Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Zeneszoba

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5347

Re: Zeneszoba

Hozzászólás Szerző: fülelek »

Mégis, mondjuk a 27mm vastag tábla négyzetmétere legolcsóbb színben/kivitelben mennyit kóstál?

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11453
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

peterson írta:
2024.11.21., csüt. 12:08
Örömmel fogadnám erre vonatkozó ajánlásodat!
Kritériumok: legyen feket, vagy antracit
"házilagos" eszközökkel megmunkálható legyen
esztétikus legyen
"értelmes" áron legyen
Az értelmes árat nem tudom hova tenni, de a többi elvárásodnak megfelelnek a PET/PES alapú akusztikai lapok. Sokféle színben lehet kapni már Budapesten is a halQ-nál, méretre vágást is lehet tőlük kérni, de otthon is szabhatók egy éles késsel. Szagtalan, kiporzásmentes, mosható, sokféle gonosz hatásnak ellenáll. Kb félszáz szobát kezeltünk már velük, tehát már jól ismerjük az anyagot, a szivacsnál mindenképpen jóval szerencsésebb megoldás.

konok
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 78

Hozzászólás Szerző: konok »

peterson írta:
2024.11.21., csüt. 12:08
esztétikus legyen
"értelmes" áron legyen
kb. 480x8 cm egy csík (nem tökéletesen párhuzamos), s 3 kell
Hidd el a hosszúra nyúlt kivitelezés alatt volt időm gondolkodni, meg is tettem, több ötletem is volt, de egyik bonyolultabb mint a másik, s a bekerülési költségük is ahhoz mérhető (értsd jól, az egész szoba komoly költség volt, nem pár tízezer forinton múlt!)

Előre is köszönöm!
Polifoam csíkot lehetne még tenni oda, a Soroksári úti mintaboltban táblában be lehet szerezni.

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 682

Hozzászólás Szerző: Snipi »

peterson írta:
2024.11.22., pén. 15:12
Snipi írta:
2024.11.22., pén. 14:27
Mondjuk a legfontosabb építészeti segédanyagot egyik fényképen sem véltem felfedezni. A sört. :fekverohog:
Pedig pár liter elfogyott...
Átnéztem az összes fényképemet, és úgy látszik sikerült úgy fotóznom, hogy semmi kompromittáló ne legyen rajtuk.
Azért egy mégis akadt :D

IMG_1920.JPG
IMG_1920 sör.JPG
Nincs ebben semmi kompromittáló. Melegben, nehéz fizikai munka közben amikor nem csak a folyadék, de energia is kell mit igyon az ember? Vizet? Ásványvizet? Ne adj isten ilyen energiaital borzalmakat? Nemár! Ami meg a győri vizet illeti én évek óta nem bírom meginni mert beteg vagyok tőle. Örüljön ha megfürdök néha-néha benne. :D

peterson
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 844

Hozzászólás Szerző: peterson »

Snipi írta:
2024.11.22., pén. 14:27
Mondjuk a legfontosabb építészeti segédanyagot egyik fényképen sem véltem felfedezni. A sört. :fekverohog:
Pedig pár liter elfogyott...
Átnéztem az összes fényképemet, és úgy látszik sikerült úgy fotóznom, hogy semmi kompromittáló ne legyen rajtuk.
Azért egy mégis akadt :D
IMG_1920.JPG
IMG_1920 sör.JPG

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég

Hát igen. A régi Rába mozinak (ma Richter János terem) eszméletlen akusztikája volt/van. Ez az egész auditórium kialakítás lenyűgöző ... Mondjuk a legfontosabb építészeti segédanyagot egyik fényképen sem véltem felfedezni. A sört. :fekverohog:

peterson
V.I.P.
V.I.P.

mike-rame írta:
2024.11.20., szer. 16:26
"Időben" célszerű tehát cserélni vagy kiváltani valami más anyaggal.
esztétikus legyen
"értelmes" áron legyen
kb. 480x8 cm egy csík (nem tökéletesen párhuzamos), s 3 kell
Hidd el a hosszúra nyúlt kivitelezés alatt volt időm gondolkodni, meg is tettem, több ötletem is volt, de egyik bonyolultabb mint a másik, s a bekerülési költségük is ahhoz mérhető (értsd jól, az egész szoba komoly költség volt, nem pár tízezer forinton múlt!)

Előre is köszönöm!

mike-rame
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 709

Hozzászólás Szerző: mike-rame »

peterson írta:
2024.11.20., szer. 09:27

OBI-ban vettem ilyen szivacsot, enyhén túlméretesre vágtam, hogy befeszüljön picit, és ezzel zártam. Nem is néz ki rosszúl, könnyű vele dolgozni és a minta miatt a pontatlanságokat is tolerálja.
Ez a szivacs idővel, különböző hatások következtében (hőmérséklet, fényviszonyok, stb) porlásnak indul és cirkulálni kezd a helyiség légterében de addig is folyamatos kipárolgásával is "megörvendeztet". Nyílván, mint minden, ez is egészségügyi határérték alatt(mihez képest és ki által meghatározva). "Időben" célszerű tehát cserélni vagy kiváltani valami más anyaggal.
"Áldozat nélkül nincs veszteség"

peterson
V.I.P.
V.I.P.

rTom írta:
2024.11.20., szer. 07:17
Gratulálok én is a zeneszobádhoz!

A hullám mennyezet részárását, hogy oldottad meg kiporzás ellen?
Köszönöm!

OBI-ban vettem ilyen szivacsot, enyhén túlméretesre vágtam, hogy befeszüljön picit, és ezzel zártam. Nem is néz ki rosszúl, könnyű vele dolgozni és a minta miatt a pontatlanságokat is tolerálja.
417116_01_akusztikus-tabla-50x100x45cm-hullam.png

tottyi
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 960

Hozzászólás Szerző: tottyi »

peterson írta:
2024.11.18., hétf. 10:45
Hosszas vajúdás után idén tavasszal elkészült a zenehallgató szobám annyira, hogy le lehetett ülni zenét hallgatni. Azután jött a nyár, más-más kellemes és kevésbé kellemes elfoglaltsággal, így csak most fejezem be az utolsó simításokat (pl. képek...) Mérés nem történt, a tervező én voltam, illetve a kivitelező is nagyrészt. A kíváncsiság kedvéért később szeretnék méretni, de (nem csak) szerintem jól sikerült akusztikailag is.
Ez a mostani állapot, a "fülelő" hely felől nézve:
IMG_0323.JPG
IMG_0324.JPG
Nagyon esztetikus lett, orom lehet belepni abba a szobaba hat meg igy, hogy egyedul tervezted meg fejben es keszitetted el az egeszet. De kiprobalnam egy ilyen heleyen az ATC-imet. :)
Audio PC - WW Platunim 7 | USB - Shunyata Research Sigma v2 | Chord Dave - WW Platinum 7 | WW Platinum Eclipse 8 XLR | Benchmark HPA4 | Hangfalkabel - WW Platinum Eclipse 8 XLR | ATC SCM150ASL Pro | Tapkabel hangfalba (2x) - WW Platinum 7 | Betapkabel - Valhalla Draco V3/2 HC R

rTom
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 97

Hozzászólás Szerző: rTom »

Gratulálok én is a zeneszobádhoz!

A hullám mennyezet részárását, hogy oldottad meg kiporzás ellen?

peterson
V.I.P.
V.I.P.

zoli73 írta:
2024.11.19., kedd 20:12

Ha már ilyen körültekintően megtervezted, és kivitelezted, akkor had kérdezzem meg, hogy mi a helyzet az elektromos hálózattal? Az is rejt ilyen fínomságokat? Ha már...
Egyébként szívből gratulálok! Teljen nagyon sok örömöd benne! :tutiok:
Köszönöm a jókívánságot!
Valamennyire azzal is foglalkoztam. Először is, külön betáp kábel megy a villanyórától a "nagy"házba, és ide a "kisházba" (zenehallgató). Itt az elosztótól egy Belden (nem emléksze a típusára, de pár éve eléggé hype-olták betáp célra, piros színű, ha mond valamit) kábel megy a rendszer betépjáig. Ennek a vége nem fali aljzatban végződik, hanem lengőben, nem is emlékszem, vagy Furutech, vagy Neotech. gondolkodik.gif Van még olvadóbiztosítékos megszakítóm, de azt még nem szereltük be a "mezei" helyett, de nem érzek anomáliát, sőt csendesebb a hálózat mint a korábbi helyen. Még annyi, hogy olyan fázisra lett kötve amiről nem megy inverteres gép (erre külön kértem a villanyszerelőt már a kivitelezés elején, úgy ossza el a fázisokat, hogy legyen egy ilyen)

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3424

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

peterson írta:
2024.11.19., kedd 19:53
Mindezek után már „csak” a bútorok maradtak és a járulékos dolgok. Lemeztároló szekrények is saját tervezés, a díszítő elemek keresztmetszetének kitalálásától a kiosztáson, megvilágításon át a színválasztásig, Teakonyha bútorának Ikea tervezése, saját összerakása-beszerelése, ajtók festetése, hidegburkolatok kivitelezése szintén saját. Apróságok még folyamatban (ablakkönyöklő konyhában, képek, wc papírtartó előszoba fogas…)
IMG_0476.JPG
IMG_0477.JPG
IMG_0479.JPG
IMG_0481.JPG
IMG_0483.JPG
IMG_0488.JPG
Ha már ilyen körültekintően megtervezted, és kivitelezted, akkor had kérdezzem meg, hogy mi a helyzet az elektromos hálózattal? Az is rejt ilyen fínomságokat? Ha már...
Egyébként szívből gratulálok! Teljen nagyon sok örömöd benne! :tutiok:
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

peterson
V.I.P.
V.I.P.

Hosszú szünetekkel teli, bő egy év történései belesürítve pár postba... :rolleyes:
Sokszor nehéz volt folytatni a munkát, továbblépni. Néha féltem az előttem álló feladatoktól, szívesen megcsináltattam volna mással, de tudom nem lett volna ilyen, nehéz lett volna átadni ami a fejemben kavargott a megvalósítással kapcsolatban. Aztán a vége felé már egyre jobba beszippantott, láttam a fényt az alagút végén és nem a szmbe jövő vonat volt!

Köszönöm, hogy megnéztétek!

peterson
V.I.P.
V.I.P.

Mindezek után már „csak” a bútorok maradtak és a járulékos dolgok. Lemeztároló szekrények is saját tervezés, a díszítő elemek keresztmetszetének kitalálásától a kiosztáson, megvilágításon át a színválasztásig, Teakonyha bútorának Ikea tervezése, saját összerakása-beszerelése, ajtók festetése, hidegburkolatok kivitelezése szintén saját. Apróságok még folyamatban (ablakkönyöklő konyhában, képek, wc papírtartó előszoba fogas…)
IMG_0476.JPG
IMG_0477.JPG
IMG_0479.JPG
IMG_0481.JPG
IMG_0483.JPG
IMG_0488.JPG

peterson
V.I.P.
V.I.P.

IMG_0486.JPG
IMG_0143.jpg
IMG_0153.JPG
IMG_0154.JPG

peterson
V.I.P.
V.I.P.

Mikor a fal elkészült, nekiláttam a diffuzornak és az elnyelők eltakarásának. Közben és utána jött a melegburkolás, a fa padló teljes felületen ragasztva, és a szőnyegpadló. Mivel nem akartam elválasztót, takarót a két burkolat közé, ezért nagyon pontosan, előre lemodellezve kellett kialakítanom a szinteket. Elvárásom volt (magammal szemben 😊 ) hogy mezítláb rálépve se legyen zavaró a burkolat váltás, vagyis, ha összenyomódik a láb alatt a szőnyeg (19 mm vastag!) akkor se „vágjon” a fa padló.
IMG_0070.JPG
IMG_0072.JPG
IMG_0096.JPG
IMG_0079.JPG
IMG_0116.JPG
IMG_0117.JPG
IMG_0125.JPG
IMG_0128.JPG

peterson
V.I.P.
V.I.P.

IMG_0053.JPG
IMG_0056.JPG
IMG_0062.JPG
IMG_0066.JPG

peterson
V.I.P.
V.I.P.

Közben utolsó nagyobb nekirugaszkodásként megterveztem a hátsó „akusztikus” falat. Az elképzelésem az volt, hogy a sarkokba teljes magasságban elnyelőket építek. Ezekre több terv is született (domború, homorú, egyenlő szárú háromszög) végül az egyszerűséget is szem előtt tartva 60x100 cm befogó hosszúságú, derékszögű háromszög alaprajzú lett. A köztes részen különböző szögben megtört felületeket gondoltam, középen egy nagyobb diffuzornak kialakított hellyel, két felülettel a lejátszók falikonzolainak. Ez is fa vázra gipszkarton, különböző testsűrűségű gyapottal kitöltve. Ja, a sarok elnyelők is úgy készültek, hogy három fajta gyapotot használtam, alsó részen a leg tömörebbet, nehezebbet, a középső részen kicsit kisebb sűrűségűt, legfelül pedig még lazábbat. Az egész természetesen szimmetrikus. Mivel a falikonzolok helye párhuzamos a fallal, ezért a nem „felhasznált” felületen itt is elnyelőket alakítottam ki, a felsők közepén a lámpa hellyel.
IMG_0024.JPG
IMG_0026.JPG
IMG_0027.JPG
IMG_0046.JPG
IMG_0047.JPG

peterson
V.I.P.
V.I.P.

A belsőépítésszel egyeztetve hosszas keresgélés után, kiválasztásra kerültek a burkolatok, festés színek, bútorok. Először a fa padló színe lett meg, azután a falak színei, később a szőnyeg, a lemeztároló polcok, a kanapé és végül a függönyök. Az szintén alapvető elképzelésem volt, hogy a készülékek alatt tömör keményfa padlót szeretnék, a többi részen szőnyegpadlót. Mindezt úgy megvalósítva, hogy a fa padló alatt különlegesebb hőszigetelést alkalmazva - ezáltal vastagságot csökkentve – vastagabb, nagyobb tömegű estrichet készítettünk fűtés nélkül, a szőnyeg alatt hagyományos rétegrenddel padlófűtést.
Ezek végül el lettek vetve, sok a hasonló szín a "nagy"házban:
IMG_2019.JPG
IMG_2022.JPG
Itt már kezd kialakulni:
IMG_0023.JPG
IMG_0068.JPG
IMG_0075.JPG
IMG_0099.JPG

peterson
V.I.P.
V.I.P.

A világítást részben spotokkal, részben rejtett világítással és falikarokkal gondoltam megoldani, több részletben kapcsolhatóan. (falikarok a lejátszókhoz, dedikáltan, külön kapcsolhatóan, spot a lehallgatóhely, a készülékek, és a képek felett szintén külön-külön kapcsolhatóan, és a rejtett világítás az álmennyezeti dobozban, dimmelhetően) A hagyományos spotlámpák helyett besüllyesztett, gipsz alapú, festhető lámpatesteket vettem, szerintem vagányabbak, különlegesebbek, és nem drágák.
IMG_1968.JPG
IMG_1971.JPG
IMG_1973.JPG

peterson
V.I.P.
V.I.P.

A jobb kihasználás érdekében nem elképzelhetetlen, hogy vetíteni is fogok valamikor a zenehallgató szobában, ezért kialakítottam egy később beépíthető, rejtett vászonnak helyet. Ezzel együtt a vezetékezést, védőcsövezést is a projektor helyéhez, vászonhoz.
IMG_1458.jpg
IMG_1921.JPG

peterson
V.I.P.
V.I.P.

IMG_1414.jpg
IMG_1424.jpg
IMG_1445.jpg
IMG_1450.jpg

peterson
V.I.P.
V.I.P.

Akkor folytatom, ha van rá érdeklődés...
Lehet kimarad valami, előre megírtam a szöveget, beillesztem ide részenként kiegészítve a képekkel. Ha velekinek kérdése támad, tegye fel, igyekszem megválaszolni!

Mikor lehetőség nyílott a zenehallgató szoba (különálló épület) megvalósítására, egy dolgot azonnal tudtam, hogy milyen mennyezetet akarok. Gyerek koromban volt Győrben egy mozi, aminek íves mennyezete volt (van most is, csak közben koncertterem lett belőle) részben a két szintes építése miatt, de gondolom akusztikai szerepe is volt, mert lehetett volna egyszerűbb megoldást is találni különben. Valamint a koncertteremmé alakítása folytán ez változatlanul maradt. Ez nagyon beleivódott az emlékezetembe, tetszett, és ezt akartam átültetni a szobámba.

A mennyezet megtervezésével, építésével indult a projekt. Fa pallókból vágtuk ki a vázat, majd felszerelés után villamos alapszerelés, kőzetgyapottal teljes mértékben kitöltés után gipszkarton borítást kapott. A mozi építők tapasztalatait felhasználva minden vázszerkezet fából készült mind a mennyezethez, és később az „akusztikai” előtétfalhoz is.
IMG_1398.jpg
IMG_1399.jpg
IMG_1406.jpg
IMG_1413.jpg

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég

Jól átgondolt rendszerek és gyönyörű építészeti megoldások. Ez jellemzi őt. Tapasztalat, hiszen jártam nála többször is. :D

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”