Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Hangelnyelő eszközök zenehallgató szobákba
- fülelek
- V.I.P.

- Értékelés: 5352
Re: Hangelnyelő eszközök zenehallgató szobákba
A dsp nagy előnye, hogy nem látszik és nem porosodik 
De, tud rezonancán, torzításon és lecsengésen is javítani (nemhogy hatással lenni rá).Luxor Audio írta: ↑2024.12.03., kedd 14:47A kábeleket azért hoztam szóba, mert az akusztikai paneleket (?) drágának nevezted, pedig a valóságban egy közepes kábel árából rendbe lehet tenni akusztikailag egy zenehallgató szobát, ami garantáltan nagyobb javulást hoz, mint bármilyen kábel, alátét, misztikus ingyombingyom. Tehát a magas költségre hivatkozni itt szerintem téves. Persze mindenkinek az a drága, amit feleslegesnek, indokolatlannak érez.denesdr írta: ↑2024.12.03., kedd 10:19Nem tudom mi köze van (persze, nyilván sejtem) a kábeleknek a a szobaakusztikához, de mindegy is. Ha valaki kábelekre akar költeni, az kábelekre fog költeni. A DSP pedig sok esetben "ingyen" van, csak be kellene üzemelni. DSP-vel is lehet olyan dolgokat elérni, amit akusztikai panelekkel nehéz vagy praktikusan lehetetlen. Szóval érdemes mindkét oldalról vizsgálni a dolgot.
A random EQ tekergetés, meg a méréseken alapuló, célzott beavatkozás között tud azért némi különbség lenni.
Itt most nem random akusztikai panelekről volt szó, hanem célzott rezonátorokról, a szobai mélyátvitel konkrét kiemeléseire (vagy beszakadásaira) hangolva. Ez egész más kávéház, mint mondjuk az általános használatra szánt szélessávú elnyelők.
Tudom, miként vélekedsz a DSP hasznosságáról, ezt a vitát párszor már lefolytattuk és nem is feltétlenül mondunk ellent egymásnak. Hogy számodra nem okoz problémát a beállítása, az dícséretes, de az átlagos hifista messze nem olyan felkészült, mint Te és ha ők elkezdik tekergetni a gombokat, abból több baj lehet, mint haszon. Ismerek olyan hobbitársat, aki szinte minden zenei albumhoz más EQ beállítást használ, ami az én szememben a High Fidelity erőteljes meghágása. Szélsőséges eset, de a DSP erre is képes avatatlan kézben.
Olyan akusztikai problémáról viszont nem tudok, amit ne lehetne akusztikai eszközökkel megoldani. Egy lakószobában persze vannak korlátok és néhány hibát valóban egyszerűbb DSP-vel elfedni, de sok alapvető paramétert (utózengés, torzítás, lecsengés, rezonanciák) nem tud befolyásolni. Érdemes inkább így tekinteni rá, mint valami általános gyógyírre. Mondandómnak ez lenne a lényege.
Illetve, hogy ez mind csak elfedés lenne, azt is erős túlzásnak érzem.
De mégegyszer mondom, itt most nem általános szobaakusztika javítással indult a beszélgetés, hanem konkrét, adott helyiségre jellemző (mély)kiemelések csökkentéséről, amit akusztikai elemekkel, szobában nem sok esély van érdemben csökkenteni.
Egyébként meg aki nem ért a DSP használatalához, kérje szakember segítségét, csakúgy ahogy akusztikai kezelés esetében.
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Értékelés: 11489
- Kapcsolat:
A kábeleket azért hoztam szóba, mert az akusztikai paneleket (?) drágának nevezted, pedig a valóságban egy közepes kábel árából rendbe lehet tenni akusztikailag egy zenehallgató szobát, ami garantáltan nagyobb javulást hoz, mint bármilyen kábel, alátét, misztikus ingyombingyom. Tehát a magas költségre hivatkozni itt szerintem téves. Persze mindenkinek az a drága, amit feleslegesnek, indokolatlannak érez.denesdr írta: ↑2024.12.03., kedd 10:19Nem tudom mi köze van (persze, nyilván sejtem) a kábeleknek a a szobaakusztikához, de mindegy is. Ha valaki kábelekre akar költeni, az kábelekre fog költeni. A DSP pedig sok esetben "ingyen" van, csak be kellene üzemelni. DSP-vel is lehet olyan dolgokat elérni, amit akusztikai panelekkel nehéz vagy praktikusan lehetetlen. Szóval érdemes mindkét oldalról vizsgálni a dolgot.
A random EQ tekergetés, meg a méréseken alapuló, célzott beavatkozás között tud azért némi különbség lenni.
Itt most nem random akusztikai panelekről volt szó, hanem célzott rezonátorokról, a szobai mélyátvitel konkrét kiemeléseire (vagy beszakadásaira) hangolva. Ez egész más kávéház, mint mondjuk az általános használatra szánt szélessávú elnyelők.
Tudom, miként vélekedsz a DSP hasznosságáról, ezt a vitát párszor már lefolytattuk és nem is feltétlenül mondunk ellent egymásnak. Hogy számodra nem okoz problémát a beállítása, az dícséretes, de az átlagos hifista messze nem olyan felkészült, mint Te és ha ők elkezdik tekergetni a gombokat, abból több baj lehet, mint haszon. Ismerek olyan hobbitársat, aki szinte minden zenei albumhoz más EQ beállítást használ, ami az én szememben a High Fidelity erőteljes meghágása. Szélsőséges eset, de a DSP erre is képes avatatlan kézben.
Olyan akusztikai problémáról viszont nem tudok, amit ne lehetne akusztikai eszközökkel megoldani. Egy lakószobában persze vannak korlátok és néhány hibát valóban egyszerűbb DSP-vel elfedni, de sok alapvető paramétert (utózengés, torzítás, lecsengés, rezonanciák) nem tud befolyásolni. Érdemes inkább így tekinteni rá, mint valami általános gyógyírre. Mondandómnak ez lenne a lényege.
Nem tudom mi köze van (persze, nyilván sejtem) a kábeleknek a a szobaakusztikához, de mindegy is. Ha valaki kábelekre akar költeni, az kábelekre fog költeni. A DSP pedig sok esetben "ingyen" van, csak be kellene üzemelni.Luxor Audio írta: ↑2024.12.03., kedd 09:45Ha elromlik az autód, bemész a boltba és kérsz egy alkatrészt találomra, ami jól néz ki? Valamivel logikusabb, ha előbb kideríted, mi a hiba és arra keresel hatékony megoldást. Igen nagy a valószínűsége, hogy egy ilyen diffúzor nálad sem old meg semmit önmagában, hacsak nem szobadísznek szánod, mert akkor persze nem szóltam. Elnyelő képessége minimális, ezért is nevezik diffúzornak.tottyi írta: ↑2024.12.02., hétf. 10:54Vegre raszannam magam egy akusztikus panelra a jobb hang erdekeben erre az a panel ami tetszik es betennem a szobaba 6000 €uro.314Hz - 6880 Hz kozott van az elnyelo kepessege de mondjuk nekem jo lenne olyan 70Hz-ig ha lemenne mert ott van egyfajta brummogas. Ez pont jo lenne meg szep is de 300 kilo. :( 180 x 180 a meret. Ilyesmi joval olcsobban nincs?
![]()
Utóbbi mondatoddal egyetértek, a többivel egyáltalán nem. A hobbitársak nagy része egy kábelre többet költ, mint amennyiből egy becsületes akusztikai kezelés megvalósítható és olyan problémákat is megold, amit DSP-vel biztosan nem fogsz. Egyszer már átéltük a 90-es években, hogy mindenki EQ-t tekergetett, nem lett jó vége akkor sem. Az akusztikai panelek más helyiségben is felhasználhatók, esetleg el kell adni, vagy venni néhány darabot hozzá költözésnél, de kidobni biztosan nem kell.denesdr írta: ↑2024.12.03., kedd 08:33Hátránya a megoldásnak, hogy jó eséllyel csak az adott helyiségben, hangsugárzó elhelyezéssel és hallgatási pozícióban működik rendesen, drága, gyakran sok helyet foglal és tökéletes eredményt ez sem ad. A DSP-t meg pár kattintással oda lehet állítani, ahová éppen szeretnénk, helyzetnek, ízlésnek megfelelően és sok esetben már eleve ott van kéznél (pl Roon), csak beállítani és használni kellene. A DSP + akusztikai kezelés együtt pedig mégjobb eredményt tud adni.
DSP-vel is lehet olyan dolgokat elérni, amit akusztikai panelekkel nehéz vagy praktikusan lehetetlen. Szóval érdemes mindkét oldalról vizsgálni a dolgot.
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Értékelés: 11489
- Kapcsolat:
Ha elromlik az autód, bemész a boltba és kérsz egy alkatrészt találomra, ami jól néz ki? Valamivel logikusabb, ha előbb kideríted, mi a hiba és arra keresel hatékony megoldást. Igen nagy a valószínűsége, hogy egy ilyen diffúzor nálad sem old meg semmit önmagában, hacsak nem szobadísznek szánod, mert akkor persze nem szóltam. Elnyelő képessége minimális, ezért is nevezik diffúzornak.tottyi írta: ↑2024.12.02., hétf. 10:54Vegre raszannam magam egy akusztikus panelra a jobb hang erdekeben erre az a panel ami tetszik es betennem a szobaba 6000 €uro.314Hz - 6880 Hz kozott van az elnyelo kepessege de mondjuk nekem jo lenne olyan 70Hz-ig ha lemenne mert ott van egyfajta brummogas. Ez pont jo lenne meg szep is de 300 kilo. :( 180 x 180 a meret. Ilyesmi joval olcsobban nincs?
![]()
Utóbbi mondatoddal egyetértek, a többivel egyáltalán nem. A hobbitársak nagy része egy kábelre többet költ, mint amennyiből egy becsületes akusztikai kezelés megvalósítható és olyan problémákat is megold, amit DSP-vel biztosan nem fogsz. Egyszer már átéltük a 90-es években, hogy mindenki EQ-t tekergetett, nem lett jó vége akkor sem. Az akusztikai panelek más helyiségben is felhasználhatók, esetleg el kell adni, vagy venni néhány darabot hozzá költözésnél, de kidobni biztosan nem kell.denesdr írta: ↑2024.12.03., kedd 08:33Hátránya a megoldásnak, hogy jó eséllyel csak az adott helyiségben, hangsugárzó elhelyezéssel és hallgatási pozícióban működik rendesen, drága, gyakran sok helyet foglal és tökéletes eredményt ez sem ad. A DSP-t meg pár kattintással oda lehet állítani, ahová éppen szeretnénk, helyzetnek, ízlésnek megfelelően és sok esetben már eleve ott van kéznél (pl Roon), csak beállítani és használni kellene. A DSP + akusztikai kezelés együtt pedig mégjobb eredményt tud adni.
Hátránya a megoldásnak, hogy jó eséllyel csak az adott helyiségben, hangsugárzó elhelyezéssel és hallgatási pozícióban működik rendesen, drága, gyakran sok helyet foglal és tökéletes eredményt ez sem ad. A DSP-t meg pár kattintással oda lehet állítani, ahová éppen szeretnénk, helyzetnek, ízlésnek megfelelően és sok esetben már eleve ott van kéznél (pl Roon), csak beállítani és használni kellene. A DSP + akusztikai kezelés együtt pedig mégjobb eredményt tud adni.wasiliy888 írta: ↑2024.12.03., kedd 00:20Utána lehet gyártatni olyan akusztikai elemet, ami pontosan a te szobád káros kiemelését kioltja.
- wasiliy888
- Fórumlakó

- Értékelés: 341
Ha leginkább a mélyfrekvenciás kiemelés zavar, a legolcsóbb megoldás, ha bekapcsolod roonon a dsp-t, és kicsit próbálgatod, hol és mennyit vegyél vissza. Tökéletes nem lesz, de csökkenteni valamennyire tudod a kiemelést. Ha vásárlásra szánod magad, akkor előtte méresd meg mindenképp a szobát. Ez még hazai viszonylatban is olcsó, akkor legalább mindennel pontosan tisztában leszel. Utána lehet gyártatni olyan akusztikai elemet, ami pontosan a te szobád káros kiemelését kioltja.tottyi írta: ↑2024.12.02., hétf. 10:54Vegre raszannam magam egy akusztikus panelra a jobb hang erdekeben erre az a panel ami tetszik es betennem a szobaba 6000 €uro.![]()
314Hz - 6880 Hz kozott van az elnyelo kepessege de mondjuk nekem jo lenne olyan 70Hz-ig ha lemenne mert ott van egyfajta brummogas. Ez pont jo lenne meg szep is de 300 kilo. :( 180 x 180 a meret.
Ilyesmi joval olcsobban nincs?![]()
Capture.JPG
DIY Cu-R tápkábelek v1(DAC), v2(PWR, SRC), ValhallA Raindrops
TPlinkMC200(optika)-HydraSwitch+MStáp-WWstarl.8-Laptop-Core AudioPC(Win10/FidelizerPro/Tidal/Roon)+PPAv3usb-DIY usbAg-AudioGD Master11(SxrF1)-ValhallA CuAgSSrca-LZ5 Aquincum-Qed SignatureRev.-DIY 2WVB20Lmk4
TPlinkMC200(optika)-HydraSwitch+MStáp-WWstarl.8-Laptop-Core AudioPC(Win10/FidelizerPro/Tidal/Roon)+PPAv3usb-DIY usbAg-AudioGD Master11(SxrF1)-ValhallA CuAgSSrca-LZ5 Aquincum-Qed SignatureRev.-DIY 2WVB20Lmk4
- fülelek
- V.I.P.

- Értékelés: 5352
Pont ez utóbbi diffuzor a leghasznosabb, de nem a hallgatási hely mögé kell rakni, hanem középre előre (persze ha nincs tévé :) )tottyi írta: ↑2024.12.02., hétf. 13:56Innet neztem ki de van plaszt-os megoldas is ami sajnos nem annyira hatekony a frekvenciakon de olcsobb.edzoba írta: ↑2024.12.02., hétf. 13:14Ez RDacoustic sztem. itthon 9220€ a 168X168cm, 200kgtottyi írta: ↑2024.12.02., hétf. 10:54Vegre raszannam magam egy akusztikus panelra a jobb hang erdekeben erre az a panel ami tetszik es betennem a szobaba 6000 €uro.![]()
314Hz - 6880 Hz kozott van az elnyelo kepessege de mondjuk nekem jo lenne olyan 70Hz-ig ha lemenne mert ott van egyfajta brummogas. Ez pont jo lenne meg szep is de 300 kilo. :( 180 x 180 a meret.
Capture.JPG
Van "olcsóbb" is 1500é'
https://impressivia.hu/termek/rdacousti ... abszorber/
https://www.platanaudio.sk/data/platana ... 225403.pdf
Az alábbi típusból 9 darabot célszerű venni, és sakktáblaszerűen forgatni (egy vízszintes-egy függőleges irányú), ez 180x180cm és nagyon szép és korrekt sztereo tered lesz, persze azért a hangsugárzókat is előre kell húzni a faltól, hogy mennyire, az a szobád méreteitől függ. Persze jó az az óriási 67 elemes is, csak nem jobb, mint amit ajánlottam, és többszörös az ára. A diffuzorok nem dolgoznak a mélytartományban, oda másféle elemek szükségesek.
- Csatolmányok
-
- diff179.png (128.38 KiB) Megtekintve 2358 alkalommal
- SoundMania
- Törzsgárda

- Értékelés: 1326
Ezek tulajdonképpen nem hangelnyelők, hanem hangtörők, diffuzorok. Nem ugyanarra a feladatra valók. Az sem mindegy hogyan néz ki a mögötted levő terület. Főleg a távolsága a hátsó falnak.... Praktikerben is vannak egész jó falpanelek, amiket jól alkalmazva többet érnek mint ilyen drágákat rosszul alkalmazva.tottyi írta: ↑2024.12.02., hétf. 13:56Innet neztem ki de van plaszt-os megoldas is ami sajnos nem annyira hatekony a frekvenciakon de olcsobb.edzoba írta: ↑2024.12.02., hétf. 13:14Ez RDacoustic sztem. itthon 9220€ a 168X168cm, 200kgtottyi írta: ↑2024.12.02., hétf. 10:54Vegre raszannam magam egy akusztikus panelra a jobb hang erdekeben erre az a panel ami tetszik es betennem a szobaba 6000 €uro.![]()
Capture.JPG
Van "olcsóbb" is 1500é'
- tottyi
- Hazajáró lélek

- Értékelés: 964
Innet neztem ki de van plaszt-os megoldas is ami sajnos nem annyira hatekony a frekvenciakon de olcsobb.edzoba írta: ↑2024.12.02., hétf. 13:14Ez RDacoustic sztem. itthon 9220€ a 168X168cm, 200kgtottyi írta: ↑2024.12.02., hétf. 10:54Vegre raszannam magam egy akusztikus panelra a jobb hang erdekeben erre az a panel ami tetszik es betennem a szobaba 6000 €uro.![]()
Capture.JPG
Van "olcsóbb" is 1500é'
Audio PC - WW Platunim 7 | USB - Shunyata Research Sigma v2 | Chord Dave - WW Platinum 7 | WW Platinum Eclipse 8 XLR | Benchmark HPA4 | Hangfalkabel - WW Platinum Eclipse 8 XLR | ATC SCM150ASL Pro | Tapkabel hangfalba (2x) - WW Platinum 7 | Betapkabel - Valhalla Draco V3/2 HC R
- edzoba
- Fórumlakó

- Értékelés: 201
- Kapcsolat:
Ez RDacoustic sztem. itthon 9220€ a 168X168cm, 200kgtottyi írta: ↑2024.12.02., hétf. 10:54Vegre raszannam magam egy akusztikus panelra a jobb hang erdekeben erre az a panel ami tetszik es betennem a szobaba 6000 €uro.![]()
Capture.JPG
Van "olcsóbb" is 1500é'
"...sit back, put some music on and enjoy." /BrimarBob/
- tottyi
- Hazajáró lélek

Ma ott lapozgattam es lattam meg ezt amit linkeltem de szerintem azt nem o keszitette. Egyebkent tetszik a munkaja de mar regota gondolkodom, hogy milyen kepet tetetnek ra ami 2-3 ev mulva nem lesz elavult.Alex_Aston írta: ↑2024.12.02., hétf. 12:50Nálam ilyen van a fejem mögött, ami fotó nyomtatva, 4db esetén 120e Ft körül volt 3 éve.
És ez pont erre van kitalálva, elnyeli a visszhangot.
KR Acoustic néven keresd meg itt a fórumon a. Kereskedők között, a Krisztián készíti el a panelokat úgy, hogy azt te szeretnéd.
20241202_124800.jpg
Audio PC - WW Platunim 7 | USB - Shunyata Research Sigma v2 | Chord Dave - WW Platinum 7 | WW Platinum Eclipse 8 XLR | Benchmark HPA4 | Hangfalkabel - WW Platinum Eclipse 8 XLR | ATC SCM150ASL Pro | Tapkabel hangfalba (2x) - WW Platinum 7 | Betapkabel - Valhalla Draco V3/2 HC R
KR Acoustic néven keresd meg itt a fórumon a. Kereskedők között, a Krisztián készíti el a panelokat úgy, hogy azt te szeretnéd.
- Alex_Aston
- V.I.P.

- Értékelés: 4211
Nálam ilyen van a fejem mögött, ami fotó nyomtatva, 4db esetén 120e Ft körül volt 3 éve.
Csak a Marantz! :-D
- tottyi
- Hazajáró lélek

A hallgatozasi pontnal a mogottem levo csupasz fallra lenne akusztikai meres nelkul. Egyenlore ez tetszett meg, talan jol is mutatna a falon de 6000 euro-t sokallom. :)zoli73 írta: ↑2024.12.02., hétf. 12:35Bizonyítottan(akusztikai méréssel) erre van szükséged, vagy csak azért vennéd mert tetszik? Amúgy nekem is.tottyi írta: ↑2024.12.02., hétf. 10:54Vegre raszannam magam egy akusztikus panelra a jobb hang erdekeben erre az a panel ami tetszik es betennem a szobaba 6000 €uro.![]()
Capture.JPG
- zoli73
- V.I.P.

- Értékelés: 3440
Bizonyítottan(akusztikai méréssel) erre van szükséged, vagy csak azért vennéd mert tetszik? Amúgy nekem is.tottyi írta: ↑2024.12.02., hétf. 10:54Vegre raszannam magam egy akusztikus panelra a jobb hang erdekeben erre az a panel ami tetszik es betennem a szobaba 6000 €uro.![]()
Capture.JPG
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech
- tottyi
- Hazajáró lélek

Vegre raszannam magam egy akusztikus panelra a jobb hang erdekeben erre az a panel ami tetszik es betennem a szobaba 6000 €uro.
Ilyesmi joval olcsobban nincs?
Ilyesmi joval olcsobban nincs?
- Red75
- V.I.P.

- Értékelés: 844
Sziasztok!
Segítsetek kérlek!
Hol kapok vajon Heraklith 35 fagyapot táblát Bp-en? 5 táblára volna szükségem.
Már felhívtam 15 tüzépet, de csak raklap mennyiséget tunék rendelni.

Segítsetek kérlek!
Hol kapok vajon Heraklith 35 fagyapot táblát Bp-en? 5 táblára volna szükségem.
Már felhívtam 15 tüzépet, de csak raklap mennyiséget tunék rendelni.

- tonee73
- Kiemelt Moderátor

- Értékelés: 6688
Az előadást érintő dolgokat átraktam Fapaci megfelelő topikjába, kérlek ott folytassátok.Köszi.
viewtopic.php?f=146&t=74219
viewtopic.php?f=146&t=74219
Jó zenék --> Marantz CD16 --> Etalon Suprampli --> Chario Constellation Delphinus mkII
Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.
Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.
- tonee73
- Kiemelt Moderátor

- Értékelés: 6688
Az általános részről töröltem őket, az ott tiltott reklám.istvan01 írta: ↑2020.03.30., hétf. 19:05Ahogy látom több helyen is megjelent ez a toborzó (reklám?), AVX-en is több topicban.asebestyen írta: ↑2020.03.30., hétf. 18:07Ez valami ingyenes, a közösséget önzetlenül támogató katrantén projekt?![]()
Jó zenék --> Marantz CD16 --> Etalon Suprampli --> Chario Constellation Delphinus mkII
Ahogy látom több helyen is megjelent ez a toborzó (reklám?), AVX-en is több topicban.asebestyen írta: ↑2020.03.30., hétf. 18:07Ez valami ingyenes, a közösséget önzetlenül támogató katrantén projekt?![]()
Ahogy olvastam, regisztráció után 5000Ft perkálás után nézheted otthonról.asebestyen írta: ↑2020.03.30., hétf. 18:07Ez valami ingyenes, a közösséget önzetlenül támogató katrantén projekt?![]()
- asebestyen
- V.I.P.

- Értékelés: 8278
Ez valami ingyenes, a közösséget önzetlenül támogató katrantén projekt? 
Alces 6 | Mac Mini M1 | RME ADI-2 DAC FS | Genelec 1031APM aktív monitorok
- Irvine
- Nincs visszaút

- Értékelés: 10
A szebbik átvitelnél a mikrofon az egyenlő oldalú háromszög egyik csúcsán helyezkedett el. Azaz közeltéri hallgatás. (Nem stúdiós értelemben)
A dobozok 210 cm-re vannak egymástól tehát a mikrofon is 210 cm-re volt mindkét doboztól.
A másik mérésnél messzebb volt a mikrofon közel a szoba közepéhez ahová nem szabad ülni.
A dobozok 210 cm-re vannak egymástól tehát a mikrofon is 210 cm-re volt mindkét doboztól.
A másik mérésnél messzebb volt a mikrofon közel a szoba közepéhez ahová nem szabad ülni.
nyilvan a mikrofon helye ahhoz, hogy érdemi infot adjon = hallgatasi hely
szep mutatoja, peldaja annak, hogy a hangsugarzok és a hallgatasi hely pozicioja (is) számít.