Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Általában a hifiről
- GTomi
- V.I.P.
- Értékelés: 665
Re: Általában a hifiről
És van egyfajta bájos abszurditása a dolognak, hogy simán befér a névadó topikba :)
Rega Io / DacMagic200M / TMP táp / Revox B226 / Pc / Hivox zárt 3 utas / HiDiamond, Hivox, Oyaide, DIY, AQ
- zoli73
- V.I.P.
- Értékelés: 3170
"Vas", "pörgető", "gyalu", és hasonló elmés megnevezések. Van még választék.

MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech
- GTomi
- V.I.P.
Na és ott van a játékos is, mint lejátszó 

Rega Io / DacMagic200M / TMP táp / Revox B226 / Pc / Hivox zárt 3 utas / HiDiamond, Hivox, Oyaide, DIY, AQ
na vazz, mintha én írtam volna, én is. de alapvetően otthon csak simán hangfalnak hívom. Aztán a lemezt se bakelitnek, se vinilnek, se vinylnek, de LP-nek se. Lemez... a másik meg CD (,de, ha egyértelmű, hogy CD-ről beszélünk, vagy nincs értelme a megkülönböztetésnek, akkor az is csak simán lemez), oszt jónapot

avantgardeAcoustic, kondo, 47Lab, RS Laboratory, operaConsonanceLP5, twAcustic, vivLab, artemisLabs, zyx, hana, Quad CDP, KSL, TakeT, audioNote, furuyamaAudioLab, vdHul, tiglon, daruma, SaSuPa, onzow, loricraft, townshend, tmpAnt, hitachiSax
halfnote.hu
halfnote.hu
Érdekes, hogy az angolok beérik a (loud)speakerrel, meg driverekkel...

Hiába, a magyarok legendás precizitásával nem vetekedhetnek!
Gyula
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene
Na akkor mostantól hivatalos : eldőlt a vinyl vs. bakelit kérdés ...
Most hozott a futár egy LP-t aminek a csomagolásán rajta van (volt, mert már kibontottam) a felirat "First time in vinyl"
Mondjuk ideje volt. Már agyfaszt kaptam, hogy a csaj többi lemeze már mind van vinylen, ezt a nyamvadékot meg nem tudták még kiadni. (Mostanáig ... )
Most hozott a futár egy LP-t aminek a csomagolásán rajta van (volt, mert már kibontottam) a felirat "First time in vinyl"
Mondjuk ideje volt. Már agyfaszt kaptam, hogy a csaj többi lemeze már mind van vinylen, ezt a nyamvadékot meg nem tudták még kiadni. (Mostanáig ... )
- fererencz
- Törzsvendég
- Értékelés: 873
De a hangsugárzó az véletlenül nem a "rovar", a hangfal meg a "bogár", amit tévesen használunk a hangdobozra, és mondhatni a kétszárnyúak rendjébe tartozó szúnyogokat "bogarazzuk" le?
Nem szotkam hibázni.
Én is ITT "hangsugárzót" szoktam írni. (Kivéve, ha nem figyelek oda.)
Így is van elég bűnöm itt (pl. kötsögg B&W fan vagyok, nem sztrímerelek stb ... ) nem akarom még eggyel növelni a bűnlajstromot ...

Annyit hozzáfűznék, hogy az LP ("long playing") is elterjedt, de pont olyan hibás a vinyl hanglemezek mindegyikére használni, mint a "bakelit". Mégsem zavar senkit (engem sem). AAhogy a vinyllemez nem bakelitből készül, egy 45-ös sem LP
De: mindenki érti a kontextusból, hogy miről van szó.
- Aszpirin
- Kiemelt Moderátor
- Értékelés: 5956
Én pedig kivételesen egyetértek veled

Annyit hozzáfűznék, hogy az LP ("long playing") is elterjedt, de pont olyan hibás a vinyl hanglemezek mindegyikére használni, mint a "bakelit". Mégsem zavar senkit (engem sem). AAhogy a vinyllemez nem bakelitből készül, egy 45-ös sem LP

De: mindenki érti a kontextusból, hogy miről van szó.
- Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
- Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
- Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett
Kivételesen nem értek egyet.
Nekem a bakelit kifejezés halál természetes, ahogy a hangfal is.
Én is itt LP-t írok - véletlenül sem vinylt, még a végén azt hiszi valaki, hogy terítő és nem is mondom, mert kitörne a nyelvem

Most meg ne kérdezzétek, hogy milyen szó, milyen ház, meg milyen eleje ?

Az is megvan, hogy a villanytűzhelyben nem rakunk tüzet, ugye ? A gázban sem.
Mikor jégre teszem a parizert, nem a befagyott pocsolyára gondolok, mikor lábtörlőt használok, a cipőm talpát törlöm le, nem a lábamat, a gázpedállal nem pedálozom a gázt...

A bakelit semmivel sem rosszabb ezeknél.

Nem ismertem, klassz dolognak tűnik, ezek szerint nem találtam fel a melegvizet...

De !
A 20 lukba - és csatolmányaiba - annyi gipszet pumpáltam, hogy tízszer kellet feltölteni matériával a 0.6 literes kinyomópisztolyt.
Ennek anyagköltsége talán 4000 Forint sincs, a folyékony Fischer-el ki sem merem számolni...
Kevesebb és kisebb furatnál érdekes lehet, akkor talán nem érdemes annyit taknyolni és a takarítással vesződni a pisztollyal...
- GTomi
- V.I.P.
Hát ez olyasmi mint a marmon(kanna) ami elterjedt, itt Magyarországon, apámék, nagyapámék is ezt mondták mindig, hogy hozz benzint a marmonban :) de valójában ilyen kanna nincs, vagyis van, de az benzineskannachord_ írta: ↑2024.12.02., hétf. 17:07Szerintem meg sokkal választékosabb és jobban hangzó szó a 'bakelit'.
Csak mondd ki hangosan. 'bakelit'
Aztán, hogy 'vinil'.
Vinil?
Vinyl?
Gáz.
A nyelv mozog, és olykor a szebb irányba térül át. Jelentéstorzulás? Az. És baj? Mégis, kinek? Ki agyal vajon azon a MM lemezosztályán, hogy az LP az miből is van igazából?
Mindenki tudja, miről van szó, semmi, de semmi zavarodást nem okoz.
A 'CD lemez' is így rögzült, ilyen duplázósan. Nem baj.
Hangfal.
Hangfalcsatlakozó.
Ki az, aki nem érti, és OB-t sejt ilyenkor?
Persze, 'hangdoboz'. De mondd ki, hogy 'hangdobozcsatlakozó'. Egyszuszra alig megy. Nem jó. A nyelv ezt érzi.
Meg a 220.
'93 óta áttértünk a 230V-ra.
Senkit sem zavar.
Stb...
A nyelv az egy élő rendszer, nem pedig a szókincs összessége.

Szerintem meg sokkal választékosabb és jobban hangzó szó a 'bakelit'.
Csak mondd ki hangosan. 'bakelit'
Aztán, hogy 'vinil'.
Vinil?
Vinyl?
Gáz.
A nyelv mozog, és olykor a szebb irányba térül át. Jelentéstorzulás? Az. És baj? Mégis, kinek? Ki agyal vajon azon a MM lemezosztályán, hogy az LP az miből is van igazából?
Mindenki tudja, miről van szó, semmi, de semmi zavarodást nem okoz.
A 'CD lemez' is így rögzült, ilyen duplázósan. Nem baj.
Hangfal.
Hangfalcsatlakozó.
Ki az, aki nem érti, és OB-t sejt ilyenkor?
Persze, 'hangdoboz'. De mondd ki, hogy 'hangdobozcsatlakozó'. Egyszuszra alig megy. Nem jó. A nyelv ezt érzi.
Meg a 220.
'93 óta áttértünk a 230V-ra.
Senkit sem zavar.
Stb...
A nyelv az egy élő rendszer, nem pedig a szókincs összessége.
Blog: Komoly Zenei Ajánló
Pro-Ject RS2-T - Gustard A26 - Heed Nexus - Spendor SP1 - Radnai kábelek
Pro-Ject RS2-T - Gustard A26 - Heed Nexus - Spendor SP1 - Radnai kábelek
nem feltétlen Neked, csak itt nyomtam replyt
ez a dolog sokkal korábbra datálható,mint 1965. A sellak lemezek megjelenésekor, nagy divatja volt a bakelit háztartási eszközöknek (műanyagforradalom) és amikor a köznép meglátta a sellak lemezt, fekete,fényes,kemény, rámondták, hogy bakelit. Innen már nem kellett sok annak,hogy a nyelvünk ezt,ebben a formában anyakönyvezze és mai napig elfogadott és helyes a használata. Lényegében felfogható népi motívumnak és ennek őrzése sima hagyományőrzés. A bakelit kifejezés nem azt jelenti,hogy abból készül, hanem szinonimája az "analóg hanglemez" kifejezésnek, használjátok bátran. Csak ne tegyétek utána, hogy "lemez", mert ezt az elnevezés már magában hordozza

avantgardeAcoustic, kondo, 47Lab, RS Laboratory, operaConsonanceLP5, twAcustic, vivLab, artemisLabs, zyx, hana, Quad CDP, KSL, TakeT, audioNote, furuyamaAudioLab, vdHul, tiglon, daruma, SaSuPa, onzow, loricraft, townshend, tmpAnt, hitachiSax
halfnote.hu
halfnote.hu
A profik ilyen macerás esetekre (is), ha azt szeretnéd, hogy ne legyen baj, a folyékony dübelt ajánlják. Valószínűleg nem lesz olcsó, de utána nyugodtan alhatsz.
https://www.fischerhungary.hu/hu-hu/pro ... l-fill-fix
https://fischerdubel.hu/blog/post/hogya ... y-dubellel
erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla
Biztosan ennek is köze van hozzá, meg annak is, hogy a guglinak lehet javaslatokat küldeni. Olvastam már olyanról, hogy egyesek direkt trollkodnak ilyen javaslatokkal, és hülyeségekre próbálják rávenni az ilyen automatákat.
erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla
- andarson
- V.I.P.
- Értékelés: 580
Egyetértek veled Zoli, itt használjuk vinilnek, még akkor is ha a "szomszéd lány" bakelitnek hívja és még ha a vinilt a beépített helyesírás ellenőrző nálam alá is húzza.
Linn Majik DS
Dual 1219 - Sumiko Blue point no.3 Lo
Forté Audio Model 40 - Forté Audio Model 4
JBL 4333
JBL 4333
A munkahelyemen a csapatunk, jónéhány orszából származó emberből tevődik össze. Már mindenki tudja, hogy milyen hobbit űzök, és mikor az egyik alkalommal jobban belemélyedtünk a témába, egy körkérdést intéztem a társasághoz. Hogyis, kinél, hogy nevezik az Lp hanglemezt? Többféle megnevezés is elhangzott, de "bakelit" az nem. Elmagyaráztam nekik, hogy nálunk a köznyelv rend szerint így említi. Felfogták, megértették, csak azt nem, hogy miért? Semmi logikát nem találtak benne, hogy csak azért, mert mindkettő fekete műanyag, ezért ráragasztják ezt a nevet.
Szerintem az is tök gáz, hogy a hazai Media Markt lemezosztályán is "bakelit" felirat olvasható, méretes betűkkel a hanglemezek felett, míg Ausztriában, és Németországban ugyanott "Vinyl".
Egye fene, ha a "pórnép" így nevezi, de azért ilyen helyen, ahol meldöngetve állítják magukról, hogy szakértők, akkor ott talán illene szakszerű nevén nevezni a gyereket.
- zoli73
- V.I.P.
- Értékelés: 3170
Akkor miért van az, hogy ezt csak magyar nyelvre forditva van így? Ha Magyarról fordítja bármely más nyelvre, akkor a >>bakelit<< szinoníma eltűnik, ismeretlen, pedig ezt a műanyagot más nyelveken is így hivják, mégsem "csúfolják" így az Lp hanglemezt.andarson írta: ↑2024.12.01., vas. 20:39Szerintem csak azért, mert a köznyelv ezt használja. Talán a bakelit lemezek mai népszerűségét is mutatja, hogy a wikipédián a hanglemez szócikk nélkülözhetetlen besorolás alatt van és ott olvasom, hogy már 1965-ben az írott sajtóban is hivatkoztak bakelit lemezként a hanglemezre. (https://adt.arcanum.com/hu/view/Nepszav ... ry=bakelit).
Az más kérdés, hogy mi audiofilek nagyon helyesen tisztában vagyunk azzal, hogy ez egy téves szóhasználat a köznyelvben.
Úgy gondolom, ha a google egy szakmai fordító alkalmazás lenne, vinil lemeznek fordítaná. De amilyen gyorsan fejlődik az MI és a gépi fordítás lehet, hogy holnapután szakmai fordító funkciója is lesz a googlenek és akkor aztán már ezt is jól fogja fordítani.
A munkahelyemen a csapatunk, jónéhány orszából származó emberből tevődik össze. Már mindenki tudja, hogy milyen hobbit űzök, és mikor az egyik alkalommal jobban belemélyedtünk a témába, egy körkérdést intéztem a társasághoz. Hogyis, kinél, hogy nevezik az Lp hanglemezt? Többféle megnevezés is elhangzott, de "bakelit" az nem. Elmagyaráztam nekik, hogy nálunk a köznyelv rend szerint így említi. Felfogták, megértették, csak azt nem, hogy miért? Semmi logikát nem találtak benne, hogy csak azért, mert mindkettő fekete műanyag, ezért ráragasztják ezt a nevet.
Szerintem az is tök gáz, hogy a hazai Media Markt lemezosztályán is "bakelit" felirat olvasható, méretes betűkkel a hanglemezek felett, míg Ausztriában, és Németországban ugyanott "Vinyl".
Egye fene, ha a "pórnép" így nevezi, de azért ilyen helyen, ahol meldöngetve állítják magukról, hogy szakértők, akkor ott talán illene szakszerű nevén nevezni a gyereket.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech
- andarson
- V.I.P.
- Értékelés: 580
Szerintem csak azért, mert a köznyelv ezt használja. Talán a bakelit lemezek mai népszerűségét is mutatja, hogy a wikipédián a hanglemez szócikk nélkülözhetetlen besorolás alatt van és ott olvasom, hogy már 1965-ben az írott sajtóban is hivatkoztak bakelit lemezként a hanglemezre. (https://adt.arcanum.com/hu/view/Nepszav ... ry=bakelit).
Az más kérdés, hogy mi audiofilek nagyon helyesen tisztában vagyunk azzal, hogy ez egy téves szóhasználat a köznyelvben.
Úgy gondolom, ha a google egy szakmai fordító alkalmazás lenne, vinil lemeznek fordítaná. De amilyen gyorsan fejlődik az MI és a gépi fordítás lehet, hogy holnapután szakmai fordító funkciója is lesz a googlenek és akkor aztán már ezt is jól fogja fordítani.
Linn Majik DS
JBL 4333
JBL 4333
- GTomi
- V.I.P.
A mai napig, a google fordítónak mindig "bakelit" a vinyl, vagy lp..
Köszi !

Ilyesmikre gondoltam, de így már akkor biztos...

Rolled-off top-end: a magasátvitel teteje lekonyul, a legmagasabb frekvenciák túl halkak/visszafogottak.
Forward sounding: a hang előtérbe ugró, "arcba jövő".