Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Általában a hifiről

ELEX
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 873

Re: Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: ELEX »

revox írta:
2024.10.08., kedd 17:03
.... Ha azt a 2004-es HES-t nézzük, ott a Triok kb 5-7 méter bázistávolságban voltak betéve, abba a bazi nagy terembe. Aki ott beült a 2 méterre lévő első sorba,az felült a színpadra konkrétan. Kisebb hangsugárzóknál ez esetleg azért nem következik be, mert nem tudják úgy kitölteni a két hangfal közti teret. Keresek fotót, milyen távolságba teszem le a tölcsért és ehhez képest a FAL egyutast,ugyanahhoz a hallgatási pozícióhoz. Ez a nemmindegy. Így arcba se mászik, de szét se esik a hangkép.
Nem mászik az az arcba. Nekem a top 3-ban benne van a Triok hangja természetesen a Basshornokkal kiegészítve.
Maga az élő zene.
És szintén a top 3-ban van a régi Western Electricek hangja Silbatone elektronikákkal.

Nagyon sok egyéb hibrid tölcséres hangfalat hallottam már, de sajnos ezeknek a nyomába sem érnek.
Talán csak a Magico nagy tölcséres hangfala.
Az egyik piros Trio itthoni HES-en volt.
Csatolmányok
DSC_6460.JPG
DSC_4774.JPG
DSC_9972.JPG
DSCN4200.JPG
DSC_6495.JPG

janijani
Isten Hozott! :)
Isten Hozott! :)
Értékelés: 1

Hozzászólás Szerző: janijani »

:fekverohog: :tutiok:
tunerman írta:
2024.10.08., kedd 17:34
Azért a jó berendezésnek biztos alapon kell állnia - mint például a HiFi Magazin kiválogatott számainak a példányai. :smile29:
Ez visz mindent :D
TJ.

chord_
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1088

Hozzászólás Szerző: chord_ »

tunerman írta:
2024.10.08., kedd 17:34
Azért a jó berendezésnek biztos alapon kell állnia - mint például a HiFi Magazin kiválogatott számainak a példányai. :smile29:
TJ.
Emlékeztek?, a régi hificity-n félévekig ment, hogy rakjunk egy darabka nádat a villanykapcsoló műanyag kerete alá.
Egyes törzsek úgy gyógyítanak, hogy leírják / leíratják egy pici papírra, hogy 'ne fájjon', aztán ráültetik egy fél napra a pacienst.
Szóval, ebben itt nincs semmi különleges. :)
Blog: Komoly Zenei Ajánló
Pro-Ject RS2-T - Gustard A26 - Heed Nexus - Spendor SP1 - Radnai kábelek

tunerman
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3032

Hozzászólás Szerző: tunerman »

TJ.
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: 2SK180 unity coupled SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther P7M silver vc, TICONAL, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009

revox
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4546
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: revox »

Snipi írta:
2024.10.08., kedd 16:29
revox írta:
2024.10.08., kedd 16:12
ha a művésznő előző este házikolbászt evett
No ez az ami nekem a legfontosabb, bár szerintem sok mindenben nem vagyunk egyformák. Én pl. nem szeretem a tölcséreseket ...
DE! Én is azt szoktam mondani, hogy az a jó hang, ha érezni vélem az énekes(nő) szájszagát ...
Még ha messziről is, mert a "pofába mászós" hangot nem szeretem, és nekem a tölcséresek kb. ilyenek, de itt most nem is ez a lényeg. A lényeg a "jelenlét érzet", vagy legalább is annak illúziója, és ehhez nekem nem kell nagy hangerő. De ezt már szerintem unásig leírtam ... Nembaj, leírom még egyszer, mert jólesik ... :D
nem mászik az a pofába. én is távolságtartóbb vagyok. nekem kb ugyanazt hozza, mint a Furuyama egyutas, csak nagyobb,meg teljesebb a hangkép. DE javallot kerülni a régi klasszikus szabályos háromszög elrendezést. Nálam a bázistáv kisebb,mint amilyen messziről hallgatom, de ez igaz, minden más hangsugárzó(m)ra is. Ha azt a 2004-es HES-t nézzük, ott a Triok kb 5-7 méter bázistávolságban voltak betéve, abba a bazi nagy terembe. Aki ott beült a 2 méterre lévő első sorba,az felült a színpadra konkrétan. Kisebb hangsugárzóknál ez esetleg azért nem következik be, mert nem tudják úgy kitölteni a két hangfal közti teret. Keresek fotót, milyen távolságba teszem le a tölcsért és ehhez képest a FAL egyutast,ugyanahhoz a hallgatási pozícióhoz. Ez a nemmindegy. Így arcba se mászik, de szét se esik a hangkép. (szoba kb 5x5m. szeritnem a hallgatási poziból van fotózva,legfeljebb nem hátradőlve.. edit: elnézve a fotót, ezt vagy zoomoltam, vagy közelebb mentem. messzebb ülök, mint amit a kép sejtet. tölcsérek bázistávja kb 2 méter. az elejének a síkjától vagy 3 méterre ülök.

Kép
avantgardeAcoustic, kondo, 47Lab, RS Laboratory, operaConsonanceLP5, twAcustic, vivLab, artemisLabs, zyx, hana, Quad CDP, KSL, TakeT, audioNote, furuyamaAudioLab, vdHul, tiglon, daruma, SaSuPa, onzow, loricraft, townshend, tmpAnt, hitachiSax
halfnote.hu

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 629

Hozzászólás Szerző: Snipi »

revox írta:
2024.10.08., kedd 16:12
ha a művésznő előző este házikolbászt evett
No ez az ami nekem a legfontosabb, bár szerintem sok mindenben nem vagyunk egyformák. Én pl. nem szeretem a tölcséreseket ...
DE! Én is azt szoktam mondani, hogy az a jó hang, ha érezni vélem az énekes(nő) szájszagát ...
Még ha messziről is, mert a "pofába mászós" hangot nem szeretem, és nekem a tölcséresek kb. ilyenek, de itt most nem is ez a lényeg. A lényeg a "jelenlét érzet", vagy legalább is annak illúziója, és ehhez nekem nem kell nagy hangerő. De ezt már szerintem unásig leírtam ... Nembaj, leírom még egyszer, mert jólesik ... :D

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

Snipi írta:
2024.10.08., kedd 15:12
chord_ írta:
2024.10.08., kedd 14:58
Mi ez, valami Loudness Wars?
Hogy mi mit és hogyan hajt, meg milyen hangos lesz, meg hány dB a szoba végében...
Ezek pl. nekem teljesen és totálisan irreleváns dolgok.
Egy mérsékelt / halk zenehallgatás során a tónushelyességért én bármikor odadobom a Wattokat.

Beszakad??
Egy Rammstein lemeznél csutka hangerőn?
Már ne haragudjatok, de ki a frászt érdekel ez?
Azt a néhányat, aki ilyennel él, én messziről tisztelem, de ugyanakkor sajnálom azt a mérnököt/ aki azért izzad, hogy a Rammstein konert jól szóljon lemezről...

Valahogy miért nem jut el hozzátok, hogy pl. a hétvégi Expo-n gyakorlatilag a rendezőkön kívül minden ember arra panaszkodott, hogy TÚLHANGOS ?
Egy dolgot nem veszel figyelembe : az aki már X éve hifivel kereskedik, és mondjuk napi 8-10 órában hangászik az már gyakorlatilag süket. Tehát kell nekik, hogy HANGOS legyen. :D
Egyébként személy szerint én sem szeretem ha hangos a zene.
Én ha mérnök lennék - mint ahogy hála a jó istennek nem vagyok :D - arra gyúrnék, hogy ne csak a Rammstein, és ne csak a Chopin szonáta, hanem minden úgy kb. elfogadhatóan szóljon azon amit kiadok a kezeim közül. Szerencsére - nem az enyémre, hanem a Föld többi lakója szerencséjére :D - erre nulla az esély. (MIvel mint írtam nem vagyok mérnök :D )
az a baj, kevesen vagyunk, akinek ilyen van. de akinek van, az mosolyog,mert ezeknek az egyik véglete,hogy megjelenítik a teljes rockkoncert élményét, olyan hangnyomással, amit sokan elképzelni se tudnak, hogy szobában létezik (nem,attól is sokkal nagyobb. befeszül a mellkasod, nem kapsz levegőt és nyúlsz a hangerőhöz ,elviselhetetlen és mint említettem, nem azért, mert torzít, borzalmas hangos), de mellette légyfinghalkan is helyesen szólnak. jómagam általában a halk zenélést preferálom, nem hajtom a tölcséreket (se. van mellette 3 pár egyutasom). halkan is tudja ugyanazt a lendületet, erőt közvetíteni,ami akár egy zongorabillentyű leütésében ott van. A felbontása borzalmasan nagy, érzed, ha a művésznő előző este házikolbászt evett, de ami a talán a legfontosabb, a zene sose esik darabjaira. egy komplex egységet alkot, ha hangos, ha halk. Nálam inkább halk. szégyenletesen halk :D

a fejlesztőt nem kell félteni, mert amikor demózta a hangnyomást, Faithless lemezzel tette :) A hájgend, mint szoktam mondani, mindenkié. Az ne válogasson zenei stílusokban. Egy jó irányba mutató rendszernek tökmindegy,mit kell lejátszani, lenyomja. de nyilván,az extrém hangerő csak a hab a tortán, a bónusz egy ilyen rendszer esetén.
avantgardeAcoustic, kondo, 47Lab, RS Laboratory, operaConsonanceLP5, twAcustic, vivLab, artemisLabs, zyx, hana, Quad CDP, KSL, TakeT, audioNote, furuyamaAudioLab, vdHul, tiglon, daruma, SaSuPa, onzow, loricraft, townshend, tmpAnt, hitachiSax
halfnote.hu

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég

chord_ írta:
2024.10.08., kedd 14:58
Hogy mi mit és hogyan hajt, meg milyen hangos lesz, meg hány dB a szoba végében...
Egy mérsékelt / halk zenehallgatás során a tónushelyességért én bármikor odadobom a Wattokat.

Beszakad??
Azt a néhányat, aki ilyennel él, én messziről tisztelem, de ugyanakkor sajnálom azt a mérnököt/ aki azért izzad, hogy a Rammstein konert jól szóljon lemezről...

Valahogy miért nem jut el hozzátok, hogy pl. a hétvégi Expo-n gyakorlatilag a rendezőkön kívül minden ember arra panaszkodott, hogy TÚLHANGOS ?
Egy dolgot nem veszel figyelembe : az aki már X éve hifivel kereskedik, és mondjuk napi 8-10 órában hangászik az már gyakorlatilag süket. Tehát kell nekik, hogy HANGOS legyen. :D
Egyébként személy szerint én sem szeretem ha hangos a zene.
Én ha mérnök lennék - mint ahogy hála a jó istennek nem vagyok :D - arra gyúrnék, hogy ne csak a Rammstein, és ne csak a Chopin szonáta, hanem minden úgy kb. elfogadhatóan szóljon azon amit kiadok a kezeim közül. Szerencsére - nem az enyémre, hanem a Föld többi lakója szerencséjére :D - erre nulla az esély. (MIvel mint írtam nem vagyok mérnök :D )

chord_
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1088

Hozzászólás Szerző: chord_ »

Beszakad??

Blog: Komoly Zenei Ajánló
Pro-Ject RS2-T - Gustard A26 - Heed Nexus - Spendor SP1 - Radnai kábelek

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

még egy apróság: nyilván próbáltuk azt is,hogy az előfokról levett jelet küldjük a szubra, akkor nem a kimenőtrafó küzd a szubokkal, de elég felemás megoldásnak tűnt. Olyat is prbáltuk,hogy az előfok és szub közé még betettünk egy erősítőt, leilleszteni a szubot,de az se. A klasszikus, "mindent az erősítő kimenetéről hajtunk" adta a legüdvözítőbb hangot.

De, amiről most itt szó van,lesz, az szerintem nem aktív. ennyire nem néztem meg, telefonon nem volt kedvem vaksizni ezt a hangsugárzót (Odeon), de szerintem ez nem aktív alul.
halfnote.hu

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

Snipi írta:
2024.10.08., kedd 13:38
revox írta:
2024.10.08., kedd 13:29
Snipi írta:
2024.10.08., kedd 13:16

Az Avantgarde-nak van az a kis félvezetős erősítője. Vagyis gondolom félvezetős mert nem olyan nagy. Lehet, hogy hülye vagyok (nem lehet, biztos ... ) de nekem azzal tetszettek legjobban azok a tölcsérek. Vagyis leginkább csak azzal tetszettek ...
erről beszéltem- azzal hajtottam 15 évig (még megvan, az a nyári erősítőm). még vágódeszkára szerelve ismetem meg,hozta Matthias Ruff, hogy mit szólunk hozzá (hirtelen pálfordulásuk a csövektől. a 47Lab Gaincard isnpirálta). Aztán néha-néha belekacsintottam a csövekbe, de SE,PSE és maradt mindig a Model5+ (+ a balck gate verzió). Aztán próbáltam Mactone XM34-et, PP amp,ami már majdnem jó volt. a végén a pushpull kondo overture nyert. Ez k bazt tudja,mint a Model5, de finomabban. ami nem azt jelenti,hogy elfolyósan,csak nagyobb a felbontás
Amikor én találkoztam vele, akkor azt a böször nagyon Trio-t hajtotta meg, és még egy nagy böszme szub is rá volt kötve (bár felteszem az aktív). Art'otel valamikor ...
csodálkoztam is, hogy milyen bazi nagy hangsugárzót milyen mini kis erősítővel hajtanak, ezek biztos nem normálisak ... :D
2004. HES a pincében. TRIO Omega+2 Basshorn. mivel, azok 17-19 Ohm körül vannak és 107 dB volt, még könnyebben lehetett vele hajtani :) Egyébként AB oszt erősítő, 1,5Wattig dolgozik tiszta A osztályban. Zenehallgatásra bőven elég (több,mint 100dB). Ha meg koncerthangosítást akarsz, akkor átlép parasztba és lemos a kanapéról.
A Basshornban (tölcséres akatív szub) két 30centis, >95dB érzékenységű hosszúlöketű(!!! a kisebbekben 25cm hosszúlöket) mély van beszerelve és talán 300Watt hajtotta. persze, egy pár volt belőle. Azt a cuccot vittük a Műcsarnokba is, Music Forum Expora. Ahogy belépsz a Műcsaranok bazi nagy előterében volt felállítva. Megkentük vele a DJ Krush-t,... megtöltötte :D

edit: a szubokat mi nem előfokról hajtjuk, hanem a végfok kimenetéről. így azért komolyabb jelet kap az a 300Wattos, de lehet nagyobb erősítő. A "kicsikkben" 250W gondoskodik arról, hogy a 95dB-s mélyhangszórók "érzékenysége" fel legyen tornázva a tölcsérekhez 100 fölé. Ha mechanikus erősítéssel szeretnénk ezt elérni, 8 méteres tölcsért kellen építeni, az meg nem túl életszerű
halfnote.hu

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég

revox írta:
2024.10.08., kedd 13:29
Snipi írta:
revox írta:
2024.10.08., kedd 13:06

Az Avantgarde is így akarta :) ez SE pro, SE kontra, majd kiderül :rolleyes:
Az Avantgarde-nak van az a kis félvezetős erősítője. Vagyis gondolom félvezetős mert nem olyan nagy. Lehet, hogy hülye vagyok (nem lehet, biztos ... ) de nekem azzal tetszettek legjobban azok a tölcsérek. Vagyis leginkább csak azzal tetszettek ...
erről beszéltem- azzal hajtottam 15 évig (még megvan, az a nyári erősítőm). még vágódeszkára szerelve ismetem meg,hozta Matthias Ruff, hogy mit szólunk hozzá (hirtelen pálfordulásuk a csövektől. a 47Lab Gaincard isnpirálta). Aztán néha-néha belekacsintottam a csövekbe, de SE,PSE és maradt mindig a Model5+ (+ a balck gate verzió). Aztán próbáltam Mactone XM34-et, PP amp,ami már majdnem jó volt. a végén a pushpull kondo overture nyert. Ez k bazt tudja,mint a Model5, de finomabban. ami nem azt jelenti,hogy elfolyósan,csak nagyobb a felbontás
Amikor én találkoztam vele, akkor azt a böször nagyon Trio-t hajtotta meg, és még egy nagy böszme szub is rá volt kötve (bár felteszem az aktív). Art'otel valamikor ...
csodálkoztam is, hogy milyen bazi nagy hangsugárzót milyen mini kis erősítővel hajtanak, ezek biztos nem normálisak ... :D

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

Snipi írta:
revox írta:
kaef2 írta:
2024.10.08., kedd 12:37
így 6-8 W SE triódával (jól megcsinált kimenő trafóval és a szubhoz használt 2000W-tal) egészen kíválóan, punchosan lehet majd bármilyen zenei műfajon zenét hallgatni rajta.
halfnote.hu

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég

revox írta:
kaef2 írta:
így 6-8 W SE triódával (jól megcsinált kimenő trafóval és a szubhoz használt 2000W-tal) egészen kíválóan, punchosan lehet majd bármilyen zenei műfajon zenét hallgatni rajta.

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

Snipi írta:
2024.10.08., kedd 12:40
revox írta:
2024.10.08., kedd 12:22
ja, TJ nekem elmagyarázta, miért van ez a jelenség és akkor értettem is :D ha gondolja, közreadja, akinek szüksége van a műszaki megerősítésre is. :tutiok:
Ezzel a kérdéssel kapcsolatban - mint sok minden mással kapcsolatban is a hifiben - én már elfogadtam a "fenesetudja" választ. :D
erre még van is, csak baromi hosszú leírni. Csak TJ-t ugrattam, hogy kicsit dolgozzon :kapdelm:
halfnote.hu

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

kaef2 írta:
halfnote.hu

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég

tunerman írta:
2024.10.08., kedd 12:56
Snipi írta:
revox írta:
ja, TJ nekem elmagyarázta, miért van ez a jelenség és akkor értettem is :D ha gondolja, közreadja, akinek szüksége van a műszaki megerősítésre is. :tutiok:
Ezzel a kérdéssel kapcsolatban - mint sok minden mással kapcsolatban is a hifiben - én már elfogadtam a "fenesetudja" választ. :D
Az SE erősìtők kimenete, és a rákötött hangdobozok problémaköre nem egyszerű eset, de ott is érvényes lehet a minél egyszerűbb annál jobb elve :smile53:
TJ.
Apám is ezt a elvet vallotta ...

tunerman
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3032

Hozzászólás Szerző: tunerman »

Snipi írta:
revox írta:
Az SE erősìtők kimenete, és a rákötött hangdobozok problémaköre nem egyszerű eset, de ott is érvényes lehet a minél egyszerűbb annál jobb elve :smile53:
TJ.
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: 2SK180 unity coupled SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther P7M silver vc, TICONAL, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég

revox írta:

kaef2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4137

Hozzászólás Szerző: kaef2 »

revox írta:
2024.10.08., kedd 11:54
kaef2 írta:
2024.10.08., kedd 11:34
A tavalyi bécsi kiállításon a Djabe LP-ket, szalagokat a képen látható szettel mutattuk be. A hangsugárzó passziv csak a szubja volt aktív. A passzív rész érzékenységét 95 dB értékkel adta meg a gyártó. A 13 W-os dual monoblokk PSE 300B erősítő a képen, 50m2-es teremben még éppen jól meghajtotta olyan 85 dB első sorban mérhető hangosságig (kb 3m-re a hangsugárzóktól). Afölött már nem nagyon.
A 33W-os 211-es SE triódás (a képen nem látszik) 90 dB feletti hangnyomásra is könnyedén képes volt ugyanezzel az eszközrendszerrel, ugyanabban a távolságban.

Kép
vártam egy kicsit, merre gurul ez a tölcsér dolog, de az a kép elindította a kezem :rolleyes:
tökmindegy,hogy van egy kürt a hangszóró elé téve, vagy nincs, ha a váltója és maga az egész elv nem olyan,amit érdemes egy SE vagy PSE erősítővel hajtani (mert nálam pl a PSE se annyira alkalmas. Egy ideig megy,de ha toltam a hangerőt, berogyott. két Kondoval próbáltam az enyémet -2A3-, mindkettő az audiogonon kötött ki. Kisebb SE nem érdekes,de volt sima AN.UK is, talán 18Wattal gondolkodik.gif az is berogyott, talán hamarabb, mint a 7Wattos Neiro).
Amit leírsz, tipikus jelenség és biztos érezted, hogy emeltebb hangerőn már semmi stabilitása nincs a hangnak.
Ellenben nálam pl a direkt ehhez, a gyártó által készített erősítő 100as skáláján, ha 80-ason állt a hangerő, belepréselte a Rammstein koncertet a mellkasodba (2x25Watt a max), de oly módon, hogy fájt. nem,nem torzított egy dekát se, de borzalmasan hangos volt. félvezetős pushPull, minimális visszacsatolással. 15 év után csak furdalta az oldlam a cső és találtam egy hasonló elven működő csövest, kemény 30 Wattal. Lassan két év után azt mondom, ezzel már nem lesz gondom.

95dB, semmit nem jelent (az enyém 102, az SE). próbálni kell, mert bele lehet futni drága szopattyúba :smile53:
A hétvégi kiállításon a szobánkban bemutatott 3 utas aktiv hangsugárzónak lesz egy hibrid verziója, ahol csak a lábazatban lefelé néző 18 inches lesz aktiv a 4 db 5 inches és a tölcséres Air Motion nem. A passzív rész érzékenysége 100 dB körül lesz így, és nagyon egyszerű lesz hajtani. Azt számolták a tervezők, hogy így 6-8 W SE triódával (jól megcsinált kimenő trafóval és a szubhoz használt 2000W-tal) egészen kíválóan, punchosan lehet majd bármilyen zenei műfajon zenét hallgatni rajta.
A szub rész 125 Hz-nél lesz elváltva, a magas pedig 800 Hz-nél.

Kép

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

halfnote.hu

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

kaef2 írta:
2024.10.08., kedd 11:34
A tavalyi bécsi kiállításon a Djabe LP-ket, szalagokat a képen látható szettel mutattuk be. A hangsugárzó passziv csak a szubja volt aktív. A passzív rész érzékenységét 95 dB értékkel adta meg a gyártó. A 13 W-os dual monoblokk PSE 300B erősítő a képen, 50m2-es teremben még éppen jól meghajtotta olyan 85 dB első sorban mérhető hangosságig (kb 3m-re a hangsugárzóktól). Afölött már nem nagyon.
A 33W-os 211-es SE triódás (a képen nem látszik) 90 dB feletti hangnyomásra is könnyedén képes volt ugyanezzel az eszközrendszerrel, ugyanabban a távolságban.

Kép
vártam egy kicsit, merre gurul ez a tölcsér dolog, de az a kép elindította a kezem :rolleyes:
tökmindegy,hogy van egy kürt a hangszóró elé téve, vagy nincs, ha a váltója és maga az egész elv nem olyan,amit érdemes egy SE vagy PSE erősítővel hajtani (mert nálam pl a PSE se annyira alkalmas. Egy ideig megy,de ha toltam a hangerőt, berogyott. két Kondoval próbáltam az enyémet -2A3-, mindkettő az audiogonon kötött ki. Kisebb SE nem érdekes,de volt sima AN.UK is, talán 18Wattal gondolkodik.gif az is berogyott, talán hamarabb, mint a 7Wattos Neiro).
Amit leírsz, tipikus jelenség és biztos érezted, hogy emeltebb hangerőn már semmi stabilitása nincs a hangnak.
Ellenben nálam pl a direkt ehhez, a gyártó által készített erősítő 100as skáláján, ha 80-ason állt a hangerő, belepréselte a Rammstein koncertet a mellkasodba (2x25Watt a max), de oly módon, hogy fájt. nem,nem torzított egy dekát se, de borzalmasan hangos volt. félvezetős pushPull, minimális visszacsatolással. 15 év után csak furdalta az oldlam a cső és találtam egy hasonló elven működő csövest, kemény 30 Wattal. Lassan két év után azt mondom, ezzel már nem lesz gondom.

95dB, semmit nem jelent (az enyém 102, az SE). próbálni kell, mert bele lehet futni drága szopattyúba :smile53:
halfnote.hu

kaef2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4137

Hozzászólás Szerző: kaef2 »

zoli73 írta:
2024.10.08., kedd 11:17
kaef2 írta:
2024.10.08., kedd 10:49
zoli73 írta:
2024.10.08., kedd 09:46

Ahogy olvastam az idézett hangsugárzó leirását, a 95dB-es érzékenysége miatt, akár 300B-vel is meghajtható.
Ahol én hallottam, ott a Pass Lab legnagyobb kiépítésű erősítőivel volt hajtva, egy három dobozos(!) előerősítővel, és 2db A osztályú, 160W-os monoblokkal.
Az érzékenység önmagában még nem elég ahhoz, hogy meg tudjuk mondani, mivel hajtható meg optimálisan és mivel nem.
Van olyan 300B amivel valószínűleg igen (a PSE konstrukció például), az SE verziókkal már nem feltétlenül, de még ezt is lehetne tovább árnyalni.
Biztosan így van, nekem nincs tapasztalatom a 300B erősítőkkel(és nem is lesz), csak az Odeon oldalán olvasottakat idéztem.

Kép

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3611

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

kaef2 írta:

Az érzékenység önmagában még nem elég ahhoz, hogy meg tudjuk mondani, mivel hajtható meg optimálisan és mivel nem.
Van olyan 300B amivel valószínűleg igen (a PSE konstrukció például), az SE verziókkal már nem feltétlenül, de még ezt is lehetne tovább árnyalni.
Én a hajthatóság (de idétlen megnevezés erre, tudom angolszászból jön) szerint én a hangsugárzó impedancia frekvencia menetet előbbre sorolom, másodiknak az érzékenységet, ami viszont soha nem egy érték, hanem az is változik frekvencia függvényében. E két paraméter különösen meghatározó csöves teljesítmény erősítőknél.

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3289

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

kaef2 írta:
zoli73 írta:
2024.10.08., kedd 09:46
Snipi írta:
2024.10.08., kedd 09:35

Én egyszer hallottam egy Odeon hangsugárzót - már nem emlékszem melyiket - egy Ayon erősítővel amiben KT88-as csövek voltak. Akkor dőlt meg bennem az az fixa ideám, hogy a KT88-ból nem lehet jó hangú erősítőt építeni. Lehet. Ez a fixa ideám (ami akkor megszűnt létezni) azóta már többször is megdőlt. :D (De ez volt az első ilyen eset, ezért is emlékszem rá ennyire, mert már jó régen volt.)
A tölcséresekkel csak az a gond, hogy nagyon-nagyon nehéz jót építeni. (És drága.) De ha jó, akkor az piszok jó. (Sajnos én még kevés jó tölcsérest hallottam, de az az Odeon köztük volt.)
Ahogy olvastam az idézett hangsugárzó leirását, a 95dB-es érzékenysége miatt, akár 300B-vel is meghajtható.
Ahol én hallottam, ott a Pass Lab legnagyobb kiépítésű erősítőivel volt hajtva, egy három dobozos(!) előerősítővel, és 2db A osztályú, 160W-os monoblokkal.
Biztosan így van, nekem nincs tapasztalatom a 300B erősítőkkel(és nem is lesz), csak az Odeon oldalán olvasottakat idéztem.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

Válasz küldése

Vissza: “Csevegők”