Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Zeneszoba

peterson
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 782

Re: Zeneszoba

Hozzászólás Szerző: peterson »

Közben utolsó nagyobb nekirugaszkodásként megterveztem a hátsó „akusztikus” falat. Az elképzelésem az volt, hogy a sarkokba teljes magasságban elnyelőket építek. Ezekre több terv is született (domború, homorú, egyenlő szárú háromszög) végül az egyszerűséget is szem előtt tartva 60x100 cm befogó hosszúságú, derékszögű háromszög alaprajzú lett. A köztes részen különböző szögben megtört felületeket gondoltam, középen egy nagyobb diffuzornak kialakított hellyel, két felülettel a lejátszók falikonzolainak. Ez is fa vázra gipszkarton, különböző testsűrűségű gyapottal kitöltve. Ja, a sarok elnyelők is úgy készültek, hogy három fajta gyapotot használtam, alsó részen a leg tömörebbet, nehezebbet, a középső részen kicsit kisebb sűrűségűt, legfelül pedig még lazábbat. Az egész természetesen szimmetrikus. Mivel a falikonzolok helye párhuzamos a fallal, ezért a nem „felhasznált” felületen itt is elnyelőket alakítottam ki, a felsők közepén a lámpa hellyel.
IMG_0024.JPG
IMG_0026.JPG
IMG_0027.JPG
IMG_0046.JPG
IMG_0047.JPG

peterson
V.I.P.
V.I.P.

A belsőépítésszel egyeztetve hosszas keresgélés után, kiválasztásra kerültek a burkolatok, festés színek, bútorok. Először a fa padló színe lett meg, azután a falak színei, később a szőnyeg, a lemeztároló polcok, a kanapé és végül a függönyök. Az szintén alapvető elképzelésem volt, hogy a készülékek alatt tömör keményfa padlót szeretnék, a többi részen szőnyegpadlót. Mindezt úgy megvalósítva, hogy a fa padló alatt különlegesebb hőszigetelést alkalmazva - ezáltal vastagságot csökkentve – vastagabb, nagyobb tömegű estrichet készítettünk fűtés nélkül, a szőnyeg alatt hagyományos rétegrenddel padlófűtést.
Ezek végül el lettek vetve, sok a hasonló szín a "nagy"házban:
IMG_2019.JPG
IMG_2022.JPG
Itt már kezd kialakulni:
IMG_0023.JPG
IMG_0068.JPG
IMG_0075.JPG
IMG_0099.JPG

peterson
V.I.P.
V.I.P.

A világítást részben spotokkal, részben rejtett világítással és falikarokkal gondoltam megoldani, több részletben kapcsolhatóan. (falikarok a lejátszókhoz, dedikáltan, külön kapcsolhatóan, spot a lehallgatóhely, a készülékek, és a képek felett szintén külön-külön kapcsolhatóan, és a rejtett világítás az álmennyezeti dobozban, dimmelhetően) A hagyományos spotlámpák helyett besüllyesztett, gipsz alapú, festhető lámpatesteket vettem, szerintem vagányabbak, különlegesebbek, és nem drágák.
IMG_1968.JPG
IMG_1971.JPG
IMG_1973.JPG

peterson
V.I.P.
V.I.P.

A jobb kihasználás érdekében nem elképzelhetetlen, hogy vetíteni is fogok valamikor a zenehallgató szobában, ezért kialakítottam egy később beépíthető, rejtett vászonnak helyet. Ezzel együtt a vezetékezést, védőcsövezést is a projektor helyéhez, vászonhoz.
IMG_1458.jpg
IMG_1921.JPG

peterson
V.I.P.
V.I.P.

IMG_1414.jpg
IMG_1424.jpg
IMG_1445.jpg
IMG_1450.jpg

peterson
V.I.P.
V.I.P.

Akkor folytatom, ha van rá érdeklődés...
Lehet kimarad valami, előre megírtam a szöveget, beillesztem ide részenként kiegészítve a képekkel. Ha velekinek kérdése támad, tegye fel, igyekszem megválaszolni!

Mikor lehetőség nyílott a zenehallgató szoba (különálló épület) megvalósítására, egy dolgot azonnal tudtam, hogy milyen mennyezetet akarok. Gyerek koromban volt Győrben egy mozi, aminek íves mennyezete volt (van most is, csak közben koncertterem lett belőle) részben a két szintes építése miatt, de gondolom akusztikai szerepe is volt, mert lehetett volna egyszerűbb megoldást is találni különben. Valamint a koncertteremmé alakítása folytán ez változatlanul maradt. Ez nagyon beleivódott az emlékezetembe, tetszett, és ezt akartam átültetni a szobámba.

A mennyezet megtervezésével, építésével indult a projekt. Fa pallókból vágtuk ki a vázat, majd felszerelés után villamos alapszerelés, kőzetgyapottal teljes mértékben kitöltés után gipszkarton borítást kapott. A mozi építők tapasztalatait felhasználva minden vázszerkezet fából készült mind a mennyezethez, és később az „akusztikai” előtétfalhoz is.
IMG_1398.jpg
IMG_1399.jpg
IMG_1406.jpg
IMG_1413.jpg

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 525

Hozzászólás Szerző: Snipi »

Jól átgondolt rendszerek és gyönyörű építészeti megoldások. Ez jellemzi őt. Tapasztalat, hiszen jártam nála többször is. :D

peterson
V.I.P.
V.I.P.

Köszönöm mindenkinek a jó kívánságokat!
Vannak fotóim az építésről, felteszem majd, csak kell egy kis idő, hogy szöveges magyarázatot is fűzzek hozzá. Rajta vagyok a dolgon, addig is az indulás:
A szoba "nyers" mérete 5,5x6,5x2,8 m
Eleve zenehallgató szobának készült, nagyjából kihasználtam a lehetőségeim a méret tekintetében, bár magasabb épp lehetet volna valamennyivel, de nem érzem hiányát.
IMG_1394.jpg
IMG_1397.jpg

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 2477

Hozzászólás Szerző: supravox »

Nem vetted félvállról.
Gratulálok! :cheers1:
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Bricasti M1 dac,Core Audio Karuna Ref, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok

peterson
V.I.P.
V.I.P.

Hosszas vajúdás után idén tavasszal elkészült a zenehallgató szobám annyira, hogy le lehetett ülni zenét hallgatni. Azután jött a nyár, más-más kellemes és kevésbé kellemes elfoglaltsággal, így csak most fejezem be az utolsó simításokat (pl. képek...) Mérés nem történt, a tervező én voltam, illetve a kivitelező is nagyrészt. A kíváncsiság kedvéért később szeretnék méretni, de (nem csak) szerintem jól sikerült akusztikailag is.
Ez a mostani állapot, a "fülelő" hely felől nézve:
IMG_0323.JPG
IMG_0324.JPG

denesdr
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1108

Re: Hátsó reflex-es front hangfal pár elhelyezése

Hozzászólás Szerző: denesdr »

Ashamedavah írta:
2024.05.13., hétf. 18:05
Szia. Köszönöm a válaszod! Kaphatnék egy kis információt mi az a DSP és hogyan, használhatnám? Pcről hallgatok zenét, de semilyen softwert, meg információt nem találok a DSP-ről azonkívűl amit leírtál.
PC-re DSP szoftver, ami rendszerszintű EQ-t tud (azaz bármire érvényes ami DirectSound kimenetet használ a PC-n), az pl az EQ-APO. Lehet fülre is hangolni és javítani/változtatni a hangon, de jobb eredményhez nem árt mérni, ehhez kell egy mérőmikrofon és hozzá szoftvernek pl REW, ha automatizáni szeretnéd az EQ-zást, akkor szoftvernek használhatod pl a Cavern-t is.
Az EQ bár hasznos tud lenni, de nem csodaszer mindenre (pl kioltásokat, gödröket az átvitelben általában nem vagy csak módjával érdemes kiegyengetni), mielőtt használnád, érdemes megtalálni az adottságokhoz képest lehető legjobb helyet a hangsugárzóknak a szobában.

https://sourceforge.net/projects/equalizerapo/

https://www.roomeqwizard.com/

https://cavern.sbence.hu/cavern/quickeq.php

denesdr
Beköltözött
Beköltözött

Ashamedavah írta:
2024.05.13., hétf. 17:54
Köszönöm a válaszát mindenkinek.
Olyan kérdésem lenne még, a Hk 3480 erősítőmet, ha összekapcsolom egy végfok erősítővel ami 100 watt/ channel 8 ohmot tud, akkor a két erősítő teljesítménye összeadódik? Az az nem feltétlen kell nekem 140 watt / chanel végerősítőt keresni ahhoz, hogy kitudjam hajtani a jelenlegi hanfalaimat? Gyanítom, hogy az is okozhatja az elégedetlenségemet a hangfalakkal kapcsolatban hogy az erősítőt közel 100% használom, pontosoan 89%on. Halkabban szebben szól.
Nem adódnak össze az erősítők teljesítményei, legfeljebb kettős erősítésre tudod használni így a rendszert, pl úgy, hogy a magasat a HK, a mélyet pedig egy másik erősítő hajtja (vagy fordítva). De ha az egyik 40W a másik meg 100W, akkor sem lesz 140W-od a hangfalra, mert a nagy teljesítmény az esetek kb 99%-ában a mélytartományhoz kell és azt valószínűleg a 100W-os erősítővel hajtod.
Nem tudjuk milyen hangfalad van, de sokféle dolog okozhatja az elégedetlenségedet a hanggal kapcsolatban, beleértve a szobát is.

Ashamedavah
Isten Hozott! :)
Értékelés: 1

Hozzászólás Szerző: Ashamedavah »

Szia. Köszönöm a válaszod! Kaphatnék egy kis információt mi az a DSP és hogyan, használhatnám? Pcről hallgatok zenét, de semilyen softwert, meg információt nem találok a DSP-ről azonkívűl amit leírtál.

Ashamedavah

Köszönöm a válaszát mindenkinek.
Olyan kérdésem lenne még, a Hk 3480 erősítőmet, ha összekapcsolom egy végfok erősítővel ami 100 watt/ channel 8 ohmot tud, akkor a két erősítő teljesítménye összeadódik? Az az nem feltétlen kell nekem 140 watt / chanel végerősítőt keresni ahhoz, hogy kitudjam hajtani a jelenlegi hanfalaimat? Gyanítom, hogy az is okozhatja az elégedetlenségemet a hangfalakkal kapcsolatban hogy az erősítőt közel 100% használom, pontosoan 89%on. Halkabban szebben szól.

denesdr
Beköltözött
Beköltözött

Ashamedavah írta:
2024.05.09., csüt. 10:27
Kevés a hely a szobámban 20nm2 szerintetek milyen távolságra kell elhelyezni a hátsó faltól hogy ne düböhgjön?
Olyan távolságra, hogy a hangfal hátulja legalább egy reflexnyílás átmérőnyi távolságra (ez általában 5-10cm) legyen a szoba falától. Ha így dübögne, akkor ugyanezen a helyen, előre néző nyílással is dübögne az a hangfal. Többet nehéz előre mondani.
Talán még annyi, hogy az említett Klipsch-eknek nincs túltolt mélytartományuk, szóval viszonylag nem olyan nehéz őket elhelyezni ebből a szempontból, de ezt ne vedd készpénznek, mert akkor fog kiderülni, amikor berakod a szobába. Illetve van a dübögés ellen más megoldás is mint a tologatás vagy hangfalcsere, ennek szép magyarsággal elektronikus (vagy digitális) szobakorrekció az általánosan ismert neve. Ezt manapság digitálisan (DSP-vel) a legcélravezetőbb alkalmazni. Ha PC-t használsz forrásként, akkor ez szoftver szempontjából ingyenesen megoldható, de ma már sokféle eszköz (készülék) rendelkezésre áll, ami tud ilyesmit. A nagyobb hibákat akár hallás alapján is lehet enyhíteni.
Szándékosan nem írtam akusztikai kezelést (panelek stb), mert a mélytartományt (mondjuk 200Hz alatt) nehéz (de persze nem lehetetlen) ilyen módon megzabolázni.

tonee73
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 6166

Hozzászólás Szerző: tonee73 »

Ashamedavah írta:
2024.05.09., csüt. 10:27
Sziasztok! Jelenleg egy Monitor Audio Bronze6 hangfalpárt használok. Nem vagyok megelégedve a teljesítményével. Ezelőtt egy házimozi rendszerem volt ami sokkal nagyobbat szólt és hiányzik egy picit a Disco feeling. jelengleg 120 wattal hajtom, de nics elég mély és a magas is erölködik nagy hangerőn. erősítőt nem találok erősebbet amit ki is tudnék fizetni pl 150 watt /channel 8hm, Ezért Klipschben gondolkozom a 97-98 érzékenység miatt (Klipsch r800f, Klipsch 8000f) , de amiket néztem és tetszene mind hátsó reflexes. Kevés a hely a szobámban 20nm2 szerintetek milyen távolságra kell elhelyezni a hátsó faltól hogy ne düböhgjön?
A kérdés és a válaszok átkerültek a helyükre.
Jó zenék --> Marantz CD16 --> Etalon Suprampli --> Chario Constellation Delphinus mkII

Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 525

Hozzászólás Szerző: Snipi »

-CB- írta:
2024.05.09., csüt. 11:56
Azt hiszem ez a hangfal típus, amiből a legtöbb eladót láttam életemben. Ha érted, mire gondolok :-)
De egy csupasz falú szobában minden bummogni fog, nagyobb hangfal mélyebben, talán számodra jobban elviselhetően, "diszkósabban" . Ha elhúzod a sarokból, akkor kevésbé szól bele a hangba a szoba mélykiemelése, viszont az alsó határfreki jön felfelé, neked meg pont az a kevés, illetve sok.
Lehet kőzetgyapot hangelnyelőkkel kísérletezni, de 50 hz alatt nem igazán érnek semmit, bár gondolom, neked inkább 60-100 hz közt lesznek a problémáid?
Egyetértek. Szerintem is inkább úgy 100 Hz körül lesznek gondok. Nekem is egy 20nm-es szobám van, és ott is ennél a frekvenciánál volt kiemelés. Amint bekerült egy kb. 2 méter magas lemeztároló szekrény a sarokba a problémák megszűntek.

-CB-
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1209

Hozzászólás Szerző: -CB- »

Azt hiszem ez a hangfal típus, amiből a legtöbb eladót láttam életemben. Ha érted, mire gondolok :-)
De egy csupasz falú szobában minden bummogni fog, nagyobb hangfal mélyebben, talán számodra jobban elviselhetően, "diszkósabban" . Ha elhúzod a sarokból, akkor kevésbé szól bele a hangba a szoba mélykiemelése, viszont az alsó határfreki jön felfelé, neked meg pont az a kevés, illetve sok.
Lehet kőzetgyapot hangelnyelőkkel kísérletezni, de 50 hz alatt nem igazán érnek semmit, bár gondolom, neked inkább 60-100 hz közt lesznek a problémáid?

Ashamedavah

Hátsó reflex-es front hangfal pár elhelyezése

Sziasztok! Jelenleg egy Monitor Audio Bronze6 hangfalpárt használok. Nem vagyok megelégedve a teljesítményével. Ezelőtt egy házimozi rendszerem volt ami sokkal nagyobbat szólt és hiányzik egy picit a Disco feeling. jelengleg 120 wattal hajtom, de nics elég mély és a magas is erölködik nagy hangerőn. erősítőt nem találok erősebbet amit ki is tudnék fizetni pl 150 watt /channel 8hm, Ezért Klipschben gondolkozom a 97-98 érzékenység miatt (Klipsch r800f, Klipsch 8000f) , de amiket néztem és tetszene mind hátsó reflexes. Kevés a hely a szobámban 20nm2 szerintetek milyen távolságra kell elhelyezni a hátsó faltól hogy ne düböhgjön?

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5103

Hozzászólás Szerző: fülelek »

Tapasztalatom szerint a két hangsugárzó háta mögötti falra középre szebb hangzást nyújt 2-4db 1D diffuzor, mint az ugyanolyan felületű 2D skyline. Ez utóbbi a mennyezeten előnyösebb, vagy közeltéri hallgatásnál pl. íróasztal mögötti falon.

La_Valse
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 680

Hozzászólás Szerző: La_Valse »

fülelek írta:
2023.12.12., kedd 17:31
De lehet, csak a felső menű options - Auto minimize well width elől ki kell venni a pipát.
Az általam linkelt oldalon az egy másik kalkulátor, ahol az elem szélessége megadható.
"Az ördög nem olyan szörnyű, mint a matematikai modellje!" (Wavebourn)

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5103

Hozzászólás Szerző: fülelek »

De lehet, csak a felső menű options - Auto minimize well width elől ki kell venni a pipát.

La_Valse
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 680

Hozzászólás Szerző: La_Valse »

peterson írta:
2023.12.05., kedd 19:55

Köszönöm! Le is mentettem... hasznos.
Kiderült számomra, hogy a hasábok keresztmetszete határozza meg a frekvencia felső értékét ( a 48*48mm 3550 Hz körüli értéket ad), a hasábok hossza pedig az alsó értéket.
Nagyon szívesen. Érdekes, hogy keresztmetszetre nem lehet paraméterezni, csak frekvenciára. Bár a többi kalkulátort
nem néztem.
"Az ördög nem olyan szörnyű, mint a matematikai modellje!" (Wavebourn)

peterson
V.I.P.
V.I.P.

fülelek írta:
2023.12.05., kedd 17:04
fapaci írta:
2023.12.05., kedd 16:19

Diffúz felületet sok módon létre lehet hozni, nem kell ehhez olyan tudományos kalkuláció. Ha esetleg felcserész néhány hasábot, semmit sem fogsz érzékelni. Inkább azt a kérdést firtatnám, hogy miből gondolod a diffúzorok szükségességét és miért pont a megjelölt frekvencia sávban akarsz diffúzálni.
Új ige a láthatáron: diffuzálni, még sosem hallottam, de érdekes gondolkodik.gif
Egyenletes szélessávú diffuzitást Schröder diffuzorok nélkül nem olyan egyszerű megvalósítani. A hangsugárzók háta mögötti falon (vigyázok, mert ebből már volt félreértés :D), annak is a két hangsugárzó közötti rész közepén mindenképp ajánlatos diffuzort használni 1-5m2 és nem elnyelőt.Ha a hangsugárzó >1,7m-re van elhúzva a faltól, akkor a diffuzornak már kevesebb szerep jut. Az oldalfalakon az első visszaverődést viszont jobb elnyelő panellel javítani, mint diffuzorral, mert a hangsugárzók iránykarakterisztikája ekkora szögben már jócskán eltér a tengely mentén sugárzottól, és akkor már jobb elnyelni a visszaverődéseket.
Miért pont a megjelölt sávban? Hát azért, mert egyrészt ilyen hasábjai vannak, ez meghatározza a felső határt, másrészt meg nem akar túlságosan nagy mélységű elemet, az meg az alsó határt határozza meg, hozzátéve, hogy egy oktávval lejjeb már van szórása a diffuzornak, ami még mindig sokkal jobb, mint a sima fal.
Köszönöm a hozzászólásokat!
Gyakorlatilag Fülelek meg is válaszolta helyettem Fapaci kérdéseit.
Ahová kerülne, (az amúgy egy aránylag üres felület lenne) a két hangszóró között középen, ~ 120 cm szélesen és 150 cm magasan (padlótól 70-220 cm-ig). Gondolkodtam az oldalfali reflexiós pontra is (mobil kivitelben?), de elnyelőt egyszerűbb lesz készíteni, ez jó hír! :napsut:
Ezen kívül más beépített "elemekkel" (kőzetgyapot, nem sík, nem párhuzamos felületek, ragasztott fapadló, szőnyegpadló, pár ezer hanglemez és azok szekrényei, függönyök) is javítom az akusztikát. A gyapot felületeket (részben) takarva lehet változtatni az elnyelés-visszaverődés mértékét később is.

peterson
V.I.P.
V.I.P.

La_Valse írta:
2023.12.05., kedd 16:37
peterson írta:
2023.12.05., kedd 14:58
Sziasztok!
Korábban találkoztam ilyennel, de most sehogy sem találom... gondolkodik.gif
Ott van az, csak megváltozott címük, és online lett.
http://www.mh-audio.nl/Acoustics/DiffusorCalculator.asp
Köszönöm! Le is mentettem... hasznos.
Kiderült számomra, hogy a hasábok keresztmetszete határozza meg a frekvencia felső értékét ( a 48*48mm 3550 Hz körüli értéket ad), a hasábok hossza pedig az alsó értéket.

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”