Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Általában a hifiről

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 10997
Kapcsolat:

Re: Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

ZolaBA írta:
2024.10.21., hétf. 19:20
Lenne egy "hülye" kérdésem gondolkodik.gif
A hétvégen lezajlott egy újabb hifishow ... és mindig előjön a show-k kapcsán, hogy "élete legjobb hangáját" ne itt keresse senki, mert akkor csalódni fog.
Oké oké. Értem. Már csak egyetlen fura kérdés érlelődik bennem... mégis, hol keressem életem legjobb hangját? hova menjek ha arra vagyok kíváncsi? Most hagyjuk az élő zenét meg a müpát, értelem szerűen azt nem fogom a nappalimban lemásolni, hanem szobában berendezett hifi... hol van "életem legjobb hangja"?
Szerintem...

Az élő zene és a MÜPA inkább olyan szerephez jut, hogy át lehet vele öblíteni a fülünket, agyunkat, így kevésbé fixálódik bennünk egy rossz, félreértelmezett hangzásvilág. (Erről szólt a szombati előadásom egy része is.) Budapesten van néhány audio bemutatóterem, ahol minőségi körülmények között, nyugodtan lehet próbálni kütyüket, de a legjobb nyilván az, ha otthon rászánsz néhány napot a kölcsönbe kapott cucc megismerésére.

Életünk legjobb hangja szerintem nem csak a lejátszó rendszeren múlik, hanem rajtunk, a hallgatón is. A kiállítási szobákban átélhető élmény több szempontból is korlátos:

- Nagy a háttérzaj, ezért erősen szűkül a hallható dinamika. A szomszédból átszűrődő hangok zavaróak, egyszerre több zene hallgatása alkalmas az emberkínzásra.

- Hacsak nincs nagy szerencséd, vagy nem vagy kellően agresszív, nem tudsz ideális helyre ülni és a kisebb szobákban ennek kiemelt fontossága van. No meg nagyon nem mindegy, hogy 2, vagy 22 fő van éppen a teremben (és közülük hányan beszélgetnek, szörcsögnek, krákognak, stb.).

- A szobák között a tömegben szlalomozva más lelki üzemmódban vagy, mint ami az elmélyült zenehallgatáshoz szükséges.

- A bemutatott rendszerek általában nincsenek összeérve, a komponensek egymáshoz válogatva, bejáratva. Sokszor pénteken ott veszik ki őket a gyári csomagolásból. Néhány hétvégét már végigstrázsáltam némelyik szobában és állítom neked, nagyon sokat változik a hangzás a két nap során még akkor is, ha korábban bejáratott kütyüket viszunk ki.

- Otthon hetekig, hónapokig tuningolod (és szokod) a saját rendszered. A kiállításon erre nincs elég idő, a telepítés, elrendezés inkább esetleges, mint kiérlelt.

- Míg otthon jól ismert, kedvelt zenékkel tudsz tesztelni, a kiállításokon néha érthetetlen logika mentén válogatott, erősen eklektikus zenei programot erőltetnek rád, néha szokatlan hangerővel.

- Ahogy járod a szobákat, a hangmemóriád folyamatosan becsap és önkéntelenül is az előző élményhez fogsz viszonyítani. Nagyon keveseknek van elég türelmük ahhoz, hogy 20-30 percet töltsenek egy-egy rendszer előtt, márpedig minimum ennyi idő kell ahhoz, hogy megszokd a hangzást és a körülményeket, meg hogy esetleg jó helyre tudd bejátszani magad. A többség 4-5 perc után már halad tovább, ennyi idő viszont biztosan nem elég egy hangzás megszokásához.

Lehetséges (bár kétlem), hogy van olyan hobbitárs, aki fentieket ki tudja zárni, én erre a fejlettségi szintre még nem jutottam el, nem is akarok, így a kiállítás nekem inkább a találkozásokról, informálódásról szól, nem zenehallgatásról. Persze olyan is van, aki a körúti belső sávba a reggeli dugóba kirakott hangcucc hangját is véleményezni képes 3 másodperc után, csak hát az a vélemény annyit is fog érni.

-CB-
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1211

Hozzászólás Szerző: -CB- »

Tctronic írta:
2024.10.22., kedd 09:04
ZolaBA írta:
A hétvégen lezajlott egy újabb hifishow ... és mindig előjön a show-k kapcsán, hogy "élete legjobb hangáját" ne itt keresse senki, mert akkor csalódni fog.
Oké oké. Értem. Már csak egyetlen fura kérdés érlelődik bennem... mégis, hol keressem életem legjobb hangját? hova menjek ha arra vagyok kíváncsi? Most hagyjuk az élő zenét meg a müpát, értelem szerűen azt nem fogom a nappalimban lemásolni, hanem szobában berendezett hifi... hol van "életem legjobb hangja"?
Azzal sem vagyok előbbre, hogy X vagy Y látott egy Z embert akinél minden tökéletes volt, értehető módon Z ember nem lenne rám kíváncsi, szóval olyan hol van, ami relatív nyilvános és az sem lenne baj a helyszínen ha nem hagyok ott még aznap milliókat :D
Sajnos a mostani hifishow-ra nem tudtam kijutni, így inkább kihagytam, mondjuk nagyon nem is törtem magam... Viszont pár kiállításon már én is túl vagyok és azt kell hogy mondjam én pl. Münchenben most legutoljára nagyon sok "jó hangot" hallottam, de nem mernék legjobbat kikiáltani.
Viszont olyan hogy "Életem legjobb hangja" mint fogalom szerintem eleve nem létezik. Nagyon sok összetevős a dolog, ami a befolyásolja a véleményünket. Sőt ha ugyanazokat a rendszereket másnap megint meghallgatnánk, lehet máris más sorrend alakulna ki. Egy nem nekünk tetsző zenei anyag, a szoba mérete, de akár a hőmérséklet, fényviszonyok, időjárás, tömeg stb mind-mind kihatással vannak a véleményünkre. De ennek ellenére szerintem ki lehet szűrni sok mindent, viszont így is "csak" rendszerről mint olyanról mondunk ítéletet nem egyes komponensekről....
@CB én is így vagyok valahogy. Egyre nehezebben csábulok el új komponensek beszerzésével, főleg azért mert mind csak csalódás volt amiket próbáltam.
[OFF - katt ide ha látni akarod]
Mondjuk Jenő új erősítőjére azért kíváncsi lettem volna
Nehéz azzal a szettel versenyezni, amit évek alatt összeválogatva hallgat az ember otthon. Nyugalomban, kedvenc zenéivel, gondosan beülve a sweet pointba.
Mint írtam, több elrettentő példa volt, hogy a saját házam tájáról induljak: ott volt velünk szemben a Focal, többször átmentem ráhallgatni, miben jobb, mint az én huszonéves Utópiám. Semmivel. Rendkívül kifényezett hang, 2 szám után fárasztó. Hogy miért, nem tudom. Lehet, mégsem Naim-mal kellene hajtani. Értem én, hogy a saját cégcsoport terméke, de akkor is...A tavalyi hifi show-n is ugyanez volt a véleményem. Idén már nem mentem ki.

Rock60
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 1334

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

Tctronic írta:
2024.10.22., kedd 09:04

Mondjuk Jenő új erősítőjére azért kíváncsi lettem volna.
Talán amiatt elmentem volna - meg hogy összefussak pár arccal - de elkaptam vmi kórságot, azt nem akartam magammal vinni. sad.gif / Majd Nakabányán... :D /
Rájöttem legutóbb is, hogy nem igazán érdekel már, hogy 10 - 60 millióért mi hogy szól, mert megvenni úgy sem tudom, az olcsókat meg úgy sem akarom...
Arra meg már sem időt, sem pénzt nem fordítok, hogy csak bámészkodjak vagy tülekedjek.
Ha fejleszteni akarom a rendszerem valamelyik részét, azt úgy is a használt piacon kipécézett komponens otthoni próbálásával teszem.

tunerman
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2741

Hozzászólás Szerző: tunerman »

youtu.be/SQSeTlhqnC4
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: Münchhausen drive V-FET SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther Acousta 115/P6/7M, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-X MK3

Tctronic
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 2719

Hozzászólás Szerző: Tctronic »

ZolaBA írta:
Azzal sem vagyok előbbre, hogy X vagy Y látott egy Z embert akinél minden tökéletes volt, értehető módon Z ember nem lenne rám kíváncsi, szóval olyan hol van, ami relatív nyilvános és az sem lenne baj a helyszínen ha nem hagyok ott még aznap milliókat :D
Sajnos a mostani hifishow-ra nem tudtam kijutni, így inkább kihagytam, mondjuk nagyon nem is törtem magam... Viszont pár kiállításon már én is túl vagyok és azt kell hogy mondjam én pl. Münchenben most legutoljára nagyon sok "jó hangot" hallottam, de nem mernék legjobbat kikiáltani.
Viszont olyan hogy "Életem legjobb hangja" mint fogalom szerintem eleve nem létezik. Nagyon sok összetevős a dolog, ami a befolyásolja a véleményünket. Sőt ha ugyanazokat a rendszereket másnap megint meghallgatnánk, lehet máris más sorrend alakulna ki. Egy nem nekünk tetsző zenei anyag, a szoba mérete, de akár a hőmérséklet, fényviszonyok, időjárás, tömeg stb mind-mind kihatással vannak a véleményünkre. De ennek ellenére szerintem ki lehet szűrni sok mindent, viszont így is "csak" rendszerről mint olyanról mondunk ítéletet nem egyes komponensekről....
@CB én is így vagyok valahogy. Egyre nehezebben csábulok el új komponensek beszerzésével, főleg azért mert mind csak csalódás volt amiket próbáltam.
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."

akvapark
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1357

Hozzászólás Szerző: akvapark »

kaef2 írta:
2024.10.22., kedd 08:04
cables írta:
2024.10.22., kedd 07:59
Szerintem nem rendszer fejleszési statégiát kérdezett, hanem, hogy van-e abszolut jó hang valahol. Szerintem ilyen nincs, csak az élő hang.
Melyik élő hang? Amit a szinpadon hall zenész? Amit a studióban közelmikfonozva felvesznek? Ami egy koncerten a mikrofonok hallanak? Vagy amit az első, ötödik tizedik, huszadik sorban hallunk?

Az "élő hang" egy fantom, ami igazából nem létezik, mint referencia.

Abszolút (vagyis mindenkire egyértelműen vonatkozó) jó hang egyszerűen nem létezik.
Nagy igazságot szült a tapasztalatod. Az "élő hang" talán még több változós függvény mint az otthoni, házi zenehallgatásé. leborulok.gif
>>Egy nemzetnél sem vagyunk alábbvalók<

kaef2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3589

Hozzászólás Szerző: kaef2 »

cables írta:
2024.10.22., kedd 07:59
Szerintem nem rendszer fejleszési statégiát kérdezett, hanem, hogy van-e abszolut jó hang valahol. Szerintem ilyen nincs, csak az élő hang.
Melyik élő hang? Amit a szinpadon hall zenész? Amit a studióban közelmikfonozva felvesznek? Ami egy koncerten a mikrofonok hallanak? Vagy amit az első, ötödik tizedik, huszadik sorban hallunk?

Az "élő hang" egy fantom, ami igazából nem létezik, mint referencia.

Abszolút (vagyis mindenkire egyértelműen vonatkozó) jó hang egyszerűen nem létezik.

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2282

Hozzászólás Szerző: cables »

kaef2
V.I.P.
V.I.P.

ZolaBA írta:

A jó döntések otthoni zenehallgatás szintjén a hosszú távúak. Amikor a szirénhangok sem tudnak arra rávenni, hogy bármit is módosítsak a rendszeremen. Ez az életem legjobb rendszere.

A ma divatos döntések viszont általában (tisztelet a kivételnek) viszont rövid távúak és a többségében szirénhangok által befolyásoltak.
Elfelejtettünk érdemi döntést hozni, követjülk a megmondóemberek, influenszerek és az általam hificimbiknek nevezett "segítők" sugallatait.
Az életünk rendszere a mi környezetünkben lesz optimális. Nem a shown, és nem a bemutatóteremben.
Meg kell értenünk a környezetünket, az izlésünket hozzá és amikor ezekkel tisztában vagyunk akkor tudjuk kiválasztani az ide optimális hangsugárzókat és utána a többi elektronikát. Dióhéjban.

Vagyis életünk rendszere a szobával, környezettel kezdődik.
Nem az USB kábellel....
Erről is beszéltem a hifi shown a prezentációban az Audiophile Szalon nagy termében.

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3177

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

ZolaBA írta:
Szerintem ez egyáltalán nem hülye kérdés!
Az ilyen rendezvényeknek elsősorban az a feladatuk, hogy egyszere több alternatívát mutassanak be az érdeklődőknek, hogy felhívják magukra a figyelmet, hogy ízelítőt nyújtsanak, az általuk elképzelt hangzásból, bemutassák a forgalmazott készülékeket, és ha itt valamelyik megtetszik, felkelti a felhasználó érdeklődését, akkor lehet megtenni a következő lépést, bejelentkezni egy demora a kereskedő bemutatótermébe. Ahol minden bizonnyal ideálisabb(tapasztalatom szerint igen) körülmények között lehet fülvégre kapni a kiszemelt rendszert/készüléket.
Ennek ellenére azt mondom, hogy egy ilyen rendezvényen, olyan tapasztalt fülű emberek, akik már több évtized óta űzik ezt a hobbit, már elég jól meg tudják ítélni a kiállított rendszerek hagját, és nagy biztonsággal el tudják dönteni, hogy hozzájuk melyik áll legközelebb.
Hogy ilyen helyen találkozhatunk-e, életünk legjobb hangjával? Szerintem igen, én már hallottam több olyat is, amire azt mondtam, hogy "ez, itt, most nagyon összejött!"
Az ilyen showkon tényleg nem teljesen ideálisak a körülmények, sokszor érzek felesleges, már néha előre magyarázkodást a kereskedőktől, de azért nagy részben mégiscsak "összejön", és sokszor jó élményekkel távozhatunk. Nagyon jó hangokat hallhatunk.
Személy szerint, én nagyon sok jó hangot örzök az emlékeim között, amiket az elmúlt évtizedek kiállításain szereztem, és bár a top 3 hang, amit hallottam nem showkról származik, de a top 10-ben már van jónéhány.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

kasumi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 428

Hozzászólás Szerző: kasumi »

sutemenyx írta:
2024.10.21., hétf. 19:56
ZolaBA írta:
Oké oké. Értem. Már csak egyetlen fura kérdés érlelődik bennem... mégis, hol keressem életem legjobb hangját? hova menjek ha arra vagyok kíváncsi?
Igazából pont erre vannak a kereskedők.
Valóban; és a hifis barátok is.
Életem legjobb hangja kapcsán két élmény jut eszembe. Míg az egyik az elsőhöz, a másik az utóbbihoz köthető. Egyik sem azzal lett azzá, ami, mert annyira hibátlan volt, de mindkét esetben olyan érzelmi töltést váltott ki belőlem az ottani rendszer/zene/hangulat, hogy egy ilyen bejegyzés alapjai lettek.

Szóval sosem tudni, hol akadsz bele, ezért érdemes ellátogatni a lehető legtöbb helyre.
(Bár nem vagyok kiállítások gyakori látogatója, az a kevés, amin voltam, nem adott olyan élményeket, mint a fent említett két eset.)
Újratervezés

-CB-
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1211

Hozzászólás Szerző: -CB- »

ZolaBA írta:
Én a legtöbb ilyen rendezvény után elégedett nyugalommal zenélek itthon. Pedig ez sem tökéletes.
Iránymutatásnak, meg inkább a borzalmas dolgok kiszűrésének jók az ilyen show-k.

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2876
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: sutemenyx »

ZolaBA írta:
Igazából pont erre vannak a kereskedők. Ha bemész vakamelyikhez és elmondod, hogy milyen zenét hallgatsz, körülbelül mik az akusztikai körülményeid, milyen dolgaid voltak eddig, azok közül melyikben mit szerettél és melyikben mit nem, abból ők tudnak közelítőleg tippelni, hogy nagyjából szerintük mire gondolsz. Aztán be kell lőni a keretösszeget, és ezután tudnak mutatni dolgokat. Ez sem könnyű ügy, nyilván jó ezt több kereskedőnél is megtenni, hiszen mindenki mást forgalmaz.
Ettől teljesen függetlenül viszont azért úgy gondolom, hogy a show-k alkalmával is a főbb irányvonalak kiderülnek, jellemzően azért a különféle konstrukcióknak vannak sajátos jellemzői, ha mondjuk hangfalakról beszélünk. Elektronikákkal már nehezebb ezt megítélni. Azokból talán inkább az működik, hogy a legtöbb helyről letét ellenében elhozhatóak néhány napra a demó készülékek. Mindenki tudja, hogy ez csakis otthon szokott kiderülni, ezért szerintem a legtöbb kereskedő hajlik erre. Ha diy vonalon gondolkozol, ott pedig ez kb mindenre is igaz.
Audiomeca J1 + Airtangent + Kiseki Blue NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek

http://saboaudio.eu

ZolaBA
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1723

Hozzászólás Szerző: ZolaBA »

Rövid az élet ... egyél sok palacsintát!

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 10997
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Tipikusan olyan szöveg, amit nem érdemes fordítógépekre bízni, hogy pl. a 1976-os bélrendszeri felújítás ne legyen túlhangsúlyozva. Bár az eredetit sem nevezném informatívnak, fél arasszal a bulvár felett egyensúlyozva fejtegeti 13-féle megfogalmazásban, hogy "jobb lett". Persze nincs könnyű dolga az újságírónak, mikor szakmai témákban kell konyhanyelven írnia, de néhány konkrétumot azért kigyúrhatott volna a kérdésből, úgy lett volna az írásnak némi tanulsága is. Ez nem sikerült, így hát az akusztika sokak számára továbbra is valami misztikus köd marad, pedig valójában ennél logikusabb jelenség kevés létezik.

(((Ebből a logikából próbálok néhány aspektust kifejteni szombaton 14 órától a HiFi Show Gold termében, majd 16 órától a Green szobában.)))

kaef2
V.I.P.
V.I.P.

gomolalaci írta:
2024.10.15., kedd 20:48
kaef2 írta:
2024.10.15., kedd 09:08
Érdekes és informatív cikk arról, hogy az egyik legrégebbi new yorki koncerttermet, hogy alakították át, az akusztika javítását tekintve elsődleges prioritásnak.

A zenészek véleménye is sokféle:

"While the acoustics are still evolving, the reviews of Geffen Hall have largely been positive. The hall is more resonant and enveloping, according to more than a dozen Philharmonic players, guest artists, conductors and audience members. But there are still shortcomings. The hall, some say, can be cool and clinical — and at the highest volumes, blaring.

“It’s definitely better than it was,” said Rebecca Young, the Philharmonic’s associate principal viola, who joined in 1986. “But I don’t think it’s perfect.”

Van aki szerint hideg és száraz a hangja, nagy hangerőn zavaróan kiabál és van aki szerint meg pont jó :smile53:

https://www.nytimes.com/2024/10/08/arts ... j19x-ta2JA
Nem fordítom le, nem tudnám a cikk nyelveztéhez méltó módon lefordítani, tessék használni a DeepL-t vagy a Google Fordítót.
Akkor kár volt ide bemásolni :angry:
Ha már egy ,,mindent tudó" nem tudja lefordítani, hogyan értse meg egy csak magyarul értő és beszélő egyszerű ember :smile51:
Azt írtam, hogy: "nem tudnám a cikk nyelveztéhez méltó módon lefordítani" - ezt ugyanis az íráshoz értő újságíró írta, és egy méltó, minőségi fordításhoz sok idő kellene, ami pár nappal a hétvégi kiállítás előtt nincs.

Viszont az off részben megadtam, hogy DeepL-lel is, meg Google Fordítóval is le lehet fordítani, ha valakinek nem megy az angol. Kb 4 klikkelésből oldható meg. Mivel ez egy hosszú cikk, az őrületbe fog egy pár embert kergetni a sok scrollozás, de most csak az ön kedvvéért megcsináltam a 4 kattintást és íme itt a DeepL fordítása. Jó görgetést.
Kiváncsi vagyok, hogy van-e olyan szabály, hogy külföldiül írt szöveget csak magyar fordítással lehet berakni? A DeepL, Google fordító ingyenes, bárkinek a rendelkezésére áll. Alap internetezős tapasztalattal, különösebb képzettség nélkül egyszerűen használható mindkettő
-------------------------------------------------

Az 550 millió dolláros kérdés: David Geffen Hall hangja?

A New York-i Filharmonikusok otthona átfogó felújításon esett át, amely két évvel ezelőtt fejeződött be. De ez csak a kezdete volt a tökéletes hangzás keresésének.

Javier C. Hernández

2024. október 8.

Amikor a New York-i Filharmonikusok angolkürtöse és oboistája, Ryan Roberts manapság a felújított David Geffen Hallban lép fel, meztelennek és kiszolgáltatottnak érzi magát, mintha egy nagyfelbontású televízió képernyőjén lépne fel.

"A hangzás őszinte" - mondta. "Mindent hallasz - jóban-rosszban."

A sztárhegedűs Hilary Hahn, aki gyakori szólista, megnyugvást érez. "Bízhatsz abban, hogy a hangod kivetül" - mondta.

John Adams zeneszerző és karmester pedig azt mondta, hogy elmúltak azok az idők, amikor a koncertterem olyan volt, mint a Yankee Stadion. "Ez olyan friss levegőt jelent" - mondta. "Sokkal nagyobb finomságra és finomságra lehet törekedni."

A Geffen Hall, a New York-i Filharmonikusok otthona két éve nyílt meg újra egy 550 millió dolláros felújítás után. A belső tér kibelezésével és újjáépítésével a projekt célja az volt, hogy egyszer s mindenkorra megtörje az akusztikai átkot, amely évtizedekig sújtotta a termet. Az új helyiség bemutatásakor a Filharmónia vezetői új korszakot hirdettek, pezsgőspoharakkal koccintva és "2200 férőhelyes koronaékszerünket" üdvözölve.

Két év és több mint 270 koncert után hogyan hangzik a terem?

Bár az akusztika még mindig fejlődik, a Geffen Hallról szóló értékelések nagyrészt pozitívak. A hall több mint egy tucat filharmonikus játékos, vendégművész, karmester és közönségtag szerint sokkal rezonánsabb és átjárhatóbb. De még mindig vannak hiányosságok. A terem, egyesek szerint, hűvös és klinikai lehet - és a legnagyobb hangerőn bömbölő.

"Határozottan jobb, mint volt" - mondta Rebecca Young, a Filharmonikusok helyettes szólóbrácsása, aki 1986-ban csatlakozott a zenekarhoz. "De nem hiszem, hogy tökéletes lenne."

A Geffen Hall újranyitása óta a technikusok számos módosítást végeztek, és az akusztikai panelek elhelyezésén bütyköltek. A zenekar játékosai még mindig tanulnak a térben játszani: A rézfúvósok a hangzásukat temperálták, a vonósok pedig a keveredésen dolgoznak.

Még több változás jöhet 2026-ban, amikor a karmester Gustavo Dudamel veszi át a Filharmonikusok zenei és művészeti igazgatói posztját. Ő módosíthatja a zenekar ülésrendjét és finomhangolhatja az egyes szekciók egyensúlyát; vagy kérheti a térben szétszórt akusztikai panelek szögének megváltoztatását.

Kép
A New York-i Filharmonikusok próbálnak a két évvel ezelőtt felújított teremben. "Olyan, mintha egy régi tragacsot vezetnél, és valaki egy igazán nagy teljesítményű sportkocsit adna neked" - mondta Deborah Borda.Hitel...Todd Heisler/The New York Times

"Olyan, mintha egy régi tragacsot vezetnél, és valaki egy igazán nagy teljesítményű sportkocsit adna neked" - mondta Deborah Borda, a Filharmónia veterán vezetője, aki nemrég tért vissza ideiglenesen. "Meg kell tanulnod, hogyan kell egészen másképp vezetni. A zenészeinknek egy teljesen új hangszeren kellett megtanulniuk játszani."

Jaap van Zweden, a Filharmonikusok zeneigazgatója 2018-tól egészen idén nyárig, elmondta, hogy az együttes már most jó egyensúlyt ért el az új előadóteremben. De hozzátette: "Sok zenész számára a régi terem még mindig a DNS-ben van. Adjanak nekik egy kis időt, és megkapják, amit keresnek".

A Filharmonikusok évtizedek óta szembesülnek az otthonuk akusztikájával kapcsolatos kérdésekkel. Amikor a zenekar 1962-ben megnyitotta a Philharmonic Hallt a Lincoln Centerben, az egy fényes esemény volt: A közönség soraiban ott volt Jackie Kennedy, Nelson Rockefeller és Adlai Stevenson. A terem hibái azonban azonnal nyilvánvalóvá váltak, ami kritikus probléma egy olyan művészeti ág esetében, amely a hangszerek erősítés nélküli megszólaltatására támaszkodik.

A Filharmonikusok játékosai nehezen hallották egymást a színpadon, a közönség tagjai pedig erőlködve hallották a zenekar hangját. A terem, egy szürke cipősdobozos előadóterem, tágas és személytelen volt, a közönség közel egyharmada több mint 100 lábra volt a színpadtól.

"Bontsátok le a helyet és kezdjétek elölről" - hangzott George Szell karmester nyers tanácsa, aki a Clevelandi Zenekarral koncerteket vezetett ott.

Miután az évek során számos sikertelen kísérletet tettek a problémák orvoslására, beleértve egy 1976-os bélrendszeri felújítást is, a terem radikális átalakításának tervei végül a világjárvány előtt öltöttek formát. A felújítást a brooklyni születésű szórakoztatóipari mogul, Geffen 100 millió dolláros adománya indította el. A Lincoln Center és a Filharmonikusok vezetői együtt dolgoztak azon, hogy a világjárvány idején felgyorsítsák az építkezést, és másfél évvel a tervezett határidő előtt fejezzék be.

A terem intimebbé tétele érdekében 500 ülőhelyet és a proszcéniumot megszüntették. A színpadot 25 méterrel előrébb húzták, az ülések pedig köréje kerültek. A falak mentén bükkfa paneleket helyeztek el, mindegyik díszítéssel, hogy segítsenek csökkenteni a magasabb frekvenciák élét. A nézőteret lebegő virágszirom-motívummal kárpitozott ülések töltötték ki.

Kép
"A hangzás őszinte" - mondta Ryan Roberts - "mindent hallasz - jóban-rosszban".Hitel...Chris Leeűű

Kép
Hilary Hahn: Hahn Hahn: "Bízhatsz benne, hogy a hangod ki fog vetülni."Hitel...Chris Lee

A legutóbbi felújítás után azonban újabb kérdések merültek fel a terem akusztikájával kapcsolatban. A kritikusok szerint a hangzás ugyan egységes és tiszta, de ugyanakkor merev és összefüggéstelen is lehet.

"A zene megragad előtted, ahelyett, hogy körülötted rohanna" - írta a New Yorker kritikusa, Alex Ross írta a 2022-es nyitókoncertek után. "Az volt az érzésem, hogy egy világszínvonalú sztereó rendszert hallgatok egy száraz szobában".

A kritikusok aggályai továbbra is fennállnak. Zachary Woolfe, a The New York Times januári számában azt írta, hogy egy Wagner-prelűd előadása "kiemelte azt a kellemetlen módot, ahogyan a sűrűn hangszerelt zenében a Geffen Hall akusztikájának rideg tisztasága a meleg keveredés helyett inkább rideg robajlásba torkollik".

Bár a terem elkerülhetetlenül kedvezőtlen összehasonlításokat vont a Carnegie Hallal, a fényűző akusztikájáról ismert, nagy múltú szomszédjával, egyesek szerint a kontraszt igazságtalan.

"Amit tettünk, az abszolút a legtöbb, amit ki tudtunk hozni a meglévő csarnokból" - mondta van Zweden. "Nem várhatunk egy teljesen új csarnokot. Ez egy lehetetlen álom."

Stéphane Denève karmester elmondta, hogy néhány héttel a Geffen Hall újranyitása után, amikor a pódiumra lépett, nehézségeket észlelt. Elmondása szerint nehéz volt elővarázsolni a Ravel- és Roussel-műsorhoz szükséges hajlékony színeket.

"A New York-i Filharmonikusok - ez a nagyon erős zenekar - minden nagyszerű tulajdonságát megkérdőjelezte az akusztika élénksége" - mondta.

De amikor Denève tavaly visszatért New Yorkba, hogy Beethovent, Saint-Saëns-t és Carlos Simon ősbemutatóját vezesse, észrevette a különbséget.

"A zenekar valóban megtalálta a módját annak, hogy meleg, magával ragadó és erőteljes legyen anélkül, hogy túl harsány vagy túl hangos lenne" - mondta. "Látványos változás volt."

A csarnok újranyitása óta a figyelem középpontjában a csillogó látványtervezés áll. A nyilvános tereket, köztük az előcsarnokot is felújították, a kevesebb ülőhellyel rendelkező nézőtér pedig intimebbé vált.

Emanuel Ax zongoraművész szerint "minden távolinak tűnt" a régi teremben. Hozzátette, hogy a felújításra adott pozitív reakciók egy része nemcsak a hangzásnak, hanem annak a "pszichológiai megkönnyebbülésnek" is tulajdonítható, hogy közelebb érezték magukat a zenéhez.

"Az ember a cselekmény részének érzi magát, bárhol is van" - mondta. "A vizuális aspektusnak nagy szerepe van abban, hogy mindenki másképp látja a dolgokat."

A zeneszerzők, akik műveiket az új térben hallgatták meg, azt mondják, hogy a Geffen Hall hatékony hordozója volt a zenéjüknek.

"A terem korábban száraz és távoli volt, és minden összenyomódott" - mondta a zeneszerző Tania León, a Filharmónia igazgatótanácsának tagja. "Most sokkal közvetlenebb a hangzás".

Az újranyitást követő hónapokban a technikusok kiigazításokat végeztek annak érdekében, hogy a zenekar játékosai jobban hallják egymást a színpadon, beleértve a színpad oldalán felfelé és lefelé futó panelek beállítását, amelyek dönthetők, hogy több hangenergiát irányítsanak a zenekarra.

Tavaly a technikusok abbahagyták a finomhangolást, mert attól tartottak, hogy a zenekar állandóan "az akusztikát kergeti" - mondta Paul Scarbrough, az Akustiks cégtől, aki segített felügyelni a felújítást.

Scarbrough, aki elismert akusztikus (nemrég fejezte be a San Diego-i Szimfonikusok Jacobs Music Centerének felújítását), azt mondta, nem számít további változtatásokra, amíg Dudamel nem lesz jobban jelen a pódiumon New Yorkban. Az akusztika egyszerre művészet és tudomány, és nehéz mindenkinek megfelelni, mondta Scarbrough.

"Az egyensúly, amelyet végül a karmesterrel és az együttessel közösen találunk meg, nem feltétlenül olyan egyensúly, amelyet mindenki betart vagy szeret" - mondta. "Mérsékelnem kell minden késztetést arra, hogy védekező álláspontra helyezkedjek, és elfogadjam a kritikákat."

A Geffen Hallban végrehajtott fejlesztések fényes pontot jelentettek a Filharmonikusok nehezebb időszakában. A zenekart az elmúlt hónapokban megzavarták a munkaügyi tárgyalások, egy megbízhatatlansági vizsgálat és menedzsmentváltás. Dudamelre még mindig várnak, az együttesnek sem ebben az évadban, sem a következőben nincs főállású zeneigazgatója.

A felújítás hozzájárult a jegyeladások fellendítéséhez is egy anyagilag bizonytalan időszakban, amikor a Filharmónia azon dolgozik, hogy kilábaljon a világjárvány okozta zavarokból.

Leelanee Sterrett kürtös elmondta, hogy a régi teremben "olyan keményen kellett dolgoznod, hogy a hangodat eljuttasd a közönséghez - sok minden elveszett a fordítás során". Azt mondta, úgy érzi, hogy a felújított teremmel és Dudamel kinevezésével a zenekar új korszakba lépett.

"Még mindig a berendezkedés, a kényelem megszerzése és a tér sajátunkká tétele zajlik" - mondta. "De nagyon bizakodóak vagyunk."

A játékosok azt mondják, hogy végre képesek értékelni kollégáik gazdag hangzását, miután évekig nem hallhatták őket rendesen a színpadon.

Yoobin Son fuvolaművész elmondta, hogy a zenészek most már kevésbé függenek a karmesterektől, és jobban kötődnek a közönség érzelmeihez.

"A régi teremben olyan volt, mintha motyogtak volna - most minden kristálytiszta" - mondta. "A hangok most csak úgy áramlanak. Természetesek tudunk lenni."

Javier C. Hernández a klasszikus zenéről, operáról és táncról tudósít New Yorkban és azon túl. Még többet Javier C. Hernándezről.
A cikk nyomtatásban megjelent változata a Oct. 13, 2024, Section AR, Page 6 of the New York edition cím alatt: A Work Still Very Very Much in Progress. Újranyomatok megrendelése | Napilap | Feliratkozás
See more on: New York-i Filharmonikusok, Lincoln Center for The Performing Arts, Lincoln Center for The Performing Arts.

gomolalaci
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 362

Hozzászólás Szerző: gomolalaci »

kaef2 írta:
Érdekes és informatív cikk arról, hogy az egyik legrégebbi new yorki koncerttermet, hogy alakították át, az akusztika javítását tekintve elsődleges prioritásnak.

"While the acoustics are still evolving, the reviews of Geffen Hall have largely been positive. The hall is more resonant and enveloping, according to more than a dozen Philharmonic players, guest artists, conductors and audience members. But there are still shortcomings. The hall, some say, can be cool and clinical — and at the highest volumes, blaring.

“It’s definitely better than it was,” said Rebecca Young, the Philharmonic’s associate principal viola, who joined in 1986. “But I don’t think it’s perfect.”

Van aki szerint hideg és száraz a hangja, nagy hangerőn zavaróan kiabál és van aki szerint meg pont jó :smile53:

Nem fordítom le, nem tudnám a cikk nyelveztéhez méltó módon lefordítani, tessék használni a DeepL-t vagy a Google Fordítót.
Akkor kár volt ide bemásolni :angry:
Ha már egy ,,mindent tudó" nem tudja lefordítani, hogyan értse meg egy csak magyarul értő és beszélő egyszerű ember :smile51:
A gondolkodás nem megerőltető...

dixie-chicken
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2669

Hozzászólás Szerző: dixie-chicken »

kaef2 írta:

nem kell olyan messzire menni,forditó sem kell hozzá :D ,csak el kell menni egy koncertre a Liszt Ferenc Zeneakadémiára,vagy a MüPa-ba...de tehetünk egy "konzervkisérletet" is pl Snétberger "Hallgató",vagy Keith Jarrett "Budapest concert" felvételeivel,és lehet "zongorázni meg gitározni" a hangzásbeli külömbségeket... :smile53:

U.I:a Nick Cave koncert qrvára jó volt,apait anyait beleadott mindenki,maga Nick is zseniális volt,a széken állva sokszor egylábon hegedűvel hadonászó Warren Ellis meg néha a fizikai törvényeket is valahogyan meghágta...az első 2 szám kicsit még "sántitott,még vlmi recseget a gépezetben",de utánna a "szakik" helyre hozták a dolgokat,minden rendben volt...nem egy pepecselgető/matatok a sötétben féle hangzás volt,szerencsére :smile52: ...

https://www.setlist.fm/setlist/nick-cav ... bc85e.html

a végére megvolt a "Into my arms"

youtu.be/t5NMhebJ3_k
Technics SL1300G,MoFi Mastertracker,Michael Fidler MM Pro,Musical Fidelity M6Si,Tannoy D700S2...digitális:Marantz CD17KIS,Tidal/Teac UD-503

...it's only rock 'n' roll (but i like it)

kaef2
V.I.P.
V.I.P.

kaef2
V.I.P.
V.I.P.

Aszpirin írta:
2024.10.14., hétf. 14:11
kaef2 írta:
2024.10.14., hétf. 08:28
45 perc elég kevés erre a témára, de majd valahogy megpróbálok beleférni, hogy ne vegyem el Kishonti Istvántól a könyvéről szóló előadás 45 percének egy pici részét sem, amit érdemes lesz meghallgatni biztosan, más lesz, mint amit májusban tartott az AVX talákozón, röpke 4 órában.
A Kishonti-előadásba volt szerencsém belehallgatni, valóban érdekes... (és kíváncsi vagyok, hogy ő tudja-e majd tartani a 45 percet, mert bizony az ő mondanivalójára is (nagyon) kevés a 45 perc :D )
Kicsivel több, mint 200 oldal a könyv, aminek kapcsán beszél. A 45 perc nagy fegyelmet kíván majd tőle. :smile53:

Rock60
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 1334

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

sutemenyx írta:
2024.10.12., szomb. 21:18
József1960 írta:
2024.10.12., szomb. 19:52

Nakamichi hegyek?
Hát nekem is az lett volna a tippem, hogy Tatabánya sok Nakamichivel. Nem nagyon van további ötletem.
Hát akkor TJ utólagos engedelmével :

Barátunk egy osztrák hifi - kereskedésben mustrálgat egy Nakamichi előerősítőt.
Eladó unszolja : Na, kéri az úr ?
Hát, ha belenézhetek, akkor megmondom...
Ok, gondolkodik.gif ha szeretne nézzen bele, leveheti a tetejét az úr.
TJ leveszi, belenéz, átgondolja, tetszik neki, hazaviszi.
Otthon szétkap, átalakít, voálá, Nakabánya... :D :napsut: :party:

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 5979

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

kaef2 írta:
2024.10.14., hétf. 08:28
45 perc elég kevés erre a témára, de majd valahogy megpróbálok beleférni, hogy ne vegyem el Kishonti Istvántól a könyvéről szóló előadás 45 percének egy pici részét sem, amit érdemes lesz meghallgatni biztosan, más lesz, mint amit májusban tartott az AVX talákozón, röpke 4 órában.
A Kishonti-előadásba volt szerencsém belehallgatni, valóban érdekes... (és kíváncsi vagyok, hogy ő tudja-e majd tartani a 45 percet, mert bizony az ő mondanivalójára is (nagyon) kevés a 45 perc :D )
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett

kaef2
V.I.P.
V.I.P.

GTomi írta:
2024.10.13., vas. 19:56
kaef2 írta:
2024.10.13., vas. 14:16
GTomi írta:
2024.10.13., vas. 11:54
Ami az eddigi időnként szinte parttalan vitákból/beszélgetésekből kiderült (újfent):

ízlések, preferenciák mind-mind különbözőek, (valószínűleg függ attól ki mit hozott otthonról, vagy élmények érték/érik), még mindig nincs meg az otthoni zenehallgatás minden igényét kielégítő Szent Grálja, és mint kiderült, nem csak a gonosz/antigonoszfőhősök hallgatnak komolynak mondott klasszikus zenét, macskát simogatva az ölükben.
Erről is fog szólni a Hifi Shown az előadásom.
Paradoxonok Audiofiliában címmel. Kb 45 percben.
Na ja, most már könnyű lesz, mert összefoglaltam :D :D :D
Mondjuk az Audio Expon is tartottam két előadást és a streaminggel foglalkozó egy része már erről is szólt, de kösz az összefoglalást azért. :smile53:

GTomi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 668

Hozzászólás Szerző: GTomi »

kaef2 írta:
2024.10.13., vas. 14:16
GTomi írta:
2024.10.13., vas. 11:54
Ami az eddigi időnként szinte parttalan vitákból/beszélgetésekből kiderült (újfent):

ízlések, preferenciák mind-mind különbözőek, (valószínűleg függ attól ki mit hozott otthonról, vagy élmények érték/érik), még mindig nincs meg az otthoni zenehallgatás minden igényét kielégítő Szent Grálja, és mint kiderült, nem csak a gonosz/antigonoszfőhősök hallgatnak komolynak mondott klasszikus zenét, macskát simogatva az ölükben.
Erről is fog szólni a Hifi Shown az előadásom.
Paradoxonok Audiofiliában címmel. Kb 45 percben.
Na ja, most már könnyű lesz, mert összefoglaltam :D :D :D
Rega / DacMagic200M / TMP táp / Revox B226 / Pc / Hivox zárt 3 utas / HiDiamond, Hivox, Oyaide, DIY, AQ

revox
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4327
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: revox »

chord_ írta:
2024.10.13., vas. 18:41
Hagyjuk már ezt.
Revox-ot szeressük így, mindenestül, a hifijével meg a szurkálódásaival együtt.
Drukkoljunk, hogy jól szóljon nála a lantcsembaló.
Én mondjuk kicsit aggódom...:)
nyugi, jó lesz :)

juliusht nem annyira értem, a mondat csak annyit jelent, hogy semmi extra és meglepő, titkos tipp. egy jól válogatott rendszer, ami hozza,amit kell (sok rendszer meg nem hozza, xal ez pozitív). De igen, van benne egy kis szurkapiszka, mert a kommunikáció korábban erősebb volt, csak bebiccentettem, hogy láttunk már ilyet (volt nekem is BBC, igaz, Rogers, de a TMP Audio bemutatóteremben is egy Spendort lőttünk be régebben,, máshol meg ezer helyen látott a dolgozó), de azt gondolom, jól kezelte ezt mindenki :D

a drága drót elméletet meg mindenki magával kell megbeszélje, esetleg az asszonnyal :D Nekem lehet azt mondani, hogy drága drótjaim vannak, de nem érzem átverve magam. Vagyis azt gondolom, hogy mocskos túlárazottak és ezt nem helyeslem, de sajna, kényszerpálya. de mást nem kapacitálok erre és azt se állítom, hogy ezek nélkül nincs élet.Engem nagyobb melegséggel tölt el, ha találok valami olcsón-jó megoldást.
avantgardeAcoustic, kondo, 47Lab, RS Laboratory, operaConsonanceLP5, twAcustic, vivLab, artemisLabs, zyx, hana, Quad CDP, KSL, TakeT, audioNote, furuyamaAudioLab, vdHul, tiglon, daruma, SaSuPa, onzow, loricraft, townshend, tmpAnt, hitachiSax
halfnote.hu

Válasz küldése

Vissza: “Csevegők”