A probléma itt csak annyi, hogy ez a 2. lemez, énszerintem kissé veszélyes.revox írta: ↑2024.10.13., vas. 00:20
az elsőt hallgattam először... De kezdjük a 2-vel.
kellemes. szépenszóló zene. jó felvétel. a hangszert is jól hozza. De van benne egy kicsi zártság, arra ugyeltek, hogy hatásos legyen bármilyen szintű rendszeren. ahogy írtad. háttérnek is jó. Hasonló zenével szoktam melegíteni, csak Chopin zongorajátékkal. Sokszor én is hallgatom. csak úgy. pihenni, de ha jön valaki hifizni, azzal kezdek. Miért? egyrészt a rendszernek idő kell a merészebb darabokhoz, másrészt fokozni szoktam az izgalmat. Ez a zene erre tökéletes. Élő hangszerek, muzsika egysége, nyugi, stb... szerintem meg is veszem![]()
a kérdés nem az, hogy melyiket nehezebb belőni, hanem jó helyen kopogtatsz, mi, hogy viselkedne, a 2. egy kiegyensúlyozottan szóló, vészes torzításoktól mentes p, kisebb rendszeren már képes lenyűgözni a hallgatóságot. ügyelni kell a húrok miatt a pontos sztereó beállítására, picit se lehet szellemképes és az izolációra, hogy azok a húrok szépen csengjenek, randa torzítások ne legyenek. Szerencsére. hangsugárzóigénye se vészes, nincs szükség nagy mélyekre, ami problémás lehetne és költségnövelő. Persze, a hangsugárzók izolációja is fontos, mert ha pici torzítás van, nem lesz OK. De megbocsátó, ha nem is lesz tökéletes. Kábeligénye a pont ma tárgyalt egyeres rézzel tovább fokkozza a húrok pontos megszólalását, ez nagy erőssége ezeknek a drótoknak. Tehát, ez a lemez egy bestBuy kiállítói lemez (lehet elő is fog kerülni, ha nem idén, majd jövőre, csak valaki kezdje el)
ehhez képest az első lemez más kávéház. Mérhetetlen nagy érzelmi információt tartalmaz, aminek a megjelenítése fontos, főleg, hogy baromi régi, állsztereó és nem is túl "éles". Az ilyen lemezek nálam azért jó két óra. mire előkerülnek. kell a fokozatosság. hogy aki ott ül, megértse a lépéseket és megértse. hogy ez már más szint.
...
Miért?, mert kézben fogva, egy olcsó dupla Naxos, az audiofil kiadványoktól ez annyira messze esik, hogy majdnem az átellenes félteke. Ja, és nálam ez másolt lemez, egy 16×-an kiírt Verbatim Vinyl CDR-re. (250HUF). De persze, rögtön kiderül, hogy azért 'nem rossz' a felvétel, (így, kissé ereszkedő / megbocsátó hangsúllyal), és ez egy alapvetően kellemes zene, háttérnek pl. sokan fogják szeretni. Én is így gondolkodtam, és főleg azért, mert így szólt, szépen, helyesen, finoman, igen, így szólt egy ex15k ML512 CD játszón, ami amúgy az ilyesmi lemezekből különösen szép dolgokat tud előcsalogatni. Ment a polcra szépen, a poros, ritkán hallgatott területekre.
Aztán, mostanában előkerült. Miért?, egyszerű, mert virágot locsoltam a polc felett, és pár csepp víz rácsöppent a legfelső CD-re. Gyorsan kivettem, letöröltem, mert Bach, OK, de azért nagy mester volt, ez tény, ennyire azért én is tisztelem. Aztán, betettem, ha már a kezemben volt.
Egy másik forrás van már, de alapvetően minden berendezés / drót cakkra ugyanaz. A szőnyeg is, meg a Bach-szájhúzásom is.
És nem akartam hinni a fülemnek. Valami audiofil meseország nyílt ki. Nem 'kellemesen' szól, hanem olyan brutál-q..vául jól, hogy majdnem kiszaladtam az utcára, kiabálva az embereknek, hogy jöjjenek, csoda történt, nem a Szűz Mária szállt le az égből, de valami majdnem hasonló történt...
Most hallom először, hogy az egyik manuál az bélhúros, a másik pedig 'tekert' bronzhúros. Most hallom először ezt a megdöbbentő hangi szépséget. Most hallom először, hogy mit akar ez a nő, és miért így játssza. Most hallom először, hogy kb. ilyen hangszere volt Bachnak otthon, ezen komponált, és lehet, sőt, biztos, hogy a Goldberg-variációk, vagy a H-moll mise ilyesmi hang-környezetben született. És nem nyugi. Hanem fejkapkodás, hogy melyik manuál, melyik húrsor szól épp, meg az a finom ál-trilla az ütem-végeken, ez a nő, ez fenomenális tényleg.
Aztán jött a hifis valóság. Két olyan helyen jártam azóta ezzel a lemezzel, ahol jó a hang nagyon. Az egyik, az nem az én ízlésem, de a csembaló, az nagyon jól szól. A másik, az kicsit hasonló hang, BBC vonal, de minden nagyobb, csöves erősítő mindkét helyen.
És nem volt csoda. Nem. Finoman, jól szóltak, akár egy kiállításra is ki merném őket tenni a $100k társulatba, de egyszerűen nem volt ott az a hangi tónus-varázslat.
És, az egyik helyen Tidal-ról ment. Ahol előtte egy olyan Monteverdi megszólalást hallottam, hogy kalapomat megemeltem, komolyan. Utána, ez meg sehogyan-szürkén-átlagosan szólt.
Nehéz szakma a miénk...:)
P.S.
Úton van az eredeti CD természetesen.
Sajnos Angolországból jön, itt ülök, a lemez meg egy raktárban, a vámmal b@szakodnak...