chord_ írta: ↑2024.09.10., kedd 08:08
shany írta: ↑2024.09.09., hétf. 20:05
Pl. egy Topping E70 Velvet és egy Gustard R26 megfelelő rendszerbe kötve, kellő gondossággal installálva vélhetően a hifisták 99.99%-nál ugyanazt a véleményt eredményezné...
Szerintem meg nem.
Én pl. alapvető eltéréseket hallottam a Gustard R26 / A26 között. Pedig ugyanaz a márka, nagyon hasonló felépítés, ugyanaz a fejlesztő környezet, mármint a meghallgatásoknál.
Itt pl. a kínaiak nagyon ügyesen és gyorsan átlátták, hogy ezt a fajta variabilitást meghálálja a piac. Meg azt, hogy a vadonatúj csipeket, megoldásokat egy szempillantás alatt beteszik a készülékekbe; a nyugati cégek csak tátják a szájukat, és elszalad mellettük a vonat.
Egy szempillantás alatt beteszik a készülékekbe a dac-gyártók ajánlott specifikációival, kvázi copy-paste a dac vonalon, majd az I/V-t hozzá alakítják és már repülhet is a gyártósorra. Valljuk be, ez nem nagy dolog és bárki megcsinálná, a "nyugati cégek" is. Nem véletlenül nem csinálják: a dac-ok kiadott kapcsolásai azt mutatják be, hogy így is MŰKÖDIK. Nem azt, hogy hogyan szól jól. Az a tapasztalatom, hogy kevés ázsiai nagy volumenben termelő gyártó van, amelyik a hosszú évek, lassan évek óta top mennyiséget gyártó és értékesítő márkaként minimális innovációval is elvannak... gyakorlatilag összepakolgatja a nagy részük, amit éppen legjobbat lehet kapni, kisebb gondolkodás nélkül egy tetszetős dobozba és úgy értékesíti. Mivel olcsó, tudja a fancy képességeket (XMOS316, MQA, DSD512-1024 stb.) mi kellhet ennél több? Egy tradícionális gyártó máshogy gondolkodik szerencsére. Megnézik, hogy az adott dac chip képességeit hogyan tudnák a legjobban kiaknázni, és arra építve kihoznak egy új kapcsolást. Persze ennek a reszelgetéséhez idő kell, és amíg ez megtörténik, addig 15db kínai dac jelenik meg már egy újabb generációs dac chippel is.
Úgy gondolom hiba lenne bármelyiket is leírni. A kínaiak nagyon jól csinálják, tömeget adnak el tömegeknek, hatalmas árbevétellel. Ugyanazt kicsit máshogy csomagolva vagy 5x, némi módosítással stb. Kockásfüzetben kiszámolták hogy tudják maximalizálni a profitot, és szerintem zseniálisan csinálják üzletileg. A befektetők elégedettek, alkalmazottak ott dolgoznak valószínű ők is azok, a vevők is mert a létező legjobb specifikációt vették meg a lehető legolcsóbban. Hogy a legjobb hangot vették-e meg, az már egy másik történet.
Ezzel szemben a nyugati gyártók szépen tologatják a tábla szélén a parasztot előre lépésenként. Hiba lenne leírni őket. Ékes példája az MSB, DCS vagy Chord... mind mind saját fejlesztésekkel, saját egyedi megoldásokkal mind a digit mind az analóg oldalon. Értékesítéseik meg sem közelítik a kínai gyártókét, de tudják abban az árszegmensben mi az elérhető maximum és ott az van megcélozva. Ha már itt tartunk ott az uj tripla BNC-s megoldása a Lampizatornak, vagy a TAIKO-val közösen elkövetett XDMI megoldásuk. Valahogy az ázsiai oldalon ezt nem érzem, hogy gondolkodnának egyedi új megoldásokon, míg ezek a lesajnált nyugati gyártók elég vastagon öntik a pénzt a VALÓDI fejlesztésekbe (bocs, nekem egy újabb dac chip implementálása a meglévő környezetbe, referencia kapcsolás alapján nem fejlesztés, 3 mérnök 2 hetes munkája).