Akkor mire való a villanyóra utáni megszakító, és a készülékben az olvadóbiztosíték?istvan01 írta: ↑2024.10.24., csüt. 17:53Lakástűz kockázatát növeled. Mint ahogy minden túláram, zárlat védő kiiktatása növeli a tűz és áramütés kockázatát.d_dok írta: ↑2024.10.24., csüt. 15:14Még mindig a rod ...
Szerintetek ha a villanyóra után közvetlenül van egy megszakító, a hifi berendezésben pedig van olvadó biztosíték, akkor milyen kockázattal jár, ha a kettő között a kismegszakítót kicserélem egy biztosítéktartó + rod párosra, ezzel a három védelmi vonal kettőre csökken?
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Audiophile ösvény és tápszűrő kondicionáló
Re: Audiophile ösvény vs tápszűrő kondicionáló
Szemben pl. a phonóval, ami csak addig a pár óráig van bekapcsolva, mikor szembe ülök vele.SoundMania írta: ↑2024.10.24., csüt. 19:19Mekkora a lakástűz esély ha van otthon mobiltelefon, powerbank, laptop, esetleg lítium akkus roller, e-bike, vagy elektromos autó?
Még akár ki is gyulladhat, két méterre tőlem van egy 10 kilós halonnal oltó...

Nem fog.

- SoundMania
- V.I.P.
- Értékelés: 1172
Mekkora a lakástűz esély ha van otthon mobiltelefon, powerbank, laptop, esetleg lítium akkus roller, e-bike, vagy elektromos autó?
Lakástűz kockázatát növeled. Mint ahogy minden túláram, zárlat védő kiiktatása növeli a tűz és áramütés kockázatát.d_dok írta: ↑2024.10.24., csüt. 15:14Még mindig a rod ...
Szerintetek ha a villanyóra után közvetlenül van egy megszakító, a hifi berendezésben pedig van olvadó biztosíték, akkor milyen kockázattal jár, ha a kettő között a kismegszakítót kicserélem egy biztosítéktartó + rod párosra, ezzel a három védelmi vonal kettőre csökken?
- SoundMania
- V.I.P.
Persze. Szerinted egy 14mm vastag fémdarab mit csinál ott egy biztosíték helyett? Kérdezem, ezek után miért nem veszed ki inkább? Helyette elköltesz egy csomó pénzt hogy rosszabb hangot csinálj....d_dok írta: ↑2024.10.24., csüt. 15:14Még mindig a rod ...
Még mindig a rod ...
Köszönöm az ötletet, jegyeztem. Időközben az egyik fórumtárs közbenjárásával sikerült beszereznem egy nagy tisztaságú rézötvözetből készült, cryogen kezelt rudat. Még utazik, így nem tudok beszámolni a hangjáról...istvan01 írta: ↑2024.10.18., pén. 21:06tömör nagy tisztaságú réz rudat/csövet nem egyszerű találni. Javaslok egy módszert, amit én is elkövettem. Ha talász bontható Mundorf CFC 12-es fólia induktivitást (52mm széles), akkor ezzel borítasz egy mezei 14x51-es olvadót. Ügyesen zárod, forrasztod, hogy minden irányból stabilan és szorosan feküdjön. Az anyagát Mundorf OFC-nek adja, százalékot nem említ. Egy réteg ebből a fóliából bőven elég, 200A-ig nem fog kiolvadni, de lehet több A is.
Igen, Fi-relé, nem jutott eszembe, arra gondoltam.
Amit belinkeltél, pont olyan van felszerelve nálam, mint a képen látható.
Amit belinkeltél, pont olyan van felszerelve nálam, mint a képen látható.

Teljesen téves elnevezés, nem életet véd. Az életet annyi minden kockáztatja.
Magyarul: Áram Védő Kapcsoló, praktikusan szivárgó áramot figyel, ami a fázisok és nulla vezetők oda-vissza egyenlőtlenségére reagál.
AVK is van több féle, azért is mert egyik sem tökéletes minden áramviselkedésre. De, van egy még ennél fontosabb tulajdonság. Jellemzően lakások védelmére 30mA-es AVK-t építenek, javasolnak. De, vizes helységben, vizes fürdőkádban állva az emberi testen áthaladó tartós 10mA is lehet halálos. Aki a nagyobb biztonságra épít, az szeparáltan fürdőszobai villamos hálózatra 10mA-es AVK épít be, gondolva kisgyerekre is.
Manapság már nagyon nem javasolt a legolcsóbb, egyszerűbb AC típus beépítése, mert az csak tisztán AC fogyasztókkal kapcsolatos szivárgó áramra működik biztonsággal. A vagy B típus ad nagyobb biztonságot.
AVK típusok:
https://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%81ram ... csol%C3%B3
Az AVK gondolom, az az életvédelmi rellé...istvan01 írta: ↑2024.10.20., vas. 11:36
Van néhány eset, amikor mégis előnyös a N megszakítása.
Az egyik a nulla ágon megszakítás nélkül megjelenik 1-2V feszültség, ami helyi PEN-PE nullázó pont/helyi földelés feszültség emelkedése. Ebben az esetben a feszültségmentesített ágon szereléskor az N vezető hozzá ér akár milyen fémes vezetőhöz, szivárgó áramot jelez az AVK felé, az meg ettől áramtalanítja a lakást. Ha N-át is leválasztjuk, akkor feszmentesített ágon történik szerelés, akkor AVK nem fog leoldani.

Valószínűleg nálam nincsen megszakítva az N, mert többször előfordult már, hogy a megfelelő szakaszoló automatát lekapcsoltam egy helyi villanyszerelés miatt, fázisceruza szerint nem is volt áram alatt az a szakasz, mégis szerelés közben leoldott az AVK...
Nem feltétlen kell a N-át megszakítani, és nem szükséges, de nem okoz bajt, ha a N-ágon is él a túláram védelem.SoundMania írta: ↑2024.10.19., szomb. 16:54Na, most akkor viszont minek is ezek? Kioldani úgysem fog. Alább a legtöbben már attól őrjöngenek a biztonságot a zászlójukra tűzve, hogy a készülékek biztijét kellene kikötni! Itt meg nem számít a "biztonság"?
Hohy is van ez? Persze nem is érdekel a válasz sem....
Van néhány eset, amikor mégis előnyös a N megszakítása.
Az egyik a nulla ágon megszakítás nélkül megjelenik 1-2V feszültség, ami helyi PEN-PE nullázó pont/helyi földelés feszültség emelkedése. Ebben az esetben a feszültségmentesített ágon szereléskor az N vezető hozzá ér akár milyen fémes vezetőhöz, szivárgó áramot jelez az AVK felé, az meg ettől áramtalanítja a lakást. Ha N-át is leválasztjuk, akkor feszmentesített ágon történik szerelés, akkor AVK nem fog leoldani.
A N vezetőn normál esetben pontosan ugyan az az áram folyik, mint a fázis vezetőn, tehát túláram leoldhatja azt is. Egy esetet viszont totál ki kell zárni, hogy olyan ne forduljon elő, hogy N ági túláram védő legyen csak leoldva, a fázis ági pedig nem. Erre az a kötelező módszer, hogy a kétpólusú/négypólusú megszakítónál (L+N/3L+N), szemmel láthatóan fizikailag össze vannak kötve a leoldó nyelvek. Tehát bármelyik fázis leoldása, lehúzza a másik ágat is. Ez alkalmas arra is, hogy ha csak a N-ág oldana le, vagy gyorsabban mint a fázis ág, akkor is teljes feszültség mentességet okoz a védett oldalon.
Ugyan ezt a módszert kell alkalmazni szakasz kapcsolós-olvadó betétes túláram védőknél is, tehát össze kell kötni fizikailag úgy, hogy kézi kibillentéssel minden ág, fázis(ok) és nulla ág is feszültség mentesüljön. A szakasz kapcsolóknál erre a célra ott van a nyelven egy furat, abba kell betolni egy vékony összekötő rudat.
A réz rudat én inkább csak tesztelésre használnám arra, hogy mi változik egy valódi mezei, vagy éppen valami hifinek gondolt olvadó betéthez képest.
Ez már csak praktikus javaslat. Ha az előbbiek miatt biztonságosan akarunk Fázis-Nullát szakasz kapcsolóval túláram védeni, akkor Nulla foglalatba egy áram mérettel nagyobb olvadó betétet tegyünk a fázis oldalihoz képest, azonos oldási karakterisztikájúból. Hifis érdekből lehet jó a réz rúd is ide.
Azt honnan lehet látni, hogy az automaták - az enyém - a 0 -t is megszakítják ?SoundMania írta: ↑2024.10.19., szomb. 18:22
Automata van ami fázist+nullát is megszakítja, mert ott megoldható ez.
- SoundMania
- V.I.P.
Automata van ami fázist+nullát is megszakítja, mert ott megoldható ez. Ezeknél a "kinyithatósaknál" csak az a lehetőség van, amennyiben nem csak a fázisra valót tesznek, hanem fázis+nullára, hogy rodot tesznek a nullásba. Mást nem is szabad.
Az automata csak a fázist oldja, nem ?
Olvadóban miért kellene a nullát is védeni ?
Olvadóban miért kellene a nullát is védeni ?
- SoundMania
- V.I.P.
Szerintem a "nulla" helyére kötelezően rodot kell tenni.wittao írta: ↑2024.10.19., szomb. 17:04Alapvetően a nulla helyére ajánlják. Kioldani itt valóban nem fog.SoundMania írta: ↑2024.10.19., szomb. 16:54Na, most akkor viszont minek is ezek? Kioldani úgysem fog. Alább a legtöbben már attól őrjöngenek a biztonságot a zászlójukra tűzve, hogy a készülékek biztijét kellene kikötni! Itt meg nem számít a "biztonság"?
A készülékek biztijét pedig marhára nem kellene kikötni.
HTS3H_1.jpg
Alapvetően a nulla helyére ajánlják. Kioldani itt valóban nem fog.SoundMania írta: ↑2024.10.19., szomb. 16:54Na, most akkor viszont minek is ezek? Kioldani úgysem fog. Alább a legtöbben már attól őrjöngenek a biztonságot a zászlójukra tűzve, hogy a készülékek biztijét kellene kikötni! Itt meg nem számít a "biztonság"?
A készülékek biztijét pedig marhára nem kellene kikötni.
Core Audio, TARALABS, MBL, PrimaLuna, PASS Labs, YG, Vivid, Entreq
Elektroncsovek: Sophia Electric
Elektroncsovek: Sophia Electric
- SoundMania
- V.I.P.
Na, most akkor viszont minek is ezek? Kioldani úgysem fog. Alább a legtöbben már attól őrjöngenek a biztonságot a zászlójukra tűzve, hogy a készülékek biztijét kellene kikötni! Itt meg nem számít a "biztonság"?
tömör nagy tisztaságú réz rudat/csövet nem egyszerű találni. Javaslok egy módszert, amit én is elkövettem. Ha talász bontható Mundorf CFC 12-es fólia induktivitást (52mm széles), akkor ezzel borítasz egy mezei 14x51-es olvadót. Ügyesen zárod, forrasztod, hogy minden irányból stabilan és szorosan feküdjön. Az anyagát Mundorf OFC-nek adja, százalékot nem említ. Egy réteg ebből a fóliából bőven elég, 200A-ig nem fog kiolvadni, de lehet több A is.
-
- Fórumlakó
- Értékelés: 360
Tehát magyarul: olvadó biztosítót helyettesítő réz henger.... Jó tudni!
A gondolkodás nem megerőltető...
Biztosíték helyére tehető, rézből vagy ezüstből készített kis henger.
-
- Fórumlakó
- Értékelés: 360
Bocs, de mi az a ,,rod"?
A gondolkodás nem megerőltető...
Sziasztok!
Az ösvény elejére, egy 14x51 mm-es Hydrasound biztosíték tartóba keresek rod-ot.
Az Aliexpressen találtam 99,9 % tisztaságú 14 mm átmérőjű réz rudat.
Van esetleg javaslatotok itthoni beszerzésre?
Az ösvény elejére, egy 14x51 mm-es Hydrasound biztosíték tartóba keresek rod-ot.
Az Aliexpressen találtam 99,9 % tisztaságú 14 mm átmérőjű réz rudat.
Van esetleg javaslatotok itthoni beszerzésre?
Nem, tudom mire gondolsz...

A biztosítékház a panel fonákján át lett hidalva ötkilences 2x0.7 -es ezüstdróttal.
Ehhez tudom hasonlítani a biztosítékokat. A semmihez tényleg nem...
Istenem..SoundMania írta: ↑2024.10.06., vas. 19:25Minek a fuse holder ha rodok vannak benne?supravox írta: ↑2024.10.06., vas. 19:01Én azt tapasztaltam,hogy a nincs bizti az a nagyobb teljesítményű keszülékeknél jobban működik mint ha bármilyen tuningbiztit használnánk.
Jellemzően ez a végfok.
Valamint az ösvény elején.
Én oda a leválsztótrafó utáni mindkét ágra QSA gold fuse holdert tettem azokba meg rod-ot.
A phono-ba usb/spdif konverterbe,a HDplex tápokba meg QSA biztiket.
Az előfokba meg a dac-ba kikerültem azt a rettenetes szűrőizét amit jellemzően az amerikai készülèkekbe tesznek.
A PC-be nincs semmi.
Szóval van némi igazsága SM-nek.
Ha nem is teljes.
És minek a leválasztó? Szerintem csak ront a hangon. Legalábbis nálam minden aktív és passzív dolog csak rontott a hálózaton. Sajnos powerkábel viszont nagyon meghallatszik ha jó.
Hagyjuk már ezt.
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Bricasti M1 dac,Core Audio Karuna Ref, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok