tottyi írta: ↑2024.10.12., szomb. 10:32
En arra lennek kivancsi, hogy aki a klasszikus zenet szereti az hogyan jutott arra, hogy neki az tetszik es ami fontis, hogy hany evesen szerette meg ezt a zenet. En membegyszer probaltam hallgatni de nekem nem sokat mond az a fajta zene sajnos. Van-e olyan aki pl 30 + eves koraban dontott ugy vagy szerette meg a klasszikust teljesen onszantabol es nem bolt kulso befojas vagy segitseg, hogy hogyan is lehet azt a fajta stilust megkedvelni. Mert aki megtudja mondani, hogy epp melyik "verzio" szol az nem keves idot toltott a zenemu megismeresevel.
Nagyon örülök a kérdésednek.
Nem szoktam teljes hozzászólásokat idézni, de annyira őszinte érdeklődésű és válaszért kiálltó minden sorod, hogy nem akartam kihagyni belőle egyet sem.
Biztos mindenkinek meg van a maga története, hogy keveredett bele ebbe a gyönyörű hobbiba, és hogy vált - vagy nem vált - a klasszikus zene hódolójává.
Hadd mondjam el az én történetemet.
Előre bocsájtom, hogy megközelítőleg sem nevezném magam komoly zene szakértőnek, arról már régen lekéstem. Sőt, még a pop/rock zenékhez sem értek különösebben - mint pl. dixie - chicken, revox, fapaci, vagy még mások is...
Kb. '85 - öt írtunk, mikor nálam még a disco - zene volt a fő csapásvonal, míg egy Pioneer tuner adásvétele kapcsán a korábbi tulaj meg nem mutatta csaknem ember magasságú DIY építésű JBL dobozaiból, Akkufázis erősítőbél és Thorens TD 320 - ból álló rendszerét. Jazzt hallgatott és némi klasszikust, közte Bartókot is. Nem kicsit esett le az állam a tapasztalt hangtól, neki meg attól, hogy nem szaladtam ki rögtön a világból, mikor feltette Bartókot...Rajta keresztül ismertem meg TJ barátunkat, akinél Nakabányán meghallgathattam Altec hangfalait, Akkufázissal, nagy Teka lemezjátszóval kergetve. / Gary Burton, Chick Korea, Pat Metheny, Vollenveider / Óriási élmény volt.
Tulajdonképpen e két új ismerettségem hatására indultam el a japán kommerszhez képest komolyabb hifi rögös útján, komolyzenei ismerettségem és érdeklődésem lényegében még nulla volt.
Nem sokkal később egy hifis összejövetelen találkoztam egy max. korombeli fiatalemberrel, aki itthoni gyártású Danka hangfalakkal próbálkozott, valami kölcsönbe kapott erősítő előtt Towshend Rock I. lemezjátszója forgott. Ami a legmegdöbbentőbb volt viszont számomra, hogy huszonpárévesen már 2500 lemeze volt, annak több, mint a fele klasszikus, a többi jazz és rock...Pontosan tudta, hogy melyik művet, melyik zenekarral, melyik karmesterrel érdemes és melyikkel muszáj megvenni, tudása már akkor letaglózó, minden műfaj terén egy lexikon volt.
Tehát zene - és irodalom ismerettel nem állt hadilábon, de a készülékekkel voltak gondjai. Hifije finomítási kísérletei rendre zsákutcába futottak, egy kereskedőnél sem hallott olyat, amiért szívesen pénzt adott volna. Gondolta, Ő sem hülyébb a többinél, megalapította gyorsan a Merlin Audio-t... A többit már tudjátok.
Az egyik kérdésedre itt a válasz.
Ahogy fentebb olvashattuk, sokunkat, köztük engem is a hangminőség javulása révén tudott a klasszikus zene megszólítani.
Nem volt rá olyan fülem/ízlésem, hogy a gyatrább hangzású készüléken hallgatva megszeressem a komoly zene összetett, néha valóban unalmasnak tűnő dallamait. Nekem ehhez szükségem volt a jobb képességű rendszerre és arra, hogy ha nem volt kedvem, legyen valaki, aki szelíd erőszakkal rávegyen, hogy " de, ezt hallgasd meg, addig nem mehetsz haza."
Mint minden, ez is egy tanulási folyamat, legtöbbünknek szüksége van ehhez a jó hifire, az iránymutatásra, legtöbbünk így működik, nagyon keveseknek adatik meg, hogy már nagyon fiatalon, táskarádión, hordozható kazettásmagnón hallgatva is, zsigerből tudja, mi a valóban értékes, mi a jó...