Szerintem mellékes, hogy mennyiért jutottál hozzá az erősítőhöz. Ha szereted, és tetszik, amit produkál, akkor érdemes rendesen megjavíttatni.grindlock írta: ↑2024.10.21., hétf. 14:0120 ezer Ft-ért vettem az erősítőt.Voyager írta: ↑2024.10.21., hétf. 13:02Az eszköz értékét neked kell mérlegelned. Minden olyan szakszerű és igényes javítás vagy beavatkozás, amely megfelelően van kivitelezve, nem csökkenti, sőt inkább növeli a berendezés értékét.
Érdemes lenne kiszerelni az alkatrészt, megtisztítani minden érintkezőt a lerakódásoktól, majd a megfelelő kenőanyagot felvinni a csúszó érintkezőkre. Ehhez szakértelem, valamint precíz és igényes munka szükséges.
A kapcsoló direkt átkötése nem hozna számottevő javulást a hangminőségben, és az eredeti probléma forrását sem szüntetné meg.
Szerintem a szervíz többe lenne, mint az erősítő ára, de majd megkérdem az egyik illetékes ismerősömet.
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Sztereó erősítők
- Voyager
- V.I.P.
- Értékelés: 2112
Re: Rotel RA-820AX kapocsoló
„Vén épület már a világ. Le, alacsonyra sűlyedett. Ha egyenest jársz: beütöd a gerendában fejedet. Hajolj meg, ha a fejtörő gerenda ellenedre van...
Én inkább betöröm fejem, semhogy meghajtsam derekam!”
Voyager írta: ↑2024.10.21., hétf. 13:02Az eszköz értékét neked kell mérlegelned. Minden olyan szakszerű és igényes javítás vagy beavatkozás, amely megfelelően van kivitelezve, nem csökkenti, sőt inkább növeli a berendezés értékét.grindlock írta: ↑2024.10.20., vas. 07:38Többnyire "off" állásban van, nem nagyon használomRock60 írta: ↑2024.10.20., vas. 04:46
Engem annyira nem motivál, hogy " belenyúlás mentes " maradjon a készülék, főleg ha ilyen minimális és visszaalakítható változtatás történik.
Nem vacakolnék a kapcsoló életrekeltésével, hanem a legrövidebb úton áthidalnám, kihagynám a jel útjából a " Tone " funkciót.
Persze, ha rendszeresen használod, akkor úgy kell eljárni, ahogy Voyager javasolta,de hang szempontjából szerintem jobban járnál nélküle...
Érdemes lenne kiszerelni az alkatrészt, megtisztítani minden érintkezőt a lerakódásoktól, majd a megfelelő kenőanyagot felvinni a csúszó érintkezőkre. Ehhez szakértelem, valamint precíz és igényes munka szükséges.
A kapcsoló direkt átkötése nem hozna számottevő javulást a hangminőségben, és az eredeti probléma forrását sem szüntetné meg.
20 ezer Ft-ért vettem az erősítőt.
Szerintem a szervíz többe lenne, mint az erősítő ára, de majd megkérdem az egyik illetékes ismerősömet.
- Voyager
- V.I.P.
Az eszköz értékét neked kell mérlegelned. Minden olyan szakszerű és igényes javítás vagy beavatkozás, amely megfelelően van kivitelezve, nem csökkenti, sőt inkább növeli a berendezés értékét.grindlock írta: ↑2024.10.20., vas. 07:38Többnyire "off" állásban van, nem nagyon használomRock60 írta: ↑2024.10.20., vas. 04:46Engem annyira nem motivál, hogy " belenyúlás mentes " maradjon a készülék, főleg ha ilyen minimális és visszaalakítható változtatás történik.
Nem vacakolnék a kapcsoló életrekeltésével, hanem a legrövidebb úton áthidalnám, kihagynám a jel útjából a " Tone " funkciót.
Persze, ha rendszeresen használod, akkor úgy kell eljárni, ahogy Voyager javasolta,de hang szempontjából szerintem jobban járnál nélküle...
„Vén épület már a világ. Le, alacsonyra sűlyedett. Ha egyenest jársz: beütöd a gerendában fejedet. Hajolj meg, ha a fejtörő gerenda ellenedre van...
Re: Sztereó erősítők
Ok, kösz, ezek normál feltételek...denesdr írta: ↑2024.10.20., vas. 19:04
Ott, ahol nem torzít, nem zajosodik és nem csúszik el hallhatóan a bal-jobb balansz. Ja és ami körül rendesen lehet hangerőt állítani, nem úgy mint a korábban is említett, alacsony potiállásnál hangerőt növelve hirtelen üvölteni kezdő, csökkentve meg túlhalkuló rendszer esetén.
Ott, ahol nem torzít, nem zajosodik és nem csúszik el hallhatóan a bal-jobb balansz (ez utóbbi általában alacsony potiállásnál szokott előfordulni). Ja és ami körül rendesen lehet hangerőt állítani, nem úgy mint a korábban is említett, alacsony potiállásnál hangerőt növelve hirtelen üvölteni kezdő, csökkentve meg túlhalkuló rendszer esetén.Rock60 írta: ↑2024.10.20., vas. 17:40Ok, kösz a magyarázatot, a lényeget megértettem.![]()
A kérdésem lényegi részére mit tudnál mondani ?
QUAD QMP + QUAD Artera Play-nél 100 lépés van és nagyon finoman lehet állítani. 35-50 tartományban használom. Bőven van lehetőség a finomhangolásra.Rock60 írta: ↑2024.10.20., vas. 10:24Talán nincsen erre fix recept, de általában ideális esetben hol áll a hangerőszabályzó átlagos szoba hangerő esetében ?
Igaz, én nem szoktam ordíttatni, de a 35 wattos integrált csöves potija 10 - 12 óra között, nagyon ritkán 1 óránál áll a 85 DB - es Quadnál.
Digit forrás, tuner és phono esetében is.
Sokak szerint a teljesítményből sosem elég.
Egy jóval nagyobb teljesítményű erősítőnél talán soha nem lehetne 9 - 10 óránál feljebb tekerni a potmétert. Az nem túl jó, gondolom...![]()
Forrástól függetlenül a Rega Osiris szinte használhatatlan van számomra. kb mint amit vazze írt a Naim-ről.
- tonee73
- Kiemelt Moderátor
- Értékelés: 6306
Ha az aláírását nézed akkor ez valószínűleg egy Aquincum LZ5.BLX írta: ↑2024.10.20., vas. 18:36Mit lehet tudni erről a végfokról? Milyen típus/ki készítette? Köszi az infót.wasiliy888 írta: ↑2024.10.20., vas. 07:58Nem akarok sokkolni senkit, de én ezt a kis csúfságot hallgatom nagy megelégedéssel:
lz5-03.jpg
viewtopic.php?t=136131&start=25
https://audioworld.blog.hu/2018/06/22/l ... _a_hetedik
Jó zenék --> Marantz CD16 --> Etalon Suprampli --> Chario Constellation Delphinus mkII
Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.
Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.
- BLX
- Törzsvendég
- Értékelés: 1037
Mit lehet tudni erről a végfokról? Milyen típus/ki készítette? Köszi az infót.wasiliy888 írta: ↑2024.10.20., vas. 07:58Nem akarok sokkolni senkit, de én ezt a kis csúfságot hallgatom nagy megelégedéssel:
lz5-03.jpg
Van lényegi része a kérdésednek?Rock60 írta: ↑2024.10.20., vas. 17:40Ok, kösz a magyarázatot, a lényeget megértettem.![]()
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Bricasti M1 dac,Core Audio Karuna Ref, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok
Ok, kösz a magyarázatot, a lényeget megértettem.

Ne gondolkodj, járj utána!Rock60 írta: ↑2024.10.20., vas. 10:24Talán nincsen erre fix recept, de általában ideális esetben hol áll a hangerőszabályzó átlagos szoba hangerő esetében ?
Igaz, én nem szoktam ordíttatni, de a 35 wattos integrált csöves potija 10 - 12 óra között, nagyon ritkán 1 óránál áll a 85 DB - es Quadnál.
Egy jóval nagyobb teljesítményű erősítőnél talán soha nem lehetne 9 - 10 óránál feljebb tekerni a potmétert. Az nem túl jó, gondolom...![]()

A dolog a végerősítő nyereségétől függ. Ha azonos a gain különböző teljesítményű végerősítők esetében (mint ahogy az általában lenni szokott pl azonos sorozatú, de eltérő teljesítményű vegfokoknál), akkor az előfok hangerőszabályzójának állása ugyanakkora hangerőt eredményez a kisebb, meg a nagyobb teljesítményű végfok esetén is. A különbség annyi, hogy a nagyobb teljesítményű végfoknak magasabb feszültség kell az előfok felől, hogy kijöjjön belőle a nagyobb teljesítmény, azaz tovább lehet tekerni vele az előfok potiját, anélkül, hogy klippelne.
Persze ha eltér a végerősítő gain, akkor más a helyzet.
- wasiliy888
- Kezdő Fórumlakó
- Értékelés: 157
Ez szerintem nagyban függ attól is milyen zenét hallgatunk, így nem csak a vas határozza meg. A klasszikus felvételeknél a jelszint jellemzően sokkal alacsonyabb, ezért feljebb kell tekerni a hangerőt. Ha ilyenkor jön egy dinamikus rész a zenében, jó ha épp nem a határon van az erősítő, mert egy kását lehet majd hallani a nagyzenekar helyett. És akkor inkább nincs is kedve hozzá az embernek.
Dynavox X4000
ValhallA Raindrops(SRC/PWR/DAC), CuAgSSmk8/3(SRC)
2xTPlinkMC200(optika)-HydraSwitch+MStáp-WWstarl.8-Laptop-Core AudioPC2015(Win10/FidelizerPro/Tidal/Roon)+PPAv3usb-ValhallA AgPtRXFv2usb-AudioGD M11-ValhallA CuAgSSrca-LZ5 Aquincum-Qed Sign.Rev.-DIY 2WVB20Lmk3
2xTPlinkMC200(optika)-HydraSwitch+MStáp-WWstarl.8-Laptop-Core AudioPC2015(Win10/FidelizerPro/Tidal/Roon)+PPAv3usb-ValhallA AgPtRXFv2usb-AudioGD M11-ValhallA CuAgSSrca-LZ5 Aquincum-Qed Sign.Rev.-DIY 2WVB20Lmk3
Talán nincsen erre fix recept, de általában ideális esetben hol áll a hangerőszabályzó átlagos szoba hangerő esetében ?
Egy jóval nagyobb teljesítményű erősítőnél talán soha nem lehetne 9 - 10 óránál feljebb tekerni a potmétert. Az nem túl jó, gondolom...
Egy jóval nagyobb teljesítményű erősítőnél talán soha nem lehetne 9 - 10 óránál feljebb tekerni a potmétert. Az nem túl jó, gondolom...

Sajnos túl gyakori jelenség ez, az erősítőfokozatok, különösen a végerősítők feszültségerősítését (gain) egyszerűen a hétköznapi környezet hangosításához messze túlméretezik, mintha egy kisebb koncerttermet kellene állandóan betöltenie a viszonylag érzéketlen hangfalakkal. A Naim-nél 29 dB a gain. Az eredmény az lesz, hogy az előfok, legyen szó aktív, vagy passzív verzióról valójában előhalkít a bejövő jelen, hogy a végfok bődületes erősítése normális hangerőt eredményezzen.akvapark írta: ↑2024.10.20., vas. 08:44Én a NAIM távszabályzóval azt tapasztaltam, hogy kétféle lehetőséget nyújt. "Rábiggyesztve" gyorsan teker, hosszabban nyomva lassan szabályozza a hangerőt. Praktikus volt. Lehet ez megszűnt?vazze írta: Egyébként volt Supernait-om. 1-es és 2-es is.
Annyira azért én nem estem hanyatt tőle. A hengerőszabályzása meg katasztrófa. Egy kicsit rábiggyesztesz a távra és már ordít. Akkor lefelé egy picit és elhallgat. Ilyen az 5i és az xs is.![]()
Párszor beszámoltam már a tapasztalataimról a Süti által épített 0dB feszültségerősítésű kimenő fokozataimmal, amelyek a DAC-ok kimenő fokozatairól közvetlenül hajtva is meglepően virgonc hangzást eredményeznek a i.) megfelelően kivezérelt felvételekkel, ii.) a saját, kis légtérben, majdhogynem közeltérizve hallgatva, a iii.) meglehetősen érzéketlen Harbeth-ekkel. De egy 12 dB erősítésű csöves előfokkal hallgatva végképp minden korlát eltűnik, a hangerőszabályzó finoman működtethető a tartománya felső felében, harmadában.
Gyula
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene
Egyébként volt Supernait-om. 1-es és 2-es is.
Annyira azért én nem estem hanyatt tőle. A hengerőszabályzása meg katasztrófa. Egy kicsit rábiggyesztesz a távra és már ordít. Akkor lefelé egy picit és elhallgat. Ilyen az 5i és az xs is.
[/quote]
Én a NAIM távszabályzóval azt tapasztaltam, hogy kétféle lehetőséget nyújt. "Rábiggyesztve" gyorsan teker, hosszabban nyomva lassan szabályozza a hangerőt. Praktikus volt. Lehet ez megszűnt?
Annyira azért én nem estem hanyatt tőle. A hengerőszabályzása meg katasztrófa. Egy kicsit rábiggyesztesz a távra és már ordít. Akkor lefelé egy picit és elhallgat. Ilyen az 5i és az xs is.
[/quote]
Én a NAIM távszabályzóval azt tapasztaltam, hogy kétféle lehetőséget nyújt. "Rábiggyesztve" gyorsan teker, hosszabban nyomva lassan szabályozza a hangerőt. Praktikus volt. Lehet ez megszűnt?

>>Egy nemzetnél sem vagyunk alábbvalók<
Rock60 írta: ↑2024.10.20., vas. 06:12Szeretném felhívni a figyelmedet pl. a nem kézműves Naim SuperNait 2 erősítő belvilágára - most akadtam bele a hirdetések között.
Sokak szerint nem vitatható a készülék hangbéli kvalítása, megítélésed szerint szép, rendezett a belseje ?![]()
![]()
Egyébként volt Supernait-om. 1-es és 2-es is.
Munkaidőben vagyok, ráérek :-]
- wasiliy888
- Kezdő Fórumlakó
Nem akarok sokkolni senkit, de én ezt a kis csúfságot hallgatom nagy megelégedéssel:
Dynavox X4000
Többnyire "off" állásban van, nem nagyon használomRock60 írta: ↑2024.10.20., vas. 04:46Engem annyira nem motivál, hogy " belenyúlás mentes " maradjon a készülék, főleg ha ilyen minimális és visszaalakítható változtatás történik.
Ahogy korábban írtam vannak kivételekRock60 írta: ↑2024.10.20., vas. 06:12Szeretném felhívni a figyelmedet pl. a nem kézműves Naim SuperNait 2 erősítő belvilágára - most akadtam bele a hirdetések között.
Sokak szerint nem vitatható a készülék hangbéli kvalítása, megítélésed szerint szép, rendezett a belseje ?![]()
![]()

Azért a Hegel-hez képest még mindíg rendben van.
Had hozzak én is egy példát magam ellen: Luxman M200.
Káosz és tyúkbelek össze-vissza, és életem egyik legjobb hangja

Munkaidőben vagyok, ráérek :-]
Szeretném felhívni a figyelmedet pl. a nem kézműves Naim SuperNait 2 erősítő belvilágára - most akadtam bele a hirdetések között.
Sokak szerint nem vitatható a készülék hangbéli kvalítása, megítélésed szerint szép, rendezett a belseje ?

Engem annyira nem motivál, hogy " belenyúlás mentes " maradjon a készülék, főleg ha ilyen minimális és visszaalakítható változtatás történik.
Persze, ha rendszeresen használod, akkor úgy kell eljárni, ahogy Voyager javasolta,

- Voyager
- V.I.P.
A kontakt spray használata (anélkül, hogy szétszednéd a kapcsolót) csak ideiglenesen oldja meg a problémát. Ilyen esetekben alaposabb tisztításra lehet szükség, amit a kapcsoló kiforrasztása és szétszedése nélkül nem lehet megfelelően elvégezni.grindlock írta: ↑2024.10.19., szomb. 09:44Sziasztok
Az alábbi problémára mi lehet a megoldás?
Van egy Rotel RA-820AX erősítőm, ahol a tone kapcsoló vacakol: off állásban nem szól mind2 csatorna rendesen, csak az egyik, és a másik meg serceg.
Hosszas mozgatás után "megjavul", de amint bemeneti forrást váltok (pl aux helyett CD), akkor kezdi újra.
Többször fújtam már bele kontakt spray-t, de nem tűnik hatékony megoldásnak.
Köszönöm a tippeket
20241011_194148.jpg
20241011_194139.jpg
Ha érdekel, hogyan lehet ezt megoldani (és magad szeretnéd kivitelezni ezt), akkor szívesen elmagyarázom a folyamatot, de ha nem, akkor érdemes szakemberhez vinni a készüléket.
- fülelek
- V.I.P.
- Értékelés: 5233
A motoros potméter a motor nélkülihez képest semmivel nem szól rosszabbul -amennyiben pont ugyanolyan maga a potméter. Sajnos a logaritmikus karakterisztikával rendelekző potméterek bal/jobb csatorna együttfutása rendszerint nem valami jó, ráadásul a különböző hangerőállásoknál az eltérés sem egyforma, ez némiképp befolyással van a konzisztens sztereo térre. Ezt persze sokan nem veszik észre az ennél rendszerint sokkal többet rontó akusztikai környezet miatt. A relés, diszkrét ellenállás kapcsolós, aktív erősítés szabályzós és digitális hangerőszabályzásoknak nincs ilyen hátulütője, cserébe van más, ami változó módon és mértékben változtatja az előadás hangminőségét.
Rotel RA-820AX kapocsoló
Sziasztok
Van egy Rotel RA-820AX erősítőm, ahol a tone kapcsoló vacakol: off állásban nem szól mind2 csatorna rendesen, csak az egyik, és a másik meg serceg.
Hosszas mozgatás után "megjavul", de amint bemeneti forrást váltok (pl aux helyett CD), akkor kezdi újra.
Köszönöm a tippeket
Köszönöm a tippeket
- wasiliy888
- Kezdő Fórumlakó
Azért azt nem árt tudni, hogy márpedig belezavar a hangba. Legyen szó motoros, nem motoros, legdrágább több százezer forintos potméteres, vagy akár relévezérelt ellenállás-létrával megoldott hangerőszabályzásról más mértékben és jelleggel, de beleszól a hangképbe. Szerencsére ezzel a mérnök urak is tisztában vannak, de kénytelenek a kompromisszimumra a felhasználói és az egyéb elvárások miatt. Még nagyobb szerencse, hogy nem azzal védekeznek, hogy visszaadják a diplomájukat, és más tevékenységbe fognak, mert sokan lennénk gondban, akik maguknak nem tudnak erősítőt építeni.
És ha már felmerült az Audio Analogue meg a Puccini. Emlékszem, amikor az első (nem távos) változattal a gyártó szinte berobbant, rögtön az audiofil élvonalba találva magát, mindenki be volt ájulva az erősítőjük hangjától, főleg az árához viszonyítva. Aztán jöttek a távos, meg erősebb változatok (Puccini-R, Puccini SE), amik valahogy nem lettek ugyanolyan sikeresek, és nem csak a magasabb árfekvésnek köszönhetően.
És ha már felmerült az Audio Analogue meg a Puccini. Emlékszem, amikor az első (nem távos) változattal a gyártó szinte berobbant, rögtön az audiofil élvonalba találva magát, mindenki be volt ájulva az erősítőjük hangjától, főleg az árához viszonyítva. Aztán jöttek a távos, meg erősebb változatok (Puccini-R, Puccini SE), amik valahogy nem lettek ugyanolyan sikeresek, és nem csak a magasabb árfekvésnek köszönhetően.
Dynavox X4000