Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Audiophile ösvény és tápszűrő kondicionáló

kaef2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3574

Re: Audiophile ösvény vs tápszűrő kondicionáló

Hozzászólás Szerző: kaef2 »

Rock60 írta:
2024.12.14., szomb. 11:53
Ja, megtaláltam én is.
Ez még mindig fele sincs a SOCP 12 árának.

A vékonyabb - 2 mm2 - verzió az több eres sodrott...
Ebből a Gigawatt 4mm2-esből van 2 db 3m-es szerelve, ha valakit érdekel oda tudom adni kipróbálni.
Aktív hangfalakat szoktam velük táplálni, ha hosszabb tápkábel kell.

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2278

Hozzászólás Szerző: cables »

----
Mielőtt mindenki rohanna a boltba árnyékolt huzalokért elmondnék valamit. Két baj is van azzal a fránya árnyékolással. Az egyik hogy fémes határfelületet szab az egyes huzalok elektromágneses erőterének, tehát beleavatkozik az energia áramlásba, ami semmiképp se jó dolog. A másik, amit itt alább leírtak, hogy az árnyékolást földre kötik. A lakásba érkező földvezetékre. Annak potenciálja pedig nem állandó, csak a jó nedves földbe levert elektróda potenciálja állandó a föld végtelen elektron felvevő és leadó képessége miatt. A lakásba véges ellenállású huzalokon vezetik a földelést az már nem állandó potenciált jelent. Ha ehhez kötik az árnyékolást az hatékonyan átadja a zajt az összes vezetéknek. Az igazi megoldás az, ha a lakásban egyszerű megoldással csökkentjük a föld zajosságát, az hallható javulást eredményez. Erről zoli73 tud mesélni.

Rock60
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 1325

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

Ja, megtaláltam én is.
Ez még mindig fele sincs a SOCP 12 árának.

A vékonyabb - 2 mm2 - verzió az több eres sodrott...

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3170

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

Rock60 írta:
2024.12.14., szomb. 11:35
Kaef2 írta :

Nálam (a témánál maradva) a lakótelepi irodában a hifihez a lengyel Gigawatt 3x4mm2-es nagy tisztaságú tömör réz árnyékolt kábele vált be, a szinti elosztótól a lakás elosztóig használva.
--------------------------------------------

Van ennek a márkának kisebb keresztmetszetű változata ?
Próbáltad esetleg ?
Én vettem a fáradtságot, és rákerestem, csak ezt az egy típust kínálják.
Talán itt a legolcsóbb.: https://www.avland.hu/webshop/products/ ... abel/17489
Ennyiért már valamit mutatnia kell, bár ha valaki komolyan gondolja, akkor ennél alább nem nagyon szabad adni.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

Rock60
Őslakos
Őslakos

Nem sértő... :ohnoohnoohno:

Mire való a negyedik szigeteletlen szál ?

kaef2
V.I.P.
V.I.P.

Rock60 írta:
2024.12.14., szomb. 11:35
Karf2 írta :

Nálam (a témánál maradva) a lakótelepi irodában a hifihez a lengyel Gigawatt 3x4mm2-es nagy tisztaságú tömör réz árnyékolt kábele vált be, a szinti elosztótól a lakás elosztóig használva.
Próbáltad esetleg ?
Nem próbáltam és nem tudom van-e, de ők is biztosan veszik valakitől, ha valaki járatos ezekben a szerelvényekben, lehet meg tudná találni kitől is veszik, kizárható, hogy saját drótgyáruk legyen.

kaef2
V.I.P.
V.I.P.

Rock60 írta:
2024.12.14., szomb. 11:26
Az idézés elcsúszott valamiért...
Van ilyen, ha az ember mobilról ír. Ha ez sértő így (mea culpa), akkor kérem a modikat igazítsák meg az idézési szintet.

Ettől még a lényege ugyanaz maradt, hiszen áltálános értelemben ez bármely rendszerre és komponens cserére vonatkozik.

Rock60
Őslakos
Őslakos

Kaef2 írta :

Próbáltad esetleg ?
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Rock60 2024.12.14., szomb. 11:36-kor.

Rock60
Őslakos
Őslakos

Az idézés elcsúszott valamiért...

kaef2
V.I.P.
V.I.P.

Rock60 írta:
2024.12.14., szomb. 09:08
Amatőr61 írta:
2024.12.14., szomb. 01:14

A sterilség érzése egyfajta információ vesztésnek is felfogható, nem ?
Nem mondanám ezt. Lehetne ezt is mondani, de ettől valószínűleg bonyolultabb a helyzet, mivel mindig egy rendszert hallunk és nem egy komponenst.

Úgy érdemes erre gondolni, hogy (esetleg) az új kábellel megbontottuk a rendszer eddigi egyensúlyát és a rendszer másképpen reagál erre. Sokszor még azt sem egyszerű megmondani, hogy a kábel cserével a kábel csere közvetlen hatását halljuk-e, avagy a rendszer egy más komponensén keresztül annak működését megváltoztatva közvetett hatását észlelünk.

Vagyis lehetséges, hogy a korábbi kábelezés hatására egy (több ?) komponens termelt valami olyan torzítást, ami beépülve a rendszer hangjába, annak részévé vált, most a kábel csere után viszont már nem termelődik ez a torzítás.
Így "sterilebb"-nek érezzük a rendszer hangját. Miközben lehet, hogy ez most a kisebb torzítású állapot.

Kép

Rock60
Őslakos
Őslakos

Amatőr61 írta:
2024.12.14., szomb. 01:14

- MCU falon kívül, csatornában, de (fúrógéppel) sodorva /tömör rézvezeték/
- tűzálló kábel, árnyékolás a kismegszakítónál bekötve a földelésre /árnyékolt tömör rézvezeték/
- ugyanaz a tűzálló, mint fentebb, de az árnyékolás sehová volt bekötve

Továbbá az ösvényt alkotó vezetékek vastagsága (átmérője) és száma is befolyásolja a végső eredményt.

...Nos, azt kell mondjam, hogy az árnyékolt kábelű ösvények tisztább hangzást biztosítottak, igaz, sokszor jelen volt egyfajta sterilség is, ami nem mindegyik rendszernek válik az előnyére...

Ha a tűzálló 3x egyeres kábel egyik végén sincsen bekötve az árnyék, attól még fejt ki árnyékoló hatást ?
Ennek, vagy a bekötött árnyékos változatnak a hangját össze tudtad vetni a fúrógépes MCU - val ?

MCU és egyéb merev kábeleknél melyik keresztmetszetet tartod jó kompromisszumnak ?
Próbáltál-e fele keresztmetszetűt duplán vezetve ?

A sterilség érzése egyfajta információ vesztésnek is felfogható, nem ?

Ennyi... :smile53: :D

Amatőr61
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 117

Hozzászólás Szerző: Amatőr61 »

Lemaradt: Viszont érdekes módon az ösvény végén lévő elosztóból a készülékekhez menő 1,5-2 méteres tápkábeleknél már nem hallom az árnyékolt kábel előnyét...valamelyik egész jó, valamelyik meg nem.

Amatőr61
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

zoli73 írta:
2024.12.13., pén. 19:33
Rock60 írta:
2024.12.13., pén. 18:24
zoli73 írta:
2024.12.13., pén. 07:28

Az én ösvényem 3x2,5mm²-es, narancssárga tűzálló kábelből van. Nyers, új, bejáratatlan kábelként behúva is jobb hangot eredményezett, mint a falban lévő, már bejáratott vezeték, amin sok minden rajta van a hifin kívül.
Be tudnád linkelni, melyik is az ? :smile53:
Egy ösvényt használsz ?
Igen, egy ösvényem van. Annyira nem gondoltam túl, hogy több ág is legyen.
Valami ilyesmi.: https://www.elektroshopdebrecen.hu/NHXH ... 5pEALw_wcB
Pontosan nem tudom megmondani a típusát, mert nem kellett megvennem. Építőiparban dolgozom. ;)
Ahogy írtam is, az az elképzelésem, hogy kb. minden jobb(mármint külön ösvényként), mintha a lakás hálózatára csatlakoztatnánk a rendszert.
Tényleg kíváncsi volnék olyan valaki véleményére, aki hasonlított össze árnyékolt, és nem árnyékolt ösvényt. Feltételezem, hogy az árnyékolt ösvény ugyanúgy viselkedik, mint az árnyékolt tápkábel. Én már nagyon régen leszoktam róla, mert lassítja a hangot.

Én a saját rendszeremben eddig az alábbiakat próbáltam ki:
- MCU falban /tömör rézvezeték/
- MCU falon kívül, csatornában /tömör rézvezeték/
- MCU falon kívül, csatornában, de (fúrógéppel) sodorva /tömör rézvezeték/
- MKH falon kívül, csatornában, de (fúrógéppel) sodorva /sodrott rézvezeték/
- Ölflex classic, árnyékolás a kismegszakítónál bekötve a földelésre /árnyékolt, sodrott rézvezeték/
- ugyanaz az Ölflex, de az árnyékolás sehová nem volt bekötve
- tűzálló kábel, árnyékolás a kismegszakítónál bekötve a földelésre /árnyékolt tömör rézvezeték/
- ugyanaz a tűzálló, mint fentebb, de az árnyékolás sehová volt bekötve

Mindegyikkel picit másképpen szólt a zene. Nem voltak nagy különbségek, de az én hangzási ideálomnak az árnyékolt kábelek hoztak többet, úgy, hogy az árnyékolást az induló oldalon a földre bekötöttem.
Társasházban élek, itt lényegesen több a zavar (sajnos a villamos hálózat felől is), számomra az árnyékolás szinte kötelező.
Ösvény, sodrott kontra merev rézvezeték: Az én rendszeremben a merev vezeték adja a jobb hangzást.
Továbbá az ösvényt alkotó vezetékek vastagsága (átmérője) és száma is befolyásolja a végső eredményt.

Korábban segítettem hifiösvényt kiépíteni pár ismerősömnek, valakinél MCU-t kellett bekötnöm, valakinél MKH-t, illetve jártam olyan helyen, ahol valaki más (többnyire villanyszerelő) végezte a kivitelezést, akadt köztük drága és még drágább speciális kábel is. Nos, azt kell mondjam, hogy az árnyékolt kábelű ösvények tisztább hangzást biztosítottak, igaz, sokszor jelen volt egyfajta sterilség is, ami nem mindegyik rendszernek válik az előnyére...

Amatőr61
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

cables írta:
2024.12.13., pén. 10:23
Amatőr61 írta:
2024.12.12., csüt. 23:55

Az elektromos szmog miatt ajánlott az árnyékolás.
Különösen akkor, ha nem a falban van vezetve az ösvény kábele, hanem csak egy kábelcsatornában vagy szabadon a fal(ak) mentén.
Ezt a gondolatot felejtsd el. Az elektromos szmog ott - azokon a vezetékeken - zavar, ahol a földhöz képest nagy az áramköri impedancia. Az ösvény és a hálózati kábelek nem ilyenek, ezeket nem kell árnyékolni.

Vegyünk például egy 75 Ohmos, árnyékolt koax kábelt: Ha mondjuk képzünk belőle egy-két kisebb karikányit, vagyis egymásra hajtogatjuk, mert ezáltal könnyebb a TV készülék mögött eldugni a túl hosszú vezetéket, akkor ez a "karika" egyfajta antennaként fog működni: vesz és ki is sugároz. Nyilván, ez az esetek döntő százalékában nem okoz szemmel látható problémát a TV-vételben, mert többnyire elegendően nagy a jel, de attól még létezik ez a jelenség. Most képzeld el, ha nem lenne árnyékolva...
Szóval hagyjuk az impedanciákat, mert minden vezeték szed fel valamennyi energiát a körülötte levő térből, sajnos, még az árnyékoltak is, csak nem mindegy a mértéke és az adott frekvencia.

gomolalaci
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 361

Hozzászólás Szerző: gomolalaci »

Rock60 írta:
2024.12.13., pén. 19:45
Ennek olyan jó az ára - még pénzért is :rolleyes: - hogy amennyit gondoltam, hogy szánni kellene az ösvényre, minden készülék kaphatna egy dedikált , külön bejáratú ágat. :D
Viccen kívül : A nagyon okosak szerint érdemes a digit és analóg elektronikákat egy - egy külön ösvényről etetni.
Mi az a csillámszalag ? Mármint a csillám ?
A csillám egy színtelelen műanyag szerű szigetelő anyag, könnyen törik....
A gondolkodás nem megerőltető...

Rock60
Őslakos
Őslakos

Ennek olyan jó az ára - még pénzért is :rolleyes: - hogy amennyit gondoltam, hogy szánni kellene az ösvényre, minden készülék kaphatna egy dedikált , külön bejáratú ágat. :D
Viccen kívül : A nagyon okosak szerint érdemes a digit és analóg elektronikákat egy - egy külön ösvényről etetni.
Mi az a csillámszalag ? Mármint a csillám ?

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

Rock60 írta:
2024.12.13., pén. 18:24
zoli73 írta:

Az én ösvényem 3x2,5mm²-es, narancssárga tűzálló kábelből van. Nyers, új, bejáratatlan kábelként behúva is jobb hangot eredményezett, mint a falban lévő, már bejáratott vezeték, amin sok minden rajta van a hifin kívül.
Egy ösvényt használsz ?
Igen, egy ösvényem van. Annyira nem gondoltam túl, hogy több ág is legyen.
Valami ilyesmi.: https://www.elektroshopdebrecen.hu/NHXH ... 5pEALw_wcB
Pontosan nem tudom megmondani a típusát, mert nem kellett megvennem. Építőiparban dolgozom. ;)
Ahogy írtam is, az az elképzelésem, hogy kb. minden jobb(mármint külön ösvényként), mintha a lakás hálózatára csatlakoztatnánk a rendszert.
Tényleg kíváncsi volnék olyan valaki véleményére, aki hasonlított össze árnyékolt, és nem árnyékolt ösvényt. Feltételezem, hogy az árnyékolt ösvény ugyanúgy viselkedik, mint az árnyékolt tápkábel. Én már nagyon régen leszoktam róla, mert lassítja a hangot.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

Rock60 írta:
2024.12.13., pén. 18:18
zoli73 írta:

...Holott nem hinném, hogy bárki is végzett ösvény összehasonlító tesztet. Kiépített volna többféle megoldást, majd a számára legjobban tetszőt hagyta meg.

Hálózati kábelnek én sem használnék árnyékoltat, de ösvénynek akár jó is lehet, nem tudom, mert nem próbáltam.
Itt van az eb elhantolva. :D

Ákos kábele nem árnyékolt ? gondolkodik.gif
Nem.

Rock60
Őslakos
Őslakos

zoli73 írta:

Egy ösvényt használsz ?

Rock60
Őslakos
Őslakos

zoli73 írta:

...Holott nem hinném, hogy bárki is végzett ösvény összehasonlító tesztet. Kiépített volna többféle megoldást, majd a számára legjobban tetszőt hagyta meg.

Hálózati kábelnek én sem használnék árnyékoltat, de ösvénynek akár jó is lehet, nem tudom, mert nem próbáltam.
Itt van az eb elhantolva. :D

Ákos kábele nem árnyékolt ? gondolkodik.gif

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2278

Hozzászólás Szerző: cables »

Amatőr61 írta:
2024.12.12., csüt. 23:55

Különösen akkor, ha nem a falban van vezetve az ösvény kábele, hanem csak egy kábelcsatornában vagy szabadon a fal(ak) mentén.
Ezt a gondolatot felejtsd el. Az elektromos szmog ott - azokon a vezetékeken - zavar, ahol a földhöz képest nagy az áramköri impedancia. Az ösvény és a hálózati kábelek nem ilyenek, ezeket nem kell árnyékolni.

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

Rock60 írta:
2024.12.12., csüt. 21:56
zoli73 írta:
2024.12.12., csüt. 21:02

Szerintem ez nem ennyire egyszerű. Ezzel kapcsolatban kb. mindenkinek más a tapasztalata, így konszenzus sem lesz.
Az árnyékolásra, vagy a keresztmetszetre mondod ?

Eddig inkább azt hallottam, hogy ösvénynek jobb a tömör egy eres drót, ezért kérdeztem, hogy a sodrott 2.5 Lappnál nem jobb-e a mezei 2.5 - es.
Is-is.
Olvass vissza a topicban, kb. mindenki mást javasol.
Holott nem hinném, hogy bárki is végzett ösvény összehasonlító tesztet. Kiépített volna többféle megoldást, majd a számára legjobban tetszőt hagyta meg. Ebből is látszik, hogy ez(is) mennyire szubjektív kérdés, szinte mindenki másra esküszik, és a saját elméletei, preferenciái alapján építi ki az ösvényét.
Melyik a jobb? Szerintem annál, hogy csak simán rádugom a lakás egyik konnektorára a rendszert, minden külön kiépített ösvény jobb, készüljön is az bármilyen szempontok alapján.
Én a Lapp Ölflexről sem beszélek le semmit, mert a semminél biztos, hogy jobb.

Amatőr61
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

gomolalaci írta:
"Kábelt árnyékolni? Vajon minek? Főleg hálózatit sad.gif Teraszt igen, a meleg ellen nagyon ajánlottl!
És a ,,mezei" 2.5 helyett a másfeles sokkal jobb! Itt nem játszik a vastagabb jobb :smile53:"

Lotz
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 10

Hozzászólás Szerző: Lotz »

Rock60 írta:
2024.12.12., csüt. 17:13
Amatőr61 írta:
2024.12.12., csüt. 01:01

Arra ügyelj, hogy indulási oldalon, azaz a kismegszakítónál úgy blankold meg a kábelt, hogy a kábel árnyékoló harisnyáját is be tudjad kötni a földeléshez.
Ezek szerint ösvénynek érdemes árnyékolt kábelt használni ? gondolkodik.gif

Ha jól látom ez négy eres vezeték... Hogy kell bekötni ?

Ez biztosan jobb, mint a mezei villanybolti egyeres 2.5 - es drót ?
A kérdés jó, szerintem vannak itt páran akik már épitettek ilyen kábelből ösvényt, kiváncsi lennék, hogy ők mit tapasztaltak, nekik mennyire vált be. Talán még "mezei villanyboltihoz drótoz" is hasonlitották.

Lotz
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 10

Hozzászólás Szerző: Lotz »

Amatőr61 írta:
2024.12.12., csüt. 01:01
Lotz írta:
2024.12.11., szer. 00:43
Sziasztok!
Tervezek én is egy dedikált tápösvényt de sokat most nem tudnék kábelre költeni. Lapp Ölflex Classic 110 CY 3G2,5 kábellel van valakinek esetleg tapasztalata (tápösvény)?
Köszi előre is a segitő válaszokat!
Nem nyúlsz vele mellé.:)
Nyilván van nála sok jobb és főleg drágább vezeték, de az árát simán megéri.
Arra ügyelj, hogy indulási oldalon, azaz a kismegszakítónál úgy blankold meg a kábelt, hogy a kábel árnyékoló harisnyáját is be tudjad kötni a földeléshez.
Köszi a tippet, ha már ott tartok figyelek a blankolásra!

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”