Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kábelezzünk

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 1435

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

MrCollector írta:
2024.09.04., szer. 21:50
Szigetelés - DIELEKTRIKUM
Igaz, kimaradt két betű... :smile53:

MrCollector
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 488

Hozzászólás Szerző: MrCollector »

Szigetelés - DIELEKTRIKUM
Ha kérdésed van: 20/3383456

kaef2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3778

Hozzászólás Szerző: kaef2 »

cables írta:
2024.09.04., szer. 13:04
Na vettem a fáradságot és felhívtam az Attilát, hogy tényleg te gyártod a huzal? Akkorát röhögött, hogy csak na: Persze itt a konyhában. Szóval gyártatta a huzalt, de beleszólt hogy csinálják. Ez viszont egész más dolog. Szóval aki röhögött azon, hogy a huzal gyártás nagy gépi háttért igényel az saját magát nevette ki. Gratula!
1. Az első, ASP sorozatú kábeleit a Kábelművekben csináltatta, meghatározva nekik a habosított polietilén szigetelést, kompletten, de készen a szigeteléssel együtt átvéve és felhasználva őket.

2. A második és harmadik konstrukciót, aminek az utolsó verzióját most Black Line 12 néven ismerjük (ha jól emlékszem, van nekem is belőle RCA és XLR is) előbb a Csepel Műveknél készítették, majd mikor ott megszűnt a huzalgyártás, elvitte egy vidéki gyárba, de: itt már teljesen egészében az ő specifikációja alapján, csak neki gyártottak 4 kilences tisztaságú réz huzalt. A huzal nem volt kapható csak Attilánál kész kábelként, a teljes megrendelt mennyiségeket ő használta fel. A Black Line sorozatnál a szigetelést teszik (kenik) fel a műhelyükben a huzalokra.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

cables írta:
2024.09.04., szer. 13:04
Na vettem a fáradságot és felhívtam az Attilát, hogy tényleg te gyártod a huzalt ? Akkorát röhögött, hogy csak na: Persze itt a konyhában. Szóval gyártatta a huzalt, de beleszólt hogy csinálják.
Ez viszont egész más dolog.
Nyilván.
Gondolom sok nagyhírű kábelgyártó cég vásárolja, vagy csináltatja az alapanyagot, az egy manufaktúrában - a konyhában - lehetetlen.
Nem is mondta soha, hogy a drót nála készült volna, nem is volt hol...
Szerintem maga az alapanyag, azon túl, hogy különösen nagy tisztaságú réz, túl sok - pl. geometriai - hókuszpókuszt nem tartalmaz.
Azok csoportosítása és különösen a spéci dielektrum adja a kábeleinek a lényegét - saját elmondása szerint is.

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2324

Hozzászólás Szerző: cables »

Na vettem a fáradságot és felhívtam az Attilát, hogy tényleg te gyártod a huzal? Akkorát röhögött, hogy csak na: Persze itt a konyhában. Szóval gyártatta a huzalt, de beleszólt hogy csinálják. Ez viszont egész más dolog. Szóval aki röhögött azon, hogy a huzal gyártás nagy gépi háttért igényel az saját magát nevette ki. Gratula!

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

kaef2 írta:
2024.09.04., szer. 09:51
kaef2 írta:
2024.09.04., szer. 09:25

Azt hiszem Bese Attila az egyetlen, aki a drótot is, meg a szigetelést is saját maga gyártja és szereli a kész kábelt.
30 évvel ezelőtt még az akkor Drótgyárban gyártatta, de egy jó ideje már saját maga csinálja.
A szigetelést is.
Már jó régen a pesti műhelyében gyártott egy manufaktórához képest elég nagy tételben IC, hangszóró és tápkábeleket.
Anno elég sok neves gyártó madzagját teszteltük le Nála, és vicces volt látni a földig hulló állakat... :D
Mire a saját rendszeremet is az Ő drótjaival kötöttem volna össze, leállt a gyártásával.
A kis alaksori műhelyét egy brutális felhőszakadás elárasztotta, rengeteg eszköz, szerszám, termék - alsó polcon álló erősítők, lemezjátszók, álló hangfalak - semmisült meg.
Otthagyta azt a helyet, ma egy hegyvidéki budai családi ház alsó szintjén tevékenykedik, kisebb, szűkösebb helyen.
Nem tudom, belevág - e újra a kábel - mizériába, Ö sem lesz már fiatalabb...
Az ő termékpalettájának - kábelek, erősítők, hangfalak, kiegészítők - a technikai hátterét egy mindent átfogó filozófiára fűzte fel, többször elmagyarázta már nekem, hogy miben különbözik az mindenki másétól. / Nem tudom elmondani./
A kábeleinek talán legfontosabb része a szigetelése. / Dielektrum./
Sokáig kísérletezett a fekete anyaggal, amit ecseteléssel hord fel a vezetőre.
Azt mondja, ez minden másnál jobb, mint ami fellelhető erre a célra.
A drótjai nagyon merevek, útálják a sok hajlítgatást - megreped és lepattoghat a felhordott szigetelés - de q. jók. / Dinamikus, tiszta, nagyon "élő" valós hang./
Érdekes módon ez sem " jön be " mindenkinek. gondolkodik.gif
Végül is egy IC - a 9 eres Back Line - és egy hálózati kábelem lett Tőle, az előbbi kirobbanthatatlan része a rendszeremnek.

hodyka
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 445

Hozzászólás Szerző: hodyka »

cables írta:
2024.09.04., szer. 09:40
kaef2 írta:

...
Azt hiszem Bese Attila az egyetlen, aki a drótot is, meg a szigetelést is saját maga gyártja és szereli a kész kábelt.
Drótot (?). ha huzalra gondolsz szerintem azt a Bese se gyárt. A huzalgyártás egy elég gép igényes dolog.
:fekverohog:
Topping E70 Velvet + TPA3255 szimmetrikus hidalt üzemmódban + Focal Onyx hangdoboz

"Csak a hülyék tudnak mindent, a többiek életük végéig tanulnak".

kaef2
V.I.P.
V.I.P.

cables írta:
2024.09.04., szer. 09:40
kaef2 írta:

...
Drótot (?). ha huzalra gondolsz szerintem azt a Bese se gyárt. A huzalgyártás egy elég gép igényes dolog.
30 évvel ezelőtt még az akkor Drótgyárban gyártatta, de egy jó ideje már saját maga csinálja.
A szigetelést is.

Deenoo
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 30

Hozzászólás Szerző: Deenoo »

kaef2 írta:
Snipi írta:
2024.09.04., szer. 08:37
kaef2 írta:
2024.09.04., szer. 07:31

Tudomásom szerint Ő az egyetlen a hazai kábelgyártók között, aki közel 30 éve gyárt drótot és szigetelést is. Saját kezűleg.
Bay Zoli? Nekem még van 1 vagy 2 darab tőle származó ősrégi IC kábelem. Nem kevés márkás kábelnél bizonyult jobbnak nálam.
Tudomásom szerint nem gyártott soha kábelt, csak szerelt.
[OFF - katt ide ha látni akarod]
viszont lassan 10 éve van nála két drága tápkábelem, amit jó lenne egyszer visszakapni
Javasolom hívd fel, biztosan visszaadja. 😉😊
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára Deenoo 2024.09.04., szer. 09:55-kor.

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2324

Hozzászólás Szerző: cables »

kaef2 írta:

...

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 585

Hozzászólás Szerző: Snipi »

kaef2 írta:
Snipi írta:
kaef2 írta:

Tudomásom szerint Ő az egyetlen a hazai kábelgyártók között, aki közel 30 éve gyárt drótot és szigetelést is. Saját kezűleg.
Bay Zoli? Nekem még van 1 vagy 2 darab tőle származó ősrégi IC kábelem. Nem kevés márkás kábelnél bizonyult jobbnak nálam.
viszont lassan 10 éve van nála két drága tápkábelem, amit jó lenne egyszer visszakapni
Ez úgy volt - ha jól emlékszem - hogy az apám vett a Zoltántól X méter drótot, aztán a méretre vágott IC-ket ebből már ő szerelte össze. Kb. a 80-as évek végén, vagy a 90-es évek elején. Régen csak ilyen kábelem volt, de ma már csak 1 vagy 2 darab van meg belőle. Talán kettő. A füles erősítőm van ilyennel bekötve az előerősítőm magnókimenetében ha jól emlékszem, de most nem nézem meg, mert nyárra el van még rakva a cucc.

tottyi
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 872

Hozzászólás Szerző: tottyi »

kaef2 írta:
Snipi írta:
kaef2 írta:

Mert mindenfele idegeneknek szetosztogatod a dolgaidat. ;)
Audio PC - WW Platunim 7 | USB - Shunyata Research Sigma v2 | Chord Dave - WW Platinum 7 | WW Platinum Eclipse 8 XLR | Benchmark HPA4 | Hangfalkabel - Valhalla Draco Reference V3 XLR | ATC SCM150ASL Pro | Tapkabel hangfalba (2x) - WW Platinum 7 | Betapkabel - Valhalla Draco V3/2 HC R

kaef2
V.I.P.
V.I.P.

Snipi írta:
kaef2 írta:

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 585

Hozzászólás Szerző: Snipi »

kaef2 írta:

kaef2
V.I.P.
V.I.P.

Lusta vagyok megkeresni, hogy volt-e már erről szó, de talán kevesen tudják, és említésre érdemes, hogy Bese Attilának (Alisca Orange Kft) van interkonnekt kábelek struktúrájára, vonatkozó elfogadott találmányi bejegyzése, 1996 óta.

Kép

A találmány részletei itt olvashatóak:

https://patentimages.storage.googleapis ... 523528.pdf

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

MrCollector írta:
2024.09.01., vas. 22:16

És az IEC aljzatban benne van mind a három tüske?
Igen, és be is van kötve a föld.

MrCollector
Beköltözött
Beköltözött

Rock60 írta:
2024.09.01., vas. 21:39
MrCollector írta:
2024.09.01., vas. 19:45

Melyik az a készülék ami kikapcsolás után képes "minőségromlás nélkül" szólni tovább 5-10 másodpercig?
A Quad ESL63 sztatikus kb. 40 mp - ig szól az áram megszakítása után.
Nem hogy minőségromlás nélkül, hanem minőség javulással. Kb 10 másodpercig minden szempontból jobb, majd egyenletesen halkulni kezd.
Olyan jellegű különbség hallható, mint ha egy erősítő, vagy dac alá a gyári lába helyére egy jobb minőségű készülék alátétet raknék.
Levegősebb, eszköztelenebb, transzparensebb, könnyedebb, nem kérdés.
Hogy a változásnak csak a föld megszakítása-e az oka - mert hogy az elektronika emlékszik, a tápkábel hangjára, ahogy a.gabriel szakszerűen magyarázta - vagy magának a kábel hangjának a jellegzetessége tűnik el a kiiktatásával, ki fog derülni.
Fogok készíteni ugyan ilyen tápkábelt földvezeték nélkűl.
Azt összevetem a mostanival és a kábel nélküli felállással is.
És az IEC aljzatban benne van mind a három tüske?

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

MrCollector írta:

Melyik az a készülék ami kikapcsolás után képes "minőségromlás nélkül" szólni tovább 5-10 másodpercig?
A Quad ESL63 sztatikus kb. 40 mp - ig szól az áram megszakítása után.
Nem hogy minőségromlás nélkül, hanem minőség javulással. Kb 10 másodpercig minden szempontból jobb, majd egyenletesen halkulni kezd.
Olyan jellegű különbség hallható, mint ha egy erősítő, vagy dac alá a gyári lába helyére egy jobb minőségű készülék alátétet raknék.
Levegősebb, eszköztelenebb, transzparensebb, könnyedebb, nem kérdés.
Hogy a változásnak csak a föld megszakítása-e az oka - mert hogy az elektronika emlékszik, a tápkábel hangjára, ahogy a.gabriel szakszerűen magyarázta - vagy magának a kábel hangjának a jellegzetessége tűnik el a kiiktatásával, ki fog derülni.
Fogok készíteni ugyan ilyen tápkábelt földvezeték nélkűl.
Azt összevetem a mostanival és a kábel nélküli felállással is.

nemtomm
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 934

Hozzászólás Szerző: nemtomm »

Rock60 írta:
2024.08.31., szomb. 21:38
Na, hogy a bicajlámpa stabil fényét egy érdekességre irányítsam...

Gondolom, másban is felmerült már a kérdés, hogy X kábel megítélésénél mihez hasonlítunk, mihez képest ítélünk meg pl. egy tápkábel hangját ?
Mondjuk Y kábelhez képest ?
Jó, jó, de nem ez a legobjektívabb módszer...
Van egy olyan készülék - lehet, hogy több is - amelyik képes kikapcsolás után 5 - 10 másodpercig bármilyen minőség romlás nélkül szólni. Tehát ez idő alatt tápkábel nélkül is, annak bármilyen ráhatása nélkül működik, így hangja összevethető az éppen beledugott kábellel produkált hangjával.
A legjobb kábel szerintem az, amelyiknek a hangja a legjobban hasonlít a semmihez.
Huh ez bizony nem semmi infó ne tartsd magadba …..melyik az a készülék . Mert vennék ilyet leborulok.gif
"Az igazi barát szemből támad."

fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 893

Hozzászólás Szerző: fererencz »

Nem azok az erősítők csinálják ezt, amikből kispórolják a relét? :D
Nem szotkam hibázni.

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3509

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

violin írta:
2024.09.01., vas. 20:44
MrCollector írta:
Mi a szerepe a földelésnek egy készülékben (és a tápkábelben)?
Pl egy jól megépített erősítő, amiben van vagy párszárezer mikró puffer.... :rolleyes:
Heed Thesis végfok kb. 15-20mp-ig szól ugyanúgy, mintha ki sem lenne kapcsolva.
Én is csodálkoztam rajta, de ilyen.
Mondanám, hogy pár másodperces áramszünet ellen jó megoldás, de közben a router, meg a streamer leáll :D
Csak a Marantz! :-D

violin
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1185

Hozzászólás Szerző: violin »

MrCollector írta:
Pl egy jól megépített erősítő, amiben van vagy párszárezer mikró puffer.... :rolleyes:
AVM - osztrák Tesla - svájci lemezvakaró - HT Pro 9+ - háelté 3.....zene és bona.

MrCollector
Beköltözött
Beköltözött

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

akvapark írta:
2024.09.01., vas. 10:47

Különbséget kell tenni a kettősen szigetelt és a földelt kialakítás közt.
Ez világos.
Ha a hifi készülékek az érintésvédelem miatt fontos földre ilyen érzékenyek, akkor miért nem alkalmazzák a régi, jól bevált módszert, a kettős szigetelést a tervezők - megspékelve egy nem vezető anyagú készülékházzal - miért vállalják be a földkábel zavaró hatását ?

akvapark
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1390

Hozzászólás Szerző: akvapark »

Ezt nem hinném - nem is ez a beszélgetés célja - az viszont elgondolkodtató, hogy sok készülék, elsősorban a vintage darabok, gyárilag föld nélküli kanócról kapták a betápot.

Ezek szerint így is kialakítható a konstrukció.
[/quote]

Különbséget kell tenni a kettősen szigetelt
1.kettősszig.png
1.kettősszig.png (3.84 KiB) Megtekintve 2112 alkalommal
, és a földelt kialakítás közt. leborulok.gif
>>Egy nemzetnél sem vagyunk alábbvalók<

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”