Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Általában a hifiről

kaef2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3544

Re: Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: kaef2 »

Némileg off.

Meghallgatási és tapasztalatszerzési lehetőség:

viewtopic.php?p=2915750#p2915750

GTomi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 665

Hozzászólás Szerző: GTomi »

zoli73 írta:
2024.12.03., kedd 20:43
GTomi írta:
2024.12.03., kedd 18:04
Na és ott van a játékos is, mint lejátszó :D
"Vas", "pörgető", "gyalu", és hasonló elmés megnevezések. Van még választék. :D
És van egyfajta bájos abszurditása a dolognak, hogy simán befér a névadó topikba :)
Rega Io / DacMagic200M / TMP táp / Revox B226 / Pc / Hivox zárt 3 utas / HiDiamond, Hivox, Oyaide, DIY, AQ

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3170

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

GTomi írta:
2024.12.03., kedd 18:04
"Vas", "pörgető", "gyalu", és hasonló elmés megnevezések. Van még választék. :D
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

GTomi
V.I.P.
V.I.P.

Rega Io / DacMagic200M / TMP táp / Revox B226 / Pc / Hivox zárt 3 utas / HiDiamond, Hivox, Oyaide, DIY, AQ

revox
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4313
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: revox »

Snipi írta:
2024.12.03., kedd 08:16

Én is ITT "hangsugárzót" szoktam írni. (Kivéve, ha nem figyelek oda.)
na vazz, mintha én írtam volna, én is. de alapvetően otthon csak simán hangfalnak hívom. Aztán a lemezt se bakelitnek, se vinilnek, se vinylnek, de LP-nek se. Lemez... a másik meg CD (,de, ha egyértelmű, hogy CD-ről beszélünk, vagy nincs értelme a megkülönböztetésnek, akkor az is csak simán lemez), oszt jónapot :smile53:
avantgardeAcoustic, kondo, 47Lab, RS Laboratory, operaConsonanceLP5, twAcustic, vivLab, artemisLabs, zyx, hana, Quad CDP, KSL, TakeT, audioNote, furuyamaAudioLab, vdHul, tiglon, daruma, SaSuPa, onzow, loricraft, townshend, tmpAnt, hitachiSax
halfnote.hu

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4010

Hozzászólás Szerző: juliush »

kaef2 írta:
2024.12.03., kedd 07:54
Rock60 írta:
2024.12.02., hétf. 18:16
andarson írta:
2024.12.01., vas. 21:38
Egyetértek veled Zoli, itt használjuk vinilnek, még akkor is ha a "szomszéd lány" bakelitnek hívja és még ha a vinilt a beépített helyesírás ellenőrző nálam alá is húzza.
hangdobozt írok hangfal helyett, hogy ne érje szó a ház elejét, de szívem szerint bakelitet és hangfalat írnék.
A hangdoboz helyett a hangsugárzó talán a pontosabb terminológia.
Érdekes, hogy az angolok beérik a (loud)speakerrel, meg driverekkel... :D
Hiába, a magyarok legendás precizitásával nem vetekedhetnek!
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 525

Hozzászólás Szerző: Snipi »

Na akkor mostantól hivatalos : eldőlt a vinyl vs. bakelit kérdés ...
Most hozott a futár egy LP-t aminek a csomagolásán rajta van (volt, mert már kibontottam) a felirat "First time in vinyl"
Mondjuk ideje volt. Már agyfaszt kaptam, hogy a csaj többi lemeze már mind van vinylen, ezt a nyamvadékot meg nem tudták még kiadni. (Mostanáig ... )
dk.jpeg

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég

arzachel :
[OFF - katt ide ha látni akarod]
Most írtam volna azt, hogy "nem stream-elek" vagy "nem sztrimelek" ?
Abban meg mi lett volna a vicces?

fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 873

Hozzászólás Szerző: fererencz »

Snipi írta:
2024.12.03., kedd 08:16
kaef2 írta:

Így is van elég bűnöm itt (pl. kötsögg B&W fan vagyok, nem sztrímerelek stb ... ) nem akarom még eggyel növelni a bűnlajstromot ... :D
De a hangsugárzó az véletlenül nem a "rovar", a hangfal meg a "bogár", amit tévesen használunk a hangdobozra, és mondhatni a kétszárnyúak rendjébe tartozó szúnyogokat "bogarazzuk" le?
Nem szotkam hibázni.

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég

kaef2 írta:
Rock60 írta:
andarson írta:
Egyetértek veled Zoli, itt használjuk vinilnek, még akkor is ha a "szomszéd lány" bakelitnek hívja és még ha a vinilt a beépített helyesírás ellenőrző nálam alá is húzza.
hangdobozt írok hangfal helyett, hogy ne érje szó a ház elejét, de szívem szerint bakelitet és hangfalat írnék.
Így is van elég bűnöm itt (pl. kötsögg B&W fan vagyok, nem sztrímerelek stb ... ) nem akarom még eggyel növelni a bűnlajstromot ... :D

kaef2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3544

Hozzászólás Szerző: kaef2 »

Rock60 írta:
andarson írta:

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 5956

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

Rock60 írta:
Kivételesen nem értek egyet.
Én pedig kivételesen egyetértek veled :D

Annyit hozzáfűznék, hogy az LP ("long playing") is elterjedt, de pont olyan hibás a vinyl hanglemezek mindegyikére használni, mint a "bakelit". Mégsem zavar senkit (engem sem). AAhogy a vinyllemez nem bakelitből készül, egy 45-ös sem LP :D
De: mindenki érti a kontextusból, hogy miről van szó.
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett

Rock60
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 1320

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

andarson írta:
Kivételesen nem értek egyet.
Nekem a bakelit kifejezés halál természetes, ahogy a hangfal is.
Én is itt LP-t írok - véletlenül sem vinylt, még a végén azt hiszi valaki, hogy terítő és nem is mondom, mert kitörne a nyelvem :D - és hangdobozt írok hangfal helyett, hogy ne érje szó a ház elejét, de szívem szerint bakelitet és hangfalat írnék.
Most meg ne kérdezzétek, hogy milyen szó, milyen ház, meg milyen eleje ? :D
Az is megvan, hogy a villanytűzhelyben nem rakunk tüzet, ugye ? A gázban sem.
Mikor jégre teszem a parizert, nem a befagyott pocsolyára gondolok, mikor lábtörlőt használok, a cipőm talpát törlöm le, nem a lábamat, a gázpedállal nem pedálozom a gázt... :D
A bakelit semmivel sem rosszabb ezeknél. :ohnoohnoohno:

Rock60
Őslakos
Őslakos

pali923 írta:
2024.12.01., vas. 22:30

A profik ilyen macerás esetekre (is), ha azt szeretnéd, hogy ne legyen baj, a folyékony dübelt ajánlják. Valószínűleg nem lesz olcsó, de utána nyugodtan alhatsz.
Nem ismertem, klassz dolognak tűnik, ezek szerint nem találtam fel a melegvizet... :D
De !
A 20 lukba - és csatolmányaiba - annyi gipszet pumpáltam, hogy tízszer kellet feltölteni matériával a 0.6 literes kinyomópisztolyt.
Ennek anyagköltsége talán 4000 Forint sincs, a folyékony Fischer-el ki sem merem számolni...

Kevesebb és kisebb furatnál érdekes lehet, akkor talán nem érdemes annyit taknyolni és a takarítással vesződni a pisztollyal...

GTomi
V.I.P.
V.I.P.

chord_ írta:
2024.12.02., hétf. 17:07
zoli73 írta:
2024.12.01., vas. 21:17

Akkor miért van az, hogy ezt csak magyar nyelvre forditva van így? Ha Magyarról fordítja bármely más nyelvre, akkor a >>bakelit<< szinoníma eltűnik, ismeretlen, pedig ezt a műanyagot más nyelveken is így hivják, mégsem "csúfolják" így az Lp hanglemezt.
Szerintem meg sokkal választékosabb és jobban hangzó szó a 'bakelit'.
Csak mondd ki hangosan. 'bakelit'
Aztán, hogy 'vinil'.
Vinil?
Vinyl?
Gáz.

A nyelv mozog, és olykor a szebb irányba térül át. Jelentéstorzulás? Az. És baj? Mégis, kinek? Ki agyal vajon azon a MM lemezosztályán, hogy az LP az miből is van igazából?
Mindenki tudja, miről van szó, semmi, de semmi zavarodást nem okoz.
A 'CD lemez' is így rögzült, ilyen duplázósan. Nem baj.
Hangfal.
Hangfalcsatlakozó.
Ki az, aki nem érti, és OB-t sejt ilyenkor?
Persze, 'hangdoboz'. De mondd ki, hogy 'hangdobozcsatlakozó'. Egyszuszra alig megy. Nem jó. A nyelv ezt érzi.
Meg a 220.
'93 óta áttértünk a 230V-ra.
Senkit sem zavar.
Stb...

A nyelv az egy élő rendszer, nem pedig a szókincs összessége.
Hát ez olyasmi mint a marmon(kanna) ami elterjedt, itt Magyarországon, apámék, nagyapámék is ezt mondták mindig, hogy hozz benzint a marmonban :) de valójában ilyen kanna nincs, vagyis van, de az benzineskanna :D

chord_
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 960

Hozzászólás Szerző: chord_ »

zoli73 írta:

Akkor miért van az, hogy ezt csak magyar nyelvre forditva van így? Ha Magyarról fordítja bármely más nyelvre, akkor a >>bakelit<< szinoníma eltűnik, ismeretlen, pedig ezt a műanyagot más nyelveken is így hivják, mégsem "csúfolják" így az Lp hanglemezt.
Szerintem meg sokkal választékosabb és jobban hangzó szó a 'bakelit'.
Csak mondd ki hangosan. 'bakelit'
Aztán, hogy 'vinil'.
Vinil?
Vinyl?
Gáz.

A nyelv mozog, és olykor a szebb irányba térül át. Jelentéstorzulás? Az. És baj? Mégis, kinek? Ki agyal vajon azon a MM lemezosztályán, hogy az LP az miből is van igazából?
Mindenki tudja, miről van szó, semmi, de semmi zavarodást nem okoz.
A 'CD lemez' is így rögzült, ilyen duplázósan. Nem baj.
Hangfal.
Hangfalcsatlakozó.
Ki az, aki nem érti, és OB-t sejt ilyenkor?
Persze, 'hangdoboz'. De mondd ki, hogy 'hangdobozcsatlakozó'. Egyszuszra alig megy. Nem jó. A nyelv ezt érzi.
Meg a 220.
'93 óta áttértünk a 230V-ra.
Senkit sem zavar.
Stb...

A nyelv az egy élő rendszer, nem pedig a szókincs összessége.
Blog: Komoly Zenei Ajánló
Pro-Ject RS2-T - Gustard A26 - Heed Nexus - Spendor SP1 - Radnai kábelek

revox
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4313
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: revox »

zoli73 írta:
nem feltétlen Neked, csak itt nyomtam replyt

ez a dolog sokkal korábbra datálható,mint 1965. A sellak lemezek megjelenésekor, nagy divatja volt a bakelit háztartási eszközöknek (műanyagforradalom) és amikor a köznép meglátta a sellak lemezt, fekete,fényes,kemény, rámondták, hogy bakelit. Innen már nem kellett sok annak,hogy a nyelvünk ezt,ebben a formában anyakönyvezze és mai napig elfogadott és helyes a használata. Lényegében felfogható népi motívumnak és ennek őrzése sima hagyományőrzés. A bakelit kifejezés nem azt jelenti,hogy abból készül, hanem szinonimája az "analóg hanglemez" kifejezésnek, használjátok bátran. Csak ne tegyétek utána, hogy "lemez", mert ezt az elnevezés már magában hordozza :smile53:
avantgardeAcoustic, kondo, 47Lab, RS Laboratory, operaConsonanceLP5, twAcustic, vivLab, artemisLabs, zyx, hana, Quad CDP, KSL, TakeT, audioNote, furuyamaAudioLab, vdHul, tiglon, daruma, SaSuPa, onzow, loricraft, townshend, tmpAnt, hitachiSax
halfnote.hu

pali923
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1207

Hozzászólás Szerző: pali923 »

Rock60 írta:
2024.12.01., vas. 14:32
A legnagyobb problémát az üreges téglafalak okozzák.
A profik ilyen macerás esetekre (is), ha azt szeretnéd, hogy ne legyen baj, a folyékony dübelt ajánlják. Valószínűleg nem lesz olcsó, de utána nyugodtan alhatsz.
https://www.fischerhungary.hu/hu-hu/pro ... l-fill-fix
https://fischerdubel.hu/blog/post/hogya ... y-dubellel
erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla

pali923
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1207

Hozzászólás Szerző: pali923 »

andarson írta:
2024.12.01., vas. 20:39
Szerintem csak azért, mert a köznyelv ezt használja.
Biztosan ennek is köze van hozzá, meg annak is, hogy a guglinak lehet javaslatokat küldeni. Olvastam már olyanról, hogy egyesek direkt trollkodnak ilyen javaslatokkal, és hülyeségekre próbálják rávenni az ilyen automatákat.
erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla

andarson
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 580

Hozzászólás Szerző: andarson »

Linn Majik DS
Dual 1219 - Sumiko Blue point no.3 Lo
Forté Audio Model 40 - Forté Audio Model 4
JBL 4333

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3170

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

andarson írta:
2024.12.01., vas. 20:39
Szerintem csak azért, mert a köznyelv ezt használja. Talán a bakelit lemezek mai népszerűségét is mutatja, hogy a wikipédián a hanglemez szócikk nélkülözhetetlen besorolás alatt van és ott olvasom, hogy már 1965-ben az írott sajtóban is hivatkoztak bakelit lemezként a hanglemezre. (https://adt.arcanum.com/hu/view/Nepszav ... ry=bakelit).

Az más kérdés, hogy mi audiofilek nagyon helyesen tisztában vagyunk azzal, hogy ez egy téves szóhasználat a köznyelvben.

Úgy gondolom, ha a google egy szakmai fordító alkalmazás lenne, vinil lemeznek fordítaná. De amilyen gyorsan fejlődik az MI és a gépi fordítás lehet, hogy holnapután szakmai fordító funkciója is lesz a googlenek és akkor aztán már ezt is jól fogja fordítani.
A munkahelyemen a csapatunk, jónéhány orszából származó emberből tevődik össze. Már mindenki tudja, hogy milyen hobbit űzök, és mikor az egyik alkalommal jobban belemélyedtünk a témába, egy körkérdést intéztem a társasághoz. Hogyis, kinél, hogy nevezik az Lp hanglemezt? Többféle megnevezés is elhangzott, de "bakelit" az nem. Elmagyaráztam nekik, hogy nálunk a köznyelv rend szerint így említi. Felfogták, megértették, csak azt nem, hogy miért? Semmi logikát nem találtak benne, hogy csak azért, mert mindkettő fekete műanyag, ezért ráragasztják ezt a nevet.
Szerintem az is tök gáz, hogy a hazai Media Markt lemezosztályán is "bakelit" felirat olvasható, méretes betűkkel a hanglemezek felett, míg Ausztriában, és Németországban ugyanott "Vinyl".
Egye fene, ha a "pórnép" így nevezi, de azért ilyen helyen, ahol meldöngetve állítják magukról, hogy szakértők, akkor ott talán illene szakszerű nevén nevezni a gyereket.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

andarson
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 580

Hozzászólás Szerző: andarson »

Szerintem csak azért, mert a köznyelv ezt használja. Talán a bakelit lemezek mai népszerűségét is mutatja, hogy a wikipédián a hanglemez szócikk nélkülözhetetlen besorolás alatt van és ott olvasom, hogy már 1965-ben az írott sajtóban is hivatkoztak bakelit lemezként a hanglemezre. (https://adt.arcanum.com/hu/view/Nepszav ... ry=bakelit).

Az más kérdés, hogy mi audiofilek nagyon helyesen tisztában vagyunk azzal, hogy ez egy téves szóhasználat a köznyelvben.

Úgy gondolom, ha a google egy szakmai fordító alkalmazás lenne, vinil lemeznek fordítaná. De amilyen gyorsan fejlődik az MI és a gépi fordítás lehet, hogy holnapután szakmai fordító funkciója is lesz a googlenek és akkor aztán már ezt is jól fogja fordítani.
Linn Majik DS
Dual 1219 - Sumiko Blue point no.3 Lo
Forté Audio Model 40 - Forté Audio Model 4
JBL 4333

GTomi
V.I.P.
V.I.P.

A mai napig, a google fordítónak mindig "bakelit" a vinyl, vagy lp..

Rock60
Őslakos
Őslakos

denesdr írta:
2024.12.01., vas. 15:35
Rock60 írta:
2024.12.01., vas. 11:50

Ki hogy értelmezi ezeket a jellemzőket ? gondolkodik.gif
Rolled-off top-end: a magasátvitel teteje lekonyul, a legmagasabb frekvenciák túl halkak/visszafogottak.

Forward sounding: a hang előtérbe ugró, "arcba jövő".
Köszi ! :smile53:
Ilyesmikre gondoltam, de így már akkor biztos... :napsut:

denesdr
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1108

Hozzászólás Szerző: denesdr »

Rock60 írta:
2024.12.01., vas. 11:50
Az idétlen :google: fordító sokszor használja azt a szóösszetételt,
hogy " a magas hangok kissé el vannak gurulva a csúcson".
Vagy " a hang előremutató ".

Ki hogy értelmezi ezeket a jellemzőket ? gondolkodik.gif
Rolled-off top-end: a magasátvitel teteje lekonyul, a legmagasabb frekvenciák túl halkak/visszafogottak.

Forward sounding: a hang előtérbe ugró, "arcba jövő".

Válasz küldése

Vissza: “Csevegők”