erre még van is, csak baromi hosszú leírni. Csak TJ-t ugrattam, hogy kicsit dolgozzon

erre még van is, csak baromi hosszú leírni. Csak TJ-t ugrattam, hogy kicsit dolgozzon
Az Avantgarde is így akarta :) ez SE pro, SE kontra, majd kiderül
Apám is ezt a elvet vallotta ...tunerman írta: ↑2024.10.08., kedd 12:56Az SE erősìtők kimenete, és a rákötött hangdobozok problémaköre nem egyszerű eset, de ott is érvényes lehet a minél egyszerűbb annál jobb elve![]()
TJ.
Az SE erősìtők kimenete, és a rákötött hangdobozok problémaköre nem egyszerű eset, de ott is érvényes lehet a minél egyszerűbb annál jobb elve
Ezzel a kérdéssel kapcsolatban - mint sok minden mással kapcsolatban is a hifiben - én már elfogadtam a "fenesetudja" választ.
A hétvégi kiállításon a szobánkban bemutatott 3 utas aktiv hangsugárzónak lesz egy hibrid verziója, ahol csak a lábazatban lefelé néző 18 inches lesz aktiv a 4 db 5 inches és a tölcséres Air Motion nem. A passzív rész érzékenysége 100 dB körül lesz így, és nagyon egyszerű lesz hajtani. Azt számolták a tervezők, hogy így 6-8 W SE triódával (jól megcsinált kimenő trafóval és a szubhoz használt 2000W-tal) egészen kíválóan, punchosan lehet majd bármilyen zenei műfajon zenét hallgatni rajta.revox írta: ↑2024.10.08., kedd 11:54vártam egy kicsit, merre gurul ez a tölcsér dolog, de az a kép elindította a kezemkaef2 írta: ↑2024.10.08., kedd 11:34A tavalyi bécsi kiállításon a Djabe LP-ket, szalagokat a képen látható szettel mutattuk be. A hangsugárzó passziv csak a szubja volt aktív. A passzív rész érzékenységét 95 dB értékkel adta meg a gyártó. A 13 W-os dual monoblokk PSE 300B erősítő a képen, 50m2-es teremben még éppen jól meghajtotta olyan 85 dB első sorban mérhető hangosságig (kb 3m-re a hangsugárzóktól). Afölött már nem nagyon.
A 33W-os 211-es SE triódás (a képen nem látszik) 90 dB feletti hangnyomásra is könnyedén képes volt ugyanezzel az eszközrendszerrel, ugyanabban a távolságban.
![]()
![]()
tökmindegy,hogy van egy kürt a hangszóró elé téve, vagy nincs, ha a váltója és maga az egész elv nem olyan,amit érdemes egy SE vagy PSE erősítővel hajtani (mert nálam pl a PSE se annyira alkalmas. Egy ideig megy,de ha toltam a hangerőt, berogyott. két Kondoval próbáltam az enyémet -2A3-, mindkettő az audiogonon kötött ki. Kisebb SE nem érdekes,de volt sima AN.UK is, talán 18Wattalaz is berogyott, talán hamarabb, mint a 7Wattos Neiro).
Amit leírsz, tipikus jelenség és biztos érezted, hogy emeltebb hangerőn már semmi stabilitása nincs a hangnak.
Ellenben nálam pl a direkt ehhez, a gyártó által készített erősítő 100as skáláján, ha 80-ason állt a hangerő, belepréselte a Rammstein koncertet a mellkasodba (2x25Watt a max), de oly módon, hogy fájt. nem,nem torzított egy dekát se, de borzalmasan hangos volt. félvezetős pushPull, minimális visszacsatolással. 15 év után csak furdalta az oldlam a cső és találtam egy hasonló elven működő csövest, kemény 30 Wattal. Lassan két év után azt mondom, ezzel már nem lesz gondom.
95dB, semmit nem jelent (az enyém 102, az SE). próbálni kell, mert bele lehet futni drága szopattyúba![]()
vártam egy kicsit, merre gurul ez a tölcsér dolog, de az a kép elindította a kezemkaef2 írta: ↑2024.10.08., kedd 11:34A tavalyi bécsi kiállításon a Djabe LP-ket, szalagokat a képen látható szettel mutattuk be. A hangsugárzó passziv csak a szubja volt aktív. A passzív rész érzékenységét 95 dB értékkel adta meg a gyártó. A 13 W-os dual monoblokk PSE 300B erősítő a képen, 50m2-es teremben még éppen jól meghajtotta olyan 85 dB első sorban mérhető hangosságig (kb 3m-re a hangsugárzóktól). Afölött már nem nagyon.
A 33W-os 211-es SE triódás (a képen nem látszik) 90 dB feletti hangnyomásra is könnyedén képes volt ugyanezzel az eszközrendszerrel, ugyanabban a távolságban.
![]()
A tavalyi bécsi kiállításon a Djabe LP-ket, szalagokat a képen látható szettel mutattuk be. A hangsugárzó passziv csak a szubja volt aktív. A passzív rész érzékenységét 95 dB értékkel adta meg a gyártó. A 13 W-os dual monoblokk PSE 300B erősítő a képen, 50m2-es teremben még éppen jól meghajtotta olyan 85 dB első sorban mérhető hangosságig (kb 3m-re a hangsugárzóktól). Afölött már nem nagyon.zoli73 írta: ↑2024.10.08., kedd 11:17Biztosan így van, nekem nincs tapasztalatom a 300B erősítőkkel(és nem is lesz), csak az Odeon oldalán olvasottakat idéztem.kaef2 írta: ↑2024.10.08., kedd 10:49Az érzékenység önmagában még nem elég ahhoz, hogy meg tudjuk mondani, mivel hajtható meg optimálisan és mivel nem.zoli73 írta: ↑2024.10.08., kedd 09:46
Ahogy olvastam az idézett hangsugárzó leirását, a 95dB-es érzékenysége miatt, akár 300B-vel is meghajtható.
Ahol én hallottam, ott a Pass Lab legnagyobb kiépítésű erősítőivel volt hajtva, egy három dobozos(!) előerősítővel, és 2db A osztályú, 160W-os monoblokkal.
Van olyan 300B amivel valószínűleg igen (a PSE konstrukció például), az SE verziókkal már nem feltétlenül, de még ezt is lehetne tovább árnyalni.
Én a hajthatóság (de idétlen megnevezés erre, tudom angolszászból jön) szerint én a hangsugárzó impedancia frekvencia menetet előbbre sorolom, másodiknak az érzékenységet, ami viszont soha nem egy érték, hanem az is változik frekvencia függvényében. E két paraméter különösen meghatározó csöves teljesítmény erősítőknél.
Biztosan így van, nekem nincs tapasztalatom a 300B erősítőkkel(és nem is lesz), csak az Odeon oldalán olvasottakat idéztem.kaef2 írta: ↑2024.10.08., kedd 10:49Az érzékenység önmagában még nem elég ahhoz, hogy meg tudjuk mondani, mivel hajtható meg optimálisan és mivel nem.zoli73 írta: ↑2024.10.08., kedd 09:46Ahogy olvastam az idézett hangsugárzó leirását, a 95dB-es érzékenysége miatt, akár 300B-vel is meghajtható.Snipi írta: ↑2024.10.08., kedd 09:35
Én egyszer hallottam egy Odeon hangsugárzót - már nem emlékszem melyiket - egy Ayon erősítővel amiben KT88-as csövek voltak. Akkor dőlt meg bennem az az fixa ideám, hogy a KT88-ból nem lehet jó hangú erősítőt építeni. Lehet. Ez a fixa ideám (ami akkor megszűnt létezni) azóta már többször is megdőlt.(De ez volt az első ilyen eset, ezért is emlékszem rá ennyire, mert már jó régen volt.)
A tölcséresekkel csak az a gond, hogy nagyon-nagyon nehéz jót építeni. (És drága.) De ha jó, akkor az piszok jó. (Sajnos én még kevés jó tölcsérest hallottam, de az az Odeon köztük volt.)
Ahol én hallottam, ott a Pass Lab legnagyobb kiépítésű erősítőivel volt hajtva, egy három dobozos(!) előerősítővel, és 2db A osztályú, 160W-os monoblokkal.
Van olyan 300B amivel valószínűleg igen (a PSE konstrukció például), az SE verziókkal már nem feltétlenül, de még ezt is lehetne tovább árnyalni.
Nem kellene ezt a háromszög modellt erőltetni....
Ilyet én is tapasztaltam. Volt egy EL34-es SE erősítőm, ami egy 90 Db-s hangsugárzót röhögve meghajtott és egy 92Db-ssel (igazából 91.5 Db-s) meg csak erőlködött. Sajnos az én tudásom túl kevés ahhoz, hogy ennek az okát ismerjem. Tapasztaltam, elfogadtam, a 92 Db-s hangsugárzóhoz kerestem egy másik erősítőt. (Azzal szépen működik.)kaef2 írta: ↑2024.10.08., kedd 10:49Az érzékenység önmagában még nem elég ahhoz, hogy meg tudjuk mondani, mivel hajtható meg optimálisan és mivel nem.zoli73 írta: ↑2024.10.08., kedd 09:46Ahogy olvastam az idézett hangsugárzó leirását, a 95dB-es érzékenysége miatt, akár 300B-vel is meghajtható.Snipi írta: ↑2024.10.08., kedd 09:35
Én egyszer hallottam egy Odeon hangsugárzót - már nem emlékszem melyiket - egy Ayon erősítővel amiben KT88-as csövek voltak. Akkor dőlt meg bennem az az fixa ideám, hogy a KT88-ból nem lehet jó hangú erősítőt építeni. Lehet. Ez a fixa ideám (ami akkor megszűnt létezni) azóta már többször is megdőlt.(De ez volt az első ilyen eset, ezért is emlékszem rá ennyire, mert már jó régen volt.)
A tölcséresekkel csak az a gond, hogy nagyon-nagyon nehéz jót építeni. (És drága.) De ha jó, akkor az piszok jó. (Sajnos én még kevés jó tölcsérest hallottam, de az az Odeon köztük volt.)
Hát ha ott van minden ember a háromszög csúcsán, hát legyen, de sajna a másik két csúcs is nagyon sántít ... de tényleg legyen elég.
Az érzékenység önmagában még nem elég ahhoz, hogy meg tudjuk mondani, mivel hajtható meg optimálisan és mivel nem.zoli73 írta: ↑2024.10.08., kedd 09:46Ahogy olvastam az idézett hangsugárzó leirását, a 95dB-es érzékenysége miatt, akár 300B-vel is meghajtható.Snipi írta: ↑2024.10.08., kedd 09:35Én egyszer hallottam egy Odeon hangsugárzót - már nem emlékszem melyiket - egy Ayon erősítővel amiben KT88-as csövek voltak. Akkor dőlt meg bennem az az fixa ideám, hogy a KT88-ból nem lehet jó hangú erősítőt építeni. Lehet. Ez a fixa ideám (ami akkor megszűnt létezni) azóta már többször is megdőlt.zoli73 írta: ↑2024.10.07., hétf. 20:28Igéretemhez híven felfedem a "reménytelen szerelmem" tárgyát.
https://www.odeon-audio.com/models/semper/
Igen, a feleségemnek is megmutattam, és neki is tetszik!![]()
De sajnos egész biztosan nélküle kell leéljem a hátralévő életem.
Sanyarú az élet...
Csak jelzem, hogy az egyik fórumtársunk most készül megvásárolni a (nem is annyira)kistestvérét, de hogy ki Ő, az nem publikus.![]()
(De ez volt az első ilyen eset, ezért is emlékszem rá ennyire, mert már jó régen volt.)
Bocsánat Jenő, de jobb is.
Nagyon OFF!Mit jelent szoftver esetében az "Anyag"? Például?
300B-s erősítővel is meg lehet hajtani, de minek?zoli73 írta: ↑2024.10.08., kedd 09:46Ahogy olvastam az idézett hangsugárzó leirását, a 95dB-es érzékenysége miatt, akár 300B-vel is meghajtható.Snipi írta: ↑2024.10.08., kedd 09:35Én egyszer hallottam egy Odeon hangsugárzót - már nem emlékszem melyiket - egy Ayon erősítővel amiben KT88-as csövek voltak. Akkor dőlt meg bennem az az fixa ideám, hogy a KT88-ból nem lehet jó hangú erősítőt építeni. Lehet. Ez a fixa ideám (ami akkor megszűnt létezni) azóta már többször is megdőlt.zoli73 írta: ↑2024.10.07., hétf. 20:28Igéretemhez híven felfedem a "reménytelen szerelmem" tárgyát.
Sanyarú az élet...
Csak jelzem, hogy az egyik fórumtársunk most készül megvásárolni a (nem is annyira)kistestvérét, de hogy ki Ő, az nem publikus.![]()
(De ez volt az első ilyen eset, ezért is emlékszem rá ennyire, mert már jó régen volt.)
Ahogy olvastam az idézett hangsugárzó leirását, a 95dB-es érzékenysége miatt, akár 300B-vel is meghajtható.Snipi írta: ↑2024.10.08., kedd 09:35Én egyszer hallottam egy Odeon hangsugárzót - már nem emlékszem melyiket - egy Ayon erősítővel amiben KT88-as csövek voltak. Akkor dőlt meg bennem az az fixa ideám, hogy a KT88-ból nem lehet jó hangú erősítőt építeni. Lehet. Ez a fixa ideám (ami akkor megszűnt létezni) azóta már többször is megdőlt.zoli73 írta: ↑2024.10.07., hétf. 20:28Igéretemhez híven felfedem a "reménytelen szerelmem" tárgyát.
Sanyarú az élet...
Én egyszer hallottam egy Odeon hangsugárzót - már nem emlékszem melyiket - egy Ayon erősítővel amiben KT88-as csövek voltak. Akkor dőlt meg bennem az az fixa ideám, hogy a KT88-ból nem lehet jó hangú erősítőt építeni. Lehet. Ez a fixa ideám (ami akkor megszűnt létezni) azóta már többször is megdőlt.zoli73 írta: ↑2024.10.07., hétf. 20:28Igéretemhez híven felfedem a "reménytelen szerelmem" tárgyát.
Sanyarú az élet...
ez azt gondolom, evidens. az én AA erősítőm is legalább kétszámjegyű szériaszámmal fut, de most be nem bújok megnézni. a csöves dettó.kaef2 írta: ↑2024.10.07., hétf. 22:39
A high-endben sorozatgyártásnak azt érdemes hívni szerintem, ahol teljesen azonos, megismételhető eszközök gyárthatóak.
Ha ez évi 20-50-100 eszköz, akkor az legyen egyforma, ha a típus is ugyanaz.
revox írta: ↑2024.10.07., hétf. 22:26Sorozatgyártás vsgy hájend a téma? Én már megkavarodtam :) Na jó, csak kibicelek. Nekem mind egyformán csak hifi, itthoni konyhanyelven a cucc vagy motyó (de black gate még a kisebb árfekvésű Avantgarde erősítöbe is jutott)kaef2 írta: ↑2024.10.07., hétf. 22:16Persze tökmindegy, hatásosak-e vagy nem, mivel beszerezhetetlenek.tunerman írta: ↑2024.10.07., hétf. 21:46
Van egy jó hírem, a Black Gate kondenzátorok "Electron Transfer " tulajdonsággal rendelkeznek, ami elképzelhetelen előnyt jelenta hagyományos elektrolit kondenzátorok ion vezetésével szemben.
Információ itt:
https://www.octave-electronics.com/Part ... tech.shtml
Bárki, aki tényleg sorozatban akar gyártani, nem fog bevállalni egy beszerezhetetlen alkatrészt.![]()
Sorozatgyártás vsgy hájend a téma? Én már megkavarodtam :) Na jó, csak kibicelek. Nekem mind egyformán csak hifi, itthoni konyhanyelven a cucc vagy motyó (de black gate még a kisebb árfekvésű Avantgarde erősítöbe is jutott)kaef2 írta: ↑2024.10.07., hétf. 22:16Persze tökmindegy, hatásosak-e vagy nem, mivel beszerezhetetlenek.tunerman írta: ↑2024.10.07., hétf. 21:46Jobban szól egy Black Gate, mint egy mondjuk, Panasonic kondi. De a mérhető tulajdonságai alapján ez nem igazolható valamiféle objektív módon.
Van egy jó hírem, a Black Gate kondenzátorok "Electron Transfer " tulajdonsággal rendelkeznek, ami elképzelhetelen előnyt jelenta hagyományos elektrolit kondenzátorok ion vezetésével szemben.
Információ itt:
Bárki, aki tényleg sorozatban akar gyártani, nem fog bevállalni egy beszerezhetetlen alkatrészt.
Persze tökmindegy, hatásosak-e vagy nem, mivel beszerezhetetlenek.tunerman írta: ↑2024.10.07., hétf. 21:46Jobban szól egy Black Gate, mint egy mondjuk, Panasonic kondi. De a mérhető tulajdonságai alapján ez nem igazolható valamiféle objektív módon.
Információ itt: