Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

DAC-olás

wittao
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2264

Re: DAC-olás

Hozzászólás Szerző: wittao »

Mutatok néhány lesajnált nyugati szerencsétlen dac gyártót, akik letértek az útról, mert ők korábban nem 350USD áron árult dacjaikat már nem 1500-3000EUR áron árulják tovább, hanem beleteszik a munkát és így jóval drágábban kínálnak terméket. Persze nagyon nem ugyanaz a végeredmény.

DCS Vivaldi Apex:
Vivaldi APEX DAC.jpg
Vivaldi APEX DAC.jpg (174.86 KiB) Megtekintve 2071 alkalommal
Ez a szegény, nem innovatív MSB Cascade dac, amely nem rohant a csúcs AK4499ex-et megvenni
MSB Cascade 1.jpg
MSB Cascade 1.jpg (111.02 KiB) Megtekintve 2071 alkalommal
Egy Aries Cerat Kassandra, amelyben nem sok 2020 után tündöklő innováció szorult, 1 éves szállítási határidővel biztosan az éhhalál küszöbén állnak, mert nem innováltak eléggé pl. az új DSP-s IV-t, vagy csúcs dac chipből.:
Aries Cerat.jpeg
Ha már megépítés, tervezői odafigyelés... érdemes erre is rápillantani, majd vissza a csúcsok csúcsa specifikációjú Gustard R26-ra vagy mindegy melyik társára, Soulution 760:
Soulution 760.jpeg
Soulution 760.jpeg (82.92 KiB) Megtekintve 2071 alkalommal
És végül egy emberke, amelyik kis tenyérnyi felületen alkotott szerintem nagyot (hozzátéve nem kedvelem túlzottan az ilyen jellegű megoldásokat, és full diszkrét anyaghasználat híve vagyok dac-ok esetén), Chord DAVE:
Chord-DAVE.jpeg
CSak ismételni tudnám önmagam, hogy ezen készülékek minden egyes négyzetcentiméteréről sugárzik a mérnökök munkája, hogy kemény túlórákat toltak beléjük (persze az árcédulán is), nem pedig valami aktuális őrült divathullámot szerettek volna meglovagolni...
Core Audio termékek gyártása, TARA LABS kábelek forgalmazása
MBL, PrimaLuna, PASS Labs, ODEON, NAT Audio, Vivid, Entreq, Esoteric

wittao
V.I.P.
V.I.P.

chord_ írta:
2024.09.10., kedd 12:53
wittao írta:
2024.09.10., kedd 10:27

Egy szempillantás alatt beteszik a készülékekbe a dac-gyártók ajánlott specifikációival, kvázi copy-paste a dac vonalon, majd az I/V-t hozzá alakítják és már repülhet is a gyártósorra. Valljuk be, ez nem nagy dolog és bárki megcsinálná, a "nyugati cégek" is. Nem véletlenül nem csinálják: a dac-ok kiadott kapcsolásai azt mutatják be, hogy így is MŰKÖDIK. Nem azt, hogy hogyan szól jól. ....
Nekem más hangi tapasztalataim vannak.
Az idézett AKM csip, főleg a 4499EX szerintem egy teljesen új dolgot, új hangot hozott, vagyis ez egy nagyon komoly innováció. Nem találtam nyugati céget, aki használná.
Hogy a háttérben komolyan fejlesztik pl. az európai nagycápák, hogy ki tudják hozni a hangi maximumot ebből a csipből, és 2026 elején ott lesz a nem-kínai világjó-hangú dac-juk, azt én most nagyon erősen kétlem.
De drukkolok nekik, hátha mégis ez lesz... kb. ötszörös árért amúgy, ha véletlenül megtörténne.
a müncheni kiállításon volt "szerencsém" hallani az új AKM elképzeléseit a jövő új technológiáiról DAC ügyben, az új 4499 demonstrációt vs. régi Verita ellenében és köszönöm szépen én nem kérek belőle. Akkor döntöttem/tük el, hogy igaz az AK4499 Verita tetszetős volt, de az új irány az nem a mienk és váltottunk katalógus adatokat tekintve gyengébb képességű RoHM chipekre. Ettől még elfogadom, ha valakinek ez a világa és ez tetszik neki.

Valójában a hangi történések jelentős része (úgy gondolom 70:30 arányban) az IV-ben dőlnek el és nem a dac chipnél. Ott is, de leginkább az analóg szekcióban. Egyazon dac chipet megépítettük full diszkrét és OPA-s kimenettel is. Drasztikus eltérés volt a kettő kijárat között, pedig a digitális rész teljesen megegyezett. Utána reszeltünk mindkét megoldáson, és további változásokat lehetett elérni csupán az IV-s játékokkal, esetleg alkatrészcserékkel.

A linkelt Gustard esetén is végig kérdés volt fórumokon is, még az R26 esetén is, hogy az OPA-k DC szervo miatt vannak-e ott.

shany
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 364

Hozzászólás Szerző: shany »

tottyi írta:
2024.09.10., kedd 13:08
...Vagy mar a kinaiak utol ertek a nyugati cegeket fejlesztesben es hangminosegben csak ötször kevesebbert? Van ilyen tapasztalatod? Ha igen tudnal irni tipusokat? Mert en is szivesen lecserelnem a dac-om egy 7x kevesebbe kerulo de ugyanolyan jo dac-ra ami hangban megegyezik.
https://soundnews.net/reviews/sources/d ... sigma-dac/

shany
Fórumlakó
Fórumlakó

juliush írta:
2024.09.10., kedd 12:38
wittao írta:
Egy szempillantás alatt beteszik a készülékekbe a dac-gyártók ajánlott specifikációival, kvázi copy-paste a dac vonalon, majd az I/V-t hozzá alakítják és már repülhet is a gyártósorra.
Az a jó az ilyen egyértelmű állításokkal, hogy könnyen utánuk lehet járni.
Íme az AK4499EX gyári ajánlása: http://www.easyaudiokit.com/bekkan2024/ ... -myakm.pdf
És íme példának okáért a gyártó ismertetője a Gustard A26-ról, számos illusztrációval: https://shenzhenaudio.com/products/gust ... 48ueMHZvmg
Ilyenkor beugrik nekem, szintén a Gustardtól az x26pro típusuk ( dual ES9038pro ), amely - extrém ritka módon - külső, DSP alapú digitális szűrőt használ, külön processzorral ( sok egyéb, nem sztenderd megoldás mellett, mint pl. hibrid- és A-sztályú diszkrét fokozatok, stb ):
"Gustard's X26 Pro offers a digital filter solution based on SHARC's dedicated DSP platform for digital audio. It features a self-developed high-performance anti-aliasing algorithm for super-clean signal decoding."
https://conceptkart.com/products/gustar ... lanced-dac

Pl. a Lumin meg oda-"fejlesztett" 2db kimenőtrafót az ES9028pro sztenderd ic-s kapcsolás innovációjaként
https://cdn.xingosoftware.com/hifi/imag ... terior.jpg

tottyi
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 964

Hozzászólás Szerző: tottyi »

chord_ írta:
2024.09.10., kedd 12:53
wittao írta:

Egy szempillantás alatt beteszik a készülékekbe a dac-gyártók ajánlott specifikációival, kvázi copy-paste a dac vonalon, majd az I/V-t hozzá alakítják és már repülhet is a gyártósorra. Valljuk be, ez nem nagy dolog és bárki megcsinálná, a "nyugati cégek" is. Nem véletlenül nem csinálják: a dac-ok kiadott kapcsolásai azt mutatják be, hogy így is MŰKÖDIK. Nem azt, hogy hogyan szól jól. ....
Az idézett AKM csip, főleg a 4499EX szerintem egy teljesen új dolgot, új hangot hozott, vagyis ez egy nagyon komoly innováció. Nem találtam nyugati céget, aki használná.
Hogy a háttérben komolyan fejlesztik pl. az európai nagycápák, hogy ki tudják hozni a hangi maximumot ebből a csipből, és 2026 elején ott lesz a nem-kínai világjó-hangú dac-juk, azt én most nagyon erősen kétlem.
De drukkolok nekik, hátha mégis ez lesz... kb. ötszörös árért amúgy, ha véletlenül megtörténne.
De most akkor ebbol mit vonsz le? A nem kinai cegek fejlesztesei ugyan olyan hangminoseget fognak produkalni mint a most kiadott kinaiak csak ötször dragabban?
Vagy mar a kinaiak utol ertek a nyugati cegeket fejlesztesben es hangminosegben csak ötször kevesebbert? Van ilyen tapasztalatod? Ha igen tudnal irni tipusokat? Mert en is szivesen lecserelnem a dac-om egy 7x kevesebbe kerulo de ugyanolyan jo dac-ra ami hangban megegyezik.
Audio PC - WW Platunim 7 | USB - Shunyata Research Sigma v2 | Chord Dave - WW Platinum 7 | WW Platinum Eclipse 8 XLR | Benchmark HPA4 | Hangfalkabel - WW Platinum Eclipse 8 XLR | ATC SCM150ASL Pro | Tapkabel hangfalba (2x) - WW Platinum 7 | Betapkabel - Valhalla Draco V3/2 HC R

chord_
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1182

Hozzászólás Szerző: chord_ »

wittao írta:

Blog: Komoly Zenei Ajánló
Pro-Ject RS2-T - Gustard R26II - Heed Nexus - Spendor SP1 - Radnai kábelek

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4368

Hozzászólás Szerző: juliush »

wittao írta:
Egy szempillantás alatt beteszik a készülékekbe a dac-gyártók ajánlott specifikációival, kvázi copy-paste a dac vonalon, majd az I/V-t hozzá alakítják és már repülhet is a gyártósorra.
Az a jó az ilyen egyértelmű állításokkal, hogy könnyen utánuk lehet járni.
Íme az AK4499EX gyári ajánlása: http://www.easyaudiokit.com/bekkan2024/ ... -myakm.pdf
És íme példának okáért a gyártó ismertetője a Gustard A26-ról, számos illusztrációval: https://shenzhenaudio.com/products/gust ... 48ueMHZvmg
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

wittao
V.I.P.
V.I.P.

chord_ írta:
2024.09.10., kedd 08:08
shany írta:
2024.09.09., hétf. 20:05

Pl. egy Topping E70 Velvet és egy Gustard R26 megfelelő rendszerbe kötve, kellő gondossággal installálva vélhetően a hifisták 99.99%-nál ugyanazt a véleményt eredményezné...

Szerintem meg nem.
Én pl. alapvető eltéréseket hallottam a Gustard R26 / A26 között. Pedig ugyanaz a márka, nagyon hasonló felépítés, ugyanaz a fejlesztő környezet, mármint a meghallgatásoknál.

Itt pl. a kínaiak nagyon ügyesen és gyorsan átlátták, hogy ezt a fajta variabilitást meghálálja a piac. Meg azt, hogy a vadonatúj csipeket, megoldásokat egy szempillantás alatt beteszik a készülékekbe; a nyugati cégek csak tátják a szájukat, és elszalad mellettük a vonat.
Egy szempillantás alatt beteszik a készülékekbe a dac-gyártók ajánlott specifikációival, kvázi copy-paste a dac vonalon, majd az I/V-t hozzá alakítják és már repülhet is a gyártósorra. Valljuk be, ez nem nagy dolog és bárki megcsinálná, a "nyugati cégek" is. Nem véletlenül nem csinálják: a dac-ok kiadott kapcsolásai azt mutatják be, hogy így is MŰKÖDIK. Nem azt, hogy hogyan szól jól. Az a tapasztalatom, hogy kevés ázsiai nagy volumenben termelő gyártó van, amelyik a hosszú évek, lassan évek óta top mennyiséget gyártó és értékesítő márkaként minimális innovációval is elvannak... gyakorlatilag összepakolgatja a nagy részük, amit éppen legjobbat lehet kapni, kisebb gondolkodás nélkül egy tetszetős dobozba és úgy értékesíti. Mivel olcsó, tudja a fancy képességeket (XMOS316, MQA, DSD512-1024 stb.) mi kellhet ennél több? Egy tradícionális gyártó máshogy gondolkodik szerencsére. Megnézik, hogy az adott dac chip képességeit hogyan tudnák a legjobban kiaknázni, és arra építve kihoznak egy új kapcsolást. Persze ennek a reszelgetéséhez idő kell, és amíg ez megtörténik, addig 15db kínai dac jelenik meg már egy újabb generációs dac chippel is.
Úgy gondolom hiba lenne bármelyiket is leírni. A kínaiak nagyon jól csinálják, tömeget adnak el tömegeknek, hatalmas árbevétellel. Ugyanazt kicsit máshogy csomagolva vagy 5x, némi módosítással stb. Kockásfüzetben kiszámolták hogy tudják maximalizálni a profitot, és szerintem zseniálisan csinálják üzletileg. A befektetők elégedettek, alkalmazottak ott dolgoznak valószínű ők is azok, a vevők is mert a létező legjobb specifikációt vették meg a lehető legolcsóbban. Hogy a legjobb hangot vették-e meg, az már egy másik történet.
Ezzel szemben a nyugati gyártók szépen tologatják a tábla szélén a parasztot előre lépésenként. Hiba lenne leírni őket. Ékes példája az MSB, DCS vagy Chord... mind mind saját fejlesztésekkel, saját egyedi megoldásokkal mind a digit mind az analóg oldalon. Értékesítéseik meg sem közelítik a kínai gyártókét, de tudják abban az árszegmensben mi az elérhető maximum és ott az van megcélozva. Ha már itt tartunk ott az uj tripla BNC-s megoldása a Lampizatornak, vagy a TAIKO-val közösen elkövetett XDMI megoldásuk. Valahogy az ázsiai oldalon ezt nem érzem, hogy gondolkodnának egyedi új megoldásokon, míg ezek a lesajnált nyugati gyártók elég vastagon öntik a pénzt a VALÓDI fejlesztésekbe (bocs, nekem egy újabb dac chip implementálása a meglévő környezetbe, referencia kapcsolás alapján nem fejlesztés, 3 mérnök 2 hetes munkája).

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11500
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

alto írta:
2024.09.10., kedd 09:04
Az hogy egy ilyen kínai cég a vadiúj chip megjelenését követően 1-2 hónappal már piacra dobja a chipet alkalmazó készülékét, az számomra azt jelenti, hogy különösebb tervezés, fejlesztés és tesztelés nélkül megépítik a chip gyártó által javasolt alapkapcsolást, és egyátalán nem foglalkoznak azzal, hogy mit lehetne kihozni a chipből optimális esetben. Ezzel szemben egy komolyabb cégnél akár egy évig is eltart, amíg kifejlesztik az új készüléket. Számomra nem kérdés, hogy csak az utóbbival érdemes foglalkozni.
Szerintem nem feltétlenül. Ha ugyanarra a feladatra az egyik helyen ráállítasz 30 embert, a másik cégnél meg kettőt, akkor vélhetően az első csapat gyorsabban végez. A kínai gyártók közelebb vannak a tűzhöz és jóval nagyobb tételekkel operálnak, megjelenés előtt akár hónapokkal megkapják a fejlesztői csomagot és mire egy chip kikerül a világpiacra, ők esetleg már gyártják is a köré épített saját készüléküket, a németek és angolok még csak akkor állnak neki a fejlesztésnek. Hogy esetleg nincs minden részlet tökéletesen kidolgozva, az a vásárlók túlnyomó többségét nem igazán zavarja, ezt azért látjuk az eladási számokban. Akiknek ez nem szimpatikus, azok szépen kivárják azt az egy évet, míg a kedvenc gyártójuk is elkészül az új verzióval, de a piacot nyilván nem ők mozgatják.

Hogy mekkora különbség van a készülékgyártó cégek lehetőségei között, azt jól jellemezte az AKM sztori. Mikor a leégett japán gyár (a cégnek több gyára van, de pechünkre néhány audio chipet csak Nobeokában gyártottak), nem semmisült meg minden, a gyártást is gyorsan átszervezték más üzemekbe, de a tűzeset miatt elkapkodott, pánikszerű beszerzések következtében az európai gyártók szinte mindegyike hoppon maradt és kénytelen volt más megoldásokra áttérni. Ám a nagyobb kínai gyárak nem álltak le az AKM chipes típusokkal, sőt még újakat is piacra dobtak, mert hozzáfértek olyan készletekhez, amik nem jutottak el Európába és az USA-ba sem.

chord_ írta:
Itt pl. a kínaiak nagyon ügyesen és gyorsan átlátták, hogy ezt a fajta variabilitást meghálálja a piac. Meg azt, hogy a vadonatúj csipeket, megoldásokat egy szempillantás alatt beteszik a készülékekbe; a nyugati cégek csak tátják a szájukat, és elszalad mellettük a vonat.
Igen, ezzel verik tönkre a konkurenciát, de nem kis zavart is okoznak a vásárlók fejében a hatalmas kínálattal, főleg azokéban, akik még mindig a D/A chip típusa alapján választanak készüléket. Persze érthető ez a hozzáállás is, mindenkinek kell valami szempont, ami alapján tud szelektálni.
A hozzászólást 4 alkalommal szerkesztették, utoljára Luxor Audio 2024.09.10., kedd 10:35-kor.

alto
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 3602
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: alto »

chord_ írta:
shany írta:

Pl. egy Topping E70 Velvet és egy Gustard R26 megfelelő rendszerbe kötve, kellő gondossággal installálva vélhetően a hifisták 99.99%-nál ugyanazt a véleményt eredményezné...

Szerintem meg nem.
Én pl. alapvető eltéréseket hallottam a Gustard R26 / A26 között. Pedig ugyanaz a márka, nagyon hasonló felépítés, ugyanaz a fejlesztő környezet, mármint a meghallgatásoknál.

Az hogy egy ilyen kínai cég a vadiúj chip megjelenését követően 1-2 hónappal már piacra dobja a chipet alkalmazó készülékét, az számomra azt jelenti, hogy különösebb tervezés, fejlesztés és tesztelés nélkül megépítik a chip gyártó által javasolt alapkapcsolást, és egyátalán nem foglalkoznak azzal, hogy mit lehetne kihozni a chipből optimális esetben.
Ezzel szemben egy komolyabb cégnél akár egy évig is eltart, amíg kifejlesztik az új készüléket. Számomra nem kérdés, hogy csak az utóbbival érdemes foglalkozni.
BARTIMEX AUDIO Honlap
Főrendszer Forrás: SynologyDS713+ -Linn Majik DS DAC-fejhallgató erősítő: Antelope Audio Zodiac+ Előerősítő: Music First Audio Classic Copper Erősítő: Trafomatic Audio Experience Two Hangfal: WLM Lyra MKII Signature IC kábelek: Audioquest Columbia Hangfal kábel: Furutech u-2T Tápellátás: Trafomatic Audio Classic Power Fejhallgató: Beyerdynamic T 1
Kisrendszer Forrás: XTZ CD-100 Erősítő: XTZ Class A100-D3 Hangfal: XTZ 99.38 IC kábel: XTZ interkonnektHangfalkábel: Neotech KS-11275

shany
Fórumlakó
Fórumlakó

chord_ írta:
...Szerintem meg nem.
Én pl. alapvető eltéréseket hallottam a Gustard R26 / A26 között. Pedig ugyanaz a márka, nagyon hasonló felépítés, ugyanaz a fejlesztő környezet, mármint a meghallgatásoknál....
Lehet, hogy félreérthetően fogalmaztam...
Arra próbáltam célozni, hogy amennyiben két teljesen eltérő hangképet hangképet hallanak ( mint az említett konkrét példában: precíz vs "zenei" ), akkor valószínűleg hasonlóan döntenének a két készülék között, azok megítélésében.

( Gustard ügyben: a legújabb X30 kivételével, az összes "legnagyobb" modelljüket volt módom kipróbálni ugyanabban a környezetben: Gustard A22 ( dual AK4499 ), Gustard X26pro ( dual ES9038pro ), Gustard R26 ( R2R ), Gustard A26 ( dual AK4499EX )
Az utóbbi 3 készülék esetén éreztem azt, hogy sikerült igazán elkapnia a Gustardnak azt pluszt - egy mély, telt, sötét és jól érezhetően- avagy két esetben rendkívül organikus - "audiofil" tónust, amely a chifi dacoknál gyakran hiányolt. Emellett mindegyik készülék teljesen másképp "szól", másképp építi fel a hangzást, csak nálam a sorrend más...)

hodyka
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 461

Hozzászólás Szerző: hodyka »

chord_ írta:
shany írta:

Szerintem meg nem.

A Toppingról volt szó és a Gustardról, de csak akkor ha direkt DSD-be van kapcsolva és DSD file-kel
Tóth Gábor DAC + MA12070 szimmetrikus hidalt üzemmódban + Focal Onyx hangdoboz

"Csak a hülyék tudnak mindent, a többiek életük végéig tanulnak".

chord_
Törzsvendég
Törzsvendég

shany írta:

Szerintem meg nem.

alto
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 3602
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: alto »

shany írta:
hodyka írta:
2024.09.09., hétf. 19:33
...Az a jó hogy van, de egy csomó eladó a világban, akkor mennyire jó lehet ?

Akkor valami nem stimmel..vagy olyan jó hogy eladják?
Nem mondom, hogy ezt teljesen értem gondolkodik.gif

Alapvetően, minél nagyobb az értékesített mennyiség egy adott készüléktípusból ( minél olcsóbb ), annál több jelenik meg a használtpiacon is. A hifisták szeretnek "fejleszteni", kipróbálni, stb, így ennek szükségszerű velejárója az aktív használtpiac.

Másrészt nagyon nem egyforma a készüléktulajdonosok hangrendszere, ízlése, elvárásai a hanggal, megszólalással kapcsolatban. Az, hogy "jó", nagyon szubjektív, és nagyon mást jelent a hifisták között is.

Nagyon szélsőséges hangzások esetén azért előfordulhat jelentős konszenzus is.

Egyébként egyáltalán nem vagyok R2R hívő, sőt. Zavaró számomra a relatíve gyenge mérési eredményeik.
Érdekes, hogy pont ezt a két eléggé megosztó márkát hozod fel példaként a jelentős konszenzusra. Én ezeket sosem hallottam jónak, pedig többféle rendszerben is volt alkalmam őket meghallgatni.
BARTIMEX AUDIO Honlap
Főrendszer Forrás: SynologyDS713+ -Linn Majik DS DAC-fejhallgató erősítő: Antelope Audio Zodiac+ Előerősítő: Music First Audio Classic Copper Erősítő: Trafomatic Audio Experience Two Hangfal: WLM Lyra MKII Signature IC kábelek: Audioquest Columbia Hangfal kábel: Furutech u-2T Tápellátás: Trafomatic Audio Classic Power Fejhallgató: Beyerdynamic T 1
Kisrendszer Forrás: XTZ CD-100 Erősítő: XTZ Class A100-D3 Hangfal: XTZ 99.38 IC kábel: XTZ interkonnektHangfalkábel: Neotech KS-11275

shany
Fórumlakó
Fórumlakó

hodyka írta:
2024.09.09., hétf. 19:33
...Az a jó hogy van, de egy csomó eladó a világban, akkor mennyire jó lehet ?

Nem mondom, hogy ezt teljesen értem gondolkodik.gif

Alapvetően, minél nagyobb az értékesített mennyiség egy adott készüléktípusból ( minél olcsóbb ), annál több jelenik meg a használtpiacon is. A hifisták szeretnek "fejleszteni", kipróbálni, stb, így ennek szükségszerű velejárója az aktív használtpiac.

Másrészt nagyon nem egyforma a készüléktulajdonosok hangrendszere, ízlése, elvárásai a hanggal, megszólalással kapcsolatban. Az, hogy "jó", nagyon szubjektív, és nagyon mást jelent a hifisták között is.

Nagyon szélsőséges hangzások-, nagymértékű különbségek esetén azért előfordulhat jelentős konszenzus is.

Egyébként egyáltalán nem vagyok R2R hívő, sőt. Zavaró számomra a relatíve gyenge mérési eredményeik.

hodyka
V.I.P.
V.I.P.

shany írta:
2024.09.09., hétf. 19:04
chord_ írta:
2024.09.09., hétf. 16:38
...Ezt pl. a Gustard dac-ok esetén jómagam is alátámasztom. Az AKM 4499-ben valamit hallok, ami 'új', és nagyon-nagyon jó, az R2R verzió pedig nem rossz, de mégis csak alulmaradt 1 perc után, és el is lett adva 3 nappal később.

De ez egy elszigetelt, egyéni vélemény. A felsőbb osztályban akár át is fordulhatnak a dolgok....
Nálam nem volt kérdés, az "R2R" maradt...
Bár azt gondolom, rendkívül fontos, a műsorforrás-, a meghajtás mikéntje ( itt a szokásosnál is jóval több lehetőség van ) és a dac utáni komponensek, akusztika, stb....

( Azt még jegyezzük meg, hogy a Gustard, Holo Audio, Denafrips, és még sokan, mind szegmentált "R2R" dacok )
Az a jó hogy van, de egy csomó eladó a világban, akkor mennyire jó lehet ?

hodyka
V.I.P.
V.I.P.

shany írta:
2024.09.09., hétf. 18:53
MOT64 írta:
2024.09.09., hétf. 15:27
...Mondom, hogy elbeszélünk egymás mellett. Én írok valamit, te másra válaszolsz...
Főleg, ha nem arra válaszolsz amit neked írtam...
:fekverohog:

shany
Fórumlakó
Fórumlakó

chord_ írta:
2024.09.09., hétf. 16:38
...Ezt pl. a Gustard dac-ok esetén jómagam is alátámasztom. Az AKM 4499-ben valamit hallok, ami 'új', és nagyon-nagyon jó, az R2R verzió pedig nem rossz, de mégis csak alulmaradt 1 perc után, és el is lett adva 3 nappal később.

De ez egy elszigetelt, egyéni vélemény. A felsőbb osztályban akár át is fordulhatnak a dolgok....
Nálam nem volt kérdés, az "R2R" maradt...
Bár azt gondolom, rendkívül fontos, a műsorforrás-, a meghajtás mikéntje ( itt a szokásosnál is jóval több lehetőség van ) és a dac utáni komponensek, akusztika, stb....

( Azt még jegyezzük meg, hogy a Gustard, Holo Audio, Denafrips, és még sokan, mind szegmentált "R2R" dacok )

shany
Fórumlakó
Fórumlakó

MOT64 írta:
...Mondom, hogy elbeszélünk egymás mellett. Én írok valamit, te másra válaszolsz...
Főleg, ha nem arra válaszolsz amit neked írtam...

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4368

Hozzászólás Szerző: juliush »

hodyka írta:
2024.09.09., hétf. 16:30
The AK4499EX is a new concept Premium multi-bit Stereo DAC with newly developed Switched Resistor
technology,
Nem összetévesztendő a natív multi-bites létrahálózatokkal!
Az AK4191-es delta-szigma modulátortól kapott 128 vagy 256-szorosan túlmintavételezett, 7-bitre konvertált jelfolyammal dolgozik.
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

chord_
Törzsvendég
Törzsvendég

MOT64 írta:

......

A második cikk nem R2R DAC-okról szól, hanem kapcsolt ellenállás hálózattal működő DAC-okról. A két struktúra nem ugyan az, habár mindegyik ellenállásokat használ a jelek leosztására. A kapcsolt ellenállás hálózat esetén a bitek szegmentálása is sokkal jobb eredményt ad, mint R2R esetén. Ilyen például az AKM AK4499-es "zászlós hajója".

Ezt pl. a Gustard dac-ok esetén jómagam is alátámasztom. Az AKM 4499-ben valamit hallok, ami 'új', és nagyon-nagyon jó, az R2R verzió pedig nem rossz, de mégis csak alulmaradt 1 perc után, és el is lett adva 3 nappal később.

De ez egy elszigetelt, egyéni vélemény. A felsőbb osztályban akár át is fordulhatnak a dolgok.
Az R2R előrenyomulást szimpla 'divathullám-meglovaglásként' érzékelni azért nem helyes, bármekkora is a valós 'bitmélység'. A nép, az istenadta nép szereti, és ez fontos, tehát, valamit máris hozzáadott a hangzáskultúrához.

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 2811

Hozzászólás Szerző: supravox »

Én azt látom,hogy már boldog boldogtalan tud,gyakorlatilag BÁRMIT gyártani.
Csak itt a fórumon legalább 3 "gyártó" jelent meg a porondon.
Gyakorlatilag MIND diy kategória.
Csilliárdokért.
Hát csak azt tudom mondani,hogy hajrá👍👍
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Soulnote D2.2 dac, Soulnote A3 erősítő, JBL 4349
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek, Stealth V3 T-selected usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok

hodyka
V.I.P.
V.I.P.

[AK4499EX]

The AK4499EX is a new concept Premium multi-bit Stereo DAC with newly developed Switched Resistor
technology,

La_Valse
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 741

Hozzászólás Szerző: La_Valse »

juliush írta:
2024.09.09., hétf. 13:34
La_Valse írta: 1. az R-2R nem konvertálja az órajelet a kimeneti jelbe - ezt nem is értem
2. az R-2R érzéketlen a jitterre, ... - tessék?
3. a kimeneti jel sokkal pontosabb a szigma-delta D/A-hoz képest - vesd össze "Hátrányok" 1. pontjával!

Hátrányok
1. a torzítási tényező rendkívül jó a mai szigma-delta chipeknél, az R-2R létrák is jók, de nem annyira
A vitatott/nem is értett? megállapítások az Audio-gd cég következtetései.
"Az ördög nem olyan szörnyű, mint a matematikai modellje!" (Wavebourn)

MOT64
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 153

Hozzászólás Szerző: MOT64 »

shany írta:
2024.09.09., hétf. 13:55
La_Valse írta:
2024.09.09., hétf. 13:19
MOT64 írta:
2024.09.09., hétf. 12:11
Bravó! Eljutottunk 13 bitig. És most?
Ha csak az ellenállások pontosságát nézzük, akkor 0,01% valóban 13 bitre elegendő. Manapság egy ultragyors FPGA vezérli és korrigálja az R2R létrát, párhuzamos üzemmódban, 1 órajelciklus alatt. Így elérhető a 24 bit....
Az ellenállásértékek szórása/pontatlansága okozta hiba csökkentését valójában módosított struktúrával érik el ---> szegmentálás, pl.:
https://www.researchgate.net/publicatio ... t_matching

https://www.analog.com/media/en/trainin ... mt-016.pdf
Mondom, hogy elbeszélünk egymás mellett. Én írok valamit, te másra válaszolsz. Ennek ellenére köszönöm a cikkeket, hasznos olvasmány volt mindegyik.

Ha te is végig olvastad, láthatod, hogy az első cikkben is csak 18 bit felbontásig vizsgálták az R2R DAC-okat. Előbb már leírtam, hogy pontossági okok miatt nem nagyon van értelme feljebb menni. A cikkben említett 10 ppm pontosság, amit elértek már közelíti a 17 bitet, de még azt sem éri el. Aztán itt a plafon. És ez csak egy szimuláció volt. A valóság lehet ennél egy kicsit gyengébb lenne.

"10,000 randomly generated 18-bit DACs with standard deviation σ= 0.021% for each DAC model." Ez is csak 12 bit.

A második cikk nem R2R DAC-okról szól, hanem kapcsolt ellenállás hálózattal működő DAC-okról. A két struktúra nem ugyan az, habár mindegyik ellenállásokat használ a jelek leosztására. A kapcsolt ellenállás hálózat esetén a bitek szegmentálása is sokkal jobb eredményt ad, mint R2R esetén. Ilyen például az AKM AK4499-es "zászlós hajója".

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”