Mondom szerintem.Alex_Aston írta: ↑2024.12.06., pén. 14:17Autóval gázt adunk, ha benzines, ha disesel, vagy ha akár elektromos.
Valaki, ha fapofa, azt sem azért mondjuk, mert ő lenne Pinokkió.
A lakásban még nagyon sok bagós sem cigizni, mégis szinte mindenkinek van dohányzó asztala, és másra használja.
![]()
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Általában a hifiről
- zoli73
- V.I.P.
- Értékelés: 3170
Re: Általában a hifiről
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech
- Alex_Aston
- V.I.P.
- Értékelés: 3256
Autóval gázt adunk, ha benzines, ha disesel, vagy ha akár elektromos.
Valaki, ha fapofa, azt sem azért mondjuk, mert ő lenne Pinokkió.
A lakásban még nagyon sok bagós sem cigizni, mégis szinte mindenkinek van dohányzó asztala, és másra használja.

Csak a Marantz! :-D
- zoli73
- V.I.P.
Szerintem hangsugárzó kábel a megfejtés.
"Hivatalosan", például egy high-end kereskedő weboldalán, vagy webáruházakban rend szerint így említik, de nem ritka a hangfalkábel megnevezés sem.
A magam részéről mindkettőt használom, mikor hogy.
Viszont a hangfal megnevezést kerülöm, mert alig van olyan hangsugárzó, ami falra emlékeztet.
Talán egy Magneplanar, vagy egy Popori Acoustic nevezhető falnak, de egy kis, állványos hangsugárzóra ez csak nagyon átvitt értelemben húzható rá.
Szerintem.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech
- GTomi
- V.I.P.
- Értékelés: 666
Hát ezt eddig is lehetett tudni a káromkodások sokszínű ötvözetéből

Rega Io / DacMagic200M / TMP táp / Revox B226 / Pc / Hivox zárt 3 utas / HiDiamond, Hivox, Oyaide, DIY, AQ
Megkérdeztem a ChatGPT-t az angol vs. magyar szókincsről:
A nyelvek szókincsének összehasonlítása nem egyszerű, mert számos tényező befolyásolja, hogy mit értünk „gazdagabb szókincs” alatt. Az alábbi szempontok segíthetnek megérteni a különbségeket az angol és a magyar szókincs között:
Angol
A "gazdagság" azonban nem csak a szavak számáról szól:
A nyelvek szókincsének összehasonlítása nem egyszerű, mert számos tényező befolyásolja, hogy mit értünk „gazdagabb szókincs” alatt. Az alábbi szempontok segíthetnek megérteni a különbségeket az angol és a magyar szókincs között:
Angol
- Nagyobb lexikai bővülés: Az angol globális nyelv, és rengeteg kölcsönszót vett át más nyelvekből (pl. latin, francia, német, arab, japán stb.), ami jelentős lexikai gazdagságot eredményezett.
- Szinonimák sokasága: Az angolban gyakran több szó is létezik egy adott fogalom kifejezésére, eltérő árnyalatokkal (pl. "ask" vs. "inquire").
- Technológiai és tudományos dominancia: Az angol nyelv modern technológiai, tudományos és kulturális szavak tömegét hozta létre vagy fogadta be.
- Bonyolult és árnyalt nyelvtan: A magyar nyelv gazdag ragozási rendszere révén egy szót sokféle alakban használhatunk, ami kifejezések széles tárházát nyújtja anélkül, hogy új szavakat kellene alkotni.
- Kreatív szóalkotás: A magyar nyelv jellemzője az összetett szavak és szóösszetételek (pl. „villanykörte”, „csillagászati távcső”).
- Történeti tisztaság: A magyar kevesebb kölcsönszót vett át az angolhoz képest, és jobban megtartotta sajátos, belső nyelvi logikáját.
- Az angol szókincs mérete, különösen a szótárakban felsorolt szavak tekintetében, nagyobb (a Oxford English Dictionary több mint 600 ezer szót tartalmaz).
- A magyar szókincs pontos méretéről nincs ennyire részletes adat, de az MTA Magyar Értelmező Szótárának körülbelül 200 ezer szava van.
A "gazdagság" azonban nem csak a szavak számáról szól:
- Az angol nyelv lexikai gazdagságban vezető helyen áll a globális kapcsolatok és kultúrák miatt.
- A magyar nyelv nyelvtani rendszere és szóalkotási képessége révén rendkívül árnyalt és sokoldalú.
Gyula
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene
na,akkor kicsit még rágni a gittet:
hangfalkábel, hogy van entelektüelHiFimagyarul?
hangfalkábel, hogy van entelektüelHiFimagyarul?

avantgardeAcoustic, kondo, 47Lab, RS Laboratory, operaConsonanceLP5, twAcustic, vivLab, artemisLabs, zyx, hana, Quad CDP, KSL, TakeT, audioNote, furuyamaAudioLab, vdHul, tiglon, daruma, SaSuPa, onzow, loricraft, townshend, tmpAnt, hitachiSax
halfnote.hu
halfnote.hu
Ezekből születnek aztán időnként azok a teljesen agyatlan fordítások, mint a cd player-re a cd játékos, vagy a press any key-re a nyomj egy tetszőleges kulcsot.
Az angolban (épp a szegényesebb szókincs miatt) ugyannak a szónak többféle kontextus függő jelentése van. A driver például jelenthet vezetőt, sofőrt, hajcsárt, vájárt, meghajtót, hajtórudat, meghajtó fokozatot, de még golfütőt is. Az említett kontextusban inkább a meghajtó a helyes fordítás. Ezért is pontatlan vagy magyartalan általában az angol szövegek gépi fordítása, mert a nehéz a kontextust algoritmikusan figyelembe venni, bár a mesterséges intelligencia ebben is egyre jobb, ami ugye már nem algoritmus alapú.Rock60 írta: ↑2024.12.06., pén. 09:49Nem annyira vicces ez, és magyarázat is van rá.
Nem a precizítással függ össze, hanem a szókinccsel, ami sokkal szegényesebb a miénknél.
Az viszont vicces lenne, hogy ha mi is hangosan-beszélőnek hívnánk a hangfalat/hangsugárzót/hangdobozt. Meg van annak is a megfelelő helye nálunk.
Driver-eknek ( vezetőknek ) sem a hangsugárzót, hanem az abban lévő hangszórót nevezik, úgy hogy csak a " (loud)speaker " -rel tudnak operálni...
Nem véletlenűl olyan ügyes - bajos magyar költők verseit angolra fordítani, a szépségük fele odavész a fapados szókincskészlet miatt.
Ezekből születnek aztán időnként azok a teljesen agyatlan fordítások, mint a cd player-re a cd játékos, vagy a press any key-re a nyomj egy tetszőleges kulcsot.

BARTIMEX AUDIO Honlap
Főrendszer Forrás: SynologyDS713+ -Linn Majik DS DAC-fejhallgató erősítő: Antelope Audio Zodiac+ Előerősítő: Music First Audio Classic Copper Erősítő: Trafomatic Audio Experience Two Hangfal: WLM Lyra MKII Signature IC kábelek: Audioquest Columbia Hangfal kábel: Furutech u-2T Tápellátás: Trafomatic Audio Classic Power Fejhallgató: Beyerdynamic T 1
Kisrendszer Forrás: XTZ CD-100 Erősítő: XTZ Class A100-D3 Hangfal: XTZ 99.38 IC kábel: XTZ interkonnektHangfalkábel: Neotech KS-11275
Főrendszer Forrás: SynologyDS713+ -Linn Majik DS DAC-fejhallgató erősítő: Antelope Audio Zodiac+ Előerősítő: Music First Audio Classic Copper Erősítő: Trafomatic Audio Experience Two Hangfal: WLM Lyra MKII Signature IC kábelek: Audioquest Columbia Hangfal kábel: Furutech u-2T Tápellátás: Trafomatic Audio Classic Power Fejhallgató: Beyerdynamic T 1
Kisrendszer Forrás: XTZ CD-100 Erősítő: XTZ Class A100-D3 Hangfal: XTZ 99.38 IC kábel: XTZ interkonnektHangfalkábel: Neotech KS-11275
Nem a precizítással függ össze, hanem a szókinccsel, ami sokkal szegényesebb a miénknél.
Az viszont vicces lenne, hogy ha mi is hangosan-beszélőnek hívnánk a hangfalat/hangsugárzót/hangdobozt. Meg van annak is a megfelelő helye nálunk.
Driver-eknek ( vezetőknek ) sem a hangsugárzót, hanem az abban lévő hangszórót nevezik, úgy hogy csak a " (loud)speaker " -rel tudnak operálni...
Nem véletlenűl olyan ügyes - bajos magyar költők verseit angolra fordítani, a szépségük fele odavész a fapados szókincskészlet miatt.
Nem annyira vicces ez, és magyarázat is van rá.
- Alex_Aston
- V.I.P.
- Értékelés: 3256
Kis érdekesség, megkaptam egy pár perces zenés összefoglalóban a Deezertől, hogy mi az idei sztreamelési statisztikám.
Idén először lejátszott szám: Madness - Never know your name
5451 dalt játszottam le, amiből 2672 volt új, eddig nem hallgatott.
Össz zenehallgatás 544 óra volt idén (eddig).
1330 előadót hallgattam, amiből 75 volt új.
Legkedvesebb, idén (január 14-én) felfedezett előadó: Takédaké.
Legtöbbet hallgatott előadó (nem meglepő modon) a Depeche.Mode volt 60 órával, a második a The Alan Parsons Project 12-vel, majd Gogo pengiun 8 óra. Ezeket Amy Winehouse követte és Morricone.
Legtöbbet Pop zenét hallgattam, 75 órát.
Jópofa és számomra érdekes lista volt.

Idén először lejátszott szám: Madness - Never know your name
5451 dalt játszottam le, amiből 2672 volt új, eddig nem hallgatott.
Össz zenehallgatás 544 óra volt idén (eddig).
1330 előadót hallgattam, amiből 75 volt új.
Legkedvesebb, idén (január 14-én) felfedezett előadó: Takédaké.
Legtöbbet hallgatott előadó (nem meglepő modon) a Depeche.Mode volt 60 órával, a második a The Alan Parsons Project 12-vel, majd Gogo pengiun 8 óra. Ezeket Amy Winehouse követte és Morricone.
Legtöbbet Pop zenét hallgattam, 75 órát.
Jópofa és számomra érdekes lista volt.
Csak a Marantz! :-D
Esetleg használható a legáltalánosabb kifejezés az "izé" is.Rock60 írta: ↑2024.12.04., szer. 09:23Igen, nem is tudom, miért a hangdobozt írtam én is többnyire a hangsugárzó kifejezést szoktam használni ebben a roppant szigorú, roppant szakmai környezetben.![]()
De ennek, immáron vége. Marad a " hangfal ".![]()
/ Ahogy kaef2 is írta a belinkelt hangsugárzó/hangfal bemutatójában./
Egyébként a hangsugárzó a lehető legpongyolább, legkényelmesebb kifejezés, amolyan Jolly Joker, mert semmilyen módon nem utal a konstrukció jellegére.
A hangdoboz kifejezés már legalább tükrözi, hogy nem valamelyik sík megvalósításra gondolunk.
Ha hosszabb mondandónk van egy témával kapcsolatban és többször előfordul egy tárgy megnevezése, hasznos, ha az állandó szóismétlések helyett tudunk használni több kifejezést egy adott dologgal kapcsolatban.
Úgy hogy nem árt életben tartani mindet - szerintem.![]()

Jellemzően ezeket nem is az analóg korszakban szocializálódott hifisták használják, hanem a frissebb szerencselovagok, akik divatcikket vélnek felfedezni az LP - ben.
Ezeket a " roppant laza csávó vagyok " újhullámos hányaveti kifejezéseket semmiképp nem állítanám a " tradicionális " bakelit szavunk mellé.
Jellemzően ezeket nem is az analóg korszakban szocializálódott hifisták használják, hanem a frissebb szerencselovagok, akik divatcikket vélnek felfedezni az LP - ben.
De ennek, immáron vége. Marad a " hangfal ".
Egyébként a hangsugárzó a lehető legpongyolább, legkényelmesebb kifejezés, amolyan Jolly Joker, mert semmilyen módon nem utal a konstrukció jellegére.
A hangdoboz kifejezés már legalább tükrözi, hogy nem valamelyik sík megvalósításra gondolunk.
Ha hosszabb mondandónk van egy témával kapcsolatban és többször előfordul egy tárgy megnevezése, hasznos, ha az állandó szóismétlések helyett tudunk használni több kifejezést egy adott dologgal kapcsolatban.
Úgy hogy nem árt életben tartani mindet - szerintem.
Igen, nem is tudom, miért a hangdobozt írtam én is többnyire a hangsugárzó kifejezést szoktam használni ebben a roppant szigorú, roppant szakmai környezetben.

De ennek, immáron vége. Marad a " hangfal ".

Úgy hogy nem árt életben tartani mindet - szerintem.

A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára Rock60 2024.12.04., szer. 09:36-kor.
- GTomi
- V.I.P.
És van egyfajta bájos abszurditása a dolognak, hogy simán befér a névadó topikba :)
Rega Io / DacMagic200M / TMP táp / Revox B226 / Pc / Hivox zárt 3 utas / HiDiamond, Hivox, Oyaide, DIY, AQ
- zoli73
- V.I.P.
"Vas", "pörgető", "gyalu", és hasonló elmés megnevezések. Van még választék.

- GTomi
- V.I.P.
Na és ott van a játékos is, mint lejátszó 

na vazz, mintha én írtam volna, én is. de alapvetően otthon csak simán hangfalnak hívom. Aztán a lemezt se bakelitnek, se vinilnek, se vinylnek, de LP-nek se. Lemez... a másik meg CD (,de, ha egyértelmű, hogy CD-ről beszélünk, vagy nincs értelme a megkülönböztetésnek, akkor az is csak simán lemez), oszt jónapot

avantgardeAcoustic, kondo, 47Lab, RS Laboratory, operaConsonanceLP5, twAcustic, vivLab, artemisLabs, zyx, hana, Quad CDP, KSL, TakeT, audioNote, furuyamaAudioLab, vdHul, tiglon, daruma, SaSuPa, onzow, loricraft, townshend, tmpAnt, hitachiSax
halfnote.hu
halfnote.hu
Hiába, a magyarok legendás precizitásával nem vetekedhetnek!
Érdekes, hogy az angolok beérik a (loud)speakerrel, meg driverekkel...

Hiába, a magyarok legendás precizitásával nem vetekedhetnek!
Gyula
Na akkor mostantól hivatalos : eldőlt a vinyl vs. bakelit kérdés ...
Most hozott a futár egy LP-t aminek a csomagolásán rajta van (volt, mert már kibontottam) a felirat "First time in vinyl"
Mondjuk ideje volt. Már agyfaszt kaptam, hogy a csaj többi lemeze már mind van vinylen, ezt a nyamvadékot meg nem tudták még kiadni. (Mostanáig ... )
Most hozott a futár egy LP-t aminek a csomagolásán rajta van (volt, mert már kibontottam) a felirat "First time in vinyl"
Mondjuk ideje volt. Már agyfaszt kaptam, hogy a csaj többi lemeze már mind van vinylen, ezt a nyamvadékot meg nem tudták még kiadni. (Mostanáig ... )
- fererencz
- Törzsvendég
- Értékelés: 873
De a hangsugárzó az véletlenül nem a "rovar", a hangfal meg a "bogár", amit tévesen használunk a hangdobozra, és mondhatni a kétszárnyúak rendjébe tartozó szúnyogokat "bogarazzuk" le?
Nem szotkam hibázni.
Én is ITT "hangsugárzót" szoktam írni. (Kivéve, ha nem figyelek oda.)
Így is van elég bűnöm itt (pl. kötsögg B&W fan vagyok, nem sztrímerelek stb ... ) nem akarom még eggyel növelni a bűnlajstromot ...

Annyit hozzáfűznék, hogy az LP ("long playing") is elterjedt, de pont olyan hibás a vinyl hanglemezek mindegyikére használni, mint a "bakelit". Mégsem zavar senkit (engem sem). AAhogy a vinyllemez nem bakelitből készül, egy 45-ös sem LP
De: mindenki érti a kontextusból, hogy miről van szó.
- Aszpirin
- Kiemelt Moderátor
- Értékelés: 5960
Én pedig kivételesen egyetértek veled

Annyit hozzáfűznék, hogy az LP ("long playing") is elterjedt, de pont olyan hibás a vinyl hanglemezek mindegyikére használni, mint a "bakelit". Mégsem zavar senkit (engem sem). AAhogy a vinyllemez nem bakelitből készül, egy 45-ös sem LP

De: mindenki érti a kontextusból, hogy miről van szó.
- Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
- Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
- Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett
Nekem a bakelit kifejezés halál természetes, ahogy a hangfal is.
Én is itt LP-t írok - véletlenül sem vinylt, még a végén azt hiszi valaki, hogy terítő és nem is mondom, mert kitörne a nyelvem
- és hangdobozt írok hangfal helyett, hogy ne érje szó a ház elejét, de szívem szerint bakelitet és hangfalat írnék.
Most meg ne kérdezzétek, hogy milyen szó, milyen ház, meg milyen eleje ?
Az is megvan, hogy a villanytűzhelyben nem rakunk tüzet, ugye ? A gázban sem.
Mikor jégre teszem a parizert, nem a befagyott pocsolyára gondolok, mikor lábtörlőt használok, a cipőm talpát törlöm le, nem a lábamat, a gázpedállal nem pedálozom a gázt...
A bakelit semmivel sem rosszabb ezeknél.
Kivételesen nem értek egyet.
Nekem a bakelit kifejezés halál természetes, ahogy a hangfal is.
Én is itt LP-t írok - véletlenül sem vinylt, még a végén azt hiszi valaki, hogy terítő és nem is mondom, mert kitörne a nyelvem

Most meg ne kérdezzétek, hogy milyen szó, milyen ház, meg milyen eleje ?

Az is megvan, hogy a villanytűzhelyben nem rakunk tüzet, ugye ? A gázban sem.
Mikor jégre teszem a parizert, nem a befagyott pocsolyára gondolok, mikor lábtörlőt használok, a cipőm talpát törlöm le, nem a lábamat, a gázpedállal nem pedálozom a gázt...

A bakelit semmivel sem rosszabb ezeknél.