Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Általában a hifiről

revox
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4322
Kapcsolat:

Re: Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: revox »

kaef2 írta:
2024.10.09., szer. 07:11
revox írta:
2024.10.08., kedd 23:29
kaef2 írta:
2024.10.08., kedd 22:41

A rock zenei megszólalás autentikusságához nem feltétlenül azok az erények kellenek, amiért pár tíz milliót elkölt az ember hifire.
mert a hifihatárőrség ott áll a front end interkonnektjének a végén és kirendeli a sorból a rockzenei elektronokat Azért ez az elmélet gyökereiben veri pofán az egész sztorit. Ezt én máshogy látom: Minden zene hangokból ál. hogy a zene, milyen hangok eredője, egy dolog. de a hifi vigye, amit kel, aztán majd amikor megszólal a hangszóró, ott rendeződik zenévé. Vinkler említete, hogy lexarja milyen csokoládé. én azt gondolom, a hifi is xarja le és tegye a dolgát..

Tom Waits régi manus. a Ti generációtokat kevésbé érintette meg, mert olyan undergrunder, nem klasszikus rockzene. javallom a swordfishtrombones albumot, aztán ott kiderül, mit érdemel :rolleyes:
A nagyon drága audio rendszerek gazdái a több tízmilliós kategóriában általában az un "részletgazdagság" és "felbontás", esetleg a "simaság" (egyik sem zenei tulajdonság btw) oltárán szeretik leginkább a sok pénzt feláldozni.
Az autentikus rock zenei reprodukcióhoz ezek teljességgel szükségtelenek.
[OFF - katt ide ha látni akarod]
Legalább egy tucat Tom Waits CD és lemez van a birtokomban, a Pennában 14 évig dolgozva, nem volt olyan kiállítás vagy komolyabb demó, ahol ne játszottunk volna közülük, a Swordfishtromobone-t is
Tedd hozzá hogy "szerintem".

Ez még feszesebb, ami következik. Egy hete, ezzel a lemezzel "adtam el" (értsd, havernak megmutattam és "nekem is kell") egy majd félmillás supertweetert. Nyilván hülye és süket, neki ez nem dukál :rolleyes:

youtu.be/e5MkwKQrZzE
avantgardeAcoustic, kondo, 47Lab, RS Laboratory, operaConsonanceLP5, twAcustic, vivLab, artemisLabs, zyx, hana, Quad CDP, KSL, TakeT, audioNote, furuyamaAudioLab, vdHul, tiglon, daruma, SaSuPa, onzow, loricraft, townshend, tmpAnt, hitachiSax
halfnote.hu

kaef2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3583

Hozzászólás Szerző: kaef2 »

revox írta:
2024.10.08., kedd 23:29
kaef2 írta:

A rock zenei megszólalás autentikusságához nem feltétlenül azok az erények kellenek, amiért pár tíz milliót elkölt az ember hifire.
mert a hifihatárőrség ott áll a front end interkonnektjének a végén és kirendeli a sorból a rockzenei elektronokat Azért ez az elmélet gyökereiben veri pofán az egész sztorit. Ezt én máshogy látom: Minden zene hangokból ál. hogy a zene, milyen hangok eredője, egy dolog. de a hifi vigye, amit kel, aztán majd amikor megszólal a hangszóró, ott rendeződik zenévé. Vinkler említete, hogy lexarja milyen csokoládé. én azt gondolom, a hifi is xarja le és tegye a dolgát..

Tom Waits régi manus. a Ti generációtokat kevésbé érintette meg, mert olyan undergrunder, nem klasszikus rockzene. javallom a swordfishtrombones albumot, aztán ott kiderül, mit érdemel :rolleyes:
A nagyon drága audio rendszerek gazdái a több tízmilliós kategóriában általában az un "részletgazdagság" és "felbontás", esetleg a "simaság" (egyik sem zenei tulajdonság btw) oltárán szeretik leginkább a sok pénzt feláldozni.
Az autentikus rock zenei reprodukcióhoz ezek teljességgel szükségtelenek.
[OFF - katt ide ha látni akarod]
Legalább egy tucat Tom Waits CD és lemez van a birtokomban, a Pennában 14 évig dolgozva, nem volt olyan kiállítás vagy komolyabb demó, ahol ne játszottunk volna közülük, a Swordfishtromobone-t is

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

kaef2 írta:

avantgardeAcoustic, kondo, 47Lab, RS Laboratory, operaConsonanceLP5, twAcustic, vivLab, artemisLabs, zyx, hana, Quad CDP, KSL, TakeT, audioNote, furuyamaAudioLab, vdHul, tiglon, daruma, SaSuPa, onzow, loricraft, townshend, tmpAnt, hitachiSax
halfnote.hu

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2876
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: sutemenyx »

Aszpirin írta:
2024.10.08., kedd 19:50
dixie-chicken írta:
2024.10.08., kedd 18:39
Életemben nem jöttem ki általam fizetett koncertröl,de megtettem (mivel céges bulink volt),a nemrég a Puskásban megtartott Coldplay-röl,mert fülsértően hangos volt (II koncert)...
Sajnos az a helyzet, hogy valami általam nehezen felfoghattó okból iszonyatosan túlhangosítják idehaza a blues/rock/metál/stb elektronikus zene koncerteket. Szabadtéren is, zárt térben is. (Tisztelet a NAGYON ritka kivételnek.)

Talán jön majd egy-két hangosító mester, és elmondja, hogy erre miért van szükség...
A legnagyobb vicc, hogy pl. a nagyobbik keresztfiamék, aki a feleségével együtt gyakorlott koncertjárók, spéci passzíív füldugókkal mennek a koncertekre, hogy élvezhető hangerőn hallják azokat. Hollandiában én magam láttam egy koncerthelyszínen ilyen füldugókat árusító automatát. Az Airpods Pro Mk2-esek "Transparency" üzemmódja (ami alapesetben pont a zajkioltás ellentettje) is állítólag tökéletesen alkalmas a túlhangosított koncertek egészségre kevésbé ártalmas hangerőn élvezésére.
Azt, hogy ezt a helyzetett meg lehetne oldani a hangnyomás néhány necibelle való visszavételével, látszólag már senkit nem érdekel.
Trance/Techno/Drum&Bass témakörben ez abszolút szükséges, több okból. Az egyik, hogy semminek, de tényleg semminek ne legyen esélye bezavarni a zenébe. Sokszor 10dB-lel halkabb zene mellett már hajlamosak az emberek üvöltve beszélgetni, ami rohadt zavaró annak, aki benne szeretne lenni a zenében teljesen. A másik, hogy ezekben a műfajokban a folytonos monoton ütem átveszi a test felett az irányítást, mintha master clock lenne. Amellett, hogy ebbe is nagyon be tud zavarni az egyéb zaj, még az is van, hogy nagyban hozzájárul ehhez a reclock hatáshoz, ha fizikailag is érezhető ütést produkál a hangosítás.
Szoval igen, kell füldugó, az Alpine pl gyárt direkt erre a célra, nagyon jól működnek.
Audiomeca J1 + Airtangent + Kiseki Blue NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek

http://saboaudio.eu

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

Rock60 írta:
2024.10.08., kedd 22:10
Vinkler írta:
2024.10.08., kedd 20:36
chord_ írta:
2024.10.08., kedd 20:12
És a többség akusztikus zenét hallgat a drága cuccain, nem pedig Metallicát.
Elektromos zenére kb. felesleges ez a nagy hifis kínlódás.
Egyébiránt nekem a tesztzenéim között szerepel Metallica (One) és elektronikus zene is (Daft Punk Random Access Memories).
Meglepődnél, mennyi rendszert fektet meg az előbb említett 2 zene.
Számít az instrumentális zene, a szimfonikus zenekar...
Számomra egy rendszer akkor jó, ha mindezt közvetíteni tudja, úgy, ahogy nekem tetszik. Ha valamelyik nem megy, az a rendszer nem jó.
Elméletileg igazad lenne.
De.
Nem mindenkinek fussssa 20 - 40 milliós mindenevő rendszerre.
A kompromisszumosabb kategória tulajának bizony érdemes a zenei preferenciái szerint hangolnia/választania a rendszerét.
Miért kellene tudnia a cumónak pl. a fülsiketítő rock-ot hitelesen tolmácsolnia, ha a büdös életben nem hallgatnék olyat, de emiatt a műfaj miatt le kellene mondanom pl. a Quad zseniálisan muzikális középtartományáról - amire a Metallikának nincsen olyan nagy szűksége.
Szóval de, van olyan, hogy egy rendszernek az egyik stílus fekszik, a másik meg kevésbé.
Attól az még nagyon megfelelhet a gazdijának. :tutiok:
a Quad is lejátsza, nem is rosszul, csak nem életnagyságban. olyan, mint a FAL egyutasom, amivel tegnap, míg a supertweeterét állítgattam (zárójel, nevetséges, 25ezres áron itt van pár nap alat franciaorazâgból, javaslom Neked is kipróbálni, Sokan használnak ESL-hez Townshendet, csak az nem 25 ezer, inkább 525), ledaráltam egy Lou Reed, egy Tankcsapda és egy Doors koncertet. Bonsai rocckoncert, de az arányok rendben vannak és az egyutasok, vagy panelek természetessége finom tud ám lenni. Azt gondolom, ha a természetes megszólalást nézem, ezek viszik a pálmát. Ami szélessávú és nagyot is szól, az Kürthy két nagy paravánja. Nem olyan dögös. mint egy Avantgarde, de iszonyat nagy igazságot beszél. Spec, én azt próbálom leutánizni, ami nyilván 100%-ban nem lehetséges, de valami hasonlót ki lehet hozni a buliból.
halfnote.hu

kaef2
V.I.P.
V.I.P.

Rock60 írta:
2024.10.08., kedd 22:10
Vinkler írta:
chord_ írta:
Egyébiránt nekem a tesztzenéim között szerepel Metallica (One) és elektronikus zene is (Daft Punk Random Access Memories).
Számomra egy rendszer akkor jó, ha mindezt közvetíteni tudja, úgy, ahogy nekem tetszik. Ha valamelyik nem megy, az a rendszer nem jó.
De.
A kompromisszumosabb kategória tulajának bizony érdemes a zenei preferenciái szerint hangolnia/választania a rendszerét.
Miért kellene tudnia a cumónak pl. a fülsiketítő rock-ot hitelesen tolmácsolnia, ha a büdös életben nem hallgatnék olyat, de emiatt a műfaj miatt le kellene mondanom pl. a Quad zseniálisan muzikális középtartományáról - amire a Metallikának nincsen olyan nagy szűksége.
Szóval de, van olyan, hogy egy rendszernek az egyik stílus fekszik, a másik meg kevésbé.
Az autentikus, dögös rock zenei reprodukció nem igazán a 20-40 milliós rendszerek terepe.

Van egy ismerősömnek egy komplett Danley hangosító cucca (SH100, SH-LPM), szubbal (TH-28), 12 csatorna AB osztályú erősítővel (MC2 Audio), egy rakás AT és Telefunken mikrofonnal, Yamaha keverővel, effektekkel, stb, egy blues zenekar használta kb 5 alkalommal. Olyan 13-15 millió lehett újkorában, most alig használtan töredék pénzen árulja. Nincs az a hifi rendszer, ami tudja azt a megszólalást, mondjuk Dream Theatre, King Crimson, Steely Dan, és elektronikus zene vonalon, még 20-40 millióért sem, amit ez a cucc meg igen. Jazzen is jó, még big banden is, és még klasszikus nagy zenekaron is hallgatható, de nem az már nem az erőssége. Modern keverésű, maszterelésű hangos zenék is jól szólnak rajta, ideértve a kommersz pop zenét, persze csak akkor ha valakinek az jön be.

GTomi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 667

Hozzászólás Szerző: GTomi »

Vinkler írta:
chord_ írta:

Számomra egy rendszer akkor jó, ha mindezt közvetíteni tudja, úgy, ahogy nekem tetszik. Ha valamelyik nem megy, az a rendszer nem jó. És hiába takaróznak azzal, hogy én csak a szögletes, fehér csokoládét szeretem, ezért ilyen a rendszer, mert azt tudja, akkor el kell oszlatni ezt a tévhitet, mert valójában azt sem tudja, csak azt hiszik, hogy tudja. :rolleyes:
Ez így azt gondolom teljesen jó álláspont.

Yello-nak is van pár száma szvsz (pl. Takla Makan 2009-ből) amikre azt gondolom rendesen megmutatná egy rendszer hiányosságait a rengeteg részlet, effekt miatt. De lehet tévedek.
Rega Io / amp4you / DacMagic200M / TMP táp / Revox B226 / Pc / Hivox zárt 3 utas / HiDiamond, Hivox, Oyaide, DIY, AQ

Rock60
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 1329

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

Vinkler írta:
chord_ írta:
De.

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

chord_ írta:
, a sok tuf-tuf után hirtelen bejött valami akusztikus dolog, és ne adj'Isten egy piánó rész, ami éppen nem ordított 112dB-el, akkor a hangok hirtelen beszürkültek, elpunnyadtak, olyan 'furcsák' lettek a rengeteg üvöltő dobgép meg gépi ciripelés meg elektromosgitár-nyúzás után...
lehet szimplân csak xar zenét tettek be, ahogy gépzenében is van értelmezhető és kacat, ez ugyanígy él a hangszeres zenére is. a kortárs művészek sokszor hiába elektronikus hangokkal mahinálnak, mégis érdekesebb zenét alkotnak. Nálam is sokszor előfordul, ha jön valaki. pl David Sylvian után mutogathatok bármit, az a csávó olyat tol rád, utána egy közérthető hangszeres zene fődunalom, nincs benne akkora érték, nem köt le.
persze, nem állítom, hogy a kiállításon ez volt, de, akár...
halfnote.hu

ELEX
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 745

Hozzászólás Szerző: ELEX »

alto írta:
2024.10.08., kedd 20:16
.....Én már nem járok zárt térbe rock koncertre, .....
Ne zárd ki magad nagyon sok élményből!

Számomra a legjobb és legjobban hangosított zárt téri koncertje Nick Mason Saucerful of Secrets koncertje volt Bécsben.
Káprázatos volt a koncert és a hang is. Olyan éteri tisztasága volt a hangnak hihetetlen sebességgel, impulzusokkal, dinamikával, amit addig és azóta se hallottam zárt térben.
Itthon Chick Corea utolsó budapesti koncertje feledhetetlen számomra. A végén a színpad szélén hasaltunk, előttem 2 m-re játszottak a zenészek, a végén masíroztak és örömzenéltek.
Corea első koncertjén vagy 45 éve voltam szintén Budapesten. Az első sorokból élveztem a zenéjét.
Csatolmányok
CHICK COREA.jpg
20190701_215923.jpg
20180919_220014.jpg

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

ELEX írta:
2024.10.08., kedd 20:13
revox írta:
2024.10.08., kedd 19:36
Megismertem a szőnyeget :)
És ezt?
2005. Keszei -Korog- Krisztián. Duo Omega, az akkor új Avantgarde Model5+ erősítővel hajtva, de elé volt kötve illesztés miatt a Final Lab csöves táppal (a csövek,amik látszanak) hajtott előfoka. Funk Vector lemezjátszó, Schröder karral és ZYX hangszedő, 47Lab Phono Cube, Kondo ksl ezüst kábelek.
jól emlékszem rá, mert hajnal kettőkor itt szembesültem azzal, mit művel ez a cucc, ha igazán odapörkölünk neki (Skopkó Tomi haverommal). Frenkie Goes to Hollywood / Liverpool koncertlemez... (aki nem ismeri, tipp) warriors of the wasteland... ezzel nyit... megálltt bennünk az ütő :D Reggel Istvánban is.. "revox bazzmeg, ne nyomd tovább!!". ... "nyugi, bírja" :D

zárójel: izgulok, az asszony gyakorol az új lemezjátszóján... Doors este van... vagy a 3. lemez van fent :D ha olcsó MM, akkor is. de majd belejön. régen stabilan kezelte, csak nem volt ekkora forgó tömeg a régi lemezjátszóján :D (Goldring gr2)
halfnote.hu

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Értékelés: 8925

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

chord_ írta:
Az én fórumos és fórumon kívüli “hifista” ismeretségem alapján egyértelműen mondhatom, hogy ez az állítás nem igaz!

Meglepődnél, mennyi rendszert fektet meg az előbb említett 2 zene. És mielőtt azzal vádolsz, hogy egy lány gitárral nem számít, hát sajnos azt kell, hogy mondjam, az is számít. Számít az instrumentális zene, a szimfonikus zenekar, a kerek csokoládé, a szögletes csokoládé, a karamellás csokoládé, az étcsokoládé, a mentás csokoládé, a fehér csokoládé…

Számomra egy rendszer akkor jó, ha mindezt közvetíteni tudja, úgy, ahogy nekem tetszik. Ha valamelyik nem megy, az a rendszer nem jó. És hiába takaróznak azzal, hogy én csak a szögletes, fehér csokoládét szeretem, ezért ilyen a rendszer, mert azt tudja, akkor el kell oszlatni ezt a tévhitet, mert valójában azt sem tudja, csak azt hiszik, hogy tudja. :rolleyes:
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

kasumi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 428

Hozzászólás Szerző: kasumi »

Aszpirin írta:
dixie-chicken írta:
Életemben nem jöttem ki általam fizetett koncertröl,de megtettem (mivel céges bulink volt),a nemrég a Puskásban megtartott Coldplay-röl,mert fülsértően hangos volt (II koncert)...
Sajnos az a helyzet, hogy valami általam nehezen felfoghattó okból iszonyatosan túlhangosítják idehaza a blues/rock/metál/stb elektronikus zene koncerteket. Szabadtéren is, zárt térben is. (Tisztelet a NAGYON ritka kivételnek.)

Talán jön majd egy-két hangosító mester, és elmondja, hogy erre miért van szükség...
A legnagyobb vicc, hogy pl. a nagyobbik keresztfiamék, aki a feleségével együtt gyakorlott koncertjárók, spéci passzíív füldugókkal mennek a koncertekre, hogy élvezhető hangerőn hallják azokat. Hollandiában én magam láttam egy koncerthelyszínen ilyen füldugókat árusító automatát. Az Airpods Pro Mk2-esek "Transparency" üzemmódja (ami alapesetben pont a zajkioltás ellentettje) is állítólag tökéletesen alkalmas a túlhangosított koncertek egészségre kevésbé ártalmas hangerőn élvezésére.
Azt, hogy ezt a helyzetett meg lehetne oldani a hangnyomás néhány necibelle való visszavételével, látszólag már senkit nem érdekel.
Loppen, Koppenhága, Mythic Sunship és Causa Sui. Az első még épp elviselhető hangerő volt, de a Causa Sui - na onnan már én is eljöttem. Nem csak a hangerő, hanem a basszus miatt is, ami akkorákat "ütött" rajtam, hogy azt nem éreztem egészségesnek.
Épp itt láttam füldugós résztvevőket is; számomra nagyon meglepő volt.
Újratervezés

alto
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 3158
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: alto »

Aszpirin írta:
dixie-chicken írta:

Én már nem járok zárt térbe rock koncertre, pont a túlhangosítás miatt, no meg ma már sokkal jobban élvezem a komolyzenei koncerteket a Müpa kényelmes székein, mint a rockkoncerteket állva.
Ráadásul nekem a fülem munkaeszköz, vigyáznom kell rá, a hallás amúgy is romlik a korral, nem akarom tovább rontani túl hangos koncertekkel. Egy Pribil Gyuri emlékkoncerten voltam utoljára ilyesmin kb. 2 éve, iszonyat hangos volt, utána kimértem, úgy 1000 Hz veszett el a hallásomból a felsőtartományban.
BARTIMEX AUDIO Honlap
Főrendszer Forrás: SynologyDS713+ -Linn Majik DS DAC-fejhallgató erősítő: Antelope Audio Zodiac+ Előerősítő: Music First Audio Classic Copper Erősítő: Trafomatic Audio Experience Two Hangfal: WLM Lyra MKII Signature IC kábelek: Audioquest Columbia Hangfal kábel: Furutech u-2T Tápellátás: Trafomatic Audio Classic Power Fejhallgató: Beyerdynamic T 1
Kisrendszer Forrás: XTZ CD-100 Erősítő: XTZ Class A100-D3 Hangfal: XTZ 99.38 IC kábel: XTZ interkonnektHangfalkábel: Neotech KS-11275

ELEX
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

revox írta:
2024.10.08., kedd 19:36
És ezt?
Csatolmányok
DSCN4191.JPG

chord_
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 984

Hozzászólás Szerző: chord_ »

dixie-chicken írta:

az a baj,beskatúlyáztad magad a komolyzene egy spéci szegmensébe,ahol valóban nincs szükség hangoskodásra,ezt a részét megértem,magam is vlszinű igy járnék el...egy Keith Jarrett "Melody at night with you",Oregon "Distant hills",vagy "Winter light",Muddy Waters"Folk singer" nem igazán igénylik a hangoskodást,de mi van egy Keith Jarrett "Survivor's suite",Muddy Waters "After the rain" felvételeknél,itt már a hangerő emlekedés jelenség kezd jelentkezni (nekem legalább is),és még nem léptük meg a Metallica,ZZ Top,Led Zeppelin,Deep Purple stb.szinteket... :D
Nincs itt semmi beskatulyázódás.
Akusztikus-zene-hallgatás van, ez a nagy híres skatulya. És a többség akusztikus zenét hallgat a drága cuccain, nem pedig Metallicát.
Elektromos zenére kb. felesleges ez a nagy hifis kínlódás. Egy Led Zeppelin koncert-feeling, az legjobb esetben visszaadja az eleve kierősített zenét?? Miféle tónushelyességről beszélhetünk itt vajon? Milyen az, amikor jól szól egy elektromos gitár? Vagy egy gépi dob? Hogy rezeg a belsőd? Ez lenne a zenehallgatás Mekkája?
Persze, a torzítatlan nagy hangerő az kell. És ahogy ballagunk fölfelé a Wattokban, úgy egyre sz@rabb erősítőkbe lehet belebotlani, és pl. szépen búcsút lehet inteni az alapvetően finom hangú SE kapcsolásoknak...

A 'lány gitárral', halkan, az ezerszer, tízezerszer nehezebb hifis feladat.
Egy barokk nagyoperát is könnyebb helyesen visszaadni, mint egy érzékeny pengetőst egy igazi jó énekessel.

Nyilván, 'in selected theatres only'.

Amúgy, a kiállításon, inkább egyfajta fordított 'beszakadás' volt megfigyelhető. Amikor azon a kb. öt helyen, ahol véletlenül előfordult komolyzene, a sok tuf-tuf után hirtelen bejött valami akusztikus dolog, és ne adj'Isten egy piánó rész, ami éppen nem ordított 112dB-el, akkor a hangok hirtelen beszürkültek, elpunnyadtak, olyan 'furcsák' lettek a rengeteg üvöltő dobgép meg gépi ciripelés meg elektromosgitár-nyúzás után...
Blog: Komoly Zenei Ajánló
Pro-Ject RS2-T - Gustard A26 - Heed Nexus - Spendor SP1 - Radnai kábelek

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3176

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

chord_ írta:
2024.10.08., kedd 14:58
Mi ez, valami Loudness Wars?
Hogy mi mit és hogyan hajt, meg milyen hangos lesz, meg hány dB a szoba végében...
Ezek pl. nekem teljesen és totálisan irreleváns dolgok.
Egy mérsékelt / halk zenehallgatás során a tónushelyességért én bármikor odadobom a Wattokat.

Beszakad??
Egy Rammstein lemeznél csutka hangerőn?
Már ne haragudjatok, de ki a frászt érdekel ez?
Azt a néhányat, aki ilyennel él, én messziről tisztelem, de ugyanakkor sajnálom azt a mérnököt/ aki azért izzad, hogy a Rammstein konert jól szóljon lemezről...

Valahogy miért nem jut el hozzátok, hogy pl. a hétvégi Expo-n gyakorlatilag a rendezőkön kívül minden ember arra panaszkodott, hogy TÚLHANGOS ?
Hozzám nem jutott el, pedig beszélgettem néhány emberrel(látogatókkal), de egyikőjük sem panaszkodott, hogy minden túl hangos volna.
Nyilván egy kiállítónak több dolgot figyelembe kell venni egy ilyen helyen, és nem választhatja úgy meg a hangerőt, mintha otthon, egyedül hallgatná.
Én egyik szobában sem hallottam olyan kérést, hogy vegyük lejebb a hangerőt, mert ez sok, olyat viszont többet is, hogy "egy kicsit lehetne hangosabban?"
Volt 1-2 olyan szoba, ahol bár nagyon tetszett a produkció, de egy kicsivel magasabb hangerőállásnál, biztosan még valósabb hangszerhangokat, énekhangot, és jelenlétérzetet kaphattunk volna.
A valósan átélt jelenlétérzethez szerintem kell az a hangerő, ami megközelíti például egy hegedű, egy nagybőgő, egy klarinét, stb. hangerejét, és ez az énekhangra is igaz. Természetesen hangosítatlan hangszerekről, énekről beszélek.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 5979

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

dixie-chicken írta:

• Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

ELEX írta:
2024.10.08., kedd 18:06

Az egyik piros Trio itthoni HES-en volt.
halfnote.hu

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

tunerman írta:
2024.10.08., kedd 17:34
Azért a jó berendezésnek biztos alapon kell állnia - mint például a HiFi Magazin kiválogatott számainak a példányai. :smile29:
Ez visz mindent :D
TJ.
Na az úgy volt, hogy a szonszéd segített becipelni az állványt. Ez kb 10éve volt,passz. Olyan mocskos nehéz, majdnem sérvet kaptunk. Bevittük. Letenni nem nertem, a lába hegyes. Mondom axxonynak,lökjön oda valamit, fel ne szaggassa a parkettát. A HFM erre tökéletes volt. Gondoltam, majd elrakom, azóta se sikerült. DE! Kitaláltam, hogy ebből építek egy hétköznapi, egyszerű lemezjátszót, amitől nem fél az asszony, de ha tűt tör, akkor se halok bele. Goldring MM. Nade! Meguntam a HFMeket bámulni, és,bár ott maradtak, került a lábak alá 1-1 greslap. a szentölt insulator maradt :D . De nem, nem akarom, hogy a már nem beszerezhető ikeás szőnyeget a greslap tönkretegye :rolleyes:

De az MM lemezjátszó egész jó lett :tutiok:
20241008_193010.jpg
halfnote.hu

kaef2
V.I.P.
V.I.P.

chord_ írta:
Hogy mi mit és hogyan hajt, meg milyen hangos lesz, meg hány dB a szoba végében...
Egy mérsékelt / halk zenehallgatás során a tónushelyességért én bármikor odadobom a Wattokat.

Beszakad??
Azt a néhányat, aki ilyennel él, én messziről tisztelem, de ugyanakkor sajnálom azt a mérnököt/ aki azért izzad, hogy a Rammstein konert jól szóljon lemezről...

Valahogy miért nem jut el hozzátok, hogy pl. a hétvégi Expo-n gyakorlatilag a rendezőkön kívül minden ember arra panaszkodott, hogy TÚLHANGOS ?
Ketten megróttak a hétvégi kiállításon azért, hogy nem vagyunk elég hangosak. Kicsit csodálkoztak, amikor megmutattam a telefonos hangosságmérő szoftveren, hogy kb 5 méterre a hangsugárzótól 85-88 dB volt a hangosság éppen akkor.
A hangosságérzetünk eléggé trükkös dolog, Akkor működik igazán, ha mozgatják a hangszórók a levegőt rendesen, sokat ráadásul. 6,5, 8 vagy 10 inches mélysugárzók ritkán tudnak nagyon hangosan is kellemesen szólni. Punch nélkül nem ugyanaz a hangosságérzet sem. Több évtizedes tapasztalatom kiállítóként, hogy egy picit halknak lenni kevesebb embert zavar, mint a túlságosan hangos, így összességében jobb benyomást tud a kiállító a látogatókban hagyni.

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 5979

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

tunerman írta:
2024.10.08., kedd 10:17
Mit jelent szoftver esetében az "Anyag"? Például?
Nagyon OFF!
Talán inkább csak elgondolkodtatónak nevezném ezt a "szoftver szentháromságot" , és itt mindjárt félbe is szakitanám az ezzel való foglalkozásomat, és meghagyom azt a terület szagértőinek :smile29:
TJ.
ON!
Ezt így tényleg ne erőltesd, mert nagyon nem erről szól a “szoftver szentháromság”, amire gondoltam, és pont azt írtam, hogy nem lehet (szerintem) a háromszögmodelled analógiáiban gondolkodni, ha szoftverről van szó.
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett

dixie-chicken
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2659

Hozzászólás Szerző: dixie-chicken »

chord_ írta:

Beszakad??

az a baj,beskatúlyáztad magad a komolyzene egy spéci szegmensébe,ahol valóban nincs szükség hangoskodásra,ezt a részét megértem,magam is vlszinű igy járnék el...egy Keith Jarrett "Melody at night with you",Oregon "Distant hills",vagy "Winter light",Muddy Waters"Folk singer" nem igazán igénylik a hangoskodást,de mi van egy Keith Jarrett "Survivor's suite",Muddy Waters "After the rain" felvételeknél,itt már a hangerő emlekedés jelenség kezd jelentkezni (nekem legalább is),és még nem léptük meg a Metallica,ZZ Top,Led Zeppelin,Deep Purple stb.szinteket... :D

Életemben nem jöttem ki általam fizetett koncertröl,de megtettem (mivel céges bulink volt),a nemrég a Puskásban megtartott Coldplay-röl,mert fülsértően hangos volt (II koncert)...azt hittem hogy agyvérzést kapok,kb a koncert felénél,otthagytam az egészet :smile30: ...nem vagyok extra Coldplay rajongó,de van egy jó pár számuk amelyeket szeretek...olyan katyvaz,hangkavalkádban még életemben nem volt részem,mint ott ami volt :smile51: ...lehetséges hogy a földszinten rendben volt minden,de a felső szinteken a csutkára tekert Sokol rádió high end hangzás lehetne ahoz képest ami ott volt....az hogy a vak vezet világtalant Coldplay rajongók csápoltak,az egy egész más dolog :smile53:

Lehet ha kiperkáltam volna az 50-100.000 jegyárat,elgondolkodtam volna,de lazán leléptem,annak ellenére hogy a VIP helyünkön volt fenséges kaja meg pia ;)

:kiss:
Technics SL1300G,MoFi Mastertracker,Michael Fidler MM Pro,Musical Fidelity M6Si,Tannoy D700S2...digitális:Marantz CD17KIS,Tidal

...it's only rock 'n' roll (but i like it)

Tctronic
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 2716

Hozzászólás Szerző: Tctronic »

ELEX írta:
2024.10.08., kedd 18:06
.......

Nem mászik az az arcba. Nekem a top 3-ban benne van a Triok hangja természetesen a Basshornokkal kiegészítve.
Maga az élő zene.
És szintén a top 3-ban van a régi Western Electricek hangja Silbatone elektronikákkal.

Nagyon sok egyéb hibrid tölcséres hangfalat hallottam már, de sajnos ezeknek a nyomába sem érnek.
Talán csak a Magico nagy tölcséres hangfala.
Az egyik piros Trio itthoni HES-en volt.
Egyetértek. Azok a régi Western Electricek nagyon nagyon jók. :smile32: Egy 15A, 22A replika tölcséren én is elgondolkodtam, de félek a garázsba kellett volna költöznöm. :D Ugyanígy Münchenben a Trio + subok rendszeren hallott Kraftwerk The robots száma mai napig etalon számomra, ha rá gondolok borsódzik a hátam. Azt próbálom reprodukálni, de eddig még sehogy se jött össze, nem is értem... :D
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."

ELEX
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Snipi írta:
2024.10.08., kedd 16:29
... A lényeg a "jelenlét érzet", vagy legalább is annak illúziója, és ehhez nekem nem kell nagy hangerő. De ezt már szerintem unásig leírtam ... Nembaj, leírom még egyszer, mert jólesik ... :D
Nem baj! Írd le nyugodtan, ha neked így esik jól a zenehallgatás.

Csak ne beszéljünk "jelenlét érzet"-ről.
Vagy te akkor soha az életben nem voltál még nagyzenekari koncerten, bigband vagy fúvós zenekari előadáson, nem hallottad, hogy akár egy szál zongora mekkora dinamikával/hangnyomással tud megszólalni vagy akár egy mesterhegedű. (a hangosított koncerteket most hagyjuk)
Ha te otthon csak nyomokban szeretnéd visszakapni ezek jelenlét érzetét, ahhoz sajnos a dinamika csúcsokban extrém magas hangnyomásra van szükség. Ha megelégszünk a dinamika tartomány beszűkítésével, lefaragásával, ez magával vonja, hogy nem kapjuk meg a "jelenlét érzetet", csak annak nagyon távoli leképezését. Egy kellemes háttérzenévé degradálódik a zenekar produkciója.

Válasz küldése

Vissza: “Csevegők”