Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Sztereó erősítők

wasiliy888
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 157

Re: Sztereó erősítők

Hozzászólás Szerző: wasiliy888 »

Még egy utolsó hozzászólás részemről Rotel ügyben:

"A Rotel erősítők csalódást okoztak, sokkal többet reméltünk tőlük. Nem mintha rosszak volnának, de a mi érték- és ízlésrendünkben így is csak közepes hely illeti meg őket.
...
Látszólag ellentmondás feszül abban, hogy a két Rotel közül egységesen a nagyobbikat tartjuk értékesebbnek, holott jegyzeteink tanúsága szerint azt a gépet ítéltük meg szigorúbban. Az ellentmondást azzal a magyarázattal lehet feloldani, hogy időközben kitanultuk a Rotelek "sajáthangját", jellegzetes tónusát: a szűkebb frekvenciaátvitelt, egy sajátos prezensz-emelést és némi (egész
kellemes) torzítást. Az RA-820AX-nek súlyosabbak a hibái, "másképpen szól", és ezzel kezdetben esetleg megtévesztheti az embert. A Rotel RA-840BX határozottan a Denon irányában mozdult el, s ezáltal sokat javult, viszont most már könnyebb volt észrevenni, hogy ő mindenben ugyanazt szeretné csinálni, amit a Denon, csak nem sikerül neki olyan jól. Egy alma és egy körte között nehezebb dönteni, mint egy szebb alma és egy kevésbé szép alma között..."

Az én olvasatomban ez annyit tesz, hogy az RA-820AX már akkor sem ütötte meg a mércét, mai szemmel nézve, ez még kevésbé lehet igaz.
Dynavox X4000
ValhallA Raindrops(SRC/PWR/DAC), CuAgSSmk8/3(SRC)
2xTPlinkMC200(optika)-HydraSwitch+MStáp-WWstarl.8-Laptop-Core AudioPC2015(Win10/FidelizerPro/Tidal/Roon)+PPAv3usb-ValhallA AgPtRXFv2usb-AudioGD M11-ValhallA CuAgSSrca-LZ5 Aquincum-Qed Sign.Rev.-DIY 2WVB20Lmk3

Voyager
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2112

Hozzászólás Szerző: Voyager »

severance írta:
2024.10.22., kedd 19:32
Érdekességként hoztam nektek egy rakás erősítőt..
Kép
„Vén épület már a világ. Le, alacsonyra sűlyedett. Ha egyenest jársz: beütöd a gerendában fejedet. Hajolj meg, ha a fejtörő gerenda ellenedre van...
Én inkább betöröm fejem, semhogy meghajtsam derekam!”

severance
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 124

Hozzászólás Szerző: severance »

Érdekességként hoztam nektek egy rakás erősítőt, amik szemmel láthatóan mutatnak egymással némi rokonságot. Amit érdemes rajtuk figyelni: hangerőszabályozás analóg/digitális, bemenetválasztás IC/relé, puffer kondik mérete, végfok tranzisztor. Vajon ki lehet az igazi gyártó? gondolkodik.gif
music-hall_a15.3.jpg
music-hall_a25.3.jpg
music-hall_a30.3.jpg
music-hall_a35.2.jpg
music-hall_a35.2.jpg (141.02 KiB) Megtekintve 1070 alkalommal
music-hall_a50.2.jpg
music-hall_a50.2.jpg (115.1 KiB) Megtekintve 1070 alkalommal
music-hall_a70.2.jpg
music-hall_a70.2.jpg (73.51 KiB) Megtekintve 1070 alkalommal
indiana-line-puro-500.jpg
indiana-line-puro-500.jpg (143.22 KiB) Megtekintve 1070 alkalommal
indiana-line-puro-800.jpg
teac_ai-1000.jpg
teac_ai-1000.jpg (148.69 KiB) Megtekintve 1070 alkalommal
teac_ai-2000.jpg
teac_ai-3000.jpg

wasiliy888
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Az jó dolog, ha valaki meg tud ilyesmit csinálni saját kezűleg, vagy egy barátja segít neki, akkor legalább a munkadíjat nem kell megfizetni. Viszont egy profi szerviztől nem várhatja senki, hogy anyagárban dolgozzon.

Nekem nem volt ilyen szerencsém a korábbi erősítőimmel. Az Arcamba egy jótevő tuningoló beletett két nagy 10000 uF-os elkot, mert valahol biztosan azt hallotta, hogy minél nagyobb, annál jobb. Más paraméterit nem nézte az alkatrésznek, ennek nyomán kellett a táp puffer elkoit cserélnem. A Denonba csak a phono ment tönkre, de azzal nem vacakoltam vettem egy alap Projekt phonot 8(!) ezerért és volt egy MF A100am is, amiben a hangerő potit kellett kicserélnem. Pedig ez utóbbi nem volt tíz éves sem, csak gondolom nem bírta az extrém hőt a kék Alps poti.
Dynavox X4000
2xTPlinkMC200(optika)-HydraSwitch+MStáp-WWstarl.8-Laptop-Core AudioPC2015(Win10/FidelizerPro/Tidal/Roon)+PPAv3usb-ValhallA AgPtRXFv2usb-AudioGD M11-ValhallA CuAgSSrca-LZ5 Aquincum-Qed Sign.Rev.-DIY 2WVB20Lmk3

Voyager
V.I.P.
V.I.P.

wasiliy888 írta:
2024.10.22., kedd 17:15
Valószínűleg nem volt eléggé érthető a megfogalmazásom, bocs. Arra akartam kilyukadni, hogy egy 20e forintos régi erősítőre szerintem nem érdemes még egyszer ugyanannyit elkölteni, hogy teljesen működőképes legyen.
Nálam (kezeim között) mostanság egy Harman Kardon HK-620 fordult meg (1995 novemberi gyártás). Egyik fórumtárs (barát) hozta hozzám azért, mert a kezelőfelületen lévő "power" kapcsoló néha bizonytalanul működött (ergo nem reagált korrekten a nyomásra).

Mellőzve most a javítás procedúrájának ismertetését (a javítás után), vettem a fáradságot és rámértem néhány paraméterre az erősítőn.

Először is, a tápfeszültség stabilitását vizsgáltam oszcilloszkóppal. Nem meglepő, de semmilyen ingadozást vagy AC komponens problémát nem találtam a tápfeszben. Majd jött a nyugalmi áram és a DC eltolás vizsgálata. Még néhány további mérést is elvégeztem, de ezek most nem kapcsolódnak szorosan a témához.

A lényeg, hogy a készülék a gyári értékeket simán hozta. Ezt csak azért írom le, mert vannak kapcsolások ha nem egy elhanyagolt lelakott készülékből zenélnek, bizony okoznak és okozhatnak kellemes perceket.
„Vén épület már a világ. Le, alacsonyra sűlyedett. Ha egyenest jársz: beütöd a gerendában fejedet. Hajolj meg, ha a fejtörő gerenda ellenedre van...

mishow
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2566

Hozzászólás Szerző: mishow »

wasiliy888 írta:
2024.10.22., kedd 14:16
Volt egy Denon PMA-360 erősítőm, amit pár ezressel még olcsóbban is vettem, mint a fórumtárs a Rotelt .... lecseréltem egy Arcam Alpha One-ra, ami sokkal gyengébb volt, mégis jobban szerettem hallgatni
Az Arcam Alpha One, NAD3020, Creek CAS4040, Rotel RA-820AX, Mission Cyrus One (több nem jut eszembe) mind egy ligába tartoztak, és mindegyiknek az volt a célja, hogy lehessen vele otthon zenét hallgatni.
Ezek akkor és ott, Angliában filléres cuccok voltak, senki nem gondolta óriásölőnek őket. Attól voltak "Best Buy" készülékek, hogy az (ottani) olcsóságuk ellenére (NAD ára 1979-ben 71,- GBP volt!) egészen jól szóltak nálunk. Nálunk persze egzotikumoknak számítottak - mint Golf I. a Skodák és Zsigulik között.
Ja, és még valami: ezek a készülékek LP-ről futották ki magukat leginkább, amit úgy értek el, hogy - a kategóriájukhoz képest - egész tisztességes phono került beléjük. Naná, hisz ekkoriban az LP volt a fő műsorforrás.

De ha valaki arra kíváncsi, mit tudott egy NAD3020 2021-ben, annak itt egy jó kis cikk:
https://www.whathifi.com/features/that- ... n-nad-3020
Nem hinném, hogy ezt befolyásolták volna a NAD marketingesei :rolleyes:

Kieg: Ezek a készülékek inkább a nosztalgiát szolgálják ki, de ha valaki veszi a fáradságot, és az elöregedett alkatrészeket újakra cseréli, lehet része meglepetésben. Hogy a hang olyan lesz-e, mint az eredeti gyári? Aligha. De hogy kb milyen szitet tudott a készülék a maga idejében, azt talán meg lehet belőle érezni.

Kieg2: Én egyszer egy 1973-as (!) Goodmans rádióerősítőt rakattam így rendbe: minden elöregedett alkatrész helyére azonos értékű, nem extra minőségű új került + kapott új csatikat az eloxidálódott (részben DIN tuchel) régiek helyébe. Nem volt cél a restaurálás, de direkt kértem, ne legyen átépítés sem. A végeredmény igencsak meglepett. Nem lett hájgend meg nem alázott le senkit, de miután bejáratódott, kaptam egy sokáig hallgatható, kellemes hangot.

wasiliy888
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Valószínűleg nem volt eléggé érthető a megfogalmazásom, bocs. Arra akartam kilyukadni, hogy egy 20e forintos régi erősítőre szerintem nem érdemes még egyszer ugyanannyit elkölteni, hogy teljesen működőképes legyen.
Dynavox X4000

Voyager
V.I.P.
V.I.P.

wasiliy888 írta:
2024.10.22., kedd 14:51
A lényeg nem ez, hanem, hogy a régi emlékeket (akinek van), meg korabeli írásokat a helyén kell kezelni. Egy 30+ éves erősítő megér néhány tízezer forintot, ha működik és örömet tud okozni. De ezek nem valamiféle bestbuy-ok, vagy giant killerek...
Eltekintve attól, hogy írásaid több pontjával nem értek egyet (és konstruktívnak sem tartom), nagyon becsülendő számomra, hogy ilyen higgadtan és barátságosan kommunikálsz.

Mindenféle személyeskedés nélkül írom ezt.

wasiliy888
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

A lényeg nem ez, hanem, hogy a régi emlékeket (akinek van), meg korabeli írásokat a helyén kell kezelni. Egy 30+ éves erősítő megér néhány tízezer forintot, ha működik és örömet tud okozni. De ezek nem valamiféle bestbuy-ok, vagy giant killerek...
Dynavox X4000

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 1432

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

wasiliy888 írta:
2024.10.22., kedd 13:31

Ezt a jóval későbbi kijelentést is úgy kell értelmezni szerintem, hogy a többihez viszonyítva, amiknek az ára két, háromszorosa volt, mint a Nad3020.
Persze... :fekverohog:

Ez olyan, mintha azt mondta volna, hogy az egy kilós kenyér az könnyebb mint a három kilós.

wasiliy888
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Nézd, ezek közül személyesen egyiket se hallottam, de nem is érdekelnek. Ma meg már nem lehet belőlük eredetivel megegyező állapotban fellelni őket, így nem is lenne lehetséges.
Volt egy Denon PMA-360 erősítőm, amit pár ezressel még olcsóbban is vettem, mint a fórumtárs a Rotelt. Annó a HFM arról is írt pár sort, hogy hangzásra gyengébb, mint a "legendás" PMA-320, és volt mérés is róla külföldi szaksajtóban, hogy egy erőmű, mert a gyári 2x60 watt (8 ohm) helyett valójában több, mint 2x90et tud. Nálam mégis torzított rendesen fél hangerő fölött, igaz elég érzéketlen dobozokkal (83-84 dB). Ezért lecseréltem egy Arcam Alpha One-ra, ami sokkal gyengébb volt, mégis jobban szerettem hallgatni. De ezek már tényleg egyéni ízlés dolgai.
Dynavox X4000

grindlock
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 17

Re: Rotel RA-820AX kapcsoló

Hozzászólás Szerző: grindlock »

wasiliy888 írta:
2024.10.22., kedd 12:09
mishow írta:
2024.10.22., kedd 10:14
grindlock írta:
2024.10.19., szomb. 09:44
Van egy Rotel RA-820AX erősítőm, ahol a tone kapcsoló vacakol: off állásban nem szól mind2 csatorna rendesen, csak az egyik, és a másik meg serceg.
Hosszas mozgatás után "megjavul", de amint bemeneti forrást váltok (pl aux helyett CD), akkor kezdi újra.
A Rotel RA-820AX emlékezetem szerint a Rotel "Menő Manója" volt annak idején, vagyis az az olcsó belépő szintű erősítő, amivel a NAD3020 mezőnyében akart versenybe szállni - és talán nem is rosszul. Nekem 820BX4 volt az első "rendes" erősítőm a sok KGST cucc után, mit mondjak ... igaz abban nem vacakoltak a hangszínszabályzókkal, a teljes kör kapcsolóstul-potméterestül kimaradt, az egykori HFM szerint jobban is szólt, mint a hangszínszabályozós 840BX4.
Az a baj, hogy így egyáltalán nem azt nyújtja, amit tud, hisz a kontakthiba akkor is beleszól a hangba, amikor elvileg éppen "megjavult". Szóval bármennyiért vetted is, érdemes rendbetenni - ha megduplázod az árát a javítással, akkor is kb 40eFt-nál tartasz, és ez a kis erősítő szerintem annál többet ér hangban, főleg ha ma kellene újonnan hasonló kvalitásút venni.
Amúgy se nyújtaná, amit tud, mert kb 40 éves. Nincs olyan elko, ami ennyi ideig a tartaná a paramétereit. És ha ebben valami csoda folytán mégis olyanok lennének, hát ez új korában sem lehetett egy nagy hang. Maximum az akkor itthon elérhető belépő szintű erősítők között, amikor a Nad 3020 lehetett egy etalon. Zsolt mondta később ez utóbbiról, hogy siralmasan szólt, csak azért tartották, mert a HFM írásai miatt vitték.

Imádom az ilyen megmondásokat hogy "siralmas" hang és "bezzeg" hang.

Mindenkinek más a füle és a hallgatási preferenciája, illetve az erre szánt keret.

Hallgattam több nullával drágább szetteket is, amik a saját ligájukban biztosan menőnek számítanak,
de pl. az egyiknek smirgli papír száraz hangja volt, ami meg nekem nem jött be.
A másik meg valszeg rosszul volt beállítva, mert maci brummogás jött ki mély hangok címén.

Nem vagyunk egyformák.

wasiliy888
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Volt náluk Ion Obelisk is, csak az nyilván drágább volt, nem HFM teszt róla, és volt egy olyan hogy Obelisk 0.5, ezt ők készítették a hazai piacra. Én nem tudok egy kereskedőt azért hibáztatni, ha olyat forgalmaz, amiből hasznot remél. Ezt a jóval későbbi kijelentést is úgy kell értelmezni szerintem, hogy a többihez viszonyítva, amiknek az ára két, háromszorosa volt, mint a Nad3020.
Dynavox X4000

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

wasiliy888 írta:
2024.10.22., kedd 12:09

Zsolt mondta később ez utóbbiról, hogy siralmasan szólt, csak azért tartották, mert a HFM írásai miatt vitték.
Ezt miért nem akkor mondta, mikor árulta ?
Egy lelkiismeretes kereskedő olyan készüléket tartson, amit ő maga is jónak tart, amiben hisz, amiről gondolja, hogy a vevőjének is örömet fog okozni....
De ha mégsem, legalább ne legyen olyan hülye, hogy utólag szembe köpi magát.
/ Én is tudok olyan cuccról, ami " elég vacak " volt, amikor már nem forgalmazhatták. Derék.../

wasiliy888
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

De hogy valami értelmeset is hozzászóljak:

https://youtu.be/v8FYIRJZezU?si=gd4tcAVFI8wszDZX

Ezen a linken van egy videó a te erősítőd típusának a jellemző hibáit, hogyan lehet javítani. Én nem költenék rá, a fenti alapján megcsinálnám magam, amit tudok.
De az átkötés, amit korábban javasoltak lehet, hogy jobb és egyszerűbb.
Dynavox X4000

wasiliy888
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

mishow írta:
grindlock írta:
Van egy Rotel RA-820AX erősítőm, ahol a tone kapcsoló vacakol: off állásban nem szól mind2 csatorna rendesen, csak az egyik, és a másik meg serceg.
Hosszas mozgatás után "megjavul", de amint bemeneti forrást váltok (pl aux helyett CD), akkor kezdi újra.
A Rotel RA-820AX emlékezetem szerint a Rotel "Menő Manója" volt annak idején, vagyis az az olcsó belépő szintű erősítő, amivel a NAD3020 mezőnyében akart versenybe szállni - és talán nem is rosszul. Nekem 820BX4 volt az első "rendes" erősítőm a sok KGST cucc után, mit mondjak ... igaz abban nem vacakoltak a hangszínszabályzókkal, a teljes kör kapcsolóstul-potméterestül kimaradt, az egykori HFM szerint jobban is szólt, mint a hangszínszabályozós 840BX4.
Az a baj, hogy így egyáltalán nem azt nyújtja, amit tud, hisz a kontakthiba akkor is beleszól a hangba, amikor elvileg éppen "megjavult". Szóval bármennyiért vetted is, érdemes rendbetenni - ha megduplázod az árát a javítással, akkor is kb 40eFt-nál tartasz, és ez a kis erősítő szerintem annál többet ér hangban, főleg ha ma kellene újonnan hasonló kvalitásút venni.
Amúgy se nyújtaná, amit tud, mert kb 40 éves. Nincs olyan elko, ami ennyi ideig a tartaná a paramétereit. És ha ebben valami csoda folytán mégis olyanok lennének, hát ez új korában sem lehetett egy nagy hang. Maximum az akkor itthon elérhető belépő szintű erősítők között, amikor a Nad 3020 lehetett egy etalon. Zsolt mondta később ez utóbbiról, hogy siralmasan szólt, csak azért tartották, mert a HFM írásai miatt vitték.
Dynavox X4000

akvapark
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1389

Hozzászólás Szerző: akvapark »

A HFM által tesztelt "20"-as sorozatú Rotel erősítők:RA-820BX2 '87/2 és RA-820 AX, párban a 840BX4-el. '91/3 leborulok.gif
>>Egy nemzetnél sem vagyunk alábbvalók<

grindlock
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

mishow írta:
grindlock írta:

Valóban jó hangja van :-)

mishow
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2566

Hozzászólás Szerző: mishow »

grindlock írta:

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

Voyager írta:
2024.10.21., hétf. 19:15

:smile29:
majszólj, ha érdekes lesz ez.
Érdekes. Pont majszolok egy zsemlét... :D
Az a baj, hogy mivel nem értek hozzá, így kérdezni sem tudok jól, aztán majd jól kinevettek... sad.gif gondolkodik.gif Mindegy.
Korábban hallottam valamelyik itteni szakitól (is), hogy a potméterek valamilyen konstrukciós okból, vagy fizikai törvényszerűségből, passz, - az esetleges féloldalasságon túl - rendesen tudnak rontani a hangon működésük alsó tartományában.
Tulajdonképpen ez volt a kérdésem lényegi része - ha egyáltalán megválaszolható - hogy ebből a műszaki szempontból van-e optimális működési tartománya egy hagyományos potinak, vagy tök mindegy, mert az előző mondatomat kiváltó állítás esetleg csak kacsa. :yingyang:

Voyager
V.I.P.
V.I.P.

Rock60 írta:
2024.10.21., hétf. 18:54
supravox írta:
2024.10.20., vas. 18:03

Van lényegi része a kérdésednek?
Öööööö... gondolkodik.gif Nincsen ? :D
:smile29:
majszólj, ha érdekes lesz ez.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

supravox írta:
2024.10.20., vas. 18:03

Van lényegi része a kérdésednek?
Öööööö... gondolkodik.gif Nincsen ? :D

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

Re: Rotel RA-820AX kapocsoló

Voyager írta:
2024.10.21., hétf. 13:02

A kapcsoló direkt átkötése nem hozna számottevő javulást a hangminőségben, és az eredeti probléma forrását sem szüntetné meg.
Az igaz.
Ha a tulaj szeretne a készülék áránál többet költeni a javításra és lemondani a sokkal olcsóbb megoldással járó nem számottevő hangminőség javulásról, akkor csak hajrá ! :D :smile53:
Az is egy út, de minek... gondolkodik.gif

Voyager
V.I.P.
V.I.P.

grindlock írta:
2024.10.21., hétf. 14:01
Voyager írta:
grindlock írta:
2024.10.20., vas. 07:38
Többnyire "off" állásban van, nem nagyon használom
Az eszköz értékét neked kell mérlegelned. Minden olyan szakszerű és igényes javítás vagy beavatkozás, amely megfelelően van kivitelezve, nem csökkenti, sőt inkább növeli a berendezés értékét.
Érdemes lenne kiszerelni az alkatrészt, megtisztítani minden érintkezőt a lerakódásoktól, majd a megfelelő kenőanyagot felvinni a csúszó érintkezőkre. Ehhez szakértelem, valamint precíz és igényes munka szükséges.
A kapcsoló direkt átkötése nem hozna számottevő javulást a hangminőségben, és az eredeti probléma forrását sem szüntetné meg.
20 ezer Ft-ért vettem az erősítőt.
Szerintem a szervíz többe lenne, mint az erősítő ára, de majd megkérdem az egyik illetékes ismerősömet.
Szerintem mellékes, hogy mennyiért jutottál hozzá az erősítőhöz. Ha szereted, és tetszik, amit produkál, akkor érdemes rendesen megjavíttatni.

grindlock
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Voyager írta:
grindlock írta:
2024.10.20., vas. 07:38
Rock60 írta:
2024.10.20., vas. 04:46

Engem annyira nem motivál, hogy " belenyúlás mentes " maradjon a készülék, főleg ha ilyen minimális és visszaalakítható változtatás történik.
Nem vacakolnék a kapcsoló életrekeltésével, hanem a legrövidebb úton áthidalnám, kihagynám a jel útjából a " Tone " funkciót.
Persze, ha rendszeresen használod, akkor úgy kell eljárni, ahogy Voyager javasolta, :smile53: de hang szempontjából szerintem jobban járnál nélküle...
Többnyire "off" állásban van, nem nagyon használom
Az eszköz értékét neked kell mérlegelned. Minden olyan szakszerű és igényes javítás vagy beavatkozás, amely megfelelően van kivitelezve, nem csökkenti, sőt inkább növeli a berendezés értékét.

Érdemes lenne kiszerelni az alkatrészt, megtisztítani minden érintkezőt a lerakódásoktól, majd a megfelelő kenőanyagot felvinni a csúszó érintkezőkre. Ehhez szakértelem, valamint precíz és igényes munka szükséges.

20 ezer Ft-ért vettem az erősítőt.
Szerintem a szervíz többe lenne, mint az erősítő ára, de majd megkérdem az egyik illetékes ismerősömet.

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”