Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Autós topik autósoknak

nemtomm
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 943

Re: Autós topik autósoknak

Hozzászólás Szerző: nemtomm »

greenbio írta:
2024.09.03., kedd 10:46
ezt csak úgy itt hagyom, nagyon tanulságos videó. az indexképpel ellentétben nem szipiszupi hiperautókkal foglalkozik a videó, csak abból vezeti be a témát:

youtu.be/KUIzJPyl3LI
Nagyon jól próbálja elmagyarázni azt, hogy a kevesebb jobb lenne...és környezet kimélöbb...
Sajnos a trend nem a kisebb autók felé megy.... ráadásul ez a sok vezetés technikai csoda aminek segíteni kellene a vezetőt inkább csak bosszantja az embert és nem is igazán működnek jól, egy nagy része felesleges mármint annak aki tud vezetni.
"Az igazi barát szemből támad."

greenbio
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 414

Hozzászólás Szerző: greenbio »

ezt csak úgy itt hagyom, nagyon tanulságos videó. az indexképpel ellentétben nem szipiszupi hiperautókkal foglalkozik a videó, csak abból vezeti be a témát:

youtu.be/KUIzJPyl3LI

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 1456

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

Luxor Audio írta:
2024.09.03., kedd 09:12

A többiben csak pár percig ültem és a Hyundai kivételével mindből úgy szálltam ki, hogy "Jesszus, ez valami vicc?"
Hogy érted, milyen szempontból vicc ?

/ Nem tervezek SUV - ot venni./

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Értékelés: 9332

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

A SUV-oknak egyetlen (illetve ezzel összefüggésben kettő) előnyét látom. Azt, hogy magasak. Könnyebb ki/be szállni és magasabban ülve jobban látszik a forgalom. A második onnantól elvesztette a jelentősségét, ha a körülötted lévő többi autó is SUV. :D
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor

Aki nem akar, az ne autózzon. Senkinek nem tartanak fegyvert a homlokához. Nekem például a HIFI-n kívül az autók a másik hobbim és vállalom, hogy nem sötétzöld. Ez van. Most is indulok nemsokára egy pár napos Erdélyi autókázásra pár barátommal, ettől függetlenül ezer más dolgot tudatosan, vigyázva a környezetre végzek.

Shimano
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2180

Hozzászólás Szerző: Shimano »

Luxor Audio írta:
2024.09.03., kedd 00:49
Shimano írta:
2024.09.02., hétf. 19:16
Ez ok,de 2.5t-ás suvokról beszélnek sokan,köztük te is erre tettél megjegyzést mint ellenérv...
Mi ellen érveltem? Nem tudlak követni. Szét lett szabdalva egy téma, amiből kiragadtál egy részletet. Javaslom, az elejéről olvasd az összefüggéseket keresve! Persze nem könnyű így több topikon át. Talán mindegy is.
Azt írtad hogy tetszenek a suvok,de az ellenérzéseid gátolnak abban hogy egy 2.5t-ás vasat birtokolj,mert ezt feleslegesnek,és irracionálisnak tartanád magadnak,és így érveltél,vagy nevezzük is akárminek ellene.
Erre írtam azt hogy vannak jóval könnyebb suvok is,tehát akár ez a tetszik de mit csinálok,meg minek nekem egy ekkora dög vas probléma is megoldva,mert vannak cuki kicsik is. :D

KLajos
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 87

Re: Zöld topik

Hozzászólás Szerző: KLajos »

Szalon írta:
2024.09.02., hétf. 21:53
KLajos írta:
2024.09.02., hétf. 05:17
Mi az a magyarországi felhasználás, amire nem elég 140 lóerő?

Pont egy „zöld” topicban? :-o

Ha döntéshozó lehetnék (mert a józan ész nem segít), egy autó alapadatai kb. ilyenek lennének:
- max 120 le
- max 2000 ccm motor
- max 14-es felni
- max 1200 kg-os össztömeg

Ezekkel roppant jól ellenne a felhasználók 90 (vagy több) százaléka, mint tényleges igényszint. Sajnos a legtöbb mai „fícsör” és fejlesztési irány rohadtul szembe megy a környezetvédelemmel. Én meg közben ne használjak műanyag szívószálat (sem). Aha ...
Mi az a magyarországi felhasználás, amire nem elég 5 Watt?

Ha döntéshozó lennél, egy hifi alapadatait a következők szerint határoznád meg?

- max 4 Watt
- max 6 cm-es hangszóró
- max 23,5 cm magas hangdoboz
- max 3,17 kg-os össztömeg

Mivel ezekkel roppant jól ellenne a felhasználók 90 (vagy több) százaléka, mint tényleges igényszint. Sajnos a legtöbb mai „fícsör” és fejlesztési irány rohadtul szembe megy a környezetvédelemmel. Én meg közben ne használjak műanyag szívószálat (sem). Aha ...

:rolleyes:
a) jó nagy badarság, egyébként meg a hithű hifisták foglalkoznak pl. az FTF faktorral, amit Darvas vezetett be így a köztudatotokba,
b) eltaláltad, a felhasználók 90%-a tojik a hifire, és füldugóval, vagy pár ezres (tízezres) soundbarral hallgat otthon zenét. És baromi jól megvan vele,
c) a hifi és highend készülékek egyébként lényegesen kevesebbet szennyeznek egy közel 2 tonnásra felfújt corsához, cr-v-hez, bármilyen, egyébként belül skatulya autóhoz képest. Még valós A-osztályúként is.

Szóval mellélőttél.

Nem beszélve arról, hogy a környezetvédelemhez nem sok köze van évi pár tízezer bámiféle csúcshifinek a 8 milliárdos lélekszámú bolygón, ellentétben az évi tízmilliós nagyságrendben legyártott új autókkal. Nagyságrendek, feladatok, használat ... Nem fogod belátni, de sebaj.

KLajos
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 87

Hozzászólás Szerző: KLajos »

peterson írta:
2024.09.02., hétf. 21:43

Akkor ezen az alapon senki ne utazzon el nyaralni, kirándulni repülőgéppel, óceánjáróval, mert élményszerzés céljából szennyezi a környezetet !? Valószínű sokkal jobban, mint az "élmény autók"! Nézzenek inkább uti műsorokat, fényképeket, mert az sokkal fenntarthatóbb?! Ja hogy az csak pótlék? Nem ugyan az, mint valójában átélni?
Remélem Te így cselekszel, ha már ezt "prédikálod"!
Sajnos nem akarod beláti, hogy a repülés, a (luxus)hajózás a két leginkább szennyező forma a személyközlekedésen belül. De sebaj, kell a harcos tagadás.

Eredetileg a környezetvédelemről szólt a gondolatmenet, így, az autósba áttéve sajnos elvesztette eredeti tartalmát.

A kisebb gépkocsik mozgatása kevesebb energiát igényel, a kisebb, 2-3 méretre zsugorított kerékméret szintén (a gumigyártás sem kifejezetten a környezet legnagyobb barátja). Nem mondtam, hogy betiltanám a másfajtákat, miattam feszíthet mindenki a tök felesleges fekvő sportautójában, ami magyar útviszonyok és szabályok mellett gyakorlatilag értelmetlen. Ha száguldozni akarsz, motorozz. Eredj a Bajna-Héreg útra, aztán, ha összeakadsz a hozzád hasonló kanyarvadászokkal, ne reklamálj ...

Városi és városközi közlekedésre való eszközök közé feleslegesek a „C” Corsa belméretű, de kívül kétszer akkora helyet foglaló, másfélszeres súlyú izék.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11058
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Shimano írta:
2024.09.02., hétf. 19:16
Ez ok,de 2.5t-ás suvokról beszélnek sokan,köztük te is erre tettél megjegyzést mint ellenérv...
Mi ellen érveltem? Nem tudlak követni. Szét lett szabdalva egy téma, amiből kiragadtál egy részletet. Javaslom, az elejéről olvasd az összefüggéseket keresve! Persze nem könnyű így több topikon át. Talán mindegy is.

mike-rame
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 697

Hozzászólás Szerző: mike-rame »

Szalon írta:
2024.09.02., hétf. 21:26
Véleményed szerint nagyjából százalékos megoszlásban gépjárművek környezeti terhelésének szempontjából hogyan alakul a vezetési élmény okozta környezet terhelés vs. a lustaság/kényelem/rossz döntések meghozatala (pl lakóhely megválasztása) miatti környezet terhelés aránya egymáshoz viszonyítva?
Véredényem szerint 75-75%. ;) Nagyon jó, hogy felhoztál egyéb szempontokat is. Az arány azért teljesen mindegy, mert mindkegyik káros. ...és még nem beszéltünk arról, hogy az élményautózók egy része kényszeres "járműsuvickoló" is, megterhelve a környezetet a kemikáliáikkal, mosóvizzel stb...
peterson írta:
2024.09.02., hétf. 21:43
Akkor ezen az alapon senki ne utazzon el nyaralni, kirándulni repülőgéppel, óceánjáróval, mert élményszerzés céljából szennyezi a környezetet !? Valószínű sokkal jobban, mint az "élmény autók"! Nézzenek inkább uti műsorokat, fényképeket, mert az sokkal fenntarthatóbb?! Ja hogy az csak pótlék? Nem ugyan az, mint valójában átélni?
Így van, ne tegye! A turizmus ma az egyik nagy porbléma , ami "feleslegesen" terheli a környezetet. Na de ki az, aki megmonnya, hogy mi felesleges és mi nem? Amondó vagyok, hogy céltalan(mi a céltalan?) vágykielégítés miatt pl. alacsonyrendű anyagcserefolyamatok(gasztronómia) miatt, hogy aszongya elrepülök enni egy pizzát Nápolyba, ne tedd! Hidd el nem szeretik sehol a "turistákat". Zajonganak, szennyeznek, lelakják a környezetet. Ha nem lenne belőlük rövidtávú haszon nem tűrnék meg őket sehol. Viszont-ellenberger ha esetleg az adott országba viszel valami "élményt" a helyieknek, akkor tedd! Ismerd meg őket, kultúrájukat, népszokásaikat. Tehetséged, szakértelmed kamatoztasd az érdekükben. Ha orvos vagy gyógyítsd, ha tanár vagy tanítsd őket, stb... Nagyjából ennyit "prédikálok" most dióbélben. :smile53:
"Áldozat nélkül nincs veszteség"

Szalon
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 1507

Hozzászólás Szerző: Szalon »

KLajos írta:
Mi az a magyarországi felhasználás, amire nem elég 140 lóerő?

Pont egy „zöld” topicban? :-o

Ha döntéshozó lehetnék (mert a józan ész nem segít), egy autó alapadatai kb. ilyenek lennének:
- max 120 le
- max 2000 ccm motor
- max 14-es felni

Ezekkel roppant jól ellenne a felhasználók 90 (vagy több) százaléka, mint tényleges igényszint. Sajnos a legtöbb mai „fícsör” és fejlesztési irány rohadtul szembe megy a környezetvédelemmel. Én meg közben ne használjak műanyag szívószálat (sem). Aha ...
Mi az a magyarországi felhasználás, amire nem elég 5 Watt?

Ha döntéshozó lennél, egy hifi alapadatait a következők szerint határoznád meg?

- max 4 Watt
- max 6 cm-es hangszóró
- max 23,5 cm magas hangdoboz
- max 3,17 kg-os össztömeg

Mivel ezekkel roppant jól ellenne a felhasználók 90 (vagy több) százaléka, mint tényleges igényszint. Sajnos a legtöbb mai „fícsör” és fejlesztési irány rohadtul szembe megy a környezetvédelemmel. Én meg közben ne használjak műanyag szívószálat (sem). Aha ...

:rolleyes:
Avantgarde Acoustic Duo G2
Avantgarde Acoustic Model THREE
Lumin A1
Siltech

peterson
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 818

Hozzászólás Szerző: peterson »

mike-rame írta:
2024.09.02., hétf. 20:05

Pedig úgy néz ki már rövidtávon is tarthatatlan lesz az a fajta mentalitás, amikor élményszerzés céljából terhelem a környezetet. Egy gépjármű nemcsak az általa eregetett gázokkal, hanem fékporával, felvert porával, folyadékszivárgásaival, zajkibocsátásával(gördülési is), stb is "szennyez". A vezetési élményt célszerűbb kiélni az erre a célra igénybevehető helyszíneken vagy beülni szimulátorba, elmenni vidámparkba, stb. Talán az "élményszerzők" által okozott balesetek száma is csökkenne.

Szalon
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 1507

Hozzászólás Szerző: Szalon »

mike-rame írta:
2024.09.02., hétf. 20:05
peterson írta:
2024.09.02., hétf. 11:46
KLajos írta:
...
- max 120 le
- max 2000 ccm motor
- max 14-es felni
...
Szerencsére nem vagy döntéshozó! :ohnoohnoohno:
Megértem, akinek elég a fenti kritériumoknak megfelelő autó, az vegyen olyat! Van bőven választék.
Aki élvezi a vezetést önmagáért, a gyorsulást (nem gyorsulási versenyt!), a kanyarokat (magasabb kanyarsebességet) az meg hadd vegyen olyat ami az ő igényeit kielégíti. ;peace;
Pedig úgy néz ki már rövidtávon is tarthatatlan lesz az a fajta mentalitás, amikor élményszerzés céljából terhelem a környezetet. Egy gépjármű nemcsak az általa eregetett gázokkal, hanem fékporával, felvert porával, folyadékszivárgásaival, zajkibocsátásával(gördülési is), stb is "szennyez". A vezetési élményt célszerűbb kiélni az erre a célra igénybevehető helyszíneken vagy beülni szimulátorba, elmenni vidámparkba, stb. Talán az "élményszerzők" által okozott balesetek száma is csökkenne.
Véleményed szerint nagyjából százalékos megoszlásban gépjárművek környezeti terhelésének szempontjából hogyan alakul a vezetési élmény okozta környezet terhelés vs. a lustaság/kényelem/rossz döntések meghozatala (pl lakóhely megválasztása) miatti környezet terhelés aránya egymáshoz viszonyítva?
Avantgarde Acoustic Duo G2
Avantgarde Acoustic Model THREE
Lumin A1
Siltech

mike-rame
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 697

Hozzászólás Szerző: mike-rame »

peterson írta:
2024.09.02., hétf. 11:46
KLajos írta:
...
- max 120 le
- max 2000 ccm motor
- max 14-es felni
...
Megértem, akinek elég a fenti kritériumoknak megfelelő autó, az vegyen olyat! Van bőven választék.
Aki élvezi a vezetést önmagáért, a gyorsulást (nem gyorsulási versenyt!), a kanyarokat (magasabb kanyarsebességet) az meg hadd vegyen olyat ami az ő igényeit kielégíti. ;peace;
"Áldozat nélkül nincs veszteség"

Shimano
V.I.P.
V.I.P.

Bocsi,a sújokkal,súlyokkal hadilábon állok, :D de próbálok ezen változtatni.
Ez legyen a legnagyobb problémám,de mentségemre legalább észreveszem a bakit,és ez már valami.

Shimano
V.I.P.
V.I.P.

Luxor Audio írta:
2024.09.02., hétf. 18:43
Shimano írta:
2024.09.02., hétf. 18:21
Ez ez mi is ez?
Az USA-ban forgalomba hozott személyautók átlagtömege fontban kifejezve (2,2-vel kell osztani a kg-ra váltáshoz). Lényege, hogy jelenleg 2 tonna körül van az átlagos tömeg, ami 4 évtizeddel ezelőtt 1450 kg volt.
Ez ok,de 2.5t-ás suvokról beszélnek sokan,köztük te is erre tettél megjegyzést mint ellenérv,és hogy ez minek meg milyen dolog már,közben meg egyrészt a személyautók is híznak sújban,(de ez valamiért nem jelent gondot,és nem vált ki ellenszenvet sem),másrészt meg a suvok sem nehezebbek sok esetben egy hasonló kategóriás személyautótól.Az is ok hogy vannak 2.5t-ás nagy dög suvok is szép számmal,de azért mert ilyenek is vannak,nem kell bélyeget tolni az összesre,szerintem.
A miénk konkrétan 1350kg,és ez nem is a legkisebb vw suv,kb egy golf mérete hosszban,szélességben.Nem tudom hogy milyen sújú most egy vw golf,de sokkal nem lehet könnyebb,szerintem.
Amik baromi nehezek,azok az elektromos vasak,főleg ha még füstölő motor is van bennük,de valamiért ez sem vált ki ellenszenvet,csak a suvok. :D

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Shimano írta:
2024.09.02., hétf. 18:21
Ez ez mi is ez?
Az USA-ban forgalomba hozott személyautók átlagtömege fontban kifejezve (2,2-vel kell osztani a kg-ra váltáshoz). Lényege, hogy jelenleg 2 tonna körül van az átlagos tömeg, ami 4 évtizeddel ezelőtt 1450 kg volt.

Shimano
V.I.P.
V.I.P.

Luxor Audio írta:
2024.09.02., hétf. 17:46
Shimano írta:
2024.09.02., hétf. 17:20
Amit ott írtál és autós téma,ahhoz csak annyit,hogy nem csak 2.5 tonnás suvok vannak,(valamiért mindenki ezzel jön mint az egyik kifogás,ellenérv) mert a látszat néha csal.
Cars weight.jpg
Ez ez mi is ez?

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Shimano írta:
2024.09.02., hétf. 17:20
Amit ott írtál és autós téma,ahhoz csak annyit,hogy nem csak 2.5 tonnás suvok vannak,(valamiért mindenki ezzel jön mint az egyik kifogás,ellenérv) mert a látszat néha csal.
Cars weight.jpg

Shimano
V.I.P.
V.I.P.

Luxor Audio írta:
2024.09.02., hétf. 14:16
A zöld topikban akartam reagálni, aztán valahogy átkeveredtem ide, bocsánat!
Amit ott írtál és autós téma,ahhoz csak annyit,hogy nem csak 2.5 tonnás suvok vannak,(valamiért mindenki ezzel jön mint az egyik kifogás,ellenérv) mert a látszat néha csal.A miénk pl vw golf méretű,és kb vw golf önsújú is.
A gumitémához.Mint említettem ma már mindenféle katyvasz adalékot kevernek a gumikba,többek közt műanyagot is,és ezért sem gumi a gumi már,tartósságban meg főleg nem.Én a négyévszakost ajánlom neked,mert mint a példád is mutatta,a külön szettekkel sem tudsz jobban kijönni sem km-ben,sem árban,+ a négyévszakosok minősége,tartóssága is közel van már a szezonális gumikhoz.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

A zöld topikban akartam reagálni, aztán valahogy átkeveredtem ide, bocsánat!

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 1456

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

wittao írta:
2024.09.02., hétf. 10:22

Az EV-k akkumulatorainak helyzete ugy hiszem 2028-2030-ra nagyban valtozni fog, most kezdodott el meglatjuk 5 ev alatt mire jutunk. Altalanossa valhat a szilardtest-akkuk felhasznalasa, ami 50-60%-os tomegcsokkenest jelent egyazon kapacitas mellett, igy a szemelyautoknal 200kg minusz biztosan osszejon. Vagy tartjak a terfogatot es 200kWh akkucsomaggal szerelt autok is elkepzelhetok, amelyek 1000km autopalyas tempora kepesek, es/vagy a csaladi hazak aramellatasaban (kozossegi aramellatas) is reszt vehetnek. Hatalmas kiaknazhato lehetosegek vannak ebben a technologiaban, a teljes energiaszaktort atalakithatja, decentralizalt vilag fele haladva.
Érzékelhető egy bizonyos ellenállás, útálat egy réteg részéről az elektromos autókkal kapcsolatban.
Nem tudom, mi a valódi ok - majd elmondják itt, vagy a Zöld topicban, megkeressük - de én látok bennük fantáziát hosszú távon is, bár sokak szerint ez csak egy állomás a hidrogén autók felé vezető úton.
Tetszik, hogy csendesek bent is és a környezetnek is. Tetszik a sokkal kisebb szervíz - igény. Tetszik, hogy nem kell mellettük megfulladni a városokban.
Az utolsó érv szerintem mindent visz.
Nem tetszik a nagyobb súly és a kisebb hatótáv, a töltési infrastruktúra, de ez csak a fejlesztés gyorsaságának a kérdése, ez a technológia még korántsem kiforrott.
Szerintem 10 év múlva nem is fogjuk érteni, mi is volt a baja vele egyeseknek, az akkori paraméterek köszönő viszonyban sem lesznek a maiakkal.
Olyan ez, mint az első kurblis csühögők alapján próbálnánk elhelyezni a technológiai alkalmasságát a benzin motornak, mutogatva a nem létező benzinkutakra, miközben a csűrben bezzeg mennyi széna van a lovaknak...

peterson
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 818

Hozzászólás Szerző: peterson »

KLajos írta:

...
- max 120 le
- max 2000 ccm motor
- max 14-es felni
...

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 6123

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

greenbio írta:
2024.09.02., hétf. 10:02
és ez igy egy teljesen értelmetlen divat crossover/wannabe SUV 36_1_10.gif
Nem látom különösebben értelmetlennek, mint a "valódi" SUV-kat (amik 905%-a egyébként "wannabe offroader", és tényleg divatautó... )
Nekkem így képek alapján kifejezetten tetszik.
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor

Általános felhasználásra, főként városi, esetleg aglomerációs közlekedésre teljesen jók a ma kapható 4 évszakos abroncsok! A lényeg, hogy viszonylag márkásabb abroncsot kell választani. Nekem a Michelin, a Conti és a Yokohamákkal van leginkább tapasztalatom, bármelyiket ajánlom!
Michelin CrossClimat-tel olyan havazásban is felmentem Visegrádra, ahol pár téli abronccsal szerelt autó is elakadt.

Válasz küldése

Vissza: “Autó Sport és szórakozás”