyök:
- minden csatlakozó közvetlenül a központi ponthoz (elosztó bemeneti pontja) csatlakozik.
- minimalizálja a készülékek közötti interferenciát, mert nincs láncolás.
- áramellátás szempontjából kiegyensúlyozottabb, így kevesebb a feszültségesés.
- ideális, ha több különböző érzékenységű készülék van (pl. digitális és analóg források vannak csatlakoztatva).
Hátrányok:
- több vezeték szükséges, ami nagyobb helyet igényelhet az elosztón belül.
- elkészítése bonyolultabb lehet.
Felfűzés
Előnyök:
- egyszerűbb és kevesebb kábelt igényel.
- kompaktabb, ha helyszűkében vagy.
- kisebb költséggel megvalósítható. (nyilván itt van a kutya elásva)
Hátrányok:
- az első készülék jelentős hatással lehet a további csatlakozókra (pl. terhelés, zaj).
- a feszültségesés mértéke nőhet a láncolás miatt.
- interferenciát okozhat, ha érzékeny készülékeket kötnek a lánc végére.
Hi-Fi rendszerekben általában a csillagpontos bekötés ajánlott, mert minimalizálja az áramellátási zavarokat és a földhurkok kialakulását, így tisztább, stabilabb táplálást biztosít.
Vettem egy Niagara 1200- ast. Van, amikor javít a hangon, és van, amikor kiveszem a rendszeremből, és meglepődve tapasztalom, hogy jobb a hang, ha nincs a rendszerben.
István01 leírta szerintem jól a lényeget.
Ha nem veszünk figyelembe sok- sok tényezőt, akkor abból véletlenszerűen lehet jó megoldás is. Lehet, csak nem biztos, hogy az lesz. Amúgy csillagpont hívő vagyok, de miután az áram minősége lakásonként, házanként, és pillanatonként változik (attól is függ, a szomszédok mit csinálnak éppen), van, amikor jó egy tápregeneráló.
A hangba minden alkatrész beleszól, amin átfolyik az áram, vagyis egy tápszűrő- áramkondícionálóra is ugyanez igaz kell, hogy legyen.