Ezért sem tartom jó ötletnek normál irányba forgatni, sem géppel, sem kézzel.
Kézzel nyomot hagy - nagy emelkedésű menetet - géppel szinte biztos, hogy belekap, és akkor ba...tja.
Visszafelé pörgetve kikoptatja egyenletesen.
Ezért sem tartom jó ötletnek normál irányba forgatni, sem géppel, sem kézzel.

A lemez vékony anyaga miatt a csigafúró vágóélei könnyen menetszerű nyomot hagyhatnak, ami nemcsak esztétikailag zavaró, de a furat mérete sem lesz egyenletes.
zoli73 írta: ↑2024.09.12., csüt. 22:06A leginkább szakszerű egy megfelelő méretű dörzsár volna, de ennek hiányában(ami érthető) egy csigafúró is megteszi, akár kézzel hajtva. Ez talán tisztább munkát végez, mint a reszelő, nem porol.
A Clearaudio kínál ilyen segédeszközt, egy rövid csigafúró egy műanyag markolatban, a gyártóra jellemző árcédulával.
Lehet.zoli73 írta: ↑2024.09.13., pén. 08:32
Így hírtelen.: https://www.szerszamsarok.hu/makita-p-6 ... 725mm-1-db
Attól nem kell félni, hogy belekap a lemez anyagába, mert mindössze tizedmilliméterekről van szó, ehhez fúrógép sem kell, kézzel másodpercek alatt áthajtható.

Így hírtelen.: https://www.szerszamsarok.hu/makita-p-6 ... 725mm-1-dbRock60 írta: ↑2024.09.13., pén. 08:19Az is jó, ha nem kap bele.
Lehet visszafelé forgatni a fúrót, akkor biztosan nem kap bele, csak koptatja.
Rászorítod kézzel a lemezt egy fenyőfa lapra, vagy hungarocell táblára, és a fúrógépet függőlegesn tartva - vagy állványossal - lassan visszafelé forgatva kikarmincálod a fölösleges vinilt.![]()
Igen, a fúrószár mérete probléma lehet...7.25 - tel nem találkoztam, csak 7 és 7.5 - lel. / Attól persze, még lehet, hogy van./
Jó lehet még a fokozat nélküli változó átmérőjű kúp formájú fúró - van tisztességes neve, csak nem jut eszembe - szigorúan kézzel forgatva mindkét oldalról ...

Létezik: https://www.szerszamkell.hu/makita_femf ... BTpXA5a-RzRock60 írta: ↑2024.09.13., pén. 08:19Az is jó, ha nem kap bele.
Lehet visszafelé forgatni a fúrót, akkor biztosan nem kap bele, csak koptatja.
Rászorítod kézzel a lemezt egy fenyőfa lapra, vagy hungarocell táblára, és a fúrógépet függőlegesn tartva - vagy állványossal - lassan visszafelé forgatva kikarmincálod a fölösleges vinilt.![]()
Igen, a fúrószár mérete probléma lehet...7.25 - tel nem találkoztam, csak 7 és 7.5 - lel. / Attól persze, még lehet, hogy van./
Jó lehet még a fokozat nélküli változó átmérőjű kúp formájú fúró - van tisztességes neve, csak nem jut eszembe - szigorúan kézzel forgatva mindkét oldalról ...
Az is jó, ha nem kap bele.

A leginkább szakszerű egy megfelelő méretű dörzsár volna, de ennek hiányában(ami érthető) egy csigafúró is megteszi, akár kézzel hajtva. Ez talán tisztább munkát végez, mint a reszelő, nem porol.
Ez is műkodhet, ha nagyon - nagyon keveset kell csak tágítani a lukon.

És egy jó bicskával, még fagyit is lehet enni
Ez tök jó! Kíméletes, mégis célra vezető. Lehet, hogy ezután én is ezt fogom majd használni. (Eddig eszembe se jutott.) Így még "szecska" sem keletkezik amit utólag le kell takarítani.

Én egy olyan töltőtollra szoktam ráhúzni a lemezt, amelynek átmérője fokozatosan növekszik. Amikor szorul, akkor körbeforgatom, és ismétlem addig, amíg szépen rá nem megy az orsóra.
És nagyon figyelj oda, és vigyázz, hogy a művelet elvégzése után még csak véletlenül se maradjon reszelék a lemezen.
Elolvastam szövegkörnyezetestűl, mindenestűl, jó cuccnak tűnik...Voyager írta: ↑2024.09.10., kedd 19:30Sokan nem veszik a fáradságot, hogy az adott szövegkörnyezetben értelmezzék a szavak jelentését. A dizájn kifejezés ebben az esetben a lemezjátszó magas minőségű audio teljesítményére és annak esztétikai megjelenésére utal.
(a non plus ultra pedig a Google Fordító)