Azért itt lehet még pár dolog a háttérben. Nem tudom miért, nem értek ezekhez a dolgokhoz, de én is a minap vettem észre, hogy régi (értsd több mint 30 éve) felvett kazettáim nem szólnak jól. És nem azért mert sz&r magnóval lettek felvéve (amúgy Teac V-750-el ami akkor a csúcsok csúcsa volt kb.) hanem mert valószínűleg maga az "adathordozó" öregedett el. Az 5 évnél fiatalabb felvételeim nagyon jól szólnak. Meg is lepődtem nemrég rajta, amikor vettem mostanában egy Naka decket, hogy ajnye, ez k..va jól szól. Jobban mint vártam.juliush írta: ↑2024.11.07., csüt. 12:47Nem értem, miért kell ezeket a kijelentéseket kiforgatni, elitista túlzásokba esni!Rock60 írta: ↑2024.11.07., csüt. 12:15Már megint itt tarunk ?Luxor Audio írta: ↑2024.11.07., csüt. 11:20Az én elveim szerint örömteli fejlemény, hogy a modern technikával sokkal többen jutnak hozzá jó minőségű zenehallgatáshoz. Ezt nem léptetném vissza azért, mert pár tízezer ember számára némi degradációt okoznak a fejlemények. Egyformán lakjon jól 5 milliárd ember, vagy zabálja tele magát pártízezer úgy, hogy közben mások hiányt szenvednek?
Örülünk, hogy örülsz, mindenki örül, senkinek nem okoznak degradációt a fejlemények, engem nem zavar kicsit sem, hogy mobilját hallgatva jóllakik 5 milliárd ember, téged se zavarjon, hogy van, akinek ez kevés.
( Nem tudom, most el kellene bujdosnunk ?)
Az vitathatatlan tény, hogy a digitális "tartalomszórásnak" köszönhetően korábban soha nem látott tömegek számára vált könnyen, és viszonylag magas minőségben elérhetővé a zene.
Talán már írtam, hogy a közelmúltbéli költözésünk során előkerült az egyetemi, kollégiumi éveim alatt elsődleges forrásként oly sok boldog zenehallgatással eltöltött órával megajándékozó Panasonic walkman-em. Nosztalgiától könnyes szemmel elővettem pár kedvenc kazettámat, csak hogy megdöbbenve tapasztaljam, mennyivel jobban szól a telefonomhoz bluetooth-on kapcsolódó (akciósan ugyan) 15e Ft-ért vásárolt Sennheiser HD250BT vezetéknélküli fejhallgató. De tényleg, ég és föld a minőségbeli ugrás, és akkor még nem beszéltem a felhasználói élményről, melyet a Roon (ARC) és Tidal nyújt! És a Panasonic akkoriban drágább volt, mint ez a Sennheiser füles most, nyilvánvalóan inflációval korrigálva. És pár kazetta árából havonta most milliónyi albumhoz történő hozzáférésre fizethetek elő.
Ugyanakkor az is tény, hogy megmaradt, sőt fejlődött az élvonalbéli technika annak a "pártizezernek" is, mind analóg, mind digitális vonalon, akik a tömegigénynél messze magasabb szinvonallal érik csak be. Akkor most kinek, hova, miért is kellene bújdokolnia?![]()
Szóval szvsz. abban hogy a régi (bocs Juliush nem tudom mennyi idős vagy, így nem tudom mikor voltál egyetemista, de felteszem nem mostanában, mert akkor mint egyetemista nem kazettás magnót hallgattál volna) felvételek, amik - mint írtam - valamilyen okból vesztettek az eredeti hangminőségükből. Pedig ha valaki, én nagyon vigyázok a kazettáimra (van 1965-ös kazettám is, igen még nem éltem de a ez a kazetta már létezett) fiókban tartom őket, nedvességszívó izé van a fiókokban stb ... És mégis valahogy "megkoptak" a régen (Teac V-750 mondom mégegyszer) kiválóan szóló (általában a kor legjobbjait képező lemezjátszóval, LP-ről felvett) felvételeim.
Az okát sajna nem tudom, mondom (írom) ezekhez a műszaki izékhez nem értek.