Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Általában a hifiről

Rock60
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 1336

Re: Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

revox írta:
2024.10.12., szomb. 02:36

itt a hasonló, csak japán agylövés...
amúgy mi baj van ezekkel? ha a hifi a nappaliban van. akkor WE is oda való...
na. japók, Goto unit..
Ez még laptopon hallgatva is nagyon ütős volt - nálam. :smile53:

revox
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4327
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: revox »

chord_ írta:
2024.10.11., pén. 17:09

Na, tyúkszemre léptem.... bocsánat.
Nem tudom, mi lenne nálad az én lemezeimmel, 20+ éve találkoztunk, nem hinném, hogy az ízlésünk közelebb került; a fentiek is ezt mutatják. Ami van most a szobádban, biztos, hogy nem hallottam még pont olyan rendszert. Az aláírásodban lévő dolgokból, amiket hallottam, különféle helyeken, elszórtan, a sok év alatt, egyik sem varázsolt el, a Kondo-féle dolgokkal kifejezetten hadilábon vagyok/voltam.
Ill. volt egy pár év AN kitérőm, vittem a zászlaját is kicsit, pár dolgot hallottam, PQ-val pár hétig leveleztünk, elég jó fej, szóval, szép volt, jó volt, elmúlt, nem szidom, de most konkrétan már nekem nagyon kevés.

Az pedig, hogy a kiállítások alkalmával a hangosság-helyesség nagyobb szerepet kap, mint a tónushelyesség, és hogy az akusztikus zene egyre ritkább a porondon, a komolyzene meg szinte nulla, az azért sugall valamit a trendekről.
De minden, amit írok, egy magánvélemény, nem kell azt képzelni, hogy feltétlen igaz.
óóó, nincs itt semmi tyúkszem, csak felmerült benem, honan jön az az infó, ha valami tud hangos lenni, az mást nem tud. Biztos van ilyen is, látam én is már, de akad pár gyártó, ahol nagyjából mindenre gondolnak.
amúgy az AN nem rossz, csak költséges kirakni a megfeleőt. pl a dobozaik inkáb a signature sorban kévő, kidobozolt váltósok, amik jobbak. Vannak eltalált CD játszójuk és erősítők is, De ha valaki nem tol bele sok-sokkk milliót, csak mixben jön ki jól (más hangfal, vagy itt-ott bele kel nyúlni. Volt már olyan rendszer, ahol eegy Marantz CD õuror, Quad 21L dobozzal és egy an oto hajtotta. De kb mindegy is... axxem mára elfáradtam... De nálam pl az AN nar rég nem érdekes, a Kondo meg más... majd máskor,most bukik le a fejem
avantgardeAcoustic, kondo, 47Lab, RS Laboratory, operaConsonanceLP5, twAcustic, vivLab, artemisLabs, zyx, hana, Quad CDP, KSL, TakeT, audioNote, furuyamaAudioLab, vdHul, tiglon, daruma, SaSuPa, onzow, loricraft, townshend, tmpAnt, hitachiSax
halfnote.hu

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

Tctronic írta:
2024.10.11., pén. 15:50
Egy kicsit kisebb verzióban szerintem még vállalható otthon is. Nem Western Electric driverekkel, de még így is tök jó.

youtu.be/AqhS3BA0BYQ
itt a hasonló, csak japán agylövés...
amúgy mi baj van ezekkel? ha a hifi a nappaliban van. akkor WE is oda való...
na. japók, Goto unit..

youtu.be/GFofrMJdD_4
avantgardeAcoustic, kondo, 47Lab, RS Laboratory, operaConsonanceLP5, twAcustic, vivLab, artemisLabs, zyx, hana, Quad CDP, KSL, TakeT, audioNote, furuyamaAudioLab, vdHul, tiglon, daruma, SaSuPa, onzow, loricraft, townshend, tmpAnt, hitachiSax
halfnote.hu

kaef2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3589

Hozzászólás Szerző: kaef2 »

sutemenyx írta:
2024.10.11., pén. 23:06
Azért az sem ritka, hogy az emberek nagyrésze eltűnik, ha felkerül a klasszikus zene. Lemezjátszós emberek közt talán magasabb arányú a klasszikus zenét kívánók száma, de ezt így ránézésre nagyon nehéz eldönteni. Megszavaztatni sem lehet. Szóval..🤷‍♀️
A pár napja beharangozott kérdőívben lesz erre vonatkozó kérdés is.

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2876
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: sutemenyx »

Azért az sem ritka, hogy az emberek nagyrésze eltűnik, ha felkerül a klasszikus zene. Lemezjátszós emberek közt talán magasabb arányú a klasszikus zenét kívánók száma, de ezt így ránézésre nagyon nehéz eldönteni. Megszavaztatni sem lehet. Szóval..🤷‍♀️
Audiomeca J1 + Airtangent + Kiseki Blue NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek

http://saboaudio.eu

Rock60
Őslakos
Őslakos

ELEX írta:
2024.10.11., pén. 21:31
Rock60 írta:
2024.10.11., pén. 21:10
.....
Én szombaton voltam kint, 10 - 15 - ig és jó, ha 10% klasszikust füleltem összesen.
Sütinél, mikor a lemezjátszóra feltette a Tüzmadarat, a még üres székekre szinte berobbantak a folyósóról, " na végre " sóhajtással, hogy végre számukra is értékelhető műsort hallanak...
Azért egy kiállító nagyon nehéz helyzetben van a zeneválasztásnál. El kell döntenie, hogy mi a célja a kiállítással.
...És valljuk be, ezekre a drága berendezésekre a fizetőképes vevők a kiállításokon nagyon kis számban vannak és azok nagy része klasszikus zenét hallgat koránál, életvitelénél, anyagi helyzeténél fogva. És nem sznobságból, hanem mert őt az zökkenti ki a napi stresszből. Az ötvenes-hatvanas főorvos nem U2-t, Dream Theatert fog felrakni otthon egy nehéz nap után, hogy még jobban szétcincálja az idegeit. Legtöbbjük rendszeres koncertlátogató, opera bérlete, MÜPA bérlete van.
Ok...
Ez nem pont azt támasztaná alá - a saját érdekeiket is figyelembe véve - hogy a kiállítók több klasszikus zenével mutassák be rendszerük kvalitásait ?
Nem túl sokkal, csak legalább arányosan... A 10 - 20 % nem arányos, nyilván közel sem tükrözi a látogatók valós igényét/elvárását.

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3177

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

Rock60 írta:
zoli73 írta:
2024.10.11., pén. 18:20

Nem értem miért hozakodsz elő már sokadjára azzal, hogy a kiállításokon már alig van akusztikus zene, komolyzene meg semmi?
Szerintem azért, mert így hallotta. Én is.
Nyilván, ha valaki valamit nem szeret, annak mennyíségét mindig sokallni fogja, ez abból is lemérhető, hogy a klasszikus zene 20% - os arányát bőven elegendőnek tartod.
Én közel sem. Véleményem szerint, a teljes repertoár minimum 30% - át kellene, hogy kitegye, a jazz szintén, a maradék 40 az összes többié.
Én szombaton voltam kint, 10 - 15 - ig és jó, ha 10% klasszikust füleltem összesen.
Sütinél, mikor a lemezjátszóra feltette a Tüzmadarat, a még üres székekre szinte berobbantak a folyósóról, " na végre " sóhajtással, hogy végre számukra is értékelhető műsort hallanak...
Erre csak címszavakban reagálnék.
- Én meg azt hallottam, hogy a föld lapos.
- Kinek a pap, kinek a paplan.
- Senkinek sincs rálátása, hogy a látogatók összességében milyen zenei stílusokat preferálnak, így a fenti
százalékosítás csak a Te ízlésedet tükrözi.
- Én is szívesen hallgattam volna még több kedvemre való zenét, de nem panaszkodom, én így is
elégedett voltam. Szerintem kellőképpen választékos volt a kínálat.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

ELEX
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 751

Hozzászólás Szerző: ELEX »

Rock60 írta:
.....
Azért egy kiállító nagyon nehéz helyzetben van a zeneválasztásnál. El kell döntenie, hogy mi a célja a kiállítással.
Sok pozitív hozzászólást akar a fórumokon, közösségi médiában vagy el akar adni.
És valljuk be, ezekre a drága berendezésekre a fizetőképes vevők a kiállításokon nagyon kis számban vannak és azok nagy része klasszikus zenét hallgat koránál, életvitelénél, anyagi helyzeténél fogva. És nem sznobságból, hanem mert őt az zökkenti ki a napi stresszből. Az ötvenes-hatvanas főorvos nem U2-t, Dream Theatert fog felrakni otthon egy nehéz nap után, hogy még jobban szétcincálja az idegeit. Legtöbbjük rendszeres koncertlátogató, opera bérlete, MÜPA bérlete van. Tisztában van azzal, hogy hogyan kéne neki a zenét tolmácsolni a rendszerének.
Kiállítói szempontból nem a lájkok száma fogja fenntartani az üzletmenetet, hanem a vásárlások.
Lehet nagyon jó bulit csapni a többségnek, csak abból sohasem lesz forgalom.

Rock60
Őslakos
Őslakos

zoli73 írta:
2024.10.11., pén. 18:20

Nem értem miért hozakodsz elő már sokadjára azzal, hogy a kiállításokon már alig van akusztikus zene, komolyzene meg semmi?
Szerintem azért, mert így hallotta. Én is.
Nyilván, ha valaki valamit nem szeret, annak mennyíségét mindig sokallni fogja, ez abból is lemérhető, hogy a klasszikus zene 20% - os arányát bőven elegendőnek tartod.
Én közel sem. Véleményem szerint, a teljes repertoár minimum 30% - át kellene, hogy kitegye, a jazz szintén, a maradék 40 az összes többié.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 10997
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

chord_ írta:
2024.10.11., pén. 14:00
Én is szeretem, hogy ekkora lendülettel véditek az elektromos gitárt.
...
Nincs, vagy elenyésző a hangszertest-rezonancia.
...
Ez is a neve, 'elektromos gitár', nem? Ezen keresünk akusztikus felharmonikusokat??
...
Részemről amúgy OK, szeretem azt, aki kiáll a kedvenc hangszeréért.
Aki fogott már a kezében elektromos gitárt, az tapasztalhatta, hogy van ott rezonálás bőven még úgy is, ha nem kapcsoljuk be az erősítőt. Ha nem lenne, nyilván nem készítenének olyan sokféle anyagból ilyen hangszert, márpedig mindegyik más eredményt ad, hacsak nem torzítjuk szénné a jelet, vagy szabadítunk rá egy effekt cunamit, mert olyan esetben a hang szempontjából tényleg mindegy a gitár kialakítása, csak vezérlő funkciót lát el.

Akusztikus felharmonikusokat én nem említettem. Ezeket mikrofonnal kellene befogni és hát nem igazán szokás egy elektromos gitárt bemikrofonozni. A hangszedő a húr mozgásának megfelelő elektromos jelet állít elő, ebben csak azok az összetevők lesznek benne, amik a húr és a hangszedő viselkedésére hatással vannak, mint pl a muzsikus, meg a hangszer teste.

Már csak a szakmám miatt sem védek egyetlen hangszert sem, de ha lenne kedvencem, az nem az elektromos gitár lenne, bár ezen még nem gondolkodtam el igazán. A kérdés nekem kb úgy cseng, mint hogy mi a kedvenc színem, az sem érdekelt soha. De ez itt már erősen témán kívüli téma.

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

chord_ írta:
2024.10.11., pén. 17:09
revox írta:
2024.10.11., pén. 14:42
chord_ írta:

Akin átsuhan az óvatos sejtés, hogy a századok előrehaladtával a hangosságverseny oltárán igen finom dolgok beáldozódtak, az teljesen jó irányban tapogatózik. A hifi esetében is pontosan ugyanez figyelhető meg szerintem.
mi is? már a Hifi oltárán?

azt gondolod, ha egy rendszeren képes megszólalni kellő méretben egy rockkoncert, ott más nem tud megszólalni? mert nekem valami ilyesmi tűnik ki soraidból.

meséld már el, szerinted pl nálam, hogy szólalna meg egy általad kedvelt lemez. milyen mértékben lennél elégedett az élményfaktorral, szerinted hol lehetne javítani rajta.

ha erre nem fogsz (tudsz) reagálni ,minden eddigi bejegyzésed tekinthető semmisnek, mert eddig minden arról szólt, hogy más koordinátarendszerben űzöd a sportot. engem érdekel, hogy is van ez ill. ezt miből gondolod. Mert amúgy én egy általánosan elfogadható, alsóközepes allrounder rendszert látok az aláírásodban, ami bármely háztartásban megfordulhat (ez nem azt jelenti,hogy xar, csak azt,hogy nincs benne semmi titokzatos, különleges, egy normál hang). De lehet az aláírás csak a megtévesztést szolgálja :rolleyes:

köszi :smile53:
Nem tudom, mi lenne nálad az én lemezeimmel, 20+ éve találkoztunk, nem hinném, hogy az ízlésünk közelebb került; a fentiek is ezt mutatják. Ami van most a szobádban, biztos, hogy nem hallottam még pont olyan rendszert. Az aláírásodban lévő dolgokból, amiket hallottam, különféle helyeken, elszórtan, a sok év alatt, egyik sem varázsolt el, a Kondo-féle dolgokkal kifejezetten hadilábon vagyok/voltam.
Ill. volt egy pár év AN kitérőm, vittem a zászlaját is kicsit, pár dolgot hallottam, PQ-val pár hétig leveleztünk, elég jó fej, szóval, szép volt, jó volt, elmúlt, nem szidom, de most konkrétan már nekem nagyon kevés.

Az pedig, hogy a kiállítások alkalmával a hangosság-helyesség nagyobb szerepet kap, mint a tónushelyesség, és hogy az akusztikus zene egyre ritkább a porondon, a komolyzene meg szinte nulla, az azért sugall valamit a trendekről.
De minden, amit írok, egy magánvélemény, nem kell azt képzelni, hogy feltétlen igaz.
Markos-Nádas után szabadon, "ez, így, ebben a formában nem igaz!"
Vasárnapi nap voltam kint az Audi Expo-n, nyitástól, kb. 17⁰⁰ óráig. Ez idő alatt, minden szobát megjártam többször is, és azt kell mondjam, hogy az esetek döntő hányadában akusztikus zene volt műsoron.
Megfigyelésem szerint, a kiállítók törekedtek a minél nagyobb változatosságra, és nagyon sok zenei stílusból válogattak. Az általad nullának titulalt komolyzene is volt sok szobában, és nem kis számban.
Nekem ez azért volt feltűnő és maradandó, mert ellentétben veled, én nem szeretem a komolyzenét, ezért pont e miatt jöttem ki 1-1 szobából, vagy halasztottam későbbre a meghallgatását.
Az ott töltött idő alatt, bizony sok kolyzenét lehetett hallani, ha számszerűsíteni kellene, akkor úgy kb. a 20%-át tette ki a zenei repertoárnak, figyelembe véve a zenei műfajok sokszínűségét, ezt én nem mondanám kevésnek.
Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a Kiállító/demózó nem gondolatolvasó, nem tudhatja, hogy a szobába betérő látogató milyen stílust szeret, mit hallana szívesen, Ő "csak" próbál lavírozni, minél több hallgatót megtalálni a zenei kínálatával, persze mindenkinek nem lehet a kedvére tenni a jelek szerint.
Nem tudom Te mikor, és mennyit voltál kint az Expo-n, hogy ilyen negatív tapasztalatokat szereztél, de sem én, sem azok akikkel erről beszéltem, nem így hallottuk.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

chord_
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 993

Hozzászólás Szerző: chord_ »

Alex_Aston írta:
2024.10.11., pén. 14:52

Eltekintve attól, hogy bizonyára letaglozó hangot tud produkálni, ilyet valaki betesz a nappaliba?

Úgy gondolom, ehhez nagyon elvakult hifi b*zinak kell lenni, hogy ilyeneket betegyen az ember a lakásába, vagy antiszociális remetének.
Max valami játszó házba a kert végében tudnám elképzelni, vagy a főúri kastély egyik nagy szobájában.

De persze nem vagyok olyan helyzetben, hogy ezen kelljen agyaltam, csak hangosan gondolkodok, ne vegyétek kérlek támadásnak. :rolleyes:
Pont a lényegre tapintottál.
Mert bárhogyan is szól, nem ember-léptékű, nem normál zenehallgatásra készült.
Inkább egy technikatörténeti kuriózum.
Hogy létezik ilyen, az rajtunk konkrétan semmit sem lendít, sem ide, sem oda.
Blog: Komoly Zenei Ajánló
Pro-Ject RS2-T - Gustard A26 - Heed Nexus - Spendor SP1 - Radnai kábelek

chord_
Fórumlakó
Fórumlakó

revox írta:
2024.10.11., pén. 14:42
chord_ írta:

Akin átsuhan az óvatos sejtés, hogy a századok előrehaladtával a hangosságverseny oltárán igen finom dolgok beáldozódtak, az teljesen jó irányban tapogatózik. A hifi esetében is pontosan ugyanez figyelhető meg szerintem.

azt gondolod, ha egy rendszeren képes megszólalni kellő méretben egy rockkoncert, ott más nem tud megszólalni? mert nekem valami ilyesmi tűnik ki soraidból.

meséld már el, szerinted pl nálam, hogy szólalna meg egy általad kedvelt lemez. milyen mértékben lennél elégedett az élményfaktorral, szerinted hol lehetne javítani rajta.

ha erre nem fogsz (tudsz) reagálni ,minden eddigi bejegyzésed tekinthető semmisnek, mert eddig minden arról szólt, hogy más koordinátarendszerben űzöd a sportot. engem érdekel, hogy is van ez ill. ezt miből gondolod. Mert amúgy én egy általánosan elfogadható, alsóközepes allrounder rendszert látok az aláírásodban, ami bármely háztartásban megfordulhat (ez nem azt jelenti,hogy xar, csak azt,hogy nincs benne semmi titokzatos, különleges, egy normál hang). De lehet az aláírás csak a megtévesztést szolgálja :rolleyes:

Tctronic
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 2719

Hozzászólás Szerző: Tctronic »

Egy kicsit kisebb verzióban szerintem még vállalható otthon is. Nem Western Electric driverekkel, de még így is tök jó.

youtu.be/AqhS3BA0BYQ
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

Alex_Aston írta:
2024.10.11., pén. 14:52
ELEX írta:
2024.10.11., pén. 14:25
...
Mellettem Dan d'Agostino is csak ámul. Pedig ő azért hallott már egysmást.
Eltekintve attól, hogy bizonyára letaglozó hangot tud produkálni, ilyet valaki betesz a nappaliba?

Úgy gondolom, ehhez nagyon elvakult hifi b*zinak kell lenni, hogy ilyeneket betegyen az ember a lakásába, vagy antiszociális remetének.
Max valami játszó házba a kert végében tudnám elképzelni, vagy a főúri kastély egyik nagy szobájában.

De persze nem vagyok olyan helyzetben, hogy ezen kelljen agyaltam, csak hangosan gondolkodok, ne vegyétek kérlek támadásnak. :rolleyes:
Nyilván ezek nem a nappaliba valók, de én látom magam előtt azt a kétállásos garázsból, vagy istálóból átépített/kialakított zeneszobát, ahol tökéletes helyük volna.
Álmaimban már láttam a sajátomat... :D

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3282

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

ELEX írta:
2024.10.11., pén. 14:25
...

Csak a Marantz! :-D

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

chord_ írta:

halfnote.hu

ELEX
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 751

Hozzászólás Szerző: ELEX »

revox írta:
2024.10.11., pén. 13:18
SKANDALLUM :D
2019 München: a belinkelt rendszer - egyszerűen zseniális.
2011 München: szintén Silbatone és Western Electric.
Csatolmányok
20190509_125249.jpg
20190509_125405.jpg
DSC_0880.JPG
DSC_0875.JPG

dbrnsk
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1521

Hozzászólás Szerző: dbrnsk »

chord_ írta:

Öööö... :D Ki az?

chord_
Fórumlakó
Fórumlakó

Luxor Audio írta:
2024.10.11., pén. 08:34

... Ez a hangszer felhangtartalmát tekintve egyáltalán nincs bezárva, rendkívül szabad mozgásteret ad a muzsikusnak és ezt néhányan képesek ki is használni. Ők hozzák létre azt a hangot, amit néhány pengetett hang alapján magabiztosan felismerünk és a nevükkel azonosítunk, ez pedig logikusan nem lenne lehetséges egy zárt színezettségű hangszernél. Ugye nem kell névsorolásba kezdenem?....

Én is szeretem, hogy ekkora lendülettel véditek az elektromos gitárt.
De.

Nincs, vagy elenyésző a hangszertest-rezonancia. Ez utóbbi olyan finom felhang-kavalkádot hoz létre, pl. a csembalón, amin nemhogy a hifisek, de az 500 évvel ezelőtti hangszerkészítők is elakadtak sokszor, ugyanis a 'hangszekrény-rezonancia' sajáthangja, meg a középhangolású húrkészlet harmonikus akkordjai / felhangjai harmonikus arányban kell, hogy legyenek. Ha viszont sikerül a manőver, szem nem marad szárazon;

a húrfeszesség a modern hangszereken nagy, a régieken kicsi, a nagyságrendi eltérés pl. a gamba / cselló esetén kb. dupla, a lant / barokk gitár esetén szintúgy, a páncéltőkés zongora / csembaló esetén akár tízszeres is lehet. A húr feszítése a hangerőt növeli, a felhangokat csökkenti, 'összehúzza', ez fizika.

Az elektromos gitár soványka felhangjai, amit annyira szerettek, én elhiszem, a további elektromos jellé alakítás, majd vissza, a kitudjamilyen keverőkön/erősítőkön/100m drótokon való eljutása a hangszóróhoz, a koncerten / stúdióban lévőkre gondolok, a technikai korlátok miatt, komoly deficittel fognak szembenézni;

És, végül, magának a pengetett húrhangnak a felharmonikus maradványai már amúgy is végképp kivéreztek a 'torzító'-nak nevezett szörnyűségen, ami az akusztikus hangból egy elektromos hangot csinál.
Ez is a neve, 'elektromos gitár', nem?
Ezen keresünk akusztikus felharmonikusokat??

De a jó hifivel / spektrumanalizátorral, mindennek ellenére, minden kihallható; a még megmaradt csekélyke felhangok minőségi különbségét előadók és hangszerek szerint valóban kihalljátok, és örültök neki.

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

SKANDALLUM :D

DM :rolleyes: biztos olvasták a 10 kedvenc lemezem topicot

youtu.be/vSGcE5t3XR0
halfnote.hu

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

kaef2 írta:
2024.10.11., pén. 08:49
revox írta:
2024.10.11., pén. 01:52
kaef2 írta:
2024.10.10., csüt. 21:54

A kiváló hangosító dobozok feláldoznak valamit az audiofilek által vágyott simaság, melegség oltárán, de átengedik a zenében lévő energiákat, ritmikát. Lásd bármely Pink Floyd, David Gilmour, Peter Gabriel, stb koncert, amelyek bármelyike életreszóló élmény lehet, teljesen más módon, ahogy egy high-end audio hangsugárzó. A nyers energiával, amit a testünk rezgésein dolgozunk fel, nem hagy annyi teret a hallójárati érzékelésünk (és agyunk) működésének, mint amit otthon általában a velőt rázó szubok hiján és a sokkal kevesebb mozgatott levegő miatt megélhetünk.
az emlegetett zene energiája nem ez. erővel bír, egyetlen gitárhúr lassú és halk megpendítése is. de mondhatok egy megrezdülő zongorahúrt is, óvatosan, halkan is. ha ismered az einstürzende/silence is sexi albumot, az elején meggyújtanak egy gyufát, azzal egy cigarettát, majd beleszívnak. Ebben a rövid mozdulatsorban olyan energiák lakoznak, ami azonnal hat a hallgatóra. ez más mint a nyers paraszterő, ami a nagy hangnyomásból fakad (de. ha lehalkítjuk, kiderül, hogy a király meztelen)
amit emlegetsz, arra a megoldás. a nagyfelbontású, nagyon hangos rendszer. de az energiák megéléséhez ez nem elengedhetetlen, sőt...
A zenei és a "megszólalási" energiák furcsa kombinációjáról beszélek, ez a lényege:

"A nyers energiával, amit a testünk rezgésein dolgozunk fel, nem hagy annyi teret a hallójárati érzékelésünk (és agyunk) működésének, mint amit otthon általában a velőt rázó szubok hiján és a sokkal kevesebb mozgatott levegő miatt megélhetünk."
hmm... lehet jobb lett volna linkelni... most nézegettem a kommneteket és talátlam egy ilyet. Ez azért részben összecseng azzal, amit emlegettél többször, de azzal is, hogy a kisebb rendszer, ha jól van válogatva, igaz, BONSAI módon, képes megszólalni a 8 cm is. Ha még nem az igazi, nem lesz meg a harmónia és a keményebb stíluson ez jobban kiütközik. bár Neked válaszoltam, nem teljesen erre válasz, csak úgy.

"amúgy próbálgattam most otthon én is elérni a katarzist a cuccon, de sajna nem minden zenénél sikerült. A szomszédok tűrőképességét nem teszteltem, náluk már eljutottam a végsőkig. Zúzósabb dolgokon még mindig zavarossá válik nagy hangerőn, és egy idő után zavaró is, hogy a komplex részek összefolynak egy masszává. Mivel éppen fejlesztésben vagyok, meghallgattam pár cuccost másoknál is, ott sem bírták jobban a kivezérlést. Ezek szerint ez lehet a végső érv a nagy hatásfok mellett."

https://halfnote.hu/node/149
halfnote.hu

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 10997
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

KLajos írta:
2024.10.11., pén. 09:37
Figyelmedbe ajánlom a Yes (már amennyiben neked a Yes, mint progrock rocknak számít) Tormato c. lemezét. Wakeman éppen csembalózik: https://www.youtube.com/watch?v=HOS86MCi29c
Köszönöm az ajánlást! No de ez számodra rockzenekari hangszerelés? Láttunk már rockzenészek keze alatt csembalót, de olyankor ők maguk kiléptek a műfaj kereteiből. A Yes igen gyakran megtette és ezzel teremtették meg egy új műfaj (?) alapjait. Hogy az még rockzene-e, annak eldöntését a címkegyárosokra bízom.

KLajos
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 65

Hozzászólás Szerző: KLajos »

Luxor Audio írta:
2024.10.11., pén. 08:34
Viszont csembalót én még soha nem hallottam rockzenekarban, ami számomra logikus (anti)jelenség, merthogy a számodra (is) gyönyörködtető felhangtartalmából nagyjából semmit nem hallanánk rockzenei hangszerelésbe ültetve.
Figyelmedbe ajánlom a Yes (már amennyiben neked a Yes, mint progrock rocknak számít) Tormato c. lemezét. Wakeman éppen csembalózik: https://www.youtube.com/watch?v=HOS86MCi29c

Ahogy más, meglehetősen nem rockra tervezett és épített billentyűsöket is milliószor használt a Yes és saját lemezein.

Persze nem értek hozzá, csak hallgatom ezt (is) 40+ éve.

chord_
Fórumlakó
Fórumlakó

kaef2 írta:
2024.10.11., pén. 08:46

Miközben tökéletesen igaz és fontos, amit írsz, az a furcsa, hogy ha a leirt konstrukciós elvek igazán mindenhatóak lennének, akkor például a stúdió monitorok, vagy a hangosító hangsugárzók, szubok esetében is használnák őket, de nem igazán használják. Pedig ott sokkal nagyobb teljesítmények és rezgések is előfordulnak. A Hifiben sem mindenki, lásd Harbeth, Spendor, Audio Note vonalat, ahol a dobozrezgéseket is beépítik a hangzásba és nem jellemző rájuk az elől keskeny hátrafelé mély kialakítás vagy az oldalirányú mélysugárzók beépítése.
A 'vékonyfalú iskola' pedig pont abból a BBC kutatásból nőtt ki, ami a férfi szpíkerhang beszéd-érthetőségét volt hivatva növelni. Ez pedig éppen pontosan a tónushelyességet jelentette. Így a beszéd-közép-spektrumú hangszerek, mint a viola da gambák meg a cselló, meg a zongora, rendkívül sokat nyertek ezen a területen. Ez már jó régen volt; sok új és nagyon jó megoldás is felbukkant azóta, amelyek teljesen másképp kezelik ezt a problémát, de a hatás mindmáig erős,, olyannyira, hogy erre a régi 'BBC hangra' rá lehet gyógyulni, nem kicsit...:) Valahogy a hangszertestek vékonyságával analóg a történet, ami pszichésen még fokozza az élvezetet.

Aztán, ha ezeket megkínáljuk a fenti gitárszintetizátor hanggal, jó nagy hangerőn, akkor legjobb esetben semmi különös nem lesz, mert azt a gyönyörű tónushelyességüket nem tudják csillogtatni. Rosszabb esetben pedig, ami igen-igen gyakori, főleg a helytelen erősítőválasztás miatt, a 'rossz rezonanciák' többségbe kerülnek, és egy össze-vissza megszólalás lesz, a 'hangossághelyesség' nem fog teljesülni, és egy jó nagy szájhúzás lesz a produkció jutalma...

Válasz küldése

Vissza: “Csevegők”