Válaszok az idézetben pirossal kizárólagosan a saját tapasztalataim, véleményem, zenehallgatási igényeim szerint.Alex_Aston írta: ↑2024.11.05., kedd 09:50Akkor mi az, ami nem avul? A CD, vagy esetleg az LP, esetleg a kazetta?
Kazetta? Hogy kerül a CD és az LP mellé? A CD és az LP nem avul és nem fejlődik. Elérte a csúcsát mindkettő. Ameddig igény van rájuk, maradnak. A csúcs analóg lejátszó rendszerek hatalmas fejlődésen mentek át és egyre jobbak.
A saját egyszerű példám, hogy bő 3 éve, amióta megvettem az első sztreameremet, a CD lejátszóm már szinte csak szobadísz.
És a világ nem a fix zenei adathordozók felé megy jelenleg (vagy inkább már jó 10 éve).
Igazad van. A világ mindig a könnyebb, de az nem biztos, hogy a minőségibb megoldások felé halad. Én meg 10 évig hallgattam streamert otthon és 16 évig dolgoztam velük napi szinten - ma már csak fizikai hordozókat hallgatok otthon - mert jobb a hangjuk (szvsz) és nem szoktat le a zenehallgatásról. Mondjuk nekem több ezer darabos LP, CD, SACD gyűjteményem van. Nem kell vadásznom a zenéket. Ami érdekel, minden megvan. A kutakodáshoz meg kevés a kiszabott idő, kár elpocsékolni felesleges dolgokkal.
Persze van egy kisebb kemény mag, aki ragaszkodik a jól bevált dolgokhoz, de az ugye max néhány százalékban mérhető számú embert jelent a teljes piacon. És még ezek egy része is hallgat mellette netes zenét.
Igaz. A minőség sohasem tömeg igényt elégített ki. Nem feltétlenül hallgat streamet. Akiknek hatalmas gyűjteményük, minőségi lejátszóik vannak, nem hallgatnak streamelt zenét. Minek?
Ha megnézzük a készülék piacot, akkor ott is látható a trend, hogy a netes lejátszók hasíitanak, és azokat dobják piacra a cégek nagyobb mennyiségben, nem a valamilyen pörgetőket. Márpedig ők gondolom a legtöbb esetben nem a maguk ellenségei, hogy nem a piaci igényeknek megfelelő termékeket árulják.
Ez természetes. A tömegigényt ki kell elégíteni. Emellett "hasít" az ultra minőségű analóg rendszerek piaca is - mert a jelentéktelen kisebbségnek arra van igénye és megengedheti magának. A mai fiatalok még nem érezték meg az ízét az analóg világnak, néhányan közülük majd, ha idősebbek lesznek és anyagi helyzetük megengedi, az analóg világ felé fog fordulni és életben tartja azt még nagyon sokáig. A kommersz analóg megmarad "trendinek". De ezrelékek számára ugródeszka lehet egy másik világba.
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Streaming szolgáltatók és ami velük kapcsolatos / Tidal, Spotify stb...
- ELEX
- Kezdő Fórumlakó
- Értékelés: 737
Re: Streaming szolgáltatók és ami velük kapcsolatos / Tidal, Spotify stb...
A streaming kapcsán avulásról egy gondolat.
A wav file formátumot 1991-ben találták ki, a flacot 2000-ben. A streamingnél használt TCP/IP kapcsolat a hetvenes évek közepétől létezik. Vagyis elég régóta épülnek ezekre a megoldásokra komplett iparágak.
A streaming tehát biztos alapokon áll jövő állóság tekintetében, a technológiai alapjait tekintve.
A wav file formátumot 1991-ben találták ki, a flacot 2000-ben. A streamingnél használt TCP/IP kapcsolat a hetvenes évek közepétől létezik. Vagyis elég régóta épülnek ezekre a megoldásokra komplett iparágak.
A streaming tehát biztos alapokon áll jövő állóság tekintetében, a technológiai alapjait tekintve.
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Értékelés: 10983
- Kapcsolat:
Szerintem nem vitatjuk, a mai streamerek egy része bizonyára nem lesz használható 10-15 év múlva, bár nem a készülékek fogják beadni a kulcsot, hanem az őket tápláló szolgáltatások változnak meg, alakulnak át. De mielőtt könnyeket ejtünk, vagy éppen tapsolunk emiatt, tegyük azt is mellé, hogy ennyi idő alatt sok fórum- és hobbitárs kétszer is lecseréli a rendszere elemeit. Szóval a legdurvább avultatás inkább felhasználói oldalon detektálható.
4-5 év kb. semmit nem jelent. Ha a Lindemann még 10 év múlva is használható lesz, saccra akkor lehet róla elmondani, hogy hozta egy konzumer squeezebox életciklusát.Alex_Aston írta: ↑2024.11.05., kedd 14:26Ellenpélda pedig pl. a Linn, amit itt többen is hallgatnak, és több, mint 10 éves készülékek mai napig kapnak frissítéseket. Bár mindenre IS természetesen nem alkalmasak, de néhány stream szolgáltató fut rajtuk.
Vagy itt az én készülékem, a.Lindemann, aminek a kisebbik Limetree modellje is már 5 éve a piacon van, és tud Tidalt, Deezert, Qobuzt, Hiresaudiot, Sptifyt, rengeteg internet rádiót. A nagytesó Musicbook Source sem 2 éve van a piacon, hanem 5. És tud mindent, a fentiek közül, még jobb hanggal párosulva.
Nem tartom valószínűnek, hogy pár éven belül megszűnnének működni, mert elavulnak, és nem lesz majd mire használni őket.
Persze mindig lesz mindenből újabb, és szebb, de erre várni nincs sok értelme, mert elmegy a világ közben az ember mellett (ami persze néha nem baj, de az.mas tészta).
Azzal kezdted, hogy "akkor mi az, ami nem avul?" Pl. a '70-es évek erősítői, amiket karban tartottak, a mai napig használhatóak. A CD lejátszók, magnók a mozgó, kopó alkatrészek miatt valamivel több karbantartást igényelnek, de még olcsóbb eszközöket is életben lehet tartani évtizedek elteltével. Ezer éves hangfalak megfelelő karbantartás mellett ~ugyanúgy fognak szólni, mint új korukban. Szerintem nem nehéz belátni, hogy egy streamer életciklusa ezekhez képest rövidebb lesz. Szoftver fut rajta, tehát jó eséllyel el fog avulni, és a gyártó előbb-utóbb nem fogja naprakészen tartani. Nem is értem, ezt miért vitatjuk.
- Alex_Aston
- V.I.P.
- Értékelés: 3275
Olyan sokat nem csökkent a Limetree ára. Gyakorlatilag Forintra ugyanaz az ára, mint 3 éve. Igaz, infláció volt közben. De egy használt tucat termék esetén ennyi érték csökkenés szerintem bőven belefér, senki ne várja el, hogy 5-10 év múlva is annyi legyen az ára real értéken.
Hogy az Eversolo A8 papíron többet ad, ez nem is kérdés. Hogy hangban is, ez már nem biztos.
Én felajánlottam a saját rendszereket egy összehasonlításra a Musicbookkal, de.senki nem élt vele (tovabbra is áll részemről). Pedig tényleg érdekes lenne szerintem sokak számára, és én is kíváncsi vagyok.
De az, hogy (fél)évente jönnek új cuccok, szerintem csak azt zavarja, aki nem zenét hallgat, hanem kútyüzni szeret.
Nem tudom ki vesz úgy egy amúgy számára legjobban tetsző eszközt, hogy mennyiért fogja eladni 1-2-5-10? év múlva. Én bevallom nem. A telefonról is leveszem a gyári fóliát, meg a TV távirányítót sem csomagolom celofánba, és autóba sem teszek gumiszőnyeget a gyári fölé, hogy megóvjam azt, mert eladáskor jól jön majd (de helyette inkabb évekig én érezzem magam kényelmetlenül miatta). Nekem fontosabb a saját kényelmem, és a használhatóság, mint az esetleges eladáskor pár gombóc fagyi ára.
Nem fogok rohanni semmi új dolog után. Minek, ha amúgy elégedett vagyok?
Csak a Marantz! :-D
- mishow
- V.I.P.
- Értékelés: 2539
Ahogy @s4tch kolléga nagyon helyesen megválaszolta neked, nem a formátumok "avulására" gondoltam, hanem pont arra, amit az utolsó bekezdésedben írtál. A streamer piaca hasít, ezért folyamatosan jönnek az új készülékek, egyre nagyobb tudással és egyre kevesebb pénzért. Amikor 3 éve megvetted a Lindemann Limetreet, meglehetősen drága készülék volt csakúgy, mint az én Auralic Minim. Most egy Wiim PRO futómű egy TMP táppal simán hozza ugyanazt a szintet, sokkal kevesebbért.Alex_Aston írta: ↑2024.11.05., kedd 09:50Akkor mi az, ami nem avul?
...
Ha megnézzük a készülék piacot, akkor ott is látható a trend, hogy a netes lejátszók hasíitanak, és azokat dobják piacra a cégek nagyobb mennyiségben, nem a valamilyen pörgetőket. Márpedig ők gondolom a legtöbb esetben nem a maguk ellenségei, hogy nem a piaci igényeknek megfelelő termékeket árulják.
A Musicbook, amit most használsz, remek gép és pár éve még az új ára is komoly tétel volt. Ma egy Eversolo A8 vélhetően többet nyújt kevesebbért, és akkor még ne tegyük mellé a zavarba ejtő Wiim Ultrát ... lehet, hogy hangban elmarad tőle, de a szolgáltatásai durvák: MM/MC phono (!), hdmi bemenet, line in/out. Nemrég egy tesztben összeeresztették egy Eversolo A8-cal és futóműként egy Hifi Rose RS130-cal (!!!). Persze jobban szóltak, de a tesztelő döbbenten konstatálta, hogy egyátalán nem volt szakadékszerű a különbség (pedig árban mindkettő esetében sokszoros a szorzó), és ha hirtelen csak a Wiim maradna, nem esne kétségbe.
Vagy nézd meg, hogy a @kaef2 által ajánlott FiiO milyen készülékeket, mekkora tudással, és mennyiért dob egymás után piacra, és mi lehet még ott fiókban ...
EZ a folyamat, ami extra gyorsan avultatja a régi, csak pár évvel ezelőtti nagy neveket - ez látszik is a használt árakon, elég belekattintani a Fórum adás-vétel lejátszós topicjába.
A dacoknál is megy a számháború, a gyártók szinte követhetetlen sebességgel váltogatnak AKM-ről ESS-re, sőt ezeken belül az újabb és újabb verziókra, csilliárd bit/kbps felbontásokra. Mindenki tudja, hogy valójában az otthoni hifihez teljesen felesleges, de egy új adatlap megduplázott számokkal máris leértékeli a régi modellt, pedig az a "régi" lehet hogy csak hónapokat, vagy max 1-2 évet jelent.
Én erről az avulásról beszéltem a korábbi hsz-emben.
Kieg: A vége már kicsit OFF, úgyhogy a magam részéről ezt a témát nem ragoznám tovább, egyébként sem tudok többet hozzátenni

- Alex_Aston
- V.I.P.
Ellenpélda pedig pl. a Linn, amit itt többen is hallgatnak, és több, mint 10 éves készülékek mai napig kapnak frissítéseket. Bár mindenre IS természetesen nem alkalmasak, de néhány stream szolgáltató fut rajtuk.
Vagy itt az én készülékem, a.Lindemann, aminek a kisebbik Limetree modellje is már 5 éve a piacon van, és tud Tidalt, Deezert, Qobuzt, Hiresaudiot, Sptifyt, rengeteg internet rádiót. A nagytesó Musicbook Source sem 2 éve van a piacon, hanem 5. És tud mindent, a fentiek közül, még jobb hanggal párosulva.
Nem tartom valószínűnek, hogy pár éven belül megszűnnének működni, mert elavulnak, és nem lesz majd mire használni őket.
Persze mindig lesz mindenből újabb, és szebb, de erre várni nincs sok értelme, mert elmegy a világ közben az ember mellett (ami persze néha nem baj, de az.mas tészta).
Ez nem az eszközt jellemzi, hanem a használati szokásod változott.Alex_Aston írta: ↑2024.11.05., kedd 09:50...A saját egyszerű példám, hogy bő 3 éve, amióta megvettem az első sztreameremet, a CD lejátszóm már szinte csak szobadísz. ...
Az eszköz maga el tud avulni. Nézd meg pl. a Teac hálózati lejátszóit:
- NT-503: a gyártónál első generációnak számított, hálózati oldalról tudott DLNA-t, és szevasz. Megjelenésekor sem számított korszerűnek. Bubbleupnp, mconnect és társai segítségével tudsz rá zenét küldeni, vagy dacként tudod használni. Streamer funkciója gyakorlatilag értékelhetetlen, használtan is dac árban megy.
- NT-505: ez már működött applikációval, tudott néhány szolgáltatást appon keresztül, de pl. tidal connectet nem. Roon ready, így ilyen környezetben továbbra is használható.
- NT-505x: ez nyugdíjazta az NT-505-öt, mert ebben már van tidal connect, ami egy számmal kényelmesebb, mint az NT-505.
Ez az utolsó 6-8 év termése egy gyártónál. A squeezeboxok is örök életűnek tűntek, egy ideig a hálózati lejátszás csimborasszója volt a termékcsalád, és bár a hardverek továbbra is kiválóan működnek (már amelyik duet kijelzője nem pukkant meg), de a logitech elengedte a termékvonalat és nem túl régen lelőtte a szolgáltatást. Van workaround, működésre lehet őket bírni, de ehhez már mókolni kell, ami a nem támogatott eszközök sajátja.
Nem streamer, inkább kiegészítő, de témába vág: spotify car thing sztorija megvan?

Már beszéltünk sokat erről a témáról, egyszerűen értelmetlen vitatni, hogy amíg ~50 éves erősítők vagy hangfalak is megfelelő karbantartás mellett kiválóan működnek, addig streamerrel szerencsés, ha egy évtizedre tervezhetsz. Ezért is vacillálok azon, hogy vegyek-e all-in-one eszközt, vagy a streamer azért kerüljön külön dobozba, amit külön cserélhetek, ha muszáj.
Ez addig működik, amíg az app fejlesztője elő nem ír minimum rendszerkövetelményként egy frissebb oprendszert, mint ami a lejátszón fut. Pl. adott AK dapok esetében már képtelenség a tidal appot használni, régebbi androidos dapok beragadtak android 6-on és a tidal apk android 7-et követel, első 2 generációs ipad minire nem lehet auralic appot (lightning ds) telepíteni, és biztos van még számtalan hasonló eset. Késleltetni lehet az avulást azzal a stratégiával, amit említesz, de teljesen kiküszöbölni nem.Luxor Audio írta: ↑2024.11.05., kedd 12:41Vegyük észre, hogy az asztali lejátszók között van egy egyre hangsúlyosabb vonulat, amik mini számítógépnek tekinthetők, sok esetben valamilyen kommersz világban is ismert operációs rendszerrel, pl. Android, a telefonoknál megszokott módon telepíthető applikációkkal. Én jó ideje tudatosan ilyeneket választok, mert ezeknél kb annyira fenyeget az avulás réme, mint egy PC esetén, azaz minimálisan. A 6-7 évvel ezelőtt vásárolt, szintén Android alapú lejátszóm (Zidoo UHD-2000) is frissíthető, szoftveres része gyakorlatilag naprakész, az operációs rendszer ezt megoldja....
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Kapcsolat:
Vegyük észre, hogy az asztali lejátszók között van egy egyre hangsúlyosabb vonulat, amik mini számítógépnek tekinthetők, sok esetben valamilyen kommersz világban is ismert operációs rendszerrel, pl. Android, a telefonoknál megszokott módon telepíthető applikációkkal. Én jó ideje tudatosan ilyeneket választok, mert ezeknél kb annyira fenyeget az avulás réme, mint egy PC esetén, azaz minimálisan. A 6-7 évvel ezelőtt vásárolt, szintén Android alapú lejátszóm (Zidoo UHD-2000) is frissíthető, szoftveres része gyakorlatilag naprakész, az operációs rendszer ezt megoldja. Nem tudok olyan szempontot, ami alapján elavultnak lehetne mondani, hacsak azt nem, hogy már nem a legújabb DAC chipek dolgoznak benne, de ez ugye egy másfajta avulás, ami nem korlátozza a használhatóságot. Az Eversolo A8 lejátszóm is hasonló elven működik, az összes elterjedt szolgáltatás elérhető rajta (még az Amazon Music is), de újak is telepíthetők rá, így hát nehéz elképzelni olyan esetet, hogy néhány éven belül elavulna.
Van egy barátom, aki kb 5 éve szeretne egy digitális fényképezőgépet vásárolni. Meglepő szinten naprakész az új masinák műszaki adatai kérdésében, folyamatosan bújja a sajtóközleményeket, tesztbeszámolókat, de a mai napig nem vásárolt semmit, mert mire eldöntené, mit vegyen, már kijön valami új típus és hősünket ez elbizonytalanítja. Kívülről nézve viszont az a helyzet, hogy 5 éve nem fotóz.
Igen, ez a fene nagy fejlődés és állandó változás az időtálló megoldások ellen dolgozik. Azt gondolom te jelenleg jó úton vagy azzal, hogy egy olcsóbb futómű + DAC kombót hallgatsz. Ezen elég keveset lehet bukni azt gondolom. Allin jó egy erősítő DAC kártyával, meg egy futómű (legyen az dedikált vagy PC) oszt' csá.
- tottyi
- Hazajáró lélek
- Értékelés: 861
Igen, mar masoktol is hallottam, hogy az audio pc-ben tobb lehetoseg van es mindig gyoz a dedikalt lejatszokkal szemben.kaef2 írta: ↑2024.11.05., kedd 09:29Hatodik éve használok egy saját építésű, alacsony TDP-jű Xeon processzoros, passzív hűtésű gépet, többnyire Linux OS-sel. Mégcsak extra USB kártya, vagy clockolt Ethernet kártya sincs benne. Asus workstation alaplap és nagyon drága ECC RAM van benne, 16 GB.tottyi írta: ↑2024.11.05., kedd 08:54En is ezen a hardware dolgon annyit agyalok, de mindig visszajutok az audio pc-hez pedig mennyivel egyszerubb lenne egy Lumin vagy Linn dedikalt lejatszo csak sajnos hallgatok/nezek youtubot-ot is meg nekem a pc a mozilejatszom is, de gondolkodom, hogy kulon valasztom de akkor meg megint eggyel tobb keszulek lesz. :(mishow írta: ↑2024.11.05., kedd 08:40
Jó összefoglaló, egybevág a tapasztalataimmal azon szolgáltatók esetén, amiket magam is kipróbáltam.
Plusz ide is illik, amit az előbb @pjm-nek adott válaszom végére írtam a fül "tanulásáról".
És azt is egyre inkább belátom, hogy jelenleg a készülék a streaming szolgáltatás leggyorsabban "avuló" része (illetve úgy tűnik, egyes esetekben maga a szolgáltató is az), úgyhogy az all-in-one gépészkedést egyelőre lehet, hogy halasztom egy kicsit![]()
Szoval ezt a pc-et csak azert irtam mert ebben lehet talan a legkevesebbet bukni ha cserelgetsz benne par evente alkatreszeket es a software meg mindig napra kesz lesz benne. Persze nem mindenkinek valo es egyszerubb egy kesz lejatszot venni de kiprobalnek egy olyat.
Amikor megjelent az Audirvana is Linuxon, akkor elkezdtünk kísérletezni egy kollégámmal egy nagyon lebutított Ubuntu szerveres alappal a Roon Core és Audrivana alá. Sokféle dedikált streamerrel próbáltam, a legdrágább olyan 30e euro árú volt, de egyik sem hozott olyan változást, ami miatt vásárlási kényszert éreztem volna.
Két figyelemre méltó tapasztalatot szereztem:
- a Hifiman Serenade létrás dac-ba épített egyszerű, egy ARM csipes Roon végpont nagyon jól bevált, főképpen az ár/érték arány tekintetében. Nem komplett streamer, csak Roon végpont.
- a Fiio DAP-okba (M15s, M17) épített wifi és az ezen keresztül használható Roon végpont konfig milyen meglepően jó, megint csak ár/érték arány tekintetében. nem éreztem a wifit egyáltalán semmilyen szempontból kompromisszumnak még a DAP belső 64 GB SSD-jéről lejátszva ugyanazt a file-t, mint a Roon alól, sem.
A képen a jobb felső polcon látható a Streacom házba épített Roon Core/Audirvana headless gép.
En mar kb 10 eve hasznalok audio pc-et es az elozot sem csereltem volna le ha nem talaljak fel a HDR 10-et hardware-esen. De legalabb most van egy kompact tapegyseg benne es nem kell az egeszet lecserelnem ha valami uj jon ki de remelem 10 eveg nem talalnak fel valami egetrengetot. :)
Audio PC - WW Platunim 7 | USB - Shunyata Research Sigma v2 | Chord Dave - WW Platinum 7 | WW Platinum Eclipse 8 XLR | Benchmark HPA4 | Hangfalkabel - Valhalla Draco Reference V3 XLR | ATC SCM150ASL Pro | Tapkabel hangfalba (2x) - WW Platinum 7 | Betapkabel - Valhalla Draco V3/2 HC R
- Alex_Aston
- V.I.P.
Akkor mi az, ami nem avul? A CD, vagy esetleg az LP, esetleg a kazetta?
Én egyáltalán nem ezt látom.
A saját egyszerű példám, hogy bő 3 éve, amióta megvettem az első sztreameremet, a CD lejátszóm már szinte csak szobadísz.
És a világ nem a fix zenei adathordozók felé megy jelenleg (vagy inkább már jó 10 éve).
Ahogy filmeket sem DVD-n néznek az emberek ugyanúgy kb. 10 éve.
Persze van egy kisebb kemény mag, aki ragaszkodik a jól bevált dolgokhoz, de az ugye max néhány százalékban mérhető számú embert jelent a teljes piacon. És még ezek egy része is hallgat mellette netes zenét.
Hatodik éve használok egy saját építésű, alacsony TDP-jű Xeon processzoros, passzív hűtésű gépet, többnyire Linux OS-sel. Mégcsak extra USB kártya, vagy clockolt Ethernet kártya sincs benne. Asus workstation alaplap és nagyon drága ECC RAM van benne, 16 GB.tottyi írta: ↑2024.11.05., kedd 08:54En is ezen a hardware dolgon annyit agyalok, de mindig visszajutok az audio pc-hez pedig mennyivel egyszerubb lenne egy Lumin vagy Linn dedikalt lejatszo csak sajnos hallgatok/nezek youtubot-ot is meg nekem a pc a mozilejatszom is, de gondolkodom, hogy kulon valasztom de akkor meg megint eggyel tobb keszulek lesz. :(mishow írta: ↑2024.11.05., kedd 08:40Jó összefoglaló, egybevág a tapasztalataimmal azon szolgáltatók esetén, amiket magam is kipróbáltam.
Plusz ide is illik, amit az előbb @pjm-nek adott válaszom végére írtam a fül "tanulásáról".
És azt is egyre inkább belátom, hogy jelenleg a készülék a streaming szolgáltatás leggyorsabban "avuló" része (illetve úgy tűnik, egyes esetekben maga a szolgáltató is az), úgyhogy az all-in-one gépészkedést egyelőre lehet, hogy halasztom egy kicsit![]()
Szoval ezt a pc-et csak azert irtam mert ebben lehet talan a legkevesebbet bukni ha cserelgetsz benne par evente alkatreszeket es a software meg mindig napra kesz lesz benne. Persze nem mindenkinek valo es egyszerubb egy kesz lejatszot venni de kiprobalnek egy olyat.
Amikor megjelent az Audirvana is Linuxon, akkor elkezdtünk kísérletezni egy kollégámmal egy nagyon lebutított Ubuntu szerveres alappal a Roon Core és Audrivana alá. Sokféle dedikált streamerrel próbáltam, a legdrágább olyan 30e euro árú volt, de egyik sem hozott olyan változást, ami miatt vásárlási kényszert éreztem volna.
Két figyelemre méltó tapasztalatot szereztem:
- a Hifiman Serenade létrás dac-ba épített egyszerű, egy ARM csipes Roon végpont nagyon jól bevált, főképpen az ár/érték arány tekintetében. Nem komplett streamer, csak Roon végpont.
- a Fiio DAP-okba (M15s, M17) épített wifi és az ezen keresztül használható Roon végpont konfig milyen meglepően jó, megint csak ár/érték arány tekintetében. nem éreztem a wifit egyáltalán semmilyen szempontból kompromisszumnak még a DAP belső 64 GB SSD-jéről lejátszva ugyanazt a file-t, mint a Roon alól, sem.
A képen a jobb felső polcon látható a Streacom házba épített Roon Core/Audirvana headless gép.

- tottyi
- Hazajáró lélek
- Értékelés: 861
En is ezen a hardware dolgon annyit agyalok, de mindig visszajutok az audio pc-hez pedig mennyivel egyszerubb lenne egy Lumin vagy Linn dedikalt lejatszo csak sajnos hallgatok/nezek youtubot-ot is meg nekem a pc a mozilejatszom is, de gondolkodom, hogy kulon valasztom de akkor meg megint eggyel tobb keszulek lesz. :(mishow írta: ↑2024.11.05., kedd 08:40Jó összefoglaló, egybevág a tapasztalataimmal azon szolgáltatók esetén, amiket magam is kipróbáltam.s4tch írta: ↑2024.11.04., hétf. 23:48Ez egy érthető probléma, és nem is vagy vele egyedül. Én is sokszor gondolkodtam már rajta, hogy mire váltanék, ha bármilyen okból nem lenne tidal. Annyi biztos, találnánk valamit.adamthebrave írta: ↑2024.11.04., hétf. 08:43Ez így jól hangzik, de sem a Roon, sem az Audirvana, sem az MConnect, sem a Jplay nem támogatja, amikhez nekem valamilyen szinten közöm van...
Tényleg jó lenne, ha fontos lenne mindenkinek, hogy a lehető legváltozatosabb forrást tudják nyújtani....
Audio PC - WW Platunim 7 | USB - Shunyata Research Sigma v2 | Chord Dave - WW Platinum 7 | WW Platinum Eclipse 8 XLR | Benchmark HPA4 | Hangfalkabel - Valhalla Draco Reference V3 XLR | ATC SCM150ASL Pro | Tapkabel hangfalba (2x) - WW Platinum 7 | Betapkabel - Valhalla Draco V3/2 HC R
- mishow
- V.I.P.
Jó összefoglaló, egybevág a tapasztalataimmal azon szolgáltatók esetén, amiket magam is kipróbáltam.s4tch írta: ↑2024.11.04., hétf. 23:48Ez egy érthető probléma, és nem is vagy vele egyedül. Én is sokszor gondolkodtam már rajta, hogy mire váltanék, ha bármilyen okból nem lenne tidal. Annyi biztos, találnánk valamit.adamthebrave írta: ↑2024.11.04., hétf. 08:43Ez így jól hangzik, de sem a Roon, sem az Audirvana, sem az MConnect, sem a Jplay nem támogatja, amikhez nekem valamilyen szinten közöm van...
Tényleg jó lenne, ha fontos lenne mindenkinek, hogy a lehető legváltozatosabb forrást tudják nyújtani....
És azt is egyre inkább belátom, hogy jelenleg a készülék a streaming szolgáltatás leggyorsabban "avuló" része (illetve úgy tűnik, egyes esetekben maga a szolgáltató is az), úgyhogy az all-in-one gépészkedést egyelőre lehet, hogy halasztom egy kicsit

- mishow
- V.I.P.
A hallásom a korosodásom ellenére talán még egész jó, a többivel teljesen egyetértek

Egyébként ha nem A/B tesztezünk a szolgáltatók között, vagy nem mérjük össze közvetlenül a streamet a CD-vel (pláne az LP-vel) akkor a különbség hosszútávon nem annyira durva, pláne mert a fül "tanuló szerv", és a saját rendszere hangjához egy idő után mindenki hozzászokik, ill. a fül korrigál. Ja, és be is lehet csapni rendesen, de ez már egy másik topic témája lenne

Ez egy érthető probléma, és nem is vagy vele egyedül. Én is sokszor gondolkodtam már rajta, hogy mire váltanék, ha bármilyen okból nem lenne tidal. Annyi biztos, találnánk valamit. Még ezer éve squeezbox és last.fm volt az első streaming élményem, aztán jött a deezer kizárólag pc-ről és telefonról, majd a tidal, többféle eszközről. Időközben próbáltam spotify-t, apple musicot, amazon musicot (ez jól integrálható pl. auralic streamerbe, de annak csak almás appja van), és mindig a tidal nyert az integrálhatóság miatt. Nézzük a piaci részesedés alapján nagyobb szolgáltatókat:adamthebrave írta: ↑2024.11.04., hétf. 08:43Ez így jól hangzik, de sem a Roon, sem az Audirvana, sem az MConnect, sem a Jplay nem támogatja, amikhez nekem valamilyen szinten közöm van...
- spotify: nem vagyok formátumnáci, de ez hallhatóan rosszabbul szól, mint a tidal. Utolsó mentsvárnak elmenne, maga a szolgáltatás parádés és az utolsó wifis robotporszívóba is integrálható.
- apple music: eversolo és fiio asztali lejátszókba integrálható, illetve lehetne mac minivel, egérrel, billentyűzettel, tévével mint monitorral bíbelődni.
- tencent: gondolom, csak Kínában érhető el.
- amazon: ez is jó minőség volt az auralicon keresztül, a kínálat is bőséges. Wiim, eversolo, fiio, auralic, blusound, stb támogatja, ez sem lenne elvetendő.
- youtube music: van yt prémium előfizetésem, így ezt is próbáltam, kocsiban rendszeresen használom (érdekesebbek a mixek, mint a tidal esetében). Jobban tud szólni, mint a spotify; az opus kódolás egészen korrekt. Chromecasten keresztül ez is rengeteg eszközbe integrálható, de a komolyabb streamerek nem erre vannak kihegyezve. Nem hiszem, hogy az itteni közönségnek érdemi alternatíva lehet.
- netease, yandex: tudtommal egyik sem érhető el nálunk.
- deezer: kibeszéltük, sok eszköz támogatja, jól szól, jó a kínálat. Persze roon környezetbe nem illeszthető, ez van.
- qobuz: ez sincs hivatalosan nálunk, viszont a tidalhoz hasonlóan számos céleszköz támogatja, ez is érdemi opció lehetne.
Nálam az amazon és a deezer versenyezne. Sajnos a tidal/sporify-féle connect amazonon nincs, deezeren csak natív appot futtató eszközökön érhető el, úgyhogy szokni kellene, hogy több appot használ az ember a lejátszáshoz, de biztos meg lehetne szokni. A roonosoknak szívás lenne, pláne annak, aki megvette a lifetime licencet.
Mindenesetre annyi számomra világos, hogy streamerre érdemes legkevésbé hosszú távra építeni. A dobozod nem fog hamar elavulni, 30-40 éves erősítők is működnek zökkenőmentesen, a streamerek életciklusa ennél jóval rövidebb lehet.
- wasiliy888
- Kezdő Fórumlakó
- Értékelés: 114
A streameléssel és az ezekhez kapcsolódó szolgáltatókkal is az van, mint az egész "hifi"zéssel, és ezen most magunkat értem, mert igazából mi vagyunk a kishal. A nagy többségnek erre nincs igénye, talán százból kettőnek. Erre gondolom, nincsen statisztika, de van itt néhány gyártó, aki talán megerősíti. Minden estre rám általában bután néznek, mikor azt mondom, hogy a zenehallgatás a hobbim, hiszen azt mindenki csinálja ... útközben, agybadugós fülhallgatóval, szpotiról, nem? Az nem hobbi.
Dynavox X4000
ValhallA Raindrops(SRC/PWR/DAC), CuAg-SS mk8/3(SRC)
2xTPlinkMC200(optika)-HydraSwitch+MStáp-WWstarl.8-Laptop-Core Audio PC 2015 (Win10/FidelizerPro/Tidal/Roon)-ValhallA AgPtRXFv2usb-Audio-GD M11-ValhallA CuAgSS ic-LZ5 Aquincum-Qed Sign. Rev.-DIY 2WVB20Lmk2
ValhallA Raindrops(SRC/PWR/DAC), CuAg-SS mk8/3(SRC)
2xTPlinkMC200(optika)-HydraSwitch+MStáp-WWstarl.8-Laptop-Core Audio PC 2015 (Win10/FidelizerPro/Tidal/Roon)-ValhallA AgPtRXFv2usb-Audio-GD M11-ValhallA CuAgSS ic-LZ5 Aquincum-Qed Sign. Rev.-DIY 2WVB20Lmk2
Igaz, kösz a kiigazítást, régi adatot néztem róluk.Alex_Aston írta: ↑2024.11.04., hétf. 17:09Ezt csak annyival egészíteném ki, hogy a Deezer előfizetők száma kb. 3-3,5x annyi, mint a Tidal esetében. Szóval így nézve igencsak van különbség közöttük, bár a Derzer a nagyok között így is csak kisebb hal, de messze nem a legkisebb.
A friss adatok és a statisztikai oldalak szerint kb 6 millió előfizetője lehet a Tidalnak és kb 10-11 millió a Deezernek, ennek fele Franciaországban, illetve Brazíliában (2023-as adat). Mindkét cég bevételei kb hasonlók, olyan 4-500 millió euró körül alakulnak. A céges beszámolójuk szerint a működés vesztesége 64,4 millió euró volt 2023-ban.
- Alex_Aston
- V.I.P.
Ezt csak annyival egészíteném ki, hogy a Deezer előfizetők száma kb. 3-3,5x annyi, mint a Tidal esetében. Szóval így nézve igencsak van különbség közöttük, bár a Derzer a nagyok között így is csak kisebb hal, de messze nem a legkisebb.
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Kapcsolat:
Konkrétan nem írtam és nem is merészkednék olyan kijelentésig, hogy a Tidal megszűnőben van. De annyit ki merek jelenteni a jelek alapján, ahogy Te is fogalmaztál, hogy a szolgáltatás megszűnhet a jövőben. Az MQA-s szerencsétlenkedés, a (pánikszerű?) árcsökkentés, az előfizetési csomagok gyakori variálása és a szórványos műszaki zavarok nem egy felfelé ívelő pályát rajzolnak.adamthebrave írta: ↑2024.11.04., hétf. 12:26Fapaci írta, hogy akár meg is szűnhet a Tidal, vannak erre utaló jelek. Erre reagáltam én, hogy az nem jó hír, mert a legtöbb lejátszó szoftver - legalábbis amiket használok/használtam - főleg a Tidalt és a Qobuzt (esetleg a HRA-t) integrálta, a youtube-ot, a Deezert és a többit nem.
Amennyiben Roont, Audirvanat használsz és a Tidal utódján gondolkodsz, valóban nincs sok alternatíva, de szerintem nem is kell. Ezekben a lejátszó szoftverekben használva őket nem igazán érzékelhető a streaming szolgáltatások között praktikus különbség. (A hangminőségre nem térnék ki a békesség kedvéért.) Nem lenne meglepő, ha a Tidal kapitulációja esetén bekerülne helyére egy másik szolgáltatás pl. a Roonba pl. a Deezer, csak hát minek? Zenei kínálatban egyik sem teljes, valami innen, valami onnan hiányzik. Mikor rászántam pár napot és összevetettem a streaming kínálatot, mindegyik szolgáltatónál találtam hasonló méretű fehér foltokat. Szóval egyik kutya, másik eb, de mindegyik hasznos társ.
Ilyen lépések a jövőben is várhatóak bármelyik streaming szolgáltatásnál, de nem ők okolhatók értük, inkább a jogrendszer és a kiadói érdekek. Ezek és a fentebb említett fehér foltok miatt sokunknál még jó ideig megmaradnak az offline gyűjtemények. Üdvözlöm az új világ vívmányait, de annyira nem vagyok vakmerő, hogy a sok év alatt összegyűjtött zenetáramat töröljem, pedig az általam használt Qobuz kifogástalanul működik minden eszközömön. Ezért is telitalálat a Roon, mert abban harmonikusan kiegészítik egymást az otthoni tárhely és az online kínálat.ViXi78 írta: ↑2024.11.04., hétf. 15:10Az alapvető problémám jelen esetben a Tidal streaming szolgáltatással, hogy azoknál a zenéknél, amiket én szeretek vagy mondjuk nosztalgiából felkeresek egész egyszerűen van olyan, hogy eltűnnek letörlik, vagy csak elérhetetlené válik az albumról 1-2 track. Több esetben futottam bele, hogy az adott albumon egyetlen jó zene van és az pont nem elérhető, de olyan is volt már, hogy egy előadótól x év előtti albumok egyszerűen eltűntek.
Mikor szomorkodunk a zenei streaming furcsaságain, jusson eszünkbe, mennyire randább a videó streaming világa! Ott 4-5 szolgáltatásra kell párhuzamosan előfizetnie annak, aki a filmvilág termésének nagyját szeretné élvezni, de még akkor is csak a mainstreamhez juthat hozzá. Zenehallgatóként ehhez képest nagyon el vagyunk kényeztetve.
u.i.:
Lehet azon évődni, hogy a Tidal, vagy a Qobuz a kisebb/nagyobb piaci szereplő, de nincs sok értelme, mert mindkettő apró hal és a legtöbb kimutatásban a kb 10 %-os részesedést lefedő EGYÉB kategóriában bújkálnak.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Luxor Audio 2024.11.04., hétf. 17:13-kor.
- mishow
- V.I.P.
A streaming szolgáltatók többsége a lét és nem lét határán egyensúlyoz, úgy tűnik tartósan nyereséges a Spotify-on kívül senki nem lehet (2023 utolsó üzleti negyedéve még náluk is veszteséges volt, 76 millió dollárt buktak a működési költségeken). A Tidal piaci részesedése kb 0,5% (az előfizetők száma alapján), a Qobuzt, Deezert. akik kevesebb országban érhetőek el, meg nem is igazán jegyzik az iparági statisztikák.adamthebrave írta: ↑2024.11.04., hétf. 12:26Teljesen párhuzamosan beszélgetünk.kaef2 írta: ↑2024.11.04., hétf. 12:06
Lassan 10 éve használom a Tidalt, amiót ezen a néven fut van Apple Music, és egy ideig volt Qobuz is, Highresaudio HRA is, de ezeket már nem használom.
A Tidal az elmúlt kb másfél évben, amióta a Telekom optikai internetet használom, illetve amióta különböző Ubuntu Linuxos Roon-okon át jön, nem állt le egyszer sem. Rövid idejű, pár perces kimaradást is csak 2-3-szor tapasztaltam.
Fapaci írta, hogy akár meg is szűnhet a Tidal, vannak erre utaló jelek. Erre reagáltam én, hogy az nem jó hír, mert a legtöbb lejátszó szoftver - legalábbis amiket használok/használtam - főleg a Tidalt és a Qobuzt (esetleg a HRA-t) integrálta, a youtube-ot, a Deezert és a többit nem.

A Tidal az egykori Twitter tulajdonos Block, Inc (Jack Dorsey) tulajdonában van. Eleve veszteséges volt, amikor megvették JayZ-től és azóta több lépcsőben is jelentős veszteségeket (100 millió dollár feletti értékcsökkenési leírás pld a tavalyi utolsó negyedévben) és elbocsátásokat kellett elszenvedniük, hogy megpróbáljanak elmozdulni a kiszámítható hosszú távú jövő irányába.
Az, hogy bezárják, szerintem nem valószínű. Az eladás esetleg valószínűbb.
Az integrációt maguk a szolgáltatók tudják elősegíteni azzal, hogy biztosítanak hozzá lehetőséget (API-t, SDK-t).
A Tidal, Qobuz API elérhető, a HRA is. A többiek, ha fontosnak tartanák, megcsinálnák valószínűleg, de olyan elenyésző az üzleti jellegű előnye számukra ennek (kevesek számára fontos), hogy nagy csodát nem várnék tőlük az ügyben.
Az Apple valószínűleg ezt nem fogja megengedni, ők jobban szeretik a zárt ökoszisztémákat.
A streaming szolgáltatók nem nyúlnak hozzá a tartalomhoz. Nem törölnek, nem adnak hozzá, nem változtatnak semmit.ViXi78 írta: ↑2024.11.04., hétf. 15:10Az alapvető problémám jelen esetben a Tidal streaming szolgáltatással, hogy azoknál a zenéknél, amiket én szeretek vagy mondjuk nosztalgiából felkeresek egész egyszerűen van olyan, hogy eltűnnek letörlik, vagy csak elérhetetlené válik az albumról 1-2 track. Több esetben futottam bele, hogy az adott albumon egyetlen jó zene van és az pont nem elérhető, de olyan is volt már, hogy egy előadótól x év előtti albumok egyszerűen eltűntek.
Mivel ezt csak a jogtulajdonosok tehetik meg. Ők meg nem azok, csak tárhelyet, media management rendszert, valamint az elszámolási rendszert üzemeltetik.
A kiadók és az un music disztribútorok, azok akik a felöltésért felelősek, részben mint a jogtulajdonosk, részben , mint azoknak a megbízottai.
Vagyis ha változás van, azt a kiadókon kell leginkább számonkérni.