Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kábelezzünk

white-tiger
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 96

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: white-tiger »

istvan01 írta:
2024.11.05., kedd 13:08
Belső kábel továbbra is. SVS Ultra belső kábelével nem kicsit spóroltak, aluminium. Habár azt mondja, alumíniumnak látszik. Talán elég hangfal belső látott már, akár igaz is lehet. Amikor ezt bemutatta Gr-Research, nem akartam elhinni. Látott már valaki más is hangfal vezetéket/kábelt alumíniumból?
https://www.youtube.com/watch?v=zLu_6N3MoJ4
Egyet tudok, azt viszont minden nap látom, nálam az jön a falból az elosztóba:
JPS Aluminata...

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3527

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

Rock60 írta:
2024.11.05., kedd 14:29
sutemenyx írta:
2024.11.05., kedd 13:56

Ez marhaság. Az alu sokkal rosszabb hővezető, mint a réz.
Meggugliztam, de nem tudom belinkelni, mert nem vagyok elég fejlett... :D

Hővezetői képessége különböző fémeknek :

Ólom 35
Platina 70
Vas 73
Sárgaréz 85
Alumínium 210
Arany 293
Vörösréz 386
Ezüst 406

Úgy hogy a sárgaréznek sokkal rosszabb, a vörösréznek sokkal jobb a hővezető képessége az alumíniumhoz képest.
A listában kilóg a sárgaréz, mert az egy ötvözet család. Nagyon sok fajta van. Annyi a közös, hogy réz valamilyen arányban előfordul benne.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 1439

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

Fémek elektromos vezetőképessége:

Ezüst 61
Vörösréz 58
Arany 45
Alumínium 37
Vas 10

Ezeket csak tekíntsük viszonyszámnak. A szakik ismerik a mértékegységet. :smile53:
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára Rock60 2024.11.05., kedd 14:53-kor.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

sutemenyx írta:

Meggugliztam, de nem tudom belinkelni, mert nem vagyok elég fejlett... :D

Hővezetői képessége különböző fémeknek :

Ólom 35
Platina 70
Vas 73
Sárgaréz 85
Alumínium 210
Arany 293
Vörösréz 386
Ezüst 406

Úgy hogy a sárgaréznek sokkal rosszabb, a vörösréznek sokkal jobb a hővezető képessége az alumíniumhoz képest.

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2895
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: sutemenyx »

És ugyanezért fájdalmas szigeteletlen ezüst vezetéket kézben tartva forrasztani. Gyakorlatilag nem lehet olyan rövid ideig melegíteni pákával, hogy ne égessen meg. Marhára vezeti a hőt.
Funk Firm LSD + Kiseki Purpleheart NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek

http://saboaudio.eu

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

sutemenyx írta:
zoli73 írta:
2024.11.05., kedd 13:55
Tctronic írta:
2024.11.05., kedd 13:35

Hangszóró lengőtekercs készül alu-ból, ergo belső kábel is készülhet akár.
Ezt azzal magyarázzák, hogy az alu jobb hővezető. Audio célra készült alumínium kábelről, még nem hallottam.
A hővezetés arányos a villamos vezetéssel. Tehát az alu sokkal rosszabb, az kb 1/2 a réznek.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Tctronic írta:
istvan01 írta:
Belső kábel továbbra is. SVS Ultra belső kábelével nem kicsit spóroltak, aluminium. Habár azt mondja, alumíniumnak látszik. Talán elég hangfal belső látott már, akár igaz is lehet. Amikor ezt bemutatta Gr-Research, nem akartam elhinni. Látott már valaki más is hangfal vezetéket/kábelt alumíniumból?
Tekercs aluból egyetlen előnye, hogy azonos tekercsben, menetszámban kb 1/3 a súlya-tömege mint a réznek. Hátránya lehet, a nagyobb ellenállás. A hangszóró mozgó tömegében az eredő súly fontosabb, mint a tekercs DC ellenállása.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

Alex_Aston írta:
2024.11.05., kedd 10:49

Nem tudom, a Quadral mekkora forgalmú gyártó, de az Aurum szériájának a leírása szerint foglalkoznak a belső kabelezéssel, és a hangváltóval:

"A kiváló minőségű meghajtókhoz a francia Real Cable bi-metal (BM széria) audiofil belső kábelezése (réz a basszushoz és ezüst a tweeterhez) valamint szigorúan válogatott fémrétegű ellenállásokból és polipropilén film kondenzátorokból felépített kifinomult keresztváltó tartozik"
A mai gyártmányok közül már előfordulnak ehhez hasonló jó példák.
Amit én találtam a BM széria alatt, azok átlátszó szigetelésűek. gondolkodik.gif
Az 1.5mm2 - es 6, a 2.5mm2 - es 8, a 4mm2 -es 12 Eu/m. 100 méteres bund vásárlása esetén. Nem tom, ez sok, vagy kevés...
/ Nincsen külön réz és ezüst a BM szériában, minden kábel bi-metal.../

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

zoli73 írta:
2024.11.05., kedd 13:55
Tctronic írta:
istvan01 írta:
Ezt azzal magyarázzák, hogy az alu jobb hővezető. Audio célra készült alumínium kábelről, még nem hallottam.
Funk Firm LSD + Kiseki Purpleheart NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

Tctronic írta:
istvan01 írta:
De a hangszóró lengőtekercs csak azért készül abból, mert sokkal könnyebb a réznél, és így annál kevesbé növeli a mozgó tömeget.

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3248

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

Tctronic írta:
istvan01 írta:
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

istvan01 írta:
Általános jelenség, csomo van:

https://www.hqelektronika.hu/hu/hangfal ... e-lsp035rb

CCA - Copper Coated Aluminium

rémálom vele dolgozni, alig lehet forrasztani, a minőséget ne is említsük. :D

Tctronic
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 2749

Hozzászólás Szerző: Tctronic »

istvan01 írta:
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

Rock60 írta:
2024.11.05., kedd 09:47
sutemenyx írta:
2024.11.04., hétf. 21:28
Voyager írta:
2024.11.04., hétf. 18:53

Ezzel azt akarod mondani, hogy egy 670 USD bekerülési költségű hangsugárzó esetében a "jobb" minőségű belső kábelek további 200 USD-t jelentenek. Én viszont csak azt szeretném megjegyezni, hogy meglepődnék, ha a belső kábel a hangsugárzó bekerülési költségének negyedét tenné ki.

Lehet ilyenben gondolkodni, csak szerintem nem ésszerű.
Rock60 mondta a 200usd kábelt, nem én. Jellemzően 10-20usd kabel van ezekben.
Szerintem egy kis félreértés ténye forog fenn... :D
Süti a bekerülés összegéhez - ami a példa kedvéért tizede a kisker árnak - hozzácsapta a kábel teljes 200 dolcsis kisker árát, ami nyilván nem járható matek, mert annak is a bekerülési árát kellene számolni.
Az más kárdés - utánagondoltam - hogy 200 dollár kisker árból nem lehet venni egy állódobozhoz minőségibb kábelt, inkább 600 -at mondanék.
Mennyi lehet annak a nagybani gyári ára ? gondolkodik.gif 60, ha a szerencsétlen 10 - es osztót használjuk, ami szerintem nem reális, de kb. így aránylik a doboz többi részéhez. Tehát 670 + 60. / Ha nem a 10, hanem egy reálisabb 3 - 4 -szeres osztóval számolnánk, jobban nézne ki.../
Persze, bonyolítja a matekot, hogy ki kell venni az önköltségből a gyárilag beletett vacak drótot, és hogy egy állványos dobozhoz akár harmad annyi drót sem kell, mint pl. azTi500-hez, úgy hogy van változó itt még bőven...
Alkatreszre ne szamolj 1/10-es aranyat a kisker/nagyker arbol. Az alkatreszeken kisebb az árrés, mert sokkal magasabb a mennyiseg. A highend kabeleket meg draga gyartani, hiaba kicsi a mennyiseg. Szoval nem, a 600dollaros kabelt nem kapjak meg 60dollarert. Ahogy a tobbi alkatresz sem azert 670, mert tizedáron veszik, hanem azert, mert ennyibe kerül. A nagytetel miatt mondjuk nagyonmax féláron tudják venni.

Voyager
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2112

Hozzászólás Szerző: Voyager »

wasiliy888 írta:
2024.11.05., kedd 10:48
La Valse: "Az induktivitások légmagosok, ez is figyelemre méltó."

Főleg, hogy a nagyobb panelen mindhármat sikerült ugyanabban a tengelyirányban elhelyezni. Ha jól tudom, ez sem a legkorrektebb így.
Nincs gond a párhuzamossággal, ha az alábbi módon van kiépítve.
Coils.gif
Coils.gif (54.23 KiB) Megtekintve 1212 alkalommal
„Vén épület már a világ. Le, alacsonyra sűlyedett. Ha egyenest jársz: beütöd a gerendában fejedet. Hajolj meg, ha a fejtörő gerenda ellenedre van...
Én inkább betöröm fejem, semhogy meghajtsam derekam!”

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

kaef2 írta:
2024.11.05., kedd 10:25
zoli73 írta:
2024.11.05., kedd 10:09
kaef2 írta:
2024.11.05., kedd 08:42

A kiállításon a látvány is fontos, vagyis nem csak a hang, hanem a külcsín is fontos. A drága kábelek általában (tisztelet a kivételnek) vizuálisan több izgalmat tudnak kelteni, mint azok, amiket beépítenek a hangsugárzókba.
Azért ezt nem kellen azzal megmagyarázni, hogy a drága kábeleknél csak a külcsín a lényeg, és csak azért fizetnek ki a hifisták akár milliókat.
Nyilván egy jól kinéző kábel bizalmat ébreszt, de személy szerint én, ezért még nem nyúlnék a pénztárcámért.
Szerintem azért a nagy kábelgyártók felsőkategóriás kábelei, nem csak jól néznek ki(bár ez is ízlés kérdése), hanem valóban jók is.
Tehát azért ez elég érdekes, hogy a hangsugárzók belső kábelei, a már felsorolt okok miatt, szinte a végletekig elspóroltak, de azért külső kábelnek mindenki használjon, a tőle telhető legjobbat.
Nekem ez olyan, mint a Ferrari bicikligumikon.
Amit írtam, az azt jelenti, hogy a hangsugárzó gyártók számára a kiállításokon a drága kábel sokszor csak díszlet.
Nincsenek arról meggyőződve (tisztelet a kivételeknek), hogy a hozzáadott érték, amit egy hangsugárzó árú drága kábelezés jelentene, segíti az eladásokat. Ismét csak hangsúlyozom, hogy a gyártók perspektíváját próbálom megjeleníteni.

A Marten az egyetlen drága hangsugárzó gyártó, aki leírja, hogy a Jorma kábeleit használja belül. Persze 2016 óta ők a tulajdonsoai a Jormának. Így érthető, házon belül marad.

Rajtuk kívül most hirtelenjében nem jut az eszembe senki az ismertebb és mondjuk az évi 5-10 millió eurós eladási szintet meghaladó gyártók közül, aki ezt közölni akarná.
Én ezt elsőre is megértettem, de azert egy tapasztalt hifista, aki nagyjábol tudja, hogy mi, miert van, az azért nem dől be mindennek.
Mikor kinyitok egy hangsugárzó katalógust, amit éppen egy shown nyomtak a kezembe, vagy felmegyek valamelyik gyártó internetes oldalára, mindenhol, sokszor oldalakon keresztül azt bizonygatják a nagyerdemű felé, hogy náluk milyen magas szintű K+F folyik, és hogy a tervezéstől a gyártásig MINDENRE kiterjedő figyelmet fordítanak, MINDENT a hangminőségnek rendelnek alá.
Ezzel szemben, mikor látok ilyen hangsugárzó belsőkről készúlt képeket, mint amit lentebb linkelt a kolléga, és az látom, hogy a több milliós dobozban filléres kábel, a hangváltóban párszáz Forintos "kockacukor" ellenállás, és olcsó, talán kínai kondenzátor van, akkor bennem bizony erős kétségek támadnak. Mert ha egy gyártónál ez a MINDENRE kiterjedő tervezés, kivitelezés, akkor jogosan gondhatom, hogy a hangsugárzó többi része is csak ilyen figyelmet kapott, és ezt a színvonalat képviseli, hiába a vaskos árcédula, és a hangzatos ígéretek.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3556

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

kaef2 írta:

...A Marten az egyetlen drága hangsugárzó gyártó, aki leírja, hogy a Jorma kábeleit használja belül. Persze 2016 óta ők a tulajdonsoai a Jormának. Így érthető, házon belül marad.

Rajtuk kívül most hirtelenjében nem jut az eszembe senki az ismertebb és mondjuk az évi 5-10 millió eurós eladási szintet meghaladó gyártók közül, aki ezt közölni akarná.
Nem tudom, a Quadral mekkora forgalmú gyártó, de az Aurum szériájának a leírása szerint foglalkoznak a belső kabelezéssel, és a hangváltóval:

"A kiváló minőségű meghajtókhoz a francia Real Cable bi-metal (BM széria) audiofil belső kábelezése (réz a basszushoz és ezüst a tweeterhez) valamint szigorúan válogatott fémrétegű ellenállásokból és polipropilén film kondenzátorokból felépített kifinomult keresztváltó tartozik"
9.jpg
9.jpg (42.52 KiB) Megtekintve 1106 alkalommal
Csak a Marantz! :-D

wasiliy888
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 160

Hozzászólás Szerző: wasiliy888 »

La Valse: "Az induktivitások légmagosok, ez is figyelemre méltó."

Főleg, hogy a nagyobb panelen mindhármat sikerült ugyanabban a tengelyirányban elhelyezni. Ha jól tudom, ez sem a legkorrektebb így.
Dynavox X4000
ValhallA Raindrops(SRC/PWR/DAC), CuAgSSmk8/3(SRC)
2xTPlinkMC200(optika)-HydraSwitch+MStáp-WWstarl.8-Laptop-Core AudioPC2015(Win10/FidelizerPro/Tidal/Roon)+PPAv3usb-ValhallA AgPtRXFv2usb-AudioGD M11-ValhallA CuAgSSrca-LZ5 Aquincum-Qed Sign.Rev.-DIY 2WVB20Lmk3

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

kaef2 írta:

Amit írtam, az azt jelenti, hogy a hangsugárzó gyártók számára a kiállításokon a drága kábel sokszor csak díszlet.
Nincsenek arról meggyőződve (tisztelet a kivételeknek), hogy a hozzáadott érték, amit egy hangsugárzó árú drága kábelezés jelentene, segíti az eladásokat. Ismét csak hangsúlyozom, hogy a gyártók perspektíváját próbálom megjeleníteni.
Minőség vagy minőség látszata?? Igen, a kábelek, hifisek számára nagy vonzerő. Belső kábel? Nem látszik, vevők, használók 95%-át soha nem érdekli, milyen kábel van belül. A gyártó meg elmondhatja, a szinergia része, úgy jó az.

De mi van a hangfal csatlakozókkal? Hangfal csati minőség, hangzás hatása vs belső kábelezés?
Mert csatlakozókkal hangsugárzó 10-20ezer$ felett már szeretnek nagyot mutatni, pl piszok drága (túlárazott) WBT csatikkal, amit persze gyártóként megkapnak 50% vagy még az alatt is.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

kaef2 írta:
2024.11.05., kedd 10:02
Rock60 írta:
2024.11.05., kedd 09:56

A megszólalás tekíntetéban Zoli pont most bizonyította az ellenkezőjét.
/ És gondolom, még milliónyian./
A mérhető eredmények ? Ez most komoly ? gondolkodik.gif :yingyang:
Figyelmes olvasással észre lehetne venni, hogy az általam jól ismert gyártók szempontjait és véleményét tolmácsolom.
Hátha érdekel valakit az is. Akit meg nem, az lapozzon.
Figyelmesen elolvastam, érdekel, meg is értettem, azt is értem, hogy ez nem feltétlen a Saját véleményed.
De, amikor ezerszer felvetődő téma, hogy sokszor még a kábelgyártók sincsenek feltétlen tisztába vele, hogy mitől szól jól, vagy rosszabbul egy kábel, még mindig meglehetősen szürke zóna ez a kutatás, fejlesztés terén, akkor arra hivatkozni, hogy azért nem kerül bele a hangdobozba az egyik kábel helyére egy másik, mert nem mérhető a differencia... :smile51:
Esetleg használhatnák a fülüket - vagy kérjék meg valamelyik szomszédot - ha már hifi terméket gyártanak, és mérni nem tudják... gondolkodik.gif
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára Rock60 2024.11.05., kedd 10:45-kor.

kaef2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3790

Hozzászólás Szerző: kaef2 »

zoli73 írta:
kaef2 írta:
zoli73 írta:
2024.11.05., kedd 07:01

Ezt azért vitatnám. Szerintem inkább fogalmazzunk úgy, hogy is.
Nem egy high-end JBL hangsugárzót tudnék idelinkelni, de mivel ez a kábelezzünk topic, ezért így nem teszem.
Viszont azt én is nagyon elgondolkodtatónak tartom, hogy ha a gyártók a hangsugárzókban a belső kábelezést a végletekig elspórolják, akkor egy bemutatón, egy kiállításon, ahol sokszor a gyártó mutatja be a terméket, akkor miért használnak külsű kábelezésként rend szerint csúcsminőségűt, nem egyszer a hangsugárzó árával összemérhető árú kábelt?
Ha már annyira be akárják mutatni a hangsugárzó kvalitásait, akkor miért csak a külső kábelezést építik ki minőségiből?
Még laikus szemlélőként sem logikus, ha már legjobb teljesítményt akarják kihozni a termékből, amivel a konkurencia elé akarnak kerülni.
A kiállításon a látvány is fontos, vagyis nem csak a hang, hanem a külcsín is fontos. A drága kábelek általában (tisztelet a kivételnek) vizuálisan több izgalmat tudnak kelteni, mint azok, amiket beépítenek a hangsugárzókba.
Azért ezt nem kellen azzal megmagyarázni, hogy a drága kábeleknél csak a külcsín a lényeg, és csak azért fizetnek ki a hifisták akár milliókat.
Nyilván egy jól kinéző kábel bizalmat ébreszt, de személy szerint én, ezért még nem nyúlnék a pénztárcámért.
Szerintem azért a nagy kábelgyártók felsőkategóriás kábelei, nem csak jól néznek ki(bár ez is ízlés kérdése), hanem valóban jók is.
Tehát azért ez elég érdekes, hogy a hangsugárzók belső kábelei, a már felsorolt okok miatt, szinte a végletekig elspóroltak, de azért külső kábelnek mindenki használjon, a tőle telhető legjobbat.

A Marten az egyetlen drága hangsugárzó gyártó, aki leírja, hogy a Jorma kábeleit használja belül. Persze 2016 óta ők a tulajdonsoai a Jormának. Így érthető, házon belül marad.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

zoli73 írta:

Jajj, Zoli, olyan szigorú vagy ! :D
Ez a jó hasonlat, nem az, amit én mondtam !
/ Mercedes Kormoran gumin./

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

mishow írta:
2024.11.05., kedd 08:28

Igen, és ha elfogadjuk, hogy a kábelezés is jelentősen tudja befolyásolni a hangot, akkor az átkábelezett doboz is már egy másik termék. Márpedig elfogadjuk, hiszen ezért beszélünk róla ennyit itt a kábel topicban.
Egyébként pár kommenttel korábban @pjm fórumtárs írta, hogy "sok hájend madzag került már ki sok helyről" mert nem mindenkinek ugyanaz tetszik, és ezzel is maximálisan egyet tudok érteni.
Zolinak sikerült a saját ízlésének megfelelő kábelezésre váltani, így a befektetése megérte, de az egy személyes (egyszemélyes?) dolog, és egy termék esetén arra is ügyelni kell, hogy minél több embernek megnyerje a tetszését a megcélzott vásárlók közül - ez az elv viszont pont a karakteres hangú belső kábelek ellen szól.
Nem feltétlen az a jellemzője egy minőségi kábelnek, hogy karakteres a hangja, sőt.
Ugyan ez egy szubjektív sport, de asszem van pár olyan speciál kábel a piacon, amiről konszenzus alakult ki, hogy jó.
Azért, mert egy minőségi drót MINDEN szempontból jobb, mint az állólámpába való vacak, attól még egyáltalán nem kell, hogy karakteres/ebb/ legyen.

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

kaef2 írta:
zoli73 írta:
2024.11.05., kedd 07:01
sutemenyx írta:
2024.11.04., hétf. 21:30

JBL az tradicionalisan studiotechnika es mem highend.
Ezt azért vitatnám. Szerintem inkább fogalmazzunk úgy, hogy is.
Nem egy high-end JBL hangsugárzót tudnék idelinkelni, de mivel ez a kábelezzünk topic, ezért így nem teszem.
Viszont azt én is nagyon elgondolkodtatónak tartom, hogy ha a gyártók a hangsugárzókban a belső kábelezést a végletekig elspórolják, akkor egy bemutatón, egy kiállításon, ahol sokszor a gyártó mutatja be a terméket, akkor miért használnak külsű kábelezésként rend szerint csúcsminőségűt, nem egyszer a hangsugárzó árával összemérhető árú kábelt?
Ha már annyira be akárják mutatni a hangsugárzó kvalitásait, akkor miért csak a külső kábelezést építik ki minőségiből?
Még laikus szemlélőként sem logikus, ha már legjobb teljesítményt akarják kihozni a termékből, amivel a konkurencia elé akarnak kerülni.

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”