Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Általában a hifiről

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3170

Re: Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

Alex_Aston írta:
2024.12.06., pén. 14:17
zoli73 írta:
2024.12.06., pén. 14:10

...Viszont a hangfal megnevezést kerülöm, mert alig van olyan hangsugárzó, ami falra emlékeztet...
Autóval gázt adunk, ha benzines, ha disesel, vagy ha akár elektromos.
Valaki, ha fapofa, azt sem azért mondjuk, mert ő lenne Pinokkió.
A lakásban még nagyon sok bagós sem cigizni, mégis szinte mindenkinek van dohányzó asztala, és másra használja.

;)
Mondom szerintem.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3256

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

zoli73 írta:
2024.12.06., pén. 14:10

...Viszont a hangfal megnevezést kerülöm, mert alig van olyan hangsugárzó, ami falra emlékeztet...
Autóval gázt adunk, ha benzines, ha disesel, vagy ha akár elektromos.
Valaki, ha fapofa, azt sem azért mondjuk, mert ő lenne Pinokkió.
A lakásban még nagyon sok bagós sem cigizni, mégis szinte mindenkinek van dohányzó asztala, és másra használja.

;)
Csak a Marantz! :-D

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

revox írta:
2024.12.06., pén. 13:52
na,akkor kicsit még rágni a gittet:

hangfalkábel, hogy van entelektüelHiFimagyarul? :kapdelm:
Szerintem hangsugárzó kábel a megfejtés.
"Hivatalosan", például egy high-end kereskedő weboldalán, vagy webáruházakban rend szerint így említik, de nem ritka a hangfalkábel megnevezés sem.
A magam részéről mindkettőt használom, mikor hogy.
Viszont a hangfal megnevezést kerülöm, mert alig van olyan hangsugárzó, ami falra emlékeztet.
Talán egy Magneplanar, vagy egy Popori Acoustic nevezhető falnak, de egy kis, állványos hangsugárzóra ez csak nagyon átvitt értelemben húzható rá.
Szerintem.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

GTomi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 666

Hozzászólás Szerző: GTomi »

juliush írta:
2024.12.06., pén. 13:54
Megkérdeztem a ChatGPT-t az angol vs. magyar szókincsről:

Összefoglalva: az angol szókincse szám szerint nagyobb, de a magyar nyelv gazdagabb lehet az árnyalt kifejezésmódot lehetővé tevő nyelvtani rendszere és kreatív szóalkotása miatt.
Hát ezt eddig is lehetett tudni a káromkodások sokszínű ötvözetéből :D :D
Rega Io / DacMagic200M / TMP táp / Revox B226 / Pc / Hivox zárt 3 utas / HiDiamond, Hivox, Oyaide, DIY, AQ

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4011

Hozzászólás Szerző: juliush »

Megkérdeztem a ChatGPT-t az angol vs. magyar szókincsről:

A nyelvek szókincsének összehasonlítása nem egyszerű, mert számos tényező befolyásolja, hogy mit értünk „gazdagabb szókincs” alatt. Az alábbi szempontok segíthetnek megérteni a különbségeket az angol és a magyar szókincs között:
Angol
  • Nagyobb lexikai bővülés: Az angol globális nyelv, és rengeteg kölcsönszót vett át más nyelvekből (pl. latin, francia, német, arab, japán stb.), ami jelentős lexikai gazdagságot eredményezett.
  • Szinonimák sokasága: Az angolban gyakran több szó is létezik egy adott fogalom kifejezésére, eltérő árnyalatokkal (pl. "ask" vs. "inquire").
  • Technológiai és tudományos dominancia: Az angol nyelv modern technológiai, tudományos és kulturális szavak tömegét hozta létre vagy fogadta be.
Magyar
  • Bonyolult és árnyalt nyelvtan: A magyar nyelv gazdag ragozási rendszere révén egy szót sokféle alakban használhatunk, ami kifejezések széles tárházát nyújtja anélkül, hogy új szavakat kellene alkotni.
  • Kreatív szóalkotás: A magyar nyelv jellemzője az összetett szavak és szóösszetételek (pl. „villanykörte”, „csillagászati távcső”).
  • Történeti tisztaság: A magyar kevesebb kölcsönszót vett át az angolhoz képest, és jobban megtartotta sajátos, belső nyelvi logikáját.
Összehasonlítás a számok alapján
  • Az angol szókincs mérete, különösen a szótárakban felsorolt szavak tekintetében, nagyobb (a Oxford English Dictionary több mint 600 ezer szót tartalmaz).
  • A magyar szókincs pontos méretéről nincs ennyire részletes adat, de az MTA Magyar Értelmező Szótárának körülbelül 200 ezer szava van.
Szókincs és nyelvi gazdagság
A "gazdagság" azonban nem csak a szavak számáról szól:
  • Az angol nyelv lexikai gazdagságban vezető helyen áll a globális kapcsolatok és kultúrák miatt.
  • A magyar nyelv nyelvtani rendszere és szóalkotási képessége révén rendkívül árnyalt és sokoldalú.
Összefoglalva: az angol szókincse szám szerint nagyobb, de a magyar nyelv gazdagabb lehet az árnyalt kifejezésmódot lehetővé tevő nyelvtani rendszere és kreatív szóalkotása miatt.
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

revox
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4315
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: revox »

na,akkor kicsit még rágni a gittet:

hangfalkábel, hogy van entelektüelHiFimagyarul? :kapdelm:
avantgardeAcoustic, kondo, 47Lab, RS Laboratory, operaConsonanceLP5, twAcustic, vivLab, artemisLabs, zyx, hana, Quad CDP, KSL, TakeT, audioNote, furuyamaAudioLab, vdHul, tiglon, daruma, SaSuPa, onzow, loricraft, townshend, tmpAnt, hitachiSax
halfnote.hu

alto
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 3147
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: alto »

Rock60 írta:
2024.12.06., pén. 09:49
juliush írta:
2024.12.03., kedd 15:44
kaef2 írta:
2024.12.03., kedd 07:54

A hangdoboz helyett a hangsugárzó talán a pontosabb terminológia.
Érdekes, hogy az angolok beérik a (loud)speakerrel, meg driverekkel... :D
Hiába, a magyarok legendás precizitásával nem vetekedhetnek!
Nem annyira vicces ez, és magyarázat is van rá.
Nem a precizítással függ össze, hanem a szókinccsel, ami sokkal szegényesebb a miénknél.
Az viszont vicces lenne, hogy ha mi is hangosan-beszélőnek hívnánk a hangfalat/hangsugárzót/hangdobozt. Meg van annak is a megfelelő helye nálunk.

Driver-eknek ( vezetőknek ) sem a hangsugárzót, hanem az abban lévő hangszórót nevezik, úgy hogy csak a " (loud)speaker " -rel tudnak operálni...

Nem véletlenűl olyan ügyes - bajos magyar költők verseit angolra fordítani, a szépségük fele odavész a fapados szókincskészlet miatt.
Az angolban (épp a szegényesebb szókincs miatt) ugyannak a szónak többféle kontextus függő jelentése van. A driver például jelenthet vezetőt, sofőrt, hajcsárt, vájárt, meghajtót, hajtórudat, meghajtó fokozatot, de még golfütőt is. Az említett kontextusban inkább a meghajtó a helyes fordítás. Ezért is pontatlan vagy magyartalan általában az angol szövegek gépi fordítása, mert a nehéz a kontextust algoritmikusan figyelembe venni, bár a mesterséges intelligencia ebben is egyre jobb, ami ugye már nem algoritmus alapú.

Ezekből születnek aztán időnként azok a teljesen agyatlan fordítások, mint a cd player-re a cd játékos, vagy a press any key-re a nyomj egy tetszőleges kulcsot. :D
BARTIMEX AUDIO Honlap
Főrendszer Forrás: SynologyDS713+ -Linn Majik DS DAC-fejhallgató erősítő: Antelope Audio Zodiac+ Előerősítő: Music First Audio Classic Copper Erősítő: Trafomatic Audio Experience Two Hangfal: WLM Lyra MKII Signature IC kábelek: Audioquest Columbia Hangfal kábel: Furutech u-2T Tápellátás: Trafomatic Audio Classic Power Fejhallgató: Beyerdynamic T 1
Kisrendszer Forrás: XTZ CD-100 Erősítő: XTZ Class A100-D3 Hangfal: XTZ 99.38 IC kábel: XTZ interkonnektHangfalkábel: Neotech KS-11275

Rock60
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 1320

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

juliush írta:
2024.12.03., kedd 15:44
kaef2 írta:

Nem annyira vicces ez, és magyarázat is van rá.
Nem a precizítással függ össze, hanem a szókinccsel, ami sokkal szegényesebb a miénknél.
Az viszont vicces lenne, hogy ha mi is hangosan-beszélőnek hívnánk a hangfalat/hangsugárzót/hangdobozt. Meg van annak is a megfelelő helye nálunk.

Driver-eknek ( vezetőknek ) sem a hangsugárzót, hanem az abban lévő hangszórót nevezik, úgy hogy csak a " (loud)speaker " -rel tudnak operálni...

Nem véletlenűl olyan ügyes - bajos magyar költők verseit angolra fordítani, a szépségük fele odavész a fapados szókincskészlet miatt.

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3256

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

Kis érdekesség, megkaptam egy pár perces zenés összefoglalóban a Deezertől, hogy mi az idei sztreamelési statisztikám. :smile29:

Idén először lejátszott szám: Madness - Never know your name
5451 dalt játszottam le, amiből 2672 volt új, eddig nem hallgatott.
Össz zenehallgatás 544 óra volt idén (eddig).
1330 előadót hallgattam, amiből 75 volt új.
Legkedvesebb, idén (január 14-én) felfedezett előadó: Takédaké.
Legtöbbet hallgatott előadó (nem meglepő modon) a Depeche.Mode volt 60 órával, a második a The Alan Parsons Project 12-vel, majd Gogo pengiun 8 óra. Ezeket Amy Winehouse követte és Morricone.
Legtöbbet Pop zenét hallgattam, 75 órát.

Jópofa és számomra érdekes lista volt.
Csak a Marantz! :-D

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 525

Hozzászólás Szerző: Snipi »

Rock60 írta:
2024.12.04., szer. 09:23
kaef2 írta:
Rock60 írta:
2024.12.02., hétf. 18:16

Hangdobozt írok hangfal helyett, hogy ne érje szó a ház elejét, de szívem szerint bakelitet és hangfalat írnék.
Igen, nem is tudom, miért a hangdobozt írtam én is többnyire a hangsugárzó kifejezést szoktam használni ebben a roppant szigorú, roppant szakmai környezetben. :rolleyes:
De ennek, immáron vége. Marad a " hangfal ". :smile53:
/ Ahogy kaef2 is írta a belinkelt hangsugárzó/hangfal bemutatójában./

Egyébként a hangsugárzó a lehető legpongyolább, legkényelmesebb kifejezés, amolyan Jolly Joker, mert semmilyen módon nem utal a konstrukció jellegére.
A hangdoboz kifejezés már legalább tükrözi, hogy nem valamelyik sík megvalósításra gondolunk.

Ha hosszabb mondandónk van egy témával kapcsolatban és többször előfordul egy tárgy megnevezése, hasznos, ha az állandó szóismétlések helyett tudunk használni több kifejezést egy adott dologgal kapcsolatban.
Úgy hogy nem árt életben tartani mindet - szerintem. :smile53:
Esetleg használható a legáltalánosabb kifejezés az "izé" is. :D

Rock60
Őslakos
Őslakos

zoli73 írta:
2024.12.03., kedd 20:43
GTomi írta:
2024.12.03., kedd 18:04
Na és ott van a játékos is, mint lejátszó :D
"Vas", "pörgető", "gyalu", és hasonló elmés megnevezések. Van még választék. :D
Ezeket a " roppant laza csávó vagyok " újhullámos hányaveti kifejezéseket semmiképp nem állítanám a " tradicionális " bakelit szavunk mellé.
Jellemzően ezeket nem is az analóg korszakban szocializálódott hifisták használják, hanem a frissebb szerencselovagok, akik divatcikket vélnek felfedezni az LP - ben.

Rock60
Őslakos
Őslakos

kaef2 írta:
Rock60 írta:

Hangdobozt írok hangfal helyett, hogy ne érje szó a ház elejét, de szívem szerint bakelitet és hangfalat írnék.
Igen, nem is tudom, miért a hangdobozt írtam én is többnyire a hangsugárzó kifejezést szoktam használni ebben a roppant szigorú, roppant szakmai környezetben. :rolleyes:
De ennek, immáron vége. Marad a " hangfal ". :smile53:
/ Ahogy kaef2 is írta a belinkelt hangsugárzó/hangfal bemutatójában./

Egyébként a hangsugárzó a lehető legpongyolább, legkényelmesebb kifejezés, amolyan Jolly Joker, mert semmilyen módon nem utal a konstrukció jellegére.
A hangdoboz kifejezés már legalább tükrözi, hogy nem valamelyik sík megvalósításra gondolunk.

Ha hosszabb mondandónk van egy témával kapcsolatban és többször előfordul egy tárgy megnevezése, hasznos, ha az állandó szóismétlések helyett tudunk használni több kifejezést egy adott dologgal kapcsolatban.
Úgy hogy nem árt életben tartani mindet - szerintem. :smile53:
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára Rock60 2024.12.04., szer. 09:36-kor.

kaef2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3554

Hozzászólás Szerző: kaef2 »

Némileg off.

Meghallgatási és tapasztalatszerzési lehetőség:

viewtopic.php?p=2915750#p2915750

GTomi
V.I.P.
V.I.P.

zoli73 írta:
2024.12.03., kedd 20:43
GTomi írta:
És van egyfajta bájos abszurditása a dolognak, hogy simán befér a névadó topikba :)
Rega Io / DacMagic200M / TMP táp / Revox B226 / Pc / Hivox zárt 3 utas / HiDiamond, Hivox, Oyaide, DIY, AQ

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

GTomi írta:

GTomi
V.I.P.
V.I.P.

revox
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4315
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: revox »

Snipi írta:
2024.12.03., kedd 08:16

Én is ITT "hangsugárzót" szoktam írni. (Kivéve, ha nem figyelek oda.)
na vazz, mintha én írtam volna, én is. de alapvetően otthon csak simán hangfalnak hívom. Aztán a lemezt se bakelitnek, se vinilnek, se vinylnek, de LP-nek se. Lemez... a másik meg CD (,de, ha egyértelmű, hogy CD-ről beszélünk, vagy nincs értelme a megkülönböztetésnek, akkor az is csak simán lemez), oszt jónapot :smile53:
avantgardeAcoustic, kondo, 47Lab, RS Laboratory, operaConsonanceLP5, twAcustic, vivLab, artemisLabs, zyx, hana, Quad CDP, KSL, TakeT, audioNote, furuyamaAudioLab, vdHul, tiglon, daruma, SaSuPa, onzow, loricraft, townshend, tmpAnt, hitachiSax
halfnote.hu

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4011

Hozzászólás Szerző: juliush »

kaef2 írta:
Rock60 írta:
andarson írta:
2024.12.01., vas. 21:38
Egyetértek veled Zoli, itt használjuk vinilnek, még akkor is ha a "szomszéd lány" bakelitnek hívja és még ha a vinilt a beépített helyesírás ellenőrző nálam alá is húzza.
hangdobozt írok hangfal helyett, hogy ne érje szó a ház elejét, de szívem szerint bakelitet és hangfalat írnék.
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég

Na akkor mostantól hivatalos : eldőlt a vinyl vs. bakelit kérdés ...
Most hozott a futár egy LP-t aminek a csomagolásán rajta van (volt, mert már kibontottam) a felirat "First time in vinyl"
Mondjuk ideje volt. Már agyfaszt kaptam, hogy a csaj többi lemeze már mind van vinylen, ezt a nyamvadékot meg nem tudták még kiadni. (Mostanáig ... )
dk.jpeg

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég

arzachel :
[OFF - katt ide ha látni akarod]
Most írtam volna azt, hogy "nem stream-elek" vagy "nem sztrimelek" ?
Abban meg mi lett volna a vicces?

fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 873

Hozzászólás Szerző: fererencz »

Snipi írta:
2024.12.03., kedd 08:16
kaef2 írta:

Így is van elég bűnöm itt (pl. kötsögg B&W fan vagyok, nem sztrímerelek stb ... ) nem akarom még eggyel növelni a bűnlajstromot ... :D
De a hangsugárzó az véletlenül nem a "rovar", a hangfal meg a "bogár", amit tévesen használunk a hangdobozra, és mondhatni a kétszárnyúak rendjébe tartozó szúnyogokat "bogarazzuk" le?
Nem szotkam hibázni.

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég

kaef2 írta:
Rock60 írta:
andarson írta:
Egyetértek veled Zoli, itt használjuk vinilnek, még akkor is ha a "szomszéd lány" bakelitnek hívja és még ha a vinilt a beépített helyesírás ellenőrző nálam alá is húzza.
hangdobozt írok hangfal helyett, hogy ne érje szó a ház elejét, de szívem szerint bakelitet és hangfalat írnék.
Így is van elég bűnöm itt (pl. kötsögg B&W fan vagyok, nem sztrímerelek stb ... ) nem akarom még eggyel növelni a bűnlajstromot ... :D

kaef2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3554

Hozzászólás Szerző: kaef2 »

Rock60 írta:
andarson írta:

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 5960

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

Rock60 írta:
Kivételesen nem értek egyet.
Én pedig kivételesen egyetértek veled :D

Annyit hozzáfűznék, hogy az LP ("long playing") is elterjedt, de pont olyan hibás a vinyl hanglemezek mindegyikére használni, mint a "bakelit". Mégsem zavar senkit (engem sem). AAhogy a vinyllemez nem bakelitből készül, egy 45-ös sem LP :D
De: mindenki érti a kontextusból, hogy miről van szó.
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett

Rock60
Őslakos
Őslakos

andarson írta:
Kivételesen nem értek egyet.
Nekem a bakelit kifejezés halál természetes, ahogy a hangfal is.
Én is itt LP-t írok - véletlenül sem vinylt, még a végén azt hiszi valaki, hogy terítő és nem is mondom, mert kitörne a nyelvem :D - és hangdobozt írok hangfal helyett, hogy ne érje szó a ház elejét, de szívem szerint bakelitet és hangfalat írnék.
Most meg ne kérdezzétek, hogy milyen szó, milyen ház, meg milyen eleje ? :D
Az is megvan, hogy a villanytűzhelyben nem rakunk tüzet, ugye ? A gázban sem.
Mikor jégre teszem a parizert, nem a befagyott pocsolyára gondolok, mikor lábtörlőt használok, a cipőm talpát törlöm le, nem a lábamat, a gázpedállal nem pedálozom a gázt... :D
A bakelit semmivel sem rosszabb ezeknél. :ohnoohnoohno:

Válasz küldése

Vissza: “Csevegők”