andarson írta: ↑2024.12.01., vas. 20:39
Szerintem csak azért, mert a köznyelv ezt használja. Talán a bakelit lemezek mai népszerűségét is mutatja, hogy a wikipédián a hanglemez szócikk nélkülözhetetlen besorolás alatt van és ott olvasom, hogy már 1965-ben az írott sajtóban is hivatkoztak bakelit lemezként a hanglemezre. (
https://adt.arcanum.com/hu/view/Nepszav ... ry=bakelit).
Az más kérdés, hogy mi audiofilek nagyon helyesen tisztában vagyunk azzal, hogy ez egy téves szóhasználat a köznyelvben.
Úgy gondolom, ha a google egy szakmai fordító alkalmazás lenne, vinil lemeznek fordítaná. De amilyen gyorsan fejlődik az MI és a gépi fordítás lehet, hogy holnapután szakmai fordító funkciója is lesz a googlenek és akkor aztán már ezt is jól fogja fordítani.
Akkor miért van az, hogy ezt csak magyar nyelvre forditva van így? Ha Magyarról fordítja bármely más nyelvre, akkor a >>bakelit<< szinoníma eltűnik, ismeretlen, pedig ezt a műanyagot más nyelveken is így hivják, mégsem "csúfolják" így az Lp hanglemezt.
A munkahelyemen a csapatunk, jónéhány orszából származó emberből tevődik össze. Már mindenki tudja, hogy milyen hobbit űzök, és mikor az egyik alkalommal jobban belemélyedtünk a témába, egy körkérdést intéztem a társasághoz. Hogyis, kinél, hogy nevezik az Lp hanglemezt? Többféle megnevezés is elhangzott, de "bakelit" az nem. Elmagyaráztam nekik, hogy nálunk a köznyelv rend szerint így említi. Felfogták, megértették, csak azt nem, hogy miért? Semmi logikát nem találtak benne, hogy csak azért, mert mindkettő fekete műanyag, ezért ráragasztják ezt a nevet.
Szerintem az is tök gáz, hogy a hazai Media Markt lemezosztályán is "bakelit" felirat olvasható, méretes betűkkel a hanglemezek felett, míg Ausztriában, és Németországban ugyanott "Vinyl".
Egye fene, ha a "pórnép" így nevezi, de azért ilyen helyen, ahol meldöngetve állítják magukról, hogy szakértők, akkor ott talán illene szakszerű nevén nevezni a gyereket.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech