Az én olvasatomban az általam idézett és inkriminált mondatrész azt sugallja, hogy aki megér egy tisztes életkort és addigra jó anyagi helyzetbe hozza magát, meg valamilyen (?) életvitelt gyakorol, az komolyzenét hallgat. Ez pedig szerintem egyáltalán nem így működik. A baráti köröm nagyjából beleillik a leírásba, legtöbbjüknek van némi köze a zenéhez, de elvétve akad köztük komolyzenét hallgató. A klasszikus műfajok kedvelői elsősorban koncertekre járnak, ezt láthatjuk, ha ellátogatunk a Zeneakadémiára, vagy a MÜPA-ba, a szimfonikus előadások nézőterén jellemzően idősebbek ülnek, többségüknek garantáltan nincs otthon hifi rendszere, nem is boldogulnának vele. Ezen a fórumon mindig megkapom a magamét miatta, de akkor is azt gondolom, hogy a zenehallgatásnak nem feltétele a komoly lejátszó rendszer. Ha valakinek csak ezzel működik, az nem feltétlenül a zenét hallgatja, ami persze nem hiba, élvezni ugye sokféle módon lehet. (Bocs!)Rock60 írta: ↑2024.10.12., szomb. 20:06Ez így együtt lehet, hogy riasztónak tűnik, de nézzük részleteiben. A komoly-zene kedvellők életkor-átlaga magasabb, mint a más műfajt kedvelőkké. Ezt meg lehet próbálni cáfolni, de minek ? / Ne magadból indulj ki./ Egy pipa.Luxor Audio írta: ↑2024.10.12., szomb. 18:38Hogy valaki "klasszikus zenét hallgat koránál, életvitelénél, anyagi helyzeténél fogva", az egy riasztóan bizarr indoklás és reményeim szerint ritka eset.
Idősebb emberek életvitelével, temperamentumával melyik zenei stílus harmonizál jobban ? Wagner és Bach, vagy Metallica és Marillion ? Még egy pipa.
Tételezzük fel, hogy a klasszikus zene reprodukálásához jobb - ezért drágább - hifi szükségeltetik, mint a többihez, de ezt többen cáfolják. / Én erre szavaznék./
Ötödik X - en túl remélhetőleg jobb anyagi helyzetben van a földi halandó, mint a harmadik X környékén. Legyünk nagyvonalúak, ez így együtt minimum fél pipa. 2.5 pipa, nem annyira bizarr indoklás ez...Egyáltalán nem az.
A Marillion ritkán jár mifelénk, nekem is csak Amszterdamban sikerült látni őket élőben. Kapaszkodj meg, a közönség átlagéletkora 60 év körül volt, tehát még nálam is idősebbekből állt a méretes tömeg, ami szerintem harmonizál a zenekar korával, életútjával és múltjával, meg a lassan félszázat számláló albumaikkal.
Aki esetleg tegnap este ott volt a MÜPA-ban Francesco Tristano koncertjén, az megtapasztalhatta, milyen a műfajfüggetlen muzsika. Hősünk olyan lazasággal vezette előadása ívét egy szintetizátorral és samplerekkel megtámogatott zongorával a barokkból a modern technozenéig (tudom, ma már nem illik így nevezni) oda s vissza, hogy arra tényleg csak egy szót tudok mondani, zseniális. És érdekes módon a közönség is pont ennyire volt vegyes huszonévesektől a szépkorúakig, a buli végén pedig mindannyiuk lelkesen gratulált és éljenzett. Nem kicsit volt meglepő, ugyanakkor felemelő is. Van még remény.
u.i.: Ahogy Zoli73 írta az imént, nem kell ám mindent cáfolni! Az ilyen véleményeknek meg kellene férniük egymást mellett.