Shimano írta: ↑2024.11.10., vas. 16:24
zoli73 írta: ↑2024.11.10., vas. 13:19
Shimano írta: ↑2024.11.10., vas. 10:03
Mentem ma ebben a szutyok ködös időben az autópályán,és meglepően sok autós nem tudja,(gondolom nem,mert ha tudná bekapcsolná) hogy ilyenkor nem elég az automata állás a világítás kapcsolón,mert ugyan a jelzőfény akár előre még ilyenkor is elég lenne,de ebben az esetben hátul semmi sem világít,tehát csak szólok hogy tekerni kéne legalább még egyet azon a kapcsolón ködös időben nappal.
Jó dolog ez az automata kütyü is,de mindent ő sem tud megoldani.
Pedig erről a KRESZ is rendelkezik. Szó szerint nem tudom idézni, de az van, hogy a menetfény csak akkor helyettesítheti a tompított világítást, ha az hátul is világít. Sokan erre fittyet hánynak.
A másik amit szeretek, mikor automatára van állítva a világítás.
Pontosabban,jó látási viszonyok közt elég csak az elöl világító jelzőfény is,akár lakott területen kívül is.
Az állandó tompított világításnak lehet egy olyan negativ hozadéka is,hogy huzamosabb használatnál,tehát sok sok kilómétert beletéve az autókba ezeknél a modernebb autóknál egyszerűen szétégethetik a foncsort,búrát az erős égők,és ezek javítása nem olcsó,sőt,és ezért is jó dolog a menetfény,mert így kevesebbet használódik a drágább lámpatest.Persze erre jöhet olyan komment,hogy ha telik drága lámpára,akkor teljen a javítására is,de ma már a viszonylag olcsóbb kategóriákban is egy sokk a tulajoknak az esetleges javítási költség,mert ez meglepően húzós tétel is lehet.
Ha lehet hosszabbítani az élettartamot a menetfények használatával,akkor miért is ne éljünk vele ha jók a látási viszonyok,és az év nagyrészében nappal jók szoktak lenni,így felesleges is a tompított világítást használni állandóan,szerintem.
Na most, ez egész pontosan úgy néz ki a KRESZ szerint, hogy elfogadott a menetfény a tompított helyett, ha annak használata közben, hátul is van "zárófény". Kezdetben, mikor megjelentek a menetfények, csak elöl voltak, és nem volt összefüggésben a hátsó lámpákkal. Ez utóbbi megoldással már nem helyettesíthető a tompított. Ezt sokan nem tudják, és nyugodt lelkiismerttel használják tompított helyett.
Azt, hogy ezeknek a lámpatesteknek az esetleges javítása költséges, sem a gyartókat, sem a törvényalkotókat nem érdekli.
Saját vélemény/tapasztalat, nappal, jó látási viszonyok között egy ledes menetfény(még a legmodernebbek is), csak kb. harmad akkora távolságról látszik, mint bármilyen tompított fényszóró.
Példával ilusztrálva, ha előzéshez készülve egy közúton kinézek egy busz, vagy teherautó mögűl, és a szemből jövő sávban látható autó tompított fényszórót használ, az sokkal messzebről látható, mint egy menetfény. Ugyanarról a távolságról a tompitott fényszórót használó autónál, már egyértelműen fel lehet ismerni, hogy jön, míg egy csak menetfényt használó autónál még nem, és simán lehet velem azonos irányban közlekedő, éppen előzésben lévő autónak nézni.
Az ilyen körülményeket figyelembe véve, én egyertelműen jónak tartom, hogy kötelező a tompitott fényszóró használata.
Már sokszor írtam, hogy rengeteget autózom Ausztriában, ahol nem kötelező a tompított használata, ennek köszönhetően sokkal több is a fentiekben vázolt szituáció, igy ott, egy előzési manőver, még fokozottabb figyelmet igényel, mint itthon.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech