kaef2 írta: ↑2024.11.05., kedd 10:25
zoli73 írta: ↑2024.11.05., kedd 10:09
kaef2 írta: ↑2024.11.05., kedd 08:42
A kiállításon a látvány is fontos, vagyis nem csak a hang, hanem a külcsín is fontos. A drága kábelek általában (tisztelet a kivételnek) vizuálisan több izgalmat tudnak kelteni, mint azok, amiket beépítenek a hangsugárzókba.
Azért ezt nem kellen azzal megmagyarázni, hogy a drága kábeleknél csak a külcsín a lényeg, és csak azért fizetnek ki a hifisták akár milliókat.
Nyilván egy jól kinéző kábel bizalmat ébreszt, de személy szerint én, ezért még nem nyúlnék a pénztárcámért.
Szerintem azért a nagy kábelgyártók felsőkategóriás kábelei, nem csak jól néznek ki(bár ez is ízlés kérdése), hanem valóban jók is.
Tehát azért ez elég érdekes, hogy a hangsugárzók belső kábelei, a már felsorolt okok miatt, szinte a végletekig elspóroltak, de azért külső kábelnek mindenki használjon, a tőle telhető legjobbat.
Nekem ez olyan, mint a Ferrari bicikligumikon.
Amit írtam, az azt jelenti, hogy a hangsugárzó gyártók számára a kiállításokon a drága kábel sokszor csak díszlet.
Nincsenek arról meggyőződve (tisztelet a kivételeknek), hogy a hozzáadott érték, amit egy hangsugárzó árú drága kábelezés jelentene, segíti az eladásokat.
Ismét csak hangsúlyozom, hogy a gyártók perspektíváját próbálom megjeleníteni.
A Marten az egyetlen drága hangsugárzó gyártó, aki leírja, hogy a Jorma kábeleit használja belül. Persze 2016 óta ők a tulajdonsoai a Jormának. Így érthető, házon belül marad.
Rajtuk kívül most hirtelenjében nem jut az eszembe senki az ismertebb és mondjuk az évi 5-10 millió eurós eladási szintet meghaladó gyártók közül, aki ezt közölni akarná.
Én ezt elsőre is megértettem, de azert egy tapasztalt hifista, aki nagyjábol tudja, hogy mi, miert van, az azért nem dől be mindennek.
Mikor kinyitok egy hangsugárzó katalógust, amit éppen egy shown nyomtak a kezembe, vagy felmegyek valamelyik gyártó internetes oldalára, mindenhol, sokszor oldalakon keresztül azt bizonygatják a nagyerdemű felé, hogy náluk milyen magas szintű K+F folyik, és hogy a tervezéstől a gyártásig MINDENRE kiterjedő figyelmet fordítanak, MINDENT a hangminőségnek rendelnek alá.
Ezzel szemben, mikor látok ilyen hangsugárzó belsőkről készúlt képeket, mint amit lentebb linkelt a kolléga, és az látom, hogy a több milliós dobozban filléres kábel, a hangváltóban párszáz Forintos "kockacukor" ellenállás, és olcsó, talán kínai kondenzátor van, akkor bennem bizony erős kétségek támadnak. Mert ha egy gyártónál ez a MINDENRE kiterjedő tervezés, kivitelezés, akkor jogosan gondhatom, hogy a hangsugárzó többi része is csak ilyen figyelmet kapott, és ezt a színvonalat képviseli, hiába a vaskos árcédula, és a hangzatos ígéretek.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech