A lila
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Kábelezzünk
- -CB-
- Beköltözött
- Értékelés: 1213
Re: Kábelezzünk

Ha a KÁBEL egyik végén az Utopia van, melyik végfok van bekötve a KÁBEL másik végére ?
Nem tom... Azt nem írta.

Ha a KÁBEL egyik végén az Utopia van, melyik végfok van bekötve a KÁBEL másik végére ?
Köszi

Sokan nem tudják...még most sem

Topping E70 Velvet + TPA3255 szimmetrikus hidalt üzemmódban + Focal Onyx hangdoboz
"Csak a hülyék tudnak mindent, a többiek életük végéig tanulnak".
- sutemenyx
- Törzsgárda
- Értékelés: 2876
- Kapcsolat:
Ezt írta le Voyager
Audiomeca J1 + Airtangent + Kiseki Blue NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek
http://saboaudio.eu
http://saboaudio.eu
Már engedelmet uraim
A Dielektrikum nem CSAK szigetelés...........lehet annak is mondani, de egy kicsit több, vagy nem ?
A Dielektrikum nem CSAK szigetelés...........lehet annak is mondani, de egy kicsit több, vagy nem ?
Topping E70 Velvet + TPA3255 szimmetrikus hidalt üzemmódban + Focal Onyx hangdoboz
Ez már nem visszafordítható folyamat, ez már Audio PC marad.
De, ha visszamennénk az időben, amikor ez a technológia tért hódított és így szoktuk volna meg a nevét, hogy Hangi SzSz, tök természetes lenne.
Akkor úgy tűnt, hogy sokkal egyszerűbb - és trendibb - átvenni az angol szóhasználatot, sok kifejezés így épült be a nyelvünkbe, nem feltétlenűl szakmai indokkal, mint a dielektrikum.
Persze, a lustaság is nagy úr. A rövidebb megfelelőt szívesebben használjuk, mindegy milyen nyelven. Ha az Audio Personal Computer - t nem lehetne rövidíteni, megnézném, hányan használnák az angol kifejezést...
Audio PC - Hangi SzSz...

Ez már nem visszafordítható folyamat, ez már Audio PC marad.
De, ha visszamennénk az időben, amikor ez a technológia tért hódított és így szoktuk volna meg a nevét, hogy Hangi SzSz, tök természetes lenne.
Akkor úgy tűnt, hogy sokkal egyszerűbb - és trendibb - átvenni az angol szóhasználatot, sok kifejezés így épült be a nyelvünkbe, nem feltétlenűl szakmai indokkal, mint a dielektrikum.
Persze, a lustaság is nagy úr. A rövidebb megfelelőt szívesebben használjuk, mindegy milyen nyelven. Ha az Audio Personal Computer - t nem lehetne rövidíteni, megnézném, hányan használnák az angol kifejezést...

- sutemenyx
- Törzsgárda
- Értékelés: 2876
- Kapcsolat:
Úgy látszik, már megint. Például a Hangi Személyi Számítógép megnevezést is bevezethetnénk. Ugye audio sem lehet, az sem magyar.Rock60 írta: ↑2024.09.05., csüt. 20:47Már megint itt tartunk ?gomolalaci írta: ↑2024.09.05., csüt. 20:16Mennyivel egyszerűbb! Magyarul! Szigetelés. Miért ragaszkodnak egyesek az idegen szavakhoz???
Off.
Elvileg igazad van, de fogadd el, hogy vannak angolszász eredetű kifejezések, amik beépültek már - sajnos vagy sem - a nyelvünkbe.
Az valóban sajnálatos, hogy a jól használható magyar szavainkat is sokan szándékosan kerülik. Hogy ennek oka a sznobság, vagy mások lenézésétől való félelem, azt nem tudom.
/ Eestleg ezt az egész témát áttehetnénk a Szótár - csevegőbe./
On.
- Voyager
- V.I.P.
- Értékelés: 2104
A dielektrikum, és általában az idegen eredetű szakmai terminusok, egy bizonyos műszaki ismeret szintjén nemcsak elfogadhatók, hanem alapvető fontosságúak is.MrCollector írta: ↑2024.09.05., csüt. 20:49Amiért én kiírtam, az célt ért.gomolalaci írta: ↑2024.09.05., csüt. 20:16Mennyivel egyszerűbb! Magyarul! Szigetelés. Miért ragaszkodnak egyesek az idegen szavakhoz???![]()
A dielektrikum és a szigetelés szavak közötti különbségtétel szakmailag azért fontos, mert különböző fogalmakat jelölnek, és ezeknek eltérő szerepük van a műszaki területeken.
A szigetelés általános értelemben bármely anyagot jelölhet, amely megakadályozza pl. az elektromos áram áthaladását, és gyakran használják mindennapi kontextusban is, például akár építőipari szigetelőanyagoknál.
A dielektrikum viszont egy olyan specifikus anyagra vonatkozik, amely elektromosan nem vezet, de képes polarizálódni egy elektromos mező hatására. Ez különösen fontos az elektromos és elektronikai tervezésben, például kondenzátorok esetében, ahol a dielektromos anyag tárolja az energiát a mező polarizálódása révén.
A dielektrikum tehát nem csupán egy szigetelő anyag, hanem annak egy speciális formája, amely aktívan részt vesz az elektromos mező alakításában. Ezért fontos szakmai környezetben megkülönböztetni a két kifejezést, hogy pontosan lehessen leírni a különböző anyagok működését és alkalmazási területeit.
Felesleges ezen nyelvészkedni, mert az csak ismerethiányról tesz tanúbizonyságot.
„A világban a csodák a legapróbb rezdülésekben rejtik maguk táncát.”
-
- Beköltözött
- Értékelés: 440
Amiért én kiírtam, az célt ért.gomolalaci írta: ↑2024.09.05., csüt. 20:16Mennyivel egyszerűbb! Magyarul! Szigetelés. Miért ragaszkodnak egyesek az idegen szavakhoz???

Off.
Elvileg igazad van, de fogadd el, hogy vannak angolszász eredetű kifejezések, amik beépültek már - sajnos vagy sem - a nyelvünkbe.
Az valóban sajnálatos, hogy a jól használható magyar szavainkat is sokan szándékosan kerülik. Hogy ennek oka a sznobság, vagy mások lenézésétől való félelem, azt nem tudom.
/ Eestleg ezt az egész témát áttehetnénk a Szótár - csevegőbe.
/
On.
Már megint itt tartunk ?gomolalaci írta: ↑2024.09.05., csüt. 20:16Mennyivel egyszerűbb! Magyarul! Szigetelés. Miért ragaszkodnak egyesek az idegen szavakhoz???
Off.
/ Eestleg ezt az egész témát áttehetnénk a Szótár - csevegőbe.

On.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Rock60 2024.09.05., csüt. 20:49-kor.
-
- Fórumlakó
- Értékelés: 363
Mennyivel egyszerűbb! Magyarul! Szigetelés. Miért ragaszkodnak egyesek az idegen szavakhoz???
A gondolkodás nem megerőltető...
Igaz, kimaradt két betű...

-
- Beköltözött
- Értékelés: 440
Szigetelés - DIELEKTRIKUM
2. A második és harmadik konstrukciót, aminek az utolsó verzióját most Black Line 12 néven ismerjük (ha jól emlékszem, van nekem is belőle RCA és XLR is) előbb a Csepel Műveknél készítették, majd mikor ott megszűnt a huzalgyártás, elvitte egy vidéki gyárba, de: itt már teljesen egészében az ő specifikációja alapján, csak neki gyártottak 4 kilences tisztaságú réz huzalt. A huzal nem volt kapható csak Attilánál kész kábelként, a teljes megrendelt mennyiségeket ő használta fel. A Black Line sorozatnál a szigetelést teszik (kenik) fel a műhelyükben a huzalokra.
1. Az első, ASP sorozatú kábeleit a Kábelművekben csináltatta, meghatározva nekik a habosított polietilén szigetelést, kompletten, de készen a szigeteléssel együtt átvéve és felhasználva őket.cables írta: ↑2024.09.04., szer. 13:04Na vettem a fáradságot és felhívtam az Attilát, hogy tényleg te gyártod a huzal? Akkorát röhögött, hogy csak na: Persze itt a konyhában. Szóval gyártatta a huzalt, de beleszólt hogy csinálják. Ez viszont egész más dolog. Szóval aki röhögött azon, hogy a huzal gyártás nagy gépi háttért igényel az saját magát nevette ki. Gratula!
2. A második és harmadik konstrukciót, aminek az utolsó verzióját most Black Line 12 néven ismerjük (ha jól emlékszem, van nekem is belőle RCA és XLR is) előbb a Csepel Műveknél készítették, majd mikor ott megszűnt a huzalgyártás, elvitte egy vidéki gyárba, de: itt már teljesen egészében az ő specifikációja alapján, csak neki gyártottak 4 kilences tisztaságú réz huzalt. A huzal nem volt kapható csak Attilánál kész kábelként, a teljes megrendelt mennyiségeket ő használta fel. A Black Line sorozatnál a szigetelést teszik (kenik) fel a műhelyükben a huzalokra.
Gondolom sok nagyhírű kábelgyártó cég vásárolja, vagy csináltatja az alapanyagot, az egy manufaktúrában - a konyhában - lehetetlen.
Nem is mondta soha, hogy a drót nála készült volna, nem is volt hol...
Szerintem maga az alapanyag, azon túl, hogy különösen nagy tisztaságú réz, túl sok - pl. geometriai - hókuszpókuszt nem tartalmaz.
Azok csoportosítása és különösen a spéci dielektrum adja a kábeleinek a lényegét - saját elmondása szerint is.
Nyilván.
Gondolom sok nagyhírű kábelgyártó cég vásárolja, vagy csináltatja az alapanyagot, az egy manufaktúrában - a konyhában - lehetetlen.
Nem is mondta soha, hogy a drót nála készült volna, nem is volt hol...
Szerintem maga az alapanyag, azon túl, hogy különösen nagy tisztaságú réz, túl sok - pl. geometriai - hókuszpókuszt nem tartalmaz.
Azok csoportosítása és különösen a spéci dielektrum adja a kábeleinek a lényegét - saját elmondása szerint is.
Na vettem a fáradságot és felhívtam az Attilát, hogy tényleg te gyártod a huzal? Akkorát röhögött, hogy csak na: Persze itt a konyhában. Szóval gyártatta a huzalt, de beleszólt hogy csinálják. Ez viszont egész más dolog. Szóval aki röhögött azon, hogy a huzal gyártás nagy gépi háttért igényel az saját magát nevette ki. Gratula!
Anno elég sok neves gyártó madzagját teszteltük le Nála, és vicces volt látni a földig hulló állakat...
Mire a saját rendszeremet is az Ő drótjaival kötöttem volna össze, leállt a gyártásával.
A kis alaksori műhelyét egy brutális felhőszakadás elárasztotta, rengeteg eszköz, szerszám, termék - alsó polcon álló erősítők, lemezjátszók, álló hangfalak - semmisült meg.
Otthagyta azt a helyet, ma egy hegyvidéki budai családi ház alsó szintjén tevékenykedik, kisebb, szűkösebb helyen.
Nem tudom, belevág - e újra a kábel - mizériába, Ö sem lesz már fiatalabb...
Az ő termékpalettájának - kábelek, erősítők, hangfalak, kiegészítők - a technikai hátterét egy mindent átfogó filozófiára fűzte fel, többször elmagyarázta már nekem, hogy miben különbözik az mindenki másétól. / Nem tudom elmondani./
A kábeleinek talán legfontosabb része a szigetelése. / Dielektrum./
Sokáig kísérletezett a fekete anyaggal, amit ecseteléssel hord fel a vezetőre.
Azt mondja, ez minden másnál jobb, mint ami fellelhető erre a célra.
A drótjai nagyon merevek, útálják a sok hajlítgatást - megreped és lepattoghat a felhordott szigetelés - de q. jók. / Dinamikus, tiszta, nagyon "élő" valós hang./
Érdekes módon ez sem " jön be " mindenkinek.
Végül is egy IC - a 9 eres Back Line - és egy hálózati kábelem lett Tőle, az előbbi kirobbanthatatlan része a rendszeremnek.
Már jó régen a pesti műhelyében gyártott egy manufaktórához képest elég nagy tételben IC, hangszóró és tápkábeleket.
Anno elég sok neves gyártó madzagját teszteltük le Nála, és vicces volt látni a földig hulló állakat...

Mire a saját rendszeremet is az Ő drótjaival kötöttem volna össze, leállt a gyártásával.
A kis alaksori műhelyét egy brutális felhőszakadás elárasztotta, rengeteg eszköz, szerszám, termék - alsó polcon álló erősítők, lemezjátszók, álló hangfalak - semmisült meg.
Otthagyta azt a helyet, ma egy hegyvidéki budai családi ház alsó szintjén tevékenykedik, kisebb, szűkösebb helyen.
Nem tudom, belevág - e újra a kábel - mizériába, Ö sem lesz már fiatalabb...
Az ő termékpalettájának - kábelek, erősítők, hangfalak, kiegészítők - a technikai hátterét egy mindent átfogó filozófiára fűzte fel, többször elmagyarázta már nekem, hogy miben különbözik az mindenki másétól. / Nem tudom elmondani./
A kábeleinek talán legfontosabb része a szigetelése. / Dielektrum./
Sokáig kísérletezett a fekete anyaggal, amit ecseteléssel hord fel a vezetőre.
Azt mondja, ez minden másnál jobb, mint ami fellelhető erre a célra.
A drótjai nagyon merevek, útálják a sok hajlítgatást - megreped és lepattoghat a felhordott szigetelés - de q. jók. / Dinamikus, tiszta, nagyon "élő" valós hang./
Érdekes módon ez sem " jön be " mindenkinek.

Végül is egy IC - a 9 eres Back Line - és egy hálózati kábelem lett Tőle, az előbbi kirobbanthatatlan része a rendszeremnek.

- Deenoo
- Kezdő Fórumlakó
- Értékelés: 29
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára Deenoo 2024.09.04., szer. 09:55-kor.
Drótot (?). ha huzalra gondolsz szerintem azt a Bese se gyárt. A huzalgyártás egy elég gép igényes dolog.
Ez úgy volt - ha jól emlékszem - hogy az apám vett a Zoltántól X méter drótot, aztán a méretre vágott IC-ket ebből már ő szerelte össze. Kb. a 80-as évek végén, vagy a 90-es évek elején. Régen csak ilyen kábelem volt, de ma már csak 1 vagy 2 darab van meg belőle. Talán kettő. A füles erősítőm van ilyennel bekötve az előerősítőm magnókimenetében ha jól emlékszem, de most nem nézem meg, mert nyárra el van még rakva a cucc.kaef2 írta: ↑2024.09.04., szer. 09:25Tudomásom szerint nem gyártott soha kábelt, csak szerelt. Azt hiszem Bese Attila az egyetlen, aki a drótot is, meg a szigetelést is saját maga gyártja és szereli a kész kábelt.
- tottyi
- Hazajáró lélek
- Értékelés: 864
Mert mindenfele idegeneknek szetosztogatod a dolgaidat.kaef2 írta: ↑2024.09.04., szer. 09:25Tudomásom szerint nem gyártott soha kábelt, csak szerelt. Azt hiszem Bese Attila az egyetlen, aki a drótot is, meg a szigetelést is saját maga gyártja és szereli a kész kábelt.

Audio PC - WW Platunim 7 | USB - Shunyata Research Sigma v2 | Chord Dave - WW Platinum 7 | WW Platinum Eclipse 8 XLR | Benchmark HPA4 | Hangfalkabel - Valhalla Draco Reference V3 XLR | ATC SCM150ASL Pro | Tapkabel hangfalba (2x) - WW Platinum 7 | Betapkabel - Valhalla Draco V3/2 HC R